Det har nu gått över ett år sedan prisfallet på bostadsmarknaden inleddes och Mäklarstatistik bekräftar nu på morgonen de fallande priserna. Naturligtvis formulerar sig högbelånade storstadsjournalister (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) och partsinlagor från mäklarkåren det hela som att priserna stiger, men när man tittar säsongsjusterat, dvs på 12 månader, så är bilden helt entydig. Priserna faller.
Prisutveckling bostadsrätter
Källa: Mäklarstatistik |
Enda undantaget är Göteborg (Stampen/GP), som jag länge påtalat har varit den starkaste bostadsmarknaden det senaste året. Där är priserna i stort sett oförändrade, med endast -1% för villor medan bostadsrätter ligger på noll eller rent av på +1% för Storgöteborg.
I övrigt är det ner som gäller över hela linjen.
Prisutveckling villor
Källa: Mäklarstatistik |
Värst är det förstås i Malmöområdet, där priserna fallit 7% för villor och 6% för bostadsrätter. Värst och värst förresten. Det finns inget positivt med stigande bostadspriser. Lägre priser leder till lägre taxeringsvärden, lägre skuldsättning, staten får inte procentuellt anspråk på din bostad i form av latent skatteskuld etc. Majoriteten av svenskarna äger inte sitt boende och gynnas direkt av billigare bostadspriser. För högbelånade BLK är det förstås illa med fallande bostadspriser, men BLK är inte världens navel. Även om man kan tro det i media.
Att priserna kortsiktigt stiger på våren är helt normalt, men de har alltså inte återhämtat förra årets prisras. Det är ner som gäller, relativt förra säsongens priser.
Om en halvtimme släpper Valueguard sin kvalitetsjusterade statistik. Ber att få återkomma där.
28 kommentarer
Det här är lite orelaterat, men det hade varit kul om du ville skriva några ord om peak helium.
http://www.washingtonpost.com/blogs/ezra-klein/post/congress-turns-its-attention-to-americas-helium-crisis/2012/05/12/gIQA4fIbKU_blog.html
Men det verkar ju inte bero på att det rör sig om något problem med tillgången utan bara att amerikanska regeringen har haft utförsäljnings-REA på Helium och nu är REAn slut.
Det går ändå rätt bra för de dyraste bostadsrätterna (dvs. i Stockholm). Bostadsrätter som mycket vilseledande brukar kallas för "klubbmedlemskap" här.
Bostadsrätter är klubbmedlemskap. Att du inte förstår det gör att du nog inte borde äga ett klubbmedlemskap. Vet du inte vad du köpt?
En bostadsrätt är en bostadsrätt (och här hänvisar jag till lagar och regler), det finns ingen anledning att uppfinna några andra förvillande benämningar, som syftar till att få medlemskapet i en bostadsrättsförening att verka mindre värt än vad det är.
Hur pass vilseledande är det egentligen att kalla det för "klubbmedlemskap", jmfr gärna hur missledande det är att kalla det för lägenhet? De verkar som att de flesta som är medlemmar i en BRF tror att de köpt en lägenhet när de i själva verket köpt en andel i en BRF – därför är det mer angeläget att betona att det faktiskt är det senare som är fallet.
Precis. Mitt användande av "klubbmedlemskap" är avsett till att trumma in att man faktiskt inte äger en lägenhet. Det är viktigt att folk lär sig vad de faktiskt betalar för.
Varför inte kalla det medlemskap i en bostadsrättsförening då. Alltså, bara kalla saker vid sitt rätta namn. "Klubbmedlemskap" säger ju ingenting, och farligt förvillande blir det om man, som på den här bloggen "glömmer" att bostadsrättsföreningen i allmängehet äger en fastighetet, som man indirekt via medlemskapet är delägare i.
Det här är en sektblogg. Då måste man använda ord med negativa konnotationer när det gäller bolåntagare, villor och bostadsrätter. Allt är däremot frid och fröjd i hyreskasernen, ursäkta, hyresfastigheten.
Det samma gäller ju alla former av associationsformer. Ekonomiska föreningar har långt mer gemensamt med andra associationsformer än de har med direkt ägande. Om du nu tycker att det är så farligt förvillande så kan du ju förklara vilka skillnader med andra associationsformer som är så viktiga att få med…
Lars "bittertönten" Wilderäng förnekar sig inte. Jag surfar alltid förbi här när statistik släpps för att se hur du bittert kommenterar den.
Bo du ute på din gård och var "självförsörjande". Vi får se om sisådär 40 år hur självförsörjande du är då – eller om du kräver samhällets hjälp i form av ålderdomshem.
