Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börsveckan inleds blandat i Asien efter en rejält negativ vecka, men kronan stärks. Elpriserna är återigen höga men samma i hela landet. Sysselsättningen i Sverige ökar och allt fler är i arbete, trots pratet om dålig svensk ekonomi.
Veckan som gick innebar att storbolagsindex OMXS30 på Stockholmsbörsen gick -3.26%, medan bredare indexet OMXSPI gick -3.79%. Kronan stärks dock nu och kostar 11:67 SEK för en euro och 10:70 SEK för en dollar. Guldpriset hittas på 662:- SEK.
På torsdag ska Riksbanken höja räntan, vilket väl lär dominera finansmedia fram tills dess när alla experter ska meddela sina ponduspostuleringar kring detta. De flesta menar väl att det blir 0.25 procentenheter, men ska inte kronan tappa i värde behöver man antagligen höja 0.50 procentenheter eller rent av 0.75. Trots allt är svensk konsumtion importberoende och därmed styrs också KPI i mycket av en svagare svensk krona.
I USA gick börsveckan -1.39% för S&P-500 och -1.28% för Nasdaq 100.
Min privata respektive bolagets portfölj hos Lysa backade -0.31% mätt i svenska kronor, vilket sammanväger börsutvecklingen för en internationellt diversifierad portfölj med 80% aktier och 20% ränta tillsammans med den svenska kronan som försvagades förra veckan.
I de asiatiska tidszonerna öppnar börsveckan nu blandat.
ASX 200 går -0.54%, Hang Seng -0.14%, KOSPI +0.52%, Nikkei 225 -0.24% och Straits Times +0.30%. Jag har som vanligt inte kollat om börserna faktiskt har öppet.
Elpriserna är tillbaka på höga nivåer och elen kostar just nu 151 öre exklusive moms i hela landet. Priserna är identiska från norr till söder idag, och som lägst kostar de 62 öre, som högst de 151 öre som gäller just un och i snitt 88 öre per kWh.
Allt fler är i arbete enligt SCB:s statistik för maj månad. Arbetskraften ökade med 96 000 personer på ett år och antalet personer som är sysselsatta i åldern 15 – 74 år ökade med 122 000 personer. Antalet anställda ökade med 108 000 personer.
Sysselsatta är en EU-omfattande definition och är samma i Sverige som i alla andra länder i den europeiska unionen, och som statistik visar så jobbar 97% av alla som jobbar i åldern 25 – 64 år minst 20 timmar i veckan. I åldern 45 – 54 år var siffran 99%. De som jobbar mindre än 20 timmar i veckan handlar främst om ungdomar 24 år eller yngre och pensionärsgruppen på 65+ års ålder. Som alla som skaffat sig minsta analys och förståelse inser är arbetsgivare inte intresserade av att ha någon som bara jobbar någon timme i veckan, då administrationskostnaden överstiger lönekostnaden vid enstaka timmar.
Antalet arbetade timmar ökade för övrigt med 3.2%, medan sysselsättningsgraden ökade med 1.2%, så antalet timmar som varje anställd jobbade ökade mer än hur många som fick jobb. Detta betyder förmodligen ökad produktivitet som det heter och brukar anses vara positivt och välståndsskapande, men det får någon nationalekonom korrigera.
Ändå sägs det vara lågkonjunktur och rent av recession i Sverige skapad av den fruktansvärda inflationen och höga räntor. Fast på något vis märks det alltså inte på arbetsmarknaden, annat än att anställda får reallönesänkningar då arbetsgivarna inte kompenserar för inflationen.
Ska man sluta ironisera så klarade sig Sverige för alldeles utmärkt med en styrränta på 3.50% och det finns få anledningar till att det skulle gå åt helvete nu heller, särskilt som hushållen nu minskar sin reala skuldsättning. Dock är detta ett problem för Riksbanken, vars själva syfte med räntehöjningarna är att få ekonomin att gå åt helvete så inflationen minskar. Man får helt enkelt höja räntorna mer. Kanske till positiv realränta och 9.8% om inflationen inte backar vidare?
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
124 kommentarer
Thedéen blir Dennis 2.0. 500% i styrränta!
Helt annorlunda omständigheter då vi inte längre har en fast kronkurs att försvara.
Kollar man in kraftproduktionen så det rätt normalt ut förutom att det inte blåser. Ingen jättestor efterfrågan och en liten export. Det höga elpriset måste bero på marginalprissättningen genom att vattenkraften hålls tillbaka lite. Skulle man bara producera någon procent till skulle förmodligen priset vara väldigt lågt men vilket kraftbolag vill förstöra sin egen marknad? (Antar att de egentligen inte vill ha vindkraft av det skälet)
Jag har aldrig fattat vindkraft. Vem vill massbygga produktion av något som när det väl producerar medför automatiskt lägre priser på produkten… Det är dessutom en produkt som vilken tjomme som helst kan bygga så konkurrensen är potentiellt ifrån varenda kotte med en plats att bygga och lov att göra så.
Detta förändras såklart så fort man kan lagra sin produkt till en rimlig kostnad.
Mycket bra poäng. Folk kritiserar ju kärnkraft för att dom håller uppe priset (dock ändå lågt) medan vindkraft gör elen riktigt billig. Det är ju som du säger bara för att dom ännu inte har lagring. Redan om 20-30 år när det antagligen finns utbyggd och fungerande lagringskapacitet så kommer vindkraftoperatörerna också föredra att lagra elen istället för att låta priset gå mot noll.
