Det är dags att det allerstädes närvarande Mobilt BankID inför en permanent kamera istället för att slösa bort tre fjärdedelar av skärmen på tomrum eller på sin logotyp. Låt övre halvan av skärmen automatiskt vara kamera för användning av QR-kod så kommer miljontals sekunder sparas per dag för svenska folket.
Man kan gnälla över Mobilt BankID och digitala tjänster, men verkligheten är att det förenklat, effektiviserat, sparat pengar och sparat tid något enormt, och de enskilda minuter eller timmar som systemen är nere om året kan man leva med. Om en tjänst inte fungerar under en timme så är den fortfarande snabbare än att hantera allting på papper. Dessutom är BankID säkrare än papper, där hela säkerheten totalt saknas då ingen öht bryr sig om att kolla om en namnteckning är korrekt. Öht är det sjukt att namnteckningar på papper fortfarande har något som helst juridiskt status i en modern värld där man kan ordna verifierbara trygga digitala signaturer med några klick.
Folk kan gnälla över “det var bättre förr när man var tvungen att fylla i papper och lägga på brevlådan bla bla bla viktigt om det blir krig bla bla bla” och vara teknikfientliga ludditer, men verkligheten är att de digitala tjänsterna är överlägsna, och barnsjukdomarna med slarvig säkerhet arbetas successivt bort. Faktum är att digitala tjänster och Internet fungerat och fungerar utmärkt i Ukraina under fullskaligt krig.
Och om de digitala tjänsterna inte fungerar, så kommer inte postgången göra det heller. Plus att ingen av er är beredda att betala i avgifter eller skatter vad det skulle kosta att gå tillbaka till analoga tjänster. Ni vet inte hur bra vi fått det, utan är bara gnällspikar. Som jämförelse – gå till banken och betala räkningarna över disk, så får ni se vad det kostar med manuell hantering, om nu ni nu anser att t ex Internetbanker är så dåligt.
En säkerhetshöjning är användandet av QR-koder för verifiering med Mobilt BankID, vilket gör att det krävs närvaro vid skärmen och man eliminerar problemet med telefonbedragare.
Faktum är att det numera är så vanligt, inklusive vid bekräftandet av kortköp på nätet att BankID borde ta bort sin logga och faktiskt använda skärmen genom att ha en automatisk kamera där istället. För de som klagar på men den personilga integriteten, så kan man dels iaf på iPhone förvägra appar tillgång till kameran, men allra bäst är att Mobilt BankID-appen har en enkel inställning där man kan välja permanent kamera eller att man måste som idag klicka på en knapp för att få upp QR-kodkameran.
Seså, sätt igång att koda, BankID. Permanent kamera.
Jag kontrollerade senaste veckans användning av Mobilt BankID för min del, se nedan
Dag | Antal bruk av Mobilt BankID |
tisdag | 1 |
onsdag | 9 |
torsdag | 1 |
fredag | 19 |
lördag | 10 |
söndag | 6 |
måndag (idag) | 8 |
Snittet blev alltså 54/7=7.714 gånger per dag, eller om man så vill åtta gånger. Om jag är normal (nåja, låg risk kanske) för Sveriges vuxna befolkning om ca 8 miljoner invånare och hälften är QR-koder blir det 4*8*7=224 miljoner klick på kameraknappen i Mobilt BankID per vecka eller 224 miljoner bortslösade sekunder för svenskarna. Eller över 62 000 timmar i veckan som tillbringas med att klicka på Mobilt BankID:s kameraknapp.
I övrigt säger viskningarna att BankID på fil, dvs den ursprungliga datorbaserade BankID:t från strax efter millenieskiftet, kommer avvecklas då nästan ingen använder det längre.
108 kommentarer
QR-koderna är ett jätteproblem för de som agerar “gode man” över distans åt föräldrar eller släktingar som inte är så tekniskt begåvade.
Felet är väl att man inte erbjuder en “God Man”-tjänst.
Det är ju skapat av bankerna och inte för att sköta sådant.
Egentligen borde det inte vara outsourcat till dem öht.
Vad betyder “god man” ?
Menar du att du hjälper någon fullt frisk att betala räkningar?
Om det är så är det ett övergående problem, men ett problem just nu.
Det finns lösningar, men jag säger inte hur, då det troligen inte är lagligt.
