Det absolut mest lönsamma, förutom att sälja bilen, man kan göra om man bor i en storstad eller kranskommun är att flytta. Det får bli mitt sista privatekonomiska tips av veckans utlovade sju.
Naturligtvis är flytt inte aktuellt för alla, en del kan inte tänka sig att flytta. Ungefär som en del inte kan tänka sig att släppa bilen, eller äta lite mindre kött. Men inte sällan finns det faktiskt de som sålt dyra huset i stora staden, och flyttat ut “på landet” (högst tveksam definition av en stabo) in i ett större och billigare hus. Under bostadsbubblans topp de senaste åren har man som lantis kunnat konstatera att de största husen i bya köpts av utflyttande göteborgare, inte sällan kontant med mellanskillnaden.
En villa i Göteborg kostar lätt 4-5 miljoner, och i visssa områden kostar rent av radhus så mycket. Tittar man på kommuner utanför kranskommunerna, som t ex Vårgårda eller Falkenberg, så kan man få tag på en villa för 2.5 miljoner respektive 1.9 miljoner inom gång- eller cykelavstånd från järnvägsstationen.
Pendeltid via tåg till Göteborg Centralstation är 1:07 från Falkenberg och kostar 1970:- i månaden för periodkort Göteborg-Halmstad. Från Alingsås tar det 33 minuter med tåg till Göteborg Centralstation och kostar 1255:- i månaden för periodkort Göteborg-Alingsås.
Är det så att man t ex bodde i Hovås innan, så tog kollektivtrafiken 33 minuter in till Göteborg Central. Med bil tar samma resa 20 minuter utanför rusningstid, antagligen 30 minuter vid rusningstid. Dessutom är det inte gratis vare sig med bil eller kollektivtrafik i Göteborg. Periodkort inom Göteborg kostar 435 SEK för en månad, och att köra bil Hovås-Centrum till en kostnad av 30:- milen inklusive allt (bor man i Hovås måste man ha ståndsmässig bil) går på drygt 2.7*30*21=1701:- SEK i månaden för 21 arbetsdagar. Fast de flesta låtsas ju bara om bensinkostnaden, vilket i så fall ger 2.7*0.8*21*11=498:- SEK i månaden.
För Alingsåsflytten ökar pendelkostnaden alltså 820:- i månaden jämfört med kollektivtrafik, och för Falkenbergflytten ökar pendelkostnaden med 1535:- SEK i månaden. Kostnader för pendling utöver 7000:- SEK om året är avdragsgilla. Å andra sidan är även räntekostnader avdragsgilla, men högst till 30%, medan pendlingen kan dras av till 58% om man betalar marginalskatt. Drar man av 58% av pendlingskostnaden över 7000 och slår ut på 12 månader så minskar månadskostnaden med 282:- SEK för Alingsås och med 582:- för Falkenberg. Efter avdrag blir den ökade kostnaden för två personer som tågpendlar från Alingsås alltså 1076:- i månaden, och för två personer som tågpendlar från Falkenberg 1906:- i månaden.
Bolån tre månader hos Swedbank går just nu på 2.55% i ränta. På ca 2 000 000 i prisskillnad mellan villan i Göteborg (4.5 MSEK) och den i Alingsås, så sparar man en räntekostnad på 51 000 SEK om året, eller 4250:- SEK i månaden. För Falkenbergvillan blir skillnaden 2 600 000 och räntekostnaden 66 300 SEK om året, eller 5525:- SEK i månaden. Efter avdrag blir detta 2975:- eller 3867:- SEK.
Så jobbar man i centrala Göteborg går det ungefär lika snabbt att komma till jobbet från Alingsås som från Hovås. När det gäller Falkenberg så kan man med fördel passa på att äta medhavd frukost på tåget, alternativt sova, vilket gör att man inte kastar bort någon tid på tåget.
Skillnaden för en enkel flytt blir i fallet två personer och Alingsås alltså 2975-1076=1899:- i månaden, och Falkenberg 1961:- i månaden. På tio år sparar man alltså ihop 227 880:- för Alingsås och 235 320:- för Falkenberg. Utan ränta eller annan avkastning.
