På ett seminarium arrangerat av Svenska Atlantkommittén, Nordic Ukraine Forum och Försvarshögskolan igår kväll framgick att Beijing-Kina stoppat en leverans av personlig utrustning till svenska Försvarsmakten. Detta sätter fokus på att insourcing nu blivit aktuellt och att Försvarsmakten inlett en översyn av leverantörers underleverantörer för att produktion ska föras närmare Sverige geografiskt och politiskt.
Försvarsmaktens paneldeltagare ville inte gå in på alla förekommande exempel, men det är ofta förekommande att leverantörer som vunnit upphandlingar åt Försvarsmakten eller inköpsmyndigheten FMV använder underleverantörer för hela eller delar av tillverkningen. Dessa underleverantörer kan befinna sig på andra sidan jorden, eller rent av i diktaturer som inte vill oss väl. Exempelvis Beijing-Kina.
Ett konkret exempel som medgavs var en beställning på ett stort antal sjukvårdsväskor, som gått till ett norskt bolag. Tillverkningen av väskorna skedde dock i Kina och den kinesiska diktaturen i Beijing stoppade leveransen. Det ska finnas fler exempel, men inte något som man vill gå ut med. En egen ponduspostulering kan vara att det handlar om känsligare och mer försvarskritisk materiel än sjukvårdsväskor (i nödfall och krig kan civila väskor fungera, även om det kanske inte är optimalt), och som kan vara svårare att ordna på annat vis. Andra leveranser av utrustning till Försvarsmakten från Asien har blivit försenade på grund av situationen i Röda Havet, men de kommer i alla fall komma fram.
Försvarsmakten har därför inlett ett projekt där man ska titta på insourcing och föra även underleverantörer till leverantörerna närmare och titta på sårbarheter i leveranskedjorna. Det kan vara så att en enskild kritisk delkomponent i krigsmateriel i själva verket bara levereras på grund av Beijings goda vilja.
Bae Systems Bofors deltog också på seminariet och det konstaterades som exempel att Försvarsmakten kommer sätta sig med Bofors och gå igenom allt för att utreda hur sårbara man är och vad som kan åtgärdas. Bofors själva säger att man tittar på att insourca en del komponenter, som man förr tillverkat själva men numera köper från underleverantörer.
I det nya (nåja) säkerhetspolitiska läget och med de akuta behoven av att rusta upp kan Europas demokratiers försvar inte längre vara beroende av globala just-in-time-kedjor och diktaturers godtycke. Sverige är inte ensamma om att vara i denna sits, men FMV och Försvarsmakten är alltså medvetna om problematiken och tittar aktivt över hur man ska förbättra situationen.
Det finns förstås goda motexempel, som Woolpower med all sin produktion på plats i Sverige. Men även där kommer själva merinoullen från andra sidan världen, men köps i alla fall in från välvilliga demokratier som Australien och Nya Zeeland.
Det går inte heller längre att köpa krigsmateriel från hyllan, då lagren generellt inte finns, utan det är nu ur hand i mun som gäller och i de flesta fall sker leveranser direkt från produktion. Kriget i Ukraina och tillhörande upprustning i Europa har gjort att det ofta är väldigt tomt på lagerhyllorna.
Insourcing är ordet för dagen, och vi kommer få se mer av detta. Ytterst handlar det om rikets säkerhet och vår demokratis och frihets överlevnad. Samtidigt påbörjades en trend om hemflyttning av produktion redan under pandemin, som exponerade sårbarheterna i leveranskedjor, och vilket också underströks av grundstötningen i Suezkanalen. Men det tar lång tid att ställa om, och det kommer även kosta. Man får se detta som en effekt av fredutdelningen (eng peace dividend) från åren 1991 – 2014 är över, och det blir dyrare och bistrare framöver.
Man kan för övrigt räkna med att den kinesiska diktaturen i sin tur kartlägger hur man kan krascha Västs försvarsindustri genom stopp av kritiska delkomponenter i händelse av ett krigsutrbrott kring exempelvis Taiwan. Eller när Ryssland med Kinas goda minne anfaller Nato.