Det borde gå att göra en laglig lösning där man som barn får en fullmakt att hantera en förälders bankkonto.
Om det gäller att logga in på en internetbank brukar man även kunna använda alternativ till bankID. SEB har tex. en dosa som man kan lägga beslag på.
”Det borde gå att göra en laglig lösning där man som barn får en fullmakt att hantera en förälders bankkonto”.
Det är exakt det som är innebörden av ”god man”. Det är en juridisk term.
Man kan, tillsammans med den anhörige som behöver hjälp, gå till banken och fixa en fullmakt hos just den banken, så att du också får full tillgång till den personens bankkonton när du gör din egen inloggning. Detta är visst att föredra rent juridiskt, framför att man använder personens “dosa” eller bank-id. På det här sättet blir det tydligt att det är du som gör transaktionerna, eftersom det är du som har loggat in.
Funkar utmärkt och lagligt med en fullmakt. Jag har ett syskon som har fullmakt att hantera våra åldriga föräldrars konton eftersom dessa föräldrar kan tänkas gå offline (mer eller mindre permanent) utan förvarning.
Eftersom vi är en gammaldags familj, kan vi lita på varandra – det är ju en given förutsättning.
Njae, problemet är nog inte övergående. Finns gott om människor i Sverige som inte i närheten kan tillräckligt med svenska för att sköta myndighetskontakt själva, detta löses i dagsläget oftast med barnen i mellanhand.
Hantera bankkonto är ju bara en del, dock viktig, av problemet. Det är ju så att identifiering med bankid idag förutom vid kontakt med banken även behövs vid kontakter med telefonbolag, internettillhandahållare, energibolag, försäkringsbolag, etc.
Att ha en separat fullmakt vid varje individuell kontakt är en logistisk mardröm. Det rimliga vore att man kunde ha en fullmakt som gällde alla såna kontakter, så att ens egen bankid kunde användas istället för den närståendes.
Problemet med QRkod om man ska in i någon annans konto löses lätt genom att screendumpa den och skicka!
Nej QR-koden förändras hela tiden. Man måste ha en tredje part där man kör videosamtal så en filmar koden så man kan scanna den filmade koden.
QR koder är inger problem om du ÄR God man (med fullmakt att hantera någons konto. Men om du är ”god man..” och på ett dolt otillåtet sätt låtsas vara en annan person så hindras det av QR-koder. Precis som det är tänkt.
Banken kan inte bidra till att omyndigförklara dina föräldrar (odyl) och ge dig makten att sköta hela deras liv. Det ska inte vara lätt att ta över någons digitala identitet (och ska inte vara smidigt)
Jag tror att många skulle känna sig obekväma med att kameran är igång hela tiden. Även om inget spelas in så kan det ju kännas en aning obekvämt när man använder bankid vid vissa tillfällen och kameran startar direkt.
Tar de langarna och de prostituerade Swish numera? Om appen startas ifrån en annan app som Swish så behövs ju inte kameran och den kan då vara avstängd
Jag tror faktiskt de var en av de första målgrupperna att hoppa över på Swish. 🙂
Prostituerade tar Swish, det var ju så polisen såg att kunder på thaimassagesalonger med extra utbud av tjänster hade utnyttjat sådana tjänster – först en liten Swish för massage, sedan en större Swish för extratjänsterna.
Behövdes ingen mobilkamera för att sätta dit dem.
Borde det inte finnas något nationellt digitalt ID? Bank-id ägs väl av några banker, men inte direkt riksbanken..
THIS!
Det är en nationell skam att vi inte har av staten utgiven digital id-handling.
Skatteverkets id kort innehåller ett E-ID. Sen är det väl inte direkt användbart idag var jag vet ej heller är väl inte så många intresserade när dom redan har körkort eller pass som fysisk identifierings metod.
Skatteverkets id godtas dock inte av bankerna för att beställa nytt mobilt bank-id via digitala kanaler. Då krävs pass eller polisens nationella id-kort. Paradoxalt, kan det tyckas.
Digg fick i uppdrag att under 2024 utveckla en statlig e-legitimation. I budgetpropositionen för 2025 överförs utvecklingsuppdraget av en statlig e-legitimation till Polismyndigheten.
