Minst en av de kära läsarna har blivit väldigt förolämpad av att jag och andra skriver att bostadspriserna befinner sig i en bubbla. Som replik kommer något om att guld inte har något värde och att en normal guldtacka kostar mer än en bostadsrätt.
Inte riktigt korrekt. De vanligaste guldtackorna är på 100g, och kostar alltså bara ca 27 000:-, eller mindre än en kvadratmeter i av en tämligen normal bostadsrätt i Storstockholm. Men naturligtvis rör sig guld också i bubblor, främst beroende på inflationsförväntningarna och inflationscyklerna. Inflation är som bekant ökningen av penningmängden, som tar sig uttryck i stigande priser i en kombination av varor, tjänster eller tillgångar som aktier, bostäder eller för den delen guld.
Och det är inom just tillgångar vi fått se inflation under 2000-talet, drivet av det penningtryckande som det innebär att låna pengar. Våra fiatpengar skapas när man lånar pengar, och med ökande skuldsättning hos svenska folket blir det också tillgångsinflation.
Det här ser man väldigt bra när man jämför priserna på bostadsrätter med priserna på guld.
Utvecklingen för priserna på guld och priserna på klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar i Stockholm ser ut att följa varandra väldigt väl, vilket egentligen bevisar att de stigande priserna på bostadsrätter just beror på inflation och inte på någon speciellt ökad efterfrågan.
Fast sedan fortsatte förstås guldet att stiga i pris medan bostadsrättsmarknaden planade ut 2007-2009. Den som köpte guld istället för bostadsrätt har blivit rikare än den som istället sitter med sitt klubbmedlemskap. Ett klubbmedlemskap vars avgifter per månad vida överstiger kostnaden för ett bankfack om året. Dessutom kunde man köpa guld via ETF:er i kapitalförsäkring och sitta med en i princip skattefri vinst, medan klubbmedlemskapets ökade värde bara innebär en latent skatteskuld.
I grunden är det samma mekanism som driver såväl guldpriset som priset på bostadsbubblan, nämligen tillgångsinflation. Inte någon unik efterfrågan eller brist på bostäder. Samtidigt köpte Stockholmarna befintliga bostadsrätter som ovanstående statistik från SCB baserar sig på för ett belopp om 67 000 MSEK 2009, medan hela svenska folket köpte guld för ca 300 MSEK samma år. Undrar vilken bubbla som kommer drabba stockholmare hårdast? En punkterad guldbubbla eller en punkterad bostadsrättsbubbla?
Nu spricker inte olika bubblor samtidigt, vilket man ser på att guldet fortsätter att stiga medan bostadsrättspriserna planat ut. Men jag vågar sträcka mig så långt att påstå att guldet inte kommer rasa i pris så länge penningtryckandet är så stort att de driver upp bostadsrättspriserna. Däremot kan det i sammanhanget mikroskopiska guldpriset mycket väl leva ett liv utan stigande bostadspriser.
De flesta som köper guld gör det inte för lånade pengar. De flesta som köper en bostadsrätt gör det för lånade pengar. Vem tar störst risk tror ni?
En annan väsentlig skillnad är att guld är en likvid tillgång och kan avyttras över dagen, och i delar av innehavet, medan en bostadsrätt kan ta veckor och månader att sälja och inte går att sälja i smådelar. När väl bostadsbubblan brister kommer många tyvärr bli varse om hur lång tid det kommer ta att sälja en bostadsrätt även i “heta” Stockholm. Statistiken för bostadsrätter släpar efter kvartals- eller årsvis, medan guldpriset kan följas med banal teknisk analys dag från dag, t ex MA200/MA233 för att indikera när det är dags att gå ur guldet pga trendvändning.
Så skall man spekulera så är guld betydligt mer praktiskt än en bostadsrätt. Skall man ha någonstans att bo hjälper dock inte guld nämnvärt tills man köper en bostad för guldet.
Över tiden varierar såväl priset på guld som på bostadsrätter. Men av någon anledning så förnekar inte de som köper guld att guldet en dag kommer falla i pris. De som köpt en bostadsrätt till heltalsmultipler av produktionskostnaden förnekar dock oftast att priserna någonsin kan falla på deras bostad. Kanske beror det på riskexponeringen de tagit via lånefinansierade köp och att sanningen måste förnekas för att inte störa nattsömnen?
Tillägg: Nu tror många att det var inflationen som gjorde deras föräldrar skuldfria på sitt boende, men det var i själva verket amorteringarna som gjorde detta. För bostaden är en kostnad, och över tiden innebär slitaget att man kommer ha stora utgifter, som måste betalas med utökade lån om man nu inte amorterat ner. Även för en bostadsrätt kan ett nytt kök kosta 100 000-tals kronor, om man skall fortsätta bo “ståndsmässigt”, och ett nytt badrum likaså. Har man inte amorterat så kommer renoveringsbehovet successivt öka skulderna, inte minska dem. Det samma gäller föreningens skulder, för förr eller senare skall det bytas stammar, bytas fasad, fönster, läggas om tak mm, med stigande medlemsavgifter som resultat om inte föreningen amorterar. Inflationen ökar snarare renoveringskostnaderna.
49 kommentarer
En väsentlig skillnad på guld och bostäder är de flesta som köper bostäder inte gör det i spekulationssyfte, utan för att ha någonstans att bo. Eller har jag fel? Kanske ett uppslag för en undersökning?
Det är inga klubbar utan det är bostadsrättföreningar. Låter med klubbmedlemskap att du försöker nedvärdera och förnedra bostadsrättföreningar som är mycket bra sätt att skaffa och värde ökningar för folk som inte vill köpa villor. finns massor med skit med villor som att man ska klippa gräset, rensa i rabatter, måla fasaderna, måla fönstren, tvätt fönstren, plantera träd, plantera blommor, vattna träd, vattna blommor som tar massor med tid som man kan lägga på roliga saker som gå på fina restauranger i stan, bio….. har nära till allt.
Så länge som man inte köper ett lägenhet i sunk förening med dålig ekonomi i någon sunkig och dålig förort så är det inga problem.
