Det pratas om att en svagare dollar i spåren av Federal Reserves tryckande av 940 miljarder USD skulle gynna amerikansk exportindustri. Men liksom bloggrannen Flute frågar jag mig då vilken industri?
Jag har gått igenom hushållet och gården på jakt efter amerikanska produkter industriellt tillverkade i USA. Made in the USA!
Jag hittade tre.
1. En av husets viktigaste installationer, braskaminen från Vermont Castings, som värmer hela huset, är Made in the USA. Fast eventuellt har produktionen på senare tid flyttat till Kanada. Beställda reservdelar, t ex katalysatorn, visar sig dock vara gjorda i Tyskland.
2. Min Leatherman-multitool är faktiskt Made in the USA, och har sin permanenta plats i bältet på mina arbetskläder. Den är kanske det verktyg jag använder mest här på gården. Naturligtvis mest för småsaker, en skruv här, en stängselkrämpa som skall dras ur där, en avkörd elkabel som skall lagas etc.
3. En hushållsmaskin från Kitchen Aid. Made in the USA. Visst, design, jag skäms lite.
Det är allt. Samtliga produkter verkar hålla för evigt, och är alltså av bra kvalitet men genererar ingen omförsäljning.
Andra typiska amerikanska varumärken, som en väderstation från Oregon Scientific visar sig vara Made in the PRC, dvs Folkrepubliken Kina. Mina bältesfickor från Maxpedition, en M1 för EDC-saker på gården och annars och en M5 som jakt-EDC, snabbt gripbar med all utrustning inklusive vapenlicens och jaktradio på plats, visar sig bägge vara Made in Taiwan.
Och så fortsätter det.
Appledatorerna. Designed in (f-ing) California. Made in Taiwan. iPhone. Made in China.
Programvaror. Mitt lagligt inköpta Microsoft Office till Mac OSX är nedbränd på skiva och förpackad på Irland. Samma sak med Apple-programvaror.
Och det här är väsentligt. Visserligen har produkter utvecklats och designats i USA, men det är assymetriska (“svart svan”)-produkter. Säljer man 5 miljoner exemplar av en programvara får inte fler amerikaner jobb än om man säljer 1 miljon. Däremot några fler irländare som paketerar dem.
För det är själva grejen med industriell tillverkning. Om försäljningen går bra behöver man expandera antalet anställda och arbetslösheten minskar. När USA knappt har några exportindustrier längre, annat än jordbruksråvaror, så kommer inte en försvagad dollar generera fler jobb i USA. Bönderna kommer inte få mer mark att odla bara för att dollarn blir svagare, tvärt om kommer bränslet till deras traktorer och skördetröskor att bli dyrare och fler kommer rent av att lägga ner sina jordbruk.
För stora marknader har amerikanska bilmärken sin produktion på plats, ex Europa, så inte ens bilar exporterar man. Whirlpools vitvaror produceras i t ex Ungern. Och så fortsätter det.
Nu är min fråga och uppmaning till dig som läsare. Vad för produkter hittar du hemma hos dig, där det faktiskt står Made in the USA?
54 kommentarer
Ja,efter funderande…hittar jag en elmotor för båten,en Minn Kota,som jag haft nu i 5 år och som fungerar…./Svante
Det sägs att vi skall leva på tjänsteproduktion. Google och Facebook och sånt genererar en del inkomster men de är förstås inte märkta med "Made in USA". Det kanske rentutav är så att man sällan märker saker med tillverkningsland. Filmer och musikskivor är väl inte märkta med tillverkningsland? Jag har nog många saker som det inte står tillverkningsland på.
Lettermannen, en Nalgeneflaska i lexan (världens bästa uppfinning?) annars är det inte mycket här i huset som är Made in USA.
20:43, landet där skivan med musik eller film har tillverkats står någonstans, antingen på skivan eller på förpackningen. De försäljningsvolymrelaterade jobben hamnar inte i USA, eftersom filmerna oc musiken inte trycks i USA, bara "designas".
born in the usa -LP av Bruce Springsteen, McAfee virusskydd,Google, iTunes, olika tjänsteprodukter…bara illegala mexare jobbar snart fysiskt i USA inom jordbruket, övriga antingen röker joint eller sitter på ett kontor ätandes junk food o tradar fiktiva bubbelpengar eller utvecklar IT tjänsteprodukter? /jonne
Har försökt göra lite egen efterforskning på området eftersom jag precis som du frågade mig vad USA egentligen exporterade. Kom inte ihåg länken men det finns en hemsida, säkert kopplat till regeringen, med statistik. Vad jag vill minnas så är viktiga bitar av amerikansk export läkemedel, flygplan/flygrelaterat, vapen (?), spannmål, teknik för förnyelsebar energi m m. Sedan producerar de förstås en väldig massa film.
