Finansinpektionen medger att de följer devisen too big to fail, och rent av förbjuder Carnegie att köpa HQ Bank. I DN:s artikel står det också att läsa:
“HQ Bank är en liten aktör och beslutet påverkar inte den finansiella stabiliteten i landet, enligt FI.” Det tolkar jag underförstått som att om de inte hade varit en liten aktör så hade man inte likviderat dem. Vad sänder det för signal till de som vill vända sig till någon annan än de svenska storbankerna?
Finansinspektionen hade alltså bestämt sig från början att inte ge banken en chans att överleva utan istället likvidera den, och sätter därmed bland annat 900 företag och privatpersoner med mer än insättningsgarantins 500 000 på bankkonto i en mycket dålig sits, samt att övriga kunder kan få se sina tillgångar och likvider mer eller mindre inlåsta en period under likvidationsprocessen. Det kan ta några dagar att flytta medel som aktier till en annan bank, dagar då mycket kan hända med värdet på aktierna. Dessa företag och privatpersoner har på inget sätt bidragit till de påstådda överträdelserna som HQ begått, men är ändå de som straffas.
Hela affären visar att det man skall frukta mest av allt är statens och myndigheters godtycke. Det finns inget sätt att skydda sig mot svenska staten. Hade FI varit intresserade av en så bra lösning som möjligt för kunderna och de anställda så hade man gett en större tidsfrist än 48 timmar, och dessutom inte gjort det på en helg. Det räcker alltså inte att ha pengarna insatta på en finansiellt sund bank som HQ Bank, staten kan ta dina pengar ändå via myndighetsbeslut. Detta är ännu en anledning till att överväga guld bortom svenska statens kontroll, eller rent av ha pengarna utomlands.
Men nu tvångslikvideras alltså HQ. En gnagande misstanke handlar om att det var en svensk bank som på äkta amerikanskt vis hade två efternamn i företagsnamnet. Sådant får man inte ha i Sverige. Skall ni starta en bank i Sverige, kalla den gärna Socialistbanken (SOB) för att vara på den säkra sidan.
Nu återstår att se hur mycket Öresund (OMX:ORES) och HQ (OMX:HQ) kraschar på Stockholmsbörsen idag, eller om den ena eller bägge aktierna får vara handelsstoppade tills vidare.
Sedan är det inte orimligt att övriga svenska börsnoterade banker dras med ner, när det nu visat sig hur riskabelt det kan vara att äga aktier i en till synes finansiellt sund bank. För att inte tala om den härva av derivat, aktieindexobligationer mm där HQ stått som garant, utfärdare, motpart eller market maker. Dessa måste nu nystas upp.
Nu spekulerar jag bara, men om instrument som HQ tidigare utfärdat och varit marketmaker för nu slutar att hanteras, men fortsätter handlas, kan det finns risk/möjlighet att lägga skambud och sedan hoppas få ut något via likvidationen. Man bör nog läsa in sig rejält på hur det är tänkt att fungera först, men det kan finnas en möjlighet att köpa till skampriser om nu inte handeln i samtliga HQ-utfärdade instrument bara stoppas. Vilket i så fall sätter ännu fler på pottkanten.
Det ser iaf ut som att likvidationen innebär att HQ Bank omedelbart blir av med sitt börs- och clearingmedlemskap. Det lär innebära att den automatiserade marketmakingen av HQ:s ETF:er, warrants och andra derivat inte kommer fungera under dagen, annat än möjligen om de hanteras manuellt via en annan aktör.
Vi får i slutändan se hur liten HQ egentligen är. Tror på börsnedgång idag iaf.
Jag vill iaf sända en tanke till alla de som drabbas på ett eller annat sätt. Lycka till.
Tillägg: För att oroa alla kunder till Avanza så är Öresund och herrarna Hagströmer & Qviberg även största ägarna till Avanza. Vi får väl se om det hela rör sig om en personlig vendetta mot H&Q. Kan vara läge att flytta pengarna från Avanza i så fall.
18 kommentarer
Så det bor alltså en liten socialdemokrat i dig trots allt Cornu. Att pappa staten skall hålla företagen under armarna.
i detta fall så är skillnaden mellan en samhällsviktig bank att den tvångsförvaltas av staten (genom riksgälden) vilket var fallet med Carnegie. och i fallen där man inte bedömer banken som samhällsviktig så tvångslikvideras banken. I detta fallet så bör nog banken betraktas som solid så spararna kommer få igen sina pengar, jag tippar även att prefrensaktieeägarna, konvertibelägarna, samt förlagslåneägarna kommer få tillbaka sina pengar däremot lär det inte bli mycket pengar för de normala aktieägarna.
