En läsare påpekade att antalet lagfarter på villor i Helsingborgs kommun har kollapsat. Att just uppmärksamma Helsingborg beror på att lokaltidningen HD har en sökbar databas över alla lagfarter sedan 2003, fördelat per månad, så man kan få fram månadsstatistik.
Jämför vi maj månad för varje år så ser det ut enligt nedan.
Man ser hur antalet lagfarter föll under krisåret 2009 och sedan återhämtade sig under 2010. Men sedan blånetak införts och andra krav lagts på via bankerna, inklusive högre räntor så var nu antalet lagfarter för maj månad 2011 de lägsta under hela perioden.
Kom också ihåg att lagfarterna släpar efter med 1-6 månader från försäljningstillfället, så maj månads lagfarter motsvaras av sålda villor i vintras. Och redan i vintras hade alltså bolånetorskbeståndet blivit utfiskat i Helsingborg.
De som för sin egen mentala hälsas skull måste fortsätta förneka att bostadsmarknaden är på väg att kollapsa avfärdar förstås detta med att Helsingborg är en liten skitkommun i Öresundsregionen och inte någon storstad, för i storstäderna är minsann allting annorlunda.
Så låt oss titta på SCB:s statistik över lagfarter, som dock redovisas kvartalsvis. Andra kvartalet 2011 är som bekant inte över, men vi kan se hur det ser ut för första kvartalet sedan 1998. Kom också nu ihåg att antalet villor har ökat under perioden, vilket borde leda till fler lagfarter i sig i takt med nybyggnationen.
De flesta områden visar på samma fall under första kvartalet som i Helsingborg 2009, och sedan en återhämtning 2010 och nytt fall.
För Stockholms län (samma som Storstockholm från 2005 och framåt i statistiken), Östra Mellansverige, Västsverige, Sydsverige och Småland med Öland och Gotland var det det lägsta antalet sålda villor sedan 1998 och alla områden är avsevärt ner sedan topparna runt 2006-2008. Bolånetorsken ser ut att hålla på att bli utfiskad i hela riket. Åtminstone när det gäller villor.
Under kvartal 1 registrerades 74+76+73=223 lagfarter år 2011 i Helsingborg enligt HD. 2008 var det 113+118+110=341. Under Q1 var alltså raset i Helsingborg bara ca 35% i jämförelse med 66% för maj månad 2008 jmf 2011. Enligt SCB var motsvarande siffra 36% för Stor-Malmö.
Så statistiken över det fallande beståndet av nya bolånetorskar i hela landet för första kvartalet 2011 är antagligen bara en försmak av hur Q2 kommer se ut.
Som exempel så föll antalet lagfarter på villor i Stockholms län/Storstockholm med 28% 2011 jämfört med 2008 (och 31% sedan toppen 2007), någorlunda i linje med Helsingborgs 35%. Det skulle inte bli direkt överraskande om antalet lagfarter för Q2 i Storstockholm faller med över 50% 2011 jämfört med 2008. Och Stor-Malmö bör visa upp samma utveckling som Helsingborg. Total kollaps i försäljningen. Och kom ihåg att Q2-statistiken handlar om hur det såg ut i vintras, innan det började bli riktigt desperat på bostadsmarknaden.
Och vad händer med en marknad där köparna och avsluten uteblir? Kom ihåg att alla engångseffekter som pressade upp bostadsbubblan redan är tagna. Kvar är bara höga räntor och skyhöga skulder för BLT-kollektivet.
Vi som var med under 90-talets bostadskrasch vet svaret. Bostadsmarknaden stendog tillsammans med prisfallet.
Tillägg: Jag har börjat debatteras på Familjeliv, se följande tråd. Från sidan 8: “Redan 2001 började han tala om bostadsbubbla och han har varit säker på sin sak sedan 2005. Eftersom jag kan ett av de relaterade områden han skriver om ibland väldigt mycket bättre än honom, så kan jag med säkerhet säga att killen har ingen aning om just den biten i alla fall. Undrar om han kan lika lite om allt det andra han skriver om också?” – Signatur Argo
Argo jämför mig även med Blondinbella… Det visar sig senare, sidan 9 att Argo jobbar inom byggbranschen och alltså i högsta grad är sakägare i frågan om att pumpa vidare bostadsbubblan. Han anser att jag har fel om byggkostnaderna, men där föreslår jag att Argo förklarar varför det kostar 2x så mycket att bygga i Göteborg som i Skövde när man räknat bort markpriset. Svaret är förstås att det kostar mer därför att folk i Göteborg är beredda att betala mer pga de höga bostadspriserna. Inte för att det har blivit dyrare att bygga med normal standard.
