Jag brukar undvika att uppmärksamma artiklar i Dagens Industri, eftersom länkar dit inte ger någon länkhorning tillbaka via t ex Twingly. Men ingen regel utan undantag. Den här gången gäller det återigen den kära bostadsbubblan.
Angående dagens siffror på att bostadsbubblan fortsätter spikrakt uppåt så publicerar DI en kommentar från Pär Magnusson, även publicerad i DN, nordisk chefsanalytiker på RBS, och som i princip upprepar det jag länge sagt. Några citat:
“Sverige har världens dyraste hus, i förhållande till disponibel inkomst.”
Magnusson upprepar också mina egna krav på amortering. Citat:
“Bolånetaket borde ha införts redan för fem år sedan, inte för två veckor sedan. Och det bör följas av ett amorteringskrav.””
Ord och inga visor. Slänger in mina gamla graf, dock ej uppdaterad för de senaste prisökningarna, speciellt som statistik för disponibel inkomst släpar efter.
Se även tidigare inlägg om att Sveriges bostadsbubbla är störst i Europa och nu är dubbelt så stor som den var i USA innan kraschen.
26 kommentarer
Vi behöver ett fall på ungefär 40% då så är vi tillbaka på rätt förhållande. Det vore en smärtsam krasch för många, men knappast katastrofal för samhället i stort.
Jag väger in fler aspekter. Hus är ju på sätt och vis lyxkonsumtion, och jag tror att allt eftersom den disponibla inkomsten så har hus prioriterats allt mer. Och vem kan neka till att hus idag har högre standard än för 15 – 20 år sedan? Sen är det ju faktiskt också så att räntorna kommer förbli låga länge. Således blir en bostad en hyfsad investering. Precis på samma sätt som aktier gått upp för att räntan gått ned. Men visst, många kan åka på en smäll, men jag tror smällen blir främst på väldigt åtråvärda objekt samt centralt i städerna. Men räntan måste först upp. Kommer den gå upp? Höjs räntan kraschar allt och så blir räntan likförbannat låg. Jag tror centralbankerna kommer få svårt att skapa inflation när marknaden är emot, om det ens är det dom vill?
Visst, förstår att det är intressant och säljande med bostadsbubblan, men du får ju tänka till lite när det är läge att klämma ni ordet.
Konstruktioner som "bostadsbubblan fortsätter spikrakt uppåt" är helt ologiska och onödiga. Förklara istället vad du vill säga.
Svenskar lägger en mycket hög andel av sin inkomst på sitt boende, det är sant. Måttet huskostnad/disponibel inkomst är emellertid inte helt rättvisande då svenskar betalar för mycket via skattesedeln och således inte behöver använda sin disponibla inkomst till dessa saker.
Jag eftersöker alltså ett mått som tar hänsyn till skattesystem och andra faktorer om man ska jämföra kostnaden för hus mellan olika länder.
/David
David, jag har tidigare lagt ut en lång rad med olika jämförelser. När jag jämför med KPI så menar folk att det är missvisande. Då jämför jag med ngt annat. Missvisande. Till slut jämförde jag med disponibel inkomst (och säkert ngt mer). Missvisande.
Sverige är unikt. Ingenting duger för att påvisa att bostadspriserna är för höga. Den här gången är det annorlunda osv osv.
En fördel jag har som vare sig har några bostadslån (äger mitt boende skuldfritt) och inte bor i storstad är att jag kan se nyktert på bostadspriserna. Många är tyvärr för känslomässigt och ekonomiskt exponerade för att våga tro på en bubbla.
Låg ränta innebär höga bostadspriser i nominella tal. Som alla säkert märkt så är bostadskostnaderna ganska låga, eftersom det är billigt att låna pengar.
Och det som är intressant för 9 av 10 är boendekostnaden, inte vilka siffror som står på köpeavtalet.
Vad Cornu säger med sitt idisslande av bostadsbubblan, är att han förväntar sig en högränteekonomi i den närmaste framtiden.
Hur ska det gå till? Jag tillhör dem som trodde på fallande bostadspriser redan 2006 och har alltså haft fel i fyra år nu. Men trots det så tror jag inte att Cornucopias krasch-bom-bang!-scenario är det troligaste.
Det som kan utlösa en smäll på bostadsmarknaden är chockhöjda räntor, t ex på grund av skenande inflation eller en finanskris II där tillgången på kapital stryps.
Inträffar inte det så kan Cornu och RBS tycka vad de vill om bostadspriserna i Sverige.
CornuCopia,
Du ligger helt fel i din samhällsanalys.
http://di.se/Default.aspx?pid=217470__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
Inflationen i USA nu den lägsta på 40 år. Världen står inför ett omfattande deflationshot och CornuCopia yrar om inflation. FED spår 0% ränta till slutet 2012/början 2013.
Paul Krugman spår nollrtänta till 2014.
Svenska folket betalar 4 % av disponibel inkomst i räntor. Lägsta någonsin.
Räntorna kommer att kvarligga kring 0-2 % under överskådlig framtid.