Relaterat finns krigsromanen Ghost Fleet, där Kina även bland annat planterat in bakdörrar i mikrochip man sålt till Västs försvarsindustri. Kanske inte helt realistiskt utifrån hur det skildras i boken, men som principiell varning ändå relevant.
59 kommentarer
Jag undrade just varför det står tillverkad i Ryssland och China på en del av utrustningen.
“Man kan för övrigt räkna med att den kinesiska diktaturen i sin tur kartlägger hur man kan krascha Västs försvarsindustri genom stopp av kritiska delkomponenter i händelse av ett krigsutrbrott kring exempelvis Taiwan.”
Där kanske man kan kolla lite på Ryssland, för de har ju fått in västerländsk mtrl och reservdelar trots sanktioner. Något att förbereda sig på redan nu kanske.
Vet inte om jag skall vara sur eller tacksam. Första tanken var att det är bra om tillverkning kan flyttas hem. Dels av säkerhetsskäl dels för att det borde skapa nya arbetstillfällen. För övrigt håller jag med Kalle Dussin där han står i Kungsträdgården i Kongl. Hufvudstaden och pekar varnande österut. Idag skulle han nog lägga till Kina och NK.
Du menar som woolpower som hela tiden är igång och pratar om hur värdelös den inhemska arbetskraften är och om hur beroende de är av kompetensinvandring?
Ja, så oerhört viktigt detta, och med stigande löner och kostnader i Kina och att allt mer produktion blir automatiserad så behöver det inte betyda att det blir våldsamt mycket dyrare
Det blir inte dyrare såvida du inte har stort innehåll av manuell montering. Formspruta plast eller lite montering kostar inte så mycket. Före kriget var Ukraina stora på kablagehärvor till den europeiska industrin, om läget stabiliseras eller Ukraina går på offensiven kan man starta tillverkning.
Och de är duktiga på mjukvaruutveckling och det kan man göra i en källarlokal. Och vi kunde starta drönarutveckling i samarbete med Ukraina.
Detta är ett guldtillfälle för den svenska militärindustrin (ordet som får vänstern att skrika). Tänk er ÖB eller CFV, med ett leende, presenterandes den senaste drönaren i Aktuellt och så visas en video hur den provflugits under skarpt uppdrag och mulat något ryskt krigsbrottsförband.
Här kan vi snacka om att kunna utföra realistiska rester.
Bra! Vi behöver kunna göra allt själva som vi kan göra här i landet. Vi måste bli självförsörjande!
Finns inget självändamål med självförsörjning. Man ska göra det man är bra på, inte göra allt. Men vi kan göra mer och vi kan se till att underleverantörer hittas i Väst.
Naturligtvis, men Sverige är bra på allt. Förutom Cognac. Men tillverkning i Kina är inte längre direkt billigare, man gör det för den kinesiska marknaden för att slippa importtullar. Anekdotiskt fick jag förra veckan höra att min arbetsgivare drivit igenom ett hårt effektiviseringsprogram i den svenska produktionen och ser just nu ingen större mening med att importera från Kina för europamarknaden.
Men jag håller med om att vi inte skall tillverka själva in absurdum. Strv2000 får nog vila ännu ett tag. Men vi skall köpa från länder vi kan lita på.
Och kan någon svara på om det är helt omöjligt att utveckla ett Nordiskt Merinofår? Jag menar, gräsplättar har vi gott om och man vet aldrig när kineserna stoppar ett fartyg från NZ.
Jag kan inget om får men jag tror Merino är marknadsföringshype. När jag kollar har vi 30 olika raser av får i Sverige och problemen är flera, det är små gårdar, ullens kvalitet varierar, det har saknats klassificering av kvalitet och det enklaste och billigaste är att slänga eller bränna ullen. Jag hoppas det blir ändring på det, tycker ull är fantastiskt. Finns en massa initiativ för att organisera svensk ull-produktion.
https://www.axfoundation.se/nyheter/standard-for-klassificering-av-svensk-ull
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/ullmaklaren-charlotte-ska-gora-svensk-ull-het-pa-marknaden–w48wd2
https://www.youtube.com/watch?v=ZVbBNPOqQNs
Uhhhhhh. Fatta vilket inbördeskrig det blir om fårproduktionen skulle öka och rovdjuren börjar ta större mängder får.
