Efter att juni uppvisat endast åtta kraschade banker i USA så har ordningen återställts i juli med 23 banker som gått omkull i USA. T o m SvD uppmärksammar den senaste veckans fem konkurser.
En graf säger dock mer än tusen ord.
Det glidande medelvärdet fortsätter att stiga, och det finns fortfarande gott om banker i USA att sätta i konkurs. Så länge de inte är för stora förstås, för då får de numera statligt stöd istället.
Finanskrisen fortsätter i det tysta, och kraschade banker är facit på att krisen i USA långt ifrån är över. Den rapporterade ekonomiska återhämtningen består mestadels av riktade stöd för att dra upp köpen av nya bostäder och andra indikatorer, stöd som successivt dras in.
Som vanligt hittar man FDIC:s lista över kraschade banker på deras website.
I takt med att allt fler banker har gått omkull kan man dock förvänta sig allt ryckigare siffror. Den stabila tillväxten av kraschade banker man såg 2008-2009 kommer nog även fortsättningsvis att bytas mot betydligt skakigare siffror. Och förr eller senare finns det bara hälsosamma banker kvar. Man kan också notera att folk i stor utsträckning verkar flytta bort sina pengar från bankerna inför krascherna, då beloppen som den amerikanska insättningsgarantin FDIC får betala ut är ganska små, så små att spararna måste flyttat sina tillgångar innan kraschen. Traditionella bankruns i det tysta alltså.
8 kommentarer
Om man följer CalculatedRisk så kan man se att av de cirka 700 banker/institutioner i USA som betraktas som "osäkra" så uppgår deras totala tillgångar och utlåning till strax över 400 miljarder dollar.
Även om samtliga dessa institut skulle gå under så uppgår den maximala förlusten till 409 miljarder dollar. Och det under förutsättning att inte ett enda lån återbetalas.
Om man tittar på de institutioner som hittills gått under rör sig förlusten på mellan 10-20% av den totala utlåningen.
Om ALLA banker på den svaga listan skulle gå under, vilket är väldigt osannolikt, så rör sig den totala förlusten för den amerikanska staten om ca 80 miljarder dollar.
Det är med andra ord inget större problem eftersom fölusterna kommer att vara utspridda över ett antal år och man kommer samtidigt kunna balansera detta med avgifter motsvarande den amerikanska insättningsgarantin som bankerna betalar in för.
De här 792 små bankarna som folk refererar till är med andra ord inget problem för USA. Den maximalt tänkbara förlusten uppgår till 80 miljarder dollar, och kommer förmodligen hamna någonstans kring 10-20 miljarder dollar. Samtidigt som myndigheterna kommer att få återbetalningar på det dubbla från CitiGroup, BAC etc…
Poängen är väl dock att folk fortsätter att ha problem att betala sina lån i USA, vilket knappast talar för så fantastisk ekonomisk återhämtning som en del vill påskina. Jmf med antalet konkurser 2002-2003.
Beträffande det sk "stresstestet" för europeiska banker, du hade uppe på tapeten häromdagen:
http://www.safehaven.com/article/17646/european-bank-stress-test-joke-this-insolvent-euro-bank-and-group-of-central-bankers-met-at-a-bar-and
Länken väl värd en genomläsning. Tro inte de europeiska bankerna lever säkrare än de amerikanska. En mer träffande benämning på det sk "stresstestet" är bluff o bedrägeri. Makthavarna måste vara skräckslagna och desperata…..för att ägna sig åt dylikt taskspeleri
Anonym 11:40
Problemet är att du kan inte slå ihop alla utestående lån och säga att allt är i sin ordning om de skulle gå omkull. De banker som faktiskt går omkull är banker som håller samhällen i liv med finansiering och investeringar. När dessa faller så återstår bara de stora bankerna vilka är fullkomligt ointresserade av mindre samhällen, den enskilde individen och deras förehavanden i den lilla orten. Att dessa "småbanker" går omkull har långt större konsekvenser än vad du eller någon annan utan insikt av den nuvarande finansiella kollapsen kan förstå. Dessa banker står för nära hälften av bankväsendet i USA. Att påstå att ett bortfall av $400 miljarder i systemet är ok och/eller hanterbart är att minimalisera problemet som är långt större än så.
banker föder kapitalet och borde avskaffas
Apropå den ekonomiska återhämtningen i USA
http://svt.se/2.119852/1.1390876/superskulden
Om jag inte missförstått vad de säger och visar i denna "dokumentär" så kommer det att ta många långa år innan USA fått ordning på sin ekonomi igen – om det ens går att få rätsida på den..
Varför vara så ängsliga för den amerikanska ekonomin ? Amerikanerna har ju Shmoo !
http://en.wikipedia.org/wiki/Shmoo
Shmoo den ultimata utopin.
Bottom line är att det måste till en högre oljeproduktion än den idag på ca 86 miljoner tunnor/dygn för att skuldberget skall kunna återbetalas. Sedan är ju själva poängen den att denna återbetalning skall driva ekonomierna än högre, med hjälp av än mer energi/olja.
Peak Oil = Konstanta kreditförluster.