Kanske kan vara dags att göra en liten sammanställning över hur det ser ut med dödskorsen och guldkorsen, när MA50 korsar MA200 uppåt eller nedåt i olika börsindex. Det amerikanska storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average gav nämligen ett gyllene kors strax efter årsskiftet.
Dagschart Dow Jones |
Nu är inte Dow Jones ett index jag baserar någon TA på, men det är ju fortfarande intressant. Storbolagssektorn i USA ser alltså ut att vara ledande i uppgången än så länge.
Istället följer jag bredare S&P-500 för beslut på den amerikanska börsen, även jag valt storbolagsindex OMXS30 för den svenska. Lite motsägelsefullt, men efter att ha konstaterat att OMXS30 och OMXSPI ger samma resultat så slutade jag följa OMXSPI. S&P-500 är dock ganska nära att bryta upp och ge en köpsignal enligt metoden.
En sammanställning av de börsindex jag följer kommer nedan. Kursiv text på index på väg att bryta upp.
Australien All Ordinaries – Kvar under dödskors, inte nära att slå upp
Brasilien Bovespa – Kvar under dödskors, nära att slå upp
USA Dow Jones – Gyllene kors
Frankrike CAC-40 – Kvar under dödskors, inte nära att slå upp
England FTSE-100 – Kvar under dödskors, nära att slå upp
Tyskland DAX – Kvar under dödskors, inte nära att slå upp
USA S&P-500 – Kvar under dödskors, nära att slå upp
Kanada S&P TSX Comp – Kvar under dödskors, inte nära att slå upp
Hong-Kong Hang Seng – Kvar under dödskors, inte när att slå upp
USA NASDAQ Comp – Kvar under dödskors, nära att slå upp
Japan Nikkei-225 – Kvar under dödskors, inte nära att slå upp
Sverige OMXS30 – Kvar under dödskors, inte nära att slå upp
Singapore Strait Times – Kvar under dödskors, inte nära att slå upp
Det handlar alltså främst om att USA, Brasilien och England är nära att ge köpsignaler enligt denna riskhanteringsmodell, men det är fortfarande veckor kvar för exempelvis Sverige. Däremot kanske det bara är timmar kvar till 1050 för OMXS30 och min stop-loss på negativa positioner. Samtidigt skall jag dock nyttja lite erfarenhet där och antagligen vänta någon dag innan jag går ur.
Test från i höstas av
MA50/MA200-strategi för OMXS30 |
Sedan provar jag att dela upp investeringsbesluten på två modeller. Dels MA50/MA200 och dels med att investera med konjunkturen. För den senare modellen ligger ett investeringsbeslut fortfarande antagligen minst tre månader framåt i tiden.
En vändning upp i Sverige är iaf inte bekräftad än ur de här perspektiven. Däremot kan det vara nära att börja investera i USA igen, men inte Kanada. Kanadabörsens index är fortfarande långt ifrån att vända upp till ett gyllene kors. Därmed fortsätter jag att stå över utdelningstunga kanadensiska fd truster. Dessutom kan man fundera på om oljepriset är lite väl högt för konjunkturen idag och kommer falla tillbaka när marknaden till slut inser att det återigen bara är snack om Iran.
19 kommentarer
Bra inlägg, vi verkar ha liknande strategi för våra aktieplaceringar.
/plutusson
plutusson
Du menar att ni båda inte är kapabla "Att ta en vinst" – medans tid är?
Så tjurig och enveten som Cornu är det knappast troligt att hans omvärldskunskaper uppväger egenskaper som att ha ett öppet sinne för marknadsutvecklingen.
Jag har redan tagit vinster, det har jag också skrivit om tidigare.
Stop-loss är inte samma sak som att man säljer med förlust. Visst, de senaste påfyllningarna har blivit förluster, men nettot är fortfarande plus.
Stop-loss är även när man "tar en vinst" efter att marknaden vänt mot dina positioner, t ex om man tillämpar glidande stopploss. Min ursprungliga negativa position togs i intervallet 1150-1170.
