Ibland dyker det upp kritiska röster mot att investera i aktiebolag med ändliga resurser. Ofast råvarubolag inom t ex olja eller gruvnäringen. -“Hur kan du köpa aktier i något som tar slut? Köp Ericsson eller Nokia istället, som är framtiden.”
Svaret är förstås enkelt. Råvarubolag värderas utifrån ett nuvärde på deras ändliga reserver. Om nettovärdet på bolagets tillgångar t ex är 1000 MSEK, så kanske bolaget värderas till 700 MSEK vid aktuellt råvarupris. Man köper så att säga 100:- SEK för 70:-. Står råvarupriserna stilla går det helt och fullt att räkna ut hur lönsam en sådan investering är. Och ingen investerar i en råvarusektor om man tror att priset på råvaran skall falla.
Råvarubolag behöver inte heller marknadsföra sin produkt, men lider förstås av en konjunkturbaserad efterfrågan som man inte kan göra så mycket åt. Det finns också svarta svanar, dels kan råvarupriset kollapsa, såväl som gruvor eller oljeplattformar, men man kan också göra stora nya fynd som snabbt driver upp nuvärdet.
Och naturligtvis satsar råvarubolagen också på expansion, genom att prospektera efter nya fyndigheter eller köpa andra bolag.
Men för Ericsson eller Nokia är det inte på det här viset. De har inga förutsägbara inkomstströmmar alls. De måste ständigt utveckla nya produkter och marknadsföra dessa för att alls försvara sina värderingar, samtidigt som de måste vara bättre än konkurrenterna. Inom råvarubolag kanske man kan tala om kollegor, men inom tekniksektorn så är det konkurrenter istället.
Och utvecklas inte Nokia så dör Nokia. Det har vi sett nu. Nokia har helt blivit omkörd av Apple och iPhone, samt övriga konkurrenters iPhone-imitationer. Trygga Nokia utvecklades inte. En aktiekurs baserad på att man presterade som förr kunde inte motiveras och aktien har aldrig direkt återhämtat sig från finanskrisens fall, som också sammanföll bra med iPhones segertåg över världen.
Så nu sparkar man VD:n. Inte för att det hjälper, bara för att man byter VD trollar man inte över natten fram en iPhone-dödare. Det visar åtminstone på att styrelsen är medveten om problemet med den stagnerande kolossen.
Nokia blev för svulstigt, blev för bekvämt och blev för framgångsrikt. Yngre och hungrigare vargar sprang om den gamla alfahannen.
Så teknikbolag är inte alls nödvändigtvis framtiden. Teknikbolag förutsätter att de kan fortsätta och utvecklas och år efter år försvara sina marknadsandelar med nya spännande produkter.
Går jag in på Nokias hemsida så hittar jag 57 olika telefoner. Apple har en enda. Den tilltalar inte alla, men hur kan Nokia öht komma fram till att det finns en marknad för 57 olika telefoner? Kanske behövs det fem eller sex olika modeller i utbudet. 1-2 olika ungdomstelefoner, 1-2 olika vuxentelefoner och 1-2 olika företags/proffstelefoner. Och kanske en stöt- och vattentålig för utsatta jobb. Tänk er kostnaden för att utveckla och underhålla 57 modeller?
Naturligtvis är det så att Apple rider på att slippa erbjuda 57 olika modeller till övriga marknadssegment, och det är en kostnad som Nokia får ta. Apples enda skyldighet är att tjäna pengar och ha nöjda kunder. De måste inte ta kostnaden för att erbjuda telefoner till kreti och pleti (inget illa menat med det uttrycket), utan satsar istället på vad som är lönsammast.
Men när man investerar i en teknikaktie så måste man vara medveten om att förr eller senare springer en ny eller gammal, men framför allt hungrigare och innovativare konkurrent förbi.
En dag kommer Apple bli omkörda, precis som Microsoft nu allt mer förpassas till ointressets bakgård och endast lever på ett de-factomonopol på operativsystem till PeCee, omsprungna av bolag som Google eller Apple vad gäller innovationsförmåga.