Däremot så kommer det bli en jävla röra på den svenska derivatmarknaden idag. Det är idag också en form av distressed market och säkerligen så kan man komma att kunan göra enormt bra klipp om man har koll på miniräknaren och lite tur. Mitt tips är att hålla koll på begagnade aktieindexobligationer från HQ idag. Här finns värden även efter krachen. Allt rejält under nominellt i dessa värdepapper blir ett klipp. De rena derivataen dvs HQ duble short och allt vad dom heter lär nog vara börsstoppade idag då market makern inte får lov att hand aså här kommer man inte kunna göra några klipp. Öresundsaktien bör man även hålla koll på.
Dessutom så måste likvidationen gå snabbt för att inte värdet på HQs verksamhet fullständigt skall erroderas.
De som tar den största smällen i detta fall är faktiskt de skyldiga dvs de anställda i banken….
Nej, det bor ingen socialdemokrat i mig. Ser faktiskt inte skillnaden på Carnegie och HQ. FI är inte konsekventa, och "too big to fail" är socialistiskt skitsnack. Man skall inte tillämpa olika regler på olika stora företag.
HQ kunde uppenbarligen hålla sig själv under armarna alldeles utmärkt utan statligt ingripande. Men nu blev det istället staten som blev själva problemet.
Det är dags för någon (men vem?) att utreda varför FI inte agerat tidigare utan först i efterhand med en till synes attityd att skada mest snarare än att objektivt finna den bästa lösningen.
Fi åtnjuter väl dock närmast immunitet och kanske kan någon anmäla för tjänstefel enl brottsbalken men vad hjälper detta alla de tusentals förlorare på FI märkliga hantering.
HQ dock eget case och rättsliga åtgärder kommer inte tyvärr att också riktas mot FI utan endast och rätteligen så mot revisorer och HQ ledning.
Vi behöver större myndighetsansvar i vårt land samt självfallet de bästa medarbetarna hos finanspolisen FI – men hur ska detta gå till om inte ersättningspaket mm är jämförbara med den 'andra sidan'?
Tack Cornu för dina kommentarer
Kan man nånstans få reda på varför Carnegie inte fick ta över HQ?
SEB ville inte se den affären genomföras.
Nu mumlar du i nattmössan cornu.
Tidigare har du alltid sagt att man skall låta banekr dö om de inte klarar sig själva -det är din åsikt. Jag tycker det är rätt sunt att man i vissa fall tar över banker som är "too big to fail"- för att dämpa kraschen – som med Carnegie. Sen skall staten inte äga dessa banker vidare utan sälja dom, som med carneige. De som drabbas mest är då ägarna, vilket är riktigt eftersom man inte skött, eller sett till så att styrelsen skött företaget genom sitt inflytande (hur mkt det nu är för en småsparare).
I detta fall så är uppenbarligen HQ INTE kapabel till att "ta hand om sig" – varför skulle man då sitta i en situation där man måste köpas ???
Att just carneige nekas är väl inte så konstigt, det företaget var ju precis räddat och på "ruinens brant" – rent generellt tycker jag att det dessut m är bra tat man stopap "skumraskaffärer" – det ter sig inte helt osannolikt, med tanke på ägarförhållanden etc, att några kan ha planerat för lite övertaganden och finansiella finter bakom kulisserna-om inte annat så har ju uppenbarligen HQ inte skötts helt rent..
/K
http://www.silverbearcafe.com/private/08.10/everthingisok.html
Nej, här är det du som mumlar i nattmössan, Klas.
Jag står helt och fullt för att banker inte skall stödas av staten utan tillåtas gå i konkurs, stor som liten.
Men HQ har räddats av huvudägaren Öresund genom utköpet av HQ Fonder, som stoppade in 850 MSEK i banken, och tradingverksamheten har avvecklats.
Det fanns ingen konkursrisk för HQ. Problemen var åtgärdade. Men staten tvångslikviderade banken ändå.
Det är precis samma sak som när staten räddar banker, ett statligt ingripande. Pss vis värre, för Öresund/HQ redde upp det hela på egen hand, men staten klev in ändå.
Hej Cornucopia och övriga i kommentarstråden,
Det är tryggt att vara kund hos Avanza Bank.
