Iles des Saintes (Les Saintes) tillhör Guadeloupe och är som sådant en full del av Frankrike och EU, och i sin småskalighet en utpost i unionen även om Nederländernas högsta punkt med ön Saba kvarstår som vackrare och mer oexploaterad. Det blev vårt mål för tre nätter med två dagars arbetsplats och en av seglatsens höjdpunkter i Karibien.

Överseglingen från Pointe-à-Pitre på Guadeloupe påbörjades efter lunch, så vi nådde trots god vind inte fram förrän efter solnedgången, efter att skepparen tagit beslutet att ta stora farleden in mot Terre-de-Haut istället för den smala, på grund av att det blåste upp och blev osäkra vindar kombinerat med dolda rev i den smala infarten.
Tanken var att lägga sig vid en av betalbojarna i skydd vid Ilet a Cabrit, men när vi anlände var de alla upptagna, så det beslutades att i mörkret kasta ankar invid bojarna. Det inkluderade att med strålkastare och lasermätare försöka mäta upp hur nära vi hamnade en bergvägg och om det förelåg risk att slå in i berget om vinden vände, men i slutändan gick allt bra.

Med helg kunde jag vänta till soluppgången med att börja blogga vilket blev vid lunchtid svensk tid, då jag inte behövde skriva ekonomi och Starlinken åkte upp igen.

Vi kunde sedan ganska snart byta från ankarplats till en av bojarna efter att en annan båt lämnat, och kunde sedan ligga kvar där två nätter.

Det var inte längre bort till stranden än ca 300 meter, så det var lätt att simma iland och promenera lite på den öde Ilet a Cabrit och få den där karibiska känslan, men det blev runt tio minuter i dingen för att komma bort till Terre-de-Haut och huvudorten på Les Saintes, dit det också går färja från Guadelope, vilket öppnar för tillgänglighet även för icke-seglare.
På själva ön finns det mycket att se, inklusive flera badstränder, där Lena och jag valde att ta en promenad en kväll till en av de mindre besökta av dem, Anse Figuier istället för Plagae de Pompierre eller Plage de Grande Anse.



Annars är en promenad upp till Fort Napoleon och museumet förstås obligatoriskt, och erbjuder vidunderlig utsikt.

Utsikten är väl svår att göra rättvisa på foton, lite som det är omöjligt att fotografera eller filma våghöjden vid seglig och få rätt proportioner och känsla.

Själva museumet var i sin tur naturligtvis intressant, men med specialla öppettider, där man stängde 12:30. Förmodligen blev det för varmt under eftermiddagen, om inte annat för att promenera upp till toppen på berget. Många möjligheter att hyra elektriska mopeder eller elgolfbilar fanns dock för den som inte orkar med promenaden och trafiken på ön var nästan 100% elektrisk, med några enstaka undantag.
Sedan är själva orten Terre-de-Haut något speciellt. Kanske Karibien när det är som bäst. Småskaligt och lugnt, inga överdrivna priser, avslappnat och prestigelöst (till skillnad mot t ex Saint Barth’s).

I princip bara en huvudgata med jag vet inte hur många restuaranger – kanske femtio? Alla småskaliga hål-i-väggen med kanske 5 – 10 bord, och således en möjlighet för en seglare med dåligt omdöme att bli fast i månader innan man avverkat dem alla.

Det fanns förstås även diskretionär shopping, inklusive en butik för Warhammer 40K såg det ut som på namnet, och en liten hål-i-väggen-butik med mångfaldigt större sortiment av rom än vad Systembolaget har trots att Systembolaget enligt samstämmiga uppgifter har Världens Bästa Sortiment (TM) och Världens Bästa Priser (TM), trots uppdraget att hindra svenskarna från att dricka alkohol.
Då vi reser med enbart handbagage blev det dock ingen shopping av finrom, som inte går att få igenom security.



Byn hade rent av en Carrefour Express också. Dock stängd över lunch, kanske för att driva folk till någon av de femtio (eller något) restaurangerna.
Vi nöjde oss med att äta lunch på en resturang en dag och utmärkt middag sista kvällen på La Fringale efter att ha besökt Coconuts Bar, som verkade vara Terre-de-Hauts soggy dollar bar, där livsstilsseglarna hängde med sina tusenmilablickar. Jag skriver inte världsomseglare, då många av mer eller mindre goda skäl fastnar i Karibien och aldrig kommer vidare.

Rikligt, lugnt och avlappnat nattliv erbjöds också, vilket kanske kan vara en orsak till att en del aldrig kommer längre bort än Karibien, utan bara stannar en natt till.





Gissningsvis kunde man spenderat lätt en hel vecka på Les Saintes utan problem, men det är väl lite brist på hotell i småskaligheten. Själva jobbade vi mest och hann bara med ett litet axplock med korta strandhugg. Även båten behövde förstås tillsyn.
Bojplatserna kostade iaf pengar, vilket kanske gör att folk inte stannar hur länge som helst.

Att Les Saintes är attraktivt bekräftades också av att när jag på måndag morgon gick upp vid tretiden för att ekonomiblogga möttes av ett superyachtsafari som anlänt under natten, inklusive en av världens rikaste mäns två superyachter.

