Arbetsmiljötidningen Du & Jobbet har ägnat sig åt lite riktig journalistik och kontaktat beslutsfattare i Sverige angående förberedelser och beredskap inför effekterna av peak oil. Det är en skrämmande bild som målas upp i artikeln, och visar på vad Kjell Aleklett sagt om IEA och amerikanska EIA.
Aleklett har framfört förslaget att Sverige borde lämna IEA och därmed sluta lyssna på deras skönmålning av situationen, och har även kallat amerikanska EIA:s prognoschef Guy Caruso för en av världens farligaste män. Ord och inga visor. Se även Alekletts forskarsgrupps krossning av IEA:s World Energy Outlook 2008, aktuellt för att IEA just idag släppt sin WEO 2009, som är lika skönmålande som 2008.
Problemet med IEA:s muntra prognoser visar sig tydligt i artikeln hos Du & Jobbet. Regeringen går helt på IEA:s linje, eller rent av Energimyndighetens linje att det inte blir några problem med oljan förrän runt 2050 (!!!). För övrigt något som även (v) tagit beslut om på en partikongress om jag minns rätt, som om politiska omröstningar kan bestämma hur mycket olja det finns. Några spår av arbetet kring peak oil som Göran Perssons oljekommission faktiskt gjorde 2005-2006 finns inte längre, utan försvann ut i Flens skogar när Persson gick i pension. Persson tar dock nu ordförandeposten i ett krisdrabbat biogasbolag, så lite nytta för sina sakkunskaper får han.
Regeringen sällar sig till linjen att högre priser bara öppnar utvinning av oljesand etc, trots att detta redan sker i maximal takt och inte ens enligt IEA själva kan stå för mer än några procent av världens oljeproduktion ens år 2030.
Någon insikt om oljans betydelse för ekonomin eller alla varor och mat vi konsumerar finns inte heller.
Från fackets sida, speciellt LO, så finns inte heller någon beredskap. Några problem med oljan ser man inte för vi värmer ju inte våra hus med olja längre… Total brist på insikt om oljans betydelse för allt runt omkring oss. Fast deras pensionerade energiexpert inser iaf att biobränslen inte kommer räcka för att kunna ta oljans plats.
Nej, de enda som verkar ta peak oil på allvar är de som har lite skin in the game, dvs faktiskt har pengar att förlora, dvs Svenskt Näringsliv, och med dem deras medlemsföretag. Staten kan ju alltid beskatta medborgare och företag eller trycka nya pengar, facket kan ju alltid utlysa generalstrejk eller ropa på pappa staten om jobben försvinner. Och fackpamparna sitter förstås säkert ändå och smörjer kråset på en hög av medlemmarnas pengar.
Men svenska företag och deras ägare, som representerade av Svenskt Näringsliv, har faktiskt något att förlora. Dvs sitt eget satsade kapital och framtida vinster. Skin in the game.
Jag må ofta vara kritisk mot Stefan Fölster, men han har en förvånansvärd förståelse för peak oil. Svenskt Näringsliv har t o m utrett och analyserat frågan och kommer fortsätta göra det. Man är också medvetna om att framtida prisökningar på olja inte sker lugnt och kontrollerat, utan ryckvis, t ex som prisexplosionen 2007-2008. Och sådant drabbar direkt svenska företag. Här förespråkar faktiskt Fölster höjda skatter på fossila bränslen för att snabbare tvinga fram en omställning.
Men sammanfattningsvis så är det huvudet djupt, djupt i sanden som gäller. I regeringens fall så är huvudet rent av nerkört i oljesand, vilket visar hur farliga påstådda enkla patentursäkter är. Inte ens enligt Kanada självt kommer oljesanden kunna stå för mer än ca 5% av dagens oljebehov till efter år 2020, dvs 4 miljoner fat per dag. Trots att behovet tills dess har ökat kraftigt, och övrig utvinning kommer falla.
IEA:s nya World Energy Outlook är värd ett separat inlägg, vilket kommer i morgon. Passa på att läsa Du & Jobbets artikel så länge. Tidningen har även tidigare haft en bra introduktionsartikel till peak oil.
Att världens kanske allvarligaste problem i närtid i princip helt ignoreras av den svenska regeringen bådar inte gott. De som hävdar att vi kan lösa problemen bör fundera på hur man kan lösa problem som man förnekar. För att citera vad man brukar säga på Financial Sense:
“If they didn’t see it coming, they won’t know what to do when it gets here.”
15 kommentarer
Vår beredskap är god sa Per-albin. Det gäller väl idag också 😉
Ähum. Lägg märke till att det infernaliska kilmatlarmandet är ett sätt att motivera en gigantisk omställning av energisystemet, föranledd av bristrisken. Tyvärr med hjälp av planhushållning.
Jag håller med dig men samtidigt modereras det hela (energimässigt) lite av nya större fynd av gas i USA och ev DYR olja i Arktis (olja i sanden också mkt dyr att bärga. Det kommer inte att gå blixtsnabbt men problemet har nog redan börjat (titta tex på Kinas strategiska köp i Afrika mm) och vår beredskap är noll.
