523
Realtid.se har ringt upp SBAB:s kundtjänst och frågat om lägre räntor och Anders Borg.
Kundtjänstemannen verkar åtminstone ha förstått hur det egentligen ser ut, och kallar liksom jag Anders Borg för en populist, och gör liksom jag analysen att Anders Borgs uttalande var rent valfläsk och ett sätt att plocka poäng och röster från socialdemokraterna, samt att Anders Borg borde veta bättre. Och det verkar fungera, (s)ocialdemokraterna fortsätter rasa enligt senaste opinionsundersökningen.
Eller så har han läst mitt blogginlägg.
Fast det är lite parodi att fråga den lille medarbetaren om åsikter om Anders Borg. Roligare hade varit att höra vad VD:n för SBAB säger.
10 kommentarer
Att vara politiker är att vara populist. En politikers största förtjänst är förmågan att läsa opinionen. Genom uttalanden likt det som Anders Borg gjorde om bankerna styr han det till sin egen fördel. De “nya” moderaterna har till stor del övergett aristokratin och försöker i stället vinna mark genom “Svenssons” fundamentala värderingar. Den fanns en tid när Marcus Wallenberg hade stadsmakten lindad runt lillfingret – men respekten för kapitalets förmåga att styra beslut i rätt riktning har fått sig en regäl snyting senaste tiden.
Syftet att sätta press på bankerna tjänar både ett populistiskt syfte och ett nationalekonomiskt syfte.
Avgörande för hur besvärlig denna recession blir är gemene mans förmåga att betala för den vardagliga konsumtionen. Att få ned boräntorna är väsäntligt för statsfinanserna – då boräntorna står för en mkt stor del av hushållens kostnader.
En politiker som inte förstår att vara populist är en död politiker!
Att marknadsföra sig själv eller sin egen sak gör man genom att utnyttja opinionen i stället för att vända den emot dig.
Borg är ett barn av nationalekonomisk marknadspsykologi och är den nya generationens moderater. De som försått att, regera och därmed påverka, gör man genom att stå i centrum för människors tyckande. Inte likt aristokrater som Bohman, Bildt eller Lundgren – stå i centrum för sitt eget tyckande. Det gamla moderatstyret var just för gammalt och socitetsstyrt – inget som väljarna kunde identifiera sig med.
För att vi skall få behålla en borgerlig regering är det mkt politiskt taktiskt att agera likt Borg gör. Alernativet är annars att de socialistiska krafterna finner luft att föra fram sina budskap om hur ultrahögern bara “gör de rika rikare” och hur man raserar välfärssamhället.
Bara att välja!
Mvh Mishainv
Visst, mishainv, men det inhemska konsumtionen räddar inte svensk ekonomi, vi lever på export inte på 0.25% lägre boräntor med motsvarande ökad konsumtion av produkter tillverkade i Kina eller Indien.
Oj! Det var verkligen en frispråkig kundtjänst. Mycket bra redogörelse för hur det fungerar. Dock frånsäger han sig SBAB:s egna ansvar i krisen med sin 100%:iga belåning av fastigheter. Kanske inte fullt så snyggt!
/rourk
Allting ar inte svart eller vitt ,cornucopia.
Fingertoppkänsla och balans är nyckelord i kriser. Din kommentar tycker jag var lite naiv!
Jag uttryckte, citat. “Avgörande för hur besvärlig denna recession blir är gemene mans förmåga att betala för den vardagliga konsumtionen.”
Anders Borgs syfte med att sätta press på bankernas bolåneräntor är inte att vi skall konsumera oss själva ur krisen. Det är så pass allvarligt i det makroekonomiska läget, med varsel och arbetslöshet som ökar alldeles för fort. Hushållens betalningsförmåga är mkt ansträngd – man har inte råd att betala sina räkningar för det dagliga uppehället. Siffror talar om för oss att vi t.o.m köper billigare och sämre mat sedan några månader tillbaka.
Vi riskerar att likt andra länder gå in i en negativ spiral med tvångsförsäljningar av egendom som ytterligare ökar pressen på bankernas soliditet och således även statens finanser genom ökad belastning på försäkringssystemen.
Vad vi räds är en deflationsekonomi där reala värden minskar i sådan omfattning att det verkligen raserar den välfärd som vi idag tar för givet. Vi får helt enkelt inte ihop balansräkningen.
Ibland får jag uppfattningen att du på något sätt vill nå detta scenario, och det är i så fall beklagligt.
Marknadspsykologin är just nu extrem och varje ord som yttras av politiker är viktiga för att inte ytterligare påverka den negativa bilden.
Lite populism är just det som människor behöver just nu för att orka med vardagen då många förlorat kanske mer än halva sitt sparande. Att orka se gramtiden med tillförsikt, att söka nya jobb etc.
Mvh Mishainv
mishainv, naturligtvis är inget svart-vitt. Men du håller med om att Anders Borg ägnar sig åt populism.
Jag önskar ingen nedgång, men är av den skolan som anser att de som agerat fel skall straffas och lära sig sin läxa, dvs banker som lånat ut för mycket till bubbelvärderade bostäder och privatpersoner som lånat för mycket till dessa bostäder.
Bankerna har nu börjat lära sig och ta bättre betalt och strama åt utlåningen, även privatpersoner verkar börja lära sig genom att inte vilja betala samma överpriser för bostäder längre.
Att då försöka låta folk och banker som agerat fel slippa undan anser jag är fel.
Istället riskerar vi en långdragen och utdragen recession och stagflation istället för en kort och brutal deflationsprocess och utrensing av felpositionerade spekulanter, oavsett om det rör sig om överbelånade privatpersoner eller risktagande banker.
