En av mina kära läsare tyckte att jag skulle ta upp frågan om hur man lämpligen förvarar sitt fysiska guld.
Tanken med att äga fysiskt guld, istället för ngn form av derivat eller guldsäkrad fond är ju att man skall ha fysisk kontroll över guldet, och att det skall vara oberoende från det finansiella systemet.
Jag kan börja med att påtala att det enda sättet du kan förvara ditt guld på så att det omfattas av några försäkringar är i bankfack på banken. Gör det. Undantaget är väl möjligen den som har 1-2 guldmynt, som kanske kan få in dessa under sitt försäkringsbolags krav om högst 20 000:- i värdeföremål i hemmet.
Även om banken går i konkurs så är det fortfarande ditt guld där inne i bankfacket, och du kommer tids nog få tillgång till ditt fack via konkursförvaltarens försorg. Fast den paranoide kan ju tänka sig att konkursförvaltaren ser en möjlighet att ta ut en “administrativ avgift” för att ordna så du kan tömma facket…
Det finns dock nackdelar, t ex att banken rapporterar att du har ett bankfack till Skatteverket. Så guldet är inte skyddat mot staten. En annan nackdel är att banken har öppet 9-15, kanske 9-17 någon dag. Går världen under (ett brett begrepp, som inkluderar triviala händelser som att du vill fly landet för att fogden jagar dig) på en helg så kommer du alltså inte åt ditt guld. Det är snarare det största problemet. Den som har guld av survivalistanledningar kan alltså inte få tag på det om Sverige invaderas på t ex midsommardagen och man skyndsamt vill fly landet.
Dessutom vill svenska banker helst inte att kunderna öppnar bankfack, om man nu inte samtidigt lägger upp ett fett pensionssparande eller liknande straffavgifter.
En annan variant blir att förvara guldet i ett bankfack utomlands, dit man alltså kan fly, och som alltså Skatteverket inte får reda på att du heller har, om de nu inte köper stulna uppgifter från ngn Schweizisk bank. Men något saldo finns förstås inte Fast staten i det landet kan förstås få för sig att plundra alla bankfack, så helt säkert är det inte. Finns banker i t ex Schweiz som är specialiserade på sådant här, man kan tydligen rent av få bankfack på flygplatsen i Zurich, och behöver inte ens passera genom någon tull utan kan flyga hem direkt med vändande flyg. Eller privatflyg för verkligt rika. Fast det förutsätter förstås fungerande flygväsende och tillgång till flygbränsle. Med den beväpnade säkerhet som gäller på flygplatser pga det förmodade terrorhotet så kan man nog inte ha guldet säkrare än så.
För den som är väldigt paranoid eller har guld av rena survivalismanledningar, så kvarstår ju bara hemmet. Och då täcks guldet inte av försäkring. Eller brand. Olämpligt helt enkelt. Gör det inte. Går visserligen att teckna “samlarförsäkringar”, men då kommer det antagligen i princip ställas krav på att du skall ha ett eget bankvalv som du själv inte kan öppna ens under hot, iaf om du samlar på guld.
Men för survivalisten så finns det beprövade knepet att helt enkelt gräva ner guldet på ägorna. Det är dock viktigt att upprätta ordentlig dokumentation kring detta, och förvara dokumentationen på ett brandsäkert sätt, som ingen obehörig kommer åt. Ett bankfack alltså… Detta ifall den som höll i spaden t ex dör i en olycka. Oavsett så finns det ingen försäkring här heller. Gör det inte. Och om fogden tar sig in i ditt bankfack, så hittar han alltså kartan. Man kan inte vinna helt enkelt.
Då påtalar den som är riktigt hardcore att det finns metalldetektorer som kan hitta nedgrävt guld. Visst gör det. Fast rent guld är förstås inte magnetiskt, men skall tydligen kunna detekteras ändå. I survivalisternas och paranoikernas hemland, dvs USA, så rekommenderas därför att man t ex förvarar sitt guld inuti någon oskyldigt metallföremål, t ex ihåliga stolpar till ett metallstaket, inuti en gammal rostig traktormotor etc. Eller så gräver man ner det, och fyller delvis igen, innan man sedan strör ut metallskrot ovanpå i flera lager, vilket förhoppningsvis tröttar ut personer med metalldetektor.
När det gäller silver är problemet att silver tar mer plats. Större belopp kräver många och stora bankfack, men anekdoter förtäljer om de som använt 100oz-tackor (3.11kg) som pappersvikter och haft inbrott utan att få dem stulna. Åtminstone tidigare var silver tämligen okänt för tjuvar, platt-TV:n är mer intressant.
