Tidigare var beskedet som bekant att den grekiska statskonkursen bara skulle innebära 21% nedskrivning av skulder till privata aktörer. Nu diskuteras det en nedskrivning på 50 – 60% i helgen när marknaderna är stängda och inte kan påverka politikerna.
Beskedet är för stunden att det rör sig om över 50% i nedskrivningar av den grekiska statsskuldens privata del. Som planen var tidigare så var privat acceptans för dessa nedskrivningar en förutsättning för att Eurozonen/ECB/IMF-trojkan skulle hjälpa Grekland.
Annars kommer Grekland skriva ner skulden på egen hand och även stater kommer att drabbas.
Så varför skall bankerna gå med på 50-60% i nedskrivning? Bankerna kommer förstås inte att betala detta ur egen ficka ändå. Krisar bankerna så blir de likt Dexia räddade med skattepengar, ett Dexia som enligt senaste bankstresstesten skulle klara sig alldeles utmärkt. De testerna var dock bara till för att lura de som är lättlurade att allt är bra.
Och blir bankerna inte räddade med skattepengar får ändå skattebetalarna stå för kalaset.
Genom höjda låneräntor och höjda räntor på sina bostadslån.
Genom höjda avgifter.
Genom sänkta räntor på konton.
Och det gäller även oss svenskar, eftersom våra banker i sin tur lånat ut pengar till eurozonens banker. Med den svenska skuldbubblan och bostadsbubblan kan det bli dyrt för många svenskar. Mycket dyrt. Inte konstigt att man rusar efter att binda bolåneräntorna i det här läget.
En bank är nämligen ett profiterande företag, vars syfte är att maximera vinst åt sina ägare och bonusar åt sina anställda. Det kommer man säkerställa genom att du som kund får betala. Enda sättet att komma undan är att vara så lite kund åt bankerna som möjligt, främst genom att inte ha några lån.
Det finns inte en chans att bankerna tänker finansiera Grekland genom skuldnedskrivningar utan att få de pengarna från någon annan.
På tal om att öka på den totala skuldsättningen för att driva på ekonomin så påpekade Kyle Bass i den intervju jag länkade till igår kväll att man nu i USA bara får ut 7 cent i ökad BNP per 1 USD i ökad skuldsättning (privat och statlig). Normalt borde man åtminstone få ut 1:1 när man tar på sig skulder, dvs att man får ut lika mycket som man lånar.
Så att tro att massivt ökad statlig eller privat skuldsättning skall dra igång ekonomin är nog att se som en chimär. Ökningen av BNP som skulderna idag ger knappt ens räntan det första året. På 2-3 år har räntebetalningarna på skulden överstigit vad skulden gav tillbaka i BNP.
Tillägg: Det pratas nu också om att den ännu icke-existerande euronödfonden EFSF skall stå för 20% av Italiens och Spaniens kommande skuldnedskrivningar. Fick helt plötsligt insikt i varför (fp) vill att vi skall införa euron. För att partiet skall kunna föra en grekisk budgetpolitik i Sverige och köpa sig röster. Sedan får EFSF skriva ner de svenska skulderna efteråt.
56 kommentarer
Ja, det ser uppenbarligen mörkt ut. Och nu om inte förr så är det läge för en BLACK MONDAY. Bara den oerfarne förstår inte att nedgång föder nedgång. Nytt kapital i bankerna byter nyemission. När det skedde i Sverige för ett par år sedan och på 90-talet så rasade en del banker med 90%. Även de bästa bankerna (SHB) rasade markant.
På måndag blir tjurfällan ett faktum.
Jag funderar en del över siffran skuldökning kontra produktionsökning.
Är den jämförelsen verkligen relevant? Jag håller med om slutsatserna men är inte säker på att denna kan härledas ur jämförelsen "ökad produktion per skuldkrona".
Jag förstår inte hur du kommer fram till att "på 2-3 år har räntebetalningarna på skulden överstigit vad skulden gav tillbaka i BNP". Produktion är ju ett flöde, inte en stock. Om årsproduktionen ökar med 7 när man skuldsätter sig med 100, så borde man kunna betala skulden med delar av den ökade produktionen…
Om jag startar en verksamhet med lånade pengar, så är jag ju inte insolvent bara för att jag inte kan betala tillbaka hela lånet år ett…
Cornucopia
Visst ser det för j-ligt ut. Men vad är alternativet? Att låta bankerna krascha? Med allt vad det skulle innebära för samhället…
Vore intressant att höra survivalisternas recept på en lösning.
