Dagens Nyheter avslöjar att Västra Götalandsregionens fantastiska nya IT-system Millennium från Oracle saknar godkännande för att hantera patientinformation så här tre dagar innan det ska lanseras och sänka sjukvården i södra Älvsborg. Akutpatienter från bloggarens hemkommun Mark ska skickas till Göteborgs överfulla akuter istället för Borås, som inte vill ha så många patienter när det nya fina systemet införs. Undrar vart göteborgarna ska skickas när systemet införs där längre fram?
Journalsystemet Millennium från Oracle saknar alltså CE-märkning och det lagstadgade godkännande som krävs för att hantera patientdata. Systemet inför i Södra Älvsborg med bland annat SÄS i Borås och vårdcentraler i Sjuhärad inklusive i bloggarens Marks Kommun nu på tisdag.
Västra Götalandsregionen slår ifrån sig och säger till Dagens Nyheter att:
“Vi har upphandlat ett system som ska uppfylla alla krav, och det utgår vi från att det gör.”
Undrar om de 3.5 miljarder man plöjt ner i systemet återbetalas om den delen av avtalet bryts av leverantören Oracle? Eller vänta, nej det undrar jag inte alls. Upphandlingskompetensen hos VG-regionen är nog sådan att det är helt ofarligt att bryta mot avtalet. I fallet Västlänken, där VG-regionen är en av huvudmännen, så har det varit ofarligt att skjuta över budget och tidplaner och där är 3.5 miljarder småpengar.
Dagens Nyheter har sökt Oracle och har bara fått svaret “vi har inga kommentarer att ge”.
Systemet är av allt att döma alltså olagligt och bryter motlagsfitfningen MDR och är inte som krävs registrerat hos Läkemedelsverket. Jag kan dock ponduspostulera att det inte existerar något straff att bryta mot den lagen, då vi brukar vara dåliga på att ha straffsatser vid lagbrott för det offentliga. Lagen är mer så att säga rekommendationer än faktiska regler, för att inspireras av Pirates of the Caribbean.
Mark-Posten skriver att Markborna blir hänvisade att söka akutvård hos Göteborgs överfulla akutmottagningar istället för på Södra Älvsborgs Sjukhus för sjukhuset “inte vill ha för många patienter, vi vill ha en mindre beläggning för att inte ha överfullt när vi går över till ett nytt system”.
Oklart om det också gäller de kritiska barn- och gynakuterna på SÄS, som också är ett förlossningssjukhus. Som bekant kan inte dessa ärenden skjutas upp i tiden, utan när de sker så sker de oavsett budget och oavsett vem som sitter och diar skattepengar i regionfullmäktige.
Hur många som omkommer pga längre ambulanstid in till Göteborg lämnas som en övning åt Västra Götalandsregionen, men som bekant kostar inte döda patienter pengar och kan på så sätt räkna hem en del av miljarderna som plöjts ner i Millennium.
Mark-Posten skriver att det bara skulle gälla en månad, men å andra sidan skulle också Västlänken vara klar nu, så vi får väl se om det räcker med en månad i verkligheten.
En följare skriver att ALLA patienter som kan gå själva kommer skickas till Göteborg eller vårdcentral. Kul med t ex njursten och smärta 10 av skala 10. Man kan fortfarande gå själv, så 45 minuter vidaretransport till Göteborg blir ju najs.
Är det då tänkt att Göteborgs alla akutpatienter ska skickas till Borås när man inför Millennium i Göteborg längre fram, om nu systemet inte är olagligt? Kanske via Västlänken, vilket gör att alla effektivt dör då den nog inte står klar förrän 2040?
Hur i ursäkta formuleringen helvete kan införandet av ett jävla IT-system tillåta riskera patientsäkerheten för akutpatienter?
108 kommentarer
Ytterligare patientsäkerhetsrisk föreligger eftersom det inte ingår i projektet att föra över journaldata från befintliga system till det nya. Enligt intervjuer i P4 Sjuhärad ska läkarna själva föra över journalerna, eller titta i det gamla systemet.
Bedrövligt!
Bloggat om det tidigare här https://cornucopia.se/2024/11/vastra-gotalandsregionen-tomer-alla-journaler-med-inforandet-av-nya-systemet-millenium/
Och där var jag först med denna nyheten, lite kred kan jag väl få? 😉
Bra där! Som det heter.
Generellt är ju de flesta negativt inställda till förändringar, så många ser primärt problematiken med denna förändring.
Jag är inte insatt i detta, men upplever ju av den kontakt jag haft med sjukvården att man också varit kritisk till befintligt system.
Ett byte är ju sälla friktionsfritt.
Sedan kan man ju reflektera över att all data från gamla systemet läses in, borde ju gå att få in det som någon form av fritext och hänvisning till tidigare system om överföringen skulle vara otydlig. Det känns konstigt. Manuell överlägf ing kommer ju inte bli bättre.
Får hoppas det går bättre än vad som skrivs.
Sedan kan man ju också fundera varför vi inte har ett gemensamt system i hela Sverige, för alla landsting. Borde ju vara ungefär samma behov och krav. Här borde det ju finnas enorma kostnadsssynergier och effektiviseringar.
Skåne och VG köper Millennium, övriga har upphandlat ett och samma system.
Det var ju dumt gjort.
Region Skåne, VGR och Stockholm hade planer på gemensam upphandling av ett system, men Stockholm hoppade av. Därefter följde en individuell upphandling. Skånes blev klar 2017 (värde 1,7 miljarder) och VGR 2018 (värde 2,1 miljarder). Därefter har systemet som inhandlades för att vara färdigt och beprövat “utvecklats” – läs anpassats efter svenska lagar och sjukvårdsstruktur. VGR har faktiskt sprungit ifrån Skåne, även om det är kraftigt försenat även där (var tänkt att tas i drift 2021). Som det ser ut nu har nästan hela Sverige Cosmic, undantaget Stockholm/Gotland, samtidigt som Skåne och VGR “utvecklar” millenium.