En bra förening i bra förort i attraktiva områden i storta städer. är priserna fortfarande låga och helt överkomlig för personer med normal inkomster och kan gå upp par gånger till. dom är också värt det. så än så länge är att köpa en lägenhet i Stockholm eller andra stor städer en mycket god investering.
och nej priserna kan inte falla den som säger det kana inte grundläggande ekonomiska faktorer som utbud och efterfrågan. så länge inte V tar makten och säger alla bostäder ska kosta 10000kr så är det ingen risk att de ska falla. naturligtvis kan det alltid bli små körningar ner på 5% kanske max 10% om det blir extrem dåligare ekonomi men efter ca 5 år så har man kommit i kap igen. så på minst 5 år är att köpa en lägenhet aldrig någon dålig affär. så länge det inte är någon av de mindre eller medelstora orterna som helt beroende av en arbetsgivare som typ varberg och skövde är.
Det är ganska naivt att tro att bostadsrätter inte kan falla mer i pris än 'max 10%'
Självklart kan de det, om föreningen har stora lån kan hela föreningen hamna på obestånd. Men om vi ser till mer solida föreningar så är det i praktiken tal om en investering i en realtillgång som har ett värde som är begripbart. En rätt att bo.
Att tala om 'klubbmedlemskap' och att visa att guld är så enkelt att sälja och därmed påvisa att det är en bubbla i bostadsrätter ser jag inte alls som något själklart samband. Särskilt inte då grafen för guldpriset stuckit iväg ytterligare under de två senaste åren.
Att det går att bygga billigare är en sak, men det är också en poäng att de tre betydelsefulla sakerna för värderingen av en bostad är: location, location, location.
En herrgård i Härjedalen kan därför betinga ett lägre försäljningspris än en två innanför tullarna.
Om jag tittar i spåkulan gissar jag att prisutvecklingen kommer fortsatta plana ut, slutta något neråt och ge ett fall på ca 10% den kommande tre-årsperioden.
Detta då för bostadsrätter. Jag tror också att guldpriset kommer sjunka, och det med minst 10%.
Med andra ord tror jag att måna länder kommer skära ned i offentliga utgifter och att vi undviker hyperinflation.
Det är ingen lätt balansgång men det är min förhoppning. Har vi ett guldpris på 1500 USD/Uns denna tid nästa år då har valutorna sannolikt fått underkänt och hyperinflationen åtminstone visat sig.
/Magnus
Re: Annonym 22.44
Jag skulle tro att spekulationen i guld är ungefär lika liten/stor till procenten som den är i bostäder (etf dylikt det självklara undantaget).
Guld,i fysisk form, köps väll oftast som en säker värdeförvaring snarare än i direkt spekulativt syfte. De spekulativa effekterna det må ha är för mig en bisak, jag skulle i stället definiera det som en finansiell försäkring.
När jag diskuterar med många i min egen ålder (25-30) idag så tycker jag snarast att köpet och det spekulativa i en villa/lägenhet lyser igenom starkare och att boendet bara är en bisak, bo kan man göra även i en hyresrätt. Vet inte hur många gånger jag har hört "köpet av hus var den bästa affär mina föräldrar någonsin gjorde". Det ska då tyckas självklart att det samma kommer att gälla för dem.
Re: magnus anonym
när jag skrev att bostadsrätt inte kan falla mer än 10% syftar jag naturligtvis på solida föreningar i bra location location i storstäderna i solida föreningar. inte i någon skitig föreningar med ombildning och massor med skulder i någon förort eller någon kåkstad i små byar som skövde och varberg.
Borde inte en inflationsdriven prisökning på bostadsrätter bidra till att stabilisera den nya prisnivån? Om en orsak till prisökningarna är att det finns mycket pengar i omlopp, så kommer ju den orsaken finnas kvar även i framtiden (antagligen).
Sen inser jag att inflation inte är lika med ökad köpkraft hos den stora massan, och jag kan egentligen för lite om sambanden mellan inflation, köpkraft och tillgångspriser.
Ett kraftigt prisfall/bubbla blir det väl först när prisökningen beror på ngt annat än fundamenta? Nu tolkade jag inlägget som att inflationen var en fundamental orsak till prisökningen.
Jag har en kommentar till Anonym som skrev att "de flesta som köper bostäder inte gör det i spekulationssyfte, utan för att ha någonstans att bo". Det är ett väldigt vanligt påpekande, men jag tycker att man vinklar det hela lite fel.
I Sverige finns det ytterst få s.k. condo-flippers, som köper ett extra hem för att vara med på att exempelvis lägenheter i Miami "alltid stiger i värde". Men själva idén om att priserna "alltid stiger" gör att människor agerar annorlunda jämfört med normalt. Jag kan ta mig själv som exempel:
Jag är mjukvaruutvecklare i en mellanstor svensk stad. Jag skulle antagligen tjäna ~25% mer om jag bodde i Stockholm. I övrigt gillar jag huvudstaden, den är vacker (i mitt tycke) och jag har en del vänner där. Om det vore möjligt att få en hyresrätt i Stockholm (vilket antagligen förutsätter marknadshyror) skulle jag antagligen nappa på idén. Men jag skulle _aldrig_ köpa en lägenhet där som 30-årig singel. Om jag gifter mig och vill bo i villa om fem år, så skulle ju risken finnas att jag sitter med en reaförlust på kanske uppåt en halv miljon om det vill sig illa. Men! Alla resonerar inte som jag. Många 30-åringar köper lägenheter för tre miljoner spänn med sina sambos, som de tänkt bo i under ganska kort period (5 år i sammanhanget är kort). Det innebär att de faktiskt är med och trissar upp priserna. Idén om att "bostadspriserna stiger alltid" driver _i_sig_ upp priserna. Tills kreditbubblan spricker.
"ETF:er i kapitalförsäkring och sitta med en i princip skattefri vinst"
jo, jag har exitat min BRT 3:a i Sthlms innerstad och bor nu i en HR. Med 4 Mkr på banken. Efter det att skatteverket har tagit sitt.