En del säkerhetsskåpstillverkare ger dock försäkring för belopp upp till t ex 50 000:- på det som förvaras i säkerhetsskåp, men t ex bara 10 000:- i kontanter. Vad investeringsguld och investeringssilver räknas som låter jag vara osagt. Men ett guldmynt värt idag ca 8000:- SEK borde alltså vara försäkrat om man råkar ha ett sådant skåp. Räcker kanske en bit för survivalistbehov, men knappast för investeringsbruk.
Men min rekommendation är bankfacket. Om myndigheterna är ute efter dig, eller om det börjar kännas som att samhället skall gå under inom några dagar så kanske du skall fundera på att sprida ut riskerna lite. Det räcker ju att du klarar dig tills banken öppnar…
Och då duger det kanske med en enda 500-sedel i plånboken, för tilltron till fiatpengar lär inte upphöra över en helg. 500:- bör kunna ge en familj knäckebröd och vatten nog tills banken öppnar på måndag. Tanken att papperslappar (vars enda egentliga värde är att Skatteverket förbinder sig att acceptera dem för att betala av dina skatteskulder) är värda något är så djupt rotat att det antagligen inte försvinner över en helg. Inte ens om utomjordiska zombies börjar bomba på fredag kväll.
Bankfack är för övrigt inte speciellt dyrt. Någon hundralapp om året, och kan också användas för backuphårddiskar av hushållets samlade information, viktiga foton och viktiga handlingar.
Tillägg: Vill passa på att säga hej till Skatteverket. En länk till denna bloggpost finns tydligen på Skatteverkets Intranet. Undrar varför?
34 kommentarer
Tack för en bra artikel!
Kul artikel!
Man bör nog också tänka över VARFÖR man vill ha fysiskt guld.
En vanlig sparare kan väl knappast samla på sig stora mängder, utan det rör sig väl om några tackor?
Om man sen tänker sig att samhället havererat, och vanliga pengar är värdelösa – VAD kan man då köpa för sin guldtacka? 2 l mjölk? 50 liter bensin? Några bröd? Knappast – en tacka representerar ju ett stort värde, dvs man handlar inte livets nödtorft med hjälp av den – den går ju inte att växla! Alltså får man svälta.
Man dör – men är rik.
M.a.o.: VAD kan man använda sitt guld till?
Tror du på samhällets sönderfall bör du ha guld till kapitalinvesteringar; större och dyrare grejer. För dagligt bruk är silver lämpligare, med ett investeringssilvermynt som betingar ett värde på runt 200:-, istället för 8000:- som för ett guldmynt.
Å andra sidan kan kanske tändstickor, spik eller ammunition fungera bättre som transationsmedel i det läget?
Naturligtvis har man silvermynt. Dessutom så kommer gamla 1-kronor med silvervärde fungera bra.
1-2 kronor med 40% silver (från före 1968) köper lätt en liter mjölk.
50 liter bensin blir värre, då får man gå över till guld 😉 (peak oil skämt)
//HPD
Hur tusan gör man för att få tag på ett bankfack nu för tiden? har letat på nätet ett par år men hittar f-n ingenting 🙁
Logi, du gör så här. Du går till "Banken", det är ett hus där det jobbar folk som kallar sig banktjänstemän. Där tar du en kölapp och väntar på din tur, och säger sedan -"Hej, jag vill öppna ett bankfack." (ursäkta att jag skojar till det lite)
Är du inte kund hos dem, så säger de "flytta dina lån, din pension samt allt ditt sparande till oss och våra usla fonder, så skall vi se om vi kan ordna ett bankfack till dig".
Ang. en-kronor för 1968 så var det det tredje sättet som jag kom på att tjäna pengar på när jag var liten. Det först var att samla pantflaskor. Det andra var att leta nedtappade mynt under telefonkioskens trallgolv.
Nu till enkronorna. Jag tog några sparade hundralappar och gick till banken och växlade in dom till rör med en-kronor. Sen hem och letade igenom efter kronor före -68. Sen tillbaka till banken och växlade till sedlar. Över gatan till nästa bank och växlade till en-kronor. Efter ett tag hade jag en ganska stor hög gamla kronor som jag tog med till en myntsamlargubbe några kvarter bort. Han betalade glatt fyra kronor styck för mina en-kronor. Så höll jag på tills de tre bankerna tröttnade på mig…
Ledsen för utvikningen. Lite mer halvt on-topic är att fundera på vad som är gångbara betalningsmedel vid riktig kris. Jag tror att verklig praktisk kunskap kommer att bli riktigt viktigt. Kanske inte på landet så som i stan. Folk, och framför allt unga, kan ju snart inget om hur man fixar de mest banala praktiska saker.
Hälsar Jonas
"Preppers" kallas de visst i USA de som på allvar förbereder sig för livet efter nuvarande samhällsordning.
De tänker mycket på de här frågorna och en hel del annat också. Finns så klart på internet.
Kolla där ni som på allvar är intresserade av sånt.
