En tredjedel av det svenska flygvapnet är nu utslaget av IT-systemet PRIO, pga att man nu fört över hanteringen av reservdelar till systemet.
På F 21 i Luleå, där två av Sveriges fyra divisioner (=krigsförband) JAS 39 Gripen är står uppradade i oskyddade plåthangarer har nu 35% av planen tagits ur bruk pga brist på reservdelar (Pravda/SVT). I veckan skulle man deltaga med åtta plan i en samnordisk flygövning, men kunde bara få sex plan i luften. Då bör man komma ihåg att de två divisionerna på F 21 har 16 – 18 plan var, så utav upp till 36 st plan kunde alltså bara sex starta.
Hur nu 6/36=(1-0.35)=0.65 får SVT svara på, men matematik gäller inte i de här sammanhangen. Det viktiga är ju att vi kan säga hur många JAS-plan vi har, inte att de faktiskt kan flyga.
Man får förmoda att om Sverige idag hade utsatts för anfall så hade F 21 bara fått upp dessa sex plan, när man alltså inte ens med månaders planering kunde få upp planerade åtta plan i luften.
Rimligtvis gäller samma förhållanden hos F 17 Ronneby. Övriga JAS 39 är avsedda för skolbruk, leasade utomlands eller används för marknadsföring åt Saab, och ingår inte i krigsorganisationen.
Detta var på ca 3 månader med miljardinvesteringen PRIO. Om ytterligare sex månader kommer 105% av flygvapnets flygplan vara belagda med flygförbud i fortsatt takt. Man räknar med att till hösten vara igång med normal materielförsörjning, men det är inte hela sanningen. Över hela Sverige måste man då arbeta ikapp underhållet på de flygplan och markfordon som blivit stående. Sedan tidigare hade ju markverkstaden i Skövde gått ner på i princip noll utförda reparationer eller underhåll. Sannolikt är man inte ikapp förrän en bra bit in på 2013.
33 kommentarer
"Man får förmoda att om Sverige idag hade utsatts för anfall så hade F 21 bara fått upp dessa sex plan, när man alltså inte ens med månaders planering kunde få upp planerade åtta plan i luften."
tvärtom, vid skarpt läge hade man skickat upp mer än 6 plan… man tar hellre en prestigeförlust än äventyrar beredskapen sas.
Jo, man är nog beredd att tumma lite mer på säkerhet i ett skarpt läge. men risken att bli överraskad på bavken måste ju öka då det måste bli ett skarpt läge på riktigt innan man lyfter med något som borde ha servats
Vad ska man som svensk skattebetalade medborgare säga? Tyvärr kan man inget annat göra än att helt maktlös bara beskåda eländet som drabbat hela FM.
Så länge våra folkvalda politiker, de enda som kan göra något, visar detta totala ointresse i denna fråga så kommer absolut inga nya eller förändrade vägval i detta projekt att beslutas.
Att låta Svensk försvarsförmåga sakta men säkert reduceras p.g.a. ett uselt datasystem är skamligt!
Skötseln utav det svenska försvaret påminner i allra högsta grad om hur grekerna skött sin ekonomi ….
Det är väl någon f d korpral som blivit general som sköter ruljansen…
Offentlig förvaltning och effektivitet…
Lägg ned eländet och skriv en check på Academi.
Jag kräver fredspriset till SAP
Det spelar ingen som helst roll, om någon hade velat invadera Sverige hade de redan gjort det.
Hur har man testat och utbildat innan införandet av PRIO?
Problemet är inte SAP, det är att Försvarsmakten övergått till JIT, Just In Time med centrallager i Arboga.
Citerar SVD
Datasystemet är komplicerat och bygger på att reservdelarna skickas snabbt från centrallagret i Arboga, vilket inte har fungerat.
Så den stora boven är JIT, SAP är bara ett verktyg för den modellen. För en rejält skrämmande läsning kan du kika på skrivelsen av Kd Simon Holst.
Detta ställer höga krav avseende uthålligheten på dessa förband. Enligt TOEM skall förbandet ha 14 Days Of Supply (DOS) underhållssäkerhet på camp. I samma skrivelse står dock skrivet att för att inte binda för stort kapital skall endast 10 DOS buteljerat vatten lagerhållas. Det samma gäller stridsportioner. Avseende ammunition skall endast 7 DOS lagerhållas men det skall finnas en kapacitet att tillfälligt kunna förvara 10 DOS.
Nja, JIT förutsätter fungerande IT, med sådant så funkar JIT (i fredstid…) mycket bra. Det är t.ex. mycket sällan som Volvos produktion stoppar. Den JIT-logistik jag arbetat med där materialförsörjningen har hanterats med SAP så har man först satt in avsevärda resurser för att få SAP att klara det som utlovats, sedan när detta inte gått (det har det aldrig) har man fått betala en leverantör av något underliggande planerings- eller styrsystem för att lösa uppgiften eller hantera de osäkerheter som uppstår i kölvattnet efter SAP.
