Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar till Bokus.
Angående Kinas massiva upprustning av flottan, så finns det två romaner om ett framtida världskrig Kina vs USA i Stilla Havet, nämligen den på bloggen tidigare recenserade Ghost Fleet (2015) och den nyutkomna 2034 (201) (129:- till 234:- som e-bok, inbunden eller häftad hos Bokus), som också går som gratisläsning som följetång i ständigt trendiga tidningen Wired. 2034 är mer aktuell, mer realistisk och mer välskriven utifrån det bloggen läst, men bägge är läsvärda.
Kinesiskt flottbesök i S:t Petersburg |
Ghost Fleet är strålande underhållning och en bra framtidsvision, men har förstås sina brister, framför allt på grund av att den inte åldrats helt väl. Det har trots allt gått sex år sedan utgivningen, och antagligen uppåt åtta år från idén och första tangentbordstryckningen. Ännu mer till åren är förstås Clancys The Bear and the Dragon om ett kinesiskt krig mot Ryssland. Den skrevs under den eviga fredens epok och i den naiva tron att USA och Ryssland skulle vara bästa kompisar, samt ett Kina som bara var en blek skugga av den ekonomiska och geopolitiska supermakt man är idag. Dock återkommer inslag från Clancys magnum opus Executive Orders, med t ex samarbete mellan Iran och Kina i 2034.
2034 är i kontrast aktuell och utgår från dagens förhållanden och aktuell projektion av utvecklingen, samt ryggar inte för den ofta litterära rädslan för att sätta in kärnvapen. Poängen där, likt jag gjorde i Höstsol, är att det aldrig utspelats ett kärnvapenkrig och den utveckling som bankades in av den av Sovejtunionen finansierade och infiltrerade så kallade fredsrörelsen i Väst för att få fram ensidig nedrustning av västs kärnvapen är på inget sätt garanterad. Kanske särskilt inte mellan USA och Kina, där diktaturens kärnvapenarsenal fortfarande är relativt sett blygsam.
Som marknadsföring körs 2034 just nu som följetång i Wired även om de äldre delarna nu bara verkar vara första stycket, vilket ger dig en möjlighet till att smaka på den välskrivna anrättningen. Romanen är skriven av den etablerade prisbelönta författaren tillika dekorerade marinkårsveteranen Elliot Ackerman och fd amiralen Jim Stavridis, som slutade sin militära karriär som SACEUR, dvs Natos militäre chef i Europa. Stavridis har även lyckats med konststycket att varit en listad vicepresidentkandidat till Hillary Clinton och även listad som tänkbar utrikesminister åt Donald Trump, bägge samma år 2016. Vad gäller Elliot Ackerman, så skriver han som en gud. Medförfattarskap betyder ofta (men inte alltid) att en skriver och en annan tar fram handling mm, och det är rätt tydligt att det är erfarne och prisbelönte Ackermans fingrar på tangenterna här.
Sedan kan inte ens 2034 likt Ghost Fleet hålla sig från clichén att kineser ständigt måste gå runt och citera Sun Zi.
“Han visste redan allt det här och behövde inte skolas ideologiskt. Handläggaren hade åtminstone inte börjat citera Sun Zi om krigskonsten än.” – kommande Drönarhjärta av Lars Wilderäng
2034 hittas på Bokus för 179:- för e-boken, 129:- för häftad och 249:- för inbundna tunna 320 sidor.
17 kommentarer
Har man barn kan jag rekommendera serien "tomorrow, when the war began" av John Marsden som jag läste nån gång i mellanstadiet när den släpptes. Handlar om en ej namngiven Sydostasiatisk invasion av Australien.
Varför inte se kalkonen Red Dawn från 1984?
Av alla Reaganårens kallakriget filmer är denna tonårsrulle den med mest ologisk handling. Ryska fallskärmsjägare (VDV?) landar i mellanvästern och jagar kända skådisar i highschoolåldern ibland bergen och mycket pangpang blir det. Tills kavalleriet kommer…
Eller varför inte Röd Storm som är konventionell hela vägen till slutet. Fullständigt ologiskt när en modest insats med taktiska kärnvapen skulle ändra helt på förutsättningarna. Även mot BRDs protester.
