Mäklarstatistik släppte igår sina nya data för de svenska bostadsprisernas utveckling. Mer intressant är som vanligt Valueguard-KTH:s statistik som tar hänsyn till kvaliteten på de objekt som sålts och alltså ger kvalitetsjusterade priser.
Villaprisindex för hela Sverige.
SEB:s boprisindikator i svart |
För hela landet så var villapriserna i stort sett oförändrade, plus 0.01%.
Detta stämmer i sig rätt bra med en svagt ökad optimism ifrån SEB:s boprisindikator, som mäter vad folk tror om bostadspriserna framöver. När indikatorn stiger, även från negativa nivåer har bostadspriserna en tendens att följa med.
Det samma går dock inte att säga om lägenhetspriserna den här gången.
De föll i själva verket med 1.25% i Sverige som helhet.
Men tendensen är liksom för villor att vi nu ser en horisontell kräftgång i bostadspriserna efter vårens och sommarens nedgång.
Lägenhetsprisindex för hela Sverige
SEB:s boprisindikator i svart. |
Man kan konstatera att nedgångarna i pris är mindre i förhållande till SEB:s boprisindikator denna gången än 2007 – 2009. Folk tror alltså på fallande priser, men det avspeglar sig inte i genomförda affärer.
En möjlig slutsats är att det är säljarnas ovilja att matcha vad köparna vill betala som spökar den här gången. De affärer som faktiskt genomförs sker uppenbarligen till någorlunda bibehållna priser.
Men inga pyramidspel som bygger på drömmen om att priserna skall stiga för alltid har någonsin hållit. Inte heller den svenska bostadsbubblan. Förr eller senare tar det fart på allvar. Nedåt. Bostadsmarknader rör sig långsamt, så i sig betyder rådande tvekan ingenting.
23 kommentarer
Kommer inte prisnedgången påskyndas nu när handelsbanken ökar kontantinsatsen 25% och hur stor är sannoligheten att andra banken följer efter?
Allt sker med eftersläpning. Statistiken baserar sig på påskrivna kontrakt, och de skrivs ju inte på omedelbart när räntor höjs eller krav på kontantinsats kommer.
De ringer och vill att man betalar tillbaka lån också enligt en kompis, alltså vanliga företagslån, detta gäller Handelsbanken./ Kreditkontraktion
Synd att det inte finns en Mini Future kopplad till Valueguards-KTH:index. Hade varit trevligt att kunna gå kort på index:et. Kruxet är väl att det är svårt att handla upp den underliggande tillgången för emittenten och bli medlem i x antal BRF:er… 🙂
Jo.
Däremot kunde man göra det möjligt för privatpersoner att ställa ut underliggande optioner som en del av en försäkring mot fallande bostadspriser. Därmed skulle det finnas riktiga underliggande tillgångar.
Man kan sas blanka sin egen bostad och säkra in en prisuppgång. Många skulle nog kunna tänka sig att göra det i dagens läge. Säg att man har 3-4 MSEK i "bostadskarriär" bakom sig. Tänk att kunna säkra upp den genom att ställa ut en option, men ändå kunna bo kvar?
Fast mer korrekt ställer man väl ut både köp och sälj för att säkra sin position, så man inte går back om priserna går upp.
Man kan inte få fram månadsvis omsättningen på lägenhets- och villamarknaden de senaste 3 åren i någon fin graf? Då ser man ganska snabbt om bubblans påeldning har dött helt och när.
/Hofer
Kollade på en lägenhet i veckan och tydligen har SBAB infort amorteringskrav ned till 75% av köpeskillingen.
15% kontantinsats
amortering tills du kommer ned till 25%
Inte roligt längre…
Har bankerna nu officiellt infört en maxbelåning (utan några övriga krav såsom amortering) på 25 % eller är det bara worst case-scenarier man läser på diverse bloggar? Om så är fallet kan förstagångsköparna börja leta kartonger att bo i.
Du är övertygad i din tro på bubbla. Samtidigt vägrar du se hur inflyttning och bostadsbyggande inte går ihop. Därtill så ser vi ingen avmattning i byggpriserna.
Om betalningsförmågan hålls uppe och vi slipper en kollaps så är det lugnt.
Med normal syn på boendet som ett skydd mot väder och vind så länge förhållande och familj varar ( i snitt 20 år) så är det försiktigt köp som gäller.
INGEN bank har infört kontantkrav på 25%. Några banker har dock (och har länge haft) max 75% BOTTENlån. Till det kommer topplån, med något högre ränta, för att komma upp till 85%.
Varför sprids denna desinformation ens?
12:59, priserna har som bekant ökat mer i avfolkningskommuner än i Stockholm. Så att det råder bostadsbrist som driver priserna är fulltständigt struntprat.
Jag skulle vilja rikta kritik mot detta index då man tycks byta ut vilka områden man mäter från månad till månad, tex var Norrköping Sveriges 8e största stad med i BR-indexet tills denna månad nu är kommunen helt plötsligt borttagen. Varför ändrar man underlaget och hur slår detta på statistiken?
Hur slår detta över priserna på medelstora Svenska städer?
Finns Norrköpings BR med i månaderna innan men inte i denna månad?
Vilka är kriterierna för vilka kommuner som läggs till och tas bort? Enligt mäklarstatistik så har priserna i Norrköping gått ner mer än genomsnittet är det därför man tar bort denna stad? Man blir lite konspiratoriskt lagd.
Varför har man inte med fler kommuner i villaundersökningen över hela Sverige? Tar man och gör en snabbtitt så ser man att uppsakttningsvis bara 35-40% av marknaden i Östergötland(ca totalt 450000 pers) är med medans Skånes uppskattningsvis har 90% av sin miljonbefolkning med även Stokholm tycks ha en extrem övervikt.
