Ön Saba är med sin otillgänglighet och 1900 invånare fortfarande en relativt sett oexploaderad pärla i Karibien, främst inriktad på ekoturism, boende för personer som vill betala priser som för en villa i Bromma eller Nacka, och ett medicinskt universitet för betalande studenter. Ön har även världens kortaste flygplats och Nederländernas högsta punkt.
Vy från The Road mot Hell’s Gate/Zion’s Hill. |
Windward. |
Saba sägs enligt turistbroschyrerna ha 1900 invånare, fördelat på de tre byarna Hell’s Gate/Zion’s Hill (beroende på vem du frågar och vem som gjort kartan), Windward och huvudstaden The Bottom. Antalet årliga turister ska vara runt 25 000 personer, eller 68 nyanlända om dagen givet jämn fördelning över året. Det finns inga badstränder på grund av de branta stupen ner i havet från den eventuellt inaktiva vulkanen Mount Scenery, Nederländernas högsta punkt på 877 m ö h. Berget ger också möjligheten för en approach och summit helt till fots med egenburen utrustning i princip från havsnivå (två meter möh från kajen, 18 möh från flygplatsen), utan hjälpmedel på vägen, vilket är lite nördigt kul. Att gå fem kilometer med 10 kg packning på ryggen från flygplatsen till hotellets base camp på 450 meter i den karibiska solen och värmen var stärkande. De flesta tar dock taxi.
Husannonser. |
Inträdesbiljetten för att bosätta sig på Saba är hög. Billigaste huset till salu går på 750 kUSD, en obebyggd tomt kostar 1 200 kUSD, dvs ca 7.5 MSEK respektive 1.2 MSEK. Finns även färdiga hus till salu för 1 500 kUSD.
Hus till salu. |
Ett alternativ är förstås att studera till läkare på betalunivsersitetet Saba University School of Medicine, där man spenderar de första två teoretiska åren av utbildningen innan rotation till amerikanska eller kanadensiska sjukhus för de praktiska inslagen i utbildningen. Knappast en särskilt billig lösning.
Universitetet i The Bottom. |
Öns skolor K-1 till och med high school och 17 års ålder. |
Lunch i Windward. |
Ön har inte de sociala problem som de flesta andra öar i Karibien dras med, antagligen för att man i princip saknar den fattigare underklassen och de enorma inkomstskillnaderna som finns på många andra håll.
The Road genom Windward kryllar av restauranger och barer. |
Priserna på restaurangerna är därefter. 6 USD för en milkshake. Huvudrätter som börjar på 30+ USD. Dock lyckas man hålla igång ett stort utbud av restauranger och barer, och exempelvis Windward har rent av två mataffärer. Kanske nödvändiga priser, dels för att kunna försörja ön på den låga volymen turism, och dels för att logistiken knappast gör det billigt att få hit varor.
Windward från Mount Scenery |
Naturen och vyerna är förstås fantastiska. Det här var ingen nöjesresa, men jag kan rakt av konstatera att jag aldrig haft så bra utsikt från en arbetsplats, 450 meter över havet på hotellet El Momo Cottages.
Regnkog på Mount Scenery. |
Turismen är mycket inriktad på ekoturism, dvs naturupplevelser. Saba sägs vara världens tionde bästa plats för sportdykning, med 150 olika fisksorter, enorma vulkaniska undervattensspiror och massor med vrak från de förrädiska stränderna. Det finns gott om vandringsleder, inklusive upp till toppen av vulkanen Mount Scenery, varifrån man vid gott väder kan se till grannöarna.
Vyn från rummet. |
El Momo Cottages är bara ett av många små boenden. Öns terräng och otillgänglighet gör det antagligen omöjligt för någon storskalig exploatering i form av jättehotell – det finns helt enkelt inte logistiken för byggandet, och därtill inte logistiken att få hit tillräckligt många turister per tidsenhet. Dessutom saknas det badbara (och ens tillåtna pga livsfaran) stränder, vilket utesluter de flesta turister. Det finns inte ens någon marina, och seglare måste förtöja vid någon av bojarna.
Solnedgång från terassen på stugan hos El Momo Cottages. |
El Momo Cottages erbjuder ett relatvit enkelt och miljömässigt inriktat boende, med ofiltrerat regnvatten, komposttoaletter, ingen air condition med mera, men en helt fantastisk utsikt och personlig service från det nederländska värdparet. Kan rekommenderas om man inte har krav på lyxstandard. En natt på El Momo Cottages kostar ungefär 1000:- SEK hos Hotels.com (reklamlänk), exklusive frukost.
