Nedan följer en sammanställning av villaprisförändringarna per län, baserat på Mäklarstatistiks siffror från i onsdags.
![]() |
Prisförändring per län, sorterat på tre månaders utveckling. |
Man kan konstatera att det råder stora skillnader inom landet. Priserna har fallit kraftigt nere i sydöst, hos länen som ligger under skydd av ryskt luftvärn i Kaliningrad, dvs Kalmar län samt Blekinge län. Oavsett om man sorterar på Mäklarstatistiks 3-månaders prisförändringar eller 12-månaders så hamnar dessa län i botten.
På tre månader har priserna i Blekinge län fallit med 13% och i Kalmar län med 6%. På tolv månader är respektive siffror 11% och 9% ner i de två länen. Även Halland, inklusive gräddhyllan Kungsbacka ser hårt fallande priser. Man kan undra om inte län med fejkuniversitet som Halmstad, Ronneby och Kalmar (universitet!) verkar drabbas hårdast? Även Värmland med Karlstads “universitet” visar på rätt hårt fallande priser. Så mycket för att det skulle vara dyrt på “universitetsorter”.
I toppen hittar man bostadsbristens Jämtland där priserna på villor (alltså ej fritidshus) både på 3 månader och på 12 månader har stigit med hela 9%.
Även bostadsbristens Västerbotten och Kronobergs län visar på större uppgångar i priserna än Stockholmsområdet på tre månaders sikt.
Sorterar man på 12-månaders förändring så har också priserna stigit mer i bostadsbristens Norrbotten än i bostadsbristens Stockholm.
Eftersom alla, speciellt stockholmare, hävdar att det är bostadsbristen som driver priserna så skall de alltså skatta sig lyckliga att de inte bor i Jämtland, där marken uppenbarligen helt har tagit slut och det utkämpats bittra strider om bostäderna de senaste tre månaderna. Inte konstigt att marken är slut, det växer ju skog precis överallt i Jämtland.
Priserna har också stigit snabbare i Göteborgsområdet än i Stockholm, näst snabbast i landet, oavsett sortering. Kanske råder det faktiskt bostadsbrist i Göteborg?
Men fortfarande inte lika illa som i Jämtland.
Angående stor-Göteborg så har priserna i gräddhyllan Kungsbacka fallit med 6% på tre månader. Även inom stor-Stockholm varierar det stort, med t ex -6% i villapriser för Tyresö men 1% stigande priser i Täby på tre månader. Stockholmare får gärna förklara skillnaden.
Övervikten ytmässigt i riket ser ut att peka på fallande priser, men storstadsregionerna Göteborg och Stockholm håller till viss del emot (men inte lika mycket som bostadsbristens Jämtland). I större delen av landet faller dock priserna.
Född på 70-talet och därmed kan det finnas ironi i detta inlägg. Verkligheten är förstås inte någon bostadsbrist, utan det är priset på pengar och med det köpkraften av krediter som driver priserna. I verkligheten är det så att län med liten befolkning och få bostadsaffärer, som Kalmar, Blekinge eller Jämtland, kan få se vilt varierande priser beroende på exakt vad som sålts. Det är därför jag föredrar Valueguards kvalitetsjusterade statistik.
20 kommentarer
Intressanta grafer, men det är lite svårt att dra några regionala slutsatser. Klart är i alla fall att prisfallet inte är något lokalt fenomen baserat på efterfrågan. Hur det försämrade kreditläget och den dämpade prisökningsoptimismen slår varierar såklart alltid med de lokala förutsättningarna, men jag hade inte spontant gissat att just Blekinge initialt skulle drabbas värst.
Vidare får amatörförståsigpåare klia sig i huvudet om vad som driver upp bostadsmarknaden i Jämtland samtidigt som den i Värmland befinner sig i fritt fall. Det är lätt att tänka att man vet exakt varför, säg, Grekland har problem med ekonomin, trots att det är en mycket större fråga, påverkad av otroligt mycket mer komplexa ekonomiska och sociala faktorer, än frågan om vad som är skillnaden på Jämtlands och Värmlands bostadsmarknad.
Oavsett, bra grafat!
Min teori: På de små marknaderna får nyproduktion en stor påverkan på genomsnittspriserna. När väl det inte säljs lika många nyproducerade brf, utan "bara" handlar om försäljning av befintliga brf, så påverkas genomsnittspriserna mycket. Givetvis handlar det både om att överdriva uppgången tidigare när det såldes många nyproducerade, så väl som att överdriva nedgången nu.
Ett Schillerindex hade varit så mycket mer intressant…
"fejkuniversitet"? Halmstad Högskola är inget universitet…
Hörrö Cornu – nu får du kolla fakta – Instämmer med Grovgrus…
Ronneby har inget universitet, däremothar Blekinge Tekniska Högskola lämnat Ronneby och flyttat till Karlskrona… Men universitet har det aldrig varit 😉
Cornu,
Naturligtvis finns det en viss bostadsbrist i Stockholm (och säkerligen i Göteborg också) då det inte byggs lika mycket som inflyttningen. Eftersom det är i princip stört omöjligt att få tag i en hyresrätt med vettigt läge, så tvingas de flesta bostadssökande/inflyttade in på BRF:marknaden och hjälper till att hålla priserna uppe. Jag hävdar att det är BÅDE tillgång och efterfrågan på bostäder OCH krediter som slutligen sätter priset. Men själv tror jag ändå på ett tydligt prisfall i Stockholm eftersom den ena faktorn, dvs billiga krediter inte längre är en realitet för de flesta. Det är kombinationen av dessa som drivit upp priserna på löjligt höga nivåer. Att sedan inte Stockholm har ökat mest procentuellt i pris beror ju naturligtvis på att priserna redan är på en så pass hög nivå i Stockholm att ytterst få skulle ha råd med ytterligare en fördubbling av priserna som skett de senaste åren på vissa håll i landet.