Man kan bli paranoid för mindre.
"Rapporterar innehav av bankfack till skatteverket"
Hmmm, är detta något du vet eller tror?
Jag har haft flera bankfack i olika banker i många år och aldrig fått nån info om detta.
Jag tror inte på en totalkollaps av samhället. Däremot kan den finansiella härdsmälta som ligger inom räckhåll innebära att ädla metaller är ett bra sätt att bevara sparat värde. Och det kan ju vara bra att ha när allt annat blir mycket sämre för en ganska lång tid.
/Morfar
Cornu – jag har öppnat bankfack tre gånger under de senaste sex-sju åren, och det har aldrig varit några problem. Först på ett Swedbankkontor i Stockholm, därefter flyttat det till ett skaraborgskt Swedbankskontor, och nu så sent som för ungefär ett år sen flyttade jag det till en annan stad (pga arbete på ny ort) och bytte på samma gång bank till Handelsbanken. Aldrig något krångel. Hos Swedbank hade jag förvisso pensionssparande sedan tidigare men på Handelsbanken hade jag ingenting, gick bara in på kontoret sådär helt oanmäld, tog en nummerlapp, väntade snällt på min tur och sa i stort sett "hej, jag vill skaffa ett bankfack här hos er, vad kan ni erbjuda?". De begär några hundra kronor per år för ett rätt rejält fack och det är ett bra ställe att lagra även annat än ädelmetaller; som nämns är säkerhetskopior lämpligt att förvara där. Min arbetsgivare förvarar backupband i bankfack.
Däremot kanske de vill veta varför man vill öppna bankfack men är man paranoid så är det ju bara att dra till med något lagom oskyldigt. I mitt fall skaffade jag ursprungligen bankfack för att lagra säkerhetskopior och det är ju oskyldigt så det räcker. När jag skaffade hos Handelsbanken sa jag bara att jag ville flytta bankfacket från Swedbank i X-stad till dem och det var inte mer med det, vad jag kan komma ihåg i alla fall. Så de har absolut noll koll på vad som eventuellt kan finnas där.
Nisse, det brukar stå på fakturan har jag för mig. Att innehavet av bankfack rapporteras in till Skatteverket. Står eventuellt på deklarationsblanketten också, eftersom det är en inrapporterad kontrolluppgift.
Skall kontrollera, men jag vet att jag läser det varje år, men det står lite fintstilt.
Där jag har mitt fack nu så gick jag bara in och sade "Hej, jag vill öppna ett bankfack." Inga problem där heller.
Här i Stockholm brukar banken vilja att man är kund hos dem om man ska ha bankfack. Men för det räcker det att ha ett konto i banken. Sen kan man behöva köa för bankfack hos vissa bankkontor, framförallt de med centralt belägna.
"Morfar" ligger nog närmast sanningen varför man vill ha guld undanlagt. När nuvarande valutasystem kollapsat så måste det komma ett nytt ganska omgående, annars kan som sagt inte staten beskatta samhället. Guldet överbyggar kollapsen. Se på historien, Tyskland på 20-talet t.ex.
FinancialSense brukar rekommendera Goldmoney.com
Var det inte 1933 som presidenten efter en bankhelg i USA förbjöd handel med guld. Samtidigt öppnade FED alla bankfack och tvångsinlöste allt guld de hittade mot en fast kurs?
Vid en fiat-kollaps är det kanske inte helt osannolikt att det händer igen?
Tack för en bra artikel! Många funderingar man själv har om guld. Har inte köpt något än, inte silver heller.
Historia är en av mina hobbys, så jag kan inte låta bli att inflika följande lilla kommentar.
En risk med att ha guld i bankfack fick det amerikanska folket känna på 1933.
President Roosevelt stängde alla banker i 4 dagar. Bankfacken förseglades och allt guld konfiskerades mot betalning i nytryckta dollar.
Illegalt innehav av guld kunde ge upp till $10000 i böter(en riktigt stor summa på den tiden) och i värsta fall 10 år i fängelse.
http://en.wikisource.org/wiki/Bank_Holiday,_1933
http://www.reformation.org/roosevelt_confiscates_gold.html
Bankfack + värdeskåp väl fastbultat i någon bärande cementvägg. Välj ett skåp med hög innehållsförsäkring. Där lägger man "flyktguldet". Resten (merparten) läggs i bankfacket. Snygg hedgeing, eller hur?
Apropå 1933 – det är därför man inte ska ha investeringsguld i såna lägen, utan smyckeguld/skrotguld eller silver.
Ett gäng Krugerrand insydda i livremmen är gångbara runt hela klotet! 🙂
Hängslen rekommenderas…
"t finns dock nackdelar, t ex att banken rapporterar att du har ett bankfack till Skatteverket. Så guldet är inte skyddat mot staten."