Det handlar om att skapa subventionerad produktions kapacitet för att tillverka vätgas vi inte behöver och sedan lura alla att det är jättebra så de kan få hundratusentals nya uppbundna kunder.
Lite som i bilens barndom.
Alla som vill nyttja markareal för att producera energi är bokstavligen ute och cyklar. Det finns gott om vägar, tak, parkeringsplatser, cykelvägar mm som kan utnyttjas för att ta hand om gratis instrålad fusions energi.
Sen blir det nästa generations batterier utan sällsynta jordartsmetaller i som står för lagringskapaciteten. Inte små och lätta men stationära, billiga och med stor kapacitet.
Tydligen tjänar ju inte ens tillverkarna av vindkraftverken pengar på det hela enligt artikel på Placera.
Från Energiföretagen:
V24
Vattentillrinningen har varit under 10% sannolikhet, 1960-2021 =hälften mot median.
Magasinsändring under veckan från 50,5 % till 53,7 % (vid veckans slut).
Medelvärdet för magasinsfyllnaden under perioden 1960-2022 är 62,1 %
–
SE1+2+3 har lite nåkt med vatten.
När tillfälle ges… dags att uppdatera även bloggens footer ”I juli 2022 kom hans elfte roman ut, Kungshjärta.” 😊
Trots behovet av att höja räntan för att reda ut Magdalenaekonomin och Bolundselpriserna(tills vi hittar en värdig efterttädare) fortsätter Regeringen Kristerssob leverera!
Statskulden är dessutom ATL.
Det är bara faktaresistenta kverluanter som försöker få det till annat.
Utan att kasta skit till vare sig höger eller vänster. Så kan väl du Rikki förklara varför det skulle vara positivt att ha statsskulden på ATL? I min värd betyder det att fega, eller lata, politiker inte genomför några reformer för landets bästa.
Till exempel borde vi bättra på vår infrastruktur (inte bara järnväg med gammal teknik) och underhålla vägar och broar. Det borde även gå snabbt att återinföra investeringsstödet så att det byggs billiga hyresrätter igen, efterfrågan är stor i de flesta städer. Men efterfrågan är begränsad då många inte har råd med hyrorna som medföljer nyproduktion och presumtionshyra (läs marknadshyra).
Vatten blev helt plötsligt hett idag…
(på tal om infrastruktur)
Man kan ju konstatera, att överskuldsättningen hos privatpersoner och företag är ett problem i Sverige i dag. Offentlig sektor kan låna billigare. Däremot kanske det inte blir de bästa och mest angelägna projekten som startas upp, utan vi skulle få ett gäng nya västlänkar och andra gökungar som slukar pengar.
De där billiga hyresrätterna kommer det att vara någon annan som betalar för, om nu hyresgästerna själva inte vill göra rätt för sig.
Tycker du det är dåligt att svensk ekonomi är så bra att staten har så stort överskott att man kan minska statskulden med i storleksordningen 100 mdr per år?
Jag skrev inte att det var bra att göra så. Det är fakta att statskulden minskar kraftigt.
Det finns nog bättre saker man kan göra för pengarna.
Jag har ställt fram popcornen…
Kristerssob.
När statsministern gråter sig till sömns.
Freudiansk felskrivning.
Löjlig kommentar, högerregeringarna är minst lika skyldiga till dagens situation, för att inte tala om RB. Skuldknarkande, betalt för att låna och minusränta…nu kommer baksmällan.
Inte om man skall lyssna på bloggkommentatorer åt vänster. För då är de ansvariga för allt från dag 1 vid regeringsmakten och när man påpekar brister uppstått under tidigare regeringar är det aldrig dennas fel.
Ansvar skiljer sig från vems fel det är. Ansvar för landet tar man den dagen man bildar regering, oavsett vad som kommit innan.
Det är många som vill ha ansvar, inte lika många eller samma människor som vill ta ansvar.
Du får ju bestämma dig hur du vill ha det. Antingen är Kristerssons regering ansvarig eller så är den det inte, oavsett bra eller dåligt utfall.
Det är bara löjligt att hävda att det som går bra är Kristerssons förtjänst och att det som går dåligt är Anderssons skuld.
Sedan skulle man, om man är seriös, också kanske erkänna att saker är mer komplicerade och att läget i landet hade i stort sett varit identiskt om det varit en annan regering. Det mesta är ändå en gemensam internationell trend som utspelas i hela västvärlden just nu.
Där nappade gammelgäddan.
Självklart är frågan komplex och den nationella politiken har inte en så grundläggande påverkan.
Men tittar vi på dina inlägg bakåt låter det inte så 🙂
Regeringen Kristersson är kretiner, det är jag villig att erkänna. Men ibland får man välja det minst onda av två ting.
Du erkänner alltså att du är ett troll? Varför skulle du annars skriva inlägg där motivet är att folk skall “nappa”?
Tidigare kunde Rikki skylla på Ben Dover.
Nu behöver han skriva detta ’bait’ själv.
Är du ironisk eller anställd i regeringskansliet? Svårt att avgöra faktiskt.
Danmark har ju sin valuta peggad mot Euron sedan länge.
