Med rådande finanskris och tillhörande börskrasch och recession så är det kanske lite sent att prata om hur man tar vinster. Men om inte annat kan det vara bra att ta med sig detta när börsen väl stiger igen.
Att sälja en aktie eller aktiefond för att köpa en annan är inte att ta en vinst. Att sälja en aktie eller aktiefond för att köpa något räntebärande eller sätta pengarna på banken är inte heller att ta en vinst.
Man skall skilja på att ta en vinst och att sprida sina risker. Att flytta pengar mellan tillgångsslag, eller fler aktier är att sprida risker, inte att ta några vinster.
Att ta en vinst är att använda pengarna till något verkligt. Först när man plockar ut pengar ur finanssystemet och köper något realt för pengarna tar man en vinst. Tills dess tittar man bara på siffror på en skärm eller på ett papper, siffror som inte har någon som helst relevans förrän man faktiskt använder dem till något. Pengar på bankkonto eller räntebärande är pengar du riskerar att köpa aktier för, aktier där du kan förlora pengar. Eller förlora en del av pengarna om banken går omkull. Eller om man köpte Lehmanobligationer, förlora det mesta.
Istället är det först när du använder pengarna som du tagit vinsten. Det kan vara genom att köpa bostad, inklusive amortera dina bostadslån. Det kan vara genom att åka på en semester. Det kan vara genom att köpa en bil. Eller en platt-TV. Isolera huset. Köpa värmepump. En ny soffa. Betala av studieskulden. Starta eller köpa ett företag. En ny cykel till äldsta barnet. Köpa realkapital som skog och mark. Bygga ut huset. Renovera badrummet.
Bäst är förstås att inte konsumera, utan använda pengarna till realkapital (inklusive amorteringar) eller utgiftssänkande reala investeringar, som energibesparingar etc. Folk frågar sig hur lönsam en värmepump är och kräver exakta siffror och kalkyler, men om platt-TV:n är lönsam är ingen fråga man ställer.
Den rike köper sig inkomster, medan den fattige köper sig utgifter.
Genom att successivt sälja av och plocka ut delar av sina vinster och omsätta dem i verkligheten så får man något varaktigt, annat än siffror på en skärm. Det är antagligen många som idag sitter och svär över att de inte tog ut pengar och gjorde det där de drömde om, och istället fått se kapitalet på börsen halveras.
Kanske sålde man inte för man ville inte betala skatt? Fördelen med att ta ut pengarna och omsätta i verkligheten är att man då inte behöver känna att man efter skatt fick mindre aktier att köpa för pengarna, för man använder dem till något helt annat. Man behöver inte oroa sig om förlorad ränta-på-ränta, då man inte placerar pengarna på det viset.
Just skatteinlåsningen är en allvarlig psykologisk effekt som drabbar många sparare. Enbart den gör att kapitalförsäkringar kan vara att rekommendera, då man slipper oroa sig över skatt vid försäljning. Kapitalförsäkring är inte gratis, och inte alltid lönsamt, men åtminstone så ökar möjligheten att inte sitta och titta på när kapitalet försvinner.
Kom ihåg nästa gång: Innan pengarna används till något i verkligheten så har du inte tagit någon vinst.
Fast en del blir kanske lyckliga av att se siffror på en skärm.
11 kommentarer
Jag håller helt och hållet med dig. Jag ändrade min strategi för det kommande året efter samma insikt som du skriver om.
http://www.rikatillsammans.se/2009/01/03/ekonomisk-budget-strategi-och-mal-for-2009/
Tack för bra inlägg!
//madwax
"Folk frågar sig hur lönsam en värmepump är och kräver exakta siffror och kalkyler, men om platt-TV:n är lönsam är ingen fråga man ställer."
Denna skenbara paradox kommer sig av att värmepumpens enda funktion är att minska uppvärmningskostnaden. TV:n tillför däremot något, dvs möjligheten att se på TV, eller bättre bild och mer utrymme om den ersätter en befintlig tjock-TV.
Det där med mer utrymme kan faktiskt vara intressant att göra en kalkyl på för den som bor i lägenhet med hög kvadratmeterhyra.
"Folk frågar sig hur lönsam en värmepump är och kräver exakta siffror och kalkyler, men om platt-TV:n är lönsam är ingen fråga man ställer."
En intressant iakttagelse, men den har nog en mycket enkel förklaring: de allre flesta vet redan på förhand att en TV inte på något sätt är en lönsam ekonomisk investering, alltså behöver man inte fundera över det.
Möjligtvis ett undantag om man mot förmodan skulle vinna på Lyckohjulet, Keno, Vem vill bli miljonär och allt vad det nu heter, utan att först ha spelat bort mer än man vinner…
Det är ju snarare så att en TV levererar tjänsten underhållning som man villigt betalar för, det är konsumtion. Men man kanske ska sätta sig och stirra på värmepumpen istället… win win liksom!
Angående att en värmepump bara skulle vare en investering för att minska uppvärmningskostnaderna. Jag måste säga att jag har haft mer glädje åt att använda värmepumpen på kylläge på sommaren än vad jag har haft av en den nya tv:n.
Kanonbra skrivet! Minns med glädje och tydlighet de vinster jag tagit 🙂
"Att sälja en aktie eller aktiefond för att köpa något räntebärande eller sätta pengarna på banken är inte heller att ta en vinst."
Kan väl inte riktigt hålla med om det. Sätter man pengarna man har tjänat på banken så anser jag det vara en vinst.
Kanske bara jag som är konstig eller ?
Ja.
Kan man resonera på samma sätt när det gäller ett papper som man säljer med förlust men investerar i ett annat? Förlusten är inte rättfärdigad förrän man har gått ut systemet med mindre pengar än man gick in med?
@Tompamannen
Om man resonerar på samma sätt så skall det ju tolkas som att du inte är säkrad att du kan använda pengarna förrän du använder dem.
Tolkningen kan uttryckas som att förlusten är potentiell sålänge du inte använt dina pengar. Kan tolkas som att du inte skall investera pengar som du inte kan avvara då de är potentiellt förlorade när du investerar dem.
Det är absurt att tänka så. Om du säljer en aktier med 100 % i vinst och istället köper ett riktigt privat företag? Har du då tagit ut pengarna ur det finansiella systemet? En aktie är en DEL i ett företag. Lektion A i aktiekunskap
Snedvriden och väldigt felaktig bild på världen..