Så frågan skall inte vara hur man kan investera i råvarubolag med ändliga tillgångar. Frågan är hur man kan investera i teknikbolag som hela tiden måste återuppfinna sig själva för att motivera sin värdering? Ett råvarubolags tillgångar kanske räcker i 10 år. En mobiltelefonmodell i ett år.
En liten teknisk analys av Nokia kanske?
Tittar vi långsiktigt så går det inte ens att peka ut var finanskrisen inträffade, och ännu mindre var återhämtningen från börskraschen inträffade.
I det korta perspektivet så kom en köpsignal i Nokia för några dagar sedan.
Man kan anta att uppgången har berott på viskningar om VD-byte. Den sista candlesticken är intradag från idag, och frågan är om vi inte ser en klassisk buy the rumour, sell the news. Efter den initiala glädjen över en sparkad VD så knackar eftertankens kranka blekhet på dörren, och någon iPhone-dödare finns inte i sikte.
Det är därför antagligen för sent att köpa nu. Nokias golgatavandring fortsätter. Och det finns gott om elaka svarta svanar som kan slå till mot jätten. Gott om hungriga och snabba bolag där ute.
Lustigt nog tar man in en VD från Microsoft, ett bolag som aldrig lyckades slå in någon succé eller revolution på mobiltelefonfronten. En gammal dinosaur vänder sig till en annan gammal dinosaur och hoppas att två dinosaurer skall kunna överleva snabba och anpassningsbara däggdjur som Apple, som mer än gärna profiterar på det som de långsamma reptilerna lämnar.
33 kommentarer
Råvarubolag är riskfyllda, och deras börskurser kan vara väldigt volatila. Men långsiktigt tror jag att en investering i tex Boliden kommer ge mycket bättre avkastning än en investering i Ericsson.
Att vi har nått en peak på många av de ändliga resurserna gör att priserna på dessa kommer att öka avsevärt, vilket kommer att ge fina vinster för bolagen som utvinner dessa resurser. Höga priser på råvaror som olja missgynnar däremot bolag som Nokia, vars produkter oftast är tillverkade av plast.
/S
ifåne-dödare finns det gott om. Apples marknadsandel inom smartphones är lägre än Nokias. Google utklassar ifånes försäljningssiffror med sitt Androissystem som är öppet och mer kompetent och ökar marknadsandelen för varje dag som går. Den som en gång använt en Androidtelefon går inte tillbaka till ifåne, för varför vill någon betala mer för ett slutet mjukvarusystem med underlägsen hårdvara?
Bra telefoner till överkomliga priser är Nokias affärsidé. Man behöver inte nödvändigtvis hänga på alla hyper modetrender och buzzwords. Huvudsaken man har bra produkter till det människor verkligen behöver telefoner till, dvs kommunicera med varandra.
Det skrivs ju väldigt mycket på den här bloggen om oljetoppen. Det är inte utan att man blir lite sugen på att investera i papper kopplade till olja. Men om oljetoppen för med sig den akuta bristen på kolväten som här proklameras, finns då inte risken för en nattsvart svan av statligt övertagande, att stater drar in företags rättigheter till en råvara?
För teknikbolag finns precis som Cornu skriver en stor risk för framtida tekniska felsatsningar. Man kan nästan dra samma slutsats som på värdepapper. Bara för att pappret har en historik av glansdagar är det ingen försäkring för en fortsatt uppgång. Ett teknikbolag som tidigare varit med i matchen är ingen garanti för fortsätta framgångar. Visst har företag styrda processer för teknikutveckling, men man ska aldrig glömma bort att det är individer som gör jobbet. Det är inte sällen som stor del av personalstyrkan byts ut mellan två produktgenerationer. De som var genialt duktiga har blivit befordrade bort från golvet eller lockade över till konkurrenter. Många tar också med sig otroligt mycket kunskap när de går i pension.
Men visst, det finns antecknat i historieböckerna om företag som gjort helt galna tekniska felsatsningar. Men oftast är det då ett beslut från toppen och i dessa fall hjälper det faktiskt att byta vd.
Vänta tills Nokia N9 kommer.
Hypen kring iPhone har gjort att förväntningarna stigit kraftigt och minsta lilla problem kommer få Apple på fall. Så är det inte för Nokia, därför kommer de klara sig längre.