Jag vet inte vad survivalisterna har för recept på en lösning. Fråga dem.
Jag vet hur en möjlig lösning ser ut. Nämligen precis som ovan. Massiva skuldnedskrivningar, deflation och depression under 10 – 20 år. Någon enkel och snabb lösning på festen existerar inte.
Lösningen är alltså inte smärtfri. Det kommer den aldrig bli.
Jomen Carl B Hamilton är ju bra, och Jan Björklund kan ju räkna.. 😉
/Tompan
Hej, rätt intressant analys…värd att läsa http://www.stratfor.com/analysis/20111019-special-series-assessing-damage-european-banking-crisis?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20111021&utm_term=freecontent&utm_content=readmore&elq=3bd4ba179bec47ebbc489c319a0ad66e
siolle
Fantastiskt skrivet, som vanligt!!/ Ron Paul
Det gör Vi Cornu.
Det är kul och bra att baila ut Banker.
Länge Leve SkuldUnionen!
Länge Leve Våra Korrupta politiker!
Läste lite om den nya räddningsplankan ESM (typ). Där lånen (typ 700 miljarder E) garanteras av Euroländerna enligt ECB´s fördelning, vilket ger tyskland ca 27%.
Hypotetiskt: OM nu Tyskland skulle få jätteproblem och behövde få hjälp av ESM. Så om Tyskland gör en "default" får dom låna av ESM, men borgar samtidigt för 27% av ESM´s lån…jag får inte riktigt ihop hur det är tänkt att funka.
siolle
siolle
Som Cornu säger, "Massiva skuldnedskrivningar, deflation och depression under 10 – 20 år.". Själv tror jag kanske inte det behöver ta SÅ lång tid att komma tillbaka, men principiellt har han rätt.
Å andra sidan är det kanske inte helt fel med en rejäl kris. Det är kanske det som krävs för att alla curlingföräldrar och skitnödiga zombies med sina teppanyakihällar och 4-miljonersvillor ska vakna ur sin dvala.
Kanske är det också så att det är de sistnämnda som drabbas hårdast, de fattiga är vana vid fattigdom och klarar sig ändå.
Men dom sa ju att det var BANKERNA som skulle betala – inte skattebetalarna
Ljuger dom?
BANKERNA får väl ta av sina egna pengar – inte våra!
BORG – ta BANKERNA i örat på riktigt nu!
😉
Lehman/Wiemar/Alderaan moment snart?
Ska ta ut 50k cash och köpa upp allt ris i stan.. blir humor
Är det en Alderaan moment så hjälper nog inte ris…
Anon @17:54: Borg har ett svulstig retorisk rytande mot banker, men mycket lite, om något, omsätts i praktisk handling. Ett spel för galleriet?
Troligtvis kommer detta att vara en lysande affär för de flesta som lånat pengar åt Grekland. Majoriteten utav lånegivarna har garanterat tagit kreditförsäkringar (CDSer) på sina Greklands-lån och då dessa skrivs ned, ersätter försäkringarna förlusterna och i praktiken vinner då lånegivarna stort på denna nedskrivning pga att de får in medlen via försäkringarna och då det är föga troligt att Grekland någonsin skulle ha betalat tillbaks dessa nedskrivna lån är slutresultatet att lånegivarna vinner stort på en nedskrivning.
De som förlorar stort ar de institutioner som beviljat alla dessa kreditförsäkringar och de största försäljarna utav dessa finns på Wall St och i London City …..
Notera t.ex. att BoA flyttade nyligen över en enorm summa i derivat från sin investmentarm (Merrill Lynch) till sin "detalhandelsarm" med FEDs tysta godkännande. Om nu dessa derivat exploderar upp i ansiktet så det FDIC som får svara för uppstädningen, dvs de amerikanska skattebetalarna ….
Hade europeerna förvaranat FED om vad som kan vara på kommande ?
lösningen på alla problem blir en ny valuta…..
sen kör vi igen!
myntverket
16:15 Nedgång för bankerna…kanske, men det finns ju andra bolag…Lundin och Axis mfl går upp, upp
Derivatahandeln uppgår till 1.5 kvadriljoner dollar, 1 500 000 000 000 000 000 000 000 dollar. Det motsvarar ca 10 000 miljoner kronor per innevånare på jorden. En nätt liten summa, så att säga…
Kan någon förklara för mig: Vad menas med att "bankerna skall betala"? Det lär inte vara bankdirektörerna, de ser till att få bra ersättning ändå. Återstår kunderna och aktieägarna. Kunderna = oss själva och företag. Aktieägarna = till stor del sparande och pensionsfonder. Finans utgör drygt 20 % av svenska börsen, så vi kan räkna med att alla pensionsfonder, AP-fonder etc. också har ca 20 % i bankaktier. Att "bankarna skall betala" låter fiffigt, men det blir som vanligt vi själva…
/MS
Detta scenario har ju "österrikarna" sett sedan Keynes idioti började urarta som det självklart gör. Politiker och svulstig statsmakt blandat med lite socialism.