Men som andel av deras ekonomi står inte exporten för någon stor del, minns inte siffran (ca 15 %???) kanske någon annan som vet.
Du närmar dig Pudelns Kärna, förmodligen omedvetet men ändock, likväl bra. Den amerikanska Patriotismen som genomsyrar en hel kontinent har ett syfte. Det har dock inget med den nordamerikanska kontinenten att göra, inget med den nordamerikanska befolkningen att göra. Den har dock ett väldigt tydligt syfte.
Ditt användande av Google genererar inte fler jobb i USA. Det är en assymetrisk bransch. Däremot genereras fler jobb för Google i Finland där de serverparker vi använder från Sverige snart ligger.
Har du köpt McAffee i förpackning på skiva så är skivan vare sig förpackad eller bränd i USA. Och merförsäljning för McAffee genererar inte fler jobb i USA, vilket jag skrev i inlägget.
Jag är ute efter fysiska industriella produkter, som alltså gynnas av svagare dollar och skapar fler jobb i USA.
Vidsynt, nämligen?
Har verkligen läkemedlen tillverkats på plats i USA? Tveksamt. Dessutom är mycket forskning också förlagd till andra länder än USA, även om själva moderbolaget råkar vara amerikanskt. Tyngre militära vapen, ja. Men det är inget du hittar hemma hos dig som konsument.
Förnyelsebar energi? Vilka produkter exporteras ut ur landet? Nämn en enda? GE:s vindsnurror för svenskt bruk tillverkas i Europa. Solceller likaså.
Jag har i alla fall ett gäng böcker i min bokhylla där det står "printed in USA". Men behovet av att trycka text på papper och därefter distribuera detta paper mellan olika kontinenter minskar givetvis.
Jag tror jag leder! Jag hittade fem saker, nämligen fem läroböcker sedan min tid på LiTH
*University Physics
*Fundamentals of Database Systems
*Discrete and Combinatorical Mathematics
*Operating System Concepts
*Information Retrieval
Det är väl dock dags att slänga dem. University Physics kan väl bli kvar, men de andra känns ju tämligen övermogna. Dags att rensa nu när vi sålt huset…
Hm. Kalle, du har en poäng. Jag har nog ett hundratal böcker tryckta i USA. Köper ju amerikanska böcker av vissa författare direkt när de kommer, väntar inte på en brittisk översättning… (harbor->harbour, lift->elevator etc)
Slänga böcker, ylven? Aldrig. Du kan ju åtminstone energiåtervinna dem i hemmet, men bokbål är ju lite förbjudet. Nej, här slängs inga böcker. Det fåtal som inte får plats i biblioteket paketeras ner för förvaring. Och nu när barnen växer så visar sig många böcker packas upp igen…
Nu var det kanske inte det blogginlägget handlade om men en svagare dollar får ju effekten att det blir dyrare för amerikanen att köpa importerat plastskräp vilket ju hjälper till på handelsbalansen.
Annars är de rätt bra på innovationer och film. Jag tycker det är för tidigt att räkna ut dem. Även om de har det lite körigt nu.
/ Lowrisk
En snabbdykning visar t ex att samtliga mina First Editions av Neal Stephenson (Cryptonomicon, Quicksilver, The Confusion, System of the World och Anathem) är Printed in the U.S.A.
Så boktryckarkonsten lever iaf för förstautgåvor. Kan säkert leta upp fler böcker, men vi har >40 hyllmeter i biblioteket så jag tänker inte göra en komplett inventering.
Nix, hittar inget, men det kan ju finnas något ändå.
Fram tills för cirka 30 år sedan var nästan alla kläder som bars av amerikaner tillverkade i USA. Idag tillverkas nästan inga kläder i USA. Jeans brukar dock ha flera olika tillverkningsländer, eftersom de tillverkas i flera steg, dock antagligen inte i USA.
Det lilla de fortfarande tillverkar säljs väl mest inom landet. Dock sysselsätter ju Google många människor också i USA, även om de inte har någon industriproduktion där.
/Guldkalle
Öhm.. . (harbor->harbour, lift->elevator etc) ?
snarare elevator – > lift 😛 Man säger elevator på amerikanska på engelska säger man lift!