Dessutom minskar man risken i boendet väsentligt. Man klarar bättre av räntehöjningar, och även arbetslöshet eller sjukdom, iom att man har lägre skulder. Vid arbetslöshet försvinner dessutom pendlingskostnader. Kan man dessutom jobba på distans eller byta jobb till ett lokalt jobb förändras kalkylen än mer.
Nu är fungerar det här som sagt inte för alla. I det här fallet är det två jobbar i centrala Göteborg, vilket är optimalt, men kanske inte så vanligt. Varje familj kan säkert hitta legitima ursäkter (om inte annat statusskäl) för att inte flytta, men detta är en illustration av vad man kan spara, samtidigt som man minskar risken väsentligt.
Och här handlar det inte om leben das Bullerbü (ursäkta dålig tyska), utan om en flytt till en småstad. Jag har avsiktligt valt exempel med gångavstånd till tågpendling, då detta är det framtidssäkraste alternativet ur peak oil-perspektiv. Jag kommer med fler inlägg om var man kan bosätta sig ur peak oil-perspektiv framöver, och även aspekter på leben das Bullerbü för de som verkligen vill bli lantisar, men även aspekter på varför man kan tänka sig att bo kvar i staden. Men det blir framöver och inte idag.
Oavsett, för den som nu i teorin skulle genomföra veckans exempel så är besparingen på tio år, utan ränta enligt följande för två vuxna:
Stackars LO-familjen 72 000:- SEK
Säg upp tidningen 25 000:- SEK
Släng TV:n. Eller åtminstone mottagaren 23 880 – 44 640:- SEK
Cykeln är snabbare än bilen 27 027 – 480 000:- SEK
Påsar under ögonen 3900:- SEK
Ät mindre kött 52 000:- SEK
Flytta 227 880 – 235 320:- SEK
Summa: 407614 – 912 860:- SEK på tio år.
Som sagt, utan ränta. Med en riskfri ränta på 2% kan man på det här viset nå upp till en miljon på tio år. Börjar man vid 25 har man alltså en gemensam miljon redan vid 35 års ålder. Innan barnen ens börjat skolan.
Sedan finns det ju hundratals trick till, t ex som vuxen dricka kranvatten istället för sötat eller osötat vatten på flaska. Det sparar åtminstone 10:- SEK per dag och vuxen, eller 73 000:- SEK på tio år för två vuxna. OK, droppa några droppar citron eller lime i, om du inte klarar vattensmaken. Eller lite skivad gurka. Blir iaf betydligt billigare än att köpa på flaska. Bor man på landet med egen brunn har man i bästa fall ett eget utsökt källvatten av Loka-kvalitet.
Iaf den som menar att man inte kan arbeta ihop en miljon i Sverige idag har helt enkelt valt att ha det så. Fortsätter man som exemplet ovan, dvs en bil mindre, bo längre bort från storstaden etc, så kommer man sitta på fyra miljoner vid 65 års ålder. Plus 40 års förräntning, och med en aktiv och intelligent förvaltning så kan vi prata om tiotals miljoner kronor.
Tack för ordet. Förhoppningsvis har jag iaf väckt några tankar, eller gjort någon upprörd.
13 kommentarer
Känner igen mig ordenligt i detta. Flyttade från Örebro till Kumla, promenad till stationen.
Halva priset på bostaden och tom lite lägre ekommunalskatt
Dessutom är det så himla gött att kollektivpendla. (Iofs skönare att jobba hemma). Man kan sova, äta, läsa mängder med böcker, samtidigt som man helt kan koppla av under resan. Ingen stress och press bakom ratten, inga medtrafikanter att bli irriterad på etc.
Man får ju säga att det är tips som genererar pengar du har föredragit i denna veckoserie. Men jag ställer mig frågan; hur kul har man då? Vad skall man göra med denna förbaskade miljon? Det enda ens liv är knutet till om man följer alla tipsen är oroandet om att förlora minsta lilla öre. Finns det någon mening med att spara ihop 4 miljoner under sin livstid och aldrig ha gjort någonting förutom att lämna efter sig ett stort arv till sina barn?
