“Jag skulle lika gärna kunna bo i en tvåa på Gärdet. Att jag bor så här (Wenner-Grens ståtliga palä på 2 500 kvadratmeter i Diplomatstaden på Djurgården) beror på att jag måste ha någonstans att hänga konsten. Dyrt blir det. Glömmer man var man har lagt någonting, måste man ju köpa nytt. Det är hopplöst att springa runt och leta.” – Finansmannen Carl-Eric Björkegren i Dagens Industri 11/1-1991
Ovanstående är ett av hundratals underbara citat i den nyutkomna boken Affärsvärldens bästa citat (Kalla Kulor, Bokus 101:-) sammanställd av Per-Olof Friedensköld och Hans-Olov Öberg utifrån Affärsvärldens “Citatet”.
Med sina 153 sidor är det en mycket munter läsning för alla tillfällen. Jag har den liggande här bredvid datorn på arbetsplatsen om jag behöver muntras upp, och har även stått och skrattat åt citat ur den medan jag lagat mat, hållandes boken i ena handen. En perfekt bok att låta ligga framme såväl i receptionen på kontoret som hemma på soffbordet. Eller bredvid dig på jobbet. En sorts Avigsidan, men uteslutande inriktad på ekonomi och politik, och ett urval av de ofrivilligt lustiga uttalanden som gjorts de senaste 22 åren inom näringsliv och politik.
Finns en rad fina citat från finanskrisens Sverige i början av 90-talet, som på ett fint sätt speglar utvecklingen utomlands och delvis även i Sverige de senaste åren.
För boken är också en fantastisk resa genom ett Sverige under konstant och fortsatt förändring, där citaten i mycket speglar tidsandan. I början av boken förekommer det t ex flera militära citat under åren 1988 – 1991, där t ex en nedrustning från 24 brigader till 16 beskrivs som att försvaret läggs på närmast homeopatisk nivå. Tjugo år senare konstateras att försvaret nu består av åtta bataljoner och fyra bataljoner som skall kunna sättas in mot fienden efter tre år.
Eller kanske hur P-G Gyllenhammar i det närmaste behandlades som Sveriges statsminister av regeringen, och med statsråd som sökte audiens hos Volvochefen.
Tydligt nog har man delat upp tidsepokerna som följer 1988-1990 kallas “De ljuva åren”, 1991-1993 “Tagelskjortas tid” och 1993 – 1996 “Ett stilla tillfrisknande”. Sedan kommer “Nya tider, nya galenskaper” 1997 – 2001 med sagolika citat från IT-hysterin. Enbart det är värt bokens vikt i papper. Detta följs av “Baksmälla och tillfrisknande” 2001 – 2006, och sedan finanskrisens “Nya tider, nya stridsrop” 2006 – 2009.
Skall man tro kapitelrubrikerna så är vi nu inne i “Nya tider, nya missförstånd”.
Nu är jag väl medveten om att jag själv skrivit mer korkade saker än vad som står i den här boken, men det förhindrar inte att jag av och till skrattat så jag gråter.
Vad som hade gjort boken perfekt hade varit ett index över personer som uttalat sig, samt ett index över ämnen, så man snabbt kan hitta något sagt av en viss person. Eller en viss Persson. T ex följande efter att han börjat arbeta i den egna skogen på Torp.
“Ett problem är att jag är mycket starkare än vad min kropp egentligen tål. Därför kan det göra lite ont ibland, men får man hålla på ett tag vänjer kroppen sig.”
Avslutar med ett citat från Jesper Kärrbrink, dåvarande VD för Svenska Spel.
“Det är fruktansvärt roligt att driva företag. Man sätter sin egen agenda och bestämmer själv. Jag har exempelvis en egen mugg.”
Så gick det som det gick med Eniro när Kärrbrink tog över.
En utmärkt present på fars dag till den ekonomiskt eller politiskt intresserade pappan. Eller kanske som julklapp till de anställda?
Affärsvärldens bästa citat (Kalla Kulor, Bokus 101:-) sammanställd av Per-Olof Friedensköld och Hans-Olov Öberg.
1 kommentar
Du glömde det obligatoriska:
"Nej, varken jag eller någon till mig närstående har fått någon form av ersättning för att skriva om Boken, utan jag agerar som vanligt nyttig idiot här." 😉
//ZZ