Vad köper människor från utvecklingsländerna när de börjar få råd? Först mat, sen kläder, sen bostad, sen telefon, sen TV/dator, sen bil. Knappast dyra smartphones som gäller för flertalet
17:47, visst har du rätt om peak oil. För att reducera risken för statligt övertagande bör man koncentrera sina investeringar till västerländska demokratier som är oljexportörer. Finns alltså egentligen bara Kanada och Norge att investera i. Och Norges oljeproduktion faller, vilket inte Kanadas gör riktigt än. Därav min koncentration av investeringar i sektorn till aktörer som endast agerar inom Kanadas gränser.
Nokia vs Android vs iPhone. Finns ju inget som livar upp fredagen så mycket som ett gammalt hederligt tekniknördkrig.
oftast kommer telefonen före bostaden
Nokia har liknande produkter som HM och bör handlas till liknande multiplar
Håller med om att det är märkligt att kasta in en MSchef, MS har ju misslyckats kapitalt med hårdvara inom konsumentmarknaden. Om det är förädlingsvärde via överlägsen mjukvara Nokia vill åt så är det ännu skummare med tanke på, som du skrev, MS "försök" på mobilsidan där de inom sitt starkaste segment, företagssektorn, inte ens lyckats hålla RIM stången.
ORACLEs stämning av Google för patentintrång vad gäller JAVA och Android höjer riskerna för de mobilföretag som satsar hårt på Android. Jag tyckte innan att Nokia skulle hoppat på Androidtåget men man undviker onekligen en hel del risker om man utvecklar allt internt och satsar på öppna standarder som tex Apple brukar göra.
Enligt den här artikeln http://www.tipb.com/2010/07/21/iphone-3-handset-unit-volume-2x-profit-rim-nokia-sony-combined-ipad/ så tar Apple 20% av vinsten inom mobilmarknaden med endast 3% av marknaden volymmässigt. Man skulle köpt Apple aktier för 10 år sen.
Jag tror man får se det här med smartphones som ett teknikskifte. Det sker med jämna mellanrum inom de flesta branscher. Den som är teknikledande har investerat fast sig vid en viss teknik och vill helst inte byta spår. En mindre mer snabbfotad konkurrent anammar den nya tekniken och tar över ledartröjan.
Några exempel där teknikskiftet helt dribblade bort det marknadsledande företaget:
mekaniska räknemaskiner till elektriska
ånglok till diesellok
Polaroid till digitalkamera
Så man kan nog se det hela som att nokias dagar är räknade om de inte snabbt kravlar sig upp på banan igen. Vanliga mobiltelefoner är döda och smartphones är framtiden.
Det som är kul med dessa "smartphones" är ju att de oftast är fullständigt onödiga och meningslösa. Det finns knappt någon som verkligen har nytta av sin smarta telefon utan det går mest ut på att låta sig hänföras av den snygga designen, hur coolt det är att kunna dra med fingret på pekskärmen och;
– "kolla, man kan zooma genom att dra isär två fingrar på skärmen!"
– "Så jävla häftigt!! Jag måste också köpa en iPhone!"
Sen sitter de där och spelar tower defence, kastar papperstussar i papperskorgen, tänder och släcker ficklampan och zippotändaren, simulerar lasersvärd och landar in flygplan samt surfar på sin telefon trots att det står en internetdator med 20" skärm och bredbandsuppkoppling två meter bort.
Visst, det finns fördelar med dem. Man kan tex köra navigatorprogram på telefonen, så slipper man köpa en särskild navigator till bilen. Man kan surfa och skriva mail mm även "i skogen". Men frågan är om det är värt 7500:- för en iPhone 4 för att även kunna surfa dessa fåtal procent av tiden då man annars hade varit internetlös.
Tillägg: Det går dessutom utmärkt att både surfa och kolla sin mail på en betydligt enklare telefon av äldre design. Det är ju dock inte lika hippt och ballt.
Surt sa räven om rönnbären.
Kan bara konstatera att jag läser 90% av mina mail via iPhone numera, och behöver alltså spendera betydligt mindre tid vid datorn utan kan springa runt och jobba istället, t ex passa på att läsa mailen när jag går från A till B på gården.