Det är smärtsamt att bevittna detta långsamma haveri utspelas. Min åsikt är att regioner saknar nödvändig kompetens och helhetsperspektiv för att sköta upphandlingar på den här nivån. Tyvärr finns det fler exempel…
Enligt mig är det helt vansinnigt att dela upp denna typer av upphandlingar på regional nivå, finns helt enkelt inte kompetens eller kapacitet. En parallell kan dras till Norge där det finns en nationell funktion (https://www.sykehusbygg.no/) som bygger sjukhus i hela Norge. Tror ni att det är effektivare att göra så, än att en region var 20 år ska göra ett “förstagångsprojekt” och bygga ett sjukhus, det gick ju jättebra med Karoliska ;). Det finns mycket att lyfta fram, tex. att varje region har en lista med standardläkemedel som ges vid cancerbehandling, som förstås är evidensbaserad som allt annat inom sjukvården. Tror ni denna lista ser likdan ut i våra olika regioner. Nix, pix, det är tydligen jättestor skillnad på hur innvånare i olika län svarar på cancerläkemedel, intressant forskningprojeket att följa upp orskaen…
Precis!
Stora sjukhusbyggnader och digital infrastruktur i sjukvård är nationella angelägenheter som måste planeras och upphandlas på det sätt vi förtjänar.
Nu har jag inte läst artiklarna som det refereras till här, men detta är medias uppgift att ta tag i!
Det finns många fler exempel och den som gräver i detta ämne kommer hitta hur mycket som helst.
Till bloggaren:
Stämmer att övriga upphandlat Cosmic. Dock finns det olika versioner av Cosmic i olika regioner, som inte kan prata med varandra, så fortfarande tur att det finns fax! (och NPÖ = Nationell patientöversikt).
Men för ett litet land som Sverige borde det för 20 år sedan ha skapats sammanhållen journalföring, men lagen om offentlig upphandling satte/satt krokben.
Det är sant att det tydligen finns ett gemensamt system men det verkar som man undviker att använda detta. I alla fall gnällde min husläkare för att det blev jobbigt att även kolla där eftersom den privata aktören han jobbar åt har ett annat system än andra privata aktörer. Och detta är inom samma region. Verkar alltså som de stora aktörerna har sina egna system.
Av vad jag minns från tiden när dessa system upphandlades (ung. 2014-2018), handlade även Norge upp IT på regionbasis. Fanns ingen ”superupphandlingsmyndighet” för IT-system, ens i Norge. Det var regionala norska hövdingar som styrde och ställde på gott och ont.
Allihop som köpte motsvarande system under de åren, dvs. Danska regioner, Norska regioner, Svenska regioner, körde var och en sitt egna RFP-race med sina egna villkor för varsin skräddarsydda ”vårdinformationslösning”. Och utkomsten blev väl därefter.
VGR var dock den som körde den – enligt min bestämda uppfattning- mest professionella upphandlingsprocessen (givet utmaningen). All heder till dem som ansvarade för att hålla ihop just den monsterupphandlingen. Måste ha varit hemskt. Det räckte såklart inte hela vägen. Föga förvånande eftersom man – likt all andra regioner i Skandinavien – inte nöjde sig med standard utan ”behövde” ett helt skräddarsytt vårdinformationssystem…
”Övriga södra Sverige exkl Stockholm, Skåne & VGR” (dvs. Sussa), körde – mot all rim och reson – dock take-it-or-leave it upphandling, trots att man ville ha ett skräddarsytt system. De fick starta om minst 1 gång. Hur just det landade bör nån med intresse gräva i! Där var det väl ett dussin mindre regioner som tänkte upphandla tillsammans från 1 leverantör (mindre avtryck?).
Stockholm kom dock knappt igång innan de föll på egen formalia första gången. Det var nåt med kvalificeringskraven. Undrar hur det gick sen för övrigt.
Vad övriga halvan av Sverige gjorde vid den tiden har jag ingen aning om.
Det var på den tiden ändå rätt givet att Cerner (senare uppköpt av Oracle) skulle vinna det mesta av dessa upphandlingar i slutändan, t.ex. i Västsverige.
De hade ju en ”bevisat fungerande lösning ” som det sades. Som bara behövde specialanpassas lite grann för ”lokala krav”. Stora frågan då var hur stor kapacitet dåvarande Cerner hade för att leverera till marknaderna (givet all specialanpassningar). Och det som inte Cerner vann i Sverige, vanns väl av Cambio.
Uppdatering:
Region Stockholm/Gotland avbröt tydligen sin upphandling. https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/06/stor-it-upphandling-avbryts-pa-grund-av-pandemin/
Kul att läsa att de skyller sin första omstart på att leverantörerna hade formella fel i sina anbud, inte att de ställde sådana kvalificeringskrav som inga leverantörer kunde uppfylla! Nyspråk.
Efter att ha rannsakat minnet och artiklar om dessa misslyckade upphandlingar är min slutsats följande: Världens svåraste jobb? Raketforskare?
Nej: IT-Inköpare på företag/myndighet som regleras av LOU/LUF.
Handhjärta till er.
En fördel: Nu krävs det av även privata vårdgivare att ansluta sig till Millenium. “När allt funkar” kan det kanske bli bra 🙂
Regionerna bör helt enkelt avskaffas.
Kommer snart till ystad och sen lund. Min fru som arbetar inom vården befarar det värsta
Jag har en lösning på detta A36 Vargen, heter den.
Hade lunch med en nära vän på Sahlgrenska akuten. Och han var inte nöjd.
Han hade en stark rekommendation, bli inte akut sjuk och gör inte illa dig de närmsta veckorna.
100
Jag har jobbat med IT-system inom vården i åtta år och ibland blir man mörkrädd
Jag har jobbat med IT-system i hela mitt liv, ungefär. Det är lika illa överallt. Halvdassiga system, dåliga processer, manuella workarounds och fokus på allt annat än verksamhetens grundläggande behov vilket skjuter även de mest välskötta projekt i sank. Inte alls bitter, butter.