Vi skullle lyssnat på Mises och Hayek istället för en massa socialistiska, statskramnade charlataner..
De är naturligtvis "nyliberaler" som sett detta komma på mils avstånd, de som Cornu brukar ondgöra sig så komiskt över.
Snacka om att ha noll koll på politik.
Joakim Persson:
Det som menas är väl att större och större andel av varje lånad dollar går till att betala räntor på gamla lån, mindre blir då kvar till investeringar.
Två citat som gör det skönt att ligga kort mot index inför måndagen: "banker ska förmås att ta en större del av smällen när Greklands skulder skrivs ner" och "Enligt Borg är det just krisfonden EFSF:s framtida roll i krishanteringen som är svårast att komma överens om".
Vad Anders säger att man har inte kommit fram till något alls överhuvudtaget. En annan detalj som är intressant att observera är att nu hymlar man inte om statskonkursen, den som var så oerhört otänkbar för bara några månader sedan. Nu handlar det bara om konkursförvaltning.
Black Monday? Man kan ju alltid hoppas…
Var på IF metall-kurs i veckan, han som höll i kursen tyckte att vi skulle gå med i EMU. Jag tänkte först fråga honom ifall hans mamma hade tappat honom som liten men kom på andra tankar sedan. Ibland skäms jag som fack-ansluten.
Nu är ju inte survivalister en homogen grupp så varken Lars eller jag kan svara för hela kulturen. Dock är det väl så att survivalist blir man för man inser att det finns ingen lösning. Kataklysmen kommer och vi kan inget göra. Det är liksom därför man blir survivalist…
Det kanske inte händer nu i veckan, men eftersom penningmängden ökar ganska okontrollerat och man kan anta sänkt produktion i Sverige i takt med att krisen slår ut export, samtidigt som samma scenario utspelar sig i andra länder så får man snabbt kraftig inflation. Importen faller också om andra länder produktion avstannar.
Skuld på en bostad är bara elektroniska pengar, och pengar är bara papper om man inte kan byta in dem mot något. Till slut kanske BLT sitter med sin bostad som den enda tillgången samtidigt som han hatar både bank och regering/riksdag. I det läget kanske det sker en bytesaffär? Skulden i låtsasvaluta kvittas mot utebliven revolution?
Tobias Wallin
Det blir ingen black monday den 24.10-11!
19:29 Du är säkert en av de naiva spekulanterna som tror att en del aktier klarar sig när börsen kraschar. Så har det aldrig varit förr och så blir det heller inte denna gång. Köp du dina Axis 30% billigare om ett par månader om du nu tror så hårt på dem. En krasch drar med sig allt.
22:39 Jaså, inte? Mötet ser ju ut att gå emot ett praktfiasko? Det snackas lösning. Vad är lösningen? Lösningen är att de privata investerarna ska in med kapital. För att få loss det kapitalet ska andra tillgångar säljas av. De mest likvida (aktier) går först. Indirekt kan du bli en av de som får stå för grekarnas festande. Förnekelse är ett steg i ledet mot det som till slut slutar i acceptans. Kraschen ligger nu väldigt mycket i luften…
Läs gärna denna artikeln telegraph.co.uk:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8843396/Europes-leaders-threaten-Greek-default-if-banks-wont-take-haircut-and-accept-losses-of-120bn.html
Antingen får bankerna ta en enorm smäll = mycket, mycket dåligt. Eller så kursar Grekland regelrätt vilket också är mycket, mycket dåligt. Av två onda ting vet jag inte vilket som är bäst.
Det blir fortfarande ingen "Black monday"
nu på måndag den 24.10! Men det kan bli
2-3% ner någon gång under dagen.
@Stefan
Någon mer än Stefan som ska gå "all in" på måndag morgon kl. 09.00? Var är rally-kören någonstans?