Självklart hade inte problemen uppstått om man hade kunnat ta kostnaden för att ha en decentraliserad (och därmed mycket mer omfattande) lagerhållning, lika självklart har man underskattat svårigheterna med att införa JIT-logistik så mycket att det nog gått åt pipan även med ett fungerande IT-stöd, men det går inte att komma ifrån att SAP är ett undergångsverktyg.
På vilket sätt är då SAP så dåligt? Det man kan säga utan att ha arbetat med konfigurering eller programmering av SAP är att det är hopplöst att använda, man kan inte lita på att data hanteras säkert eller i rätt ordning vilket enligt mig tyder på att datahanteringen är dåligt programmerad eller sker i så många steg att datasäkerheten är omöjlig att garantera (vilket är A och O i databaser/affärssystem) och när något blir fel (alltså inte användarfel, även om de också verkar svåra att rätta till, utan då SAP levererar felaktiga resultat p.g.a. buggar eller felkonfigurering), är det svårt eller snarare omöjligt att spåra hur data hanterats i SAP så att man kan hitta felet och rätta till det.
Svårigheten att använda SAP är värt ett eget omnämnande. Varje enskilt formulär är ganska simpelt, så för att kunna göra mer komplicerade operationer måste man utföra uppgiften i ett ganska stort antal olika formulär, som dessutom inte kan vara öppna samtidigt (gissa om det är lätt att glömma var man är och vad man håller på med). Till detta kommer att knappar och listor etc. använder begrepp som inte känns igen från Windows eller Webb och att det är hopplöst att hamna rätt igen om man råkar ha gjort fel (vilket händer hela tiden).
Dessvärre vet jag inte om alternativet till SAP, d.v.s. Oracles affärssystem, är så himla mycket bättre.
/J
Jag håller med om det du säger och jag har också arbetat med JIT som fungerar ganska bra när allting är på plats och rullar. Problemet för FM är att de inte fyllt på lagren för att klara störningarna som sker vid en migrering eftersom affärsmetoden (JIT) redan varit implementerad.
Så att skylla allt på SAP är fel i detta fall, trots även att det är en ganska sunkig databas.
JIT kan fungera bra för utlandsstyrkan, men på hemmaplan borde man decentralisera om man är en armé. Nu vet ju fienden att datacentret och Arboga är allt man behöver slå ut för att sänka hela armén. Till råga på allt så är lagret ovan jord.
Decentralisering innebär som du säger en större kapitalbindning men i slutändan spelar det inte så jättestor roll då gammal materiel används för att låta nya grejer ta dess plats i lagerhyllorna.
JIT är perfekt för allt inom försvarets verksamhet, rätt sak/verksamhet på rätt plats i rätt tid!
För att upprätthålla JIT till verksamhetsplatsen där jobbet utförs behövs det lager och redundans överallt i organisationen då den skall fortsätta fungera när någon bokstavligen skjuter hål i den.
Ett centrallager är en utmärkt idé för att rationellt fylla på och omsätta alla lager som behövs för att försvaret skall kunna fungera skarpt efter att någon t.ex. har skjutit delar av centrallagrets personal eller tänt eld på det.
Jaja, klaga ni men politikerna är smartare än så.
De har ju det nya avskräckningsvapnet; Analfabeten.
Om vi importerar tillräckligt många så kommer ingen att vilja anfalla oss, ja menar, vilken främmande makt vill ta över Sverige när majoriteten knappt kan knyta skorna eller läsa en tidning.
Häpp, där fick ni krigsivrare och vapenfantaster så ni teg.
Jag antar att du menar flyktingar/invandrare om inte så ber jag om ursäkt för missförståndet.
Det flesta flyktingar och invandrare som kommer till Sverige är faktiskt rätt välutbildade. Detta beror på att det endast är de välutbildade som har råd att fly till Sverige då de är dem som har pengar att göra denna resa som säkert kan kosta upp till hundratusentals kronor(mutor, avgifter för att smugglas ut osv).
Dessutom så skulle ingen anfalla Sverige för att ta över befolkningen, utan snarare för att ta över strategiska punkter som Gotland eller öresunds sundet (där Danmark förmodligen är ännu mer intressant) eller strategiska resurser som vår järnväg eller mineraler. Befolkningen kunde de inte bry sig mindre om, vare sig de är analfabeter eller ej.
Den främsta anledningen till att vårt försvar faller (och har fallit) i bitar är väl ändå att den generella svensken inte är intresserad av försvaret, och det är därför ingen politiker är intresserad av att driva frågan. Gemene svensk är allt för orolig över bostadspriserna och hur de ska betala av de lån de har tagit för att köpa bostaden… Speciellt nu när de flesta börserna tittar nedåt och tillväxten tillsammans med inflationen långsamt upphör.
Att ett datasystem ska kosta så mycket som PRIO (SAP) gör är slöseri med skattepengar. Att det sedan inte heller funkar i verkligheten är bara tragiskt. Tog Försvarsmakten inga lärdomar av Försäkringskassan?