I Sverige stiger inte grädden upp till ytan utan det är de inkompetenta pratkvarnarna som vill ha lika inkompetenta runt omkring sig. De som inte klarar det dom är anställda för utan får andra uppgifter som de inte heller kan hantera så de får enklare uppgifter högre upp. Åtminstone har jag sett det mönstret på några arbetsplatser. (Inte heller bitter..) De som är duktiga fastnar ofta på samma position som nåt slags stöd till exkollegan som tar beslut som de aldrig kommer förstå hur det påverkar högre upp då de inte ens förstod grunden.
I Sverige flyter skiten på ytan.
Det var ett stockissjukhus som vill köpa in ett system och frågade mig vad jag tyckte. Jag sågade systemet då det byggde på urgammal kod med dll-filer från 90-talet. Dessutom var leverantören en pensionerad läkare och hans dotter. Tror ni att de lyssnade på mig? Skitsystemet är nu i drift.
Marknaden för ytterligare kommunikatörer torde vara god. När allt det här ska förklaras o redas ut. Det kan till o med bli några forskartjänst er.🥳
Började mitt yrkesliv inom vården och det är skrämmande hur illa det är.
Då jobbade jag på ett bolag som startats upp och köpt ett av Sveriges största sakutsjukhus.
En av motiveringarna att det var ett privat bolag var just att man kunde göra mycket av det landstingen gör mycket mer effektivt.
Iaf. Det man gjorde då var att införa ett nytt affärssystem JD Edwards. Då det var en hel del chefer i koncernledningen i Jöttebörj som tidigare varit chefer på nuvarande KinaVolvo.
Om vi säger så här. Lite snällt.
Amerikanska affärsystem och leverantörer har NOLL insikt i hur vård bedrivs och fungerar.
JDE köptes av Oracle som hade oss som “prestigekund”.
Vilket man visade att då man hade enorma databasproblem och vi köpte nya datorer för att hantera problemen. Så var det “Åh, va många kärnor ni behöver för att hantera vår suboptimala kod….. Det där behöver ni nog betala 10 ggr mer för….”
Problemen löste sig först när koncerncheferna hade ätit middag ihop.
För mig så var det ett projekt som ledde mig in i det som sen skulle bli en karriär. Hela projektgruppen insåg att lönerna var ungefär 50% högre utanför vården och lämade efter ett tag projektet.
För att vara elakt och generalisera (det finns undantag)
Det är inte de skarpaste knivarna som jobbar administrativt inom sektorn. I princip såg man att de sämsta sökte sig tillbaka till landstingen av “bekvämlighet och få om ens några konsekvenser av låg kompetens”.
De som ville utveckla vården jobbar inom privata vårdgivare.
Och de duktiga inom finans/IT med mera jobbar inte alls inom vården utan har gått vidare till helt andra branscher.
DOCK. Av all vårdpersonal jag jobbade med så var den stora majoriteten enormt duktiga och brann verkligen för sitt yrke och patienterna. Jag vill verkligen hylla dem. Undersköterskor, sjuksköterskor och läkare jag mötte och arbetade tillsammans med är några av de duktigaste yrkesmänniskorna jag mött i min karriär.
Det är bara synd att offentliga sektorn tyngs av en administrativ förvaltning som inte alls lockar samma nivå.
Amerikanska system har den stora nackdelen att de är helt fokuserade på att klämma ut pengar från patientens försäkring. funkar nog fint på djursjukhus.
Vad gäller Oracle som databas så jobbade jag med det i ett projekt på 80-talet. Var nog version 2 eller 3. I varje fall var sql-motorn helt värdelös. Man klarade exempelvis inte att optimera på termen OR. Då fick man ju två delmängder där vissa svar fanns i båda sökningarna. Skrev man om frågan fick man en annan optimering. Det växte fram en kategori utvecklare som blev specialister på att skruva på sql-kod för att optimera Oracle.
Det hela löstes när Oracle köpte databasen RDB från Digital. De hade en genial optimerare som byggde på cost-base optimizing.
Men Oracle blev väldigt duktiga på att scanna dataastabeller.
Det kan ju ha hänt en hel del på den sidan sedan 80 talet och rätt många av de andra alternativen kör ju även de på en Oracle databashanterare
Oracle fixade det med RDBs optimeringsteam. Kom in med version 7.3 eller något sådant.
Oracles framgång byggde på att systemet var “öppet”, dvs gick att flytta mellan olika hårdvaroplattformar och operativsystem. Sen låste man i alla fall in användarna genom en massa tillägg till SQL.
Snabbare hårdvara löser det mesta dock.
Lite lätt OT. Varför anses det som så roligt att stava Göteborg fel? Jag ser sällan samma fenomen med andra städer.
Vi som bor i Fjollträsk undrar också.
Bara Jötäbärjarna som reagerar 😉
Kärt barn har många namn.
Jag blir uppriktigt illa berörd när jag läser det du skriver om hur dåligt administration/IT stödjer kärnverksamheten. Har man ett uppdrag att jobba med IT inom en organisation som inte är inom IT-sektorn får man fanimej anstränga sig att fatta hur verksamheten fungerar och hur man bäst kan stödja dem. Det är uppdraget. FÖR HELVETE! (Ursäkta tonen, jag är lite gammalmodig såtillvida att jag tycker man ska sträva att göra sitt yttersta i sin roll.)
Jag vill hålla med men du gör det fatala misstaget att utgå från att IT-system i sjukvården är till för patienten och/eller läkaren.
Så är det uppenbart inte, även om jag inte listat ut vem i hulingen det ÄR till för. Annat än den som sålt in det och tar betalt för supporten.
Offentliga sektorn är uppenbarligen till för cheferna. Och kommunikatörerna.
Det är ju precis det jag säger. Hur i HELVETE kan man sitta på sitt feta arsle och leka IT-stöd utan att se till att det fungerar för verksamheten. Det kommer ALDRIG bli perfekt. Antagligen aldrig ens riktigt bra men det bör åtminstone vara möjligt att vara en bra krycka åt verksamheten. Kanske till och med så bra att de inser att IT faktiskt inte är en black om foten. Det låter ju som att verksamheten jobbar hårt. Då ska f*n stödtrupperna också göra sitt yttersta.