Titta på Japan, 0 – 0.5 % i 20 år …
Cornu, du är en envis j***l utifrån skogen som hojtar så t o m de i den stora staden vid kanten av taigan undrar vad som står på.
Fortsätt, så känner dom sig kanske mindre insnöade.
Vet inte om jag skall tolka 16:17 positivt, men med tolkningsföreträde så tar jag envis j***l som positivt.
Jag är själv i den fasen av livet då man behöver skaffa sig en stor bostad för familj dom kommande 20 åren. Alla jag känner argumenterar för ett köp, själv har jag räknat på vad det innebär i närförort till stockholm.
Med den ränta och inflation som varit ungefär dom senaste tio åren (4,3 resp 1,5) så kostar en bostadsrätt inkl ränteavdrag klart mer än vad det kostar att hyra en liknande lägenhet. Det är först när man räknar in värdeminskningen på lånet genom inflation som man kommer ner till break-even siffror.
Så som jag ser det så köper man bara på sig risk mot en ev. prisökning som förefaller väldigt långt borta idag.
Det svåra är ju att man vill ha så nära till jobbet så man inte spolar ner ungarnas barndom i pendlingsträsket.
Man kanske skulle flytta till oslo. Där har dom 50% högre snittlöner och lägenheterna kostar 70% av vad dom gör här.
Vore intressant att se uträkningen. Räknade du med underhåll och slitage också? På 20 år behöver rätt mycket bytas.
Bara kostnader enligt ränta – avdrag + avgift – värdeminskning på lånet. Ingen amortering, underhåll eller avgiftshöjningar av något slag. Är själv ingen stjärna på regler men bankerna visar endast dagsläget i sina kalkyler på nätet.
Värt att beakta är att det har blivit vanligare att föreningar tar lån för att kunna hålla sina avgifter nere. Anledningen är att låga avgifter ger högre pris när dom säljer sina lägenheter och köparen får ta notan.
Vore mer intressant att jämföra mot disponibel inkomst bland de som äger hus. De flesta jag känner som jobbar har fått 3-4000kr mer i månaden senaste tiden (mkt pga Moderaterna).
Annars kan man ju också se grafen som att klyftorna i Sverige ökar kraftigt.
"Värt att beakta är att det har blivit vanligare att föreningar tar lån för att kunna hålla sina avgifter nere. Anledningen är att låga avgifter ger högre pris när dom säljer sina lägenheter och köparen får ta notan. "
Intressant. En effekt av att alltför få bostadsrättsköpare tittar på föreningens årsredovisningar innan köp? Det finns en skattemässig nackdel av att föreningen drar på sig skulder istället för att medlemmarna/köparna gör det, i och med att brf inte kan göra skatteavdrag på sin ränteutgifter.
Kan det bli bostadsbubblan som fäller reino ?
Nuvarande regering har ju fållt schå med att låta PR-maskineriet jobba för fullt så att inte medel , och övre medelklass tvingas vakna upp och se att köpfesten är över.
Matpriserna är det som mer än något annat kommer att driva inflationen framöver. Om priset på råvaror som majs, vete och soja stiger med 10-20% så kommer det att ge en KPI-inflation på åtminstone 5%. Höjda matpriser kommer därmed att föra med sig höjda räntor.
Det allra säkraste sättet att förlora mycket pengar är att som Cornucopia spekulera i fallande vetepris.
Jag tror cornu har rätt. Bostadspriserna är övervärderade. Bubblan borde ha brustit för flera år sen. Ju längre det dröjer dess smärtsammare blir det det brister. Sitter själv inte lika bra till som cornu, men har "bara" 375000 i lån på villan. Är mer rädd för ungdomarna som bygger nytt och står med 2-4,5 mille i skuld och säger "endast idioter amorterar". Någon anonym försökte punktera cornus argument med att inflationen skulle bli låg framöver. Det enda som kan rädda lånekarusellen från kollaps är en rejäl inflation, så att skulderna minskar, i reala termer, med 5-8% per år.
Gärna kombinerad med löneökningar på 6-7% per år.
Nån som ser tecken på det framöver?
MVH
Galgresaren
Finns något liknande bear fastighet?
CornuCopia,
Har följt dina råd och sitter nu i en nedgången obelånad hyresrätt på landsbyggden. Är detta det paradis du pratar om?
Galgresaren, jag tror inte ens en rejäl inflation hade räddat lånekarusellen. En hög inflation hade gett väldigt höga räntor, något som jag tror många hushåll inte hade haft råd med. Många skulle bli tvungna att skära ner på sin konsumtion, vilket hade varit problematiskt för företagen och med stor sannolikhet lett till ökad arbetslöshet.
Som jag ser det kan inget rädda lånekarusellen. Det bästa hade varit om folk börjar amortera, men hur stor är risken att det händer i dagens samhälle?
Tycker man glömmer en del variabler när man resonerar om bostäder. T ex antas bostadslägenheter i stan rasa mest. Möjligt, men jag är inte helt säker ändå (och ja, jag är lite subjektiv här). Var jobbar folk? I stan, inte förorten. Om bensinpriset går upp vill man kanske ha nära till jobb? Jag vet inte. Oljepriset? Bensinpriset? Kommunikationer till stan? Dessutom har alltid bostäder med attraktivt läge klarat sig bäst vid bostadsras.