Självförsörjande är väl alla egna företagare? Eller blandar du ihop med självhushållande? En rejäl skillnad.
Tycker du verkar väldigt stressad. Högbelånad?
Du brukar ju inte gilla mäklarnas statistik.
Enligt Valueguard stiger priserna över hela linjen i alla fall.
Raset kom inte den här gången heller.
Vad i -0.8% är det som indikerar en ökning av priserna?
Skräm inte BLK nu.
Kraftigt upp senaste tre månaderna. Snabba cash!
Jamen då är det väl bara att köpa på sig bostäder under vintern och sen sälja frammåt våren. Statistiken är ju som sagt sässongsberoende – det är just därför 12-månadens statistik är särskilt intressant eftersom den faktiskt jämför nivån med motsvarande tidpunkt förra året (dvs rensat från sässongvariationer).
Man skulle ju annars kunna visa på global uppvärmning på det faktum att det faktiskt blivit varmare de tre senaste månaderna – och det verkar gå snabbt!
Tyvärr finns det ju en avsevärd transaktionskostnad, speciellt för villor. Stämpelskatt på 1.5%. Kör man spekulationen med lån kan det behövas pantbrev. Tillkommer mäklarkostnad. Så det behövs mer än 3% uppgång för att man skall kunna tjäna något på säsongsvariationen en vår.
Lägg dessutom till räntekostnader för lån (alternativkostnad för icke-lån), driftskostnader och vinstskatt till staten alternativt uppskovsavgift. Vid en äkta flytt tas även kostnader med som flyttavgifter för el/tele/bredband mm och även kostnader för städning och flyttfirma/flyttbil. Och för den som är pettimetrig kan dessutom beräkna KPI-inflation ovanpå detta.
Så 3% räcker inte långt som transaktionskostnad utan är vida högre.
Jag är tveksam till om det går att få fram mer tillförlitlig statistik? Jag bor i en etta i Enskede utanför Stockholm och jag vill gärna tro att t ex ettor och små tvåor inte är speciellt konjunkturkänsliga, men det är förstås svårt att veta. Jag antar att det är de riktigt dyra bostäderna som ger mest dramatik i kurvorna då en och annan kollega fortfarande lånar 4 miljoner med sambo och gratuleras hej vilt till att ha boende i innerstaden. Det måste / borde finnas ett segment av boenden där fördämningen till värdeminskning är dramatisk, medan t ex boenden som medelklassen faktiskt har råd med – mindre tvåor i Hammarbyhöjden, Årsta, Bromma, Sumpan etc – borde behålla sina värden? Det är inte alltid så kul att bo två pers på 27 kvm, men det är alltid kul i slutet av månaden, och i värsta fall har vi ju cyklarna så man kan dra ut i skogen om man tröttnar på att det är trångt.
Men priserna faller väl egentligen rätt mycket, om man justerar för inflation och tar med i beräkningarna att inflationen är mycket högre än vad som rapporteras officiellt. Hur är det med inflationsjusteringen hos mäklarstatistik respektive valueguard?
Inflationsjusteringen är noll. Så med 1.3% i KPI-ökning faller även priserna "inflationsmässigt" för bostadsrätter i Göteborg, medan fallet i Malmö ligger på över 8%.
Det undrar jag också. Vi har ju ett inflationsmål på 2%, som de iofs aldrig verkar klara utan de skjuterständigt över. Om man räknar på att den miljonen man ger för lägenheten faktiskt har tappat 20 000 kronor i värde över det gångna året, hur ser det ut då?
Visst underhållningsvärde här i vilken dramatik som tolkas in i en högst beskedlig volatilitet (detta oavsett om man tittar på nominella termer eller reala termer) i bostadspriser.
SÅ får du inte säga, Inflationen äter inte upp dina skulder!
Men om priset sjunker nominellt så sjunker de än mer ifall man inflationsjusterar prisern…
Även morgonens nyheter på TV4 menar att det stigit, t o m så mycket som 5 procent i vissa områden(sen sades inte mer, det var punkt där), och det var helt klart tal om ett trendbrott enligt den intervjuade "experten". TV4 är kul att titta på, synd att många litar på allt som sägs på nyheterna trots att de saknar all form av granskande journalistik.
Det går ner och prisfallet är mycket större än vad som syns i statistiken. Orsaken till att det är större beror på att det är mängder som inte får sålt sina objekt. Förra året gick orkade de vänta till slutet av året, sedan insåg man "vi kommer inte få ut bättre pris och sålde av". Därav den stora nedgången då.
Jag gissar att få får samma nedgångseffekt (men större) precis innan sommaren, det är ju massor som inte får sålt sina bostäder. Att de bästa objekten går att sälja är en helt annan sak.