Jag kan tänka mig att köpa när priset per kvm är under 30kkr och naturligtvis med låg belåning i BRF, höga intäkter i lokaler och inga eller MYCKET små renoveringar i fastigheten. Föreningen har lokalhyresgäster som är stabila, och som har "bott" i lokalerna under ett flertal år, helst både under hög- och lågkonjunktur, dvs 5-7 år eller mer.
I reda pengar betyder det, som exempel: avgift till förening för en 2:a på 55 kvm: 1 500 kr/mån eller lägre, helst 0 kr/mån. Föreningen har lån på 2 Mkr eller mindre.
Stambyte har gjorts de senaste 10 åren. Inga överhängande reparationer behöver göras.
Samt att 50 MVA är över 200 MVA om vi pratar TA…
Fuck the people som "jag har si eller så mycket i inkomst…" eller "jag tycker att det KÄNNS som att.." eller "mina föräldrar gjorde si och så.." eller "jag tror på att det fortsatt går upp".
Underförstått "jag hoppas att det priset går upp, för annars vet jag inte vad jag ska göra…"
Cornu är så nära verkligheten, många förstår inte vad han talar om
Frågan du själv ska ställa dig: när jag inte har något jobb längre (kommer att inträffa "snart"), hur kommer mitt liv att se ut de närmaste 5-10 åren efter jag blivit av med jobbet?
Mengerian priserna kommer inte gå ner till 30kkr igen om vi inte tar bort nollor i våran valuta.
Priserna kan bara gå upp i stockholm. det föds mer barn, vi har stora kullar som vill flytt till stockholm från lantställen där de blivit tvingade att växa upp av sina föräldrar. det är i stockholm allt händer och alla vill bo, här är det där det skapas mest jobb samt även i köpenhamn/malmö/lund men i göteborg är bara fordon och fordon som gäller så där finns större risk.
Så finns ingen chans att det kommer ner om man inte massbygger massor med billiga bostäder. folk behöver alltid ett ställe bo på och folk är beredda att betala betydligt mer än vad de har i lön i % i hyra. så priserna kan gå upp bra mycket mer och sedan följa vanliga infalation + löneökning + normala delen av befolkning som blir tvingade att flytta längre och längre ifrån stockholm city då de inte har råd vara med längre.
Att jag kallar bostadsrättsägandet för klubbmedlemskap är förstås för att det är just det man köpt, medlemskap i en klubb, vilket ger tillgång till en del av klubbens anläggningar, främst din egen lägenhet.
Därmed blir din investering även beroende av att övriga klubbmedlemmar betalar sina avgifter, att (kommersiella) hyresgäster betalar sina hyror och att klubben har råd med räntorna på sina egna skulder.
Det är alltså en väsentlig skillnad mot t ex en villa, som är en egen fastighet och där du inte är beroende av dina grannars förmåga att betala för sig.
Men framför allt så använder jag begreppet för att få folk att fundera över vad de tror sig äga för "trygg realinvestering".
Toby, gott för dig. Enbart på räntan på de där fyra miljonerna blir ditt hyresboende billigare än bostadsrätt, och din risk är obefintlig (om du nu bara ser till att sprida dina miljoner mellan olika banker).
Johan, så lät det 1989-1990 också. En del lär sig aldrig.
Jag är 30 år. Har precis kommit upp till en "anständig sthlms lön" på 40'000/mån. Inte direkt uppe i smöret men – skulle man kunna tro – tillräckligt för att köpa en en liten 1.5a i sthlms innerstad till rimlig risk-kalkyl.
Bara att glömma. En sådan lägenhet snittar idag på 2 milj.kr. Har följt budgivningarna och noterat att de som budar så högt ofta är kids direkt från universitetet.
* Och visst, lånar de 90% från SBAB med 5.5% ränta och skiter i amortering(vilket är en självklarhet idag) och med 2000kr i avgift så blir det det bara ca 8'600kr/mån i "hyra"
* Vill man amortera av till pensionen, d.v.s. på max 40 år så landar det istället på totalkostnad om 12'000/mån
Men det är den mest kreditstinne som "vinner budgivningen"(också ett lustigt uttryck). Så länge vi inte får kreditreglering (d.v.s amorteringskrav) så kommer tyvärr priserna att fortsätta drivas av den närmast "predatory" kreditgivningen som vi har idag.
70/80 talisterna kommer aldrig äga sitt boende, till skillnad från deras föräldrar. Istället har de köpt sin bostad på termin, där expiry på terminen löper hela vägen till pensionen.
/HR80talist
Cornu, jag måste reagera på ditt länkade inlägg där du raljerar över att byggbolagen blåser sina kunder.
Jag skulle säga att vi inte blåser våra kunder mer än andra branscher. I mitt senaste projekt kunde vi ta ut 9% i TB, detta är väldigt dåligt i förhållande till risken, dels var vi tvungna att finansiera c:a 22 miljoner själva, eftersom bankerna är väldigt nervösa, dels sålde vi bostäderna i dåliga tider vilket påverkade priset.
Hur som helst har du glömt en extremt viktig detalj i din analys om varför produktionskostnaderna stiger. Idag måste vi byggare rätta oss efter ett flertal böcker med regler som vår kära stat har tagit fram. Det handlar om hur många meter bänkyta det ska finnas i ett kök, hur stor yta som måste finnas för att man ska kunna vända med en rullstol, hur stora höjdskillnader det får vara etc etc etc in absurdum..
Ett klockrent exempel är att det inte går att bygga så små badrum som vi byggde på 60-talet. Handikappreglerna gör att det minsta godkända badrummet idag börjar närma sig 5 kvm. Lägg därtill extrema regler för fuktskydd som försäkringsbolagen tvingat fram. Badrum och kök är de absolut dyraste kvadratmetrarna i en bostad.
Att bostäder ska vara tillgängliga för alla, även om det inte ska bo människor med särskilda behöv där är den enskilt största anledningen till högre produktionskostnader idag.
Att ta ett stort lån för att köpa något som utan problem kan sjunka 30% i värde (eller mer) är väldigt riskabelt.