Jag tillåter mig hellre lite mer lyx i vardagen, ser till att vara utvilad när jag kommer till jobbet och kan prestera på topp varje dag istället. Prestationer som kommer att leda till en dubbelt så hög lön som jag hade haft som bitter gnetare. Jag sparar ju hellre 40% av en nettolön på 40 000 än 80% av en nettolön på 20 000.
Jag tror inte att det är många (undantag finns; Kamprad) som klarar av att prestera bra om man varje dag skall oroa sig över att inte göra av med några pengar.
Menmen, vi har alla våra olika idéer…
Var och en gör som han eller hon vill.
Gå ur facket är en no-brainer, säga upp tidningen likaså. Och livskvaliteten höjs faktiskt av att slänga ut TV:n, inte sänks. Äta lite mindre kött märks inte, och det finns dessutom god mat utan kött. De stora ingreppen är förstås att göra sig av med (en) bil och att flytta.
Jag varken gnetar, lider eller har tråkigt av att dricka vatten till maten.
Dessutom måste du inte spara de där pengarna. Du kan lägga dem på lyx om du vill. För kostnaden av en bil får ni många veckors semester i Thailand, om det är något man vill.
Fast i vårt fall används pengarna/besparingarna till att jobba deltid. Två vuxna som jobbar totalt 55h i veckan drar runt hushållet med ett överskott på ca 10 000:- i månaden, efter sparande, och trots två bilar. Payoffen av lite gnet är att ngn kan vara hemma med barnen fem av veckans sju dagar.
Sådant kan man använda det ökade ekonomiska utrymmet till om man blir lyckligare av det.
Hade man kunnat få fiberkabel överallt dit man vill flytta så hade jag inte bott centralt idag.. då hade jag bott på landet. Men tyvärr så kostar det multum och gräva ner en fiberkabel. Och jag pallar inte med någe annat än fiber idag för min internet uppkoppling =)
Som sagt, alla har sina ursäkter. I både Falkenberg och Alingsås kan du få fiber. Vi pratar fortfarande stad här, inte landet.
Tack för fina tips C. Sparsamhet i vardagen gör att man både kan skaffa sig trygghet på sikt och få utrymme för smålyx emellanåt. Mysig spa-helg med hustrun eller smaskig söndags-brunch med familjen till exempel.
Såg du releasen från peyto i fredags? En ganska måttlig sänkning tycker jag.
/CK
CK, en måttlig sänkning. Utdelningen ligger nu på 16-17% istället för 20%. Svider dock lite i kanten. Utdelningarna från Peyto är min största regelbundna inkomstkälla, så jag får skippa oxfilén ibland.
Tyvärr har jag inte möjlighet att gå ner i tid bara för att jag cyklar till jobbet. 40h i veckan, det är dealen.
Måste säga att gillar din blogg skarpt! Från att bara läst sport i princip så är det din blogg jag föjer flitigast…du har väckt lite nya intressen hos mig!
Fick veta i helgen att jag komemr få ärva ca 50000 och vet itne var jag ska göra med dom..efter att läst lite av din blogg så funderar jag att köpa guld för allt! Har du bättre tips så är jag tacksam!
~Keep up the good work~
Lars, tack för uppskattningen.
Man skall aldrig lägga alla ägg i samma korg. Jag har ingen uppfattning om 50 000 är mycket eller lite för dig. Beroende på riskprofil kan man t ex köpa guld för hälften (ca 26000:- för 100g guld nu), och lösa skulder med resten av pengarna, alternativt ha dem redo på banken för att köpa aktier med om ngt år, eller som buffert vid oförutsedda utgifter. Normalt är optimal fördelning guld någonstans 10-20%, men det är lite svårt att uppnå på 50000:-.
Överraskande arv är lite speciellt, det är ju pengar man inte förväntat sig eller räknat med. Det kanske finns något du alltid drömt om, som du kan använda en del av pengarna till?
Oavsett så ansvarar du själv för dina egna investeringar.
Mvh