Om vi inte hittar så många produkter som är märkta "Made in USA" så kan det visa att man varit smarta nog att lokalisera ut produktionen till olika världsdelar. Om även européer, japaner och kineser gör det så kommer alla verka dåliga på att exportera. Det är inte önskvärt med en massa långa transporter så det finns inget skäl att håna USA för att vi inte hittar en massa produkter som det står "Made in USA" på. Det är värre att det står "Made in China" på så många av dem, för de varorna har verkligen gjort en lång resa.
Men här var frågan i vilken mån en svagare dollar skulle främja en massa amerikansk export och så blir det förstås inte om man redan utlokaliserat produktionen till de länder och världsdelar där konsumenterna finns.
Första målet för dem är väl att minska import och med den rörlighet som finns där långsamt få igång inhemsk produktion.
Jag har nog några saker som är tillverkade i USA men kan inte komma på dem… Men bollar tillbaka frågan, vad är tillverkat i Sverige i ditt hem? Du har precis talat om finska vapen. Jämför med en amerikan hur mycket han har som är tillverkat i USA. Fri världshandel jo ja tackar!
Alltså vill jag åter berätta om ett hus där saker samlats sedan tjugotalet. Där visas bryskt hur mycket som tillverkades i Sverige, men inte gör det längre. Vapen, verktyg, kläder, köksredskap, mode, prydnadsprylar, husdetaljer, möbler, minst tre svenska tillverkare av aluminiumfolie mm. Nästan allt i hemmet är gjort i Sverige. Genom att läsa i tidningshögarna kan man se att efter nittiotalskrisen ändrades reklamen radikalt, Sverige var inte självklart längre.
Kristianstadsbladet var på 60 och 70 talen kvalitetsmässigt som Axxessmagasin fast i alla riktningar.
Är Sverige ett industriland eller en bruksort?
Dessutom är det väsentligt vem som äger Sverige, dvs industrier och naturtillgångar? Vem köper de nedlagda mekaniska verkstäderna?
/G
USA har väl sådär fyra procent av världens befolkning men över 50 procent av världens advokater. Är det inte så? Det säger väl en del om hur deras ekonomi är uppbyggd.
/Guldkalle
Leatherman tool och ett par MagLite-lampor. Några verktyg. Gammal mountainbike. Samtliga över 10 år gamla, och ser ut att hålla något decennium till…
Intrenssat spaning.
Du frågade förvisso efter industriellt producerade varor. Men när TV:n är på är onekligen mycket US made. Så kanske man får än mer (om möjligt) amerikanska Tv-serier med billigare dollar.
/Gustaf
I ett perspektiv som handlar om att värna om att landet kan tillverka saker som behövs verkar det här galet men ekonomiskt är det väl antagligen vettigt eftersom det är den utvecklingen vi har haft.
Intressant, själv hittade jag vid en snabbtitt ammunition till olika .22-kalibrar.
CCI, Federal, Winchester och Remington.
Dock verkar det som de har slutat exportera åtminstone .22 WM-patroner, de har varit restnoterade i snart ett år nu.
Också skogsägare
Tennis Ball Saver är tillverkad i USA, mestadels plast men även lite gummi. Tennis Ball Saver bibehåller trycket i tennisbollar för er oinsatta.
/Kalle
Har en gammal IBM PC (tidigt 80-tal) på vinden =)
Det står en gammal ford, ute på vår gård…
När Skandinaver åker på belånade resor till thailand för barnens skull, så flyger man väl kanske i en Boeing, made i US.
Svd hade 2008 (?) en artikel (originalet i Washington Post) om en rysk statsvetare som utbildar på deras diplomatprogram. Hans scenario var 5 nya småstater inom geografiska ramen för nuvarande USA. Minns inte om han hade tidsplan för detta också.
Tobias Wallin
Jag har ett MSR Whisperlite kök, Nalgeneflaskor, liggunderlag osv och jag tänkte att något av det kunde vara gjort i USA. Det är det kanske också. Men det intressanta här är att när jag kollar upp tillverkaren så har många av dessa varumärken samma ägare och det företaget är inte noterat på börsen.
Ett stort icke publikt bolag alltså. Som producerar i USA och exporterar till omvärleden. Iaf som jag tolkar det.
Cascade Designs, Inc.
/Magnus K.
Några dollarsedlar ….
