Hemnet uppger att den mäklarbaserade försäljningen av nyproducerade lägenheter nu har fallit 81% sedan rekordåret 2021 och att priserna på en nyproducerad lägenhet i snitt är 18% högre än för äldre bostäder, trots nya föreningars mycket tveksamma ekonomi. Byggstarterna har i sin tur kraschat med över 60% men antalet färdigställda lägenheter är på rekordnivåer.
Nedan ser man fyrakvartal glidande medelvärde i byggstarter och påbörjade lägenheter i flerbostadshus. Jag använder det glidande medelvärdet för att eliminera de säsongseffekter som sker kvartalsvis. Datat är från SCB och är så kallat preliminärt data, medan definitivt data bara rapporteras årsvis.
Byggstarterna har som man ser ovan fallit med 62% i riket, medan färdigställandet av nya lägenheter är på rekordnivåer och de högsta nivåerna sedan miljonprogrammet.
Enligt en artikel hos DI uppger Hemnet att antalet sålda nyproducerade lägenheter fallit med 81% sedan toppen 2021 och 31% i årstakt senaste året. Samtidigt kostar nya lägenheter i snitt 18% mer än gamla lägenheter, den sk successisionsmarknaden på fackspråk. De nya föreningarnas ekonomi är också ofta mycket tveksam, med stora lån och orealistiska avgifter baserade på fantasibaserade ekonomiska planer, men ändå är alltså priserna som de är. Samtidigt är de ekonomiska planerna för föreningarna baserade just på att man lyckas sälja lägenheterna till dessa orealistiska priser.
Det kommer finnas ett överutbud av nya osålda lägenheter, men med som man ser ca två års fördröjning kommer byggstoppet att slå igenom och färre nya kommer tillkomma. I princip måste dock byggandet ner ytterligare och ner 81% för att matcha den minskade försäljningen, så stocken av osålda lägenheter byggs nog på fortfarande.
I Stockholm (Stockholms län) har färdigställandet av nya bostäder i flerbostadshus fallit med 64% sedan toppen, och även här är färdigställandet på rekordnivåer.
Samtidigt menar alla sakägare, som i olika former tjänar pengar på folks bolånande, att bostadspriserna nu ska stiga, så när priserna stigit 18% kanske försäljningen av nybyggnationen tar fart igen. För övrigt anses ju bostadspriserna fallit just 15 – 20%, vilket matchar prisskillnaden mot de spikade priserna för nybyggnationen rätt väl.
Överlag har det dock inte varit någon katastrof på bostadsmarknaden, men det är nog svettigt för den som bor i en nybyggd förening och inte kunnat komma ur avtalet. Förmodligen beror detta på att arbetslösheten inte direkt skenat iväg, och i synnerhet har inte den välbeställda storstadsmedelklassen drabbats så hårt av arbetslösheten. De som fått sparken tillhör de som bor i hyresrätter, väldigt grovt förenklat.
Sedan har inte alla har inte de ekonomiska musklerna att härda ut förstås.
Dagens Industri rapporterar också att Sveriges Bostadsrättscentrum uppger att allt fler bostadsrättsägare vräks från sina bostäder av föreningarna, efter att inte kunnat betala medlemsavgiften (“hyran”). Dessas lägenheter tvångsförsäljs sedan av föreningen, som tar sin skuld först, och eventuella kvarstående medel kan den vräkta förhoppningsvis använda för att lösa sina lån. Det är dock inte särskilt vanligt, men trenden är stigande och innebär att det finns hushåll vars ekonomi krossats helt av kombinationen av räntehöjningar och kanske även andra faktorer som sjukskrivning, ändrat relationsstatus eller arbetslöshet.
Men som alltid – bit ihop. Det kommer bli bättre vet vi som var med på 90-talet. Som påtalat många gånger här på bloggen – köp alltid en bostad du kan bo i 10+ år, och inga tillfällliga lösningar. Det finns alltid en risk att omständigheterna gör att du blir inlåst ekonomiskt och inte kan flytta utan att krossa din privatekonomi och utplåna ditt livs kapital. Det är lätt att förlora 100% när man investerar med hävstång, och det kan varit ett helt livs besparingar som var de där 100% av det du stoppat in i bostaden.
63 kommentarer
Köper man som ensam en bostad så har man riskminimerad rätt mycket.
