Det börjar dra ihop sig. Igen. Nu påstår sig politikerna bestämt sig för att “lösa skuldkrisen”, vilket förstås är fullkomligt nonsens. Skuldkrisen tar åratal att lösa, kanske så mycket som 10 – 20 år. Snarare handlar det om att komma överens om ytterligare uttalanden om “kraftfulla åtgärder” och annat man sagt tidigare.
Men kommer man komma överens? (Inte om man skall tro brittiska The Telegraph – ett försonande drag hos van Rumpoy är att han kastade ut eurogruppens ordförande Juncker som inte fick röka inomhus utan fick gå ut och hänga med journalisterna när han ville droga; annat från sandlådan är att IMFs franska chef, fru Lagarde, vägrar tala franska med Frankrikes finansminister utan engelska som han inte förstår; kanske borde man skicka ner en svensk dagisfröken för att styra upp toppmötet lite grann?)
Kommer bankerna (och med det pensionssparare, fondsparare mfl) acceptera en sk haircut, skuldavskrivnign, på 50 – 60% av Greklands skulder?
Hur kommer börserna och marknaderna att reagera?
Eftersom börssentimentet för tillfället är positivt kan mycket väl dåliga nyheter tolkas som goda.
Man kan som tidigare konstatera att demonstrationer etc är totalt meningslösa. De är inte samhällshotande på något sätt och påverkar inte politikers möjlighet att fatta vilka beslut de har lust med. Regimer faller inte för att folk demonstrerar på gatorna. Regimer faller när övriga statsapparaten ansluter sig till demonstranterna, speciellt när våldsmonopolet (polisen+militären) gör detta och man handgripligen bär iväg med politikerna så de inte kan mötas och fatta beslut ens över telefon.
Till dess kommer vare sig grekiska demonstrationer, strejker eller Occupy-rörelsen ha någon som helst påverkan på några beslut. Man blir inte toppolitiker och makthavare för att man bryr sig om vad folk tycker, då hade man avgått långt tidigare i karriären. Tjuvholt är ett gott exempel på det. Istället är det andra egenskaper som krävs för att man skall bli toppolitiker.
Så vad tror ni? Hur kommer skådespelet kring skuldkrisen utveckla sig under veckan? Vi kan vara säkra på att det kommer komma massvis med demonstrationer, rykten, tomma uttalanden om kraftfulla åtgärder och annat, men vad kommer egentligen att hända?
Tillägg: Andreas Cervenka tar hos Schibsted/SvD upp att John Paulson kanske bara hade tur när hans hedgefonder gick bra. Han kallar tur för den dolda faktorn som det talas tyst om i artikeln. Talas tyst om i finansblaskorna kanske. Jag har skrivt om tur många gånger. Av en ren slump pekade jag likt Cervenka ut just John Paulson som ett exempel på tur i en artikel tidigare i veckan. Inte läser Cervenka den här bloggen, så det är nog bara en ren slump att han skriver det samma några dagar senare.
41 kommentarer
Cornu, vad har du för uppfattning om att äga bygg- och fastighetsaktier dom närmaste 5-10 åren ?
Är det i så fall några bolag du gillar bättre och några du gillar sämre ?
Ovanligt skarpsinnigt för att vara i anglosaxiskt media:
Nytimes om Dexia mm
Sedan beträffande The Telegraph mfl, man skall alltid minnas att oftast är skriverier i anglosaxiska media vinklade medvetet att framställa vad som sker i Europa ur sämsta möjliga dager. Faktum är att anglosaxerna med WSJ och FT i spetsen i åratal har drivit en liknande kampanj mot Europa som de gjorde på 80-talet mot Japan.
Skall bli intressant att se hur det kommer att låta den dag då det inte gåra längrea att dölja att speciellt Storbritannien kommer att sitta med Svarte Petter pga City.
Inga verkligen avgörande beslut kommer att fattas förrän 2013 då valcirkusen är förbi i USA, Tyskland samt Frankrike. Dessutom står Kina inför sin egen version utav valcirkus 2012.