Den enda koppling som idag finns mellan Avanza Bank och vår konkurrent HQ är gemensamma storägare. En stor skillnad är också att Avanza Bank inte bedriver någon tradingverksamhet för egen räkning. Avanza Bank spekulerar alltså inte med egna eller kunders pengar för att öka bankens avkastning. Avanza Bank tillhandahåller inga bostadslån, inga obligationer och ingen trading som kan äventyra tillgångarna. Vi placerar inte pengar utomlands överhuvudtaget.
Läs gärna hur Avanza Banks vd Nicklas Storåkers kommenterat detta:
https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=160743
Är det någon som har fler frågor kring detta, kontakta gärna vår support direkt på 08 562 250 00.
Med vänliga hälsningar,
Martin Tyrén
Avanza Bank
Om det inte fanns ngn konkursrisk i en bank med 850mkr övervärderad portfölj -när finns det då ?
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/hon-varnade-hqs-styrelse-redan-i-maj_5216457.svd
Och varför måste man ta in en "räddare" om man nu klarar sig själv "egentligen"? 🙂
/K
Jag är också emot staters inblandning MEN det är ju någon som måste agera domare någongång. Jag tycker FI gjorde rätt även om de blåste straff när spelet redan hunnit vända.
Men jag förväntar mig att FI agerar likadant nästa gång en storbank är på fallrepet.
Men en annan tanke, vad hade hänt om HQ hade varit ärliga och sagt att de hade negativt eget kapital redan 2008. Hade de inte gått omkull då istället men en ännu större smäll för depåkunderna? Nu kanske dessa 900 kunder som hade likvider över 500.000kr får tillbaka allt.
Klas, storägaren Öresund köpte ut HQ Fonder för att återställa underskottet. Det var en lösning utan statens inblandning, precis som det skall vara. Men det som skedde nu skedde pga statlig myndighets godtycke.
Men Cornucopia, HQ har ju faktiskt brutit mot lagen… kraftigt. Ska inte sånt beivras?
Klart man måste visa vad som händer om man inte håller sig till reglerna.
Anonym 13:10: Det vi har att göra med här är olikhet inför lagen ifrån FI:s sida. De sätter en godtycklig regel baserad hur stor aktören är och en sådan regel skyddar storbanker och tvingar kunderna att välja bort småbanker. I mina ögon är detta korporatism där en statlig myndighet ställer sig på storbankernas sida och skyddar dem mot konkurrens. Men iom. riksbank,fiat-valuta,kapitalreservkrav på 8% istället för 100% och insättningsgaranti så är inte precis strävan efter en sund marknad så högt på den planekonomiska agendan.
Det är det här som är godtycket:
15 kap. Ingripanden
Ingripande mot kreditinstitut
1 § Om ett kreditinstitut har åsidosatt sina skyldigheter
enligt denna lag, andra författningar som reglerar institutets
verksamhet, institutets bolagsordning, stadgar eller reglemente
eller interna instruktioner som har sin grund i författningar
som reglerar institutets verksamhet, skall Finansinspektionen
ingripa.
Ingripande sker genom utfärdande av föreläggande att inom viss
tid begränsa rörelsen i något avseende, minska riskerna i den
eller vidta någon annan åtgärd för att komma till rätta med
situationen, förbud att verkställa beslut eller genom
anmärkning. Om överträdelsen är allvarlig skall
kreditinstitutets tillstånd återkallas eller, om det är
tillräckligt, varning meddelas.
Finansinspektionen får avstå från ingripande om en överträdelse
är ringa eller ursäktlig, om institutet gör rättelse eller om
någon annan myndighet har vidtagit åtgärder mot institutet och
dessa åtgärder bedöms tillräckliga. Lag (2006:1387).
+++
Den sista paragrafen rimmar dåligt med FI:s beteende visavi HQ. HQ har ju åtgärdat problemet på egen hand.
Det luktar mycket smutsig politik bakom det här beslutet. Tyvärr kommer väl ingen journalist att jaga rätt på kopplingarna, även om de borde göra det.
Stort tack för den. Värd en separat bloggpost.
"Den sista paragrafen rimmar dåligt med FI:s beteende visavi HQ. HQ har ju åtgärdat problemet på egen hand."
Det är ju precis det man INTE gjort. Man till och med vilseledde FI när man fick sina varningar, medveten om att man inte var kapitaliserad. Man falsifierade information för att gömma sina problem. Man åtgärdade INTE problemen på över 18 månader, utan tvärtom bröt mot lagen ännu mer. Självklart skall detta straffas. Självklart kommer många aktieägare vägra ge styrelsen ansvarsfrihet när brott begåtts.
Detta är inte helt likställt Carnegie.