Men ja, det blir bättre snart. Bra att ha en liten buffert är mitt tips till köpare idag. Ja det är alltså köpläge nu
Jo problemet är såklart att då måste man vara ensam och vad för liv är det?
Fru och barn hade blivit lite sura om jag skulle köpa en bostad bara till mig själv för att riskminimera.
Som ensam kan du fortfarande bli sjuk eller arbetslös. Med rätt partner så har du möjlighet att ha bra mycket bättre förutsättningar givet att du vårdar ditt förhållande.
Ni har såklart rätt i en del. Man måste behålla sin inkomst såklart. Annars blir det såklart tufft när buffert tar slut.
Ni får såklart välja vilka partners ni vill, jag gillar omväxling. Så olika det kan vara 🙂
Det är väl tyvärr ganska få som har möjlighet att köpa en bostad själva med dagens priser? Beror så klart på var någonstans mm.
Men även för de som har råd är det ju väldigt mycket mer ekonomiskt fördelaktigt att vara två som delar på kostnaderna. Kan ju bli åtminstone 10-20.000 extra över i månaden om man delar. Det blir mycket pengar på några år. Men det beror väl på hur man prioriterar. Och om man har någon man vill bo ihop med 😉
Det stora problemet är just nu att som Nordeas välbetalda tyckare säger. Bostadsbyggandet minskar men det matchar befolkningsutvecklingen.
Befolkningen i Sverige ökar väldigt långsamt och den ökar framförallt med gamla människor. Vi behöver fler ålderdomshem inte fler käcka lägenheter.
Tyvärr tror jag att vi byggt för mycket och bloggen skrev innan räntehöjningarna att nyproduktion i princip började bli osäljbart. Dyrt per m2, dålig kvalitet samt extremt stora lån gömda i föreningen.
Det förutsätter att folk bor kvar på samma plats.
Det kanske även stämmer att vi vissa områden har det byggts för lite som i delar av Norrland. Så dit vill folk flytta men finns inget att köpa. Men Stockholmsområdet växer inte alls som förut och just där kommer detta blir det problem. Man kan inte flytta till ett nytt ställe om det inte finns någon där man bor som vill köpa ens nuvarande bostad.
Det växer bra i kranskommunerna runt Stockholm så det är en förenkling. Det är för många grupper fortfarande lättare att hitta jobb i Stockholm än i Norrland. Om det fanns efterfrågan på bostäder i Norrland borde det väl också byggas där? Har inte koll på det och så kanske är faller
Du tittar på variabler som inte är korrelerade (kausalt), demografi är en sak. Bostadsbubblan på lite kortare sikt lever ett rätt fristående liv.
Men över tid får du säkert rätt
Jag menar inte att ni nuläget orsaker de ena det andra. Jag menar just på lång sikt blir detta ett problem.
Bostadsbyggare har räknat med att Sveriges befolkning ska öka med 150 tusen människor per år varje år i många år, nu ökar den med endast 30 tusen samtidigt så färdigställs nya bostäder för över 100 tusen människor.
Bostadsbyggande är en väldigt stor del av ekonomin (ca 10% av BNP) och utan den skulle vi få massa problem. Men blir såklart helt ohållbart att bygga bostäder som sen kommer att få stå tomma.
Samtidigt finns det hundratusentals bostäder i Sverige som borde moderniseras. Man behöver inte åka långt för att hitta bostäder som inte moderniserats på 50 år, och som har dålig luft, fuktskador, kass värmeekonomi och nästan allt gått över teknisk livslängd. Har själv tittar på många sådana hus senaste åren men slutade med nybyggt.
Jag tror att det där skiljer rätt mycket beroende på vika marknader man har ögonen på.
I mina trakter är äldre välskötta HSB/riksbyggenföreningar är klart bäst köp rent ekonomiskt.
Men även nybyggen är hyggliga affärer.
Höga föreningslån, ja-ish. Men avgifterna är oftast så låga att det finns ordentliga marginaler för att höja utan att månadskostnaden blir outhärdlig. Tittar man på 5-10 år gamla föreningar har de oftast skött amorteringar och spar föredömligt (naturligtvis dopade av lågränteperioden). Och stora underhåll ligger ett par Decenier in i framtiden. Det trista är att de oftast är byggda alldeles för trångt eller utanför attraktiva områden (De äldre husen byggdes naturligtvis på de bästa ställena).