För detta får man dessutom det stora nöjet att
oftast betala MER per månad för sitt boende (avgift + ränta) jämfört med om man hade hyrt motsvarande lägenhet med 0% risk.
Skulle kunna tänka mig att köpa en BR om den totala månadskostnaden var ca 30-50% lägre jämfört med att hyra samma bostad.
Något ska man ha för den ökade risken man tar
Stringfellow, vad jag vet så har byggnormen som rådde på 1980-talet (SBN80 eller vad den nu hette, jag är gyming-bygg någonstans långt bak) kraftigt förenklats under 1990-talet, och meter bänkyta i kök per sovrum, mängden garderob per sovrum, mängden förråd etc är väl i stort sett fritt idag.
Vad som däremot definitivt ökar byggkostnaden är kraven på helkaklade badrum, infälld belysning, kök i äkta trä etc. 9% i vinst på ett kök i ek är större vinst än 9% i vinst på ett MDF-kök.
Var med 80-90 talet så jag har inte glömt. men mycket som skiljer sedan 80-90 talet så det går inte jämföra upp och ner. Bland annat så går ekonomi betydligt bättre nu med reallöne ökningar för de flesta de senaste åren. under 80-90 talet var det endast reallönesäkningar på grund av inflationen, då var det inflationsdrivet nu är det tillväxktdrivet. men naturligtviss kommer vi få en sättning men inte mer än 10% och bostaden kommer ge vinst på 5-10år för alla så ingen risk man går ut. dock borde man amotera mer.
Sedan har en brf konstiga sosse-regler i sverige.
Dessutom om du säger att 4Mkr räcker ränta till betala hyran. vilka ställe har du tänkt att han ska ha ränta på om han ska ha bankgarantin och sprida den så kan ha inte lägga alla på bundet (ingen bankgaratin på bundet). Då blir det typ 1.5% om han har tur vilket är 60k/år och 5k/månad vilket man inte får många bra lägenheter i stockholm för.
Dessutom man lånar och bygger dyrare idag så är standard betydligt högre än våra föräldrar byggde gamla hus.
men bästa skulle vara det blev rätt att i sverige ha olika standard, dvs hus med små toa och dusch eller kanske delad dusch och toa. vad hände med de tradionella korridorsboende för studenter? hari nte sätt någon ny byggda student lägenheter som är korridorsboende.
Nej, jag säger att med räntan på 4 MSEK blir bostadskostnaden lägre än den blir på att sitta med en bostadsrätt.
Tillväxtdrivet? Ha. Menar du att guldpriset som tätt följer bostadsrättspriserna ovan också är tillväxtdrivet? Nej, det är inflation, det är bara det att KPI (som de flesta tror är inflationen) har varit låg. Men KPI är bara ett av många möjliga symptom på inflation.
Nej, den här gången är det inte annorlunda. I andra betydligt hetare storstadsmetropoler än "Stockholm" har priserna rasat. Det kommer hit också tids nog. Oroa dig inte över det. Naturligtvis kommer även priserna att rasa ute på vischan.
Cornucopia,
ekonomi handlar om att uppnå största möjliga avkastning till lägsta möjliga risk.
Om jag förstår dig rätt så rekommenderar du unga människor att köpa fastigheter med mycket mark på landsbygden och värdesäkra sina tillgångar med investeringar i guld.
Problemet är att skogen har en naturlig avkastning om 1-2 %, och att guldets naturliga tillväxt är 0 %. Dvs skogen växer med 1-2 % om året och guldtackan är om 100 år fortfarande bara en guldtacka.
Unga människor med bra jobb skall naturligtvis satsa på att köpa en fin bostadsrätt eller villa vid en kustnära stad.
Två unga kring 25-30 år med 30.000 kr i lön vardera får ut 45000 kronor tillsammans netto. Efter hyra, mat, kläder, nöje, telefoni, bil etc återstår 28 000 kronor varje månad för sparande.
Om de lånar 5 miljoner kronor till en villa nära havet i Malmö, och binder lånen på 5 år, så betalar de 11.100 kronor i månaden för räntor. Om de på det amorterar 9000 kronor i månaden så har de fortfarande 8.000 kronor över för lyxkonsumtion eller sparande på banken. Och eftersom de är unga i akademiska yrken kan de förvänta sig en löneökning på 3-5 % om året de kommande åren.
Att då istället rekommendera de att börja med självhushållning, odla egen mat, köpa guld och skog, ta ett betydligt mer lågavlönat jobb i glesbygden, det driver varken deras egen eller landets ekonomi.
Ett ungt välutbildat par har inga som helsta problem att lägga 5 miljoner kronor på boendet. Eftersom genomsnittspriset på en bostad ligger någonstans kring 2-3 miljoner kronor så har vi ingen bostadsbubbla i landet.
guld kan ha ökat i indien, kina för man vill har mer smycken där har råd med det nu. samtidigt som komponenter inom elektronikindustrin och flyg och rymd.
Sedan säger väll inte KPI allt. men är guld bättre inflation mätare än vad KPI eller alternativa är? vad gör guld skyddad för spekulation? vad är den magiska handen som skyddar guld från det?
Nej reallöner har blivit betydligt bättre mätt med KPI och andra inflationsmått senaste åren så det klart det är skillnad denna gången. Vilka andra inflationmått vill du man ska använda?
På dig låter det som du tror jag är 20 år gammal och köpt mitt första BRF i stockholm på mitt nya cool jobb inom IT-braschen. vilket inte alls kan stämma över jag bor i stockholm och har jobbat i IT-braschen i mer än 25år.
Nej, jag rekommenderar unga par att hyra en bostad.
Ett ungt par kanske inte har några problem att lägga 5 miljoner på boendet. Men när priserna faller och förhållandet spricker blir de sittande med en förlust och stora skulder.
Vad gäller "ingen bostadsbubbla i landet" så har precis samma sak sagts om alla de andra länder där bubblan redan spruckit.