Fick för övrigt eventuellt foto på Jeff Bezos, då en man som hyfsat matchar honom sattes i land ned en tender på Ilet a Cabrits strand med livvaktsskydd, men det som talar emot det är kanske att han hjälpte till med fendrarna vid den gamla raserade piren och inte riktigt var lika buff som Bezos numera ser ut på publicerade foton. Men mer om alla superyachts som beskådats på nära eller fjärran håll i en separat artikel.
Just det. Likt på Guadelope och under hela seglingen så kunde det börja ösregna när som helst. Och sluta regna lika fort som det började. Så både kläder för 28-30 grader plus regnkläder samtidigt anbefalles. Det myckna regnandet iaf så hår års gör dock att det är rent, fint och inte luktar illa. Inte som på t ex franska Rivieran, Mallorca eller Kanarieöarna.
Vi lämnade bojplatsen och satte med revat storsegel och stormfock kurs norrut med målet Antigua, därifrån flighten hem skulle gå om några dagar. Men först måste man förbi Guadelope igen och klarera ut ur Frankrike.

20 kommentarer
Detta är nästan elakt att få till sig när nordanvinden viner och temperaturen har seglat rejält nedåt.
Najs!
Inser när jag skriver det att jag inte sett ett gammaldags “reseprogram” på evigheter. Finns de ens längre eller är allt i form av Youtubers/influencers?
Länge sedan jag såg SVTs varianter eller Discoverys “Dice Man”.
Vet ej, snart 20 år sedan jag slutade med tablåteve helt.
Prova denna. Men liten varning, de här kanalerna är vanebildande och kan i extrema fall leda till impulsiva livsbeslut.
https://www.youtube.com/@SailingYachtFlorence
Ja dom här kanalerna är starkt vanebildande för alla drömmare. Jag har nog sett 30 videos från världsomseglande Yacht Florence. Men det sympatiska brittiska paret har som många andra som fått sin försörjning från Youtube och/eller Patreon svårt att sluta segla efter hemkomsten. Nu seglar dom runt brittiska öarna.
Var ju strålande vårsol här hemma idag.
Det är svårt att fånga naturmagi på foto men du lyckades bra! Intressanta resereportage som bokmärks i mitt arkiv för forskning av nya resmål. Men vad är det för monster till bärbar dator? Om jag inte ser fel är det dubbla desktops; sida vid sida? 20 tum?
MacBook Pro 14 tum. Delat skärmen i två bara.
Detta är ju det ultimata. Att känna någon som har en båt och sen känna någon som seglar den.
Och haka på själv utan att behöva kunna eller göra något (alltså talar för mig själv, ingen aning om bloggaren gör något praktikskt ombord). Drömmen. 🙂
Ser riktigt charmigt ut, kul att få se ett bra reportage, ändå ganska okänt för oss skandinaver.
Alla ställen utan feta charterhotell är en vinst också.
Du kan segla som paying crew en kortare (några veckor) eller längre sträcka (några månader).
Det behövs ingen seglingsvana alls och du kommer undan med några tusenlappar per vecka + mat som ofta köps gemensamt. Uppläggen är lite olika om hamnavgifter och diesel ingår eller inte.
Man förväntas arbeta och lyda order, samt ta instruktioner. Annars kan man få mönstra av rätt fort.
Inga problem med att lyda order och arbeta. Min ursäkt är mer extremt lätt att bli riktigt sjösjuk.
Seglat lite optimistjolle som liten och faktiskt en gång en matchracing båt med crew, riktigt kul.
Det ser härligt ut iaf. Tack för fint reportage!
Ett ord: Scopoderm.
Det blir lite tråkigt att segla som passiv passagerare.
Skulle vilja besöka platsen men det är mer för att jag är en liten marin historienörd och vill se platsen för sjöslaget undet Gustav III tid. Ser framför mig var hundrakanonersskeppet Paris girade runt för att avlossa sina bredsidor.
Fanns en del om det på museumet förstås.
Nice. Jag besökte ön Terre-de-Haut för många år sedan. Det var många små fina stränder på ön och en avslappnad livsstil.
Det är lätt att segla medvind till Karibien med passadvindarna från typ Kanarieöarna men värre att ta sig tillbaka i hårdare västvindar norrut till Bermuda och Azorerna och sedan till norra Europa. Det gör att många blir kvar i Karibien, säljer sina båtar och/eller super fast sig.
Man får bättre betalt för båten i Europa om man orkar segla tillbaka.
Anekdot från Belo-varvet / med Katamaranformar / som på sent 1900-tal låg inuti/utanför Skanskas fd cementgjuteri, med egen kajplats vid Götaälv i Tingstadsvass (Hisings Backa för icke-göteborgare).
En finne vid namn Rajala hyrde en 42-fots form av Bertil Lorentsson (Belo), plastade två skrov, lyfte ut dem på hamnplan med cementfabrikens traverser och snickrade på vinge, två däck och hytter. Sjösatte med rälskranen vid kajen, köpte mast, rigg o segel, motor, sjöutrustning och sålde sin bostadsrätt samt flyttade in i sin ca 12-meters (42 fot i vattenlinjen) båt. Kastade loss på försommaren och seglade ned till medelhavet. Efter en chartersäsong i Greklands arkipelag styrdes kosan på hösten till Gran Canaria. Nästa tripp gick med ”en samlad” segelbåtsflotta över atlanten
till västindien för fortsatta charterseglingar.
Rajala kom aldrig tillbaka till bandet på Volvoverken. Lev din dröm.