Bra att Du skäms …
Köp en Assistent istället …
Jag har en svartvit punktröja som det står handmade in USA. Åtminstonde två av mina Stetson hattar är made in USA.
Hej !
Jag gillar made in USA.
Jag har en HD, Mustang och en Fender Stratocaster tillverkad i USA.
Bra grejor, med känsla.
Timur Lenk
Jag har en traktor, made in Waterloo, Iowa. Tillverka traktorer är något dom kan jänkarna.
Annars är det inte mycket som är Made in US, lite remingtonammo, en MagLite…
/Bonden
MagLite, Webergrill och hifikomponenter.
Samtliga åtta-tio år gamla.
Kommer att hålla länge till.
Angående MagLite mfl amerikanska varumärken. Är ni verkligen säkra på att de är tillverkade i USA.
En kontroll visar att specikt MagLite faktiskt endast har fabriker i USA.
"• Mag Instrument has always been headquartered in the U.S.A., where the company's only flashlight production facilities have always been located, and where it is now expanding those facilities.
• Every Mag Instrument flashlight was personally designed in the U.S.A., by Mr. Maglica, under whose watchful eye Mag's engineering staff in Ontario, California, still works constantly at improving and refining Mag's products and developing new ones.
• Every single production employee on the Mag Instrument payroll lives and works in the U.S.A.; and it has always been that way. Of course, Mag does employ sales personnel in the other regions of the world where Mag® flashlights are sold; but all of Mag's flashlight production facilities, and all of its production employees, are in the U.S.A.
• Every Mag Instrument flashlight, no matter where in the world it ends up, comes from a factory located in the U.S.A. and staffed by American workers."
Ord och inga visor. Lite sena bara på att hoppa på LED-marknaden.
Hittar dock ingen info om var Weber faktiskt har sina fabriker, annars torde det vara en tämligen vanlig produkt i Sverige.
Jovisst Webers grillar är Made in U.S.A och troligtvis mycket vanliga i svenska hem, jag har 2 st :). Verkar som det finns lite patriotism kvar på sina håll.
Designed and Engineered in Palatine, IL.
Weber charcoal and Weber® Q® grills are manufactured in Huntley, IL and our Genesis® and Summit® series gas grills are made in Palatine, IL using the highest quality components from around the globe.
@Cornu:
Din Kitchen Aid är bara monterad i USA. Motorn till exempel är från Småland 🙂
Sveriges försvar består till stor del av vapen och komponenter tillverkade i USA, vidare så ser jag dagligen amerikanska bilar på våra vägar.
Stolt Cheva ägare(en hel del av bilens delar är tillverkade utanför staterna), och äger gevär av märket Remington.
En grill, ficklampa Maglite, och så finns det något multiverktyg här hemma också. Men det är nog all. Marginellt alltså, och hur mycket som helst PRC…
I mitt garage står en Pontiac Firebird Trans Am från 1974. Allt i den är tillverkat och sammansatt i USA, och alla reservdelar jag köper är original GM (US Made) vilket kräver ohyggligt letande på Ebay. Men passform och kvalitet på GM:s gamla US-tillverkade slitdelar och eftermarknads-junk från Asien går inte att jämföra. Det är trots allt påfallande mycket delar som fortfarande görs i USA (Raybestos, bromsdelar, och Federal Mogul, lager och packningar t ex), även om AC Delco flyttat en hel del produktion till Mexiko.
När jag var i New York i somras hittade jag efter nästan en veckas letande en cykelväska (Chrome) som tillverkas i USA och har livstidsgaranti). Den köpte jag.
SVT hade för några veckor sedan ett program som handlade om vad vi skall jobba med i framtiden.
Där menade ett antal lärda personer att tjänster är vår framtid. Alltså inte tvätta skjortor åt varandra, men tex utveckla dataprogram, ingenjörstjänster, film/musik osv.
Tillverkning av saker har alltid genom historien varit starten för många samhällen. Efter hand har samhällena/arbetskraften, utvecklats och börjat producera mer av utvecklingsarbete.
I programmet sade tex en professor på Handelshögskolan att iPhone inte bestod av någon ny uppfinning – det var redan befintliga komponenter, som sattes samman på ett helt nytt sätt, och vips så var en "ny produkt" ute på marknaden.
Så att endast leta efter saker som verktyg, maskiner o.d. ger nog inte hela bilden av ett lands produktion.
Det där är dumheter. Det förutsätter nämligen att alla är begåvade nog för att bli ingenjörer eller kulturskapare. Eller att de vill jobba som det.
iPhone ger fler jobb hos Apples underleverantörer i Kina än hos Apple själva.