För övrigt, november/december 2011 kommer att vara ytterst intressanta pga USA.
12:50 En bra egenskap är att kunna tänka själv..
I morgon blir det ett rejält rally på börsen,resten av veckan förmodligen lite upp lite ner. Men banker skulle jag inte våga köpa i nuläget
Korrekt analys som vanligt. Det finns dock en rejäl chans att detta förändras när marknaden inser vad det faktiska resultatet av mötet leder till:
1. Rekapitalisering av bankerna blottar de gapande hål som finns i balansräkningarna på ffa de franska bankerna. De må bli rekap. av EFSF men deras utsikter till marknadsfinansiering försämras dramatiskt eftersom deras övriga upplåning fördyras.
2. Troijkan tycks ha missat konsekvenserna av att vi nu står inför credit-events som utlöser CDS på enorma belopp. Står Lloyd´s mfl pall för trycket?
3.Det ökade kapitaltäckningskraven enligt Basel-II innebär att bankerna tvingas avyttra riskvägda tillgångar – alltså minska den befintliga lånestocken = credit crunch.
Småsparande är optimitiska och köper aktier, särskilt i banker (Swedbank och Handelsbanken som det sett ut i orderdjupen)i fredags.
De tycks ha missat att både Swedbanks och Handelsbankens tradingdeskar är tunga nettosäljare i den egna aktien den senaste månaden.
Var inte Nordeas katastrofrapport tillräckligt tydligt?
För tillfället är det förmodligen mindre bra eftersom folk kommer ha mindre pengar att leka med- (typ överbelånade) samt att folk kommer att förlora jobb mm inom snar framtid..
Men mycket handlar om till vilket pris du köper aktierna för.
Jag tror personligen att JM är de starkaste inom bygg, Ledningen är riktigt bra och folk trivs att jobba där samt att det har ca 25000 byggrätter och då är det oftast i tillväxtområden med mycket god potential.
En sak till som kan vara värd att fundera på är att över 400 000 bostäder är i akut behov av renovering.
Dessutom skall hushåll bli mycket mer energi effektiva vilket kommer att ge extra "klirr" i kassan hos byggbolag (ytterligare renoveringar)
Så framtidsmässigt ja. Men just i detta nu så avvaktar jag.
Det kommer inte hända något stort. På något vis kommer de att skjuta problemen framför sig.
#stuffmoderaternadid
/Tompan
Re The Telegraph, FT etc och anti-EU/Euro vs anti-Japan på 80-talet.
Japan gick som bekant in i permadeflation, så kritiken var väl befogad även den gången?
Eftersom vi har med idioter av den högsta rangen att göra så kan vi förvänta oss precis vad som helst. Place your bets…
En sak är säker: Det finansiella systemet kommer att kollapsa och min bästa gissning är att dammarna brister en bit in på nästa år, troligen sommaren/hösten. Kommer skriva ett inlägg om detta inom kort.
Håll utkik, var beredd & lycka till!
Cornu, poängen med kampanjen mot Japan var att USA aktiv spelade mot Japan och yenen medan WSJ mfl utgjorde mediearmen på kampanjen. Och USA lyckades, Japan blev sittande i smeten.
Nu pågår motsvarande med udden riktad mot Europa.
Det finns dock ett par stora skillnader i dag, USAs ekonomi är verkligen på dekis samt Kina.
Minns det faktum att USAs inflytande i Europa är på sin lägsta nivå i modern tid och det faktum att UK målat in sig i ett hörn beträffande Europa medför att UKs inflytande är minimalt = de kan inte utgöra USAs förlängda arm i annat än det faktum att brittiska banker är en av de stora cancersvulsterna i västerländsk ekonomi.
För övrigt, Brittiska ledningen börjar få panik och tydligen börjar förbereda brittiska skattebetalare på en ny räddning utav brittiska banker:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8844239/David-Cameron-euro-crisis-has-chilling-effect-on-British-economy.html
Vad gäller John Paulson och hur hans hedgefond valde att börja köpa CDS på trenchar finns det ganska väl beskrivet.
