Guadeloupe med huvudstaden Pointe-á-Pitre (PaP) är som ett franskt län, departement, och en full del av EU med sin internationella flygplats en av huvudingångarna till Karibiens Leeward Islands och då särskilt för fransmännen. Nedan följer lite foton från platsen, där Lena och jag mönstrade på katamaranen.

Guadeloupe är inte en liten plats. De två sammanbundna öarna Grande-Terre och Basse-Terre har lite mindre än 400 000 invånare om än minskande när många flyttar till Frankrikes fastland för jobb. Som ett franskt departement är man en full del av Frankrike, inklusive att man tillsätter parlamentsledamöter, och som del av EU är det också enkelt att ta sig dit. Själva flög vi direktflyg från Orly.
Det finns en klar dominans av franska turister här, men också tyska, och det verkar också vara en stor knutpunkt för kryssningsfartyg, som dagligen kommer och går. Det är trots allt bara direktflyg från Paris så är man på plats och har Medelhavsvärmen även på vintern.
Andra stora internationella flygplatser på Leeward Islands är nederländska Sint Maarten (artikel från 2019 och bokreserachen för Redovisningsavdelning Marviken) och fd brittiska Antigua, och min känsla är att Guadeloupe påminner mycket om Sint Maarten, men med PaP får man mer storstadskänsla, lite som Nice på franska Rivieran kanske, som kan vara rätt ruffigt om man förvirrar sig bort från turistområdena.
Ankomsten inleds med olika försök att blåsa oss på taxi där vi ska betala fullt pris men dela med andra resesällskap som också ska betala fullt pris. Lena är dock berest, har varit i Karibien förr, inklusive under världsomseglingen, samt har en ickesvensk inställning till förhandlingsprocessen och till slut hittar vi en taxi som kör på taxameter vilket visar sig vara billigare än angivet fastpris trots en enligt Google Maps liberal och dubbelt så lång omväg till vår destination, men så blev det ingen dricks heller. Taxichaffissen visste att vi visste, och det ingår väl i spelet, så inga sura miner. Taxi är för övrigt enda anledningen till att ha kontanter visade det sig.

Vi mönstrar på katamaranen i ett kärt återseende med skepparen, en fd fransk IT-konsult och fd företagare inne på sin andra pension, och dennes flickvän. Jag har seglat med honom 2020 och Lena som crew totalt fem gånger tror jag, både i Medelhavet och i Atlanten, men nu korsade han över till Karibien i december.
På redden inne i hamnen i PaP ligger även en norsk monohull och två danska visar det sig, men annars domineras segelbåtarna förstås av franska.

Ganska snart invigs vi i det karibiska vädret på Leeward islands så här års. Stabila 25 – 30 grader, och kanske nedåt 22 nattetid om det vill sig väl. När som helst kommer det störtskurar med regn, vilket gör att man inte kan sova med taklucka eller ventiler (fönster på en båt) öppna, utan det är bara att vänja sig vid värmen. Det här är ingen charterkatta med A/C, utan man får helt enkelt vänja sig vid klimatet.
Som boende i Sveriges regnigaste område Sjuhärad är man visserligen van vid regn, men hemma regnar det hela dagen om det regnar, inte i tio minuter. Det är dock god sikt mot horisonten iaf till havs så man får god förvarning innan regnskurarna driver in.
Samtidigt är det inte kvalmigt och fuktigt i luften, utan rätt torrt och regnet tillsammans med den ständiga vinden från öster agerar svalkande, men man undviker att sitta i solen om man slipper. Särskilt där det också är lä.
Vi anlände sent, så det var egentligen bara middag, få upp Starlinken och sedan gå och lägga sig. Skepparen påtalar att eventuellt oväsen under natten bara är kryssningsfartyg som kommer och går. Vi ligger också intill farleden för fartygen till bränsledepån och containerhamnen.

För övrigt finns det en hel containerbaserad logistik för kryssningsfartygen, som ingalunda sourcar förnödenheter lokalt, utan tar emot dem via förskickade containers till de hamnar man lägger till – stålburkar fyllda med vinflaskor och allt annat som går åt till turisterna, medan färskvaror flygs in.