Skillnaden mot min gamla enklare telefon är att iPhone fungerar så smidigt på de flesta punkter. Min gamla Nokia var jag tvungen att skriva in lösenordet för det trådlösa nätverket varenda jvla gång.
Men du behöver inte skaffa ngn iPhone, oroa dig inte.
iPhone är en trådlös terminal eller fickdator, med telefonfunktion. Tror man att man får en skitbra telefon blir man besviken. Men som trådlös terminal är den suverän. Skulle visserligen fungera med en iPad istället, men den är för stor för att bära runt 24/7.
Nu ser inte alla "behovet" att vara ständigt uppkopplade, och klarar sig därmed med något annat.
Det är också betydligt enklare att handla aktier via iPhone än via min gamla Nokia. Både bättre webläsare och större skärm/pekskärm etc. Men återigen, så tradar alla inte och måste inte ständigt ha möjligheten att enkelt komma åt aktiedepån och nyhetsflöden.
Och ja, du kan byta ut iPhone ovan mot en annan godtycklig smartphone efter tycke, smak och religon.
Intressant att du Cornucopia har förstått dessa samband för de känns ju rätt elementära…
Din och dina gelikars ständiga ojande över peak oil är ju samma sak! Människan är duktig på att utveckla nya hjälpmedel till en lägre arbetsinsats! Drivmedel som olja kommer att ersättas var så säker för vi har redan en teknik som kommer starkt och det är vätgas men ni verkar inte vilja se dess potential och dess ofantliga miljönytta. Vi har en energikrävande framställningsprocess men där finns möjligheten att processindustrierläggs i soliga områden (öken). Hav förtröstan vi kommer att klara detta men det tar längre tid om ni deppar, hjälp till och utveckla framtida energiförsörjningar istället för att bara gnälla!!!!
Tja att investera i usa-olja på 80 talet hade inte direkt varit någon lysande affär.
ojojoj, nu kom herr vätgas in i debatten också.
Varför ska man ta omvägen genom vätgas? Drivmedel är ju bara en energibärare. Bensin, diesel, biogas eller vätgas har ju alla samma syfte.
Anledningen till att man använder fossila bränslen idag är ju att dessa energibärare fanns färdiga i marken. När de nu tar slut måste vi ta annan energi om omvandla den till en energibärare som vi kan ta med oss på våra fordon.
Är det inte då smartare att se till vilken energibärare som är effektivast. Att få infrastruktur till vätgas är ju en enorm omväg. Till dieseln finns ju redan ett brett kunnande och tankställen.
Om man har den solenergin som du syftar på i öknen och har en ekonomi i att bryta loss väteatomer, vad är då den stora skillnaden mellan att lägga dem på rad i en frystank eller att para ihop dem med kol?
Jag anser nog att syntetisk diesel från vätgas är smartare än ren vätgas.
Tyvärr så jämför man äpplen och päron vid jämförelse av Nokia, Apple och tex Ericsson. Jämförelse görs som ovan enbart på telefoner och tar inte hänsyn till resterande produkter som kanske tom bringar större inkomster. Nokia har traditionelt sett alltid varit stora inom low-end segmentet, inte för inte som det i vissa u-länder är likställt med Nokia när man talar om mobiltelefoner.
IPhone ändrade förutsättningarna radikalt, från att ha pressat ut 3g-näten på operatörerna för 10 år sedan så är efterfrågan på snabbare nät idag stor från operatörerna. Vilket kanske är än viktigare för Nokia att ta mark på.
… och ännu väsentligare för Ericsson som ju gjort sig av med mobiltelefonerna (OK, fortf delägare). Så har också Ericsson inte slaktats så illa som Nokia sedan iPhone dök upp. Mest gått på tvären och varit ointressant.
Jag skrev inte att smartphones är onödiga för ALLA, men för de allra flesta. Du verkar ju vara en av de fåtal som faktiskt har rationella skäl för att använda en "trådlös terminal" och då är det såklart jättebra att de finns.