Den största katastrofen i de här trakterna är nyombildade (<10 år) föreningar där föreningarna betalade alldeles för mycket för huset eftersom de boende "vunnit på lotto" i samband med ombildningen . De har minst lika höga föreningslån som nybyggena, men ofta med en underhållsskuld. Avgifterna ligger på hyresnivå och bör ändå höjas i många fall. Prisbilden gör det till en riktigt usel affär att köpa till begärda priser.
Men det är anekdotiskt på min marknad. Vill man bo i skryttors-land lär nybyggena ha betydligt tuffare förutsättningar. Och jag tror att folk i t.ex Stockholm lärde sig läxan gällande ombildningar runt finanskrisen.
Är född 59, kan bara konstatera att när det kommer till bostadskarriär är inslaget av ålderstur stort, första halvan av 80-talet var det inte mycket med bostadsmarknaden i Götet.
Köpte verkligen folk lägenheter och trodde bolåneräntan skulle ligga kring 1-2 % för all framtid? Så korkade människor kan det väl inte finnas?
Kanske inte för all framtid men om man kollar på den ekonomiska och demografiska utvecklingen var en längre lågränteperiod sannolik utan någon svart svan. Givetvis så dök det upp flera svarta svanar.
Jag förstår verkligen inte. Om centralbankerna trycker enormt mycket pengar, är det då rimligt att räntorna ligger kvar på 1-2 % i många år framåt?
När jag läste nationalekonomi för väldigt många år sedan, så var tryckande av pengar en stor orsak till inflation. Det gäller än i dag.
En ökad penningmängd ger inflation, då mängden pengar i samhället ökar, allt annat lika.
Hur minskar man inflationen? Man trycker mindre pengar och ökar räntan.
Jag är lite osäker, men har för mig att detta ingick i grundkursen i nationalekonomi.
Lite i underkant med klart rimligt. Gissar på 2,5% om 1,5 år. Kanske får jag fel, men jag anpassar plånboken efter det då det är det mest logiska i min värld. Vi har nu provat 5% ränta på bolån och 8% på billån, och ja det fungerar ju inte som vi ser.
@Mjau Varför fungerar det inte med en reporänta som i Sverige är lägre än i EU och USA? För mig så ter det sig så att man i Sverige har en alltför låg reporänta.
Men du tycker att reporäntan är alltför låg. Du kanske borde anpassa dig till verkligheten.
Vänligen kolla in reporäntorna för andra länder här:
https://www.finansportalen.se/styrrantor/
Ja kanske delvis, vet dock inte om jag skrivit det. Men ja, jag hade föredragit en stark krona för “the greater good”.
Ligger vi lägre än framförallt ECB, där vi har den mesta bytesbalansen mot så tror jag det är rätt sannolikt att Euron stärks mot SEK. Mot FED har vi typ 10% mot Euro-länder, så den (diskrepansen) påverkar nog mindre.
Men jag är ingen ekonom. Vad tror du själv?
För mig som skuldsatt med 4-5ggr bruttoinkomsten, så är det rätt nice med inflation. 10papp i ränta idag typ, så det är hanterbart upp till typ 10% ränta. Men lite torftigt då som ensamstående med två barn. Sen blir det att anpassa livsstilen, och den är lite besvärlig att förhandla med. Men jag har nog planterat en hel skog någonstans i klimatkompensation 🙂
@Mjau Jag tycker att den svenska reporäntan ska upp rejält.
Jag tror alla förstår att det inte är hållbart att Sverige har en lägre reporänta än vad ECB och FED har.
Det finns givetvis lånetorskar som riksbanken, som inte vill höja räntan för att det påverkar deras egna ekonomi, men jag är av åsikten att reporäntan måste höjas över den nivå som ECB och FED har.
Något verkar trasigt inom nationalekonomin tycker jag.
Räntorna påverkar väl främst tillgångspriser? Och vi har haft en enorm inflation i tillgångspriser utan tillstymmelse till att någon velat höja räntorna.
Men när det blir kostnadsinflation oga utbudsproblem, då ska man in med räntevapnet. Hur ger ökad ränta en utbudsökning?
Räntan kan minska efterfrågan på sådant du inte måste köpa vilket kan leda till lägre priser, samt att högre räntan kan höja efterfrågan på valutan vilket leder till lägre importpriser. Så är det nog också delvis men det finns det uppenbarligen många fler parametrar.
inflation mäts som prisökningar och inte direkt som penningmängd. Penningmängden kan öka om produktiviteten ökar, och vi hade en lång period med låg inflation och ökande penningmängd. Inflationen ökade nog av en efterfrågechock följt av pandemin samt krig med högre energipriser som följd. Den inflationen är på väg ner. Räntan tror jag bara påverkar inflationen marginellt i en globaliserad värld.