Väldigt intressanta reaktioner. Läsare får gärna hitta något som backar upp att jag skrev om bostadsbubblan 2001 och var helt säker på min sak 2005 (köpte själv en gård/större/dyrare villa 2006 förresten…). Men leta inte på bloggen, som inte startades förrän september 2008…
37 kommentarer
Usas bostäder rasar igen efter politikernas försök att förhala krisen.
Irland är EUs Usa, där bara faller det och faller.
Svenska lånetorskar är helt oskyddade, du kan inte bara lämna nycklarna till huset och dra här..
Det finns några distinkta skillnader mellan nu och kraschen för 20 års sedan. Bo-kraschen utlöstes av chocker i ekonomin, som gjorde att massvis av människor blev utan jobb och därmed betalningsförmåga och var tvungna att sälja (självmant eller pga banken). Många företag, fram för allt småföretag, gick i konkurs, tex pga att banken drog in krediter ad hoc.
Detta scenario har vi inte nu i Sverige, dock har som bekant många andra länder problem. Det kan vara som så att den tämligen långsamma inbromsning av bo-marknaden som vi ser kanske förlöper relativt problemfritt (i Sverige) över en följd av år, utan att någonsin bli så dramatiskt som för 20 år sedan.
Själv satt jag då ett i nyinköpt hus, som under hösten 1992 halverades i värde och det tog sju år innan värdet var återställt.
En förklaring till varför det tog så lång tid för ekonomin (och därmed bo-marknaden) att återhämta sig var Person regeringen, som via vettlösa åtgärder, såsom moms omläggningen, ströp det mesta av företagandet. Det sorgliga är ju att ekonomin återhämtade sig relativt snabbt efter kraschen 1992 och var på uppåt gående, precis som i resten av Europa, när svenska folket skulle lära sig en läxa efter valet 1994 och Person bröt nacken av uppgången. Tittar man på BNP kurvor för 90-talet, syns tydligt den av ekonomer benämnda sk "Person dippen".
Bo-marknaden, som var helt stilla resten av 90-talet, behövdes kick-starta och i slutet av 90-talet genomfördes då en stor mängd hyres ombildningar i raskt takt, vilket skapade en stor mängd köpsugna villa spekulanter.
Det är effekterna av denna "kapital injektion", med åtföljande flytt kedjor, som avtagit de senare åren, som förklarar hel del av den avmattning vi ser.
Sammanfattningsvis, bara för att bo-marknaden mattas av betyder det inte att vi ser framför oss ett scenario lika dramatiskt som det för 20 år sedan även om en och annan lär hamna i kläm.
Tjänstesektorn är överhettad och i nästa nedgång komemr även Stockholm drabbas hårt. När överkonsumtionen inte är idealet kommer det blir en utslagning som saknar motstycke i historien.
Stockholm har bäddat för en hård landning, politikerna kräver högre säkerheter av bankerna vilka tvingas öka kraven på låntagarna och räntan tvingas upp för att bankernas obligationer blir dyrare.
Lånefinansierad konsumtionsekonomi är mycket känsligt för ändrade vanor och mönster, det finns ingen tröghet i det.
Vi kommer få se en fibulvinter i Stockholm, bostadspriser som kan halveras i snabb takt och 300 000 låtsasjobb som försvinner.
Var det inte diskussioner hos Makrofjanten om att statistiken inte stämmer bra för de senaste månaderna?
Tiden närmar sig då Palle kan välja och vraka bland villorna och köpa sig något fint för sina sparade pengar. *gnuggar händerna*
/Palle
@Jens R, Det intressanta nu är ju att inbromsningen/tillbakagången sker när vi påstås befinna oss i början av en högkonjunktur, arbetslösheten sjunker och räntorna fortfarande är låga.