Jag är precis i färd med att skaffa en telefon eftersom min gamla kommer att tas över av min sambo som vill ha just en sådan. Jag har då tittat en del på Androidtelefoner, t.ex. en SE X10 Mini Pro. Jag tänkte att, det är ju så många som köper dessa nu så det måste ju finnas jättemånga bra och praktiska apps som förenklar vardagen. För att ta reda på vad som finns har jag kollat på youtube där det vimlar av filmer i stil med denna:
http://www.youtube.com/watch?v=QZ3gqIVbzC4
"Top 10 must have android apps" vilka alla går ut på antingen att ställa in telefonen på olika sätt, något som ju borde gå redan från början. Musikspelare…hur många sätt kan man lyssna på musik på? Min gamla SE från -07 kan göra spellistor och man kan koppla in vanliga hörlurar med 3,5 mm plugg. En kalender…har jag i min SE. En app som säger hur mycket batteri man har kvar, finns också i min SE.
Titta sedan från 13:15 så ser man exakt det jag menar, det folk gör mest med sina smartphones är totalt onödiga men "fräcka" saker…
Du skriver ju att: "Nu ser inte alla "behovet" att vara ständigt uppkopplade, och klarar sig därmed med något annat"
Precis, men pga vårt konsumtions/status-tänkande så köper de en i alla fall. Av samma anledning köper de också större och nyare hus än de behöver i områden som är dyrare trots att de inte "behöver" bo där. Av samma anledning river de sedan ur köket och renoverar badrummet trots att det är helt ok och fullt funktionsdugligt. Av samma anledning köper de sedan en ny BMW eller Mercedes (för lånade pengar), fast de skulle klara sig precis lika bra med en 8 år gammal Volvo.
Jag har inte hittat en enda applikation till Android som jag känner att jag kommer att använda om jag köper en sådan telefon. Detsamma gäller förstås iPhone då det ju är snarlika apps till dem. Dessutom är de ju oftast så stora att man inte på ett bra sätt kan ha dem i framfickan på ett par jeans, vilket jag oftast har. De är även mer känsliga för repor, stötar mm än en vanlig telefon.
Nej, för 95% av befolkningen är en smartphone ett lysande exempel på totalt onödig lyxkonsumtion. Du som skriver så mycket om peak-oil, konsumtionssamhället, den stundande krisen osv borde ju verkligen hålla med om detta. Sen är vi ju alla lite hycklare till mans och lever inte alltid som vi lär, men jag förlåter dig för det 😉
Nokia-aktien dör om de inte levererar en häpnadsväckande lur nu. Svårt att se hur det skulle kunna hända med Symbian.
Apple är raka motsatsen, då Nokia står på ett ben, så har Apple 10 (minst), de säljer musik, böcker och film (bra avanser!), operativsystem, program, apps, laptops, statonära, ultralätta, och tablet datorer. De gör även ipods och iphones, och nu en tv modul.. Fan de skulle kunna sälja min morsa om de verkligen ville 🙂
Och de är framgångsrika på ALLT detta! Ganska skrämmande på något vis.
Mackan, om Android vet jag inget nämnvärt, men som iPhone-användare kan jag meddela att du har fel om appar. Det finns 10 000-tals, meningslösa såväl som väldigt bra. Onödigt att dra några exempel, men definitivt saker som inte finns på din nuvarande telefon.
I princip allting du kan tänka dig finns, men Android kanske inte har samma utbud än.
Nej, jag har inte fel om appar. Det är möjligt att det finns sådana som för stunden kan verka omöjliga att klara sig utan, men kom igen… Ta mitt exempel med lampan. En app som gör att man med ett tryck på skärmen kan tända och släcka lampan. Big fucking deal, när man lika gärna kan gå in i en meny och välja on/off. Om du någon gång behöver ett vattenpass så bygger du förmodligen något. Man får vara bra pantad om man istället för ett riktigt vattenpass tar fram sin telefon och använder appen "leveler" när man skall bygga något seriöst.
Du har självklart rätt i att det finns mängder av dessa appar som inte finns på min nuvarande telefon, och lika självklart är att jag och typ 95% av alla människor inte heller behöver dem.
Det enda som är bra och användbart med en smartphone är möjligheten att surfa mer effektivt. Det handlar ju dock mest om att skärmen är lite större än de är på vanliga telefoner. Ta en SE W995 och designa om den med större skärm så har du en telefon som är fullt tillräcklig, även för dig. Resten är bara tekniknördarnas julafton och leksaker för vuxna. I vår "ändliga värld" är denna typ av fullständigt onödig lyxkonsumtion inte hållbar, och det vet du.