Med fem timmars tidsskillnad blev det sedan uppgång 02-03 varenda vardag för min del för att skriva ekonomibloggen och om jag inte även skrev Ukraina samtidigt så var det upp igen vid 05 – 06 och morgonsolen för Ukrainaartikeln.

Fem timmars tidsskillnad åt det hållet är ett helvete – mycket bättre att jobba från Asien där men istället kan ta det lugnt hela förmiddagen och först måste skriva dagens ekonomiartikel vid 13-tiden.

Andra dagen tar vi dingen in till marinan för att proviantera på Carrefour, och tryckte även in ett kort landhugg till turistfällan kryddmarknaden. För övrigt skönt att klara hela resan utan kort eller kontanter, utan köra allt med klockan och Apple Pay så behövde man inte oroa sig över ficktjuvarna på marknaden.

Carrefour stod för den egentliga enda provianteringen, även om det blev några små tillskott av bland annat ägg på senare landhugg.

I marinan håller charterturister på att mönstra av och mönstra på sina kattor och bitvis är kajen överlastad av stora resväskor. Själva reste Lena och jag bara med var sin ryggsäck, plus en separat datorväska för Starlinken som är lite för omtålig för att bankas in i den övriga packningen. Lite oklart varför man behöver stora resväskor för att segla i Karibien, men alla har olika preferenser och behöv antar jag. Eller är där längre. Vi var bara iväg i tio dagar.

Sedan packar vi ihop oss, för vi ska inte stanna i storstaden PaP, utan drar vidare. Även Marie Gallant och Isles des Santes ingår i Guadaloupe, vilket för övrigt gör att PaP också är en startpunkt för många som chartrar en katta, då man kan segla runt mellan öarna utan att behöva klarera ut från Frankrike. Ska man dock över till vulkaniskt aktiva närliggande och halvt evakuerade Montserrat måste man klarera ut ur Frankrike, in och sedan ut igen från Montserrat vilket är en del pappersarbete. Vet inte om charterfirmorna är så pigga på att turisterna seglar nära vulkanen öht. De flesta håller sig nog till Guadeloupe, Marie Gallant och Isles des Santes.

Vi får kryssa ut ur hamninloppet, som också halvt blockeras av ett rev, och det går trögt tills vi väl kommer ut på öppet hav och vinden för oss mot Isles des Santes i ofta över tio knop speed over ground.

Mer om den destinationen i nästa artikel i ämnet där Isles des Santes är en betydligt i intressantare plats än Pointe-à-Pitre. Och Karibien istället för Nice.