Det torde innebära betydande risk för att det verkligen sjunker när nästa lågkonjunktur kommer i vilket fall lite fler än bara "en och annan" kommer att hamna i kläm.
Tror att fimbulvinter är lite att ta i… men en viss sanning finns det. I takt med att ränteutgifterna ökar och den lånefinansierade konsumtionen minskar så kommer den totala privata konsumtionen minska. Sjunker även bostadspriserna (vilket mycket tyder på) kommer många att få negativt kapital (eller iaf kraftigt krympt positivt kapital) vilket kommer att leda till ökat sparande och ännu mer sänkt konsumption. Självklart ökar detta arbetslösheten, men om det är 300 000 i stockholm vet jag inget om.
En annan sak som oroar mig är att många av de investeringar som gjorts på bostäder under den senaste renoveringshysterin verkar vara kosmetiska. I mycket av det jag sett verkar man inte ha tagit hänsyn till det bakomliggande förnyelsebehovet. Ex, badrumsrenoveringar utan att byta stammar, ny gips och eldosor utan att byta kablar (och detta i hus där installationerna är 40-50 år gammla). Det verkar som man satsar mer på ytan är den egentliga funktionen. Detta skulle kunna innebära att underhållet på befintliga bostäder egentligen är eftersatt, men det är så klart svårt att skaffa sig en almän bild av situationen.
Tänk hur många jobb som skapats pga ytliga ideal, kärringar kan måla naglarna själv, arbetare kan städa själv och läsa läxor med sina barn själv.
Folk som tror att de senaste 10 årens tillväxt var i hållbara jobb ska nog vakna upp.
Stylister fanns inte för 10 år sedan, nu är det massor av såna hittepå jobb.
Allt går i cykler och de som tror att det alltid kommer att vara som det är nu gör sig själva en stor björntjänst.
Vi går mot en cykel av tillbakagång likt Usa som ligger ett par år före. Folk där som fått stryk har insett att pengar inte är allt i livet, värderingar har ändrats.
När yta inte är lika viktigt kommer många offer skördas. skönhet, mode, bygghandel etc alla personalintensiva kreditbaserade jobb.
Att måla naglar utvecklar inte samhället, det gör inte heller att kasta fram en kohud och tända lus och stapla frukter i en skål.
Vi måste bort från detta nedbrytande egoistiska samhället och se vilken nytta vi kan göra för framtiden, som folk tänkte på 1960-talet.
Ask not what your country can do for you..
Nu ska bara guldpriset sätta fart också, så kommer allt att bli mycket bra. Ett stort hus för en liten guldtacka, ja tack!
/Guldkalle
Alla internetforum är en summa av sina användare.
Men just Familjeliv måste (bitvis)representera det absolut värsta sedan… tja… big bang?
De ekonomiska diskussioner som man kan hitta är rent skrämmande, ur mänsklighetens synvinkel.
Majoriteten verkar inte ens kunna procenträkning.
Darwins lag utan det slutgiltiga straffet…
Underhållningsvärdet i många trådar är ren lyteskomik.
Tyvärr. Men det verkar vara många användare och funkar bitvis bra.
"Soc tvingar mig att ta detta jobb!" = Cafe
http://www.familjeliv.se/Forum-19-89/m59446987.html
Fy tusan… Stackars dig!
JB, du ska inte tro allt du läser på internet. Det finns gott om folk som skriver osanningar på forum bara för att provocera.
Det finns säkert en hel del som hellre tar soc bidrag i stället för arbete men då tror jag inte att de går och pratar om det på forum.
Familjeliv ger en unik inblick i medel BLTs liv och tankar.
Det är en guldgruva för att hitta mer stöd för teorin att det kommer en tung kollaps snart.
Förr gav man aldrig nötter ansvaret att hantera flera miljoner. Lyxfällan är inte bara tv, det är tyvärr verkligheten också.
