Tittar man säsongsmässigt på Valueguards statistik över bostadspriserna så är bilden splittrad.
Prisutveckling bostadsrätter
Källa: Valueguard |
För villor är det ner på 12 månader som gäller i hela landet, men bostadsrätter ligger på plus.
Undantaget för bostadsrätterna är Malmö, där även Valueguards kvalitetsjusterade priser faller.
Prisutveckling villor
Källa: Valueguard |
Mellanstora svenska städer är den starkaste marknaden för villor, med endast 0.81% i prisfall.
Annars är liksom hos Mäklarstatistik Göteborg den starkaste villamarknaden, medan priserna faller något mer i Stockholm.
Som jag skrivit tidigare så hade jag alltså fel om att bostadsrätter skulle falla hårdare än villor. Tvärt om är det villapriserna som faller, medan bostadsrätterna stigit i pris justerat för kvalitet. Här är alltså den kvalitetsmässiga skillnaden avgörande mot Mäklarstatistik som bara tittar på medelpriserna. Man ser alltså en sektorrotation med fallande medelpriser men kvalitetsmässigt högre priser. Men inte för villor, där både Valueguard och Mäklarstatistik bekräftar att priserna fallit säsongsmässigt.
För hela landet, både bostadsrätter och villor, så föll det breda HOX-index med 0.76% på 12 månader.
Kortsiktigt var dock priserna upp enligt Valueguard.
En möjlig anledning till skillnaden mellan villor och bostadrätter är att villor generellt kostar mer än bostadsrätter, och folk har helt enkelt inte krediter nog för att betala dagens höga priser för villor. Dock bör klubbmedlemskapen i bostadsrättsföreningarna vända ner framöver, men bubblor kan som sagt alltid blåsas upp lite till.
Återkommer med charts för de enskilda marknaderna lite senare.
Valueguard får numera plats hos TT:s högbelånade journalister (Schibsted/SvD, Bonnier/DN).
27 kommentarer
Sverige, det är Malmö. Ner i hela landet alltså.
Off topic: Arla beter sig som svin mot mindre handlare i Dalarna, efter att de tagit över efter Milko.
http://www.dt.se/nyheter/alvdalen/1.4697259-ingen-arlamjolk-till-flotningen
För oss som lever i verkligheten och inte förlitar sig till osäker statistik vet att priserna på bostadsrätter är betydligt högre nu än jmf med ett år sedan.
För att de budgivningar du har varit med på slutar högre idag än för tolv månader sedan? Enligt min erfarenhet är fyraåringar 125 cm långa och kan läsa. Innebär det att alla som inte kan det är korkade dvärgar?
Överlevare
ha ha ha ha
80% ner, värre än så blir nog inte fastighetskraschen. Så man behöver inte vara orolig.
tjurfälla?
Stockholm BR i princip oförändrat på en mån(-0.2%). På 3 mån, +2.7%.
Ger man sig ut på budgivningar i innerstan är det högtryck.
Men sektmedlemmarna på bloggen skapar sin egen verklighet. Får se hur länge dem orkar.
/Realisten
Gör de? Verkar mest vara BLK som menar att statistiken inte stämmer.
-0.2% är högtryck? Ok.
Förstår att du vill skapa "hetta" på bloggen, men håll det lite seriöst. Jag skrev "Ger man sig ut på budgivningar i innerstan är det högtryck".
3 mån, +2.7% för sthlm är ganska hyfsat. Rallyt lär fortsätta. Och du får fel. Igen. Men precis som Carl Bildt(en av era många likheter) så fixar du inte att kunna erkänna att din hypotes är fel. Det går bara inte.
Hur blir det förresten med stora mäklardöden. Ligger dem ute på gatorna än
Mvh
Realisten
Ja, detta ältande av att bo-priserna ska ned,ned känns förb-at jobbigt att läsa vareviga dag..ut och jobba med grönsaksodlingen istället, Cornu
Stackare. Klarar du inte av en annorlunda bild än vad belånade storstadsjournalister ger så får du väl sluta läsa bloggen då.
Realisten, har redan bemött stora mäklardöden. Drabbade främst små egenföretagare, jag har uppmärksammat en del, men generellt hänger jag inte ut enskilda privatpersoner.
Cornu, det drabbade i princip ingen. Det var inte märkbart fler konkurser i mäklarbranchen 2011 än något annat år…
Konkurser nej, men nedläggningar och avskedanden, ja. Har rapporterat om flera sådana och det fanns fler än så.
Enskilda firmor går t ex inte i konkurs.
Hm, om man tittar bara på små företag utan anställda kan man iofs se en uppgång 2011, så lite rätt kanske du har
2009: 149
2010: 157
2011: 171
2012: 61 (tom april)
Men det känns fortfarande som en väldigt väldigt liten mäklardöd, jämfört med tidigare år…
/10:46
Du har rapporterat om det, ja – men det är ju värdelöst som analys om du inte har en baseline att jämföra med. Folk får sparken och firmor läggs ner i alla brancher hela tiden.
Firmor… säger inte särskilt mycket. Vad som verkligen säger något är statistik över antalet som arbetat och idag arbetar som mäklare, och i samma graf kurvor som visar mäklararvoden i olika delar av landet. Den statistiken är väl omöjlig att få tag på. Man kan däremot bilda sig en uppfattning på Booli om vad som händer på marknaden. Det är mycket röda siffror.
Håller med Cornu om att jag tror på starkare utveckling för BR än villor av just den anledningen han nämner.
Villorna är dyrare i absoluta pengar. För 15 år sen kunde den familjen som då köpte 140kvm i Äppelvilken idag bara få 60-70 kvadrat i närförort, vilket i den storleken i princip bara finns i form av BR. Det sätter naturligtvis mindre press nedåt på BR.