Innehåll på sidan
Länkar och dokument
Sverige har, till skillnad från många andra länder, ingen statlig e-legitimation. Vi har inte heller någon privat e-legitmation på högsta tillitsnivå som är tillgänglig för allmänheten. Regeringen har beslutat att åtgärda de bristerna genom att låta utveckla en statlig e-legitmation på högsta tillitsnivå.
Digg fick i uppdrag att under 2024 utveckla en statlig e-legitimation enligt utredningen en säker och tillgänglig statlig e-legitimation. I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att överföra utvecklingsuppdraget till Polismyndigheten istället. Detta för att undvika det delade ansvar mellan Digg och Polismyndigheten som utredningens förslag innebar.
Digg avbryter utvecklingsarbetet som riktar sig mot den statliga e-legitmationen.
Det är ju uppåt väggarna fel. Det borde ligga på Skatteverket som har folkbokföringen på sitt bord. Även passhanteringen borde flyttas från Polisen till SKV av samma anledning. Ytterligare skäl är skillnaden i mogenhet mellan sagda myndigheter på området IT-utveckling – SKV får ofta bra betyg på sina webbtjänster och Polisens resultat underträffas väl i stort sett bara av skolförvaltningen i Sthlm.
Men Polisen kan kanske lägga ut utvecklingsarbetet på TietoEvry. Gick ju bra i stockholm med deras skolplatform så vad kan gå fel liksom…
Det är skandal att MobiltBankID inte hanteras av det allmänna utan av banker som godtyckligt kan kasta ut en kund som då blir av med sitt BankID.
“Det allmänna” har haft sisådär 25 år på sig utan att komma till skott. BankID kommer hinna uppdateras i flera generationer och få ett antal nya funktioner bara under tiden det tar för det allmänna att fixa fram en handlingsplan som kommer vara omodern redan innan någon utveckling ö.h.t. påbörjats. Jag säger inte att det är positivt att det är så, jag säger bara att det allmänna som regel är uselt på att ligga i teknikens framkant, och uselt på att planera och beställa moderna IT-tjänster.
Gällande säkerheten så hade jag velat att bankerna erbjöd tvåstegskontroll vid större överföringar. Det känns så märkligt att jag har samma kod för att köpa en bussbiljett, som jag också använder när man betalar handpenning för ens bostad. Nu måste ju de som potentiellt stjäl min kod även skaffa ett bankID också, men med tanke på hur mycket bedrägeribrotten har ökat på sistone så hade det inte skadat med att vara extra försiktig.
I övrigt har jag inget att kommentera. Saknar inte att betala räkningar över posten, vilket jag i och för sig aldrig gjorde, då jag är för ung för sådant hehe
Swedbank har infört ett överföringstak på 50 000:- nu. Ska man överföra mer måste man anmäla det och skriva under ett dokument digitalt, dvs två steg. Dessutom är högsta gränsen 100 000:-, annars måste man ringa banken.
Det är jättebra! Min bank har att de slumpvis kontrollerar överföringar (framförallt när jag förde över hyran till min sambo, när vi bodde i hennes lägenhet) men de har inget tak.
Det där skruvar bankerna på mest hela tiden, beroende på hur bedragarna beter sig.
Nu var det väl inte så många som betalade på posten eller banken, de flesta hade ett post eller bankgiro.
Då satt man hemma vid skrivbordet och betalade sina räkningar, precis som man gör i dag, skillnaden var att man fick gå till brevlådan med avierna i ett förfrankerat och adresserat kuvert istället för att klicka och bekräfta med bank id.
Det var faktiskt väldigt smidigt förr också.
Ett liv är ca 700 000 timmar.
Denna ändring skulle innebära ett sparat liv var tredje månad!
Donera till detta istället för barncancerfonden!
Problemet som de gnälls om är väl mest hur krångligt ert kan vara för invandrare av alla olika slag att få bankid?
Annars är det suveränt…
Jag håller just på att flytta till ett annat EU-land med ett annat system för digitalt id. En mardröm, moment 22 osv osv innan det är på plats.
T ex har jag fått nånslags trafikbot via en hyrbilstjänst. Nu kan jag inte komma åt att titta eller ens betala den för det verkar kräva just ett digitalt ID… 😀
F ö . BankID & digital postlåda mm är helt ovärderliga för oss som bor utomlands.
