Råvarupriserna har som bekant mestadels återhämtat sig kraftigt sedan kraschen runt den akuta finanskrisen 2008-2009. Normalt släpar råvaror efter konjunkturen, och blir det sista att rasa efter att aktiemarknaden vänt ner när aktieinvesterare och marknaden börjar räkna med sämre tider för företagen framöver.
Råvarupriserna sätts mer av efterfrågan för stunden, och skall därmed inte prisa in en nedgång i förväg. Åtminstone inte för innevarande råvaruterminpris, eller spotpriset. Det går förstås att studera framtida terminspriser för att studera förväntningarna.
Som exempel kan vi jämföra börsindexet S&P-500 med basmetallindexet NYSE:DBC.
Här ser man tydligt att börsen började vända ner, samtidigt som råvarorna fortsatte uppåt kraftigt. När väl finanskrisens ras kom så kramade de både S&P-500 och DBC varandra mycket intimt på vägen ner.
En väldigt banal TA-modell är att bara titta på de glidande medelvärdena MA50, MA100 och MA200. När MA50 bryter ner genom MA200 innebär det oftast att de goda tiderna är över och hausse slår om till baisse långsiktigt. Vi har sett det här i några av de börsindex jag följer, t ex australiens råvarubolagstunga All Ordinaries, brasilianska Bovespa, Hong-Kong eller för den delen i franska CAC-40.
Helt tillförlitlig är förstås inte metoden, och någon vidare precision har den inte heller. Vi tar CAC-40 som exempel.
I 2006 ser man en felaktig säljsignal, som dock ganska snart bryts till en köpsignal. Den som tillämpade metoden fick lite mindre vinster än den som bara satt stilla i bankernas så kända båt under resan uppåt, men fick en mycket bra säljsignal och slapp hela finanskrisens ras. Dock går man sedan in lite sent, några månader efter botten, och med säljsignalen nyligen så blev inte vinsten från den franska börsens kanske tillfälliga återhämtning speciellt stor.
Men metoden fungerar för att fånga de långa rasen.
Vad vi nu ser är dock att samtliga breda råvaruindex har slagit om till sälj baserat på metoden.
Till en början kan man konstatera att metoden inte fungerar speciellt bra för jordbrukets råvaror, via NYSE:DBA. Säljsignalerna fångar åtminstone stora nedgångar, men sent och köpsignalerna har varit skräp.
Men för min poäng så ligger DBA åtminstone i sälj just nu, trots bland annat besked om en misslyckad sådd hos den stora veteexportören Kanada nu i vår. Men allt är förstås inte vete.
För basmetallerna, NYSE:DBC, är bilden lite tydligare.
Sälj är det som gäller även om tidigare köpsignal inte har gett speciellt mycket. Vad man kan säga om denna banala TA-metod är att den inte fungerar något vidare vid sidledes rörelser, men fungerar utmärkt för långa stigande eller fallande marknader. Hur man än vänder på det så framstår det inte som något vidare köpläge för basmetaller baserat på teknisk analys.
Slutligen följer energipriserna via NYSE:DBE basmetallerna väldigt väl.
Nu skall man ju påtala att de flesta terminspriser ligger i contango, vilket skall avspegla överskott i närtid, men brist i framtiden, och det sätter press på indexutvecklingen enligt ovan. Index kan därmed inte tillgodogöra sig hela uppgångarna i spotpriserna pga terminsrullningen varje månad.
Men detta stärker bara tesen att råvaruindex skvallrar om en högst blodfattig tillväxt. Samtidigt ligger ju börserna i de världsfrälsande tillväxtekonomierna som Kina eller Brasilien i sälj enligt MA50/MA200-modellen.
Så frågan är hur det blir med den där ekonomiska återhämtningen?
Nu kan förstås individuella råvaror stiga alldeles utmärkt, och när det gäller råvaror som man kan investera i fysiskt så kan man slippa hela problematiken med terminsrullningar. Guldet i amerikanska dollar nedan.