Dom ansvariga borde få sparken.
Det måste ha funnits något bättre alternativ.
Har det passerat 4 miljarder ännu? Någon som kan bekräfta? Ryktas om det på min arbetsplats…
Börjar inte misskötseln av försvarsmakten närma sig en rent brottslig nivå? Att det alltså går att ställa de ansvariga politikerna och tjänstemännen inför domstol?
Snart måste någon ta sitt ansvar för den här soppan. ÖB – VISA DITT LEDARSKAP !!
En anmälan till konstitutionsutskottet är inte alltför avlälgsen.
Snart kommer dansken och återtar sverige.
This is it… Bropocalypse Now. Bromageddon. Fredrik Brofeldt, what are you doing?
(fake) edit: Marijuana is one helluva drug.
(fake) edit #2: Jag vet inte vad min mamma heter.
Så här går det när man tar in management konsulter och ska styra en krigsorganisation.
Övertron på alla fina amerikanska förkortningar etc..
Sverige ska inte ha ett försvar, för den kostnad vi har ska det finnas något slags krav på motprestation. Det är nästan lika dyrt som när vi hade ett enormt invasionsförsvar. Hur många är det kvar nu? Outsourca i kvartalskapitalismens namn för bövelen!
Försvar och rättsväsende är inte primära uppgifter för svenska staten, bara inse fakta. Först kommer välfärdsprojektet. Sekundära uppgiften är att utföra sociala experiment i olika former. Tertiärt kommer väl kanske försvar,rättväsende och infrastruktur.
"står uppradade i oskyddade plåthangarer"
Vet inte hur mycket du känner till om det svenska Flygvapnet, Cornucopia, men flygplan stod uppställda i oskyddade plåthangarer även på den gamla goda tiden, det var bara ett fåtal flottiljer som hade berghangarer. Istället utgrupperas divisionerna på krigsbaser och det går att göra även idag. Så plåthangarerna har i sig inget med FM:s förfall att göra.
Krigsbaser kräver en fungeranade och förhållandevis omfångsrik basorganisation och den saknas så möjligheten att gruppera ut flygplan är väldigt begränsad.
Med anställda soldater är det omöjligt att bygga ut basorgnisationen utan väldigt stora budgettillskott.
Förr var antalet oskyddade plåthangarer betydligt fler än idag. För övrigt var bergrummet i Säve fullt av JAS-plan en bit in på 90-talet, trots att Säve inte var en fredstida flottilj.
Idag är speciellt krigsdivisionernas flygplan koncentrerade till två platser i landet till vardags. Räcker med fyra kryssningsrobotar så är det svenska flygvapnet borta.
Jo, det stämmer förstås, men det är som sagt den låga numerären och låga beredskapsnivån som är problemet – inte plåthangarerna i sig.
Hur ser det ut egentligen med vårt kryssningsmissil-försvar runt dessa flygplatser som du pratar om cornucopia?? har för mig att du skrev en artikel om det tidigare, ska ta och kolla upp den…
Undrar också om de finns möjlighet att använda någon typ av störning (jamming) för att få kryssningsmissiler att missa. Antar dock att de är ganska resistenta mot det.
Finns inget sådant försvar idag. Om vi mobiliserar kan vi välja att ha luftvärn runt våra flygbaser, men då får vi välja bort luftvärn på lika många andra platser, då luftvärnet idag inte täcker mer än en bråkdel av behovet.
Sveriges luftvärn består idag av två insatsbataljoner varav en är bemannad av tidvis tjänstgörande soldater. Dessa bataljoner nyttjar luftvärnssystemen rbs70 (SHORAD) samt rbs97 (MRAD), och dessa två system tillsammans kan effektivt komplettera varandra från i princip inget avstånd ut till 4 mil. Tyvärr är båda systemen gamla idag och skulle behöva moderniseras, men detta kommer dröja flera år. Detta är allt markbaserat luftvärn vi i nuläget förfogar över, om man bortser från lvkv som tillhör mekbataljonerna och ska skydda dessa.
En bataljon, vid full bemanning, omfattar en handfull eldenheter rbs97 och desto fler eldenheter (grovt uppskattat, i en fullbemmanad bataljon, ca 15) rbs70, som har en maximal verkansradie på ca 8km i längd och 5km i höjd (saxat från wiki).
Det är detta man har att spela med för att skydda flygbaser, huvudstaden, eventuellt marinbaser och annat skyddsvärt.
Se för övrigt mitt blogginlägg från studiebesöket på Luftvärnsregementet i december:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/12/det-svenska-luftvarnet-idag-och-i.html
Även
http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/nytt-luftvarn-pa-gang-for-sverige.html
Jag tycker att det är rätt konstigt att F7 inte räknas som en flottilj längre. Bara för att någon bestämt att man skall dela in FM i Prod och Insats.
Tror inte att F7 kommer att sitta still och titta på och hänvisa till att man är en prod anläggning OM läget blir lite skarpare. Det gäller förstås inte bara F7 utan alla "prod" garnisoner.