Det kommer separat artikel om Starlink Mini för segling utomlands eller offshore, så jag går inte in på detaljer just nu, annat än att detta uppenbarligen fungerat enormt bra, då jag de senaste tio dagarna alltså varit utomlands och kört Starlink (utom på flyg och flygplatser). Lena har även haft videokonferenser och möten online i sina jobb.
38 kommentarer
Jaja, Sverige är också fint. I februari. Hade varit bättre med lite snö.
😀
Påminner om när frugan skulle jobba två veckor i Dominikanska Republiken i november.
Och jag blev hemma med tre småbarn (har för mig den yngsta var tre-fyra eller nåt, det var fullt dagiskör, iaf.)
Vi höll kontakten med lite “fusk-vykort” i brevlådan (bilder som jag skrev ut och “postade” så barnen fick hämta nåt varje dag, detta var när mobiltelefoni med kamera var “en grej”)
Droppen kom när hon, inför helgen postade “förresten, vi blev tvingade att byta till ett strandhotell. Det var fullt på affärshotellet.”
Men vi är fortfarande gifta, och jag älskar henne (och barnen) lika mycket än idag (hon har sina styrkar, och de överlappar mina svagheter)
Trevligt med resereportage från varma Karibien när man huttrar i nollgradig blåst. Lite kul ändå med inrikesflyg från Frankrike till kolonierna, alltid retar det någon. Finns det ens någon lokal vilja att frigöra sig och bli självständiga? Fransk turism lär väl minska om det inte längre är inrikes?
En hel del intressant historia i området. Hur reser ni rent praktiskt? Lägger ni till och övernattar i hamnar eller är det frystorkad mat till middag med trangiakök?
Det är vanlig mat som lagas i köket ombord.
När man ser skillnaden mellan EU-medlemmen Guadeloupe och fd brittiska numera självständiga Antigua och Barbuda så tror jag inte Guadeloupe är särskilt intresserade av självständighet, nej.
Man kan laga riktigt bra mat ombord en båt, det var inte min mening att håna den; men jag inser att det kan uppfattas så. Jag ska sluta försöka skämta. En av mina mest minnesvärda middagar var en kylig höstnatt på en liten motorseglare utanför Askersund en route mot Västervik. Det var en rysk middag med borscht (som är Ukrainsk), smetana, ryskt bröd och andra godsaker. Märk väl att det här var typ år 2010, innan ryZ blev fullblods Nazi.
En middag ombord blir en speciell mysfaktor, svårt att förklara stämningen.
Lena är mästerlig på att laga båtmat. Gourmetnivå.
Sedan åt vi två middagar och en lunch på restaurang när vi låg för ankar.
Klart att Lena lagar mat på mästerkocknivå. Denna kvinna verkar att ligga på topp på allt hon gör. Jag beundrar verkligen henne!
Det här var ju väldigt udda. Dök bara upp ett ord i huvudet och det var: coolt! Kontraster förnöjer och intressant att följa resan och intrycken med LW lins.
Lars, jag är extremt imponerad av din arbetsmoral.
Håller med om att det är riktigt drygt att försöka arbeta från Karibien pga tidsskillnaden.
Väsentligt trevligare att arbete från Asien som du är inne på.
Kom således aldrig ur jetlaggen, men som bonus är jag nu har jag dessutom jetlaggen från helvetet när jag väl kommit hem.
Hahaha, så klart.
Intressant läsning LW, tack! Angående din kommentar om Antigua, så håller jag med dig. En otroligt vacker ö, men ack så fattigt och eftersatt utanför hotellområdena.
Kvaliteten på vägen till flygplatsen på Antigua säger jag bara …
Tveksamt om jag någonsin kommer att återvända till Karibien.
Senast när jag var där för 25 år sen såg jag Haitier i vitögat som arbetade från morgon till kväll med socker.
Manuellt så klart för det var billigare än maskiner.
Hade de haft chansen hade de mördat mig och ärligt talat hade jag haft full förståelse för det.
Haiti är inte den hälsosammaste platsen i Karibien, utan väl att betrakta som ena änden på normalfördelningen.
I andra änden har du väl platser som Turks & Caicos eller Saint Barthelemý.
Nu var jag aldrig in i Haiti, blev så klart avrådd från det.
Händelsen inträffade hos deras granne i öst som fortsatt plågas av ekonomisk ojämlikhet.
Ah, var du en av “fest i Dominiskanska Republiken”-gänget på VCW-tiden?
Hahaha, nej. Var där med barnen och min dåvarande partner.
Annars var det ju lustiga tider innan kraschen.
Vi köpte resan via Letsbuyit till ett helt galet pris. Handlade även julgranar där.