MA50, den mörkaste linjen, är aldrig i närheten av MA200, den ljusaste linjen. Samtidigt är ju guld till viss del kontracykliskt och stiger i perioder av ekonomisk oro, så här skvallrar guldpriset i allra högsta grad om underliggande problem vi gärna vill sopa under mattan.
För den svensk som sitter med guld i svenska kronor så är metoden inte lika träffsäker, men även här är upptrenden stenhård för tillfället och MA50 drar ifrån MA200.
Jag skrev i helgen om MA200/MA233 som en möjlig indikator för fysiska investeringar i guld, vilket kanske fungerar bättre.
Med anledning av gårdagens inlägg om framtida bristrisk för t ex platina kan man titta på spotpriset för detta rikemansguld.
Ädelmetallen platina och kollegan palladium i PGM-gruppen går att investera i fysiskt, eftersom de är stabila och lämpar sig för investeringstackor, plus att priset gör att det går att handla små vikter och ändå nå stora summor pengar. (Liberty Silver erbjuder investeringsplatina och palladium, och ni skall få 2% rabatt om ni anger “Cornucopia” vid köp. Detta inlägg är dock inte en köprekommendation.)
Däremot drivs inte priset av investeringar, utan priset på PGM-gruppens metaller är mycket hårt drivet av industriellt bruk och som sådant mycket hårt knutet till den ekonomiska tillväxten. Det ser man på kraschen i priset ovan i samband med finanskrisen.
Men sedan dess har trenden varit stenhård uppåt, nästan linjär, även om MA50 börjat falla oroväckande snabbt under maj och juni. Den linjära (nåja) stigningen i priset har drivits av industriell återhämtning. Men fallande MA50 skvallrar om att även platina ser ut att följa efter råvaruindex ovan. Med tanke på den hårda kopplingen till världsekonomin så kan detta vara ett mycket oroande tecken för allt tal om gröna skott och återhämtning. Men MA50 har ännu inte brutit ner genom MA200 för platina. Den som överlever får se.
Min kära läsare, vän av ordning, påtalar förstås att råvaror stiger i slutet av konjunkturcykeln, inte i början, och rådande utveckling är alltså helt normalt tidigt i den ekonomiska återhämtningen. Fast råvarugurun Jim Rogers talar om att rådande råvarucykel skall hålla på fram till 2015-2020 och priserna borde i så fall fortsätta uppåt oavsett läget i konjunkturcykeln. Men vän av ordning påtalar också att Rodgers inte säger att alla råvaror skall stiga tillsammans, utan vilka råvaror man skall investera i varierar över cykeln.
9 kommentarer
Jim Rogers.
Så kontentan av det hela blir med andra ord att vissa råvaror stiger och andra inte, och det kan eller kan eventuellt inte vara normalt med tanke på den rådande konjunkturen. Med andra ord ingen information alls. Samtidigt så rekommenderas vi återigen att köpa guld och platina av Liberty Silver, som du får betalt av för att hjälpa dem göra reklam, trots att guldet troligtvis befinner sig i en bubbla, hmmm…?
Skrev följande: "Nu kan förstås individuella råvaror stiga alldeles utmärkt, och när det gäller råvaror som man kan investera i fysiskt så kan man slippa hela problematiken med terminsrullningar. Guldet i amerikanska dollar nedan.
MA50, den mörkaste linjen, är aldrig i närheten av MA200, den ljusaste linjen. Samtidigt är ju guld till viss del kontracykliskt och stiger i perioder av ekonomisk oro, så här skvallrar guldpriset i allra högsta grad om underliggande problem vi gärna vill sopa under mattan.
För den svensk som sitter med guld i svenska kronor så är metoden inte lika träffsäker, men även här är upptrenden stenhård för tillfället och MA50 drar ifrån MA200."
Tycker det ser ut som jag skrev att guldet skall stiga i pris, och inte att det befinner sig i en bubbla.