I övrigt bör man också tänka på hur länge man planerar att bo i sin lägenhet/hus, med reservationer för oväntade händelser. Kollar man kraschen i början av 90-talet så var prisraset bara ett hack i kurvan. Det folk åkte dit på var de år med hög ränta. Klarar man 1-3 år med 5-10% ocinte måste flytta, så bör man alltså kunna vänta ut krisen utan jätteproblem.
Tror man att prisraset varar i 10 år är vi nog alla rökta på ett eller annat sätt.
@16:23
"Med den ränta och inflation som varit ungefär dom senaste tio åren (4,3 resp 1,5) så kostar en bostadsrätt inkl ränteavdrag klart mer än vad det kostar att hyra en liknande lägenhet."
Förutsatt då att det går få en hyreslägenhet. Vilket det inte gör. Klart som fan det är billigare, nått ska man väl ha för sina kontakter/ärvda kontrakt/bonntur/höga ålder.
Jag har bundit upp nästan en miljon i kapital som jag ej kan få avkastning på för att få en ok (den är absolut inte mer än OK) bostadsrätt i göteborg på rimligt avstånd från stadskärnan. Min avgift till föreningen är jämförbar med en likvärdig hyresrätt i samma område. Uppenbart att det är en dålig affär. Men jag pallar inte andrahandsträsket och tycker det är värt att bo hyfsat centralt. Så vad göra?
Jag tror de flesta som sitter i hyresrätt inte fattar hur bra det har det.
16:14
"CornuCopia,
Du ligger helt fel i din samhällsanalys.
http://di.se/Default.aspx?pid=217470__ArticlePageProvider&epslanguage=sv"
Jag skulle snarare vilja påstå att den där artikeln bör man ta med en nypa salt. Den monetära basen i USA har mångdubblats under kreditkrisen/finanskrisen och de hävdar ändå att det är låg inflation. Då kanske man bör fundera över om det är måttet KPI som är missvisande när allt annat ökar i pris (råvaror exempelvis). Till stor del handlar det givetvis om förtroende, ett lågt förtroende kan sänka en hel ekonomi och ett högt kan lyfta den (åtminstone kortsiktigt). Bernake vill endast få igång ekonomin igen,.
Att svenskarna just nu betalar 4% av disponibel inkomst i räntor, lägst någonsin som du skriver, är inte speciellt lustigt med tanke på att vi aldrig någonsin haft såhär låg ränta tidigare.
Något annat vore lustigt.
Att Riksbanken själva kommunicerar en oro över bostadspriserna ger i alla fall stöd för att vi åtminstone har en överhettad marknad.
Cornu. Jag vet inte vad som driver dig så rabiat i denna fråga? På marginalen kommer några nya husägare med mångmiljonlån att gå i kk om räntan går upp. Att jämföra våra huspriser med husbubblan i usa och england och påstå att vi är värre ute vittnar om total inkompetens vilket jag vet inte stämmer. Alltså har du ngt annat i bakfickan. I sak håller jag med om att amortering skulle vara obligatoriskt.
När jag sålde min första bostadsrätt så gjorde jag en vinst vilket innebar att jag i princip hade bott 'gratis' i alla år och ändå fick pengar över. Så att säga att hyresrätt är billigare stämde i alla fall inte i mitt fall, sen får hyresförespråkarna säga vad dom vill. Men visst, går man in i marknaden nu för första gången kanske det kan stämma
Det är som en infekterad varnagel att gå mot strömmen i Sverige, för här är alla vinnare och ingen förlorare. Det kollektiva sossefolket har blivit kapitalister, en mycket farlig kombination.
Att ens yttra något negativt om bostadspriser är som att svära i kyrkan har jag märkt. Har diskuterat detta med allt från fysiker till civilekonomer och alla är de trots gedigen utbildning övertygande om att det inte finns några problem.
Det är just övertygelsen som skrämmer mig mest, man blundar för allt som är mot ens uppfattning och ser bara saker som är till ens intresse.
Själv är jag lågbelånad numera men var högbelånad 1997, från 370 000 till runt 1.9M idag för samma 42 kvm. En skrämmande resa i inflation ser jag det, har dock amorterat av 150 000 av orginal köpesumman, fortfarande ungkarl, vilken böna vill dela en etta idag?
Om Sverige har världens dyraste hus – måste det väl bero på att de är världens bästa hus i världens bästa land! Svårare än så kan det väl inte vara om man ansluter till tesen tillgång- efterfrågan.
Det finns knappast någon tvekan om att den svenska husbubblan kommer att spricka spektakulärt.
Frånsett att den allmänna kreditbubblan kommer att spricka liksom den gjorde i 30-tals depressionen, har vi nu Peak Oil som gör framtida ekonomisk tillväxt omöjlig. DVS nuvarande och framtida skulder med räntor kan inte betalas genom en framtida tillväxt som inte kommer att finnas.
Vi befinner oss vid början till slutet för de västliga social/välfärdsstaterna inklusive pensionssystemena mm.