Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Den svenska kronan rasar vidare till tidigare årslägsta mot både dollar och euro och drar upp guldpriset till 666:- SEK per gram. Börserna rasar vidare i de asiatiska tidszonerna under torsdagsmorgonen. Nybyggda bostadsrätter har börjat reas ut på flera platser, men frågan är vem som betalar för prissänkningen och om det i slutändan innebär större skulder dolda i föreningen?
Stockholmsbörsen var nästan oförändrad igår. Storbolagsindex OMXS30 gick +0.09% medan breda OMXSPI bara backade med -0.16%.
Däremot rasar den svenska kronan och handlas nu på tidigare bottenkurser från tidigare under året. Dollarn kostar 10:94 SEK och euron 11:89 SEK. Om kronan bryter detta och tappar mer så blir det intressant, särskilt för den svenska inflationen då allt prissätts internationellt utom möjligen rena tjänster som frisörer (utan färgning av håret då förstås).
Guldpriset hittas således på den ödesmättade nivån 666:- SEK per gram.
I USA backade dock börserna. S&P-500 gick -0.76% och Nasdaq 100 gick -1.07%. Tesla ledde med -3.16% nedgången inom FAANGST-aktierna, medan Spotify gick mot strömmen och steg med 0.69%.
De amerikanska räntorna nådde nya rekordnivåer för tioåringen som handlas på 4.28% mot tidigare årshögsta 4.20%. Även tvååringen slog också rekord med 4.97% som nytt årshögsta. Därav har man nog förklaringen till den svenska kronans fortsatta fall. Vi ser för övrigt positiva realräntor i USA med en inflation på 3.2% och styrränta på 5.5%. Ska Sverige dit och få positiva realräntor så pratar vi just nu om en styrränta på runt 10%.
I de asiatiska tidszonerna faller börserna vidare. Börjar bli lite tjatigt, men drabbar ingen fattig.
ASX 200 -0.70%, Hang Seng -1.01%, KOSPI -0.55%, Nikkei 225 -0.62% och Straits Times -0.54%.
Dagens Industri skriver att de så kallade bostadsutvecklarna har börjat rea ut osålda bostadsrätter. Det exemplificeras med Årstaberg i Stockholm och en prissänkning på 800 000:- SEK för en fyra, som dock fortfarande kostar 7 795 000:- SEK efteråt. En tvåa har sänkts 300 000:-. På Telefonplan i Stockholm ges 10% i rabatt på nybyggda lägenheter. I Sundsvall har priset sänkts 500 000:- på en tillverkares lägenheter, samt att det ges 24 avgiftsfria månader.
Dock är det ju föreningen som är säljaren, så man kan fråga sig om detta innebär att föreningen blir sittande med mer skulder eller om det är den faktiska bostadsutvecklaren som tar detta från sin profit? Några svar från föreningens styrelse lär man inte få, eftersom den i början består av representanter tillsatta av bostadsutvecklaren själv. Och mäklaren får betalt av bostadsutvecklaren för att stänga affären. Har den ekonomiska planen ens uppdaterats med det nya ränteläget sedan den togs fram?
Hur man som bostadsköpare än gör så kommer man göra fel när man har med en bostadsutvecklare att göra – de är proffs på att blåsa bostadsköpare, medan en köpare bara genomför ett fåtal bostadsaffärer i hela livet och kanske rent av ska göra sin första. Konsumenten har därför alltid ett underläge och bör aldrig köpa en nyproducerad bostadsrätt.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
71 kommentarer
“Konsumenten har därför alltid ett underläge och bör aldrig köpa en nyproducerad bostadsrätt.”
Skulle bli en kul marknad om alla följde det rådet.
Kanske får vi en ny typ marknad om alla följde det rådet, bättre eller sämre är ju oklart. Men nå ny modell behöver dom ju hitta på om 100% av de potentiella köparna sätter sig på tvären mot den nuvarande 😛
Bostadsrätt är en märklig ägandeform, antagligen uppfunnen av S för att ha makt över folk. Går knappt att förklara vad man egentligen har köpt. Som gjort för att bli blåst.