Det är ju en ledningsfråga.
Man upphandlar inte sällan system utan att fråga de som kan mest om systemen. Istället är det en upphandlingsavdelning av jurister som inte kunde bli advokater som ska leda det tillsammans med regionledning.
Dessutom så har man “löneklassning” som gör att man inte kan erbjuda i närheten av marknadsmässiga löner. Och är det något som är sant så är det “man får det man betalar för”
Dessa två faktorer kan man nog säga är stora anledningen.
I privata bolag skulle man generellt inte drömma om att låta andra än IT/Verksamheten gemensamt vara huvudansvariga för val av system. Det behöver inte gå bra för det. Men då har man iaf en “buy-in” från de som ska ta hand om eländet 🙂
Jag har under min karriär efter vården arbetat i stort sett enbart med komplexa it-projekt. Jag har aldrig sett den omfattningen av dåligt ledarskap. Vilket är prekärt då vården är en del där vi kommer behöva göra mer med mindre personal och därmed behöver produktiviteten öka.
Vilket den uppenbarligen inte kommer göra med Millennium(buggen)
Eller som IT-chefen sa på en annan region: “Verksamheten blir aldrig nöjd, så ingen mening att anstränga sig.”
SÄS erbjuder sina ögoninjektionspatienter (gula fläcken) att antingen resa till Uddevalla för att få en injektion eller att vänta minst 15 veckor på att SÄS börjar med injektionerna igen. Detta innebär att patienten påtvingas att ta ett medicinskt beslut (hur länge vänta mellan injektionerna som hjälper/räddar synen) som läkare normalt tar efter en specialfotografering av gula fläcken. Så var det med den patientsäkerheten!
Har viss erfarenhet av Uddevallas ögonmottagning, och den är positiv.
Det är förstås en bra bit att åka, men det kan det nog vara värt?
Vad var det som krävde att mitt inlägg förhandsgranskades innan det släpptes fram? Vill gärna göra rätt framöver …
Vill komplettera med att nämna att allt flera optiker mot betalning erbjuder specialfotografering av gula fläcken för bedömning av dess behov av injektionsbehandling och ev remittering till ögonläkare. Något för den som är orolig!
Antagligen “erbj*der”, där *=u.
Sen ska de väl ovanpå det inför AI i systemet.
”Ett exempel på detta är ett problem där Oliver plockar 44 kiwifrukter på fredag, 58 på lördag och dubbelt så många som på fredagen på söndag. Totalt plockade han alltså 190 kiwifrukter (44 + 58 + 88). AI-modellerna misslyckades ofta med att lösa problemet korrekt, eftersom de misstolkade irrelevant information, som att fem av kiwifrukterna var mindre, och subtraherade dessa från totalen, vilket ledde till felaktiga svar, detta skriver Los Angeles Times.”
Citat från https://www.macworld.se/article/2509003/apple-forskare-avslojar-ais-svaghet-kan-inte-losa-enkla-matteproblem-utan-att-gora-misstag.html
Ja det där är väldigt intressant och något folk inte fattar.
LLM är inte intelligens. Det är sannolikhetslära.
AI är inte I, helt enkelt.
Så har det alltid varit, men det vanliga scenariot har varit att när ett AI-genombrott har skett så är den AI-tekniken inte längre AI. Åtminstone i belackarnas ögon. Förmodligen har dessa kritiker aldrig förstått AI, eller så har de misslyckats med egna AI-projekt.
Maskininlärning handlar ofta om statistik och sannolikhet (dvs inte bara när det handlar om LLM).
Otroligt bra att du tog upp detta vansinne Lars!
Vg-regionen brukar vilja ha så konstiga system som möjligt.
Skulle tyvärr behöva en Milei i Sverige som bantar ner det offentliga för att stoppa vansinnet.
Eller ett department för statlig effektivitet?
Jag läste något om det i 1984…
Just ja, vad heter det på engelska nu igen? 😉
Humorn är ju att i många länder där man har problem med offentlig sektor så HAR man fått mer valuta för pengarna med lägre budget
Det mest tydliga exemplet är ju NASA när man med betydligt lägre anbudsnivåer och “fastpris” tjänat enorma pengar.
Att det i många delar av världen går att lägga anbud till ett visst pris och sen trissa upp det med flera gånger utgångssumman är kanske tydligaste tecknet på slöseri med skattepengar.
VGR och krondiket är väl vårt tids stora exempel. Där man nu från Trafikverkets sida sätter hårt mot hårt mot skattediarna på NCC.
De har lämnat ett anbud och nu försöker de suga ut pengar de inte har rätt till. Pengar som kan gå både till vård (eller kommunikatörer på VGR) eller andra vägar.
Roliga är att folk ser Trump som den store satan. men då många av de avtal som kostat Boeing miljarder skrevs på hans tid så undrar jag inte om man missar allt bra han åstadkommer mellan sina rants…
(Svensk medias intelligenta och genomtänkta analys är ju att han “är dum och ett pigge piggsvin” så den kan man ju inte lita på )
Det är inte egentligen hanteringen av patientdata som kräver CE-märkning enligt MDR utan användningen av systemet som en medicinteknisk programvara. Är inte det på plats vore det typ helt katastrofalt, men jag hoppas verkligen det handlar mer om journalisternas (och VGRs personals) kompetens.
Om det finns beslutsstöd i systemet måste det vara CE-märkt. Det kan man ju kringla genom att vårdgivare för sig anmäler till IVO att de har en egentillverkning.
Så här skriver DN så de verkar ha förstått problemet:
”Ett system som till exempel föreslår dosering av medicin eller räknar ut en patients BMI måste vara prövat enligt den EU-gemensamma lagstiftningen MDR och CE-märkas. I Sverige registreras alla sådana medicintekniska certifikat hos Läkemedelsverket.”
Maximal sanktionsbelopp är 100mkr om jag inte missminner mig.