Men om du nu lever som du lär har du snittat ner dig i negativa positioner från nivåerna 875, 900, 925, 950, 975, 1000 och nu senast på 1025. Om du då fortfarande påstår att du ligger på plus är nog lite svårt att tro och får nog placeras i avdelning backtrading.
För er som vet vad baltic index är och vad det står för kan kolla upp hur det gått.
Från en låg nivå har det gått ner nästan -50 % på tre veckor.
Vill ni snacka om dödskors så gör det efter denna granskning.
Baltic index visa vart råvaror och industrin är på väg.
Baltic index går ej att manipulera då det bygger på avslutade affärer varje dag. Affärer som är för stora för att kunna spekuleras eller gömmas i optionsmarknad.
Lasse
Enligt mitt sätt att se det (jag är beteendevetare) tänker Cornucopia rätt. Han har antaganden om verkligheten, jobbar med beprövade metoder och är påläst. Sen, till skillnad från många andra, verkar han veta vad han ska göra utifrån olika förändringar i verkligheten (förändringar i olika börsers utveckling etc).
Han har alltså en plan, en strategi som han försöker hålla fast vid. Och som han tydligen får förklara och försvara om och om igen. Till det bjuder han på en jävla massa kunskap och underhållning. Jag önskar honom all framgång.
Läste din blogg nyss. Brukar inte anse TA är värt något men tog en titt på dina charts som indikerar köp/sälj. Verkar ge viss avkastning ser det ut om – det ät ju det viktiga att inte losa pengarna.
Tolkar jag din strategi rätt om: ganska lat orkar inte köpa sälja så ofta och absolut inte i enskilda aktier, negativ långsiktigt (1 år..?), ligger likvid vid köpsignal och tar negativa positioner vid säljsignal i chart:en
Om du får en köpsignal nu så torde den bli en ganska kort period innan du får säljsignal igen gissar jag. Ska följa dig och se hur det går.
Ungefär så, fast köp eller likvid, inte sälj eller likvid.
Att jag legat negativ är av andra anledningar, men det vore förstås intressant att titta på metoden enligt ditt förslag istället.
Tog en titt på Baltic index som någon skrev ovan. Måste säga att nedgångstakten är enorm.
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=BDIY:IND
Tack för sammanställningen. Alltid lika trevligt att få saker serverat 😉
Du har skrivit om fler olika investeringsmodeller det senaste året (aktier/index/guld). Men aldrig riktigt visat exakt vilka du använder dig av. Skulle vara intressant om du ville visa vilka modeller och strategier du tillämpar själv.
Med all respekt Cornu så,måste man betrakta TA
som ett sätt att rättfärdiggöra ett visst handlande på marknaden ,och inte som ett prognosverktyg.Ingen känd metod kan pronosticera framtida börsrörelser,inklusive TA.
Vad man däremot kan säga är att prisrörelser sker på i princip två sätt, trendande eller i ett prisintervall.I det första fallet kan ingen
metod prognosticera a)hur länge den kommer att
trenda och b) (följer av a) naturligvis) när
trenden slutar dvs vänder till motsatt riktning
eller går in i ett tradingintervall.Analogt kan ingen metod prognosticera när en prisrörelse lämnar sitt tradingintervall,i vilken rikning och med hur mycket.
I ett givet ögonblick finns lika många som tror på nedgång som det finns optimister(när avslutet görs).I ett givet ögonblick har alltså approximativt 50% fel och 50% rätt
om kursriktningen.Lite längre fram på tidaxeln har av den halva som hade rätt i första läget
vid en ny affär (vi antar att för exemplets skull att alla dessa gör en sådan) samma odds
osv.Kvar efter den affären finns alltså en fjärdedel av den ursprungliga populationen traders som har maxat sina trades.Und so weiter.En vinst är alltså i princip ett uttryck för
att lyckas med slantsingling flera gånger i rad
för att uttrycka saken förenklat.