Kul att du på fullaste allvar tycks tro att staten skulle konfiskera medborgares bankfack, men… det kanske grundar sig i att du förutsätter att många begår lagbrott och fuskar med skatten och förvarar guld de köpt för svarta pengar i bankfacket ?
Vi andra kan ju visa kvitto på vårat guld vi köpt för skattade pengar så vi upplever ingen fara alls med att staten skulle få veta att vi förfogar över bankfack.
Spara bankfacksavgiften. Lägg det i en gammal verktygslåda i garaget. Vem letar där?
Marcus, när staten gör en 1933 i repris och förbjuder innehav av guld är det ett problem.
Ingen "hit" att byta guld mot nytryckta SEK. Ren förlust vill jag säga.
Fem väl använda hundralappar är mer värda än en nytryckt femhundralapp.
I kassan synas en femhundring i sömmarna, men aldrig hundralappar.
Flute, menar du att man skulle bahndla rand annorlunda än tackor?
Nisse, avser du Krugerrand när du skriver rand, så är ju Krugerrand ett lagligt betalningsmedel i Sydafrika. Att beslagta det är alltså inte en fråga om att beslagta guld, utan att beslagta ett lagligt betalningsmedel.
Just för att kunna slippa undan en upprepning av 1933 så är Krugerrand, Maple Leaf mfl investeringsguldmynt lagliga betalningsmedel. Gäller också en del investeringssilvermynt.
Marcus, likvidvänster.
"Vi andra kan ju visa kvitto på vårat guld vi köpt för skattade pengar så vi upplever ingen fara alls med att staten skulle få veta att vi förfogar över bankfack."
Naturligtvis, men det finns de som tror att staten skall ta deras guld, och i det här fallet är det Skatteverket som har koll på vem som har bankfack.
Du kan alltid lägga ett kuvert adresserat till make/maka (eller annan) i bankfacket med "skattkartan". Om någon annan än adressaten (tex kronofogden, skatteverket mm) öppnar detta kuvert så är det straffbart.
I Brottsbalken 4 kap 8 § framgår följande: Den som olovligen bereder sig tillgång till ett meddelande, som ett posteller telebefordringsföretag förmedlar som postförsändelse eller telemeddelande, döms för brytande av post- eller telehemlighet till böter eller fängelse i högst två år. 9 §: Den som, utan att fall är för handen som i 8 § sägs, olovligen bryter brev eller telegram eller eljest bereder sig tillgång till något som förvaras förseglat eller under lås eller eljest tillslutet, dömes för intrång i förvar till böter eller fängelse i högst två år.
Ja den borde kunna tillämpas Brottsbalken 4 kap 8 §… eller?
Ett bra sätt att förvara sitt guld är att gjuta tegelstensformade tackor av det, som man sedan målar med tegelröd färg. Därefter murar man in dem i någon prydnadsmur i trädgården.
(Efter en idé från "Biggles och helikopterkuppen" av W. E. Johns)
Annars är ju ett annat bra trick att inte ha något guld eller silver överhuvudtaget. Skaffa ett shysst järnrör, har hört att man kan slå världen med häpnad då, och sen plundra dom andra som inte har haft vett att skaffa skydd mot sånna som du men som har guld när världen går under.
Anonym 2010-04-07 02.41 har en poäng 🙂
Frågan är vilket scenario man vill gardera sig mot ?
Kollapsar samhället så har man inte ngn nytta av sitt guld, i eller utanför bankfacket.
Då är det nog bättre med ett vapen, mat, egen värmekälla och mycket goda grannrelationer 🙂
Måste man fly så är frågan om guld är så bra heller ? Det väger ju en del – och kan vara svårt att få in i ett annat land ? Då är utlandsbankfacket nog bättre ?
För att hedga sina besparingar är det nog ett bra sätt däremot, och då torde man utan problem kunan förvara det i bankfack, kanske, som ngn föreslog, i form av gångbar valuta 🙂
Om staten lägger sig i så mkt att man beslagtar tillgångar och guld så kanske dom också förbjuder utländsk valuta dock – och då börjar det bli knepigare – kanske dags att fly landt isf ?
/K
En stor skillnad mot 1933 är att de amerikaner som idag äger guld inte har något förtroende för regeringen eller centralbanken. De använder guld- och silvermynt som kallas för "Liberty Dollars" som ett alternativ till Fed-sedlar och står utanför den officiella ekonomin. Dessa amerikaner kommer inte att lämna ifrån sig sitt guld utan motstånd, och de är rustade till tänderna.
Det där med försäkring i hemmet är dock felaktigt. Man skall bara se till att man har angett värdet på lösöret korrekt.
Att förvara det i hemmet är därmed ganska säkert (utan att behöva ta till andra åtgärer än att försäkra sig rätt).