Jag hittar Cosmic registrerat i MDR databasen Eudamed (UDI 07350127770021) och Oracle Cerner (Nederländerna) finns registrerad som tillverkare, men jag hittar inte Millennium som registrerad produkt. Är dock osäker på om Klass II produkter måste registreras än i Eudamed, det är nog först 2025 detta krävs, däremot så måste de registrera sig hos Läkemedelsverket istället. Som en klass II produkt så måste den CE märkas via ett anmält organ, där är det efter Brexit brist på sådana vilket medför att godkännanden tar tid.
Bra jobbat av VGR, detta då ett krig antagligen står inför dörren i Sverige.
Vilket krig kommer snart till Sverige?
Man tror att det här är dåligt skämt. Tack för bevakningen. /Göteborgare
100, fast ifrån attackmålet nr ett i VGR.
👋
På tal om IT inom vården. Visste ni att regionerna själva bestämmer vilket journalsystem som ska användas? Visste ni att regionerna har absolut noll kommunikation mellan sig vad gäller IT? Visste ni att bara inom region stockholm så finns det 10+ självständiga IT avdelningar för vården. Ingen pratar med den andra. Skattemedel när de används som bäst.
Det är likadant inom vilket konglomerat som helst med fler än tre större administrativa center. Mänskligheten fungerar så. Givetvis kan det finnas undantag.
“Om man frågar nån annan om råd kan man ju råka avslöja att man är inkompetent”
Eller så kanske det är nyttigt att lära sig.
Även bolag som är konkurrenter pratar om system…
Fantomen, ja det där låter en smula bekant.
Crazy thought, jag vet! men borde inte alla 21 regioner i Sverige ha köpt ett gemensamt system?
Dels hade det blivit mycket billigare (av många anledningar) men det hade också bara blivit ett införandeprojekt som gick åt helvete istället för 21 införandeprojekt som går åt helvete.
Nu är ju jag bara lekman i ämnet så det här är bara en ”känsla” jag har, men jag tänker att en del svenskar kanske flyttar till en annan region någon gång i livet, eller gud förbjude, blir akut sjuka i en annan region än där de bor – borde det inte vara fiffigt om läkare i både Boden och Borås kunde komma åt en patients journal via samma IT-system?
Att sjukvården inte är statlig är helt obegripligt. Med 21 regioner missar man en mängd skalfördelar, men kanske värst är att vården inte är samma för alla svenskar. T.ex, vissa bättre men dyra mediciner och behandlingar kan vara standard i en region men erbjuds inte i en annan, vissa typer av hjälp och rehabilitering erbjuds i en region men inte i en annan, för att inte tala om de enormt stora skillnaderna i hur länge patienter måste vänta innan de får vård.
En småsak i det stora sammanhanget, men jag fick sluta som blodgivare när jag flyttade från Stockholm till VGR. Måste testas på nytt fick jag veta i Göteborg (på en kampanj för att skaffa donatorer!) vilket skulle ta några veckor och några resor. Kändes inte så angeläget för mig …
Allt pga skilda journalsystem.
Men trots kollapsad akutsjukvård så kan ändå den planerade vården på Borås sjukhus fortsätta som vanligt med det nya IT-systemet.
Jag skojar förstås!
Citat från Borås tidning:
“På Säs räknar man med att kunna genomföra 25 procent av den planerade vården de första två-tre veckorna.
– Det är en stor minskning. Efter de första veckorna börjar det sticka uppåt, säger Monica Hjelmgren, operativ chef pa Säs.
När man kommer tillbaka till det normala är svårare att fä svar på. Förhoppningen är att situationen ska ha stabiliserats efter årsskiftet”
Man skulle kunna skämta till det lite genom att fråga – “Vilket årsskifte?”
Men tyvärr är frågan inte ett skämt utan helt relevant i ljuset av VG-regionens track record…
Så Millennium får större effekt på vården än Coronapandemin.
Det är rätt imponerande faktiskt.
Det här är ju fullständigt vansinne! Hur kan man ens spendera sådana enorma summor pengar på ett IT-system? Här måste ju systemet med offentlig upphandling motverka syftet. Vilket stort privat/noterat bolag skulle göra en sådan investering och bli så pass beroende av en part idag.
Behöver kan ju omöjligen skilja sig särskilt mycket mellan ett sjukhus i Borås med ett sjukhus i Örebro. Jag hade gärna sett att de applikationer som är nödvändiga för att bedriva vård centraliseras, utvecklas agilt med verksamheten i centrum. Denna typ av ”ett system” känns som en slags 90-tals idé som ju tillhör historien.
Men man kanske bara ska inse att det offentliga saknar förmåga att bedriva utveckling, förbättring och effektivisering.
Sedan pratas det om vinster i välfärd, detta är ju ett praktexempel på när man flyttar skattemedel till kapitalister.
Det är vänstern som svamlar om vinster i välfärden, men när det verkligen handlar om att överföra pengar från de som har lite till de som har mer så är vänstern knäpptyst.
Det är nog bara toppen av isberget vi hör om i media. Själv är jag som vårdpersonal mitt i införandet och ändå inte en av dem som drabbas värst. Visst, Millenium är inget bra journalsystem, mycket klickande, helt annat arbetssätt som aldrig kommer vara bra ur svensk sjukvårdarbetssätt, kommer kräva mer resurser att använda än de alternativ eller aktuella system som används.
Förvisso så blir det ett gemensamt system, men det är det enda positiva.
Det som är bekymmersamt är att det nu körs igång i bred front på ett stort akutsjukhus, halva primärvården i området, jourcentral samt regionhälsans enheter (dvs barnmottagningar och mödravårdscentraler mm) utan att NÅGONSIN testats skarpt.
Utbildningar är under all kritik. Personal är inte utbildade eller redo. Teknik och funktioner är inte färdiga eller testade. Att ens få en skrivare att fungera kräver enormt arbete. Det kommer inte fungera, och detta innebär att människoliv och hälsa riskeras. Vem tar ansvar?