Att Ryssarna anfaller en granne är en väldigt vit svan.
Läser in ett visst mått av skadeglädje i din kommentar. Nej, folk är inte dumma i huvudet, men vill man bo i trakten av Kongl. Hufvudstaden, utan att vara trångbodd och utan att lägga allt för mycket av den vakna tiden på pendling – som såklart kan ändras genom att hitta en arbetsplats närmre ens bostad – får man punga ut. Så ser det ut.
Det är lätt att peka på den enskilde när systemet är helt fuckat.
Om man räknar med en bolåneränta på 1-2 % i många år framöver så är det något som är fel.
Sedan kan det vara brist på bostäder nära jobbet osv., men nog måste man kunna tänka själv.
En rimlig ränta är kanske 3%. Din ekonomiutbildning är nog ifrån fast växelkurs eller utdaterad, jag vet inte. Det är teorier och ingen vetenskap.
Om vi tänker oss att KPIF målet är 2% vad tror du då räntan landar på, en högst relevant fråga då RB ”skiter” i valutan/köpkraften utifrån vad jag förstått.
Snitträntan landar då runt 3 eller max 4 %. Men du får gärna utveckla
@Mjau Vad menar du med rimlig ränta? Du menar att reporäntan sätts till ett fast värde för att inte lånetorskarna ska få det dåligt?
Om du med ränta på 3 % menar bolåneränta, så är du långt från verkligheten. Bolåneräntan ska vara mycket högre än 3 %. Jag skulle säga att reporäntan ska ligga kring 3 %, vilket leder till att bolåneräntorna blir ganska mycket högre.
Välkommen till verkligheten.
Man kan ju räkna med att klara 4 eller 5% också när man gjorde sina räkneövningar – men då tänkte man garanterat inte på den inflation som varit senaste åren. Plus att man troligen lagt än mer av sina inkomster på annat än sparande, då man inte behöver spara till handpenningen längre.
Banken har redan räknat på det. 6% var det tidigare, nu är det snarare 7% hos de flesta banker. Sen har ju KALP-beloppet ökat med inflationen såklart. Så lägre beviljade lånebelopp är en realitet för de flesta.
Men det om vi nu tänker ett steg längre, så kan det nog ändras snart. Sverige kan inte döda Bygg, det blir helt enkelt för dyrt.
Vad menar du med att räntan ska ligga på en viss nivå? Den neutrala räntan är relativ och vad som är högt idag är inte detsamma som för 30 år sedan. Att målet är 2% inflation +/- intervall betyder inte att räntan alltid måste vara över 2%. De flesta har dessutom uppenbarligen buffert att klara lån för så här långt är det ett fåtal som måste gå från sin bostad och därmed är inte alla dumma i huvudet.
Min första lägenhet köpte jag i början av 1980-talet utan att ta lån.
Min andra i mitten/slutet av 1980-talet. Då låg bostadsräntan på cirka 11-12 %. Jag lånade cirka hälften av köpeskillingen.
Därefter har jag bott i eget hus och då blev det lite mer än hälften lånat, men jag har alltid amorterat hyfsat bra för att minska risken för ekonomiska problem om räntan skulle stiga kraftigt.
På liknande sätt trodde jag länge att alla resonerade.
I min bekantskapskrets där stöärre delen är välbetalda och relativt intelligenta IT folk så. Ja.
Jag har sett som ett troll och stämningsdödare när jag pratat om exakt det vi ser nu 🙂
(att låg inflation är konstigt när alla trycker pengar som fan, kombinerat med att tryckta pengarna pressat ner räntan så när pengapressarna stannar…..)
Människans dumhet har inga gränser. Det är en naturlag.
Jag lider verkligen med dem som har drabbats av ekonomiska svårigheter och t o m bostadslöshet.
Jag har under årens lopp hjälpt ett antal personer med billig, tillfällig bostad, samt förvaring av husvagnar, båtar, bilar och släp (det står en stor byggnadsställning på en trailer här sedan 10 år tillbaka) på min stora tomt.
Jag har alltid erbjudit folk att duscha och använda min toa, plus hämta kranvatten och få tvätta och torktumla kläder hos mig, gratis.