Johan, du har inte förstått var inflation är. KPI är inte inflation. Inflation är ökningen av mängden pengar i högre takt än den ekonomiska tillväxten.
KPI mäter bara priserna på varor och tjänster. Den mäter inte exempelvis aktier, bostadspriser, råvarupriser etc. Guld följer dock periodvis inflationen under uppförsbacken inom råvarucyklerna, vilket du också ser i grafen ovan, dvs att guldpriset följer inflationen inom bostadspriserna.
Återigen KPI är inte inflation. Dessutom manipuleras KPI via kvalitetsparametrar, geometrisk vägning/substitution (blir äpplen dyrare så tas de bort och man lägger in päron istället osv) mm.
Dock är det helt avsiktligt att lura i folk att KPI är inflationen, eftersom man kan kontrollera KPI och även dölja bankers och staters pengatryckande om man bara tittar på ett manipulerat KPI.
Bostadspriserna är i allra högsta grad inflation, dvs ett utfall av den ökade mängden nytryckta pengar.
För övrigt är skogspriserna definitivt i en bubbla, och jag har inte köpt någon mer skog på fyra år. Fullkomligt sjuka priser, och enda anledningen att köpa i södra Sverige till de här priserna är att man spekulerar i högre bubbelpriser, eller att bostadsbubblan fortsätter så efterfrågan på avstyckade tomter fortsätter vara hög.
Det är intressant att se folk som tycker en guldtacka "bara" är en guldtacka i den miljö vi befinner oss i.
Att påstå att värdet på hus och bostadsrätter max kan sjunka 10% och sedan peka på tillgång och efterfrågan som det som skulle på något sätt upprätthålla detta påstående är skrattretande. Vi befinner oss i vad många kallar "the end game" eller slutfasen av tillintetgörandet av det globala pyramidspelet som bygger upp vår ekonomi. Detta innebär att grunderna som vår ekonomi bygger på är på väg att erodera. Det enda som håller liv i ekonomin nu är skuldsättningen av stater, banker och finansinstitut. Det är en rullande snöboll av skulder som nu blir större och större samtidigt som det finansiella systemet faller samman.
Det är svårt att se detta om man bara ser till lokala ekonomin, exempelvis Sverige (som det "går så bra för"). Man måste vidga vyerna och iaktta vad som sker på global skala, inom makroekonomin. När inga pengar i världen längre kan upprätthålla den ekonomi vi har idag kommer det bli rusning till de tillgångar som faktiskt betyder något. Där kommer odlingsbar mark, guld, och övriga materiella tillgångar in i bilden.
Re: Anonym 10:32
Det är andra gången den här veckan jag läser att någon kommentatör på den här sidan skriver ett par med >= 30.000kr styck i inkomst.
Kanske med undantag för läsare av den här bloggen skulle jag vilja lova att för par runt 25-30 idag är en lön på >=30.000 kr just det, ett undantag. Att ett par idag har den summan ihop är troligare närmare verkligheten. Bland annat så måste man räkna med att mellan 20-24 är 25% arbetslösa. De får inte ett jobb på posten när de fyller 25 så %-talet är nog högt efter det med. Sen om jag inte är helt felinformerad så är väll studerande inte medräknade i den arbetslöshetssiffran? Jag hoppas att jag har fel o.O? Så att använda 30.000 kr per person i ett par mellan 25-30 år bara måste vara långt ifrån verkligheten.
Finns det några statliga siffror någonstans? Vad säger de?
Mikael Sundh,
Sverige går mot samma välstånd som våra grannländer, Danmark och Norge.
Redan idag kan en svensk 19-årig tjej börja jobba på ett cafe i Oslo och tjäna motsvarande 30.000 svenska kronor i månaden.
Svenska 27-åriga läkare åker till Norge och tjänar 87.000 svenska kronor i månaden netto, just det netto.
Svenska nyutbildade ingenjörer tar jobb i Oslo eller Köpenhamn med löner kring 40.000 norska/danska. Svenska cilvilekonomer åker till London för 1.5 miljoner om året.
Vi kommer i Sverige ha en bra reallöneutveckling de kommande 10 åren. Det är ingen tvekan om det. Svenska storföretag mår bra och är i behov av duktigt ung arbetskraft, det vet väl alla som har ett jobb idag att arbetstempot är högt och expanderade.
Samtidigt ökar naturligtvis klyftorna i samhället. Det stämmer att 25 % unga står utan jobb, och inte lär de få några heller. Det är en kombination av deras egna tillkortakommanden och skolans. Men för den framväxande unga medelklassen ter sig framtiden mer ljus än någonsin. Det står väl klart för alla att klyftorna i samhället kommer att explodera.
Svenska bostadspriser står nog bara i sin linda, goda reallöneökningar och skattesänkningar framöver kommer att pressa upp priserna ytterligare.
Om det kostar 11.000 kronor att låna 5 miljoner kronor BUNDET i 5 år, hur kan någon då säga att priserna är övervärderade?
Majoriteten av de mellan 25-30 år kommer naturligtvis ha en mycket spännande framtid och kommer inte ha några som helsta problem att köpa sig in på dagens bostadsmarknad.
Räkna med att priserna på boende i Sverige kommer att internationaliseras framöver. Jämför priserna i Skåne med Danmark, eller Stockholm med Oslo och alla förstår nog vad svenska priser kommer att ta vägen.
I Londons finansdistrikt ("CIty of London") kostar en lägenhet i snitt drygt 5 MSEK. I City of Westminster (det de flesta tänker på som London) kostar en lägenhet drygt 7 MSEK.
Stockholm är inte London bör tilläggas, och i London har man dessutom en fri hyresmarknad med marknadsmässiga hyror på hyresrätter, vilket driver upp priset på ägda lägenheter.
Priserna på lägenheter i centrala Stockholm ser ut att vara högre än i centrala London. Anyone for tennis?
Går man sedan lite längre bort, typ Greenwich så kostar en lägenhet under 3 MSEK. Då har priserna stigit med 18% det senaste året.