Ok, list knowledge. På 1800-talet kunde man göra kläder av ull i Sverige men denna kunskap har alltså gått förlorad. Här har vi annars ett så kallat enkelt arbete, att valla får, klippa dem, karda och tvätta ullen.
Öhh, uniformssystem m/39?
Skillnaden mellan Merino-ull och “vanlig ull” är att merinohårsztrået är tunnare än hos de mer vanliga fåren. Därmed passar det extra bra att karda och väva tunnare tyger av, t ex i Italienska high-end ullkostymer eller i svenska sockar, underkläder, etc.
Men tittar vi på andra plagg som t ex brittiska/skotska Harris tweed så är de också tillverkade av ull men från ett mer grovhårigt får. Mycket liknande gamla M739-vinteruniformen.
Mina erfarenheter med M/39 är mycket goda. Kanske aningen tjockare, men å andra sida fortfarande varm även som fuktig eller blöt, brandresistent och allmänt ordentligt varm. Både den tjockare uniformsjackan och de mer cheviotvävda byxorna var alldeles utmärkta uniformsplagg.
Så jag skulle säga att “Kan man väva konfektionsull som på ön Harris i Skottland så kan vi väva konfektionstyg av ull även här i SE”. Det kanske till och med finns någon lämplig avelsvariant av merino som har bättre vinterhärdighet då merino verkar vara ett mera torrklimatdjur. Typ torra Spanien där det stammar ifrån.
Vi slänger allt för många ton utmärkt ull i SE idag. Det borde förändras av den enkla anledningen att materialet är för bra för att bara kastas eller brännas.
Ok, lite tillspetsat, men vi ska ha betydligt mer tillverkning i Sverige än vi har. Sedan köpa resten från länder vi kan lita på! Gärna så nära oss som möjligt!
Mest för att viss att här finns tusentals som läser alllt men inte så ofta yttrar sig…. Exemplet med cognac är fel. I Sundsvall blandades den enda cognac som Frankrike någonsin importerat! Grönstedts Monopol.
Jo det finns fördelar med självförsörjning men man kan lura sig själv om man är sämre på det man gör än de man kan handla med. Det måste vars kritiska varor om man skall motivera något man är rejält sämre på, t.ex. odla utsäde eller tillverka diesel.
Vänder man på det behöver vi vara bra på att göra varor som våra handelspartners behöver så kan vi ha ett handelsutbyte oavsett vilka pengar som funkar.
Klart vi skall. Vi köper ritningarna av Frankrike, resten av de termonukelära vapnen bygger vi själva.
Sverige är för litet för att kunna göra allt själv. Ta t.ex. elektronik. Finns ingen möjlighet att vi skall tillverka all elektronik och IC-kretsar som behövs, exempelvis CPU:er. Det gick för 40 år sedan då de var mycket enklare, men nu är det inte längre ekonomiskt möjligt. Och det är nu ett fåtal tillverkare som förser hela världens behov, vilket är en svaghet/risk i sig.
I den tekniknisch undertecknad jobbar med har jag sett hur kina undan för undan förfinat sina produkter och kvalitet. Väst har villigt outsoursat sin produktion till en diktatur som har som målsättning att bli den dominerande stormakten såväl tekniskt som ekonomiskt. För att uppnå detta har kina kraftiga subsidier som slår undan benen på västeuropéiska och amerikanska konkurrenter. Inte minst i solcellsbranschen.
Vi vet att kina som del av sin politik stödjer den ryzka invasionen av Ukraina inte minst eftersom de västliga demokratierna då har sina ögon på annat håll än Taiwan och att vårt stöd till Ukraina skulle kunna försvaga våra muskler. Samtidigt kan kina kolonisera ryzzland rent ekonomiskt. kina anser sig ha allt att vinna på sitt agerande. Eventuella “förhandlingstrevare” anser jag vara läpparnas bekännelser. Några kinesiska banker har enligt nyhetsmedia tvekat att göra affärer med ryzzland pga risken för sanktioner men den kinesiska regimen kan dölja mycket av sitt militära stöd.