Har inte sagt ett ord om "omöjlig", bara "väldigt bra". Finns inget vi klarar oss utan, utom luft, vatten, mat och skydd mot vädrets makter. Resten är fluff.
Det var dock inte poängen här. Vem f-n bryr sig om en app som tänder eller släcker en lampa? Tror alltjämt att du helt blandar ihop "mest nedladdade" med "bästa".
… fast på Android kanske det inte finns något meningsfullt, har aldrig kollat. På iPhone finns det meningsfulla appar, men naturligtvis överlever mänskligheten utan såväl dem som mobiltelefoner alls.
Och ändå är börshandel det enda exemplet på app som du gett… Vilket förstås går att att göra lika bra med en "vanlig" telefon med bra surfegenskaper, precis som mailande.
Du behöver ingen telefon för att handla på börsen. Du kan gå till bankkontoret och lämna in dina ordrar skriftligt.
Skall vi gå in på appar kan vi börja med allt GPS-relaterat, t ex att ange "bensinmack" och omedelbart få reda på var närmaste mack är utan att behöva veta var du är. Eller bank, postlåda, apotek etc.
Pss med kollektivtrafiken, direkt få reda på hur du skall ta dig från din nuvarande plats via närmaste station till önskad plats. Onödigt förstås. Man kan ju leta reda på närmaste hållplats själv, och titta på tidtabeller och fråga någon om hur man skall byta.
Pss med diverse prisjämförelseappar. Är grejen verkligen billig i den här butiken?
Och appar är mycket snabbare än websidor, då det bara är själva datat som behöver laddas ner, gränsnittet är redan på plats och det handlar ofta om bara hundratalet bytes, inte ens kilobytes att ladda ner.
Man kan ju jämföra att köra Bloombergs app med att rulla tummarna med att ladda in Bloombergs hemsida, logga in för dina personliga börslistor etc. Med en app slipper man logga in, om man så vill.
Visst kan du göra mycket av det här med websidor, om du t ex vet exakt var du är och orkar skriva in detta på din lilla skärm och även gillar att vänta på att websidor laddas.
Sedan kan man ta alla teknik- och arbetsrelaterade appar som finns, beroende på vad du jobbar med. Fördel appar är hastigheten och integrationen med hårdvaran i telefonen, dvs GPS, kamera, mikrofon. En användbar app för den musikintresserade är t ex Shazaam. Hör du en låt på radion eller i ett köpcenter etc som du gillar. Starta Shazaam, och 10s senare så har du namnet på låten och artisten efter att appen spelat in musiken och jämfört mot Shazaams centrala databas. Meningslöst, javisst, men inget som går att göra mha en websida, iaf inte på 10s. Då skall du spela in till en fil, ladda upp filen etc etc.
Men som sagt, det mesta går att göra med papper och penna, så du behöver ingen mobiltelefon. I fallet Shazaam kan du ta papper och penna och skriva ner låttexten på ett papper, och gå till en skivbutik och själv sjunga låten för personalen och hoppas att de kan hjälpa dig.
Istället för GPS och markeringar av platser i skogen, så kan du t ex ha med dig en karta, kompass och markera på denna. Sextant och klocka för exakt positionsbestämmelse. Gäller bara att ha med kartor över alla de platser som kan vara intressanta. Och en sextant kostar väl mer än en iPhone, om man nu vet hur man skall använda den.
Här saknar jag faktiskt en app. Skulle vilja att Lantmäteriet släpper en app, med svenska fastighetsgränser och som kan identifiera vilken fastighet du befinner dig på just nu. Kommer förhoppningsvis.
GPS finns i flertalet dumphones. Kombinerat med eniro.se eller liknande kan man ta reda på var saker finns och ta sig dit. Visst, du har rätt i att en app kan vara smidigare, men handen på hjärtat, hur många gånger har 95% av alla människor verkligen nytta av detta? Man tankar oftast på samma mack eller kanske på någon av ett fåtal ställen man är stammis på. Är man ute på resa är det ju bra skyltat till mackar, det är ett ickeproblem. Varför ska man besöka banken eller postlådan, du har ju en smartphone 😉
När det gäller kollektivtrafik så är det ju knappast så att man helt plötsligt kommer på att man ska åka buss. Detta har man ju tänkt på innan, gått in på t.ex. sl.se och i förväg kollat upp hur man ska åka.
