I helgens Financial Sense hade Louis Vincent Gave från GaveKal lite funderingar kring framtiden för euron.
Han såg framför sig att mot slutet av 2009 kommer Italien inte längre kunna finansiera sina räddningspaket och sitt underskott via statspappersinlåning. Traditionellt har Italien löst detta genom att låta sin centralbank monetarisera skulden, dvs trycka nya pengar och föra in statsupplåningen i sin balansräkning.
Inget land med en egen valuta och lån i den egna valutan kan någonsin bli bankrutt. Man kan alltid trycka nya pengar för att betala skulderna. Resultatet är förstås inflation eller hyperinflation och fallande valuta. Men ett land som har lån i en utländsk valuta kan gå bli bankrutt. När Argentina ställde in betalningarna så berodde det på att man tagit lån i USD, en valuta som man själv inte kunde trycka upp.
Euron är att betrakta som en utländsk valuta ur euro-ländernas perspektiv.
Stämmer Gaves funderingar, så måste Italien vända sig till den europeiska centralbanken mot slutet av året. Vägrar de köpa Italiens upplåningsbehov får Italien antingen ställa in alla räddningspaket och se sin finans- och banksektor och sina företag kollapsa, eller så får Italien omgående gå ur euro-samarbetet och införa en egen valuta.
Går den europeiska centralbanken med på att köpa Italiens skulder, så kommer euron kollapsa. Som Gave sade så kommer investerare då inse att euron inte är den tyska D-marken, utan Italiens lire.
Ett annat land som också ligger i riskzonen är Grekland, som Reflexions of Red skriver lite om. In the End we’re all debt har också lite att skriva om i frågan. Italien var för övrigt läsarnas favorit som svar på frågan om vilket land som överger euron först tidigare i höstas, men Grekland var det få som röstade på.
Men nu vill vår egen lille Jan Björklund (fp) att vi skall införa euron, i strid mot en demokratisk folkomröstning. Väldigt liberalt av honom. Inte. Patron ur, kapten!
En av de få saker som stöder svensk exportindustri är den fallande svenska valutan. Hade vi infört euron på den tilltänkta nivån från 2003, 8:50 SEK, så hade vi inte fått se varsel på 1620 från Volvo igår, utan då hade Volvo varslat 16200. Sverige är som bekant ett exportland, det som driver svensk ekonomi och de svenska jobben är vår export. Att införa euron vore fullständigt vansinne. Dessutom har Sverige varit aktivare i att motverka finanskrisen än de flesta euro-länder, iaf enligt dagens riksdagsdebatt. Att införa euron skulle kosta mer jobb, inte mindre. Att Björklund hävdar något annat är ren retorik och politiska fantasier.
Louis Vincent Gave verkar från Hong-Kong, och på plats i Kina så ser han att det kinesiska tillväxtlokomotivet kommer tuffa vidare. Inte bara har man annonserat ett stort infrastrukturpaket, utan man planerar nu också att skapa ett välfärdssamhälle. Enligt Gave så är det så att trots att Kina är ett kommunistland så finns det t ex ingen fri sjukvård, utan fattiga människor på landsbygden står helt enkelt utan vård. På ett liknande sätt är det med utbildning. Kina är på många sätt fortfarande ett U-land, ett land med stora kontraster.
Att bygga upp allmän sjukvård, gymnasier, högskolor och universitet i världens folkrikaste land kommer driva den inhemska tillväxten rejält. Och ovanpå detta har man infrastruktursatsningar.
Gave räknar med att Kina-loket tar fart igen, och att tillväxten i Kina på helåret 2009 landar på 7%, även om det är trögt just nu.
Å andra sidan har Gave inte varit helt rätt ute tidigare. Bland annat kom han ut med en bok nyligen som hette The End is not nigh. Lite fel där. Då finns det andra som varit mer pricksäkra. Mer om det i nästa inlägg om spelbrädet 2009.
14 kommentarer
Cornucopia,
Jag håller med om slutsatsen att det finns strukturella problem runt Euron, tex mandatet för ECB kontra länders CB.
Men hur kan en valuta med så uppenbara problem stå sig så starkt tex relativt SEK?
//GeneClark
EMU är inget optimalt valutaområde. Att avsäga oss vår självständiga penning- och finanspolitik som är anpassad efter vårt lands ekonomiska situation är ren idioti.
Lille Lars har länge haft problem med läsförståelse och verklighetsuppfattning …
Den svenska skolan t ex hävdar sig väl i alla internationella jämförelser.
När verkligheten inte passar, så är det kartan som gäller … säger Lars.
Grekland har väldigt stora strukturella problem.
ta bara detta med pensionsystemet i Grekland. Där har man en statsgaranti på 80% av individens slutlön såvida man har arbetat i 30år.