Nä, Black Monday blir det givetvis inte eftersom man redan på förhand utannonserat en ganska kraftig spark på burken. Däremot hade jag inte sovit gott om jag hade varit lång europeiska banker över helgen.
Dock kan vi få se en spektakulär nedgång (björnen sover och drömmer våta drömmar…) med "financials" i spetsen. Givetvis kommer ryktesmaskinen kliva in och rädda situationen efter lunch imorgon. Fast hoppas ändå inte.
@Tobias Wallin
Tror du inte att jobben försvinner först ifall exporten slås ut? Vem skall då bära den fortsatta kreditexpansionen? Speciellt med tanke på den situation som har uppstått nu där FI vaknat 23:59:59 och börjar pressa på för ökade reserkvrav och lägre risknedskrivningar på fastigheter.
Ifall omvärlden går mot nollränta, vilka valutaeffekter finns det då kvar att hämta med en svensk nollränta (d v s skapa lönedriven inflation)?
Med dagens penningsystem och dagens penningpolitik, så brände vi ammunitionen för att få till inflation under en recession under det förra årtiondet när det inte ens var nödvändigt.
Dock är ingenting statiskt, penningpolitik & penningsystem är färskvara, speciellt i Sverige.
Angående revolutionen, 50% av vår befolkning 'äger' sin bostad (d v s låntagare), nästan 100% av vår befolkning har någon form av pensionsavsättning (d v s långivare) och behöver betala för sina livsmedel. Nutidshistoria säger att försämrade pensionsvillkor och dyra livsmedel leder oss närmare något som kan betecknas som revolution. Vill inte säga att du har fel vad gäller risken för att SEk blir värdelösa, men svärdet är tveeggat.
//Snurresprätt
En bank är egentligen en korporativ verksamhet, då räntan bestäms av riksbanken, som ju är en statlig verksamhet.
Jämför med bilindustrin, tänk om regeringen bestämde vilken kaross den senaste Volvon skulle ha? Lite märkligt eller hur?
Inte så lite heller.
Snurresprätt:
Om utgångspunkten är att Sverige är ett vanligt land befolkat av vanliga människor så kommer krisen hit genom utlandsberoendet. Många har en annnan uppfattning, att Sverige inte kan drabbas av kris, men det tror inte jag på. Enligt följande.
Det är klart att jobben försvinner åtminstone temporärt i industrisektorer som inte producerar längre. De måste ju tillverka något som efterfrågas. Men på flera samhällsområden är det väl snarare bara lönen som uteblir om det ekonomiska systemet slutar fungera. Behoven/efterfrågan kvarstår inom de områden där strejker kan vara samhällsfarliga. Inom sådana yrkesområden kan man säkert få finna sig i att bli beordrad att gå till jobbet även utan lön eftersom exempelvis patienterna på sjukhusen avlider om personalen uteblir. Det är ju inte konstigare än totalförsvarets tjänsteplikt.
Vad gäller kreditexpansionen är det klart att den väl ändå upphör förr eller senare? Den kan ju inte pågå i evighet.
Det som driver "inflationen" som jag ser det är ökningen av penningmängden om den ökar i högre takt än produktionen av basvaror som det finns reella behov av. Om den ökade penningmängden äts upp av att fler blir miljonärer och lägger pengarna på hög, eller konsumerar virtuellt krims-krams spelar liksom ingen roll för tillgången till mat och bränsle.
Trots allt så ÄR det ett problem att Sverige helt har förpassat risken för kris och krig till "historiens sophög" som politiker brukar uttrycka det. I sverige kan ingen kris vara större än den kan hanteras av länsstyrelsen inom ett län, men den kris som pågår nu träffar ju alla välfärdsstater ungefär samtidigt. Eftersom allt som bygger upp golvet inom den vita ekonomin, alltså de grupper som ligger inom redovisade och beskattningsbara inkomstlägen, ligger UTANFÖR svenska politikers kontroll så kan man ju inte styra detta från Sveriges riksdag.
Det som går att konstatera i dag i Sverige är ju att det finns ett ganska omfattande agg/hat riktat uppåt. Men det finns ingen vidare insikt om att om man bränner banker med mera lär den mesta handel avstanna vilket alltså skulle innebära att bristerna uppstår som konsekvens. Eftersom det nu inte finns några back-upp system inom EU så får man ju anta att staten tänker försöka skydda de försörjningskanaler som befolkningarna får sina potäter från. Alltså inte enbart för att skydda bankirer utan även försörjningslinjerna.