Lagfarter för hela skåne finns på Sydsvenskans hemsida
Intressant statistik som är mycket svår att avfärda, Hade varit intressant att se något liknande för bostadsrätter i Stockholm. Typ, antal genomförda bostadsköp. 2000 -> 2011
När det gäller BR marknaden så är mitt intryck – som jag skrivit tidigare – att något sämre objekt är fallande. Men klassiska innerstadsobjekt(sekelskifte, fiskbensparkett, 'hett' område) är relativt opåverkade.
Exempel, en ordinär tvåa om 40 kvm i innerstadens utkant(västra k holmen) budas upp till endast 1'725'000 kr(43'125 kr/kvm). År 2007 köpte bekanta i samma område för minst 50'000 kr /kvm. D.v.s denna lgh skulle kostat över 2 milj. Förmodligen än mer i och med att även par budar på 2or.
En etta om 31 kvm i heta SOFO budas däremot,utan problem upp till idiotiska 1'980'000(63'870 kr/kvm).
Min analys är att det än så länge är förstagångsköparna som försvunnit. Och det drabbar inte "premium-marknaden" som i princip är en internmarknad för folk med rejält upplupet bokapital. På sikt borde även den marknaden drabbas då även de nån gång måste sälja till nya förstagångsköpare för att kunna flytta upp till större lägenheter.(Alla marknader behöver nytt kapital för att vara i stigande)
Hursomhelst, att vi ser en avmattning nu, med en arbetsmarknad som går som tåget och en 3 mån bolåneränta på 3.73% är mycket förvånande. Jag minns de som för ett år sa att de räknar med 5-6% ränta och det inte är några som helst problem.
Misstänker att hösten 2011 och framåt kommer slå hål på många sådana myter….
/Darius
Jobb som hänger 100% billiga krediter är ohållbara jobb, det borde alla med lite hjärna inse. Jobben räddades av 0-räntan 2009, annars hade vi sett Irland även här. Sverige är inte unikt som slapp bubblan, vi hade dock krut i räntevapnet den gången. Och att många hade rörliga räntor.
Denna gång blir annorlunda! Pang, ajj! Media kommer såklart stå på de stackars låneoffrens sida och kräva att samhället ställer upp solidariskt. Dess som under goda år egoistiskt snott åt sig kommer kräva allmosor när det går emot dem, sådan är svensken, bara ett steg från fullblodssosse.
Hade ett ganska intressant samtal tidigare med en svensk som jobbar inom finance i London, det kam fram mellan raderna att det inte var en slump att Swedbank vände där sparbanks stiftelserna förlorade panten. Även de många rykten som spreds om swedbank kanske inte var helt moraliskt korrekta sa han.
Men sen sa han: dont hate the player, hate the game.
Jag hade lust att kontra med: when people lose everything they lose it
Kommer stureplansmaffian få känna på BLTs vrede en dag, tror ni? Aldrig har väl en bransch varit så överskattad som just finansbranschen? Vilken samhällsnytta gör de egentligen som motiverar statligt stöd? Förstör de inte mer än de skapar?
Kommer denna parasitism försvinna en dag tror ni? Kommer rätt individer få smällen? Existerar det ens rättvisa eller är det bara en påhittad myt?
Är det högre moral att plundra än att dräpa? Vem skyddar lagarna egentligen?
@ Jens R:
Visst finns det skillnader mellan 1990-talskrisen och idag, positiva och negativa.
Positiva:
+ För närvarande är budgeten i plus till skillnad mot 1990-talet.
+ Politiker har lärt en hemläxa
– Omvärlden kan inte hjälpa oss idag som de kunde på 1990-talet
– Själva grunden till ekonomisk tillväxt (som kan lösa bostadsbubblor), energi, har blivit mycket dyrare.
– Skulderna är större idag än de var på 1990-talet.
Som jag ser det finns det större fallhöjd idag än på 1990-talet och recovery kommer gå sämre.