Skevheten i indexet är uppenbar och jag undrar därför om inte Mäklarstatistik ger en mer rättvisande bild då vissa områden inte är extremt överviktade och inte kan manipuleras på det sättet att man väljer ut och byter vilka kommuner man ska räkna med denna månad. Annars manipulerar väl mäklarbranschen det hela men den statistiken bygger ju även HOX index på.
Några funderingar om detta?
Som jag uppfattat det tar man bort och lägger till kommuner utifrån omsättning. Omsättningen i Norrköping har antagligen fallit så mycket att den inte går att använda till statistik.
Ett problem i indexutformningen vid en marknad som fryser ihop omsättningsmässigt. Bör dock inte drabba de enskilda storstadsindexen.
Fördelningen beror alltså var man hittar kommuner som är stora nog för statistiskt underlag. T ex finns nästan inga västsvenska kommuner med av den anledningen, undantaget Göteborg (och Borås?).
Jmf med att Mäklarstatistik rapporterar om 20% fall i villapriser i Ronneby kommun på en månad. Men omsättningen var minimal och då kan det se helt vilt ut. Det är inte statistiskt signifikant.
Försvarar dock inte index. Skickar vidare din frågeställning till Valueguard, så kanske de klargör.
En annan sannolik anledning kan vara att man eliminerar sk outliers, kraftigt avvikande värden på enskilda objekt och kanske även kommuner. Detta för att extrema lokala omständigheter inte skall vara indexpåverkande.
Om dock en prisförändring i en outlier visar sig vara bestående så bör den väl läggas in i indexet igen.
För övrigt rapporterar Mäklarstatistik om -18% i Kalmar och -19% i Västervik för bostadsrätter. Typiska exempel som borde elimineras som outliers om de nu inte blir bestående.
Hahaha, Larslarslars. Du blir bara roligare och roligare!
2011-10-14 13:14
Korrekt!
Ingen har infört kontantkrav på 25%
Dock nu så räknar SBAB att du ska amortera om du lånar mer än 75% av köpeskillingen.
Ledsen om jag var oklar tidigare.
Bara att gå in på vilket objekt som helst på hemnet och gör en SBAB-kalkyl.
Och en hälsning till Cornu. Det går att kommentera med explorer. Man måste bara trycka på "skicka kommentar" ett antal gånger.
Sen funkar det finfint 🙂
Tittar man på villor stämmer det ju inte alls finns massa småkomuner med som nästan inte har nån omsättning alls tex är Kinda kommun med sina 9500 invånare samtidigt som de har 1/8 del av Norrköpings(130000 invånare) villaomsättning enl mäklarstatistik, så det argumentet håller inte när det gäller villa delen.
25% hos handelsbanken enligt detta inslag i tv4 nyheterna:
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/ekonomi?title=ekonomi_19_10&videoid=2078909
Officiellt svar från Valueguard:
"- För att framställa index använder vi oss av de orter där det finns tillräckligt mycket data för att kunna beräkna ett hedoniskt index månad för månad.
– Vi använder de 20 kommuner med flest antal transaktioner. Att det blev just 20 beror på att vi beställt en utredning som utförts på KTH om hur många kommuner som har tillräckligt mycket data för att göra index med månadsvärden, och resultatet blev 20 st.
– Vilka kommuner som ingår revideras varje år baserat på hur många försäljningar som rapporterats in de senaste 12 månaderna.
– Norrköping ligger på gränsen – även om det är 8:e största staden så har vi inte så många inrapporterade försäljningar av bostadsrätter därifrån
– Effekten är ytterst liten. HOXFLATSWE är värdeviktat och det samlade värdet av bostadsrätterna i Norrköping är litet. (Knappt en procent i förhållande till samtliga 20 kommuner i indexet.)
– Bostadsrätter i Norrköping har en högre volatilitet, precis som de flesta marknader där avgiften till föreningen står för en stor del av boendekostnaden. Kapitalkostnaden blir därför relativt sett mindre viktig och därför kan priserna röra sig mer, både i upp- och nedgång.
– De fyra största kommunerna – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – står för ca 75 procent av vikterna. Dessa kommer alltid att finnas i indexet vilket borgar för stabilitet.
Tänk också på att:
– HOXFLATSWE är inte till för att visa den genomsnittliga prisutvecklingen för alla bostadsrätter i Sverige. Indexet är till för att visa hur det samlade värdet av bostadsrätter i Sverige utvecklas på de viktigaste marknaderna – ungefär samma princip som OMXS30. Syftet är att det ska kunna vara underlag för finansiella produkter, därför måste det vara värdeviktat.
Rent principiellt skulle vi vilka revidera mer sällan – men vi ser över valet av kommuner varje år eftersom det skulle kunna vara så att någon större fastighetsmäklare slutar att rapportera in, och att vi får för lite data i någon kommun.
Jag håller dock delvis med i kritiken – revideringar kan påverka indexet och de bör inte göras utan att det finns starka skäl. Även om det handlar om decimaler så är det en viktig princip. Vi skulle kunna tillämpa en ”tröghetsprincip” – dvs. att när vi väl gjort ett urval av 20 kommuner så ska det krävas ganska mycket för att någon av dessa ska lämna indexet. Idag tar vi bara de 20 kommuner med mest data utan hänsyn till vilka vi hade innan. Jag ser till att vi prövar frågan inför nästa revidering.
Hoppas att svaret är tillfredsställande!
Vänliga hälsningar
Lars-Erik Ericson"