Tobias Wallin
Och så här mitt i natten visar det sig att Borg ljugit så det stänkte om ecofin-mötet. Enligt The Telegraph (http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/belgium/8843652/Eurozone-summit-despair-and-backbiting-in-the-corridors-of-power.html) var mötet så nära ett sammanbrott man kan komma utan handgemäng. Förmodligen kommer morgondagen fortsätta i samma anda.
@Tobias Wallin
Håller med dig till fullt & fullo att vi inte är en isolerad ö skyddad från omvärldens ekonomiska kris. Likaså håller jag med dig till fullo om det att det är ett svenskt 'syndrom' att folktron är det direkt motsatta.
Men hur ser du att vi ska öka penningmängden i den kommande recessionen i det korta perspektivet? Med det korta perspektivet menar jag då den tid under vilken dagens penningsystem samt penningpolitik kommer att bestå. Vad jag ser som hinder för ökad penningmängd är de kommande skuldnedskrivningarna p g a konkurser & insolventa hushåll, högre arbetslöshet samt att RB, FI & A Borg inte gärna vill ta över steroidbankerna utan pressar på för större & stabilare reserver (d v s minskad hävstång på utlåning).
I det långa perspektivet kapitulerar jag villkorslöst inför vad Kronan vill hitta på med sitt penningmonopol, speciellt om den statliga skuldsättningensgraden upplevs ohanterlig. Greenbacks/reichsmark eller en amorös utlåning från RB till staten för att täcka löpande sociala utgifter (t ex potäter)alá Weimar…. you name it.
//Snurresprätt
Hmm, är "Torygraph" Pravda, http://www.telegraph.co.uk så mycket att lita på?
Den politiska tonen på artiklar och kommentarer där ärkestockkonservativ. De skulle väl verkligen älska att höra stöveltrampen, och skriver "opinions" därefter.
Svaret på Snurresprätt's fråga kan ev. stå att finna i denna artikel från 1997, där man förutser en finansiell världskris inom de närmaste 10 åren, och vad som skulle kunna vara lösningen på den:
"Beyond Greed and Scarcity by Bernard Lietar"
http://www.yesmagazine.org/issues/money-print-your-own/beyond-greed-and-scarcity
Ganska intressanta och tankeväckande ideér. Ja, läs själv och kommentera gärna här.
Det var en kommentar till en artikel i SvD igår som tipsade om denna artikel.
Intressant artikel, grundidén där är arbetsbyte (med hjälp av lokal valuta).
Arbetsbyte är en av de viktigaste hjälpmedlen under den kommande krisen.Svälter ut det finansiella parasitsystemet och är rättvist. Varför ska någon behöva arbeta 4 timmar för att kunna betala för en timmes av någon annans likartade arbete? 1,5 timmar vore helt Ok , 50% till det allmänna borde räcka. Resten försvinner som det är i dagens läge för att mata alla improduktiva ( och rentav bromsande) krafter….
Se till att skaffa bra kontakter på arbetsbytesfronten så länge det finns tid till det!
/GeCe
När Swedbank kraschade så var det totalkaos på svenska börsen. Då handlade det om ett "enormt" kapitaltillskott. 15 miljarder SEK handlade det om. Nu ställer EU-direktionen krav på att kapital uppgående till 100 miljarder Euro (!?) ska samlas in – för att kunna ta förluster på 50%. Kasta bra pengar efter dåliga. Vilket blodbad det här kan bli. Det enda ni behöver göra är att öppna ögonen för att se vad som komma skall.
Porr för möpar:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nu-ar-vi-nog-i-krig_6574399.svd
Artikeln "Beyond Greed and Scarcity" klippte bort en hel del hårklyveritrassel, så nu anar man dunkelt att det rör sig om ett fyrfota djur.
Pudelns kärna?
Hövding Old Eagle utfrågades av en kongressledamot…-Du har sett oss vita i 90 år nu, var anser du att vi gick fel ? …Hövdingen lutade sig tillbaks en stund…- När den vite mannen kom , skötte vi landet,många bufflar,många bävrar,mycket fisk,rent vatten,kvinnorna arbetade lite grann,männen fiskade och jagade och hade sex hela natten…..han lutade sig tillbaks ännu mer och log…-Bara en idiot försöker förbättra det systemet.
Hade bara männen sex hela natten? Inte kvinnorna?
En ekonomisk smäll utan tidigare motsvarighet verkar närma sig. Privatpersoner, företag, kommuner och stater har använt sina kreditkort för att betala sina lån som använts för konsumtion som man inte har råd med.