Jo redan på 1800-talet var S framme och förstörde med att skapa möjligheten med brf.
(obs, innehåller viss ironi)
För att inte tala om hur Kooperativa Förbundet under början av 1900-talet förstörde för de privata lokala handlarna!
Rätt i så motto att högerpartiet och kommunisterna var emot införandet av bostadsrättslagen.
Fel i så motto att Brf är en veritabel succé som låter medlemmarna ha inflytandet över fastigheten utan att själv äga en hel fastighet.
Men, det kanske vore bättre om Blackrock tog över alla Brf:er?
Timbro verkar inte våga ta upp kampen mot Brf.
Ah, Blackrock det latinska ordet för “äkta människovän med stor omtanke för de utsatta”.
Hehe
Vi har ju vårt egna SBB så varför gå över pölen?
Alltså jag vill inte vara den som är den men att jämföra SBB med Blackrock blir lite skevt kanske?
Ett multinationellt riskkapitalbolag vill förstås tjäna pengar, en brf i Sverige måste vara en av de sämsta investeringar som går att göra.
Gissningsvis syftar du på Blackstone i det här fallet (inte steakhousefranchisen dock), inte Blackrock?
Nope Blackrock, en gång i tiden “satt dom ihop” (Blackstone finansierade initialt Blackrock) men Fink och Schwarzman hade olika syn på saker och ting och Schwarzman sålde Blackrock något han senare lär ha kallat “a heroic mistake”. Tittar du på dessa idag så har (om jag nu minns rätt) Blackrock ca 10 trillion USD (trillion = biljon) AUM medan Blackstone har 1 trillion USD AUM. Dock nettar Blackstone mer än Blackrock om jag minns rätt!
Fun fact, dom splittade för att dom inte var överens om hur man skulle attrahera talang till Blackrock. Finken ville locka folk med aktier Schwartzie var emot, and that’s how the big elephants dance…
Fun fact 2, jag har jobbat för båda som konsult – hurra jag mötte Lassie…
Nu svarade jag på Medarbetarn, då det av någon anledning blev ett meme att Blackrock höll på att köpa upp en massa bostäder i USA (främst enfamiljshus) när det i själva verket var Blackstone som var i farten.
Sen är Blackrock med all sannolikhet insyltat i fastighetsbranschen på ett eller annat sätt, men men.
Ah, sorry men på uppsidan är att jag nu vet att det finns ett steakhouse som uppenbarligen heter Blackstone vilket jag inte visste innan så diskussionen var ändå till viss mån folkbildande å mina vägnar.
… sen skulle jag aldrig köpa BR i nyproduktion.
Och de ibland svindlande värden i Brf:er lämpar sig allt sämre för styrelser med amatörer, särskilt i mindre föreningar.
Samtidigt verkar det mycket sällsynt med grav misskötsel av föreningarnas fastigheter och ekonomi, med ett fåtal rent kriminella upplägg som lysande undantag.
@MEDARBETARN
Utan att ens äga en liten del av en fastighet, faktiskt.
Först betalar bostadsköparna till bostadsutvecklaren som räddar det som räddas kan (som ovan beskrivits) och när det inte går längre “then everybody pays for it…”
Sammantaget tycker jag allt ser kanon ut, finns ingen anledning att noja, somna om och boka en köksrenovering, nästa thailandsresa och toppa med 1-2 veckor i alperna (5-stjärningt självklart) plus ett nytt hemmaspa komplett med pool och infraröd bastu! Behöver jag lägga till att vi tar allt på krita?
Bloggarjäveln är ovanligt pigg idag! Kronan verkar dock faktiskt ha justerats lite mot USD och EUR.
Undrar när staten inför beskattning in natura för att inflationssäkra. En yllefilt är ju alltid en yllefilt.