Prisjämförelseapp…ja, är det pengar man är ute efter att spara så tjänar man knappast på att köpa en telefon som är flertalet tusen kronor dyrare än man behöver, vartannat år, i resten av livet. Det blir många kronor utslaget på en livstid.
"Visst kan du göra mycket av det här med websidor, om du t ex vet exakt var du är och orkar skriva in detta på din lilla skärm och även gillar att vänta på att websidor laddas."
Nyss var mailfunktionen något som var positivt med smartphone, men det är alltså svårare att skriva in "apotek" på den lilla skärmen än att skriva ett helt mail?? Tiden det tar att ladda en sida med 3G/turbo3G är knappast avgörande. Det handlar om sekunders skillnad för något du använder kanske 1 gång i månaden, max. Dra istället av tiden det tar att sitta och pilla och tweaka alla appar så har du tjänat in det med råge.
Shazaam har funnits till SE i flera år, fast det heter track ID och är inte så flashigt.
http://www.sonyericsson.com/product/trackid/
GPS finns som sagt i många enklare telefoner och som jag skrev i mitt första inlägg så är navigationsprogram och tillämpningar något som faktiskt kan vara bra att ha, men det är inget exklusivt för smartphones. I min w995 finns både Google maps och Wayfinder navigator. Under de 1,5 år som jag haft telefonen har jag dock använt mig av dem kanske 3 gånger totalt…och då hade jag egentligen lika gärna kunnat stanna och fråga nån om vägen.
Som sagt, håll dig till penna och papper. Det fungerar bäst så för dig. Ser inte varför du alls behöver en mobiltelefon faktiskt. Mobiltelefon behöver man bara om man inte tänkt i förväg.
För att dock återknyta till kärnfrågan, Nokia som investering, så visar ditt resonemang utmärkt varför Nokia tappar.
De kanske nämligen funderat på "vad folk behöver", och inte "vad folk vill ha". Apple har levererat en lur, och en kanal att fixa de utbyggnader som folk vill ha. 1+ miljard appar levererade via AppStore talar sitt eget språk om vad som säljer.
Under tiden sitter folk på SE och Nokia och gnäller "onödigt, onödigt, onödigt" och tappar i segmentet.
Du glömmer bort det primära syftet med en telefon, att telefonera, vilket är det jag gör mest med min TELEFON.
Intressant att du också skriver sånt här, vilket är samma sak fast uppskalat 4 tiopotenser.
http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/skomakare-bliv-vid-din-last.html
Det handlar om konstlade behov, status och grupptryck, inte reella behov. Bilar har jag redan nämnt men är ett ännu bättre exempel, där man "måste" ha minst 250hk och minst 6 cylindrar i sin max 5 år gamla tysktillverkade premiumbil för att göra säkra omkörningar men i själva verket handlar det enbart om status, att impa på polare och arbetskamrater och materialisera sina verkliga eller inbillade framgångar. För mindre än en tiondel av priset köpte jag istället en svensktillverkad, 10 år gammal kombibil med 4 cylindrar och "bara" 135 hk. Den gör exakt samma sak som tysken, lika bra fast utan den glättiga förpackningen. Jag kan dessutom enkelt och billigt laga den själv och har även konverterat den till etanoldrift, vilket ger billigare driftskostnad samtidigt som jag undviker att gynna islamistiska diktaturer.
Förresten… SE har ett flertal Androidtelefoner, så de har hakat på trenden i allra högsta grad. For the record så likställer jag Android med iPhone, det är same same but different.
Android är ett operativsystem, och bör alltså jämföras med Apple IOS. Säger i sig ingenting om vad det är för produkt som slutkunden får.
Sedan duger det gott med papper, penna och en analog telefon kopplad till POTS via kopparkabel, samt en hederlig gammal telefonkatalog. Resten är bara som du säger konstlade behov.
Äsch, vem behöver en analog telefon, man kan ju skriva brev och skicka med den ridande brevbäraren *tänker på Kevin Kostner*