Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna faller i de asiatiska tidszonerna under fredagsmorgonen efter en negativ torsdag. De amerikanska långa räntorna skenar till nya årshögsta och även guldpriset slår rekord, trots att kronan stärks. Svensk e-handel har rasat 19% i omsättning i september jämfört med september förra året och justerat för inflationen 24%.
Stockholmsbörsen föll -1.05% för OMXS30 och -0.93% för OMXSPI. Den svenska kronan stärktes trots detta till 11:59 SEK för EUR och 10:96 SEK för USD.
Guldpriset slog rekord för oss svenskar och handlas nu för 696:- SEK per gram.
De amerikanska långa räntorna stiger tillsammans med guldpriset, men ändå föll alltså dollarn något. Det hela handlar rimligtvis om krigspanik och amerikanska statsobligationer anses trygga, trots att USA har en statsbudgetunderskott i storleksordningen 50% (jag orkar inte kolla uppe exakt siffra, utan det där är retoriskt). De längsta amerikanska räntorna skenade igår och 30-åringen gick från 5.00% till 5.11%, 20-åringen från 5.20% till 5.30% och 10-åringen från 4.91% till 4.98%. De korta räntorna stod stilla och tvååringen backade faktiskt från 5.19% till 5.14%. Visserligen är stigande räntor en panikåtgärd, men kanske håller inverteringen av räntorna på att korrigeras. Det är bara det att man förväntade sig att det skulle ske genom fallande räntor, inte genom stigande långa räntor. När tioåringen stiger över tvååringen anses det vara ett gott tecken.
USA-börserna backade förstås på stigande avkastningskrav pga de högre räntorna. S&P-500 gick -0.85% och Nasdaq 100 -0.85%. Sämst i FAANGST var Tesla med -9.30% och bäst var Netflix med +16.05%. Bägge dessa rörelser var reaktioner på onsdagens rapporter från de två bolagen.
I de asiatiska tidszonerna faller förstås börserna. Faktum var att jag skrev rubriken på morgonens artikel utan att titta på börskurserna, utan bara på de amerikanska långa räntorna. Det var alltså lite förutsägbart vad det ränteklivet skulle orsaka.
ASX 200 går -1.07%, Hang Seng -0.41%, KOSPI -1.11%, Nikkei 225 -0.13% och Straits Times -0.06%.
Den svenska e-handeln rasar inflationsjusterade 24% rapporterar Svensk Handel i sin e-handelsindikator. Detta är en jämförelse för september 2023 mot september 2022. I rena pengar föll omsättningen med 19%, men enbart prisökningarna höjer ju omsättningen, så när man drar av dessa minskade volymerna med 24%.
“Annorlunda uttryckt innebär det att ungefär var fjärde konsumentinköp via e-handelskanalen uteblev jämfört med september 2022.”
Det ser således ut som att Riksbankens mål att knäcka svensk konsumtion, ekonomi och skapa arbetslöshet är på rätt väg.
September månad var så dålig att den sänkte hela tredje kvartalet.
Folk ökade sina köp januari – september med 32% i kategorin tobak, 11% för apotek och 4% för kläder eller skor, men möbler minskade med 46%, alkohol med 16% och klassikern hemelektronik med 14%. Dessa tre minskningar visar väl läget hos hushållen, då man inte behöver en ny soffa när plånboken är tom, kan dra ner på spriten vilket är bra för folkhälsan, och ärligt talat kan man ha en smartphone i tre år istället för två och det behövs inte en ny platteve heller.
För min del som författare så minskade böcker och tidningar med 7%, men har iofs backat samtliga kvartal sedan första kvartalet 2021. Då är ändå böcker en av de mest klassiska e-handelsprodukterna och det som fick e-handeln att ta fart på 90-talet tillsammans med CD-skivorna (en sorts plastskiva som man hade musik på).
Men KPI verkar ju bita sig kvar, så vi får väl hoppas att Riksbanken fortsätter höja räntorna. Tillräckligt många är inte arbetslösa än.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
48 kommentarer
Kolla in dagens tipsrad!