Så frågan man måste ställa sig är vill du köpa en lägenhet i London eller en halv lägenhet i Stockholm?
http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/in_depth/uk_house_prices/html/al.stm
Nog är priserna i byhålan Stockholm, beläget i Europas utkanter i det kalla norr lite väl höga.
Fast vänta här nu, jag tror faktiskt inte att det är dumförnekelse som gör att man hävdar att bostadsrätter aldrig kan sjunka i värde. Bostadspriserna har gått uppåt i 15 år och det ger naturligtvis intrycket att priserna alltid kommer gå upp.
Jag gillar fortfarande följande exempel. Om du köper en 1:a för 1 miljon SEK. Säg att den går upp med 10% per år, vilket många hävdar är helt normalt. Första året är bostadsrätten 1 100 000 kr. Inte så farligt. Men om 10 år kostar lyan 2.59 miljoner. Här börjar det brännas. Efter 20 år kostar den 6.72 miljoner, vilket är helt orimligt om inte någon fantasiinflation slår in.
Frågan man ska ställa sig är således när (inte om) prisuppgången avstannar.
För tillfället kan man nog se det som att prisuppgången avstannat. Någon procent hit och dit kan man nog kalla för en platå. Att sedan folk fortsätter att skrika sig hesa om upp, upp!, upp!!!! är ett symptom på något. Exakt vad låter jag vara osagt.
Om ni vill lära er om vad inflation är. Klistrar in en riktigt bra artikel som på ett korrekt o kortfattat beskriver inflation o deflation.
http://www.safehaven.com/article/17648/dont-lose-sleep-over-deflation
Svårt för en 19 årig tjej som jobbar som servitör i Oslo och samtidigt bo i sin bostadsrätt för 5 miljoner i Stockholm. Dvs om nu inte miljöpartiet vinner valet med 51% och bygger järnväg för 3-400 miljarder över de närmsta 4 åren. Dagpendla blir annars svårt, veckopendla går…men ska du då ha en lägenhet i Oslo för 5M NOK också?
Svenska läkare är inte direkt heller normen. Hur många utbildar vi per år? max tusen stycken nyexade per år, troligtvis mindre. Ska dessa också pendla och ha två bostäder? De har väll iofs råd med det med tanke på sin nettolön.
Jag är själv ingenjör och jobbar i Norge så detta är ingen nyhet för mig, varken lönen eller mängden Svenskar som gör det. Mina föräldrar har fyra barn mellan åren 79-86, 50% av oss jobbar i Norge. Men du missar en sak. Vi betalar inte skatt i Sverige, så det där tillkortakommandet du talar om från skola och individnivå kommer sakta men säkert öka i takt med att det drainas båda hjärna och skattekapital ut ur Sverige. Vad är det man brukar kalla det? Ond Spiral…
Sedan så tar du åter igen ett undantag som exempel. Jag har aldrig hört talas om någon under 40 som bundit ett lån längre än 2 år…binda 5 år? Problemet är inte att ett 5 års bundet lån är för dyrt idag utan att ett 3 månaders rörligt lån kan komma att kosta lika mycket i morgon. Vad kommer ett 5 års bundet att kosta då?
Problemet är inte de som har råd att köpa och kan bära upp sitt lån även med en ränta på 5-10%, problemet är de som som klarar av 2-3% men faller över kniven när det kostar >4%.
Ännu större problem blir det om (när?) folk börjar förlora sina jobb om (när?) vi dyker in i en ny recession eller möjligtvis en depression.
Till Anonym som menar att ett ungt akademikerpar utan problem kan köpa en villa för 5 MSEK.
Man skall vara optimistisk, men din kalkyl tycker jag är alltför optimistisk.
I ditt exempel så tjänade paret vars 30 kSEK brutto, vilket ger en total nettolön på 45 kSEK. Levnadsomkostnaderna var i ditt exempel 17 kSEK (vilket jag tror är för lågt räknat eftersom jag förmodar att paret vill ha en bra bil, åka på semestrar två gånger per år, ha middagar för sina vänner, ge varandra fina presenter, ha fina möbler, ha försäkringar, dagstidning, häftiga mobiltelefoner, gå till tandläkaren, gymkort, många TV-kanaler, etc.). Utrymmet efter levnadsomkostnaderna är betalda är alltså 28 kSEK. (Jag är kanske inte helt rättvis eftersom du skriver att 28 kSEK skall ses som vad som är över till lyxkonsumtion, sparande och räntekostnader, men för att ge kalkylen rim och reson är det viktigt att reda ut vad som faller inom lyxkonsumtion och inte.)
Vidare så skriver du att om man binder räntan på 5 år och lånar 5 MSEK så blir räntekostnaden per månad 11 100 SEK (eller om man hellre vill ett butiksbiträdes nettolön). Om jag räknar rätt så har du räknat på en ränta på 3,8%, vilket får ses som en låg ränta om än den som gäller för tillfället.
Utöver räntekostnaden så tillkommer olika typer av drifts- och underhållskostnader för huset, vilket jag betvivlar att du har räknat in i de 17 kSEK per månad som det unga akademikerparet skall ha till löpande utgifter.
Om man kan hålla den tajta budgeten som du har satt upp (vilket i mina ögon är lika med ett kallt hus fyllt av icke-design-möbler köpta på rea där gästerna får ta med sig egen champagne till nyårfesten) så kommer den bli mycket svårare att hålla när det unga paret får barn om man antar att så är fallet. Löneintäkterna kommer att minska samtidigt som utgifterna ökar ytterligare.
En annan parameter som inte finns med i kalkylen är arbetslöshet. Unga akademiker är inte garanterade jobb och arbetslöshet kommer förmodligen vara något som många unga idag någon gång kommer att drabbas av. Eftersom lånen kommer att vara livet ut så bör en sådan parameter tas med, likaså sjukdom med minskad arbetsförmåga som följd eller skilsmässa (vilket inte helt sällan är förknippad med ekonomiska bryderier).
Förutom att ränteläget kan vara helt annorlunda om fem år, men lånen intakta, så kan även spelplanen vara förändrad. Dagens unga kommer kanske inte ihåg fastighetsskatt, men den kan komma tillbaka och naturligtvis kommer den att försämra kalkylen.