Det viktigaste är nog, som du skriver, att folk inte har en aning om att oljan bara behövs till småsaker som tex all medicintillverkning, alla kläder och skor folk har på sig (när det inte är endast ylle och bomull), massor av byggnadsmaterial, allt i bilar mm som inte är metaller, alla plastprodukter i övrigt – finns det något som inte är beroende av oljan, antingen som ingrediens, energikälla eller "tvättmedel"?
För den som vet är det i själva verket nästan osannolikt svårt att föreställa sig hur det blir när oljan börjar sina. För den som är intresserad av att veta mera om hur det egentligen ser ut rekommenderar jag Simmons&company´s powerpoints – välj en lämplig av de som finns på http://www.simmonsco-intl.com/research.aspx?Type=msspeeches
Jag har tänkt länge och väl och kan inte hitta något i det här hushållet som inte är eller varit beroende av olja. Inte ens hemmagjorda smörknivar i trä, då de förädlats med verktyg av metall som ju kräver olja för utvinningen och transporter.
… skulle vara när vi plockar svamp eller blåbär, men våra kläder och skor innehåller ju plast, eller har transporterats mha olja, och eftersom vi inte är nakna när vi plockar svamp så…
Sluta lipa nu din lilla kommunist, du är patetisk! Har ni miljömuppar någon gång funderat på vad ni kan göra för miljön? Jag vet, tag livet av er! Då slipper ni belasta miljön! Jag menar allvar.
Kul att se någon kalla cornu som väl i det närmaste är ultraliberal eller anarkokapitalist för kommunist. Snacka om att missa målet.
C beskriver sig ju själv i de mest motsägelsefulla termer, vilket gör att det är svårt att placera in honom på högervänsterskalan. Han skriver varje dag inlägg av mycket hög klass. Jag tror inte att vi i framtiden kommer att behöva oroa oss så mycket för jobben. Det kommer att gå åt mycket handkraft när oljan tryter.
Jag är novis på området med peak oil, men det är en sak jag inte förstår. Vad är det som säger att det inte finns stora oupptäckta oljefält i världen? Hur kan vi veta att peak oil inträffat?
För en som inte är så insatt liknar peak oil-folket ibland en väckelserörelse.
Dade,
Det som talar för att det inte finns några större oupptäckta oljefält i världen är att antalet nya fynd har varit i en stadigt nedåtgående trend sedan slutet av 60-talet, och detta trots allt mer sofistikerade prospekterings metoder över allt större områden på jordklotet. Eventuella större fyndigheter finns således på stora djup under haven eller i Arktis och kostnaden för att utvinna oljan där är avsevärt mycket högre än för världens befintliga oljefält. Så även om produktionen skulle kunna hålla jämna steg med den stigande efterfrågan, skulle det högre oljepriset fortplanta sig till snart sagt alla varor/tjänster; mat,transporter, prylar , ALLT !
HOTANDE PSYKIATRI!
VAD VILL GÖRAN HÄGGLUND?
– Peter Ingestad, Solna
Dade, världen är geologiskt undersökt. Man har väldigt god koll på var det finns förutsättningar för olja, och trots detta och trots allt bättre teknik så hittar man allt mindre olja.
T ex finns det inga geologiska förutsättningar för olja i Saudi-Arabiens "Empty Quarter", även om en del oinsatta därmed pekar och säger "titta, titta, en stor del av Saudi-Arabien är oexploaterad!" Även Sverige är ju oexploaterat, men man hittar inte olja i granit, oavsett hur mycket man borrar…
De "stora" fynd som görs numer är egentligen små jämfört med de historiska fynden, men de basuneras ut i media som jättefynd. I många fall fast de inte är fynd alls, se t ex
http://cornubot.blogspot.com/2009/09/desperation-av-media.html
Är man oinsatt och inte kontrollerar så verkar det ibland i media som att man hittar enorma mängder olja, men det är alltså fel vid närmare kontroller.
Ok, tack för svaret. Jag är med på det ni säger. Och när du Cornucopia säger att peak oil inträffade 2008 är det en slags bedömning, baserat på "kurvan" över världens oljeproduktion eller?
Intressant ämne.
En slags bedömning, ja.
Exakt datum är inte så viktigt, oljeproduktionen har inte ökat väsentligt sedan 2005, så se det som ett intervall. Finolja (light sweet crude) peakade 2001, konventionell olja 2005, och alla vätskor, inklusive oljesand, NGL etc peakade än så länge 2008.
Den fina och konventionella oljans peakar innebär i sig att all oljeutvinning hela tiden kommer bli dyrare även om den totala produktionen kanske tillfälligt kan återhämta sig.
@Dade
Den här bilden visar tydligt hur fynden av olja har sett ut jämfört med konsumtionen:
http://watd.wuthering-heights.co.uk/chartpages/d/d1oildiscavproj.html
Sedan ska man också tänka på att det är inte bara reservernas storlek som inverkar utan även den takt som man kan utvinna olja med. "Det är inte bara storleken på tanken som räknas utan även storleken på kranen" som någon sa.
Ofta hänvisas till att oljan "räcker" i 30 år med nuvarande användningstakt men då missar man att takten i utvinningen från ett oljefält faller med tiden.
Den här sidan visar grunderna i problematiken och rekommenderas:
http://www.theoildrum.com/node/5582