Kan det vara så att de objekt som faktiskt säljs nu är de fräshaste/finaste och de sämre objekten blir kvar eller plockas väck ur beräkningarna med argumentet att dom är "för" billiga och inte relevanta för beräkningarna? Har du Cornucopia några tankar om det?
Högtryck kan det ju ändå knappast kallas så länge priserna faller inflationsjusterat.
Statistiken återspeglar bara sålda objekt. Får man för lite betalt för sitt objekt säljer man det inte. Outliers censureras också i statistiken, men det gäller åt bägge håll.
Fast med fallande prisbild så kanske "höga" outliers hamnar så lågt i pris att hamnar innanför gränsvärdet så dom faktiskt räknas med i statistiken?
Det gick kanske att läsa mellan raderna ovan men jag menade alltså att det kanske till viss del är de finaste/fräshaste objekten som nu säljs men till priser som får dem att framstå som ordinära objekt i statistiken?
Min väldigt subjektiva uppfattning av att studera annonspriserna på villor kring Lund/Malmö är snarare en nedgång kring 20% sedan ca 2-3 år, men då vet jag ju inget om slutpriserna.
Jag vet flera hus utanför Malmö som är inne på andra året för försäljning. Det är inget fel på husen i sig men säljarna begär helt enkelt alldeles för högt pris. Visst, jämför de med vad deras grannar sålde för runt 2008-2010 så är priserna inte helt feltänkta. Problemet är bara att det idag ofta går att hitta motsvarande hus för 15% lägre pris, och det vet köparna oftast.
Var själv på visning av ett sådant hus som legat ute i nästan 1 år. Vi kunde ev. tänka oss att ge just ca 15% under utgångspriset som högst, men säljaren var inte villig att gå ner något alls. Till saken hör att att det fanns pantbrev uttagna på huset för strax över det redan höga utgångspriset, så jag antar att säljaren är tungt belånad. Uppenbarligen bodde han hellre kvar än att realisera en förlust.
Inget av detta ovan syns i den officiella statistiken såklart.
Om det hade varit så enkelt att man löst den stora kredit/tillväxtcrunchen på något annat sätt än att a) trycka pengar eller b) massiv deflation, så hade jag lugnt och fint kunnat belåna mig och köpa en fin lya i Stockholm. Så enkelt är det tyvärr inte. Sveriges fastighetspriser är övervärderade. Punkt. Människor sitter på mycket stora lån. Dessa måste betalas tillbaka sett över tid. Staten kommer förmodligen att tvingas ta stora smällar för att politiken inte kan befatta sig med problemet. Den som går till val på att införa höga amorteringar kommer inte vinna valet. Den som går ut med löften om att allt kommer bli bättre, bättre, bäst kommer att vinna (se bara på Grekland nu).
Ansvarstagande (dvs. ej högbelånade) kommer att få ta smällen för detta, men många högbelånade kommer även att åka dit. Stressen i systemet är så hög att en svart svan/credit event kommer att kunna utlösa ett händelseförlopp där vi inte kan överblicka konsekvenserna. Om Euron krashar kommer vi få stora problem. Nolltillväxt (eller recession)/peak oil ger också stora problem, på sikt.
Ni som tror/anser er veta att en bostad alltid är en säker investering och att dessa inte kan gå ner är fel ute. Vakna upp ur er latteindränkta, helkaklade Audi- och Thailandsdimma och inse att någon måste betala för den lilla "fest" som pågått i 20 år. Det finns inget svar på vem som ska betala för festen. Lösningen är nu att låta festen fortsätta, långt in på småtimmarna. Likt hela havet stormar så fortsätter musiken, men den är på väg att stanna. Någon kommer att bli utan stol och sen startar bråket om att det är orättvist.
Den svenska bostadsbubblan är en mycket liten del (om än mycket påtaglig och relevant för oss som läser bloggen) av det större sammanhanget. Priserna kommer absolut kunna fortsätta upp några månader till, no problemos. Staten kommer kanske tom. slopa bolånetaket igen eller införa andra nonsensåtgärder för att trissa upp priserna igen för en stund. Men om ni vägrar förstå att tillväxten i krediter (och därmed priset på bostäderna) utifrån axiomet att tillväxten måste fortsätta är orimlig/matematiskt ohållbar så är det bara att beklaga.
Tro inte att detta kommer från en bitter hyresmupp. Jag sålde själv min bostadsrätt för ett par år sedan med 100% vinst (eftersom det inte var Stockholm var det inga jättesummor) och jag sitter inte och väntar på "Den Stora Kraschen" för att kunna fynda lägenheter när den dagen kommer. Jag säger inte att många inte tänker just så här, men problemet är mycket större och mer komplext än så. Själv sparar jag för att tillsammans med vänner ha råd att köpa ett större, kollektivt ägt boende med möjlighet till viss självförsörjning/distanskonsultande. Fundera själva på hur vi ska försörja oss med livsmedel när vi inte har oljan som naturlig komponent i alla steg i ledet. Våra mumbojumbojobb inom försäljning, reklam, pr, ekonomi, genuskunskap etc. etc. kommer sakta men säkert visa sig vara helt överflödiga. Min personliga strategi är att försöka hitta kunskap som fungerar när detta väldiga byråkratiska systemmaskineri tuggar på tomgång/inte kan fortsätta. Vi i Sverige lever inte i en bubbla och om ni lyfter blicken och ser till vad som händer i Spanien, Grekland, England, USA, Portugal m.fl. så bör ni bli oroliga och se över er levnadssituation, vilket självklart innefattar personlig belåningsgrad/sparande/möjlighet till anpassning.
/EDK
Tack för din kommentar, EDK.
Bra!
det var inte mycket till crash! perfekt att sälja nu då