Vad kan det tänkas kosta danska staten i liknande tider? För det måste väl kosta något?
blir väl bara en “kostnad” om man skulle vilja avvika från ECBs valutapolitik. Nu föjer jag inte Danmark så noga men tror inte de har några större invändningar för tillfället.
Det måste väl kosta Danska Riksbanken pengar att hålla/skydda peggen också?
Kostnaden kommer om förtroendet mot att “peggen” håller spricker så att det blir spekulation mot den danska kronan. För att undvika spekulationen behöver Danmark vara ekonomiskt synkroniserade med euro-området, om det är en kostnad eller inte är väl upp till betraktaren.
Frågan är då hur DK kan hålla sig bättre ekonomiskt synkroniserade än vad Sverige gör?
Och Norge har samma problem som Sverige med en krashande valuta.
Eftersom Norge och Sverige har väldigt sunda statsfinanser kan man undra vad det beror på?
Danmark har en udd bättre än Sverige och ett statskuld törre budgetöverskott än Sverige men det varierar ju från år till år. Norge går såklart utanför skalan.
Och man kan inte tillämpa SD Tourette och skylla på segregation/invandring för varken Norge eller Danmark står ut i den frågan. Skjutningarna är förvisso ett problem men en stor diskussion i en liten ankdam.
Så vad skiljer ut DK från NO och SE? Förutom att de dricker öl till frukost?
Kan inte Danmarks ekonomi i detalj men har iofs för mig att de har en något annorlunda näringslivsstruktur.
Jag tror nog Sverige (och Norge) hade haft starkare valuta om vi gjort som Danmark. Problemen uppstår endast OM det blir spekulation. Våra erfarenheter från 90-talet gjorde väl oss antagligen tveksamma att följa Danmarks väg få det begav sig och de peggade valutan (jag vet egentligen inte vilka överväganden som gjorde…).
Min gissning är att kronan skulle stärkas om vi annonserade att vi kommer låsa kronan mot euron, när vi når någon angiven kurs (t ex 10 kr), med målbilden att övergå till euro inom t ex 5 år.
Det är väl 97% av de sysselsatta som jobbar mer än 20h i veckan? Inte av alla. Kanske bara jag som tolkar din formulering fel…
Precis. Tror totalt så är sysselsättningen i Sverige ca 67% av de som kan jobba dvs borträknan pensionärer, studenter och barn.
Sen ska nog ovan tolkas som av de 67% så jobbat det flesta (97%) 20h eller mer.
69 % är siffran ni är ute efter. Vidare står det att siffran alltid är högst i juli då semestervikarier räknas in även om jobbet är högst tillfälligt. 74 år är rätt högt, i länder med kortare medellivslängd så lär den övre delen tunnas ut rejält jmf Sverige.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattningsgrad/
Nu avser siffran maj.
Se där ja! Bild på “Sundströms hörna”!
Dels är bloggarens länk till sysselsättning lite gammal, från 2019, dels säger den att i åldersspannet 20-64 år är sysselsättningsgraden 82.6% enligt ekononifakta.
Vad spelare det för roll att anställda arbetar heltid om många inte är sysselsatta?
Länken säger absolut inte att 97% av alla vuxna jobbar minst 20 timmar i veckan utan att det gäller de vuxna som är sysselsatta.
Därför att en massa idioter annars direkt säger “det räcker att jobba en timme i veckan så är man sysselsatt”.
Utöver det är problemen med definitionen att arbetsmarknadsåtgärder som lönebidrag, nystartsjobb klassar dig som sysselsatt. Men att det offentliga betalar lön för ett jobb som, om det hade varit viktigt, hade lett till anställning ändå – det är inte positivt.
För politiken är sysselsättning ett bra mått, eftersom politikerna då med arbetsmarknadsåtgärder kan snygga till siffrorna och därefter slå sig för brösten.
Jag väntar på den dagen grad av självförsörjningsgrad kommer på tal. Finns säkert praktiska svårigheter att hantera den statistiken, samt att allt ska kunna jämföras med/inom EU.
/Idioten
Ja det gäller att flytta målstolparna så man kan behålla det dystopiska perspektivet…
Ptja, man kan ju betala sin barn för att klippa gräsmattan. Det ökar visserligen sysselsättningen inom familjen, men det leder inte till att inkomsterna i hushållet ökar totalt sett.
Samma sak gäller med lönebidragsjobb, fast med Sverige istället för familj.
Du hävdar alltså att den förbättrade statistiken i maj beror på arbetsmarknadsåtgärder? Har du stöd för det någonstans?
Är det dystopi att anse att folk skall ha ett jobb på den öppna marknaden?
Nej, men det är dystopi att påstå att minskad arbetslöshet och ökad sysselsättning beror på manipulerad statistik.
“Du hävdar alltså att den förbättrade statistiken i maj beror på arbetsmarknadsåtgärder”
Det har jag inte hävdat. Det jag däremot försöker förmedla är
a) “sysselsättning” är ett problematiskt begrepp eftersom det kan påverkas av just politiska arbetsmarknadsåtgärder. (Att slussa in öppet arbetslösa i lönebidragsarbeten/nystartsjobb minskar arbetslösheten och ökar sysselsättningen, och sådant ser alltid bra ut under ett valår.)
b) “sysselsättning” kan uppfattas som “folk som arbetar”, när det i verkligheten är mer nyanserat än så.
c) det vore klokt att införa självförsörjande som kompletterande mått i statistiken.