Lyssnade på tuben igår på historier nedskrivna av en Tysk officer som överlevde och ville flytta hem till gården som låg i östra Tyskland men han gav till sist upp och flyttade till väst. Ryssarnas kommissarier lade en orimlig beskattning in natura på gårdarna, de skulle leverera si och så mycket av olika varor.
Återkommer efter 20:e när min bevakning av hur många objekt av 100 i norrort som får budgivning
Än så länge 6-7 med bud under utgångspris alla andra inget bud med två visningar 14:e aug och 15:e
Då detta och nästa månad brukar tror jag vara de bästa månaderna där
Flest affärer brukar göras
Följer Husmark varje dag för att se hur det tackar mot förra året
Hade varit intressant att veta hur mycket förlust en mäklare gör på en affär som inte blir av,
Men helt klart finns möjligheten att sälja bra om priset motsvarar vad folk kan och vill betala,
Tror inte mäklarna vinner på att försälja prata upp priserna på marknaden idag de lever på avslut
Och min killgissning med en till räntehöjning i sep att det fortsätter va segt
Vi får se fortsättning följer
Underbart! Väntar.
Äsch, allt försvinner i den allmänna konkursen ändå, man kan ju tycka att Svantesson iallafall kan krydda på budgeten med lite 39:or till Ukraina iaf när hon ändå inte gör något.
Det kan väl omöjligt vara inflationsdrivande..
Nu är ju den temporära styrelsen tillsatt av bostadsutvecklaren, och denna styrelse består av proffs de med – banken som denna styrelse pratar med, ger heller inte lån till en BU att öht börja sälja för att sedan börja bygga, om föreningens avgifter (skulder+ränta=månadsavgift) är för höga. BU kan därmed inte bara skjuta över kostnader till BRFen, utan får vackert frysa projektet och vänta på bättre marknad, omvandla och sälja till någon som kan förvalta och därmed bygga son Hyresrätt, sparka folk, eller ta en förlust och hoppas att priserna kan bli bättre framöver. Momentum i försäljningen lockar faktiskt andra köpare, på en marknad där det bromsas i byggandet.
Med det sagt, finns det säkert kortsiktiga bilhandlare där ute som inte bryr sig om sitt rykte – Oscar Properties hade ju som affärsmodell att sälja sminkad skit till grisbönder.
1873 gick det 2,48 kronor på ett gram guld. 270 gånger “pengarn” på 150år. Går det att leva på den avkastningen?
Det är en årlig avkastning om 3,8%. Not great, not terrible.
Om avkastningen återinvesteras ja. Dvs guldet behålls.
Dvs det går inte att ta ut avkastningen.
Sedan är väl inflationen betydande så inflationsjusterat blir det vadå? 5-6 gånger pengarna på 150 år?
2,48 kronor år 1873 motsvarar
159,08 kronor juli 2023 när man räknar på inflationen.
Idag är ett gram guld värt typ 666kr som du ska sälja det. Så rätt bra avkastning.
Men hade du 1870 istället investerat dina 2,48 kr på börsen hade du idag haft 1 240 000 kr. Börsen har alltså gått ca 2000 gånger bättre än guld.
Kanske var oljans århundrande dåligt för guld när berg kan förvandlas till gropar i jakt på spårämnen av guld. Kommer de kommande 100 åren vara bättre för guld?
Investerar man i breda index investerar man i olja, guld, vatten, mat, AI, tjänster, energi, finans etc. Så då spelar det ingen roll vad de närmsta hundra åren har att bjuda på.
Sen hade du investerat ett fat olja 1870 hade du fått betala ca $100 fatet i dagens penningvärde. Då hade du fått sälja med förlust.
Finns bara ett sätt att bli rik och det är att äga produktionsmedel. Alltså köp företag som går med vinst.
Tips på bra instrument för att köpa USD och EUR papper på säg 2 år?