Många på området har väldigt dålig vattenkvalitet eller sinande brunnar och de har tagit emot erbjudandet tacksamt. Plus en kopp kaffe och en macka. Men de måste sköta sig, det är grundkravet. En av dem blev kvar, men han är hjälpsam, J-J B i gäststugan.
Fint av dig och klokt med hårda grundkrav!
Cashflow för bostadsbolagen och utvecklarna, osålda lägenheter kostar pengar, + prissänkningar
Tips till Lars varje år sammanställer alla kommuner en rapport över nya bygglov hade varit intressant att se siffran för 2023 vad vet att den är låg
Renovering – rika som har cash
Nybyggnation mark både byggbolag men också privatpersoner mycket låg
Maj-juli sommaren när man ska ut med semesterlöner mm inkl fortsatt lågt 2024 blir unikt
Ja, en annan sammanställning man kan göra är över hur mycket hyrestorskar har förlorat de senaste 20 åren på bostadsbubblan. Det är ju trots allt dessa som är det nya bränslet till bubblan ihop med utflyttande unga som sponsras av sina föräldrar.
Själv bodde jag på korridor som ung vuxen, idag är det rätt vanligt föräldrar fixar det en nybyggd bostadsrätt här för 2,5M till sonen/dottern. Lite galet kanske, men man får nog rätta sig efter verkligheten.
Alla korridorrum är fortfarande uthyrda. Kvoten student/rum har ökat. Nya byggnormer gör nya rum olösbara. Lägenhet på studieort kan säljas, tills nyligen med vinst
Det sista en bostadsutvecklare gör är att sänka priset. Det slår ju direkt mot andra nybyggda lägenheter.
Istället alltid olika typer av rabatter, typ ingen avgift till föreningen i två år, gratis parkering i två år, osv…
Stigande priser tror jag inte på. Inflationen har gjort sitt och folk härinne pengar, dessutom har många bränt sig och avvaktar. Jag tror det blir ett tråkigt 20-tal. Jag tror inte någon regering planerar en snabb befolkningsökning för att fylla bostäderna utan det får lösa sig bäst det går.
Mitt tips är att blir det riktig kris kommer det att komma subventioner så att de värst drabbade föreningarna klarar sig, ingen vill ha en krasch och en massa skuldsatta människor som blir ett socialt problem.
Tror inte att det kommer bli bidragsregn över bostadsrättsföreningar. Då kommer media berätta hur alla fattiga i hyresrätter ska betala pengar till överklassen, vilket för övrigt är helt korrekt.
Tror att du kan sluta drömma.
100% enig med Tandemet.
Bostadsrättsägarna/föreningarna har satt sig i denna skit själva och ingen tycker synd om dem (utom de i bostadsrätt)
Samma gällerbyggbolagen,
Då det kommer knappas riktas några bidrag till ovan grupper när man samtidigt pratar om 1000 tjänster bort per landsting. Kommunikatörerna/journalisterna kommer sätta agendan.
Som boende i villa drömmer jag inte, men jag inser att ingen tjänar på en krasch. Och jag talar inte om bidragsregn, utan om att man kommer att lösa situationen så att det inte uppstår omänskliga sociala konsekvenser.
Värst vad många som saknar empati. Skall vi kasta ut alla som uppbär försörjningsstöd på gatan också eftersom de satt sig i situationen? Det är inte så att vi har en fri marknad där individen gör helt fria val, utan folk är i viss mån fast i ett system.
Jag talar alltså om subventionerade lån så att föreningarna klarar sig men jag sa inte att det inte kommer att märkas i ekonomin.
Empati är en sak, lagstiftning en annan.
Det går inte att subventionera enstaka med tuffare situation, utan man får isåfall subventionera allla.
Och det är samma sak som en räntesänkning.
Det finns nog tyvärr bara en väg ut och den gör jävligt ont på en del. De flesta klarar det, men det kräver prioriteringar och ett enklare liv, dvs lägrr konsumtion, /semester osv.
Vi ser dock att för kollektivet ökar sparkapitalet.
Jag tror sen har rätt. Ingen vill se en bostadsrättskris.
Går exempelvis att göra så ekonomiska föreningar (läs brf) eller kanske alla företag får något slags extra avdrag på skatten för lån. Skulle gynna alla högbelånade företag.