Not great, not terrible.
Frågar du någon av de 1200+ ryssarna var det nog fucking terrible. Speciellt om det var tältlägret.
Michael Burry, som blev världskänd genom filmen The Big Short, satsade redan i somras en stor del av sina tillgångar på en rejäl börsnedgång. Blir intressant att se om han har rätt även denna gång.
Hursomhelst märks desperation hos många e-handlare just nu, rabatterbjudandena haglar över mig och säkert många andra kunder, och en viss utgallring är märkbar bland restauranger och padelhallar. Byggbranschen verkar inte drabbats riktigt hårt – än. Men det är en märklig tid att leva i och jag lär mig något nytt varje dag, på gott och ont. Det kanske är nu man borde haft en miljon redo att investera, ifall det blir köpläge på börsen?
Jag brukar få mothugg när jag jämför Sverige med Zimbabwe men de här siffrorna ger ju min teori viss vind i seglen.
Nja, Zimbabwe är nog att gå för långt, men 90-talsnostalgin är stark, det kan jag säga. På den tiden var jag smal, vägde 52 kilo… Kan nog bli en bra bantningskur för denna klimakterietant 😉
Järtecknen indikerar en dip för börserna nu i vinter, ja. Men det finns många järtecken. Om börsen hade växt linjärt med ungefär samma takt som 2010-2019ish så är den fortfarande högre idag än extrapolerat från dessa historiskad data, om man blundar med ena ögat.
Det kan man diskutera om det finns underlag för, men det visar att de senaste 3,5 årens turbulens är just det, turbulens.
Den är på en platå högre än tidigare, men å andra sidan så producerades väldiga mängder krediter under Covid och sedan dess har det startat lite krig så det går upp och ner.
FRågan är hur vi ser på trendkurvorna 2033 när vi tittar tillbaka från framtiden mot forntiden , åren efter finanskrisen (2000-2010, Eruokrisen 2010-2013, Covidkrisen 2020-2022, Krigskrisen 2022-202X, Energikrisen 202X-20XY, osv osv)
Jag killgissar
Michael Burry har väl haft fel fler gånger än han har haft rätt? Men filmen blev ju spännande iaf.
Time in market beats timing on market. Bara för en vecka sedan hade vi en dagsuppgång på 3,5 % en dag.
En signfikant del av accumulerad uppgång utgörs av några få enstaka dagar.
+1.
Usas budgetunderskott är ca 30% beroende på om man snackar aktuellt eller officiellt
Kan hjälpa till i bloggen att USA har ett budgetunderskott på 121% av BNP.
Ackumulerad sådan…
Du menar alltså statsskuld i förhållande till BNP!?
USA BNP tycks vara $ 27,06 trillion.
https://www.bea.gov/sites/default/files/2023-09/gdp2q23_3rd.pdf
The federal budget deficit was $1.5 trillion in the first 11 months of fiscal year 2023,…
Vilket borde motsvara ungefär 1,64 trillions på årsbasis.
https://www.cbo.gov/publication/59474
Jag får det till ett budgetunderskott på ca 6 procent.
Den federala statsskulden tycks vara ungefär 33 trillions, d v s ca 120 procent av BNP.
https://fred.stlouisfed.org/series/GFDEBTN
Sen kan man undra om delstaterna kan ha skulder också eller är det ungefär som jag tror att det är i Sverige (för primär- och sekundärkommuner), d v s att dessa i princip måste balansera sina budgetar.
Hej,
Vill inte vara sådan men nedan är faktiskt fel. Om obligationer anses trygga och köps faller räntorna. Om Amerikanska långräntor stiger betyder det att amerikanskt statspapper säljs.
”De amerikanska långa räntorna stiger tillsammans med guldpriset, men ändå föll alltså dollarn något. Det hela handlar rimligtvis om krigspanik och amerikanska statsobligationer anses trygga”
Naturligtvis.