Cervenka verkar ha ganska dålig koll på det han skriver.
Kortfattat så noterade JP som flera andra att det var konstigt hur lättvindigt folk fick kredit.
Han bad en av sina medarbetare Paolo Pellegrini kolla upp saken och PP noterade efter att ha grunnat en hel del att fastighetspriserna dragit iväg mer än inflationen. Därmed ansåg PP och JP att de hade en grund för en avvikelse som kunde tradas. PP som hade en bakgrund i derivat kunde peka på de CDSer som kunde användas. Och ISDA-licens hade man så därmed kunde de handla.
Dock var dom som de flesta andra för tidigt ute och det tog ett tag innan de förstod när rätt tidpunkt var att gå in. Så från början förlorade dom bara.
Så tur är inte sant. Genidrag är inte heller sant. Dock fick dom ha ett starkt psyke för att kunna gå emot branschen.
Branschen i övrigt förlitade sig på modeller som stämde väl med 50+ års historik.
Zeke
Cornu: "Man kan som tidigare konstatera att demonstrationer etc är totalt meningslösa…"
Inte direkt genomtänkt uttalande och väldigt kategoriskt uttalande. Så du menar att militär/polis bara helt plötsligt får för sig att avsätta politiker? Det kan inte vara så att demonstrationerna som du förkastar är den utlösande faktorn?! Tror nog inte demonstranterna i Egyptien håller med dig…
zpeter, gulligt. Läs vad jag skriver. Först när våldsmonopolet börjar byta sida till demonstranterna så sker något. Naturligtvis hade de inte bytt sida om det inte fanns någon sida att byta till.
Men det samma gäller Egypten, Sovjetunionen, Rumänien osv osv. Först när våldsmonopolet sällar sig till de som protesterar faller regimen. Finns inget annat sätt, om man nu inte lyckas övermanna våldsmonopolet, stormar parlamentet och rullar in varje politiker i tjära och fjädrar och skickar iväg dem.
Men det kommer inte att ske.
Demonstrationer är lite gulliga och en ventil för folk att springa av sig lite ilska. Men de förändrar inget. Inte än iaf. Men drömma kan ni ju.
Trams, det är ju demonstrationerna som startar hela processen. Utan att folket visar sitt missnöje så händer inget. Finns inget gulligt med det.
Tycker Herr Cornu är väldigt motsägelsefull i retoriken om demonstrationer.
Och dessutom lite dryg i sina svar mot sina läsare.
Frugan varit jobbig i helgen?
Hur ska dom lösa krisen?
Skulderna och valutan är en sak men vad mer ska dom göra ?
mvh Ekvationsteorin
Det är väl ganska uppenbart vad det är som händer…
De trycker ju bara ut mera pengar i systemet för att hålla allt flytande ett tag till
Men förr eller senare kommer det inte att ha någon effekt
Folk har ju redan slutat konsumera de pengar de har
Med nuvarande inriktning är det väl bara en tidsfråga innan det kraschar ordentligt – men det kanske inte blir nästa vecka
Mera pengar i systemet kanske fungerar en vecka till – eller inte
Att tant Lagarde inte vill sitta och pladdrar franska med franska finansministern är fullt begripligt, och ett förmildrade drag hos henne.
Ska hon lyckas upprätthålla ett något så när icke-korrumperat förtroende så håller hon sig jävligt formell med fransoserna.
Ganska självklart in my book.
Lagarde är fransyska…
Fram till nyss var hon väl rent av finansminister i Frankrike, men nu vägrar hon prata franska med sin efterträdare, som inte pratar engelska.
Säger en hel del.
Revolutioner går inte att planera i förväg. Man vet inte i vilken brödkö som missnöjet kommer att explodera och sätta igång kedjereaktioner som kan leda hur långt som helst. Däremot kan man säga "naturligtvis" i efterhand. Vi hade en del av den processen i Sverige 1917-1918, och den skrämde upp överklassen ordentligt. I Ryssland gick den hela vägen.