Vi har inte så lång tid på oss innan oljekrisen leder oss in i en kronisk recession, och det är då viktigt att snabbt få bort excesserna så vi hinner satsa rätt under något år innan det blir för sent.
Studerar man tidigare recessioner och deflationsperioder som har sitt urprung i liknande överkapacitet i produktion/ likviditet, så ser man tydligt att det tvärtom mot vad du skriver går att mildra en deflationsperiod, både i tid och styrka, genom stimulerande finanspolitiska åtgärder, riktat såväl mot företag som privat.
Systemet straffar redan sig självt tillräckligt och behöver nu balanseras upp. När vi väl har gjort det (kan ta längre tid än vi tror) så är det dags att lära läxan, d.v.s strikt undvika överkapacitet i produktion och tillgång på “billiga pengar”.
Det kapitalistiska systemet behöver reformeras med nytt regelverk.
Att låta bankerna kompensera för sina dåliga investeringar leder bara till än mer belastning för staten och skattebetalarna i dess förlängning – när låntagarna inte längre kan eller bryr sig om att betala.
Blir det riktigt illa så slutar gemene man också att ta ansvar för sina handlingar, likt bankerna.
Varför jobba, när staten tar allt eller som nu – varför jobba när bankerna tar allt. När den enskilda människan tappar förtroendet för värdegrunden då exploderar hela situationen rakt upp i ansiktet på oss alla och ingen går säker.
Just nu handlar det om att köpa oss tid och det gör vi bäst genom att inte låta systemet krascha.
En systemkrasch kommer mynna ut i anarki, tro mig.
När försäkringskassan inte betalar ut pengar eller a-kassan krånglar, banken tar ditt hus kommer man inte stå overksam.
Det finns redan idag socialkontor i landet som har bevakning av Securitas.
I södertälje har socialtjänstemännen väktare som följer dem mellan hemmet och arbetet.
Mvh Mishainv
Varför skall kapital koncentreras till bostadsspekulation, med konstgjort låga räntor, när produktiva verksamheter inte får krediter?
Anonym, räntorna har varit för låga under högkonjunkturen. Det har jag kritiserat sedan lång tid.
Vad bankerna nu gör är att buffra kapital för nya kapitaltäckningskrav som det diskuteras om just nu.
I Usa har räntan sänkts med 4 % sedan konjunkturvändningen men boräntorna har gått åt motsatt riktning, de har stigit. En bank och finansmarknad som den är uppbygd idag fungerar monopolistiskt. Banker som är för stora för att gå omkull, större än staten, se Island, är en katastrof för medborgarna. Kunkurrensen i denna oligopol liknande verksamhet är näst intill obefintlig. En form av kartellstyrd verksamhet som fullständigt dikterar villkoren för medborgarna. Kom ihåg att det är de folkvalda som är satta att kontrollera verksamheten som misslyckats inte gemene man. Den enskilda människan som behöver ett större boende för familjen har inte mkt annat val än att betala vad marknaden bestämmer, och ska inte lastas för bostadsspekulation.
Det är bankerna som med en orimligt låg förtjänst och risk lånat ut pengar under goda tider.
Man har medvetet invaggat blåögda och naiva människor i säkerhet för att girigt komma åt bonussystemens progressiva utdelningar.
När det sedan smäller vill man inte vara med och dela ansvaret.
Gå in och lagstifta kortsiktigt (3år)- bankerna äger i hypotekslån rätt att ta ut max 1% över gällande diskonto, därefter en höjning med max 0,25% / år.
Tids nog infinner sig en balans och vi undviker att familjer får lämna sina boenden när lavinen rullar.
I Sverige har vi inte haft vad man kallar bostadsspekulation, likt köpa för att hyra ut. Detta fenomen finns på andra håll, Storbrittanien, Spanien etc.
Det är inte skattebetalarna och de “vanliga” medborgarna som skall betala. Den som tagit ngn i båten får ro honom i land och kaptenen ska vara den siste som lämnar skeppet innan det går under.
Härligt!!! Ner med Mona Sahlins inkompetenskultur & hela rödgröna röran! Nu blev jag riktigt glad & inställer eventuellt mitt nära förestående självmord.
:oD
(Vänsterpartiets vänsterflygel tillhör de klyftigaste inom politiken, och saknar följaktligen inflytande därpå. Vad som räknas inom bÖnstern är ju inte det arbetande folkets behov, utan RIKTIGA frågor som Nolltillväxt, Fler kvinnliga generaldirektörer, Kärnkraft på ekologiskt odlade nypon, Flosklernas tjUs & Homosexuella bröllop.)
Mona Sahlin bör, som lätt inses, STANNA KVAR!
:oDDDDDDD
För övrigt anser jag att Sverige ska rusta som Adolf Hitler.
– Peter Ingestad, socialt medveten tokkonservativ
…
Finanskrisens grundorsaker är som följer:
1. Peakoilproblemet.
2. I USA har inkomstskillnaderna ökat drastiskt i tre decennier. (En liknande trendens kännetecknade 20-talet. Sen kom kraschen som bekant.) USA:s skattesänkningshysteri, som bara gynnat de rika, har skapat ett gigantiskt underskott i statsfinanserna. Samtidigt försökte Clintonadministrationen med stöd från Wall Street muta de lägre klasserna med billiga lån vilket under republikanska presidenter understöddes av an vettlös lågräntepolitik från Fed.
För en analys av problematikens grundstruktur:
http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet
Även denna artikel borde i sammanhanget ha intresse:
http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/21/ekonomins-elande
Mishainv:
Klockrent analyserat i mina ögon 🙂
/K