Idag höjde Riksbanken reporäntan till 4.75%. Det skriks nu brett och vilt om att räntan är för hög från diverse särintressen, eller så kallade “bedömare”. Men är den egentligen det?
Som alltid när man tittar på räntor, avkastning på kapital eller investeringar så måste man titta på det reala utfallet; Utfallet justerat för inflationen. Det här med inflation är svårt för många tydligen. Inte bara har de svårt att acceptera att Riksbanken har ett uppdrag att bekämpa inflationen, utan de har även svårt att ta med inflationen när de tittar på räntor eller avkastning.
Som exempel så pratades det om “nya börsrekord” på börsen 2006-2007, men det var bara nominellt. Justerade man för den rätt blygsamma inflationen vi haft sedan den reala börstoppen i mars år 2000, så hade börsen fallit i reala termer även när media bredde på stort om börsrekord. Hade man investerat i börsindex sedan år 2000 hade man alltså inte ens bevarat sitt kapital, utan det hade minskat i värde i reala termer.
Vad är inflation? Det är ett ämne vi kan diskutera en annan gång. I detta inlägg låtsas jag att inflationen är konsumentprisindex, KPI, även om det bara är själva symptomet på sjukdomen inflation.
Till rubriken? Är räntan egentligen hög? Svaret måste vara ett entydigt nej. Vi tittar på realräntan:
Som vi ser har inte den svenska realräntan varit så här låg på länge. Rent av inte alls de senaste 14 åren. Det har aldrig varit billigare att låna pengar än idag. Och under den sämre konjunkturen 2001-2003 hade vi betydligt högre realräntor. Det går att argumentera att vi har lågkonjunktur idag, men då skall vi ändå tåla åtminstone en procentenhet högre realräntor, alltså 5.75% i reporänta redan idag.
Vi tar även en titt på räntan, inflationen och realräntan i samma graf:
Vad Riksbanken i praktiken gjort är sänkt realräntan kraftigt det senaste året. Det stimulerar ekonomin, men kanske inte särintressen som giriga banker, fackföreningar eller för bostadsägare som tagit för stora lån utan realistiska amorteringsplaner och utan en rejäl handpenning.
Som det är nu så får man betalt för att låna pengar. Realräntan är så låg att medräknat avdragsrätten för räntan så överstiger inflationen kostnaden för lånet. Detta visar att Riksbanken bör fortsätta höja räntan.