Gränsfors är ett trevligt företag som gör väldigt fina yxor.
Har nog gett bort närmare ett tio tal av de mindre modellerna med instansat namn som doppressent till nytillkomna släktingar, har varit riktigt uppskattat. (av nästan alla föräldrar, några har sett lite förfasade ut)
Deras Timmerbila modell 1900 är nog för att få vilken yxfantast som helst att dregla. Dock är den dubbeleggade också väldigt snygg. Undrar vad de skulle säga på kontoret om jag kommer insläntrande med en sådan som kompletterande accessoar, bärandes hockeymask såhär lagom till Halloween? 😁
Kan starkt rekommendera deras klyvkilar hade ett antal klampar vilka dessa var det enda som fungerade.
“[…] (en sorts plastskiva som man hade musik på).”
Roligt förtydligande, men andelen läsare som inte vet vad en CD-skiva är måste ju vara under 0,1 %, eller nåt sånt? Finns det för övrigt statistik på läsarnas medelålder?
Tänker att mediaålder vore mer rättvisande med tanke på att DenGamle är flera tusen år gammal
Minskad konsumtion är ju alldeles utmärkta nyheter. Vi behöver inte köpa mer och mer grejer hela tiden, utan klarar oss egentligen fint med en bråkdel av den konsumtion vi nu har.
Om den minskade konsumtionen beror på att folk faktiskt har ändrat sina värderingar, eller att månadspengen inte räcker lika långt, kan ju diskuteras.
Government driven consumer reduction…
Vem avgör vilka behov jag har?
LW
“Tillräckligt många är inte arbetslösa än.”
Följdfrågan är då om arbetsplatsen finns kvar i Sverige när riksbanken höjt färdigt.
Försvinner arbetsplatser försvinner även statens skatteintäkter.
Svenska investerare väljer i allt större omfattning att investera utomlands vilket försvagar Sveriges företag och gör de attraktiva som uppköpsobjekt.
Svenska bolag som försöker sig på emissioner tvingas ge enorma rabatter till utländska garanter.
Som grädde på moset tillåter Finansinspektion (FI= Finns Inte) en allt mer anonymiserad handel som gynnar algoritmhandeln som missgynnar småinvesterarna.
Gardell gjorde ju ett spännande inspel på temat Sveriges attraktionskraft just nu avseende utländska investeringar och utländska specialisters längtan efter att få komma hit…
Det behövs kanske mer lönedifferentiering för att Sverige ska kunna hålla kvar produktion.
“Men KPI verkar ju bita sig kvar”, kollar man på årstakt, ja, men i kvartalstakt, omräknat till årstakt, så är kpi-inlfationen nu klart lägre, kurvan håller på att plana ut. Inflationen i årstakt i september jämfört med 3 mån tidigare, är 2.5%:
Sep (fr juni): 2.5%
Aug (fr maj): 4.8%
Juli (fr april): 5.86 %
Juni (fr mars): 7.6%
Maj(fr feb): 5.5%
April: (fr jan): 8.9 %
Kan det inte vara så att det finns årstidsvariationer som spelar in? Lägre elpriser på sommaren borde väl göra en rejäl effekt nedåt på KPI-index.
Och KPIF är intressantare för oss som har bundna lån.
????Lån , va e de , ere då man lever över sina tillgångar och hamnar i TV eller BARA i förskott ?
Det vill liksom . . men för långt bak i minnet .
Men jag minns då jag tog avbetalning på mitt framtida boende 10% rnt 1976 (ja en handpenning på nån 20% om jag minns rätt (vare inte 40% för att få köpa bil och annat ??) , ja huspriset vart naturligtvis bara 150′ (2 årslöner) då boendekostnaden måste blir någotsånär konstant i andel av slant , med 1% rnt så kan ju huspriset öka uppåt10ggr gällande bankkostnaderna och samma boendekostnad.