Exempelvis så är planen att den nerdragna vårdkapaciteten på sjukhus och halva primärvården till del ska täckas av en jourcentral som också går in i systemet vid samma tidpunkt. Någon fyrdubbling av bemanningen har inte skett. Jourcentralen kommer inte heller kunna arbeta med full kapacitet utan kanske som bäst 1/4.
De som ansvarar för programmet på högre nivå säger att allt är under kontroll, ”patientsäkerheten är inte hotad”. ”Det här är det bästa som finns för regionen”. De hänvisar till att journalsystemet är utarbetat tillsammans med erfaren vårdpersonal (som inte arbetat med patienter på åratal, dvs administratörer). Personal på golvet larmar om och om igen men samma svar kommer från ledningen, ”inga problem”.
Jag tolkar det hela som att VGR har satt sig i skiten och vet inte hur de ska ta sig ur detta. De tänker nog säga att de varit naiva i efterhand när ond bråd död inträffat än att bekänna att här har vi gjort fel här och nu.
Frågar man klinikledning: vi vet ingenting och inga svar får vi på våra frågor…
Frågar man programledning: vi jobbar på det…
Frågar man VGR-IT: vi är nya på jobbet och har inte fått information ännu så vi kan inte ge svar på denna fråga…
Frågar man högre chefer: Allt är under kontroll!!
Det kommer säkert lösa sig men med enorma kostnader i utbränd personal och patientskador/död.
Det VGR skulle gjort var att 1-2 vårdcentraler och 1-2 sjukhuskliniker (som inte är akutkliniker) skulle kört igång minst ett år innan för att trimma in systemet och identifiera alla uppenbara buggar och fel. Därefter rulla ut det i större skala i Södra Älvsborg.
Men, det här är ett gammalt system, byggt för USA och försäkringspatienter. Har aldrig används inom primärvård. Finns absolut bättre system att välja.
Utöver detta så har både riksdag och EU beslutat (om jag förstått det rätt) att ta fram ett ramverk/standard som ska styra hur våra vårdsystem ska fungera, registrera, kommmunicera och interagera (typ som html mm) och därefter kan vårdgivare fritt välja programvara (som man väljer webbläsare) och allt fungerar sömlöst. Så oavsett så borde millennium bli en dyr episod innan något bättre finns på plats. /DrP
Det är nog bara toppen av isberget vi hör om i media. Själv är jag som vårdpersonal mitt i införandet och ändå inte en av dem som drabbas värst. Visst, Millenium är inget bra journalsystem, mycket klickande, helt annat arbetssätt som aldrig kommer vara bra ur svensk sjukvårdarbetssätt, kommer kräva mer resurser att använda än de alternativ eller aktuella system som används.
Förvisso så blir det ett gemensamt system, men det är det enda positiva.
Det som är bekymmersamt är att det nu körs igång i bred front på ett stort akutsjukhus, halva primärvården i området, jourcentral samt regionhälsans enheter (dvs barnmottagningar och mödravårdscentraler mm) utan att NÅGONSIN testats skarpt.
Utbildningar är under all kritik. Personal är inte utbildade eller redo. Teknik och funktioner är inte färdiga eller testade. Att ens få en skrivare att fungera kräver enormt arbete. Det kommer inte fungera, och detta innebär att människoliv och hälsa riskeras. Vem tar ansvar?
Exempelvis så är planen att den nerdragna vårdkapaciteten på sjukhus och halva primärvården till del ska täckas av en jourcentral som också går in i systemet vid samma tidpunkt. Någon fyrdubbling av bemanningen har inte skett. Jourcentralen kommer inte heller kunna arbeta med full kapacitet utan kanske som bäst 1/4.
De som ansvarar för programmet på högre nivå säger att allt är under kontroll, ”patientsäkerheten är inte hotad”. ”Det här är det bästa som finns för regionen”. De hänvisar till att journalsystemet är utarbetat tillsammans med erfaren vårdpersonal (som inte arbetat med patienter på åratal, dvs administratörer). Personal på golvet larmar om och om igen men samma svar kommer från ledningen, ”inga problem”.
Jag tolkar det hela som att VGR har satt sig i skiten och vet inte hur de ska ta sig ur detta. De tänker nog säga att de varit naiva i efterhand när ond bråd död inträffat än att bekänna att här har vi gjort fel här och nu.
Frågar man klinikledning: vi vet ingenting och inga svar får vi på våra frågor…
Frågar man programledning: vi jobbar på det…
Frågar man VGR-IT: vi är nya på jobbet och har inte fått information ännu så vi kan inte ge svar på denna fråga…
Frågar man högre chefer: Allt är under kontroll!!
Det kommer säkert lösa sig men med enorma kostnader i utbränd personal och patientskador/död.
Det VGR skulle gjort var att 1-2 vårdcentraler och 1-2 sjukhuskliniker (som inte är akutkliniker) skulle kört igång minst ett år innan för att trimma in systemet och identifiera alla uppenbara buggar och fel. Därefter rulla ut det i större skala i Södra Älvsborg.
Men, det här är ett gammalt system, byggt för USA och försäkringspatienter. Har aldrig används inom primärvård. Finns absolut bättre system att välja.
Utöver detta så har både riksdag och EU beslutat (om jag förstått det rätt) att ta fram ett ramverk/standard som ska styra hur våra vårdsystem ska fungera, registrera, kommmunicera och interagera (typ som html mm) och därefter kan vårdgivare fritt välja programvara (som man väljer webbläsare) och allt fungerar sömlöst. Så oavsett så borde millennium bli en dyr episod innan något bättre finns på plats. /DrP
Och den idiotiska tanken
“Vi testar det på ett stort område för att få in bra med respons”
Generellt brukar man ha piloterna små och begränsade i utveckling där buggar löser sig långsamt
Oracle/VGR har säkert nån vision om att bli snabba, agila, ai och molnbaserade. Men det verkar ju som att väldigt få av de buggar som rapporteras in ens har lösts.
Min lilla läxa av när vi rullade ut system inom vården var att man i princip behövde var apå plats på varje avdelning
Hade verksamheten någon “från projektet” med som kunde guida, stötta och eskalera saker så sjönk stressen och oron drastisk.