Det är mycket viktigt för högern att upprätthålla myten om ’den late’*
* Om den late ska förstås som meddellös, svensk eller bara invandrare är jag inte uppdaterad på. Fiskmåshögern kan säkert svara vad som gäller för dagen. Med säkerhet gäller det inte höginkomsttagare trots att dessa måste mutas för att släpa sig till jobbet.
Att du inte kan läsa statistik förvånar mig inte direkt…
Sysselsättningsgraden är hög och högre nu än den var 2019. Hur du tolkar det som att “många” inte är sysselsatta är en gåta. Det kommer alltid finnas folk dom studerar, är sjuka, är förtidspensionärer eller är mellan jobb.
Ungefär samma sakförhållanden gäller. Vill du visa att aktuell statistik skiljer sig väsentligt från 97-99% så får du göra det. Jag lägger inte mer tid på att ta fram det för varje år, då variationerna är väldigt små.
???
Jag svarade på VillaVolvoVovves kommentar, inte din invändning (som jag helt håller med om).
“ökad produktivitet”
Rätt förvirrande, även om man råkar ha poäng från trögfattarföreningen (obskyr… ) .
I vanliga fall menar man nog produktion/timme när man pratar om arbetskraften produktivitet. Om man t. ex arbetar trots sjukdom får man en sänkt produktivitet. Får man ett bra verktyg ökar den.
Men i vissa sammanhang menar man produktion/gubbe. Och då är ökad arbetstid=ökad produktivitet….
Dessutom har vi språkförbistring: På engelska blir t.ex sjukskrivning=loss of productivity. På svenska säger man däremot produktionsförlust, inte produktivitetsförlust.
Jaså, det blev inte tydligare…
Euro 11,69 Dollar 10,72.
Nej svenska kronan simmar runt i botten på valuta dammen.
Schweiziska franc 11,95, en valuta som efter kriget var 1 till 1.
Vi satsade på robinhood dom på tillväxt.
Hur har respektive börser gått då? Jag håller med om att det är positivt med en stark valuta och önskar att RB aldrig sänkte riktigt lika mycket som ECB och alltid höjde nån decimal mera samt brukade icke-manipulerade inflationsmått. Men det är inte sant att Schweizarna blivit 12 gånger rikare än svenskarna, om man bortser från dom som enbart haft hela förmögenheten bara på sparkonto sen kriget.
Jag tycker vi kunde göra som Danmark och låsa kronan mot Euron vid ett tillfälle då kronan är någorlunda stark.
Hej Flarran. Vilka försvarar den Danska kronan mot spekulation?
Är det EURO länderna.
Binder vi valutan till EURON kan vi lika gärna gå med.
Jag tycker att dollar värde är ok. Svenska kronan håller bra mot dollar men Euro har gått starkt framåt. På sikt det här blir problem för euro område och export företag som ska konkurrera med usa företag. Jag tycker att vi ska behålla den här position , på sikt kommer euro att gå ner i linje med dollar.
Loop.
Minns när min bank tyckte att jag skulle låna en mille i dollar, den låg på runt 5-6 kr, men deras räntor var betydligt lägre än de svenska.
Jag avstod, tänkte vill dom låna ut till en småhandlare som mig.
Mycket riktigt stack dollarn 2-3 spänn på ett år.
Jo visst kan vi gå med men det är nåt visst med den gamla svenska kronan. Nåt som är en del av vårt DNA.
Känns som det skulle vara en ganska odramatisk övergång då det är få som bär omkring på kontanter nuförtiden.
Öre är en äldre enhet än krona (på medeltiden var 8 Öre=1 mark, sen var det 98 ören på en riksdaler osv). Och öre har vi (väl?) i praktiken övergifvit – i den fysiska världen i alla fall.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Öre
Och kronan kom så sen som 1873 (nordisk “unions”valuta, samma värde S, N och D). Innan det hade vi både dollar (daler), skilling och mark. Så om EU bara får fason på skulddisciplinen inom €uro och vi accepterar nackdelen med att det inte går att använda penningpolitik för konjunktursreglering inom en stor union så överlever vi nog €uro också.
Riksbanken höjer inte med 0.75%. Det räknar jag bort.
Men 0.25 eller 0.50 är däremot en öppen fråga. En höjning med 0.25 och ingen höjer på ögonbrynen. Knappt ej heller om det blir 0.50. Men om det blir 0.75 så känner jag åtminstone en person som blir överraskad …
0.25 verkar de flesta tro. Jag tvekar mellan 0.25 och 0.50 procentenheter, men jag tror de höjer till 0.50.
https://www.tn.se/ekonomi/29302/experter-nasta-rantehojning-blir-den-sista/
*med 0.50 …
Jag tog examen från en utbildning för lite dryg en månad sedan (med toppbetyg N.B.). Jag måste säga att lågkonjunkturen märks stenhårt. Ingen vill anställa nyutexaminerade samtidigt som man oupphörligen hävdar “kompetensbrist”. Det blir väl som alla andra kriser, de som är väl förankrade överlever utan problem de som är i marginalerna får känna det en gång till.
Finns andra jobb att ta så länge.
Vardå?
Plocka bär?
Vilket som helst. Allt från frukt/bärplockning till vårdjobb eller motsvarande. Semestertider gör att det saknas massor av händer och fötter inom vård och omsorg.