Har för mej amortering 20-30 år
En bekant fick 15% no problemas , då priset naturligtvis vart därefter.
men nu har svensken haft lite för kul i några dec. levt i hausse , nu ska det kuliga slantas och värdena normaliseras till faktiska värden med katastrof för den siste , precis som alltid.
‘Kineserna’ och ‘dom rika’ har för mycket virtuella SEK i börsen SEK som inte är trovärdiga att använda och då värderas lågt , dom som håller slanten mens Maersk ‘paddlar’ från Östasien till Västeuropa , verkar inte vilja hålla i SEK utan kräver $
dom i Skåne har väl typ 5% i elkostnad av sin inkomst (400′) så dubblat elpris = 2-3%
Förmodligen en hel del märkliga affärsidéer och bolag som kommer tvättas ur nu när kapital kostar pengar igen…
Det behövs tider ibland när dåliga företag dörsvinner.
Kastyxa från Gränsfors är trevlig, men de har även en uppsjö andra yxor för olika behov som är om inte bäst så nästan. De har skogsyxor, klyvyxor, slöjdyxor osv. Om man har vägarna förbi kan jag rekommendera ett besök i deras smedja. De har visningar, men har man tur (vilket jag hade kanske hjälper det att ha två mindre barn med sig…) så kan man bara fråga om man får komma in och titta. Barnen tyckte det var fantastiskt (pappa med) och vi fick prata med smederna.
Men om man är yxnörd och gillar att tälja är nog Julia Kalthoffs täljyxa yxornas Rolls Royce. Svante Djärvs yxor och knivar är också fantastiska.
Svenskt stål biter!
Fiskars maskintillverkade yxor med glasfiberskaft är dock oslagbara. Prestandan / pris och 25 års garanti.
Har tre storlekar av deras yxor, klyv, snickaryxa och campingyxa som används både i arbetet och på fritiden och dom är fantastiskt trevliga.
Javisst är det så. Det absolut viktigaste med en yxa är stålets kvalitet och geometrin, rätt vinklar på bladet och rätt längd på skaftet. Plocka upp en gammal Agdor från 70-talet och känn hur underbar den är trots maskintillverkning.
Det här med handtillverkade yxor har blivit grej, men det största problemet med massproducerade yxor är att det ofta är skit från lågpristillverkning med ett stål som inte tar skärpning.
Glasfiberskaft är bättre än träskaft på en klyvyxa. Åtminstone om man är amatörklyvare.
Nu när räntorna blir hyggligt normala kan man nästan snegla på Aktiestinsens gamla tumregel “2 år nedgång, 5år uppgång”.
Men, det finns förmodligen någon annan tumregel som är tvärsom.
Det faktum att centralbankerna har släppts fram till randen till att förstöra världen, bara för att göra en poäng av att det går att få ner inflationen med hjälp av räntan, borde få mer utrymme i debatten…
Hur ska man få ner inflationen?
Exempelvis finanspolitiken och då tänker jag på USA.
Och hur ska finanspolitiken se ut för att få ner inflationen?
Reallönesänkningar = efterfrågeminskning.
“Men KPI verkar ju bita sig kvar, så vi får väl hoppas att Riksbanken fortsätter höja räntorna.”
Får anmärka att det är KPIF som Riksbanken reglerar mot. Men derivatan av inflationstakten enligt både KPI och KPIF fortsätter att vara kraftigt negativ. Så vad det innebär att KPI biter sig fast förstår i alla fall inte jag.
Men höja oavsett lär Riksbanken göra.
Precis, vad är det vi hoppas på egentligen? I verkligheten så sjunker KPIF i samma takt som under finanskrisen på 90-talet, fakta talar för sig själv: https://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/141358
Är det den mest tillväxtfientliga regeringen i modern tid vi ser? Det trodde jag aldrig efter valet. Obegripligt, som DI beskriver det. Allt över 15% för M i nästa val är en skräll. Förstår inte vilka väljare de vill vinna?
Bildt fick skulden för 90-talskrisen, vilket resulterade i en moderat ökenvandring med Carlsson och sedan Persson.