I stora krigsrubriker får vi nu läsa att SCB räknat ut att BNP för andra kvartalet ökade med 3.7% i årstakt.
De sk (överbetalda) analytikerna hade gissat på i snitt +3.3%, med t ex Riksbanken som gissade +3.2%.
Trots att utfallet blev bättre än gissningarna så är inte börsen direkt imponerad och OMXS30 faller i skrivande stund med 0.44%. Så tydligen är marknaden betydligt smartare än analytikerna och hade redan prisat in en högre tillväxt än gissat. Eller så har marknaden redan genomskådat att BNP-gissningarna är fullkomligt ointressanta och kunde inte bry sig mindre.
Nu återstår att USA:s BNP-siffror för Q2 skall presenteras ca klockan 14:30. Där är gissningen att de skall visa på +2.5% i årstakt, med ett spretande intervall från +1.0% till +3.3% bland de olika chansningarna. Kort sagt, precis vad som helst kan hända.
4 kommentarer
Man ska vara extremt försiktig med att tolka börsrörelser jmf med makrostatistik. Just den svenska BNP-siffran brukar vara ointressant, åtminstone i jämförelse med amerikansk sysselsättningsstatistik eller amerikansk CPI, då dessa påverkar de börsnoterade företagen betydligt mer.
+3.3% istf +3.7% var väl i och för sig inte alltför långt ifrån, samtidigt som det ryktats på marknaden (ex med tanke på konjunkturbarometern igår) att tillväxten kunde överraska på uppsidan. Det vill säga, man prickar inte exakt rätt, men nära. Men visst, det är mer en meningslös gissningslek än något annat… Å andra sidan hävdas det väl sällan att målet är att pricka exakt rätt, det är väl en prognos mer än en sanning?
Mycket lustigt at en bloggare som dagligen publiserar teknisk analys artiklar kritiserar en prognos om BNP som "ointeressanta felgissningar".
Anonym 18:32, jag får å andra sidan inte heller någon lön på 50 – 100 000:- i månaden för att göra dessa gissningar. Dessutom påstår jag inte att jag ens speciellt ofta har rätt, eller får stora rubriker i tidningarna eller ens tas på stort allvar.
Varje gång någon av dessa högavlönade "analytiker" kommer med sina gissningar så får de stora rubriker i bl a DI, trots att allt de gör är just gissar.
Det finns ett problem med SCB:s statistik för Q2, nämligen att man kräver in omsättningssiffror från de utvalda företagen med kort varsel mitt i semesterperioden. Bortfallet blir därmed ganska stort och underlaget att dra slutsatser på därefter.