Ett kort snabbt inlägg om bostadsprisernas utveckling. Det tar en stund att gå igenom hela uppdateringen av Valueguard-KTH:s kvalitetsjusterade index, som alltså tar hänsyn till vad för slags bostäder det är som sålts och var de ligger, och inte bara är ett medelvärde.
Tvärt emot Mäklarstatistiks siffror om ett fall i priset för bostadsrätter i hela landet om -4% så stiger priserna när man justerar för vad som såldes.
Men för villor är det tvärt om. Där faller priserna justerat för kvalitet. Mäklarstatistik rapporterar om ett fall på 2% i Stockholm, Valueguard-KTH redovisar ett fall i priserna på -4% på en månad. För hela landet ger Mäklarstatistik stillastående priser för villor, men Valueguard-KTH ger ett prisfall på 2.5%.
En del möjliga slutsatser är att indexet inte innehåller småorter. Bostadsrätter kan ha fallit betydligt mer på småorter än i stora- och mellanstora städer, vilket är rimligt. Andra slutsatser är att det är billigare objekt som sålts, och att premiumobjekten inom bostadsrätter inte sålts i samma utsträckning. Därmed ser Mäklarstatistiks bostadsrättspriser ut att falla, medan de stiger när man justerar för kvaliteten. Dyra objekt är för dyra och blir därmed inte sålda alls. Lite kontraintuitivt kanske?
För villor blir det i så fall tvärt om. Det är de dyra villorna som sålts, vilket håller uppe Mäklarstatistiks medelpriser, men sänker indexet. Oattraktiva villor har färre köpare idag, premiumobjekten anses dock inte för dyra.
Det är fortfarande så att marknaden håller på att kollapsa, men det har lett till färre avslut av dyra lägenheter och färre avslut av oattraktiva villor.
Möjliga slutsatser. Läsare kan säkert dra andra slutsatser.
Återkommer senare med komplett teknisk genomgång av lägenhetsindex. Inga förändrade tekniska signaler, utan det är fortfarande tekniskt sälj som gäller över hela brädet.
För en förståelse för varför Valueguard-KTH:s index är mer relevant än Mäklarstatistiks data se tidigare inlägg.
37 kommentarer
Kolla in Booli, så här stora siffror har jag inte sett förr.
Prissänkningar
1084 st
Prishöjningar
207 st
Effekt på marknadsvärde
-128 585 862 kr
Cornu, jag tror nog att en liten obelanad etta i stockholms innerstad klarar alla kriser battre an det mesta, men jag vet att pa sikt (peak) kommer den vara vardelos. Jag vet att om jag saljer den nu (medans allt ar nagorlunda ok) och koper guld for halften och vakar over resten av likviderna som en hok kommer jag att bli rik som ett troll. Men da tvingas jag bli en daytrader… standigt uppkopplad. Argh, ilands problem.
Det är oerhört historielöst att tro att en etta i innerstan blir värdelös. Många som mässar om "this time is different" problematiken springer ofta i fällan själva när de resonerar såsom du…
Det kommer en krasch och sedan en återhämtning. Eller menar du att det är annorlunda den här gången…?
Men för att det ska ske en återhämtning måste vi och resten av världen att skuldsätta oss mer och mer och mer. Tror inte det går. Toppen är nådd. Men visst: inom 100 år kommer nya toppar att nås för mänskligheten är rätt dålig att lära av sina gamla misstag. Säger bara Weimar
Titta på Japan. De har varit i deflation stora delar sista 20-30 åren. Bostadspriserna i Tokyo har inte direkt rasat under den perioden…
Nej, jag jämför inte Stockholm och Tokyo utan vill mer via på fenomenet som Cornucopia också fiskar efter ganska ofta att det är mer troligt att mindre orter drabbas hårdare…
Om man tittar på utbudet jämfört med tidigare år, är skillnaderna större i mindre orter än i större. För Stockholm ser det inte alls lika "trist" ut, som i exempelvis Ronneby där man förra året hade 134 villor till salu (vilket i sig var rekord) mot 199 idag. Det finns säkert orter som är värre än så.
Ang analysen, med tanke på att förtroendet faller för bostadsmarknadens förmåga att hålla uppe priserna. Jmf din post om SEBs bopris undersökning så satsar nog de som har gjort "karriär" eller har råd på ett boende som ska hålla under längre tid dvs premiumvillor och därför premiumlägenheter inte säljer.
Varför stiger priserna i sthlm!?!?!?
Ska flytta hem från Oslo (hyr här) och måste bo någon stans. Går ju inte att hyra.
