Trots 3519 postade inlägg på bloggen så försöker jag undvika att upprepa mig eller posta om tidigare inlägg. Tyvärr glömmer jag lätt att alla läsare inte funnits med från början, och att jag kanske bör upprepa en del saker jag skrivit tidigare. Faktum är att en majoritet av läsarna knappast läst allt från bloggens start i september 2008.
Med anledning av förra inlägget om börsen och inflationen så är ju timing allt. Med anledning av New York Times suveräna graf kring de amerikanska börserna så postade både jag och Flute motsvarande grafer tidigare. Min graf nedan konstruerades av en ambitiös läsare.
Ursprungligt inlägg tål att läsas igen för ett större sammanhang, lathund för grafen ovan är
Rött = Börsen har utvecklats sämre än inflationen, dvs <0% realt
Senapsgul (kanske orange för er som inte är färgblinda) = Börsen något bättre än inflationen 0-3% realt
Grå = Enligt gängse etablerade sanningar 3-7% real utveckling för börsen
Ljusgrön = Riktigt bra, 7-10% real utveckling för börsen
Mörkgrön = Fantastiskt, >10% real utveckling för börsen
Nej, ovanstående är Affärsvärldens generalindex utan utdelningar, men är ändå illustrativt. Vi är väldigt bortskämda i vår tro att börsen alltid stiger även justerat för inflationen och alltid är lönsam bara för att det skett under några decennier sedan Bretton Woods övergavs.
Jag vågar snarare hävda att det finns fler svenskar som blivit rika på hårt arbete och eget företagande än det finns svenskar som blivit rika på börsen.
Visst finns det de som blivit rika på börsen, se på mig själv, men det är avvikelser, tur. Den tysta kyrkogårdens vittnen med alla som inte blivit rika på börsen brukar inte höras så mycket. Nu finns det massvis med svenskar som misslyckats med att bli rika på hårt arbete eller eget företagande också och även de är tysta vittnen.
Problemet är att vi allt mer sätter vår framtid på att börsutvecklingen de senaste decennierna är normalläge och inte en avvikelse, t ex när vi skall drömma om vår pension.
En annan duo klassiska inlägg från 2009 är justering av börsens utveckling för verklig monetär inflation, dvs M3, under hela 1900-talet.
Se även ursprungsinlägget. Även här är det AFGX, dvs inte EAFGX som även hanterar utdelningar.
Ovanstående graf är lite missvisande, då jag missade att justera för BNP. Riktig inflation är förstås M3 minus BNP. Då ser grafen istället ut som nedan. Dock hade jag vid tillfället inte BNP-utvecklingen för 1950.
Se även ursprungsinlägg.
Resultatet är slående. Under en lång period så gick börsen sämre än tryckandet av pengar, och det enda som gav faktiskt avkastning var utdelningarna. Storleken på börsbubblan de senaste decennierna är dock slående, liksom att börsen speglar utvecklingen i början av 1900-talet.
Det är rimligt att om nu H-vågen ner upprepar sig framöver så återkommer sedan en rad av decennier utan någon real börsavkastning. Det enda som blir värt att äga är högutdelande aktier, men naturligtvis bara rätt högutdelare. Generellt.
Naturligtvis är inte historiskt utveckling någon garanti för framtida utveckling. Men vad man ser ovan är att de senaste decenniernas värdepapperisering av ekonomin är en anomali, en avvikelse. Men då de flesta “experter” bara verkat under denna avvikelse så ser de inte heller längre än så.
9 kommentarer
Ett ämne som helt klart är aktuellt och intressant för oss Svenskar är vilka försvarslinjer vi har mot religösa fundamentalister?
Det ser ut som en dyster framtid med avtagande tillväxt och ökande hot mot demokratin och vår frihet!
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/explosion-i-oslo_6341706.svd
Ja, man kan konstatera att Norges betydligt hårdare invandringspolitik inte skyddade dem.
Cornu, kan du inte skriva ett inlägg om vilka bolag som producerar förnyelsebar energi som finns på olika börser samt att analysera dessa. Har letat runt lite men inte hittat så mycket. speciellt inget om Biogas, mer än Wapnös projekt.
/ Jonas
Det grafen visar är ju att de flesta tjugoårsperioder slår inflationen. Man kan lika gärna säga att börsen, i 80% av fallen, avkastar mer än inflationen.
Sedan är det en ganska skum jämförelse att dels jämföra börsindex med M3, och dessutom väva in kondratievcykler och elliotvågor (som jag gissar är dina A, B, C… i det hela). Det är lite av psuedovetenskap över det.
Tex är kondratievcykler inte något som har särskilt stark vetenskaplig förankring, och man kan fundera på om datans kvalitet är särskilt bra.
Elliotvågorna kan ritas lite hur som helst, jag vill tro att man har ritat in peaken vid 1987 tidigare till exempel. Nå, det var ju fel men det har sedan länge fallit i glömska i den tekniska analysens tysta kyrkogård (tillsammans med till exempel "Hindenburg Omen" — minns du den?).
Återigen, det är förmodligen rätt stor risk att vi går mot fundamentalt bistrare tider. Men det bör man väl i så fall analysera med fundamenta snarare än ett knippe variabler som på ytan verkar höra ihop, men där orsak och verkan inte riktigt passar…
När vi är inne på kondratievcyklerna; Jämför diagrammet i denna kritik av cykeln från 1984 med den "moderna versionen!
Kritik (1984): http://www.lewrockwell.com/rothbard/rothbard44.html
Idag (observera bilden): http://kondratieffwinter.com/blog/
Vågteoretikerna har helt enkelt flyttat botten längre fram allt och dragit om kurvan lite, allt eftersom teorin motsagts av verkligheten! Visst, förr eller senare kanske de får rätt, men detta är ju inte så snyggt…
Jag tror att vi ska akta oss för att beskylla våra nordiska grannar för att vara främlingsfientliga; oavsett vilken uppfattning vi svenskar har i frågan, kommer framtidens internationella historiker att ha s i n uppfattning.
Sokrates
Utan att ta med utdelningar är ju denna statistik värdelös. Utdelningar på säg 3-7% per år gör ju allt mycket grönare.
Säg att man köpt en fastighet kontant för 1M 1980, år 2000 är fastigheten värd 1,7M, men under perioden har totala inflationen varit 85%. Under perioden har man dock fått ut totalt 1,5M. Kan man då säga att investeringen varit dålig för 1,85*1 > 1,7 ???
Urban Beckström, Riksbanken, ABN Ambor m.fl. skriver här bl.a. här att den historiska inflationsjusterade och reala avkastningen ligger på ca 7-8 %.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article270866.ece
http://www.riksbank.se/upload/5924/011030.pdf (sidan 6)
//jan b
Kan det vara så att många företag slutade med utdelning på 80-talet och efter det är det kursen som skall ge avkastning?
Bara en tanke.
Annars är det ju märkligt att alla företagsvärden försvunnit under så många år. Något värde måste de ju ha skapat under alla årtionden.
/ Lowrisk