Eller att staten går in med kreditgarantier för brf skulle sänka deras ränta pga sänkt risk. Finns många kreativa lösningar. Som inte är ”bidrag”.
O.T. Det är illa nog att byggandet har blivit svindyrt. Men det är ännu värre när man inte ens får flytta in i sin nya tillbyggnad, som man har investerat mycket pengar i.
Vilken erfarenhet har ni om väntetiden för slutbeskedet från kommunens bygg-kontor. Jag har nu väntat över 2.5 månader på mitt slutbesked, för inbyggnad av en 10 kvm balkong. Jag läste förut att tre veckor var en vanlig tid för slutbeskedet. Det är ju en väldigt enkel åtgärd när både tak, golv och en bakvägg redan finns.
Det djävliga är att jag behöver ytan som förvaringsutrymme, och det kostar tusenlappar om jag ertappas på bar gärning, om jag har flyttat in på den inbyggda balkongen. Grrr! Jag fattar att personalen på kommunkontoret har semestrat, gått på kurser, fött barn, firat jul och nyår, varit sjukskrivna, vabbat, haft sportlov, vabbat lite till, och snart är det påsk. Har någon av er erfarenhet av extremt långa väntetider för slutbeskedet från kommunens bygg-kontor?
För mig har det alltid gått fort. Sen tvivlar jag på att de skulle döma ut byggsanktionsavgift medan du väntar på slutbesked, givet att slutbeskedet går igenom. Det är mycket jobb att att döma ut viten och med tanke på hur länge du väntat så tvivlar jag på att de skulle prioritera det.
Med tanke på att just bygglovsansökningarna gått ner ganska ordentligt så borde byggkontorets tjänstemän ha ganska mycket tid till allt annat.
Anekdotiskt är det iallafall erfarenheten häromkring, en granne sökte om tillstånd för att elda i kamin och det fick han i princip med vändande post.
Jag har också erfarenhet av extremt lång handläggningstid med bygglov. Jag ringde till kommunen och frågade varför det dröjde onormalt länge. Det visade sig att kommunen hade slarvat bort min ansökan. Detta trots att den gjorts digitalt och att jag hade bekräftelsemail från kommunen om att den var mottagen och fått ärendenummer. Efter att jag ringt kommunen så gick det fort. De gav mitt ärende förtur eftersom de hade tabbat sig.
Mars 2022 ansökte jag om slutbesked (digitalt) inte fått ngt ännu, pågående ärende när jag loggar in och tittar.
Vad säger de om du ringer och frågar hur det går?
Håller med. Ring upp.
Det galler en tillbyggnad som vid kontrollmatning visade sig vara nagra cm for stor, sa jag har ingen stress med att purra pa kommunen i arendet. Ar val 10års preskbering om jag inte minns fel.
Några centimeter kan inte spela någon roll. Är lägeskontrollen gjord? Eller är det den du väntar på?
Lageskontroll ar gjord, sa allt ar klart for slubesked, Kommunen som inte fatt tummarna ut pa 2 ar ^^ Men mig gor det som sagt ingenting. Det enda ar val att jag egentligen inte har ratt att anvande utbyggnaden, men med tanke pa 2 ars vantetid sa tar jag mig den friheten anda 😉
Tack för ditt svar! Jag har ett tiotal Biltema-kärror i vardagsrummet och de är knökfulla med pärmar med forskningsdata. Jag skulle vilja få ut dem till balkongen ASAP, men byggsanktionsavgiften på ca 1.500 kr skrämmer … eller straffet i sig. Jag rensade alla pärmar i julas och nu verkar det bli en andra utrensning. Slö kommun!
Ingen kommer komma och utdöma sanktionsavgift för det.
Så länge man är trevlig. Säger tack och hälsar. Bjuder tjänstemännen på kaffe och bulle när de kommer över så blir det inget vite. Vite är för otrevliga rättshaverister. Är massa jobb att utdöma vite så de gör kommunarbetarna inte om de verkligen inte måste eller känner sig kränkta.
Att be om ursäkt efteråt (om det skulle upptäckas) är enklare och snabbare än att anmäla/söka bygglov och betala för och vänta på den kommunala byråkratin för sådana ändringar.
En ursäkt räcker ganska säkert inte.
Min erfarenhet är att är man trevlig och inte haft uppsåt att bryta mot lagar så är kommunarbetarna väldigt behjälpliga. Att döma ut vite är massa jobb och irriterande och är enklast att hjälpa folk att göra rätt.