Nån snubbe levererade gran hem till dörren och det kostade inte många SEKetas.
Sen tog det inte så lång tid så knackade verkligheten på dörren både för Letsbuyit och mig och typ alla andra som hade hela näven i syltburken.
Crazy Times.
Ah, LetsNotBuyIt. Good times.
Som ett fan av Fugees ville jag så klart se det mytomspunna Port Au Prince.
Så här i efterhand kan man ju tycka att jag var lite mesig som inte gav mig iväg till mångmiljonstaden.
Hade ju definitivt varit ett minne för livet om man kommit tillbaks helskinnad…
Se Haiti, sedan dö.
Är det fri mobildata-roaming på Guadaloupe som i övriga EU?
Det ska vara det. Telia tyckte dock att jag var på Jamaica 1 600 km bort och meddelade att jag får betala 2:- SEK per MB. Värt en separat artikel på bloggen, men jag har bråkat med kundtjänst och vi får se vad det väl står på fakturan.
Mestadels ett icke-problem. På båten hade vi wifi via Starlink. Google Maps går att ladda ner och ha offline på mobilen.
Det kan vara litet roligt att veta att just Guadeloupe var svenskt i 18 månader 1814-15. Forumet är lite fel för att gå in på det litet snåriga diplomatiska och militära spelet som ledde till att kronprinsen Karl Johan med glädje avvecklade denna vår koloni och i stället tog emot pengar – Cash is King, som bekant.
Det i sin tur gav upphov till det s k Guadeloupelånet som avvecklades först i modern tid. Jag skrev en 80-poängsuppsats på GU för 25 år sedan. Kul!
Det ironiska med att Guadeloupe är franskt men att det var britterna som fram till 1983 betalade pengar till Sverige för Guadeloupe går inte förlorat.
Lite osäker på om det är bloggarens sjuka humor, finns det ens en blå j-a diod vid den satans vattenspegeln på den förbannade bilden? #50årskris
Syns kanske inte på den förminskade bilden på bloggen. Syns i fullskaligt original.
Hur funkar det med varorna som ligger i frys och kylskåp – hur ligger dem stilla när det går stark sjö?
Generellt är det fullpackat. Och glasburkar undviker man ändå pga bökigt att hantera soporna då de inte går att komprimera i väntan på hamn, plus som sagt risken att de går sönder.
Och så säger de att gejming inte gör nått.
Tack vare Sid Meiers Pirats kan jag alla öar där nere utan och innan 😀
Good times. Ett spel som man fortfarande kan lira, spelade lite för nått år sedan. Funkar fortfarande.
Hur komprimerar man soporna på en båt?
Manuellt eller med en elektrisk eller pneumatisk komprimator? någon som har en länk?
Så här gör man med sopor till havs (åtminstone i svensk skärgård).
https://www.youtube.com/watch?v=t03saJVFkv4
That doesn’t answer my question!
För hand. Metoderna kallas “vika” samt “knyckla ihop”, vilket kan göras med pappersförpackningar och även ibland med metallförpackningar.
Trevligt reportage!
Vi (dvs. hon som bestämmer i hushållet och jag) sitter och kikar på en lite längre vinterresa nästa vinter, innan äldsta barnet drabbas av många års skolplikt.
Vi har kikat på några alternativ. Där flyg till Guadelopue och sedan färja ner till en eller två öar i mindre Antillerna, ligger ganska högt på listan. Jag har dreglat över bilder från området i några veckor. Min främsta rädsla är bara att det är lite av ett amerikanskt Kanarieöarna. Samt att prisläget är högt. (Nu har vi modesta krav på logi och mat, men det ska fortfarande vara godtagbart)
De andra alternativen är troligen Filippinerna eller Indonesien, som har nackdelen att det är betydligt längre att flyga, men tycks ha ett betydligt lägre kostnadsläge på plats.
Jag tänker att jag kastar ut frågan till herrarna i kommentarsfältet.
Två vuxna, en 2 åring och en 5 åring. 6 veckor, 100 000 kr i budget. Västindien eller Sydostasien?
Vill nyansera bilden av Kanarieöarna. Santa Cruz, Las Palmas och Puerto de la Cruz är ju riktigt härliga städer.
Sonen kom precis hem från 4 veckor i Indonesien. Innan dess 4 veckor i Japan.
Han rekommenderar båda länderna.
Rapport om Iles des Santes kommer. Fantastiskt ställe, bästa på resan. Går färja dit från Guadelopue. Vet inte hur tillgången till boenden är dock.
Sex veckor på 100 000 i budget däremot. Vete fan var man kan få det. Bali var billigt och prisvärt. Några hundralappar om dagen för en fin resort med beväpnade vakter och allt. Inte all inclusive dock.