Det finns för detat inga statliga fonderade medel likt de svenska AP-fonderna. Utan den grekiska statens kostnad tas ur driftsbudgeten.
Grekiska företag har normalt sett inga avtalspensioner och har man detta så bokförs detta som en skuld i företaget. inga fonderade medel alltså.
Det finns i stort sett ett obefintligt privat pensionssparande i genomsnitt.
Hur skall grekerna klara av “köttberget”?
Det svenska pensionssystemet reformering var en av de bästa långsitkiga beslut vi har tagit på senare år. Visst leder det till lägre pensioner inget snack om det. MEN det äventyrar inte statsbudget såvida vi har diciplinen att “spärren” gäller vilket ex. Erik Åsbrink och många andra sossar tycker utan slår då sspärren in (vilket den kommer göra under detta år=sänkta pensioner 2010) då skall pensionärer kompenseraras.
Snälla poltiker, låt detta långsiktigt hållbara system verka.
Kina, näst folkrikaste? Nog vill jag hävda att Kina ÄR världens folkrikaste land (1.34 miljarder) följt av Indien som god 2:a (1,66 miljarder). Indien kanske passerar Kina men inte förrän om kanske 15-20 år.
En större välfärdssatsning i Kina kommer ge enorma tillväxttal för denna nation framöver, om det blir verklighet. Frågan är väl om deras och jordens resurser kommer räcka till detta gigantiska projekt. Framtiden bär mycket intressant i sitt sköte.
WeeBe, tack, korrigerat. Fick för mig att Indien gått om Kina, men det var fel vid en kontroll. 1.147 miljarder för Indien, 1.33 för Kina
En gemensam världsvaluta kanske införs?!
Quote:
” Anonym sa…
En gemensam världsvaluta kanske införs?!”
Njaa, inte valuta, utan kanske riktiga pengar som gäller universiellt. Back to basic: Guld o silver igen.
Den gamla reliken som någon sa..
PD
Ser att skrivfelsnisse var framme i mitt inlägg. Indiens befolkning ska givetvis vara ca 1,147 miljarder, precis som du skrivit Cornu.
Bra, att du rättat det 🙂
http://www.census.gov/cgi-bin/ipc/idbrank.pl
En självständig penning- och finanspolitik och den flexibilitet det innebär är bra för Sverige, givetvis under förutsättning att landet ser till att ansvarsfullt hålla en sund finansiell ställning. Dock skall man inte ha för bråttom och utifrån detta säga att “det inses lätt” vad som kommer hända med Euron på sikt i allmänhet och Italiens och Greklands situation i synnerhet. Det finns en tendens till övertro bland hemma-på-kammaren-ekonomer att sunt förnuft snabbt leder till en given slutsats även för tämligen komplexa problem (kommentarsskrivaren här lider själv vid introspektion tydligt av detta syndrom). Så är inte fallet, i alla fall inte i detta fall. För en bra genomgång av detta se den ständigt läsvärda W Buiter nedan.
http://blogs.ft.com/maverecon/2009/01/sovereign-default-in-the-eurozone-and-the-breakup-of-the-eurozone-sloppy-thinking-101/
Hur fallet är kan vi bara spekulera kring, liksom författaren av din länk. Resultatet vet vi inget om än, utan det ligger fortfarande i framtiden.
Har svårt att ta mig till ditt argument att en stark valuta skulle långfristigt vara en nakdel för en exportnation. Om jag minns rätt var tyskland stora delar av 70, 80 och 90-talet landet i världen med högst export trotts en stark valuta. Detta innebär inte att jag tycker sverige borde gå med i euron, det är bra med en gemensam valuta för europa, en kontinent med många kriger för inte så värst länge sen, vilket medför vis tvång till kollaboration. Samtidigt är det viktigt med länder som står utanför. Lite som i naturen, har du många komponenter i ett system som delvis kan ta varandras funktion blir det hela mera stabilt. Annars brakar det hela ihopp om det skiter sig på ett ställe.
Sven
Sven, hönan och ägget. D-marken var nog snarare stark pga Tysklands starka export, inte tvärt om.
När Sveriges näringsliv och export stärks pga den svaga valutan kommer förstås valutan att stärkas igen över tiden.
Vore det så skulle man tycka att 30 år av (relativt) stark valuta skulle räcka att strypa exporten vilket talar för att en stark valuto LÅNGFRISTIGT inte skadar exporten. Tvärtom, stabila priser opåverkad av inflation underlättar effektiv prissättning vilket bidrar till att resurser hamnar där dom skall. Kan rekommendera “Gold the once and only money” (eller så) i ämnet.
Sven