Vill helst ha som rent sparkonto, ingen räntespekulation….
Finns valutakonton i de stora valutorna hos de flesta banker.
Då kan du ha dina sparpengar i eur eller usd.
Hur det är med ränta på kontona varierar nog.
Isåfall är nog Revolut ganska bra, men ingen ränta där. Jag chattade med dom igår och de hittade att det kanske är på gång… En annan möjlighet är korteäntefonder i EUR och USD. Då är räntespekulationen liten eftersom att durationerna är korta.
Men, nu är jag sugen på t ex 2 år.
4% på ett USD sparande låter himla fint. Uppbundet då så klart… Men hur?
Du kan få 4% på Ikano bank om du binder ett år. Tror säkert man kan få 5% på något svenskt konto om inte alltför länge.
För att starta en diskussion (är själv en nolla på detta):
Bostadsobligationer i några utvalda EU-länder.
Där har vi en spekulation som heter duga.
Dvs den känns väldigt riskfylld.
Jag har ett valutakonto (USD) hos Handelsbanken. Nollsaldo för närvarande. Om jag minns rätt så är det ingen ränta och har inte varit. Om det alltid är så vet jag inte. Har också, för länge sedan, handlat USD på termin i sagda bank. Verkar i så fall bättre att köpa på termin om man inte får ränta på konto. Sen beror det förstås på vilka volymer man rör sig med. Kontrakten handlade om rätt stora summor.
En till tanke. Tänk på att valutavinster skattas som inkomst av kapital men om jag minns rätt så får man endast kvitta en begränsad del av valutaförlusterna mot vinster om något alls.
Så valutaspekulation har förutom att det är skitsvårt också en skatterisk.
Valuta och råvaror tror jag är samma i det avseendet. Det finns definitivt en begränsning i kvittningsmöjligheten. Tror att det var så att man får kvitta 70 procent av förlust mot exempelvis reavinst på aktier. Detta måste rimligen gälla även diverse instrument med valuta eller råvara som underliggande. Spelar i och för sig ingen roll om man har dem i ISK.
Skattereglerna i detta avseende är intressanta. Om man så säger. Antag att du köper och säljer en viss future i olja två gånger. En och samma future alltså. Ena gången går du med vinst säg ett antal om a kronor och andra går du med förlust med a kronor. Du kommer ändå att få betala reavinstskatt. Om det inte har ändrats sedan jag pysslade med sådana affärer. Om jag minns rätt så resulterar dessa båda affärer, trots ingen sammanlagd vinst, med att du måste ta upp 0,3xa som reavinst.
Samma för valuta.
De kan ha ändrat reglerna för valuta som underliggande pga någon EU-dom.
När jag kollade på det för 10+ år sedan så tror jag dessutom något tillgångsslag inte var kvittningsbart alls. Inte ens mot samma värdepapper. Kan ha varit råvaror. Och kan ha ändrats sedan dess.
Jag höll mig till instrument med aktier som underliggande, där var det mest rättframt med 100% kvittning.
(Det här var innan ISK fanns)
Alltså att börja köpa USD och EUR på dagen då båda de valutorna är rekorddyra låter för mig en dålig idé. Otroligt spekulativt att investera i valutor överlag då de är väldigt svårt att förutse. Förväntar mig absolut en regression to the mean effekt för kronan, tänker att dollarn kommer gå ner åtminstone 10% kommande år då nedgången av sek inte all bygger på fundament.
Personligen har jag börjat sälja av mina utländska tillgångar, eller iaf växlat bort från usa på kort sikt för att hämta hem lite vinst. Man får bra betalt för dem nu och kan köpa tillbaka billigare i vår tror jag.
Men för att svara på frågan, bästa sättet rent tekniskt är att köpa korträntepapper/räntefond i din ISK.
Tack, men hur gör man för att dra nytta av att den amerikanska 2-åringen är nästa 5% nu?