Personligen tror jag att USA och EU kommer att inflatera bort skulderna. Man måste bli av med skulderna men det finns bara två sätt; nedskrivning eller inflation.Inflation kan göras på ett mer kontrollerat sätt än nedskrivning.
http://research.stlouisfed.org/fred2/series/UEMPMEAN
Hur ser kurvan ut för Sverige? Man förstår att Usas problem långt ifrån ens är påbörjade…
Finansbranschen behöver uppenbarligen strukturrationaliseras. Markanden har varit lite trög med att åstadkomma en konkurrens som ger rationaliseringar och lägre löner, vinster och bonusar, färra dyra datorsystem och enklare kontor…
Appropå /Darius etta i SOFO på Södermalm i Stockholms innerstad tittade i lokaltidningen, "Södermalmsnytt" (en tidning som vanligen består av 50% mäklarannonser och 20% matannonser), och ser nu i senaste numret att uppskattningsvis 10% av utbjudna lägenheter i annons har fast pris/acceptpris och jämfört med samma vecka 2010, 2009 och 2008
2011: 13 av 139 (visningar denna helg) har fastpris/acceptpris (sid 58-59)
2010: 7 av 103 har fastpris/acceptpris (sid 50-51)
2009: 3 av 82 har fastpris/acceptpris (sid 30)
2008: 2 av 27 har fastpris/acceptpris (sid 38)
En koll på Hemnet säger motsvarande 40 lägenheter till fastpris av 423 som visas denna helg, dvs ca 10%
Länkar
2011:
http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/6430
2010:
http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/1949
2009:
http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/226
2008:
http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/1912
Magnus, det enda som behövs är att staten och politikerna slutar hålla maffian under armarna. Tillåt konkurser som tex carnegie och HQ.
Låt vansinnet drabba rätt människor istället för samhället. Så länge ni stödjer risktagande kommer det fortsätta. Hade SEB och Swedbank nationaliserats 2008 så hade Stureplan lugnat ner sig betydligt kan jag lova.
Men gör det aldrig ont när man felar fortsätter idiotin, ständiga stödhjul från er politiker.
Först måste ni politiker vakna och ta huvudet ur marken, ni har makten, gör något för fan! Ni snackar mest!
Bo Landén-Tosca, som Argo heter egentligen, kan i alla fall sin Blondinbella. Han har antagligen snappat upp det där inlägget om hur man bäst sliter på sin dyra jacka, och tagit det som representativt för bloggen Cornucopia. Blondinbella å sin sida slänger ju sina plagg innan de hinner bli slitna, så inte ens där har de något gemensamt. Cornucopia köper bara kläder där han köper gevär, och han köper väl knappast kläder oftare än han köper gevär.
Anonym 15.14, de kurvorna visar bara att dollarn är ett bedrägeri som inte längre håller. Går man över till guld så försvinner problemen över en natt.
/Guldkalle
"Anonym" 13.25, ställer frågan:
"Är det högre moral att plundra än att dräpa?
Vem skyddar lagarna egentligen?"
Dessa ställda frågor är oerhört essentiella.
Svenskar i Sverige saknar i praktiken lagstadgat skydd för person resp egendom. Detta sker bl.a genom tolkningspraxis styrd via politikerna som i sin tur styr högsta domstolen (och har gjort så också under hela 1900-talet).
Ett ytterligare förvärrande skedde för några år sedan, då riksdagsmännen införde prövningsrätt till hovrätten för alla civilmål.
De enda som i viss mån skyddar lagarna i dag är media. Ibland gör också Svenska Advokatsamfundet en bra insats på detta område.
Bland övriga inblandade är det, som vanligt, bara det egna intresset som styr.
Största problemet är att riksdagsmännen är så obildade att de saknar möjlighet att tillgodogöra sig lagförslag.
Sokrates
Länken till Familjeliv har ett " på slutet som inte skall vara där.
Inlägg 104 visar en viss insikt: "Ilske-fasen, here we come…". Annars skjuts det som vanligt på budbäraren.
Håller med dig Socke, riksdagsmännen är obildade och obegåvade. Jag håller IQ 130 som en lämplig lägstanivå för att få verka som politiker i Riksdagen. Sedan ska de helst också ha lång erfarenhet av att driva eget företag eller liknande, så att de inte söker sig till politiken av ekonomiska skäl (dvs. för att politiker har så feta löner).
/Guldkalle
Så har man hört Ekonomiekot Lördag (brukar lyssna med spänning, anser att de har ett alltför snävt synsätt de som brukar kommentera) och återigen hört Cecilia "Jag vet inte vad jag pratar om" Hermansson. Hur kan människan titulera sig Chefekonom?Säger mycket om Swedbank.