Att ingen vill anställa nytexaminerade har också att göra med att ni är just det , nyutexaminerade och ingen vet vad ni kan prestera. Betyg är inte allt nämligen. Det är inte personligt , det gäller alla nyutexaminerade.
Det är dessutom sommar nu vilket är den absolut sämsta tiden att söka fast anställning.
Jag fick mitt under dot-com hysterin vänta vackert över sommaren själv efter examen.
Men jag hade ordnat sommarjobb.
Jag började söka i Januari 2023 och har sökt jobb kontinuerligt sedan dess. Du behöver i övrigt inte raljera. Jag jobbade heltid innan jag började plugga så jag har akassa just nu.
Dock är det ibland personligt. Problemet behöver inte vara att man saknar utbildning eller har låga betyg. Kanske har man till och med handfasta meriter såsom en portfölj med imponerande projekt man gjort och kan visa upp. Det kan ändå falla på personligheten. Dock visar det väl sig oftast under provanställningen, men ibland lyser det även igenom på intervjuerna.
Om tex Hannibal skulle ha en lika krävande attityd under intervjuerna som han har här (vilket han säker inte har – hypotetiskt exempel); att arbetsgivarna är “skyldiga” honom ett jobb för att dom pekat på kompetensbrist så drar man nog öronen åt sig.
Överlag har millenials en överdriven självbild. Obs ej alla. Men dom har fått mycket av sina föräldrar och hamnar sen i en värld där man inte bara får det man pekar på.
Signaturen DJ visar precis vad jag menar. Det krävdes verkligen 20 djupa andetag för att hålla inne med vad jag kände för att svara. Jag nöjer mig med att säga till samtliga misslyckade tech”entreprenörer” med ohållbara affärsidéer som konstant skriker om sin “kompetensbrist” som bara kan lösas genom “kompetensinvandring” från 3e världen att fortsätter man skrika om “kompetensbrist” och ropar på att det ska utbildas ännu fler, samtidigt som man anser det fullt rimligt att sätta ribban för “junior” på minst 5 års erfarenhet och därefter fyller på med “kompetensinvandrare” för att alla i Sverige är så värdelösa. Då ska man inte bli förvånad över att SD får 20% av rösterna och att man börjar bli stämplad som utsugare.
@HANIBAL Inom många andra yrken finns det ju fackförbund som står ivägen för utländsk lönedumpning men inom IT är det inte så. Det ligger i arbetsgivarnas intresse att ha många tex välutbildade indier som jobbar här. Krävs inga citattecken kring kompetensinvandring i det fallet.
Till din stora glädje får nu misslyckade tech-“entreprenörer” väldigt svårt att få tag på kapital pga högre räntor. Stor utrensning av ohållbara affärsidéer pågår. Tyvärr innebär ju det att arbetsmarknaden flödar över av erfarna programmerare som är beredda att gå ned i lön för att kunna betala sina räntor.
Några tips: Sök jobb över hela Sverige. Kräv inte att kunna jobba hemifrån. Kontakta rekryterare och be dom hitta ett jobb åt dig. Använd dig av tex Academic Works eller liknande. Sök jobb som ligger lite utanför det du hade tänkt, tex inom test- och verifiering. Väl på plats kan du sen jobba dig mot den roll du vill ha. Om du vet med dig att du är duktig, skriv i ansökan att du ser fram emot att göra någon form av arbetsprov/test. Kontakta bolag som inte har någon annons ute, har du tur behöver dom någon just då och du slinker in på ett bananskal.
@Dj Jag har varit i kontakt med Academic Work 5 gånger. De har valt att bete sig som svin samtliga 5 gånger (ljuga, hitta på krav som inte fanns i annonsen, försöka negga mig till att söka helt andra jobb,lång föreläsning om hur it-branschen fungerar av en sommarjobbande student på sitt första riktiga jobb någonsin). Nu senast hade de headhuntat mig för en tjänst, där det var jättebråttom att jag skulle skicka in CV och ansökan. Efter 2 veckors total radiotystnad så får jag ett standardmail om att kunden gått vidare med en annan kund men att jag kunde kolla på deras hemsida efter lediga tjänster. Har man headhuntat någon så ber man iallafall om ursäkt att man tagit upp den personens tid men inte ens den standardformuleringen tyckte de att de behövde ta med. Aldrig mer det företaget, aldrig någonsin mer.
Man blir inte “headhuntad” som nyexad arbetssökande, det blir man om man är VD, CTO eller nån form av industriexpert. Du har helt enkelt en felkalibrerad idé om verkligheten. Att du väljer att inte anlita Academic Works igen är ditt eget självpåtagna problem. Det är ingen skillnad när man söker jobb som erfaren i branchen. Det är tyst i två veckor (ofta längre) för det finns ingen information och det är hög arbetsbelastning på andra sidan. Alla krav står inte i annonsen. Man kommer på saker längs vägen och det går inte att skriva ut allt. Man skickar ett standardmejl för det är ändå enklast i handläggningsverktyget. No hard feelings.
Du skrev nedan att dom pratat om social kompetens. Tänk ifall det ändå är det det handlar om? Då har du ju fått en nyckel till ditt problem, även om det är tungt att ta itu med. Från oss arbetsgivares sida kan jag säga att jag är glad att Academic Works screenar på social kompetens. Dom är bättre på det än på det tekniska.