Det kommer nog snart ett EU-ID som gäller i hela EU och ESS skall ni se.
Minns när man gick till posten, fiskaffären, charken, speseriaffören osv.
Det fanns en trevlighetsfaktor, ett slags socialt sammanhang som nu är borta.
Vi har blivit socialt degenererade när allt kan skötas via mobilen på sithuset.
Sitter definitivt hellre på skithuset än köar på posten för att få betala räkningar.
Jo, det blir nog ett lite mera asocialt samhälle när man inte träffar andra människor än de man vill eller måste träffa.
Det märks nog inte så mycket i storstäderna där man ändå aldrig har pratat med någon i postkön eller någon annanstans.
Jag är inte någon psykolog, men på något vis måste det påverka människan att i stort sett aldrig behöva träffa någon främling.
Surtrutn
Kanske en framtids bransch, svindyra kurser i att prata med främlingar.
Minns ett satirprogram i England, en fick i uppgift att prata med en svensk. Det blev typ så här.
Hjälp jag måste prata med en svensk, hur fn ska jag klara det.😕
Idag möts man på postombudet när man hämtar eller lämnar paket. Riktigt trevligt att tjöta med grannar och bekanta.
Lokala macken/postombudet har en trevlig liten kaffeplats.
Då jag varit lite engagerad i fiberutbyggnaden (och när det varit driftstörningar) är det många som kommer fram och hejjar och tackar för engagemang.,
Dessutom fyller personalen på macken en underskattad funktion med att fråga gamlingarna hur de mår och tjöta en stund om tid finns.
Som god granne stressar man inte då.
Jag trodde det skulle bli mer “asocialt” flytta ut till hus på landet. Men faktum är att jag vet namnet på och hälsar på mångdubbelt fler här ute. Och vinkar glatt åt brevbäraren och sopbilen.
Här stannar man ofta till om man är på promenad och möter nån. De gjorde man aldrig inne i myrstacken.
Men iaf. On topic. Postombuden är viktiga knytpunkter.
Jag skaffade id-kort via skatteverket för några år sen. Jag drabbades nästan fysiskt (inte positivt) när köp-plinget kom. Det var samma ljud som fanns på posten “back in the days”.
Satan i gatan vad mycket tid man har bränt på postkontor! och alla dessa kvitton man hållit reda på.
Nej, vi skulle verkligen behöva en ny Rosling som påminner oss om att det mesta var sämre förr. Även inom Sverige . Och det gäller väl nästan allt. Om man skulle ta en riktigt objektiv titt så är det säkert saker som är mycket bättre inom skolan t.om.
Något som absolut är sämre är att ingen längre verkar bry sig om att säga till barn och unga som gör dumma saker.
Jag minns när man blev jagad av någon som var sur för att man sköt ärtrör eller kastade snöboll på deras bil när de körde förbi eller när någon främande vuxen vänligt men bestämt talade om att man inte får cykla på trotoarer.
Det tror jag absolut var bättre förr än nu.
Idag blir föräldrar tom. arga och ringer rektorn när en lärare har tillrättavisat deras barn. Det är ju inte klokt.
Det var bättre förr när de vuxna var enade för att stötta, hjälpa och lära sina egna och andras barn vad som är rätt och fel tycker jag.
Jaså. Tycker jag ser vuxna som säger till ungar hela tiden.
Frågar du mig, och ny blir det väl ett jävla liv, så var det varken bättre eller sämre förr likaså som det inte är bättre eller sämre idag än ”förr”.
Det är bara annorlunda…
Det var inte bättre förr…
… Men det är sämre nu.
Ännu bättre vore att pensionera BankID till förmån för en modern lösning som kan vara en generell ID-handling, samt att det gjordes av staten och inte en kommersiell aktör. Låt Skatteverket göra jobbet, de har dels det naturliga uppdraget via folkbokföringen samt erfarenhet av att utveckla webbtjänster som är enkla att använda.
Finns inget som säger att det blir bättre om det är statligt.
Nä. Men staten bör kanske vara den som juridiskt backar en digital id-lösning. Samt att den då också kan vara accepterad som generell id-handling inkl körkort.
