Dagens Nyheter har faktiskt två artiklar om guld och guldinvesteringar. Man tar rent av upp priset på guld i svenska kronor, SEK, vilket jag ju brukar posta här på bloggen varje vecka. Annars brukar media mest älta det totalt ointressanta guldpriset i amerikanska dollar, vilket endast är av intresse för någon som bor i USA.
Fråga är bara varför DN först skriver om guldet nu? Varför skrev de inte om guldet i höstas när det gick spikrakt uppåt, medan börsen gick spikrakt nedåt? Artiklarna verkar mest vara reklam för att man skall investera i pappersguld, gärna via Handelsbanken Bull- eller Bearcertifikat. Varför man skall investera i guld, annat än för att uppnå en bättre riskjusterad avkastning i en portfölj nämns inte, dvs underliggande problem i det fiatbaserade systemet av papperspengar utan egentligt värde som vi har i världen. Att investera i papperscertifikat i guld skiljer sig ju egentligen inte mot att investera i något annat papper – det fungerar så länge motparten gör det. Nu är visserligen Handelsbanken den stabilaste svenska storbanken, men likväl finns det en rejäl motpartsrisk.
Man nämner åtminstone de tre stora handlarna av fysiskt guld i artikeln, dvs Tavex, Guldcentralen och Norsk-svenskt Guld. Det är förstås svårt för en liten aktör som Liberty Silver att få plats i en sådan artikel, trots att de är billigare på motsvarande guld jämfört med de stora konkurrenterna.
Nej, undantaget för en period under 2007, så borde DN gått ut med rekommendationen att köpa guld redan år 2000, men istället har det varit ständigt tjat om fonder och aktier.
Enligt konventionell visdom så skall man nu sälja sitt guld när placeringsformen uppmärksammas i gammelmedia, eller krävs det att Aftonbladet tar upp guldet först? Å andra sidan sätter DN krigsrubriken att guldruschen är över, vilket är intressant eftersom de aldrig tidigare pratat om guldrusch på DN. Kul att något är över innan det ens börjar? I så fall är ju artikeln en anledning till att köpa guld om man skall vara contrarian mot gammelmedia…
Artiklarna var förstås relativt bra, men hur underliggande fundamenta i form av tryckande av nya digitala fiatpengar och medföljande inflationstryck på råvaror påverkar priset på ädelmetaller påtalas inte. Jag misstänker att de flesta inte kommer uppmärksamma eller speciellt inte reagera på artiklarna, utan som vanligt rynka på näsan åt guldet som placering. Speciellt som Handelsbanken påtalar att guldet kanske inte är en så bra investering den närmsta tiden, utan istället rekommenderar råolja eller vete.
Dessutom är det just nu en nedåtgående trend i guld mätt i SEK. Samtidigt får vi se vad som händer till hösten när intresset för ädelmetaller normalt är lite större än under sommarmånaderna.
Fysiskt guld förvarat säkert i bankfack är och förblir en försäkring mot sådant som finanskriser, andra kriser och politikers klåfingrighet med tryckandet av pengar. Samtidigt bör inte andelen guld i en portfölj överstiga 10-15%, åtminstone inte över tiden, och detta naturligtvis beroende på övriga tillgångar.
Skuldsatta och överbelånade svenskar bör nog först se till att amortera sina lån innan de köper guld eller ger sig in i någon form av marknadsspekulation, oavsett om det är råvaror, fonder eller aktier.
Guld är och förblir riktiga pengar, men då förutsatt att man har ett fysiskt innehav och inte en papperskonstruktion.
8 kommentarer
Hej,
Jag har funderat på att köpa guld på http://www.bullionvault.com/
Har du någon erfarenhet/hört något om dem ?
Jag har använt GoldMoney, och dem har jag god erfarenhet av. Dock lite omständigt att öppna konto, besök hos Notarius Publicus etc.
Tack för tipset! verkar vara en bra investering för framtiden 🙂
Cornu,
Har de senaste åren byggt upp en liten guldreserv (fysisk). Kommer inte köpa mer nu utan förväntar en större uppjustering av värdet i höst (Okt/Nov).
Är lång i detta och tänker inte sälja. Tror Peak Oil-turbulensen (den kommande) kommer ge än mer skjuts åt bl a guld.
Papperspengar däremot (även elektroniska) känns inte bra att ha i madrassen.
Osäkerheten ökar och politikers allt mer desperata gödslande med ofinansierade åtgärdspaket kommer göra fasta värden (typ guld) viktigare.
Skuldfri och fasta tillgångar enda någorlunda stabila saker att hålla i när det stormar framöver.
Du har ju din gård som exempel på det resonemanget.
Känns defensivt, men det är en viktig hörnsten. Vilka offensiva komponenter ser du i det privatekonomiska scenariot?
"totalt ointressanta guldpriset i amerikanska dollar"
Det omsätts instrument, tex warranter, och som handlas på svenska börsen vilka har lösennivåer i USD.
Så helt ointressant är det inte…
Före er som ännu inte vågat steget att köpa fysiskt guld kan jag säga att det är ganska roligt att äga guld och det är ganska lätt att drabbas av guldfeber.
I mitt bankfack förvarar jag också en DVD-skiva med kopior på inscannade kvitton på köpta ägodelar samt bilder på hemmet och allt man äger , då har man ju lite mer nytta av bankfacket än som bara guldförvaring.
Jag tror också att guldpriset kommer att fortsätta uppåt åtminstone i svenska kronor. Kronan är nu övervärderad och kommer att falla gentemot euron. Givetvis åker guldet med uppåt när euron sticker.
Förresten anser jag inte att pappersguld behöver vara något dåligt alternativ.
Man kan exempelvis öppna unallocated account hos Baird & Co. Kontot har inte täckning i fysiskt guld, men å andra sidan är Bairds & Co ett seriöst bolag med nu 42 år i branschen. Jag tror inte att Bairds kommer att träda i likvidation och jag litar mera på deras papperspengar än riksbankens.
Minsta deposition Bairds godtar uppgår till £5.000.
Vill man emellertid vara helt idiotsäker på sina besparingars framtida värde är fysiskt guld i ett bankfack givetvis det bästa.