.@DJ Academic Work är helt värdelösa på att screena på “social kompetens”. Vad de screenar på är jasägande försäljare, men det är kanske det cheferna vill ha. Och jobbet jag blev headhuntad till hade jag 6 års tidigare erfarenhet av. Jag är alltså inte någon grön nybörjare.
Ok, ja då är det ju annorlunda.
Jag blev klar på universitetet 2008 när ingen jäkel anställde. Jag använde lite kontakter och ställde mig i ett restaurangkök och lagade mat, långt från min egentliga utbildning. Räkningarna behövde betalas.
Efter ett tag en del ångest att fastna i det, men det löste sig när arbetsmarknaden öppnade upp efter några år.
Den taktiken försökte jag också kring 2010 när jag tog examen från universitetet. Efter att den konjunkturen hade vänt så fick jag reda på att mina kunskaper hade ruttnat och att om jag hade varit mer driven så hade jag redan haft jobb i branschen.
Svenska IT-företag är som bortskämda små barn och borde behandlas därefter. Slut med morötter fram med piskan. “Inte råd att anställa juniorer” borde ovillkorligen leda till “Inte råd att förvalta offentliga kontrakt punkt och slut, kontakta aldrig oss igen.”
Det stämmer helt enkelt inte att svenska bolag inte anställer juniorer. Jag inser att din bild är annorlunda, men rent statistiskt stämmer det inte.
Ett par reflektioner, I början av 90-talet var jag nästan klar med min civilingenjörsutbildning på Chalmers med några resttentor så jag känner igen mig i din situation.
Först – en YH-utbildning i programmet g är inget speciellt så du har konkurrens.
Sedan nämner du i diverse inlägg SD, vite killen och att vissa företag är kass.
ALLTING av detta är röda flaggor när du söker jobb. Jag har under mina 30 år i verkstadsindustrin som programvaruutvecklare suttit med på ett antal intervjuer och läst ett antal CV och om det ens luktar den typen av åsikter om en sökande så är det fetbort.
Ät skit och dö så kommer din belöning efter några år. Jag har aldrig träffat en person som varit framgångdrik som inte fått lida mycket.
Du får söka enklare jobb som du kan gå och bevisa dig först under några hundhår innan du går någon belöning. Arbeta hårt och ta initiativ som hjälper chefen så kommer snart tacken i form av mer ansvar utan befordran eller lön.
När du så levererat under några år kan du få en ledarroll där du får jobba ännu hårdare och ta smällar och fatta beslut mot en modest ökning av lönen.
Gillar du inte detta så blir det ingen karriär. Det är den här typen av hungriga människor företagen vill ha och det är den attityden du måste sälja in.
Sedsn är det bara att jobba 30-35 år till så går du i pension.
Det är viktigt att du får ett kvalificerat jobb snart för utbildning är en färskvara. Jag valde i början av 90-talet att flytta till en bonnhåla för att få ett ingenjörsjobb och det betalade sig jämfört med de som absolut skulle stanna i Göteborg och tog jobb på McDonalds.
Det finns inga “enkla programmeringsjobb” kvar längre. Dessa har outsourcats. Och jag har jobbat med lågkvalificerat jobb i 6 år nu, detta har enligt arbetsgivarna 0 värde.
Njae, de flesta programmeringsjobb är enkla jämfört med 30 år sedan, men antalet nu är mycket större. Effekten blir ju dock att det inte spelar så stor roll vem som ges jobbet och då kan “mjuka faktorer” som personkemi och känsla styra mer.
Sedan är devisen “arbeta hårt och bevisa dig så blir du belönad sedan” inte riktigt sann och problematisk eftersom den implicerar “du är dum och lat om du inte blir belönad”. I den mån det tidigare fanns lojalitet mellan parterna så är den borta nu. Ett jobb finns tills det inte finns längre. Framgångsrika människor jag känner har framförallt varit effektiva på att bygga och utnyttja kontaktnät. Kompetens eller hårt arbete har knappt haft någon (positiv) betydelse alls. Vissa mer kompetenta har jobbat hårt men fått “börja om” när något projekt/företag nådde sitt slut och kontaktnätet inte kunde fånga upp dem.
“Allt beror på dig själv/egen lyckas smed/osv” passar kanske i ett studenttal men det är respektlöst att säga till vuxna människor som ingen öppnar dörrar för. Vi kan bara välja mellan tillgängliga valmöjligheter och för dessa är vi beroende av andra människor.
Så en mer användbar uppmaning blir nog “välj vänner noggrant och värna om dem” eller liknande.
Hotell om du bor i Göteborg. Ska skriva en artikel om det.
Får man vara så fräck att fråga vilken utbildning du gick ut? Det har viss påverkan på möjligheten till jobb kan jag tänka mig.
Jag gick en yrkeshögskoleutbildning i programmering.
Många anställer bara civilingenjörer. Tyvärr :/ Dock långt ifrån alla, men det kan vara en delförklaring.
Som sagt, så ser det inte ut när det är brist på riktigt. Jämför gärna med hur det ser ut för lokförare, där är det betalt redan under utbildningen och närmast garanterad anställning om du klarar av den. Eller se hur mycket sjuksköterskor kan få för att skjuta på semesterveckor.
Svenska IT-företag borde tänka sig för ett antal tusen gånger kring hur man kommunicerar och hur man beter sig, framförallt den här inställningen att man gärna ska få lov att suga i sig lukrativa kontrakt från offentlig sektor men därefter låtsas som att man står helt utanför samhället.