Jag har FrejaID som backup till BankID. Inre samma “täckningsgrad” men bättre än inget…
Freja är det enda som fungerar om man måste logga in hos utländska myndigheter. Man kan tex. som svensk logga in på finska skatteverket om man av någon anledning blivit skattskyldig där.
Skatteverkets id-kort innehåller ett elektroniskt id.
Klart att kamera på ska vara standard – Den som inget har att dölja har inget att frukta
I iOS har du faktiskt ett snabbkommando för att scanna QR-kod från appens ikon. Håll nere fingret en sekund och välj Scanna QR-kod.
Najs. Fortfarande en sekund.
Whooaaa!?!? Redan på ikonen! Genialiskt. Jag är gammal nog att starta appen /innan/ jag använder den. Detta skall hädanefter blifva min nya melodi.
Lika på Android.
Men tryck-håll-tryck-rikta är ju inte mycket snabbare än tryck-tryck-rikta.
LW har ju en bra poäng med bara tryck-rikta.
I Android kan du efter att du långklickat på appikonen och fått upp valen “Skanna QR-kod”, “Min historik”, “Visa ID-kort” välja att långklicka på valet “Skanna QR-kod” och göra det till ikon på startskärmen. Problem solved 🙂
Det finns i Android appen med . Ser dock inget problem med extramomentet att trycka “Skanna QR-kod” i appen .
På Android kan du lägga till en genväg till “Scanna QR-kod” direkt på startskärmen/skrivbordet. Då blir det exakt som LW efterfrågar.
Det går f.ö. att lägga till en genväg till “Scanna QR-kod” i Swish också 🙂
Eftersom jag bl a arbetat med it-säkerhet är jag lätt skeptisk till BankId. Anledningen är att man ibland tagit lätt på säkerheten.
Exempelvis Handelsbanken har som standard att kräva BankId på kort för företagskonton. Man kan slå över till att tillåta mobilt BankId, men då får man göra det som ett aktivt val. Mobilt BankId är klassat som lägre säkerhet än BankId på kort.
Det är upprörande att man tillät mobilt BankId för autentisering samtidigt som inloggning skedde på en annan enhet. Det tog lång tid innan man täppte till det något så när med qr-koden.
Är det så bloggaren använder BankId?
Nyligen gick BankId ut med att man skulle kunna hämta ut ett BankId genom att använda sitt pass, som ju är den bästa formen av autentisering. Antagligen för att nätbanker saknar personlig kontakt. Det tvingades de backa från, för att i stället kalla det extra säkerhetskontroll.
Digital legitimation bör ges ut av polisen/passmyndigheten.
Kan tillägga att jag gjorde ett kommunikationssystem med smarta kort i mitten av 90-talet (användes i en stor svensk exportaffär men är sedan länge avvecklat) och var bland de första att använda internetbank.
Jämför du med underskrift på papper är det fortfarande sjukt mycket säkrare. Att beställa till brevlåda, tömma brevlådan och sedan förfalska underskrift är klart lättare.
Numera kräver flera banker pass för mobilt BankId. Mardröm för gamla som inte tänkt resa mer i livet och därför inte skaffat nytt pass. Inte trivialt att lösa.
Som grädde på moset kräver Polisen BankID för att boka en tid för att skaffa pass. Moment 22 har fått en ansikte, som det brukar heta.
Absolut. Namnteckningar är värdelöst. Pass för mobilt BankId öppnar en väg för kriminella att kapa ett BankId, man går från smart kort (passet) till att scanna passets NFC-data. Kan man etablerare sig som en middle-man där kan den kriminella ligan ha obegränsad tillgång till alla dina konton.
För några år sen kunde man tanka hem källkoden för BankId på deras webbsida. Jag analyserade inte deras kod i detalj, men fick en känsla av att man strömlinjeformat koden för att passa de tre varianterna kort, mobilt BankId egen och mobilt BankId annan.
Att man kunde införa en lösning där man la autentieringsrequest i en kö och sen skickade in autentieringen och där först i kön gifte sig med autentieringen är inget annat än en jätteskandal. Jag undrar om alla som blev lurade fick tillbaka sina pengar. Att säga att man är från banken och be “kan du logga in på internetbanken” och sen sno inloggningen för att den kriminelle gjorde inloggningsförsöket precis före är ett enormt säkerhetshål.
Så mycket smärta man orsakat de lurade.