Det torde vara uppenbart för den som värnar demokrati och ett fritt Ukraina att affärer med kina är något som inte underlättar dessa strävanden. Över 1000 svenska företag har handelsförbindelser med landet, något som inte kan ändras i brådrasket. Svensk oficiell statistik redovisar åtskilliga miljarder i handeln mellan Sverige och kina.
Jag anser att inga varor avsedda för Sveriges militära eller civila försvar, energisystem eller andra teknikprodukter av strategiska intressen som innehåller kinesiska komponenter skall få anskaffas. Vad LW beskriver är en utmärkt “motivator” för att snabbt införa ett regelverk som förbjuder kinesiska produkter från allt som har med försvaret av vårt land och våra värderingar.
Motionerade till Värnpliktsrådet (eller vad det hette) 2001-2002 om att vi borde ha inhemsk och/eller åtminstone europeisk produktion av personlig materiel. Ingen j*vel brydde sig naturligtvis (när man gjorde lumpen på den tiden pågick ju den eviga freden™).
Visste att jag skulle få rätt en vacker dag. Och nu är dagen här.
Avgå. Alla.
+10
Hög tid att göra oss av med beroendet av skurkstater som Kina.
Ingen handel med totalitära-, auktoritära-och teokratiskastater
Börja med att ställa starka demokrati och krav på mänskliga rättigheter vid all upphandling för offentlig sektor.
Så starka att svenska företag som har underleverantörer från denna typer av stater blir exkluderade från all offentlig upphandling.
Varje svensk krona som spenderas på att handla t.ex ryggsäckar till försvaret är en krona som direkt motverkar Försvarsmaktens syfte och måste till 100% strida mot försvarets värdegrund.
Uppryckning och byt ut alla revisorer.
Sluta dalta med diktaturens kreatur.
Börja med att klassa ryzzland, vitryzzland, nordkorea som terrorister och stoppa all handel och övrigt utbyte. Stäng gränsen för alla dessa.
Helt riktigt att vi är i en industriell fas i den här ofredstiden. Nu handlar det om att bygga upp försvar och försörjning så snabbt och bra att Kina med klientstater inser vilka det är de försöker ge sig på. Det ska stå dem dyrt att gå till anfall. Jag förutsatte nånstans att hela väst såg det vid invasionsstart för två år sen. Men nu hör vi i alla fall adekvata uttalanden om det här så det är mycket bra. Vi är på gång!
Litegrann från hyllan borde vi väl kunna hitta ändå. Marinen har varit på tapeten sista tiden. Många flottor i världen håller på att fasa ut båtar idag. Vi borde rimligtvis kunna köpa någonting. Vi är en maritim frontnation i NATO så det ligger vår allians intresse att stärka svenska marinen. Ut och köp 10 korvetter och två fregatter från malpåsarna nu så är vi livsfarliga i Östersjön och kan skydda vår sjöfart även längre bort.
Nån expert får korrigera (Navy?), men jag har en känsla av att det är kompetenta besättningar det är (stor) brist på, så det räcker nog tyvärr inte att köpa fartyg.
Ang. att köpa begagnat så gick det väl sådär med de där BTR-80, eller vad det var vi köpte när muren föll? (jag är inte så insatt, korrigera mig gärna om jag har fel, men har för mig jag läst att det inte var så väl investerade pengar…)
Svaret hamnade längre ner.
Visst, men vi har knappast råd att sitta och vänta på det ultimata ögonblicket då allt blir klart samtidigt. Vi kan med fördel sitta med ett par båtar i reserv i några år. I krig kommer många båtar slås ut ändå och då har vi fler på lager. Hårdvara är alltid svårast att få tag på i kris. Och när det kniper går det plötsligt lättare att skrapa ihop manskap. Nej, det här är ett läge vi ska skaffa allt vi vet behövs i krig. När det väl brakar loss kommer det vara det vi har tillhands. Charles-Ingvar-planerandet har sin tid, men den är inte nu.
Nu när mindre drönare / FPV-drönare visat sig så viktiga i modern krigföring, är det någon som har koll på hur västs förmåga att producera dessa ser ut? Om kina mfl skulle stänga kranen.