“Va bra ni är här så kan vi fokusera på patienterna, ni på buggarna/uppssätt och så gör vi saker tillsammans för att komma vidare”
Men jag vet att man inom vissa verksamheter tycker det är för dyrt.
Vi var 10 personer som satt heltid när första “närsjukhuset” med enbart dagvård gick igång.
Noterbart var att det var efter att allt hade skitit sig och vi experter på “styra upp skit” fick rycka in.
Jag hade 155 hotellnätter det året….
De 3,5 miljarder som bloggaren nämner är dessutom bara de pengar som Oracle ska ha för licenser och konsulttid.
VG-regionen beräknar kostnaden till 5,5 miljarder…
https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/vardgivarwebben/vardskiftet/millennium/fakta-om-programmet/
Men… 5,5 miljarder räcker inte då följande inte ingår i den summan:
– Kostnaderna för arbetstiden i de förvaltningar som inför Millennium
– Kostnaden för avveckling av nuvarande system (år 2027)
– Kostnader för egna personalresurser hos berörda förvaltningar i VGR, privata vårdgivare och kommunerna i Västra Götaland för upphandling, design, lokala implementeringsprojekt, förändringsledning, utbildning, etc
– Kostnader för produktionsbortfall under införandet av det nya systemet (!!!)
Man kan ana storleksordningen på produktionsbortfallet för hela VG-regionen genom att bara titta på Borås sjukhus kostnader (som bara är ett av många sjukhus och vårdinrättningar som finansieras av VG-regionen och som ska införa Millennium):
VG-regionen ger Borås sjukhus en budget på ca 5 miljarder kronor per år, eller ca 100 miljoner kroner per vecka, för att producera ”vård”.
Ett produktionsbortfall på 75% de första tre veckorna (enligt den operativa chefen på sjukhuset) kostar således 225 miljoner.
De nästkommande tre veckorna med 50% produktionsbortfall kostar 150 miljoner.
Totalt 375 miljoner kronor i produktionsbortfall, bara för de sex första veckorna och bara för ett enda sjukhus.
Med följande citat i bakhuvudet får var och en postulera totalkostnaden för produktionsbortfallet efter de första sex veckorna:
”Förhoppningen är att situationen ska ha stabiliserats efter årsskiftet”.
Slickar jag på fingret och sträcker upp det i luften verkar det blåsa som om notan landar på minst 10 miljarder…
Ett fall för EBM.
Räkna att en bortfallen “produktionstimme” på personal motsvarar minst 750 kr…
Så ja det känns rimligt.
Det är bara i offentliga sektorn man kan spela bort 10 miljarder på detta sättet. Det går ju alltid höja skatten om det skiter sig.
Du kan inte räkna med samma produktionsbortfall i efterföljande enheter som första enheten. Det är ju go live av version 1.0 där ALLA kritiska brister kommer upptäckas, de som påverkar mest, och sedan fixas.
Det enda jag räknade ihop var 375 miljoner i produktionsförlust för ett sjukhus under sex veckor.
VGR gav siffran 5,5 miljarder.
Tillsammans blir det 5,875 miljarder.
Resterande produktionsförluster och alla andra kostnader som inte är medräknade i 5,5 miljarder föreslår jag att var och en gissar sin egen summa 🙂
Jag gissade på 10 miljarder.
Vad gissar du?
Du har en poäng i det. Men i förlängningen blev det typ det du skrev. Jaja. Det kommer vara kaoz (som det alltid är vid nya system), vi dividerar om hur mycket kaoz.
Vi behöver inte regionerna!
Tror att partierna har väldigt många av sina medlemmar sittandes på avlönade uppdrag inom regionerna, och man är kompisar. Lägger men ner Regionerna så blir det många tråkiga samtal när rikspolitikerna ska ge sina kompisar i Regionerna, sparken.
Dessutom kan kanslierna avlövas på strateger, kommunikatörer och vårdutvecklare. En del som håller i ren personaladministration ( kurser, ledigheter osv..) ska såklart vara kvar.
VGR, som jag bor inom och har erfarenhet av, är en Sovchos, beskäftig som f-n och sig själv nog. Jag har själv på protestmöte lyssnat på en (s) politiker, som blåljög oss åhörare rakt i ansiktet. Arg på oss, som understod oss att protestera, var hen också. Vilken beklagansvärd människa !
Exakt detta!
Ingen som har makt kommer någonsin frivilligt att ge upp makten.
Inte heller de som är i position att ha en reell chans att tillskansa sig makt kommer frivilligt att ge upp den chansen (…särskilt inte om man är arvoderad regionpolitiker).
Det är lustigt att man ska ha alla dessa nivåer av avlönade politiker
Här skulle man helt klart spara enormt mycket pengar på att renodla kärnverksamhet som vård, skola och omsorg.
Stackare att vara kunder till Oracle.
SAP är ju “H*tlers Revenge”
Vad är då Oracle.
Revenge of the Incel?
Haha nåt sånt !
Det är avskyvärt. Oracle har fått en gigantisk summa av skattebetalarna och när en journalist ställer frågor så får denne svaret “vi har inga kommentarer att ge”. Ytterligare kommentar överflödig.
Nu gäller det hålla sig frisk.
Finns det någon IT kunnig här som skulle kunna ge en slags uppfattning hurtillvida det skulle vara möjligt för sjukvården att skapa ett eget IT system och vad det i så fall skulle kosta?
5 miljarder nämns i tråden. 5000 manår borde man kunna få för den summan, men förutsätter anställd personal som jobbar effektivt under större delen av arbetsdagen. I mina skrala ögon är det väldigt mycket tid för att klura ut ett adminsystem.