Grekland ligger dåligt till och Sverige bra till, påstår marknadsflåsare och politiker. Det är som vanligt en lögn.
De länder med högst skuld i förhållande till BNP ligger risigast till. Men för att få en korrekt bild kan man inte bara ta med statsskulden, utan även utomstående skulder hos företag och privatpersoner.
Då ser det ut så här.
– USA 101,1 procent av BNP eller 330 000 kronor per capita.
– Italien 146,6 procent
– Spanien 179,4 procent
– Grekland 182,2 procent
– Portugal 223,6 procent
– Frankrike 250 procent
– Sverige 282,2 procent eller 750 000 kronor per capita!
Att den svenska bubblan inte spruckit beror på hushållens köplusta. Motorn i den svenska ekonomin just nu. Pengarna kommer från lån. Används huvudsakligen till nybilsinköp.
Borg är nervös. Domino-effekten börjar med Grekland. När sedan få har råd att köpa svensk export, industrin skär nu ner vad man kan, så är bufferten i form av svenska banker och stat otillräcklig.
Folket är ju skuldsatt upp över öronen. Bland de mesta på hela klotet.
Förr lånade man pengar från de som hade ett överskott. Nu lånar man från de som inga har men förväntas få i en framtid.
Den tidsaxeln går inte att spänna så mycket mer.
Mvh
Observer
2011-10-23 10:59
Och vad händer om du inte bara tar statsskulden för USA utan också lån till bostäder, privatpersoner och företag.
Det har du av någon anledning plockat bort.
"För att partiet skall kunna föra en grekisk budgetpolitik i Sverige och köpa sig röster. Sedan får EFSF skriva ner de svenska skulderna efteråt."
– Knappast. Sverige skall sköta sig exemplariskt, däremot skall vi betala för alla andra som missköter sig. Vi gör det inom Sverige, nu skall vi göra det utanför Sverige också; låta dom skötsamma betala för dom ansvarslösa…
Naturligtvis 11:42. Jag ironiserade, du talar sanning.
Jo…
Om man läst det som står att läsa i detta inlägg och i kommentarerna – och dessutom har någorlunda grepp om hur saker och ting hänger ihop
Och dessutom är hyfsat uppdaterad på vad som händer i världen
Så ska det mycket till för att man inte ska inse att förutsättningarna är värre nu än de någonsin varit för att det ska sluta med en katastrof (av något slag)
Men nu är tydligen människan sådan – vi ska tydligen inte lära oss av de misstag vi gjort förut
Dunka huvudet i väggen bara…
"Och vad händer om du inte bara tar statsskulden för USA utan också lån till bostäder, privatpersoner och företag.
Det har du av någon anledning plockat bort."
Det har jag inte alls gjort. Allt finns med.
I USA skrivs skulderna av på bolån när banken konfiskerar ditt hus till exempel.
Mvh
Observer
22:49 All in?? javisst, härlig måndag väntar runt hörnet
2011-10-23 12:27
Nej du är helt fel ute.
Du har bara med statsskulden för USA.
Du har inte ens med avista inlåning.
Inte lån till bilar, inte kontokort, inte företagscertifikat inte bostadsobligationer.
Bara som en liten indikation bör du hamna på ca 52/14 = 370% om man tar med utstående skulder.
Bara hushållens skulder är i paritet med statsskulden, så bara där har du en faktor 2 fel.
Titta i flow of funds från FED och gör om.
12:40 Flummigt…vi får väl se i morron
Eftersom vi bor i Sverige är de svenska skulderna mest skrämmande. Men några vill alltid flytta fokus på andra, man vill inte se sin egna skit?!
Men i slutändan, är det Usas skulder eller svenska skulder som drabbar oss hårdast tror ni?
Amerikanska skattebetalare får stå för notan när bankerna i eu kraschar. Inte så konstigt att Geithner verkar smått desperat när han träffar eu-politikerna…
http://www.bloomberg.com/news/2011-10-18/bofa-said-to-split-regulators-over-moving-merrill-derivatives-to-bank-unit.html
@Dennis Nilsson
Inressant. En annan intressant aspekt av en valuta som inte är en skuldobligation likt greenbacks eller reichsmark; låg inflation under tillväxt och hög inflation när det blir recession.
Tillväxt:
http://www.globalresearch.ca/index.php?aid=13673&context=va
Recession :
http://www.econlib.org/library/Enc/GermanEconomicMiracle.html
//Snurresprätt