10:37 Dags att vakna, de kommande 10-20 aren kommer denna civilization att kollapsa. Allt hanger ihop; krediterna, ravarorna, befolkningsmangden. Allt kommer peaka inom var livstid. Vi i sverige kommer att klara oss relativt bra, och saklart om 100 ar nar jag ar dod kommer lagenheten bli vart ngt igen om den finns kvar. Men jag vill njuta av mina tillgangar och att de ger mig trygghet NU inte nar jag ar dod.
En annan teori är att bomarknaderna blir mer lokala. Starkare utveckling framgent i (vissa delar egentligen) av Sthlm. Kraftiga nedåtkorrigeringar på småorterna.
/Darius
Mina tips ar: Kop litet torp i skogen obelanat (gammalt som kan varmas med ved) utan bekvamligheter som vattentoa. Lar dig odla. Hyr lagenhet. Kop guld till den man du kan, ha kanske 1 ars likvider, det kan ga fort nar rorelserna hander, flation svanger langsamt men stater som har panik kan forbjuda saker som t.ex. uttag av likvider och agande av guld blixtsnabbt. Jag kor 1/3 cash och 2/3 bank pa 2 banker nu. Allt handlar som vanligt om timeing, men har du inte borjat forbereda dig nu ar det dax att dra huvudet ur sanden och borja jobba, pa riktigt sa att du luktar illa av svett, inte framfor datorn som alla andra!
Det vore högst intressant att veta hur omsättningstakten har sett ut under denna tid, jämfört med motsvarande period tidigare år. Mäklarstatistik ger i och för sig siffror för den senaste månaden — men för en som inte vet var siffrorna brukar ligga säger inte detta så mycket. Är det någon som vet var man kan få fram tillförlitliga uppgifter om detta?
Tor S.
Cornu: har du några siffror på avslut jmf med tidigare år?
Intressant att Boolis siffror visar något helt annat!
http://www.sydsvenskan.se/bostad/article1507050/Rekordmanga-osalda-sommarstugor.html
Som länken säger, rekordmånga osålda sommarstugor.
Tor S: Man kan titta på Mäklarstatistiks pressreleaser från ett år tillbaka. Omsättningen har varit något lägre, men inte så mycket.
11:53 Jag noterade just det då jag körde längs kusten mellan Skanör och Simrishamn härom veckan och slogs av alla skyltar med (sommar)hus till salu. Jag gick in på Hemnet för att kolla priserna och blev förvånad av hur mycket man förväntade sig för sina gamla träkåkar.
När kommer dissen på oljefyndet i nordsjön?
Kolla hemnets statistikflik. Det ser ut att bli mycket värre framöver. På min lilla ort har det kommit in 28 nya villor på 8 dagar. Normalt brukar det finnas 10-15 till salu åt gången.
Är förvånad över att de som tidigare fyllt på pyramiden nerifrån, och nu inte får låna tillräckligt av banken för att kunna betala det säljarna vill ha, resonerar att "jag får lånar 850 000:- idag men det räcker inte, så jag väntar till priserna har sjunkit och då kommer jag att slå till och få en lägenhet jag vill ha" (för 850 000:- alltså).
Talesättet "allt annat lika" gäller naturligtvis inte när allt är rörlig materia som – rör sig
Det de inte räknar med, eller inte förstår, är att banken inte kommer att låna ut 850 000:- om några år, utan kanske 450 000:- ! Om ens det.
Av flera anledningar, här är några: banken sänker risknivå och lånar endast ut 60% av det nya lägre marknadspriset. Högre ränta idag – lägg på ytterligare 5%. Och räknar med att låntagaren ska kunna amortera.
Så vägen framåt är att spara, de som kommer att ha 50% av köpeskillingen sparade i kontanter kommer att kunna köpa bostad framöver. De lättillgängliga krediterna till låga räntor kommer att vara passé. En omställning för den generation som upplevt att det "alltid varit så" med andra ord.
Var på 3 visningar i söndags kring Kransen/Telefonplan. På alla tre ställen var så mycket folk att prospekten tog slut. Bostadsbubblan känns inte som den är på väg att spricka…
Re 13:50
Problemet med din kommentar är att du kanske ljuger?
Bostadsbubblan har redan börjat pysa, problemet med mediarapportering är att alla förväntar sig 30% sjunkande priser imorgon. Ett prisfall kommer att ske under kommande år.
Re 13:50
Jo, om mekklarassistenten hade med sig 2 prospekt tog de nog slut: "Det var rusning!"