Jag antar att herr bloggaren anser att KKE, Greklands Kommunistiska Parti, är "extremister". Intressant nog formade KKE-arna en mänsklig kedja runt parlamentet för några dagar sedan för att hindra stormningsförsök från det som jag skulle kalla "extremister", alltså grekisk tokvänster av rent hialöst slag. Hur tolkar man det? Det kanske är mer revolutionärt att låta de borgerliga parlamentarikerna göra bort sig och sälja landet till de utländska bankirerna, och sedan kliva in med sitt eget program för samhällsomdaning, än att kasta molotovcoctails och provocera fram en ny militärkupp?
Det kanske blir de amerikanska skattebetalarna som får stå för notan när bankerna i eu kraschar. Inte så konstigt att Geithner verkar smått desperat när han träffar eu-politikerna…
http://www.bloomberg.com/news/2011-10-18/bofa-said-to-split-regulators-over-moving-merrill-derivatives-to-bank-unit.html
På tal om revolutioner. Ska något lösas så behöver vi en sådan här:
http://www.youtube.com/watch?v=V19-uLzz8k4
Restore America now – The Revolution
Ron Paul for President!
Instämmer helt. Texten corny skrev saknar helt logik. Våldsinstitutionerna byter sida när argumenten ifrån folket blir övertygande i samma punkt då motargumenten ifrån den politiska adeln blir löjeväckande.
I Grekland är denna process mycket nära nu. Bara kommentarerna inifrån parlamentet visar ju detta väldigt klart.
I övrigt ser vi fram emot tidpunkten då det blir allmänt kännt att Grekland börjat sälja av guldreserven. Det verkar vara den förklaring som passar bäst in på lägsta noteringen (samma dag som CB kvoterna gick ut (26/9), samtidigt som grekerna avslöjade att de hittat lite stålar för att köra sin sega statsapparat vidare på medans kapitalakutambulansen rullar vidare söderut ifrån Berlin.
Det finns en massa naiv revolutionsromantik uppenbarligen. Det sannolikaste utfallet av en grekisk "revolution" är att det blir en militärkupp och en junta tar över (igen) och stoppar alla dissidenter i "fängelse". Finns inget romantiskt med det.
förskollärare heter de i dagens svenska samhälle, extremt viktigt att vi tilltalar våra dagisfröknar det 🙂
Max:
Nej, pedagoger heter det numera. För att vara förskolelärare behöver ha genomgått utbildning vilket långt ifrån alla som jobbar på dagis har. Så för att de inte ska känna sig sämre än de som kan kallas förskolelärare har man infört det utbildningsneutrala begreppet pedagog…
Varför skulle det ta 10-20 år att fixa ekonomin?
Angående vad som händer nästa vecka:
Kolla in Tobbe Roséns veckoanalys och sammanfattning, om ni inte redan gjort det (http://winningtrading.vinnarbyran.se). Rent tekniskt ser det riktigt spännande ut för S&P med risk/möjlighet för rejält nedställ under veckan: put call ration = rekordlåg vs. historiskt utfall + motståndsnivå… Kan bli riktigt stora kursfall!! Jmf med tidigare utfall vid jämförbart tekniskt läge.
Why should it be different this time…
/M.
Cornucopia? sa…
Det är just därför att hon är fransyska hon måste vara väldigt formell mot fransoserna.
Jag kan förstå att du sakna kunskap och erfarenhet av sociala sammanhang och lämpligt beteende i organisationer, om du nu lever som bonde. Men då får du se till att lyssna på de som har detta.
Nu gör du inte det utan verkar ha låst dig i någon konstig föreställning.
Försök undvik det.
Ni alla som fortsätter att vara negativa :sälj ni (om ni har nåt att sälja) så köper vi som tror att det ordnar sig…
Corny, texten belyser vilken otroligt låg bondementalitet du har. Du verkar ha sugit i dig flera liter av jantelagens dunderelixir, när du så borrar ner dina sporrar i jorden och inte vill förstå hur otroligt fel du har med logiken i texten ovan. Förmodligen har du bara skrivit den och aldrig själv läst den.