Att äga en fastighet kan innebära andra former av orosmoln utöver de ovan nämnda. Vad händer om grannen förvandlar det lilla huset till en 300 kvm-vräkvilla med fönster ner i din trädgård? Svar: Minskat marknadsvärde för din villa.
För att avsluta – vad betyder egentligen ekonomi? Ekonomi betyder något förenklat hushållning av resurser. I mina öron innebär detta att man ser till att man sparar i goda tider för att ha till sämre tider, inte leva över sina tillgångar i goda tider och hoppas på att de sämre tiderna aldrig inträffar.
Jag hoppas att ditt risktagande går vägen och att de faror jag målar upp inte drabbar dig, men att säga att det inte är riskfyllt spel för ett ungt akademikerpar att köpa en villa för 5 MSEK är i min mening fel.
Priserna i sverige och stockholm är fortfarande låga om du jämför med vad de är i Olso, Köpenhamn och andra stor städer. London har fått en real sättning. men där har dom också haft en större utbud och där också folk beredda att bo 3-4 personer i samma lägenhet vilket man inte är i sverige vilket gör att det i sverige driver upp priserna.
MEn återigen så är den kruvan du visar begränsad den är bara mellan 2000 till 2010 nu. inte över längre period, inte över andra områden. ska du säga att guldet bättre visar infalationen måste du ha något annat komma med en konstuerad kruva mellan 2000-2010 (inte konstuerad för den ljuger men konstuerad då den inte bevisar att guld pris bevisar inflationen).
Guldpriset visar inflationen under den positiva delen av råvarucyklerna. Dock finns inte bostadsrättsstatistik längre bak än år 2000, så du får nöja dig med ovanstående.
Förtsätt du att förneka om du mår bättre av det, men det kan bli dyrt.
Vad ska man använda under negativa delen av råvarucycklerna för vissa på infalation eller deflation enligt ditt sätt att se på det? känns inte bra man använder olika sätt vissa infalation/deflation under olika tidsperioder för då kan man alltid konstuerar något som lättare bevisar min tes. typ om jag väljer något annat än gold vs bostadpriser så kan man vissa att det inte finns något samband eller sambandet är annorlunda.
Jag vet att guld anses vara infalationsskydande men inte att guld var det bästa sättet att mäta inflation på det är främst det jag vänder mig mot och vill ha en bättre förklaring och då duger det inte med att det inte finns statistik längre tillbaka än 2000.
Jag förneka inget och jag mår bra även om det blir nerkörning på 90% har jag endå det på torra. tråkigt att förlora pengar naturligtvis men mer synd man varnar ungar presoner att stå utan för som du gör och bli hyresslavar resten av livet. problemet idag man måste in tidigt och inte senare är det för sent.
JOhan: Du tror att priserna går upp och dina huvudargument verkar vara att det finns fördelaktiga demografiska faktorer och (som vanligt med storstäder) att det "är där folk vill bo". Ja, jag skulle också vilja bo i Stockholm, men jag vill inte ta den risken. Historiskt sett brukar finansiella kriser leda till mycket stora prisfall på bostadsmarknaden. Under Asien-krisen runt 1997 föll bostadspriserna i Hong Kong med ca 70%. Ändå talade det mesta för att man skulle vilja bo i den staden – det är ju kanske Asiens ballaste stad och befolkningsmängden befann sig i en ökande trend! Jag tror att du allvarligt underskattar externa krisers påverkan på bostadsmarknaden.
Mengerian: Skilnaden mellan stockholm och hong kong var att i hong kong (jobbade som expat i asien under asien krisen) att man köpte bostäder ren spekulation. dvs många bodde dels i sina vanliga hus och sedan köpte de condo som de antingen vill sälja vidare eller först och främst försökte hyra ut exempelvis till oss expat. Finns nog denna risken igen i HK och SG exempelviss vissa städer i kina (har dock inte lika bra koll längre på kina). Dock i stockholm så är det inte folk som har två extral lägenheter och hyr ut tvärtom är det helt olagligt i Sverige och göra så. Andra skilnad var att i både HK och SG så var det extrem många expat som hade högre löner än lokal invånare som drog dit för det var asien ballaste stad. Stockholm är inte europaste ballaste stad, säkerligen knappt Nordens ballaste stad (Copenhagen är nog ballare än stockholm)…. så är här det bara inföda stockholmare och svenska som flyttar dit få jobb som driver upp priserna inte någon spekulation.
Så det går inte jämför orange and pears.
Tråkigt ni ska skrämma iväg ungarna så de får slava under hyreskontrakt resten av livet.
Sedan håller jag med att i sverige är BRF klubbar då vi inte har riktigt ägarlägenheter här (även om där får man endå äga yttervägarna och stammar med sina grannar). dock gran problemmet kommer du aldrig ifrån även i villor då grannen kan "skita" ner din investering.
Har du en tillräckligt stor gård kan du dock slippa grannproblemet. Men då gäller det att ha åtminstone 400m buffert med skog mot alla grannar, då t ex detaljplaner kan innebära att du inte längre får ha djur på mark inom 400m från bebyggelse. Blir alltså en rätt stor buffertyta.
Exploatering i form av bebyggelse har dock snarare en tendens att höja värdet på den obebyggda marken, så det är kanske ett marginellt problem investeringsmässigt.
@Cornucopia, 2010-07-31 551pm:
Gårdar och egen mark är betydligt bättre än villor då man kan få verkligen avkastning av odling och så man pratar verkliga peak-oil and post-oil/post-energyi samhällen.
Men tycker du inte åkermark i Sverige börjar bli väldigt dyr. Har ännu inte tagit steget till egen gård även om jag ekonomisk skulle kunna klara det nu. Dock blir jag nog tvungen anställa folk till en börja (då jag fortfarande dra in för mycket på jobba inom tillväxt-samhället-karusellen). Ser att du kommer från samma del i Sverige som jag västergötaland så lite intressant vad du ser på gårdpriser i denna delen av landet (sedan är landet stor och världen där man kan skulle kunna tänka sig slå sig ner ännu större).