Som sagt en korträntefond i valutan skulle jag säga är en investeringsmöjlighet där du kan förvänta dig måttliga värdeökningar i linje med räntan för underliggande värdepapper. I princip kan du förutse att din avkastning kommer att vara i linje med marknadsräntan (ca 5%) minus avgifter. Men blir det stökigt på marknaden om alla vill in i räntefonder eller ut från räntefonder så blir det svängningar. Sen är såklart problemet om de som som pengarna är utlånade till inte kan betala.
https://avanza.se/fonder/om-fonden.html/157549/seb-kortrantefond-eur—lux-utd-d-eur
Alltså, som sagt det är svårt med valutor och jag har haft fel förut.
Vid förra toppen 2020 så var en dollar värt ca 10,50 i mars ett år senare var den värd 8,50. Tråkigt för mig förlora 20% av mina pengar på ett år.
Det bästa är aktier så “bulken” ska ligga där. De står liksom över valutor få stora bolag är globala och då jämnas effekterna av valutasvänhning ut… (Tror jag).
Sen ska man uu ha en del likvidamedel och kortsiktigt sparande (2-5 år). Där tycker jag att räntor kan fylla en funktion nu när räntorna är höga.
Problemet är bara att en som bränt sig på räntor redan inte gillar dom 😉
Så… Jag söker ett bankkonto eller liknande upplägg i USD och EUR där man får några procent ränta. Kan binda upp till 5 år.
Jag får väl googla vidare efter nån europeisk bank men hittills har jag bara hittat typ 1% ränta vilket inte är värt besväret.
Instämmer med Storebror ovan. Lätt att förlora pengar i valutor.
Om du kan tänka dig att investera i aktiefonder så får du en automatisk exponering mot USD om köper fonder med USA-aktier. Fast valutan kan lika väl bita dig i baken (om SEK stiger mot USD).
Om du binder ränta på konto i USD så vet du fortfarande inte vad du får tillbaka mätt i SEK på avslutsdagen.
Skattereglerna är dessutom emot dig. Eventuell förlust får inte dras av fullt ut.
Tack. Det här med skatten är klurigt och värt att beakta.
Jag är väl medveten om valutatisk, det är därför jag länge försökt undvika att spara i SEK.
Tillbaka till min fråga. Jag vill alltså komplettera mitt sparande, som mestadels består av aktier och likvider nu, med en blandning av typ bankkonton i USD och EUR som ger lite ränta. 10% av mitt totala sparande eller nåt sånt…
Jag har börjat tänka att kanske guld är en bra kandidat men guld ger ju ingen ränta…. “Guld arbetar inte åt dig” som aktier och lån gör.
Men ok, kanske jag helt enkelt bara ska öka på med lite guld och vara nöjd med det. Det finns ju många bra och enkla instrument för “pappersguld”.
SEB mfl har korträntefond i eur/usd, vilka gått som tåget pga valutakurserna
Är av en grund att bostadsrätter/andelslägenheter är helt ute som koncept i Norge och de enda som existerar är de föreningar som startades för 30+ år sedan.
Jag brukar cykla förbi Ericssons gigantiska gamla huvudkontor vid Telefonplan med märkliga smala fönster. Se bilden. Läget är alldeles intill E4. Någon har renoverat upp det och byggt om till bostadsrätter. Det lär inte varit billigt. Jag säger bara: “Lycka till!”
Boastadsköpare kan bli blåsta av vanliga mäklare också.
Så bara för att man undviker nyproducerat så är man inte säker.
Mäklaren ska ju vara “neutral” men så är självklart inte fallet.
Undras när vi ska få köpmäklare som finns i (vissa?) andra europeiska länder?
> särskilt för den svenska inflationen då allt prissätts internationellt utom möjligen rena tjänster som frisörer
Även frisörer måste köpa el som prissätts i eur, produkter och specialverktyg (en frisörsax är inte en vanlig sax) som säkerligen importeras.