Sverige fungerar ganska bra just nu. I alla fall jämfört med de flesta andra länder i Västvärlden. Att bostadsbubblan inte kan fortsätta i det oändliga är givet. Börsen har möjjligen toppat nu, som den brukar göra innan konjunkturen börjar falla. Samtidigt är vi mycket mer beroende av utlandet än många andra länder. Det kommer att spricka här när det spricker i utlandet. Inte förr.
Bosse, hur mår våra stora exportmarknader Storbritannien och USA? Visst, Norge, Danmark och Tyskland mår väl OK efter omständigheterna. Än så länge.
Bosse, menar du att det inte redan har spruckit i "utlandet"?
Den här gången är det nog tyvärr ingen konjunktur vi ser, utan resultatet av att det helt enkelt inte går att mata systemet med mer skuld/krediter. Alla dessa bailouts socialiserar parasiternas förluster medans vinsterna privatiseras.
Södermalm, 1tr, under 30kkr/kvm
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-sodermalm-maria-stockholms-kommun-fatburs-kvarngata-7,-1tr-2017601
Jag ser att det länkas till bostadsrätter i Stockholm med tanken att det på något sätt ska spegla en marknad i massiv nedgång. Bostadsmarknaden är på väg ner, men låt oss använda relevanta referenser. Lägenheter som alltid varit billigare i innerstan är de i nyare byggnader. De lägenheterna saknar allt som gör de flesta BR's i innerstan attraktiva:
– Högt i tak
– Kakelugnar
– Öppen spis
– Stuckatur
– Tak- och väggsmyckningar
– Gamla trägolv
– Serveringsgång
– etc.
De har dessutom oftast hög månadsavgift. Det är bra att det uppmärksammas att priserna är på väg ned, men en viss lokalkännedom är en fördel om man vill ge trovärdiga exempel på en vikande marknad.
Marknader hit och dit, lägen, spisar, trägolv, högt i tak, stuckaturer, söderlägen etc etc. Det spelar ingen roll. Sålänge en bostad kräver att skuldsätta sig en livstid eller mer är det vansinne och kommer inte att fortsätta. Det som är påväg går inte att undvika och många kommer nog till och med hamna i sådana svåra ekonomiska problem att dom faktiskt tar livet av sig. För den som inte ser kopplingen till mänskliga liv kanske det är bra att ta sig en funderare vems felet egentligen är att det har blivit såhär?
Cornucopia och Anonym 21:32:
Jag menar att det spricker först när vi får en ny Lehman Brother-liknande krasch. Visst sprack bubblan hösten 2008 och 2009, särskilt för Sverige med ett stort BNP-ras och kraftigt ökad arbetslöshet. Men "marknaderna" i Sverige, då tänker jag på aktiemarknaden som kom igen ganska snabbt (smart money), finansmarknaderna som hölls under armarna med nya stimulanser, bankerna som lyckades undgå konkurs och den svenska bostadsmarknaden, som kunde repa sig pga av nollräntepolitik signerad Riksbanken, allt detta sammantaget gjorde att Sverige på något mirakulöst sätt inte drabbades alls i lika hög grad som omvärlden.
Statens goda finanser bidrog också till att det inte gick åt skogen.
Andra sidan av myntet är den väldiga privata skuldsättningen, dvs den som Cornucopia ständigt diskuterar här. Nu tycks det helt klart vika av nedåt. För att denna nedåtgående kurva ska bli ett ras, menar jag att det behövs någon utlösande faktor. Den faktorn hittar vi sannolikt inte i Sverige. Den måste komma utifrån i form av att Grekland, Portugal, Irland, Spanien eller nåt annat land (USA?) havererar igen.
I det läget är jag glad att jag inte sitter med stora skulder och att jag är min egen. Jag har levt under knappa omständigheter tidigare och vet att går att överleva då också.
Jag har sedan 2008 inte förstått hur man kan lösa detta läge med samma politik som ledde fram till krisen hösten 2008. Men hittills har det fungerat för vår del. Massarbetslösheten lyser med sin frånvaro i norra Europa. Vi har ropat på vargen i tre år. Men jag tror bestämt att jag ser den i skogsbrynet. Eller så var det en synvilla.