Nja, det blir ju ett race mot att stoppa insatsen av kärnvapen mot slutet. Men med facit efteråt så hade som bekant Sovjetunionen anfallit med taktiska kärnvapen första dagen och planerade aldrig för konventionellt krig. Så Röd Storm var en önskedröm.
https://cornucopia.cornubot.se/2012/02/sovjetunionen-planerade-aldrig-for.html
Taktiska OCH strategiska. 5000 strategiska kärnvapen direkt och till det kanske lika många taktiska.
Röd Storm är riktigt underhållande, verklighetstrogen eller ej.
Ghost Fleet har jag precis börjat läsa. Hittade den billigt i Kindleversion.
Annars kan jag rekommendera Red Phoenix som dock inte handlar om ett tredje världskrig, utan om ett nytt Nordkoreanskt överaskningsanfall på Sydkorea. Gillade den skarpt.
Tomorrow when the war began finns som film där Nordkorea pekas ut som angripare.
Även Red Dawn finns i nyinspelning med PRK som angripare.
Kort sagt intressant hur mycket styrka PRK tillskrivs i Hollywood…
Ghost Fleet är mycket underhållande. I stort sett förutsägbar men bjöd på en del oväntade twists, tex den överexcentiska Richard Branson-liknande karaktären som skaffar sig kaparbrev i rymden 🙂
Tom Clancy Threat Vector av Mark Greaney är även underhållande roman i ämnet, med en kombination av Taiwan, kinesiska flottan och cyberkrig.
Men är det inte lite så att deras dåliga erfarenhet av modernt krig sätter dem i ett stort underläge även om de har mycket mer krigsapparater? Man vinner ju inget krig mot USA på att visa upp sina slagskepp…
Började läsa den idag då jag snappat upp den på annat håll och badar i Audiblekrediter.
Verkar helt ok, nån borde redigerat bort infon om att Arktis smält efter andra gången, blir lite väl skrivet för att påminna om att det är 2034 och inte 2021. För enligt det lilla jag läst skiljer inte mkt mer än administrationen.
Och inte kan väl USA ha så lite politisk ledning på plats i DC när Presidenten är i luften?
Här är en liten novell i fem delar, välskriven på engelska, om hur det går till när Kina tar över från USA: http://archdruidmirror.blogspot.com/2017/06/how-it-could-happen-part-one-hubris.html
Röd storm får man ju komma ihåg är ett "what-if" med den specifika intentionen att skriva om ett konventionellt krig. Att det var möjligen var en önskedröm kanske, men det var Tom Clancys hela ursprungstanke. Det är ganska orealistiskt med en meterolog som springer runt som kommandosoldat på island också.
Den isolerar dessutom totalt norra europa från södra genom att hävda att Sovjets maskirovka fungerade och fick Turkiet, Grekland, Italien och Portugal att stanna utanför.
Men som en grund i hur ett konventionellt krig skulle i praktiken bli en köttkvarn och avgöras av på sikt den industriella förmågan i respektive block är det en bra bok.
App, app. Röd Storm skrevs av Larry Bond och Tom Clancy. Det är inte Clancys bok.
Vilken av dessa två böcker rekommenderas om man endast vill läsa en?
Har börjat med Ghost fleet. Och som kuriosa. När jag i mitt förra liv var på kontoret i Peking (första gången 2006) hade man en världskarta på väggen. Där var Taiwan angett som Kina. Jag anmärkte på det till mina kinesiska kollegor. Att det ju inte stämde. Deras samlade syn var att det var en detalj som skulle lösas i framtiden.
Finns det något bra tips för den som vill lyssna på ljudbok, helst på svenska?
Vad ni än gör så köp inte boken 2034.
Totalt orealistiskt skräp.