Dags för FMV eller någon att starta en svensk industri. Men det måste göras i startupanda, inte med tunga byråkratiska utredningar. Allvarligt tala, du behöver en låda i mitten, batteri, styrelektronik, en datalänk, fyra armar med motor och propeller, ett halvledargyro, massor med programvara. Hur svårt kan det vara?
Just borstlösa elmotorer misstänker jag inte tillverkas i väst.
Då får det bli motorer med kolborstar så länge. Blir kanske lite större motor men vi får försöka starta produktion av borstlösa motorer med avancerade magneter.
Maxon verkar ju inte ha någon produktion i Kina (“maxon motor has production sites in Switzerland, Germany, Hungary and South Korea”)? Knappast gratis dock.
Det är förstås bra, men deras motorer ser ut att vara några snäpp större än vad man hittar i en typisk drönare.
Intressant:
https://www.nyteknik.se/farkost/har-bygger-svenska-bolaget-varldens-storsta-quadcopter/4237707
“Hos denna variant av Thunder Wasp är flygtiden en dryg timme med 100 kilo bränsle och 400 kilo last. Maxfarten är satt till cirka 90 kilometer i timmen, och drivkälla är en 240 hästkrafters gasturbinmotor som går på jetbränsle.”
Alla uppkopplade växelriktare som kommer från Kina?
Vad händer om 100.000 växelriktare ställer in sig på fel frekvens, eller plötsligt stänger av när nätet förväntar sig 1 GW el från solceller? Kan lätt tänka mig att det finns ett kommando som kan skickas till växelriktarna (vilka autouppdateras på kinesiskt initiativ då och då) som ställer dem i något, för oss olägligt, läge.
Förutom all kommunikationsutrustning.
Vinst utan strid.
Mm, kineser äger vindkraft i Sverige. Nuvarande rekonstruktion av Markbygden är ett urmärkt tillfälle att ändra på det.
Borde anses vara grovt tjänstefel att låta kritisk utrustning inom samhällskritisk infrastruktur vara uppkopplad, oavsett vilket land utrustningen kommer från.
(Naturligtvis med undantag för utrustning som helt tappar sin betydelse om den inte är uppkopplad)
Och vi borde återinföra alla gamla nedlagda vattenkraftverk som skrotats för att de var på några hundra kilowatt. På 90-talet jobbade jag med småskalig vind- och vattenkraft. Coolt att se manuell start och infästning med lampor av 300kW vattenturbin. Det var det som vi automatiserade och så hade vi modemuppringning så man kunde fjärrstyrda verket från datorn.
Men annars går det utmärkt att anställa en kraftverksskötare som bor på plats och reglerar effekten och distributionen manuellt. På riktigt gamla verk kunde man se mätartavlor med amperemetrar för varje by som man distribuerade el till. Jag fick höra att när det gick åt riktigt mycket effekt fick man köra en by i taget så de fick göra upp ett körschema på vem som skulle tröska en viss dag för tröskverken drog mycket el. Så var det på 20- och 30-talen.
Infästning? Jag antar att du menar infasning 🙂
Jag undrar f.ö. hur många som använder uttrycket “fasas in” utan att ha en susning om vad det ursprungligen betyder.
Bättre rätt fas än fel fas när man sluter brytaren.
Ja, jo, du vet, avvv tåååå kåååårrrrrr äckt.
Tycker jag inte. Bättre att bygga ut med fler kärnkraftverk.
Kan möjligtvis vara intressant att veta att bloggarens bok-tips “Ghost Fleet” är rekommenderad läsning både på West-Point och US Marine War College
Den här sårbarheten gäller också i högsta grad Sveriges livsmedelsförsörjning där tex färsk fisk skeppas till Kina för bearbetning, infrysning/konservering.
Kalorimässigt har vi bra försörjning så länge vi får insatsvaror. Så skriv långa kontrakt med så mycket oljeproduktion bortom persiska viken och Ryssland vi kan. Då börjar det se riktigt robust ut också.