Man bör heller inte ha för höga förväntningar på “IT-företag”, deras ledningar, personal, eller verksamhet. Överskatta heller inte upphandlingskompetensen hos offentlig sektor, eller ens diverse storföretag.
Dom flesta yrken kräver rätt utbildning, däribland sjuksköterskor. För många programmeringsjobb tex utveckling av journalsystem för sjukhus, JAS 39 Gripens styrsystem, självkörande bilar på Volvo mm är det full rimligt att kräva en gedigen utbildning på samma sätt som man gör för läkare, advokater mm. För webbutveckling åt Expressen behövs det naturligtvis inte, och det tror jag inte heller är ett krav.
Programmerare får minst lika mycket som sjuksköterskor för att flytta deras semester, det är bara det att det är individuellt avtalat och skrivs inte om. Det finns för övrigt korta programmeringsutbildningar med garanterad anställning, tex via Academy:
https://www.academicwork.se/academy/utbildning
@DJ
Jag har utbildning.
Academic Work är ett skämt. Jag sökte deras intensivutbildning en gång och fick reda på att det var absolut nödvändigt att ha en kandidat i systemvetenskap för att visa motivation. Trots att jag hade en annan teknisk universitetsutbildning.
När vita tjejen/killen som bara gått ekonomi på gymnasiet sökte då var det däremot inte längre systemvetenskap något krav.
Att rösta på Sd (som du antyder på annan plats) är nog kontraproduktivt om man vill komma åt den strukturella rasismen.
Jag tror också att SD kan leda till att just den toppkompetens som verkligen behövs kan förloras också, vilket gör att hela företag eller i alla fall avdelningar hamnar utomlands och i förlängningen blir det färre arbetstillfällen i Sverige. Varje expert har ju folk runtomkring sig som också får ett jobb.
@DJ Den “toppkompetens” som Svenskt Näringsliv försöker ropa om tjänar inte så dåligt att minsta lilla avvikelse från avtalad lön gör att de riskerar att ramla under lägsta tillåtna lön.
Att “toppkompetens” skulle flytta till Sverige är uteslutet om det innebär svenska löner. Det som händer är snarare att internationella företag fördelar avdelningar/divisioner/whatever bland länder så att lönerna motsvaras av arbetets “svårighetsgrad” och blir mindre beroende av enskilda lågavlönade hjältar (som slutar vid nästa jobberbjudande). Sedan kan det resas och samarbetas osv.
Att man hellre vill ha indiska än svenska juniorer är lite knepigt. I värsta fall finns inte rationella eller legitima anledningar till det.
Menar absolut inte att vara okänslig, jag var i exakt den situationen för ca 20 år sedan, nyexad och fick fingret av varenda arbetsgivare i min bransch pga totalt anställningsstopp pga ränta på 500% osv, så du har min fulla sympati, men: vilket jobb som helst är bättre än att gå arbetslös. Jag tog jobb som piga, du kan leka telefonförsäljare, snabbmatsbiträde eller diskare till dess du får jobb i din egen bransch. En lön är en lön och det finns inga “skitjobb” om man är hungrig.
Stod samma arbetsgivare och ropade om “kompetensbrist” i parti och minut på den tiden? Svenskt Näringsliv kör nämnligen fortfarande med sin propaganda om att det kommer att saknas 70.000 programmerare till 2024.
De försöker pressa löner så det kommer alltid saknas kompetent folk till lön–
Jodå, det var brist på arbetskraft i min bransch då också. De som redan hade jobb fick halvt jobba ihjäl sig för att de var för få, andra blev utan. Men jag överlevde och lärde mig en del på vägen, och vilken någorlunda framgångsrik person jag någonsin haft tillfälle att prata arbetsliv med sedan dess har liknande erfarenheter med sig. Ibland får man helt enkelt ta det där jobbet man inte vill ha för att hanka sig fram, för att sen få chansen till något bättre när förutsättningarna är bättre. Så slipper man luckan i CV:t också.
Kanske ett tecken på hur lågt utbildningar står i kurs hos arbetsgivare? Först när de byggs på med erfarenhet från den läbbiga verkligheten blir de attraktiva – förhoppningsvis …
Jag har rätt bra överblick över rekryteringsläget inom IT i Sverige. Min bild är att dom framåtlutade bolagen är beredda att testa alla, snarast har unga en fördel. Det man söker är folk som kan programmera på riktigt, som verkligen får jobbet gjort. Ofta är erfarenhet överskattat sålänge man redan har några erfarna i teamet.
Den så kallade kompetensbristen handlar om just dessa individer. Folk som bara är lite halvduktiga på programmering och som sitter och pular i en halv evighet innan dom får nåt ur händerna finns det gott om. Det arbetsgivarna vill uppnå är naturligtvis enkla och bra (för dom) regler att anställa topptalanger utanför Europa, och detta har migrationsverket redan hörsammat för övrigt.
Även sk erfarenhet är svårt att värdera på pappret. Samtidigt fortsätter kontinentaldriften bland relevanta kompetenser. Vissa är lätta att ta till sig men andra har många års inlärningskurva. Pappersmeriter säger lite om kompetens eftersom det är konkret förmåga inom relevanta områden som söks. Detta går bara att sortera ut genom intervjuer, arbetsprover eller portföljer.