Alltså: BankId tar för lätt på säkerhet. Digital legitimation är allvarligt och bör lämnas över till polisen.
För polisen kan det här med IT?
ERIKG, låter som du är lite bitter över något som har med BankID och banker att göra. Tror knappast bankid eller dess ägare, bankerna, tar särdeles lätt på säkerheten och skydden av transaktioner.
Men berätta gärna mer.
Näädå, jag är inte bitter!!
Jag gillar bara inte dåliga lösningar och slafsigt tänk. En hel del utveckling sker kravstyrt av marknadsavdelningen.
I begynnelsen fanns BankId på fil. Bra så länge ingen hackade datorn och snodde filen. Sen kom BankId på kort. En state-of-the-artlösning. Sen kom den smarta telefonen. Nu ville man kunna använda den. I princip tillbaka till BankId på fil, även om den förhoppningsvis är bättre säkrad.
Men sen kom mobilt BankId för inloggning till annan enhet. Hela inloggningsarkitekturen gjordes om och jag misstänker att man försämrade säkerheten även för BankId på kort.
Min huvudsakliga bank (har flera) krävde pass (alt nationellt ID) för förnyelse av Bank-ID (scan av NFC). Men för den som inte hade tillgång till detta, gick det bra att göra ett personligt besök på banken – så man är inte rökt.
Jag har Freja eID+ som komplement. Denna konkurrerande lösning har färre användare, men stöds på allt fler ställen. Genom att använda den bidrar jag till att den ska finnas kvar som redundant system. Ibland är det störningar i BankId, och då är det najs att kunna legitimera sig ändå.
Dessutom är risken att bli lurad mycket mindre eftersom bedragare förstås riktar in sig på den vanligaste plattformen.
Kul att redundant återkommit i våra medvetanden, försvann i ett vacum i samband med murens fall och globalisering.
Freja eid, en alldeles utmärkt lösning. Kanonbra att ha som redundant lösning. Används dock på extremt få ställen där större värden hanteras, så inte så utsatt av bedragarna, ännu.
Ha. Apropå digitalt vs papper blandat med rysk formalism…
För några år sedan köpte jag in några trailers med… vi kan kalla det förpackningsmaterial… från Z-land.
Inom Sverige får man som mottagare på sin höjd en fraktesedel eller en följesedel. Ganska ofta bara en av dem. Import från övriga EU marginellt bättre.
Men när de här trailerserna från Z kom trodde vi det var ett skämt. Skojar inte om jag säger att de hade nåt dussin olika dokument med sig och trippla kopior på dem. Plus en jävla massa stämplar överallt och man skulle själv stämpla en massa till chaufförerna. Den enda stämpeln jag hittade hade vårt företagsnamn och adressen. Inte ens någon logga. På något magiskt sätt blev affären klar när man hade stämplat alla dessa dokument.
Chaufförer från gamla öststaterna har också en förkärlek för att få sina papper stämplade, men z-chaufförerna var i en HELT annan liga.
Stämplar och namnteckning är fortfarande da shit i vissa länder!
Jag minns när jag bokade mitt första hotellrum elektroniskt precis i slutet av 90-talet. Allt funkade bra och jag fick en bekräftelse på min bokning via nail.
En vecka senare fick jag ett pappersbrev från hotellet i Paris med samma information som de redan mailat.
Det är bra att ha med sig en stämpel om man reser i Östeuropa. Eller Asien för den delen. Stämplar har magisk kraft.
Men det känns skönt att veta att även ett it-system behöver dygns och veckovila. En liten undran dock, va är pengarna när jag gör överföringen fredag och de kommer fram på måndag när servrarna vaknat inför en ny arbetsvecka. Är en server något som arbetsmiljöverket och facket skyddar?
Fattar du hur mycket skit pengar får vara med om? Om de inte skulle få sin helgvila så vet jag inte vad de skulle hitta på. Särskilt 0/1 pengarna. Papperspengarna och korten har i alla fall pensionen att se fram emot även om de kan se för jävliga ut när kört för mycket kokain.
Bankerna tjänar nog ränta. Men annars är kanske kärnan i banksystemet gamla satsvisa system där datorn tror att det är ett magnetband som lämnar datat.