Hela Västsverige är för dyrt för gård, jord och skog. Om man nu inte sitter med en fet vinst från bostadsbubblan i Storstan, och säljer och köper en gård istället, då kvittar ju att det är dyrt. För samma pris som en lägenhet kan man få en gård med ett hus på säg 200kvm och 200 000 – 500 000 kvadratmeter mark (20-50hektar).
Det är fortfarande inte ekonomiskt försvarbara priser på en sådan gård, men i relation till ett klubbmedlemskap är det högst acceptabelt.
Det må finnas färre condoflippers i Stockholm än i asiatiska storstäder, men den allmänna tron på att bostäder "alltid ökar i värde" påverkar likväl folks riskaversion. Och den totala frånvaron av riskaversion från de som "vill bo" är förstås drivande för priserna.
Jag blir _ännu_ mer övertygad om att jag har rätt när stockholmare pratar om "hyresrättsslavar". Om jag blir idiotförklarad när jag lägger fram rationella argument – då ringer varningsklockorna som indikerar masspsykos. Folk som köpte aktier år 1980 eller råvaror år 2000 sågs som lite knasiga. Hur kunde någonsin trender ändra sig? Jag ser att ration mellan folks löner och bostadspriserna är på All Time High idag. Inget om jag vill gå in i med en leverage på 5x till 10x.
@Cornucopia, 2010-07-31 618pm:
Nej håller med dig att priserna inte är försvarsbara även på åkermark här i västragötaland. Men slänger häller de pengar där än i en klubbmedlemskap i stockholm (Vilket jag tycker är verkligen målade och träffsäker beskrivning har kallat dem pseudo-kommunist-lyor men din är betydligt bättre beskrivning). Har dock inte varit inne i några hyressvängar någonstans. De pengar jag drivet in via jobba mitt företag har främst gå till andra investering men har alltid försökt köra med bra risk hantering vilket iofs gjort jag inte gjort några jätte vinster men klarat mig acceptabel. Samtidigt har jag inte förlorat några stora summor under IT-krashen eller nu 2008 (även det då var typ 1-2 affärer som täckte mina förluster).
Har bott på flera ställen i världen främst i asien (SG, HK,JP) men även i USA,Canada,Australia. Har alltid hyrt (eller fått boende betalt av min uppdragsgivare) då priserna har varit övervärderade senaste åren så har jag inte vilat köpa dessutom även om du hyr möblerad eller all inclusive blir det inte så mycket dyrare jmf med risken och övrigt du måste tänka på speciellt när det gäller utlandet (alla regler tänka på).
Har dock kvar (via arv senaste åren, är ensamma barnet) mitt gamla familjhem (60-tals villa i medelstorstad i västra götaland). Då de skedde under senaste åren så är det inte heller någon arvsskatt. Som man iofs skulle kunna sälja för 2.1M om man ser vad grannarna fått senaste åren dock åker man på vinstskatt på skiten. Så har valt att behålla den utgör ingen större del av min förmögenhet dessutom måste jag ha någon hedge ifall jag har totalt fel att tro vi kommer vi en sättning i realpriset i hus.
Fundera också på att skaffa egen gård. dels för att de ger bättre privacy jämfört med villa i villa kvarter samt att man med gård och odlingsmark (behöver dock inte vara i SE, kan lika gärna vara i Canada, US, Australia, New Zealand eller delar av Asien där man talar deras språk eller de har bra engelska kunskaper) så man har lite bättre skydd om saker utvecklas till det sämre vilket finns risk att göra tycker jag. Dock är jag inte lika övertygad om det kommer närmaste 10 åren som du tror. Tror mycket möjligt att det blir försiktigt nedgång. Dock är jag övertygad om det inom 10 år kommer bli en ordentligt ekonomisksättning sedan om det också blir peak-energy inom 10 år är jag inte lika övertygad om (kanske om ca 100-200år beroende på hur snabbt och bra vi lyckas med andra energy former än olja).
Trevlig blog.
Mengerian: Nej jag håller med är i stockholm (temporärt) nu i ca halvår. och jag hyr men folk på jobbet tycker jag är tokig som inte köper en BRF och försöker 6 månader kort spec på den med motivering
"men köp så kan du göra en bra investering på kort tid bättre än ha pengar på banken","men att köpa BRF i stockholm är bra spekulation. det är litet utbud och stor efterfrågan kan vara gå upp".
Men håller mig borta ifrån klubbmedlemskap i stockholm.
//Daniel
"Tråkigt ni ska skrämma iväg ungarna så de får slava under hyreskontrakt resten av livet."
LOL Skillnaden ligger väl i att man kan säga upp lägenheten utan att behöva bry sig om efterfrågan… nåja, finns väl bubblor i tankegångarna också.
Så anonym ska ungdommmmarna gå och bo på gatan då. folk behöver något att bo och staten och kommun kommer inte lå ta folk på gatan
Det vore intressant att ta del av ärade publikums synpunkter på räneavdraget. Dels vad ni anser om dess berättigande i allmänhet, dels om möjligheten av att politikerna gör förändringar i det.
Jag har bott i Stockholm i två år nu. Har flyttat mellan olika andrahandsboenden fem gånger under denna tid. Är väl medveten om att risken för en bostadsbubbla är överhängande. Men jag är less på att bo i en flyttkartong, så nu blir det bostadsrätt. Jag har bra lön och ett välfyllt konto, så om jag förlorar några 100', "then so be it".
Lev idag, i morgon kan det vara för sent.
/Livskvalitet
Mikael Sundh och Cornucopia är typ de enda här som skriver ordentlig svenska. Skärp er ni andra.
anonym med livskvalitet: DU gör helt rätt. bättre köpa på några år 5-10år blir det alltid en bra affär även i realpriser. att hyra är inte bra och slava runt med andrahandskontrakt. långsiktigt har du bra jobb nu och är ung så kommer du fortsätta få en bra reallöneökning de kommande åren så det blir inga problem för dig klara av 5% i ränta eller mer.