Förlaget Pontes har översatt Nassim Nicholas Talebs bok Den svarta svanen – Vad mycket osannolika händelser kan leda till.
Boken finns nu att beställa hos Adlibris (224:- SEK) och Bokus (241:- SEK).
Jag har skrivit mycket om Talebs böcker tidigare, främst våren 2010, men för er som inte hade lust att läsa detta verk på engelska så finns nu alltså möjligheten att läsa den svenska översättningen.
Efter att ha bläddrat igenom boken så känns det spontant som en god översättning, vilket inte säger så lite. Det handlar om mycket fackuttryck eller uttryck som Taleb själv har myntat. Om inte annat så är boken ett bra referensverk för att undvika att skriva eller prata för mycket svengelska.
Ordlistan i boken är en fröjd att läsa. Vad sägs om epistemisk opacitet eller retrospektiv förvanskning? Och the ludic fallacy (the fallacy of the nerd) är översatt till ludiska misstag (eller nördens osäkerhet). Och kapitelnoterna innehåller ytterligare pärlor som t ex domänspecificitet.
Den svarta svanen är ett viktigt verk och nu alltså även på svenska.
Obligatorisk läsning och inte alls så svår som ovanstående översättningsexempel antyder.
Och en imponerande översättning vid första anblicken. Förhoppningsvis kan Talebs filosofi och tankar nu uppmärksammas lite mer på svenska kultur- och ekonomisidor när boken finns på ett språk som även svenska journalister och kultureliten behärskar.
22 kommentarer
Off-topic
TV3 20.00 Efterlyst om jakten på näthatarna , angående att flera kända bloggare i Sverige har blivit utsatta för allvarliga (mord)hot.
Hemskt program det där efterlyst som bara hänger ut våra invandrare. Måste vara någon SD:are som driver den kanalen.
Taleb hade en närkontakt med Carl Gustaf 2009, en artikel "Avspänt på kungens seminarium" (SvD) var tidigare tillgänglig som pdf på Talebs sajt http://www.fooledbyrandomness.com/.
Finns inte kvar längre, Taleb verkar ha tröttnat och tagit bort alla spydiga och roliga kommentarer också, inkl. hans förtroliga råd till Klugen om hur han skulle kunna rädda världsekonomin med ett enkelt grepp.
Som tur är har jag sparat denna juvel åt eftervärlden:
"Discussing with the King of Sweden how to save the economy with the termination of the economics "Nobel" "
Intressant att du skriver om Den svarta svanen. Jag har läst både the Black Swan och Fooled By Randomness och anser att den sistnämnda är klart lättast att ta till sig och är egentligen den av de två böckerna som förtjänar mest uppmärksamhet. Jag har märkt hur folk mer och mer pratar om svarta svanar, som ett slags sätt att visa sin allmänbildning på men tyvärr faller detta då de ofta pratar om att förutsäga svarta svanar.
Håller med om att Fooled är mer lättillgänglig, men jag läste dem i omvända ordningen, dvs Black Swan först. Black Swan är dock mer avancerad och omfattande.
Schka kultyräliiten lääscha en schån buuk schå krävsch nog ett schvårare schpråk än schåå.
Finns där ingen polsk homosexuell pojke med svår uppväxt med i boken så lär den inte ens recenseras…
Låt mig bjuda på lite svan
Dock ej stekt!
" Jag älskat har på nordens ström och sjungit i dess vår. "
J.L. Runeberg
Isola Regina
( jag stör väl inte?)
Jag har aldrig sett en svart svan, men det lär finnas några även i Europa.
Det finns en i Slottsskogen i Göteborg.
Jag har läst boken och tycker att den är helt OK.
Förutom de rent tradingmässiga aspekterna kan det för en svensk publik vara extra interessant att läsa om författarens uppväxt i Libanon och hur förvånade alla där blev när landet kollapsade. Många kristna libaneser som jag har arbetat med säger ungefär samma sak. Att det finns tydliga paraleller mellan dagens Sverige och Libanon innan inbördeskriget anser åtminstonde jag vara uppenbart.
Jag kan tänka mig att en stor svart svan är på gång när det gäller det ekonomiska systemet och dess förändring. Men då en positiv svart svan…
..det kommer inga stekta (svarta) svanar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa..
kanske kunde kungen modernisera sitt gamla ordspråk nu i den nya tiden?
Den svarta svanen – där kom den till slut – Fredrik & Filippa Reinfeldt separerar 🙂
Inte så konstigt Fredrik varit så sur den senaste tiden…
Filippa klarade väl inte av att spela andrafiolen längre 🙂
Nu har jag inte läst just denna bok men om författaren har behov av att förklena vissa personer (med uttryck som "the fallacy of the nerd") och inte klarar att hålla sig saklig då är det nog inget för mig.
Jag misstror den typen av personer.
"Inventing Money" av Nicholas Dunbar behandlar troligen samma område men han lyckas hålla sig saklig och den är tämligen lättläst.
Det finns andra böcker om man vill ta det mer kvantitativt.
Suck…Denna skrävlare…Han har ett par poänger men de är inte många men inte heller nya.
Han är ingen guru…
Han inget orakel…
Han är inte så fantastisk som han vill påskina…
Han är "biased" och okritisk i sina egna resonemang, motsatsen till vad han själv förfärar sig över andra…
Han är "debunkad" akademiskt…
Om fler insåg viden av Talebs filosofi och förmåga att röra sig över alla fält. Han själv har tröttnat på folk som pratar om svarta svanar och slumpen inom finans och ekonomi.
Hans arbete är ett uppslagsverk över alla märkliga fält, bara tanken att han skriver inom matematik, lingvistik, finans,, psykologi historia, medicin, idéhistoria, fysik, näringsfysiologi m.fl. får en att häpna eftersom han är såväl insatt i dessa att människorna inom alla dessa fält respekterar hans idéer och flitigt refererar till det. Han återupptäcker och studerar idéer av människor ingen längre beaktar och läser på originalspråk bland andra på hebreiska, arabiska, franska, italienska, grekiska och om jag minns rätt även latin.
Det är en fascinerande tanke att det idag lever en sån människa bland oss idag, som återförenar oss med Senecas, Montaignes och Avicennas verk och vars tankar diskuteras och appliceras av cancerspecialister, trafikmyndigheter, ekonomer o.s.v. Det går inte heller att säga något om att han inte är insatt i det han pratar om, när han pratar om medicinhistoria är det en lista på 20-30 enbart böcker och hundratals studier inom det som han lyckas hitta samband med till helt andra fält. Dock, är han inte den som "name-droppar" eller nämner omfattningen av det som ligger bakom hans idéer. En stoiker.
Vilka rekommendationer ger skatteverket angående gratis recensionsexemplar, tex böcker ?
Finns en gräns på värdet. Lämpligen tar man upp det som en intäkt i bokföringen. Se http://cornucopia.cornubot.se/2010/04/bloggarens-harda-bokforingsliv.html
Vill du inte få din världsbild totalt raserad. Läs då inte denna bok. Rör heller inga verk av Benoit Mandelbroit eller Daniel Kahneman heller.
Somna om.
Jag skrev nån sorts "recension" av den engelska utgåvan för inte så längesen. Jag tycker den har satt ord på en hel mängd intressanta begrepp, även om både Mandelbrot och Tversky/Kahneman är de som utfört själva det konceptuella grundarbetet.
http://infontology.typepad.com/infontology/2011/11/efter-the-black-swan.html
Ser fram emot att åtminstone läsa recensionerna av Talebs nästa bok om "antifragilitet" och hoppas han hittar många någorlunda vardagsnära exempel på det fenomenet.