Fakta: det finns inte en enda revolution som inte började på ett torg någonstans med en bunt revolutionärromantiskaenfaldighetshjältar … det bara är så.
Gå ni "all in" i morgon bitti. Ska bli kul att se era gigantiska egon drutta på arslet.
Det är Cs största problem. Hans skriverier lider ofta av ett visst mått av förakt för vanligt folk. Men denna tendens har dock minskat en smula de senaste åren, vilket gläder mig. Han har dock helt rätt i att våldsapparatens lojalitet till makthavarna är avgörande. Det var inte så värst många år sedan som Grekland var en blodig militärdiktatur. Spanien likaså. Europas historia är en historia av krig och elände. Det är lätt att glömma bort eftersom de flesta av oss är födda efter 1945 och haft turen att få växa upp i ett land som under efterkrigstiden tillryggalagt en unik välfärdsresa.
@19:45
Jag tackar för infon! 😀
C!
Jag ber dig, sluta påstå att occupyrörelsen ska rätta sig i leden.
Makt är inte samma sak som effiktivitetn ett organ har i att slå sönder makt. Våld och militära aktioner används när ens makt över andras idéer är begränsade.
Makt bygger på idéer och gemenskap. Det finns i occupy rörelsen och det finns i Tea Party. Skillnaden är att Tea Party representanter nu efter några år finns i USAs kongress.
Politiska institutioner finns för att lösa meningsskiljaktigheter utan att behöva skjuta budbärare av idéer.
Ditt politikerförakt är skrämmande! Bloggen är driven av en logik som leder till upprustning och krig om makthavare och diplomater börjar använda din retorik och ta över din rädsla.
Några av de mest empatiska människor jag träffat i miljöpartiet sitter som riksdagsledamöter här i Sverige.
Visst bör alla frukta marknaden men på samma sätt som de som fruktar Gud. Vi måste också inse att människor kan mobiliseras, rätta sig i leden, utan ett ekonomiskt incitament eller system. Antingen för en idé om demokrati eller av rädsla för krig.
Tänk över din egen makt och ditt samhällsansvar när du skriver. Med din kunskap och blogg växer din makt över idéer och därmed ditt samhällsansvar.
Sluta ge uttryck för en naiv maktsyn och uppgivenhet. Sträva istället för att bli morgondagens ledare, förvalta din makt och kunskap väl! Var nyanserad!
Lästips:
Steven Lukes – Maktens ansikten (Power: a radical view)
Vänliga hälsningar
Erik Johansson
Lund
Jag menar:
Visst bör alla frukta marknaden men INTE på samma sätt som de som fruktar Gud. Vi måste också inse att människor kan mobiliseras, rätta sig i leden, utan ett ekonomiskt incitament eller system. Antingen för en idé om demokrati eller av rädsla för krig.
Erik Johansson, man hittar säkert empatiska människor i opposition. Men de skulle i regeringsställning antingen få ge upp sin empati eller bli väldigt kortvariga om de tog hänsyn till varenda missnöjesyttring.
De politiker som finns kvar i maktställning finns där för att de inte låter sig påverkas av gatans parlament.
Skulle inte påstå att jag har en naiv maktsyn. Men fakta och verklighet i t ex fallet Grekland är tydligt. Det spelar ingen roll hur mycket grekerna protesterar eller strejkar, makten skiter fullkomligt i vad de tycker ändå.
Kan tillägga att när jag har haft förtroendeposter i föreningar så slutar det i princip alltid med att jag avgår pga missnöjesyttringar eller för att jag inte kan få igenom de saker jag vill driva. Kort sagt att jag tar mitt ansvar. Då blir man inte långvarig heller.
Makten skiter i vad de tycker!? Är det Gud du pratar om nu? Sen finns det väl fler historiska exempel än Grekland att ta upp…
Jag ser en funktion av makt som: Makt = monopol på idéer.
Exempelvis så finns det en makt dimension i en religion. Samma dimension finns i det sekulariserade väst där vi tror på en filosof som hittade på naturtillståndet.
Hälsningar
Erik