13:50
Var också på en visning under förra veckan. Ett objekt på en mindre ort för 2,1 milj. Prospekten tog också slut – dock inga bud. Nu har två nya radhus på samma gata (mkt populärt område i övrigt) kommit ut på marknaden för vardera 1,8 milj. Det finns drygt 16 st objekt av samma "engelska typ" i min mindre stad.
Ni får göra vad ni vill, men ja köper inte just nu. Tar en lott med joker till lördag istället =)
En gammal nyhet, som dock inte upprepas så ofta som risk för högre räntor och allmänt taskiga tider, är ju att SEB kräver "sälj först innan du får låna till köp".
http://www.e24.se/makro/sverige/seb-tvingar-bolanare-att-salja-forst_2796389.e24
Enligt lokala mäklaren så agerar övriga banker likadant i viss mån.
Det leder ju till en verklig deadlock-situation, som endast ett förhållandevis fåtal mycket solida personer kan lösa upp stegvis.
Typ välbärgade (svenskar) som flyttar hit från utlandet, arvingar, klippare, lottovinnare och ungdomar med rika och snälla föräldrar.
/Aktiepohlman
Re 13:57 & 14:11
Ett av objekten:
http://bostad.erikolsson.se/Pages/ViewObject2.aspx?estate=39072
Ojojoj, hur ska Cornu och hans lakejer nu hantera all motstridig information? Jobbigt att forst sla pa stora trumman och sen behova lagga ned en sa framgangsrik blogg nar det visar sig att den bara var baserad pa en massa losryckta teorier. Hmmmm. Ni far fortsatta med ert potatisodlande och kop av trisslotter, men nagra billiga bostadsratter blir det tyvarr inte den har gangen heller.
*Fniss*
Töntigt. Precis som jag skrev tidigare kommer nergångar och uppgångar….
Lika historielöst att tro att det fortsätter uppåt för evigt…
Möjliga slutsatser?
Ja, en rimlig möjlig slutsats i motsats till domedagsproferna här är förstås att detta är ett resutlat av att priserna planar ut och kommer stabiliseras kring denna nivå och vi kommer se förändringar på några procent upp eller ner under närmsta åren. Och på 10-15 års sikt följer priserna inkomstutvecklingen hyfsat jämnt. Som det borde vara alltså.
Jag har sagt att nedgången kommer ta några år, eventuellt fram till 2014 eller 2018-19. Att enskilda månader innebär prisökningar i fallande omsättning är inget att dra några slutsatser om vem som har rätt och vem som har fel.
Är man däremot desperat så kan man dra slutsatser på en månads utveckling.
Jag skrattar, snacka om att tolka alla tecknen i din egen uppfattning. Jag tycker inte det var en objektiv analys alls…….Vad indexet säger är att du hade fel under denna period, eller delvis rätt, inte att statistiken som inte kom in som du ville är helt fel och du har helt rätt………..
Klart priserna ska ned, statistiken är missvisande. Cornu har ju efter idogt trial'n'error och curve-fitting hittat en teknisk modell som tydligt visar att det är säljläge, särskilt för bostadsrätter. EOD
Det är de långsiktiga trenderna som har betydelse, inte mindre förändringar från månad till månad. Den underliggande datan är brusig vilket fall som helst och en del av detta brus kommer påverka statistiken oavsett vilka modeller man har. Nog hade jag förväntat mig en nedgång för bostadsrätter även i Stockholm, men mest trodde jag på en nedgång av villor i mindre städer. Att de negativa signalerna just nu är mångdubbelt tydligare än de positiva är dock helt klart.
Gångna helgen: visning av attraktiv bostadsrätt i Sundbyberg. Många intressenter på visningen (20-30 st). Fem budgivare, priset upp drygt 15% från accepterat pris. Slutpris ca -10% mot vad man kunde förvänta sig i våras.
Ano 19:03
snabbt avslut, det tackar mäklaren för
Till de flesta av er, med tanke på vad som skett och sker i vår "närhet" så som Irland, Portugal och Spanien, för att nämna några länder med betydligt tuffare förutsättningar än vad vi har i Sverige, så har inte någon armageddon inträffat inom dessa länder, med liknelser som många av er målar upp. Vidare har Sverige sen Gustav Vasa haft en BNP kopplat till vår utrikelsehandel och vi har även historiskt även haft både kraftiga upp och nedgångar på fastighetspriserna. Det är "tyvärr" ingen större skillnad denna gång, det blir förmodligen en "smärre" nedgång för att sen åter så sakteliga upp igen, förmodligen mer långsiktigt realistiskt i samma takt som den disponibla inkomstökningarna tillåter. Man skall inte måla faaan på väggen….