5 miljarder. För ETTlandsting
Hört samma siffror om “systämät” man införde i västerbotten och ett par andra län… Som fungerade lika bra som Millennium. Där hade man dessutom skrivit ett så kasst avtal att man betalade fulla avgifter när implementationen drog ut på tiden…
På 70-80 talet hade Volvo ett eget bolag, Volvo Data, som driftade hårdvaran, typ ett par stordatorer i ett kärnvapensäkert bergrum med beväpnade vakter. Volvo Reservdelar hade en egen dataavdelning med ungefär 40 anställda som utvecklade och höll liv i reservdelsdatabasen. Man hade full koll, det fungerade. Inte ens millennieskiftet och den gräsliga buggen kunde störa tack vare standard och dokumentation. Det hände att vi gjorde saker IBM själva sade var omöjligt. Undrar vilken lobbyverksamhet som ligger bakom att man inom det offentliga gång på gång väljer att köpa halvtaskiga lösningar av amerikanska konsultbolag istället för att bygga upp en egen kompetens.
Det sägs att systemet i grunden är ett faktureringsaystem för amerikansk försäkringsbaserad vård.
Skåne konfronterades med att det var osäkert om det var lagligt att lagra patientdata i ’molnet’.
Man anlitade en juristbyrå som kom fram till att det är nog lagligt.
Nog.
Systemet används redan i några regioner så det kan säkert gå bra. Och akuta patienter från borås åker till gbg nattetid redan så det finns säkert en bra struktur för det hela. Såklart inte optimalt men inget utanför vardagen.
Du får väl berätta vilka regioner och länka till “hur bra det går”
Det är konstigt att ingen trätt fram från dessa regioner trots mediebevakningen om skitsystemet 😀
Istället hade vi väl nån som uppenbart var inblandad från VGR/Oracle som var inne och raljerade senast om “det är bara dumma rykten allt!!!”
Eftersom du uppenbarligen avser mig med den kommentaren, så vill jag påpeka att jag “raljerade” mot påståendet att man “tömmer patientjournaler”. Det finns en hel del att anmärka på när det gäller införandet av Millennium, men anmärk åtminstone på rätt saker.
Notera även att jag är “uppenbart inblandad” endast i det avseendet att jag jobbar som konsult med det system som ersätts av Millennium. Jag hade personligen hellre sett att man behållit det nuvarande, eftersom Millennium innebär för mig slutet på ett kul och intressant konsultuppdrag.
Nej, systemet Millennium används inte någon annanstans i Sverige. Var har du fått det ifrån?
Nej, det används inte i någon svensk Region.
Delar av primärvården i VG börjar veckan som kommer i Skåne är det Ystad som med höga knän ska storma rätt in i minfältet.
Nej, det gör det inte. Första starten i Sverige är på tisdag 12 november-2024.
Oracle är ett dyrt och komplicerat system där det är lätt att skapa låsningar och få hela system att hänga om man inte riktigt vet vad man håller på med… har jag hört.
Oracle är en databas främst till för att kunna fakturera kunder för mer datorkraft när databasen är dåligt bygd.
MS framstår som “Moder Theresa” som leverantör.
Och Oracle som om de drevs av John McAfee
Vem är projektledare i VGR för införandet av Millennium?
Hej! Från forskarhåll försökte vi redan före de stora journalsysyemsupphsndlingarna påpeka vikten av standardisering av innehåll snarare än val av system/leverantör, se https://www.svd.se/a/6LEXQ/varldsbast-pa-ehalsa-kraver-internationellt-samarbete
De flesta människor vill leva länge (typ 80 år) än ett vård-IT-system lever (typ 10-20 år?) och varje växling mellan proprietära system där din journaödata inte följer med är plågsam för alla inblandade, ungefär som beskrivs för VGR ovan. Det går dock att istället göra som spanska regionen Katalonien, se info i mitt inlägg https://www.linkedin.com/posts/eriksundvall_journalsystem-openehr-snomedct-activity-7057401873397334018-cml3
Allt handlar om bristande upphandling. Man glömmer det självklara sakerna som normalt sett är standard när man gör upphandlingar. De kanske trodde att systemet var godkännt för svensk lagstiftning bär man köpte in detta koncept från USA (tror jag det var), men man glömde att den svenska lagstiftningen gällande patientsäkerhet och amerikansk lagstiftning är olika och sen att konsulter från USA ska läsa detta men noll kunskap om svensk lagstiftning ska fixa detta och sedan få igenom certifieringen med svensk byråkratis enorma snabbhet på kort tid…. Näääääää
Kan vara så att inom nått år så har alla regioner utom skåne och VG ett system som heter Cosmic (inte som gamla hederliga Cosmic utan en system baserat på det gamla) från Cambio. Jag vet att ett antal regioner är på gång in i det nu och att det gått live i Örebro
Millennium kommer vara/är extremt krävande; det är ett system som ersätter 50 andra system/program i regionen. Omfattande utbildning och support samt en förmåga nu att göra nödvändiga korrigeringar utan alltför mycket krångel kommer kanske i sinom tid stabilisera. Användarvänlighet är tyvärr inget ledord i detta.
Men vad jag hör så är personalen extremt oroliga i detta och upplever att man itne har hunnit lära sig systemet och att en del flöden har gått mycket knackigt när man generaltestat. Jobbar i VGR; är glad att jag inte är först ut. Följer rigoröst utvecklingen; och inväntar (tyvärr) SÄS-patienter till veckan…
Cosmic har känts stabilt tidigare när jag arbetat i det systemet. Hade jag fått välja…
En viktig förståelsepuck är att, för andra personer som har erf. Av ERP i tex industrin och tror det är samma sak, så är det inte det. Journalsystem = ett erp och ett MES-system. Du skall fånga ekg etc från IVA in i journalen.
Extremt avancerat och något som industrin brukar ha rejält lokaliserat per producerande enhet pga kraven på lokalisering och mängden data som skall in.
I början när jag snackade med läk-kompisar så tyckte jag de var lite fjantiga. Vaf-, ni skriver lite text och ordinerar ett standardiserat preparat liksom. Det är typ en nog i ett CRM-system och nu får ni ju speech to text så det kommer ju gå lättare.
Tills jag insåg att de inte bara dikterar patientinformation, de dikterar arbetsorder till läksekreterare att boka besök, skicka kallelser etc så de egentligen inte behöver speech to text utan snarare agenter i systemet… Och skall fånga data på millisekundnivå från te.x. Ekg…