Om platina skriver jag "Detta inlägg är dock inte en köprekommendation." samt "Men sedan dess har trenden varit stenhård uppåt, nästan linjär, även om MA50 börjat falla oroväckande snabbt under maj och juni. Den linjära (nåja) stigningen i priset har drivits av industriell återhämtning. Men fallande MA50 skvallrar om att även platina ser ut att följa efter råvaruindex ovan. Med tanke på den hårda kopplingen till världsekonomin så kan detta vara ett mycket oroande tecken för allt tal om gröna skott och återhämtning. Men MA50 har ännu inte brutit ner genom MA200 för platina. Den som överlever får se.
Knappast en köprekommendation av platina.
Nu är jag tillbaka Cornu :-d och jag fortsätter, som lovat, sedvanligt att granska stavningen av Jim Rogers efternamn, och om nödvändigt förfölja dig här i kommentarsektionen till den dag jag ser att du lärt dig.
En råvara/tillgång som tredubblar sitt pris på 5 år tycker jag är en solklar bubbla. Det finns ingen som helst reell anledning till varför guld skulle öka sitt värde så mycket på så kort tid. Dessutom har, som du själv påpekat tidigare, allt fler börjat prata om och göra reklam för guld som investering, vilket också är en stark indikator på en bubbla. Synd bara att du som brukar varna andra för bubblor nu även bidrar till att skapa och dra in folk i en bubbla.
Tryckandet av pengar hos centralbankerna för uppköp av obligationer driver upp priset på bl a guld. Man dumpar sina värdelösa obligationer till överpris till centralbanken och får nytryckta pengar som man köper guld för. Iaf den promille som gör det.
Svenskarna köpte guld för några hundra miljoner förra året, guldet är knappast i en bubbla. Än. Du kommer märka när det har nått bubbelfasen, oroa dig inte.
Ja, jag märker nog när det blir bubblor, jag brukar ha ögon och öron öppna, men många lär nog missa det, precis som de har missat den helt uppenbara bostadsbubblan och som de regelbundet missar alla aktiebubblor som uppstår t ex.
Det är, som du helt korrekt har påpekat, därför som det kan bli bubblor – att den stora majoriteten inte ser den uppstå.
Om du tror att guld är en bubbla kan du fråga runt fikabordet på jobbet hur många som köpt guld…
Sedan skall man inte underskatta hur länge och hur högt en bubbla kan gå. Det såg vi både under IT-bubblan och nu under bostadsbubblan. Det fanns gott om varningar, men det fortsatte uppåt ändå. Speciellt bostadsbubblan lyckas fortsätta väldigt länge.
En förmåga bubblor har är att det inte går att förutse när de spricker, de kan alltid dubbla priset en gång till. Man kan bara se när det är en bubbla och sälja i tid, men knappast på toppen. Samtidigt kan teknisk analys se till att du kommer ut i tid på nedsidan, en stund efter att toppen passerats.
När guld och silverbubblan var som störst 1980-81 så fanns det flera butiker bara i Göteborg där man kunde köpa investeringsguld och silver över disk, och folk stod i kö utanför. Idag finns en enda butik för investeringsguld över disk i hela Sverige, och på nätet totalt ca 5 st som säljer. Och tittar man på dessas årsredovisningar så har inte omsättninge ökat speciellt mycket, dvs svenska folket har inte direkt kastat sig över guld eller silver än.
Nu kan vi nog inte förvänta oss speciellt många butiker idag, utan det blir nog mer aktivitet på nätet i bubbelfasen. Men vi är antagligen fortfarande bara i fas två av uppgången, bubblan är först i fas tre när "alla" skall köpa guld.
Jag hörde bara för ett par veckor två kollegor som diskuterade guldköp och rekommenderade mig att köpa. Jag sa till dem att sluta råda folk att köpa bubbelguld, det är nu man ska sälja guld istället om man har varit med i uppgången!