Just microchip, cpu etc. Kommer bli tufft. Nu ska vi vara glada att taiwan gör mycket. Men där har vi mycket kvar, och tur kanske att vi haft covid och några verksamheter redan påbörjats!
Semper lade precis ner sin verksamhet, deras produkter är viktiga sett ur ett beredskapsperspektiv. Med det sagt är det inte helt enkelt att flytta hem och få verksamheter att stanna.
Nästan meningslöst då vi saknar besättningar.
Men det borde gå att hitta begagnade fartyg som är lämpliga som skolfartyg och även skruva fast lite sensorer och beväpning för att få något mer att öva med och militär förmåga större än noll.
Jag vet för lite om båtar, kanske beg små logistikbåtar för offshore som kan utföra logistik i skärgårdar som krigsuppgift?
Och så beställer vi nya båtar att bemanna med nya besättningar, gärna samma som Finland, Danmark eller Norge för ekonomiska och taktiska seriefördelar.
Det är helt självklart att inte vital utrustning ska komma från Kina. Hur det ens är möjligt att det blivit så borde utredas och huvuden rulla.
Det hela är inte jättesvårt. En riskanalys ska alltid göras, vilket innebär att skurkstater inte ska vara aktuella som leverantörer till försvarsmakten.
Ansvarsutkrävande och konsekvenser är två ord som inte längre existerar inom myndighetssverige, och så länge myndigheter är en en avstjälpningsplats för inkompetenta men lojala politiker så kommer det inte bli bättring.
Det behövs en svensk/europeisk version av MAGA, plocka hem produktion från Kina (även från andra delar av världen).
En del företag insåg det delvis iom. pandemin och en fastkörd båt i kanalen.. men långt ifrån alla.
Tänk stort, tänk MEGA?
Det här är inte lätt. Du kör en Musk-bil, jag kör en kinesisk. Jag tänker att vi båda, när vi köpte dem tänkte att el is dashit. I eftertankens kranka blekhet är båda fel. Vilken är din nästa bil? Jag vet faen inte, supernöjd med el….
Här är räddningen!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fantom_(cykelbil)
Jaja, ni kan tacka mig se’n.
Att inte utsätta något för konkurrens är inte bra, då det leder till ineffektivitet.
Samma sak med att saker inte får tillverkas i ett visst land.
Skattebetalarna betalar, så bry dig inte om priset.
Det blir säkert bra. Socialismen i sitt esse.
Idag lärde jag mig att centern är socialister eftersom de hela tiden vill skydda jordbruket.
Att vi bör ta hem även enklare produktion är nog bland det mest välbetänkta vi kan göra nu när vi tydligt ser vilka konsekvenser det kan få. Att få en produktion i SE lika effektiv som utombys borde inte vara svårt. Vi är ju duktiga på att automatisera. Tänk bara på produktionen av mobiltelefoner som Ericsson en gång hade i SE innan de flyttades till CN. Det var en helautomatiserad fabrik där det endast fanns personal för att mata maskiner och övervaka produktionen.
Alltså om vi automatiserar så kan vi tillverka även här “hemma” utan att kostnaderna blir för höga, men vi har en mycket större försörjningstrygghet. Dessutom skapar vi fler arbetstillfällen vilket är ett annat av våra problem just nu. Kan fler få jobb så är det bara bra.
Det enda jag kan reagera med är ett hånskratt.
Jag har i snart 20 år fått höra mantran om hur handel ska främja demokrati och välstånd blandat med skrikande om “komparativa fördelar” enligt Ricardo. Jag har också sett diverse frihandelsfundamentalister predika om hur allt ska flyttas ut ur Sverige för det blir billigare, det enda som ska vara kvar i Sverige är jordbruk (som ska skyddas till 1000 av någon märklig anledning, här är det inget predikande om hur bra det är med fri global konkurrens) samt diverse ekonomer, jurister och klippare. Jag kan bara känna förakt och en innerlig förhoppning om att världen brinner ned så att diverse högfärdiga klipparkungar och diverse mellanchefer som tror att de är experter på precis allting också får känna på hur det är att äta havregrynsgröt och att oroa sig för om glasögonen ska hålla ett par månader till.