Tänkte på en förklaring kopplad till Danmark och de forna danska länen-men det föll på Jämtland.
Eller kan det vara så att Danskarna har hittat hem till Danmark men Norrmännen med Dähli i spetsen hittat till Jämtland. Jag satsar på den förklaringen!
Täby vs Tyresö är norrort mot söderort med allt vad det innebär. Kista Arlanda bla./Oppti
Lars m.fl! Just Jämtland ger en fråga – utanför Östersundsområdet samt Åredalen och Härjedalsfjällen går de flesta försäljningar via blocket. Försäljningarna är rätt få i sommar och enligt hemnets statistik är det ca 1,8x antalet objekt ute nu mot åren dessförinnan. De kommuner där mäklare knappt verkar, där sänks priserna eller så säljs det inte.
Inom parantes har Östersund en konstlat låg hyresnivå jfr övriga norrlandsstäder vilket gör att villapriserna och brf-priserna här är rätt saftiga. Men de är nog i vacklande. Tror att det lilla utbudet kan ge feldata. I vart fall upplever jag inte som Östersundsbo att priserna stigit likt mäklarstatistiks siffror. Framförallt är det glest påvisningarna även här.
"Inte konstigt att marken är slut, det växer ju skog precis överallt i Jämtland."
Haha! 😀
Inga större prisfall egentligen. Men det är bra om folk inte förköper sig. Spara lite först. Man behöver inte ha allt innan man är 30. Där jag bor är det väldigt dyrt. Men jag är 50, har jobbat hårt och länge, och sparat. Många av mina grannar är nyinflyttade 30-åringar med barn. De köper dyrt, renoverar och föder barn samtidigt. Ibland knackar de på och undrar hur de ska få mer värme i huset. "Olja är ju dyrt", säger dom. Några jag känner säger att de (bara) pyntat in en miljon eller så för ett hus som kostar 6-7. Men då är det ju banken som äger stället. Hur tänker dom. Lugna ner er istället. Bo där ni har råd att leva. (Bra slogan.)
Visserligen är både Värmland och Jämtland gränslän till Norge, men i fallet Jämtland är det dessutom gammal norsk mark. Här i Trondheim kallas Jämtland allmänt för Öst-Tröndelag och på skyltarna står det inte "Till Salu" utan "Til Salgs". Så åtminstone i östra delen hjälper norrmännen till att hålla priserna uppe.
Prisökningarna i Jämtland gäller främst Östersundsområdet, vilket grundar sig i det finns relativt gott om säkra och välbetalda jobb i statliga myndigheter och övrig offentlig sektor. Dessutom är Östersund den enda egentliga tätorten i ett område mellan Trondheim och Sundsvall från väst till öst, och Umeå och Mora i norr till söder.
Jag tror det dröjer ett tag innan Östersund har nått sin topp.
@ 18:37. Östersund står still eller är på väg ned beroende på om du frågar mäklarfotografen eller hemnetstatistiken (eller för den delen de grannar/vänner som haft svårt att sälja eller tvingats ned i pris) men upp – inte.
Johan (16:02):
Om du ska komma med sådana nyanserade kommentarer så kan du lika gärna dra härifrån. Cornucopia doesn't do nyanserad. Cornucopia only does Aftonbladet-style. Bostadschock!
Ok skall försöka förklara skillnaden mellan Tyresö och Täby. Även om jag tycker Täby är lite bonnigt så är det så att bor man i Täby så åker man till jobbet med nystruken skjorta men kommer man från Tyresö så är det skrynklig tröja som gäller och gärna åka i VAN till jobbet.
/ Webdude
Halmstads förklaring är nog att de ligger under danskt luftvärn… 😉
Många lägenheter som visas om nu i Stockholm. Ett nytt fenom är att mäklarna går ut med högre acceptpris vid omvisningen.
Håller vi på få omvända lockpriser? Mäklarna drar till med ett acceptpris som är 10% högre för att få prutmån.
Vad menas med "gräddhyllan" Kungsbacka…? Kungsbacka är väl ingenstans man vill bo, det är ju lågprisstatus.
Fråga de som belånat sig upp över håret för att bosätta sig i Kullavik, Särö, Gottskär etc.
Det få tänker på att en pyramid bygger på att basen ständigt fylls på. Men vem tror att de unga kommer ha mer pengar än oss i framtiden? 25% får inget jobb idag..
Köpte min etta 2007, satte in nytt kök och sålde 2009. 100k i vinst. Inte någon bostadsbrist i sörmland men gratis att låna.. Flyttade till Östersund 2009, köpte 3a renoverade, sålde i våras. (läste cornu i jan och såg vilket håll det gick åt) 200k i vinst. Hyr i sörmland sedan i sommras, raset är här och allt går enligt plan. Finns i staden 105 objekt ute, inte ett enda bud. Jag säger tvärnit.