Hälften av befolkningen är mindre begåvade av andra hälften. Vad skall de jobba med? Eller skall vi ha obegåvade musikkreatörer och obegåvade ingenjörer i Sverige som skall konkurrera med begåvade dito från andra länder?
Professor på Handelsskolan. På vanlig svenska betyder det "saknar verklighetsförankring". Dessutom gissar jag att det handlar om lektor Nordström, som svänger sig som "professor" eftersom lektor heter "associate professor" på engelska.
Varför tror du att den svenska arbetslösheten över tiden ständigt stiger? Svaret är att vi i allt större grad sysslar med tjänster. De som inte duger till det får bli arbetslösa. Förut kunde de skruva i en mutter hela dagarna, nu får de sitta framför TV:n och slappa istället.
Dessutom pratar vi om ett lands export här. Det som vid svagare valuta skall öka och skapa jobb. Eftersom USA inte exporterar speciellt mycket pga nedlagda industrier så kommer inte svagare valuta skapa mer export.
Så länge oljan handlas i dollar har USA en efterfrågad exportprodukt, dvs nytryckta, pinfärska greenbacks.
Därför utgör Euron ett verkligt hot mot USA och därav anglosaxarnas skriverier i FT mm
En zippotändare
En maglight
En invandrad arbetskamrat
Min ford mondeos och levisjeans…. design…möjligen
Min bror har
En zippo
En maglight
En Gibson elgitarr
Cykelram Richtech
Kul lista. Äger en Gerber multiverktyg samt skriver detta på ett tangentbord från Unicomp. Dessa två är made in USA, that's it.
Rätt spännande egentligen. Stor del av Förenta staternas tillverkning har flyttat till Mexiko eller Kanada. Svaret på varför fick jag av en Amerikan. Anledningen till att det flyttade till Kanada samma löneläge till trots var att den totala kostnaden blev lägre. I US of A betalar arbetsgivare ofta pensioner och sjukhusförsäkringar osv, genom privata bolag, mer byråkrati. I Kanada sköts detta av samhället i övrigt så därför blev det billigare att tillverka i Kanada.
USA kommer att gå under…
/Limpan
Hittade denna länk http://www.madeinusa.org/ för amerikanska patrioter som vill gynna den egna ekonomin. Har inte hunnit undersöka den närmare än och den kanske inte säger något om vad av detta som exporteras.
/Herman
Mången man i vårt avlånga land tycks fortfarande lida av vanföreställningen att "Made in America" är ett kvalitetssigill… Om man bara gör sig mödan att lyfta blicken aning över tåspetsnivå inser man att rent generellt har det landet aldrig stått för kvalitet.
Med ens den minsta insikt i massproducerandets mekanismer förstår man varför USA blev omsprunget som producent för många år sedan.
Sanningen bakom producentflykten från det stora landet i väster är att i takt med att produktionen i andra länder sprungit ifrån både vad gäller effektivitet och kvalitet har det helt enkelt blivit olönsamt att använda sig av amerikaproducerade varor. Det har egentligen ingenting att göra med låglöneländernas sociala dumping att göra. Den första industrin där USA tappade mark var bilindustrin där man under 60 och 70-talet blev fullständigt överkörda av japanska tillverkare. Där var det knappast fråga om låglönekonkurens då den japanska arbetskraften redan då var en av de dyraste i världen.
I Sverige har vi klarat oss förhållandevis bra ändå i konkurrensen från låglöneländerna eftersom vi kunnat konkurrera med någon sorts mervärden. Dyrare fast ändå värt det helt enkelt.
Om nu fortfarande någon läser den här tråden så lär jag väl få en hel hoper kommentarer om hur minsann deras Dodge Dart från -63 klår vilken japan som helst… Pust. Då får ni väl tro det då.
Teddy, korrekt i stort. Dock tror jag att de varumärken som fortfarande exporteras idag och nämns ovan, t ex Leatherman, Maglite, Vermont Castings, Weber mfl står för kvalitet. Och det är därför de fortfarande är exportprodukter och inte bortkonkurrerade.
Dylan skrev "Union Sundown" redan i början på 80 talet.
http://www.bobdylan.com/#/songs/union-sundown
Men de det var ju inte riktigt solnedgång den gången… får se hur det går denna gång..
Min kopia av Infidels är tryckt i österrike, hittar inget i mitt hem som är "Made in USA"
/leungdim