Alltså, tex nivån 1050 är i princip lika sannolik
vändnings nivå som vilken annan som helst,och ingenting det må vara linjer dragna från diverse tidigare toppar ,eller MA kurvor som skär varandra uppifrån eller nerifrån eller något annat gör det mer sannolikt. Intressanta studier har gjorts på hur en persons övertygelse av en given tes påverkar dennes objektivitet. Vad man kommit fram till är att faktiska händelser som motsäger personens tes mkt ofta ignoreras av denne. Kännedom om detta faktum är mycket viktigt att bära med sig om man håller på med aktiehandel.
Visst. Men 1050 är en godtycklig gräns som jag bestämt mig för att gå ur på. Betyder inte att den är korrekt, betyder bara att där får det räcka.
Långa trender har visst en viss förutsägbarhet. De långa trenderna beror nämligen på konjunkturcykeln. Vi vet t ex vid högkonjunktur att högkonjunkturen inte varar för evigt. Och tvärt om.
Det faktum att konjunkturer varierar över tid motsäges inte av mig.
Men vi diskuterar inte konjunkturrörelser utan prisrörelser på en spekulativ marknad.Och frågan är naturligvis om dessa sker slumpmässigt över tid.Mycket tung forskning har visat att så är fallet.Ingen prisrörelse varar heller för evigt (i en viss riktning). Min poäng är att en trendvändning kan ske när som helst,en logisk följd av att prisrörelserna sker slumpmässigt Smärre anomalier förekommer naturligtvis.Alla metoder som tillfälligt ger en viss aktör en
fördel jämnas emellertid över tid ut och ekvilibrium uppstår såsmåningom.
Det är av den anledningen som ingen vad jag vet blivit rik på
teknisk analys,däremot på att sälja böcker och kurser i ämnet.
För man måste ju ställa frågan ,om någon som upptäckt en metod som är profitabel på marknaden,tex en TA metod ,skulle vilja dela med sig den kunskapen till andra?
F.ö kanske den nu aktuella upptrenden på OMX vänder idag ?
Cornu: Skulle det inte vara intressant att se en kombination av guld kors och säljsignalerna från Investera med konjunkturen. Investera med konjunkturen är ju lite svag på köp sidan. Så köpa vid gyllene kors och sälj när konjunkturbarometern har varit över 110 i tre månader
Grovgrus, jag lade ner rätt mycket tid på att simulera en kombinerad modell med OMXS30/guldhedge och MA50/MA200 och kom fram till att det blev sämre. KISS – Keep it simple, stupid.
Investera med konjunkturen-modellen och MA50/MA200 har jag inte samkört dock.
All tid som du lägger ner på detta är guld värt för mig. Tror det är en del som håller med mig:)
Jag håller med. Det var du Cornu som fick ögonen på mig för Ma50/MA200-korsen. Den principen kommer jag i framtiden att tillämpa för det mesta av kapitalet genom att köpa resp sälja Avanza Zero. En mindre del tänker köra XACT Bear resp Bull med.
Smart att titta på olika marknader egentligen, då kan du ju gå in på alla dem så blir det ju lite automatiskt att köpa på sig lite efterhand.
Vänder bara USA upp nu och du går in där så har du ju mycket utanför om resten inte vänder upp, osv.
Tror man att ekonomin är global kan man kanske tom nästan börja i andra änden? Ta något som har en bit kvar eftersom det har större potential _OM_ mer vänder upp .. 😀
Sedan haka på med ännu fler som ligger efter vartefter fler och fler tar sig upp ovanför vattenytan.
Vad tror du om det? Blir ju inte så lyckat om köpet görs i Japan och så ja… Kom man aldrig upp ovanför vattenytan igen. Kanske acceptera MA 50 över MA 100 på de man köper men signal på någon annan som går över MA 200?
Det där får du spekulera i 🙂