Började som datakonsult 1984. Fattade omedelbart agg mot allt vad satsvis bearbetning hette. Några år senare infördes där jag jobbade förbud mot “batch”, dvs man var tvungen att motivera varför man skulle använda det. Så allt blev eventstyrd bearbetning. Däremot separerade vi systemen med köer, så man skickade data mot en kö och sen plockade mottagande system av datat i samma sekvens.
Och vips hade man autonoma delsystem där man kunde plocka ned ett system medan de andra var uppe och snurrade.
Sveriges banksystem är extremt omodernt. I resten av EU fungerar det blixtsnabbt, dygnet runt, alla dagar i veckan. Det är bankerna som bestämt sig för att ha det på detta viset, ett system från 1960-talet.
SFTP sigillkrypterade textfiler……..
Är väl vissa som har börjat med API, men då måste hela skiten skrivas om.
Oftast operationsavdelningen som sköter fileriet.
Bristande kommunikation mellan utv/operations i den privata sektorn.
Vattentäta skott i den offentliga……
Bankerna har haft ett API i minst 20 år 🙂 Ladda upp en textfil formatterad på ett speciellt sätt till bankens FTP-server.
Som jag brukar säga. Sverige hade en snabb digitalisering. Fram till 2010 var vi långt fram
Sen stannade vi upp som vi så ofta gör.
Vi känns efterblivna.
Anekdotiskt Har man haft att göra med transportstyrelsen när man ska bygga integrationer är det…… filer som skickas med “automagiskt epost”. Då man inte har stöd för sftp för en del flöden.
APIer känns som apaier för dem. Dvs nån sorts magiskt teknik som bygger på en apa i dattan.
Banköverföringar i Sverige är ju sega bara för att bankernas helägda transföreringscentraler ska ha ett existensberättigande. Man har väl inte betalar 20 miljarer (eller vad det var) för bankgirot för att man ska modernisera bort det!!!! Nej det har man såklart stor lobbyverksamhet för att behålla
Lobbyismen och “vänskapskorruptionen i Sverige är enorm. Varför skulle vi annars stötta volvo genom att toksänka drivmedelspriserna och ta bort elbilsbonusen. tyvärr verkar folk köpa Tesla och elbilar ändå…
Det är tur att folk inte vet hur illa det är.
Bräckligt är bara förnamnet 🙂
Bankerna har precis bränt 700 MSEK på kommitteprojektet P27 som lades ned förra våren.
Enda effekten blev att bankgirot blev kvar fast nu ska käka xml-filer enligt ISO20022-formatet istället för gamla textfiler med fasta fält inom 80 kolumner.
Så nu kommer det ta många år innan de försöker göra nåt nytt försök.
Den enda användaren av Riksbankens nya dygnet-runt-tjänst RIX-INST är Swish som lämnat bankgirots betalningar-i-realtid-tjänst där det väl var lite oklart vems pengar man egentligen avvecklade i – men centralbankspengar var det nog inte.
Var väl så att bankerna deponerade typ 60 mille hos SEB för att hantera Swish och förde över mellan sina konton. Om det blev för mycket transfereringar åt ett håll och en banks konto blev tomt slutade Swish att fungera för den banken.
Behöver man BankID för att betala fredagsölen på västkusten?😅
Då vissa här tydligen är intresserade av bankID och dylika saker så här är lite mer information om vad som komma skall som jag hintade om i en annan tråd.
https://e-estonia.com/solutions/estonian-e-identity/id-card/
Det finns mer om EU direktivet som det jobbas på.
https://www.european-digital-identity-regulation.com/
Sammanfattningsvis så beräknas Estlands e-ID-system spara varje estnisk medborgare ungefär fem arbetsdagar per år.
Lotta Lundbergs krönika i SvD om Berlin, tyska banker o att flytta tillbaka till Sverige är rätt skojjsig. (Dagens nättidn)
Antingen är jag obildad eller så saknas möjlighet att digitalt signera dokument gratis i både Bank-id och Freja. Borde vara en självklar tjänst.
Finns externa tjänster som använder BankId till detta.
Jo det vet jag men dom kostar hutlöst om man använt de enstaka gratisgångerna. Behöver det bara några gånger per år.
Bankid och freja är ju bara legitimationer, som talar om vem du är.
Det finns som sagt flera lösningar där man signerar dokument mha av dem.