ALLT påverkas av kronkursen. Fortsätter den sjunka så fortsätter inflationen vara hög inom de flesta sektorer.
Stabiliseras den på nuvarande nivå så kommer KPI mätt på 12 månader sakta sjunka och vi har de facto devalverat (igen) och blivit ännu fattigare jämfört omvärlden.
Först om kronan stärks kraftigt (20% eller mer) så återfår vi en del av vår tidigare välfärd och köpkraft. Det kommer också att leda till tillfällig deflation vilket jag tror vore bra om den är tillfällig.
För att stärka kronan på det sättet så är det endast kraftiga räntehöjningar av RB som funkar.
Ingen koll på vad det är för föreningar, men avtalet mellan bostadsutvecklaren och föreningen stipulerar väl ofta att de köper osålda lägenenheter och blir den som sitter med problemet sen. Det finns då ofta tex ett undantag i stadgar om att de får äga som juridisk person så att de kan välja att hyra ut eller sälja dom som de tycker är mest ekonomiskt.
“…vackra Telefonplan i Stockholm”
.
Fick en till skrattattack som inte gick över! 😉
Jag tycker den är fulsnygg på något sätt. Men så ser jag den bara några gånger om året också.
Hahahaha, förstår precis vad du menar. 😀
Tegel och små fönster är vad jag skymtar varje gång jag passerar på E4:an. Kan endast älskas av öststatsarkitekt.
Att bostadsrätter i alla år och av alla regeringar gynnats på andra boendeformers bekostnad, det behöver ändras. En rejäl fastighetsskatt, avskaffade ränteavdrag och en nivå på reavinstskatten som är lika som på andra kapitalinkomster, det skulle vara en bra början!
Bostadsrätter ät inte alls gynnade. Jämfört med villor är inte bostadsrättsföreningens lån avdragsgilla. Om även dessa lån blev avdragsgilla så skulle bostadsrätten bli lika gynnad som en villa.
Vad betalar du i fastighetsavgift för din bostadsrätt och vad hade du fått betala för en lika dyr villa?
Stämpelskatt?
Fastighetsavgiften skiljer sig åt mellan småhus och bostadslägenheter, men begränsas i båda fallen uppåt av takbelopp.
Fastighetsavgift för småhus vid deklarationen 2023:
0,75 procent av taxeringsvärdet, men högst 8 874 kronor.
Fastighetsavgiften är inbakad i avgiften till föreningen.
Bostadsrätt , max 1459 kr/lägenhet i fastighetsavgift.
I det gamla systemet så kunde mycket dyra bostadsrätter ha en väldigt låg skatt fast marknadsvärdet var högt så där fanns absolut en snedvriden beskattning.
Ränteavdragen är utformade så att de balanseras mot skatt på ränteinkomster, så isåfall ska båda bort.
Med anledning av vem som tar svarte petter när bostadsrätter prissänks:
Jag frågade en av bostadsutvecklarna i Stockholm om just detta.
I det projektet betalar HSB in kostnaden till föreningen där föreningen därefter plockar den summan varje månad. På så vis erbjuds köparna 20% avgiftsrabatt i 2 år.
Skanska m.fl har ett system “Trygg Brf” där de själva får köpa alla bostäder som inte blir sålda.
Det fungerar enligt artikeln så att bostadsutvecklaren förbinder sig att sälja bostadsrätterna inom en viss tid, eller annars måste köpa bostadsrätten på egen räkning. Det framgår inte tydligt men mellan raderna insinueras det att priset är förbestämt i kalkylen, så rabatter går också på egen räkning och inte på föreningens.
Med andra ord är det dålig business för utvecklarna om lägenheterna inte blir sålda inom en viss tid. Däremot inte så roligt för de som nyligen köpte liknande lägenheter i föreningen för 1 miljon mer.
YYYYL! När guldpriset nått själva Djävulens tal MÅSTE undergången vara nära!!