Ano 23:00
Jag bevakar marknader, jag funderar inte över vems fel det är. Därför är Nomiz inlägg, och många andra i tidigare av Cornus postningar med kommentarer relevant såtillvida att det diversifierar bilden av bostadsmarknaden.
Jag accepterar händelser som sker och försöker tjäna pengar på marknadernas rörelser. Det är lättare att simma medströms än motströms som bekant. Speciellt för oss som tänkt oss simma över atlanten…
Jag kan inte på något sätt känna med de som belånar sig upp över öronen och sedan hamnar i trångomål. Aldrig. De som får cancer, ja självklart.
Men de som medvetet belånar sig över sin egen förmåga? Aldrig!
Nomiz: det finns en poäng i andra exempel än de du tar upp. Tidigare har "vad som helst" kunnat säljas till fantasipriser, men det har ändrats.
Visst kommer premiumobjekt enklare kunna säljas till bra pris, men allt annat kräver en stadig ström av "billiga pengar".
Det är billiga krediter som krävs, det räcker inte med vilja att bo centralt (en del verkar tro att det räcker med hög efterfrågan för att hålla priserna uppe, när det krävs både hög efterfrågan och att många har tillgång till billiga krediter)
I tv-programmet Vad är en människa redovisades ett experiment där man lät 3 åringar få en kola som de kunde äta direkt om de ville eller så skulle de få två kolor om de väntade en stund. Cirka två tredjedelar kunde inte vänta utan tog kolan direkt, samma två tredjedelar visade sig med tiden få sämre skolbetyg och i förlängningen sämre ekonomi med ebb i kassan inför varje löneutbetalning etc etc.
Då dessa kortsiktiga personer är i klar majoritet så anpassar såklart politikerna och media sig till dem på så sätt att man med populistiska löften att alla skall få det bättre om man röstar på ett visst parti och braskande löpsedlar om att man måste köpa ett lösnummer av senaste blaskan.
I vissa kulturer är det mer utpräglat än i andra men även hos oss är det tydligt och mätbart, sannolikt är det en blandning av genetiskt arv och miljö.
Vilken grupp tror ni bolånetorskarna tillhör?
Varför tror ni att uppenbart (för flertalet på denna blogg men inte för flertalet på Familjeliv) populistiska löften från grekiska politiker gett dem makten och möjligheten att köra greklands ekonomi i botten för xx-gången senaste 50 åren?
På det mer civilrättsliga planet gäller som alltid att inte underskatta kraften hos "idioter" (otåliga godisätare utan förmågan att planera i flera steg eller se konsekvenssammanhang tydligt) i stora skaror. Vårt land är nog ganska utsatt om det bildas mobbar som går bärsärkagång när pyramidspelen kraschat så villaägare i fiina områden och politiker/finansmän får nog ha koll på backspegeln framöver.
15:14
SCB publicerar siffror på arbetslöshetens längd (adress nedan).
Siffrorna är dock mindre dramatiska, då en svensk arbetslöshet även under högkonjunktur varar mycket längre än en amerikansk — skillnaden från 2006 till topp är 23 v/34 v istället för 18 v/40 v.
/Räknenisse
http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Visavar.asp?yp=tansss&xu=C9233001&omradekod=AM&huvudtabell=NAKUArblosaTMvK&omradetext=Arbetsmarknad&tabelltext=Medelv%E4rde+f%F6r+arbetsl%F6shetstidens+l%E4ngd+samt+antal+arbetsl%F6sa+15%2D74+%E5r+%28AKU%29+efter+k%F6n+och+%E5lder%2E+Kvartal&preskat=O&prodid=AM0401&deltabell=&deltabellnamn=Medelv%E4rde+f%F6r+arbetsl%F6shetstidens+l%E4ngd+samt+antal+arbetsl%F6sa+15%2D74+%E5r+%28AKU%29+efter+k%F6n+och+%E5lder%2E+Kvartal&innehall=NAKUArbetslosa&starttid=2006K2&stopptid=2011K1&Fromwhere=M&lang=1&langdb=1