Det nya dieselkraftverket. |
Flygplatsen på Saba, världens kortaste landningsbana och en av de svåraste flygplatserna i världen. Solkraftpark i förgrunden. |
Ön har tagit beslut om att ställa om bort från fossila bränslen för åtminstone elförsörjningen. Man ska idag ha nått 40% förnyelsebar energi via solkraftparker och successivt kunnat minska beroendet av diesel till kraftverket. Ett nytt dieselkraftverk har dock uppförts en bit bort från hamnen, för att inte risker att dränkas i vågorna av orkaner.
Hell’s Gate. |
Orkanen Irma slog mot Saba för två år sedan, men skadorna var betydligt mildare än för Sint Maarten, då man bara hamnade i orkanväggen, och således bara fick vindar åt ett håll och inte heller de kraftigaste vindarna. Sint Maarten drabbades mycket hårdare, vilket bloggen återkommer till i ett senare inlägg med intervjuer från lokalbefolkningen.
The Bottom |
Inför Irma ska bara en enda av de boende på Saba sök skydd i de kommunala skyddsrummen, förutom soldaterna och officerarna från den influgna plutonen från nederländska marinkåren, som stärkte upp inför orkanen. Nederländerna stod redo med fartyg och personal utanför orkanen, samt på Curacau, i väntan på besked om var Irma slog hårdast, men man hade även placerat ut viss personal i förväg.
Piren byggd för flottans nödfartyg. |
Hamnen på Saba är byggd så att nederländska flottans nödfartyg precis kan komma in i hamnen, men efter en orkan måste man först skicka in dykare för att säkerställa att det fortfarande går att gå in i hamnen, vilket gör att det inte bara är att lägga till.
Frukost på El Momo Cottages |
Saba är numera ansluten via fiber till en relativt ny transatlantisk fiberkabel mellan Europa och Florida, och Internettillgången är således utmärkt. Via wifi. Jag har inte en enda gång fått täckning med mobiltelefonen. Telia har väl inte kunnat räkna ut var jag är än.
Poolen på El Momo Cottages. Rummets terass skymtar bakom palmen till vänster. Mount Scenery i bakgrunden. |
Saba är väl värd ett besök, och det går definitivt att stanna fler nätter här – att sitta och skriva med Karibiska havet och Sabas branter som utsikt hade jag gärna gjort längre, men det är dags att dra vidare. Det finns mer research och reportage att göra.
Herr författar- och bloggarjäveln jobbar. |
Fotona gör förstås inte Saba rättvisa. Ön är kanske en av de mest spektakulära platserna jag besökt, i klass med Grönland eller Svalbard.
13 kommentarer
Saba ser helt underbart, men jag är inte alls avundsjuk….eller. Jag har inte varit där men jag har varit i den malaysiska delstaten Sabah på norra Borneo. Där var också mycket vackert och trevlig befolkning.
Men det var när jag jobbade och tjänade pengar, nu som pensionär får man nöja sig med endagsturer till Danmark.
"Det här var ingen nöjesresa". Nej, då är den ju inte avdragsgill 🙂
Det är den väl inte ändå? Oavsett verkar det dåligt med kvitton här i Karibien, så frågan är hypotetisk.
Jag trodde att man som författare/bloggare kunde låta det egna företaget bekosta researchresor. Det får man alltså inte? Eller är jag kanske slarvig med begreppet "avdragsgill"?
Påminner om American Virgin Islands. Det var ett fantastiskt ställe!
Melmac: Precis samma tanke slog mig. Vi anlände till St. Croix en lördagsförmiddag ungefär vid tiokaffet och det meddelades att lossning inte skulle börja förrän måndag morgon. Gissa om det rasslade till i landgången och det blev full rulle hela helgen. Endast stopptörnsvakterna blev kvar ombord. Strax femtio år sedan och ordet turist var knappast uppfunnet och jag minns det som i går.
Mången god historia om än det ena och än det andra går att förtälja om detta men jag drar en anständighetens försonande slöja däröver ….
På tal om American Virgin Islands, Epstein didn't kill himself.
Saba – karibiens oexploaterade drottning, biblisk referens?
Definitivt.
The bottom is nådd?
Intressant, jag bodde med min familj på Sint Martin Franska sidan, Orient Bay i ca 1 år runt år 2000. Funderade ofta på besök på Saba men det blev aldrig av. Däremot St Barth, den gamla Svenskön.
Periodvis har "folk" vart, om än oftast glatt, avundsamma på mina arbeten och arbetsplatser.
Men…. nä, det finns inte mycket att tillägga! 👍
Det bästa jag vet är när någon lyckas!
Vad är det för research som du gör?