Gratis, tja det beror på tjänstens utformning. Bl.a. använder en del banker sådana tjänster, för att få bort pappershanteringen. Du betalr inget mer för det.
Ja och dom borde funka som stämpel på t ex ett protokoll som skall justeras.
Jag har alltid Bank-ID på filen.
Laddade ner Nordeas BankID på fil. Funkar på en del ställen t.ex. mot Skatteverket och MinMyndighetspost. Funkar inte för att komma in i Nordeas nätbank!
Det är sekunder som ändå inte tjänar något till då de försvinner i annat. I övrigt ett stort problem med appar som automagiskt startar kameran då det blir problem i säkra miljöer där det i princip blir en säkerhetsincident så fort en kamera startas.
I säkra miljöer är inte telefoner ens tillåtna.
Fast en säkerhetsincident är ju inte appens fel, det är antingen användaren som är klantig eller mottagande säkerhetsorganisation som är otydlig/slapp. Se till att ha adekvata rutiner och regelverk kring sändande enheter, avbildning, inspelning, geotaggning o s v så är det ett icke-problem. Tycker man inte att dessa rutiner är nödvändiga så är verksamheten inte tillräckligt skyddsvärd. Varför ska en oreglerad enhet av typen smartphone motsvarande befinna sig inom ramen för det skyddsvärda?
Helt klart. Det är inte så svårt – bara riva av plåstret och lämna telefonerna i mobildagis UTANFÖR den skyddsvärda verksamheten.
Men snark. Med säkra miljöer avser tex inom skyddsobjekter ö.h.t. Vi är INTE där ännu i de flesta totalförsvarsmyndigheter att det är inlåsning av mobiler i vakten och uthämtning vid hemgång. Sannolikt kanske vi inte kommer dit alls över tid.
Detta lilla “förslag” skulle således innebär att från en dag till en annan så kan och ska ingen inom totalförsvaret på skyddsobjekt (med avbildningsförbud) kunna använda bankid längre.
En kompromiss kan vara att det är en inställning som kan slås på manuellt isåfall. Men att tvinga alla är big NO NO.
I den mobila BankID-appen kan man ju lägga in ett digitalt ID-kort med hjälp av passet.
Väldigt praktiskt, men hur giltigt är det egentligen? Någon som har erfarenhet var det kan användas och var det inte accepteras?
Funkar på systemet, även om det nu är väldigt sällan jag behöver visa det. Men ibland sitter det någon ny person i kassan som frågar.
De gnölar lite på apoteket men jag har aldrig blivit nekad då jag försökt hämta ut recept med Freja eID+ (som var först ut av de två e-leggen med funktionen digital fotolegitimation).
Tillhör man Android master race™ kan min i alla fall göra ett “långtryck” på appikonen. Då får man upp en rullgardin där man kan hoppa direkt till QR-scanner, Historik samt ID-kort.
Ios har också långtryck, eller kanske hårt tryck på nyare mobiler än min rosthög. Använde set just pga den här tråden. Men visst, en vippa på rutan som heter ”öppna alltid med kamera på” vore ju smidigt.
Bank-id är bra men det blir också lite sårbart, man bör ha flera alternativ.
Sedan finns det lite förbättringspotential med bank-id. Kan någon via en sämre säkerhetsmedveten bank få åt sig ett bank-id i mitt namn så blir det lite jobbigt både med privat och företagsekonomi.
Här skulle jag kunna vilja skydda mina konton lite mer beroende på.
Vissa transaktioner ska kanske kräva en hard-token (koddosa) istället.
Problemet med bank-id är att jag har med mig telefonen och skulle om jag blir hotad slå kod för bank-id.
Koddosan ligger väl som regel hemma och får inte följa med ut på stan.
För äldre så skulle man vilja att man kunde definiera krav på kontrasignering för vissa transaktioner för att hindra att man blir fintad men ändå ge fördelarna med bank-id.
Kontasignering av barnen t.ex. eller annan bra person.
Min personliga favorit är alla dokument på jobbet som ska skrivas under i pappersform… där det är ok att scanna in det och maila efteråt.
Så jag har scannat in min namnteckning – nu behöver jag inte printa ut, skriva på och scanna längre!
Men tror att vi saknar en riktig stämpel
#offentligsektor