Den som går en utbildning måste själv ta ansvar för att få ut ett värde i form av kompetens som kan bekräftas. Betyg betyder något från ett fåtal institutioner och universitet men det tittar man nog först på om allt annat är lika.
Och hur de nyutexaminerade ska få erfarenhet när ingen anställer nyutexaminerade, det är helt enkelt inte IT-företagens problem. Deras problem är hur de ska få igång nästa reklamkampanj om att det är brist på arbetskraft.
Man kan inte ha en majoritet juniorer i ett team. Så när man drar ner på personal, t.ex. för att ekonomin går sämre, då kommer de roller man fortsätter rekrytera för bara gälla seniora roller. Därför kan det absolut vara brist på kompetens, för en junior kan inte ta samma ansvar som en senior kan.
Enligt Svenskt Näringsliv har det varit “kompetensbrist” i snart 15 år, det har hunnits med lågkonjunktur och det har hunnits med högkonjunktur. Den enda gemensamma nämnaren har varit att man har vägrat anställa juniorer. I högkonjunktur så har man inte resurser och i lågkonjunktur har man inte råd. Svaret borde vara att offentlig sektor gör klart att man inte ser varför man ska betala någon annan för att skicka utvecklingsarbetet till Indien, Sri Lanka, Serbien eller Filipinerna när man kan göra samma sak själv.
Roade mig att kolla lediga jobb inom utvecklare/programmerare i Stockholmsregionen på några jobbsiter. Det finns ca 70 utannonserade tjänster så där har du nog svaret på att det är svårt att hitta jobb. Stora it-företag har också sagt upp anställda, före uppsägningarna kastas konsulterna ut. Helt enkelt dåliga tider. Kan du tänka dig att gig-jobba så går det nog att hitta uppdrag.
Jag tror inte ett dugg på “dåliga tider”ursäkten längre. Innan det här så var det coronan och innan dess så var det “det osäkra politiska läget i Sverige” och innan så var det “finanskraschen”, allt medan Svenskt Näringsliv stod och skrek om sin “it-kompetensbrist”. Jag stod och vägde mellan att plugga kompletterande pedagogisk utbildning till gymnasielärare i matematik och fysik eller den yrkeshögskoleutbildning jag hoppade på. Jag funderar fortfarande på om jag gjorde rätt val. Utbildningsbranschen talar iallafall sanning om vad det handlar om, de har inte råd. IT-företagen ljuger konstant och försöker alltid förvandla det till att handla om “bristande social kompetens”.
Efter att ha läst dina kommentarer här är jag benägen att hålla med dig. Det är sjukt taskigt mot dom unga att vara så oärlig om hur stora möjligheterna till jobb är efter olika utbildningar. IT är ändå inte sämst här. Surfa in på en utbildning till kemist, fysiker eller biolog tex. Dom får det att låta som att det leder till jobb. Kände en kemist med phd som sökte jobb jättelänge och till sist fick ett … som programmerare 🙂 Ännu värre lär det vara inom humaniora.
Och tvärsom. När jag pluggade på 90-talet fick Statistikerna höra att de aldrig skulle få jobb om de inte läste dubbla examen (typ ekonomi). Sen dess har jag aldrig haft ett jobb där vi inte letat duktiga statistiker mer eller mindre desperat (och jävlar vilka muppar vi fått in ibland).
Eller folk som var så tokiga att de ville utbilda sig till ett utdött yrke i stil med Hovslagare på slutet av 1900-talet…
Så, det är som “de gamle” sa redan när jag skulle söka till gymnasiet: Lyssna noga på syo-konsulenten och gör tvärs om…
Social kompetens är jätteviktigt i ett team, för man måste fungera ihop med sina kollegor. En person som har taskig attityd kan försämra produktiviteten för hela teamet. Det kan också få mer värdefulla kollegor att välja att sluta och ta jobb någon annanstans, när de inte trivs längre. Det är svårt behålla de få riktigt duktiga utvecklarna som det är. Jag hade inte anställd någon som jag upplever inte kan vara konstruktiv. Det betyder dock inte att personen ska vara en nickedocka som aldrig säger vad de tycker. Eftersom väldigt många duktiga utvecklare är nånstans på autismspektrumet så är också toleransen för något sämre social kompetens antagligen högre hos mig, än hos någon som anställer inom HR.
När det gäller att anställa juniorer så går man på potential och inte enbart på vad de kan, för utbildningar lär en inte att jobba i verkliga projekt, där det finns massa teknisk skuld, du har omöjliga deadlines och ska implementera en feature i en stor komplex kodbas där hälften är micro services och hälften en monolit.
Det är inte så man lär sig koda och man lär sig det inte av små hobbyprojekt och därför räknas verklig arbetslivserfarenhet högre. Sen tillkommer förstås domänkunskap. Är du junior så har du antagligen inte jobbat inom något område tidigare, så du har ingen intuition för vad en kund behöver inom olika domäner. Det är en erfarenhet som också är väldigt värdefull.
Kort sagt, det finns massa anledningar till att man inte kan anställa hur många juniorer som helst. Och varför det är så väldigt hög konkurrens om utvecklare med några års erfarenhet.
“Social kompetens är jätteviktigt i ett team, för man måste fungera ihop med sina kollegor. En person som har taskig attityd kan försämra produktiviteten för hela teamet. Det kan också få mer värdefulla kollegor att välja att sluta och ta jobb någon annanstans, när de inte trivs längre. Det är svårt behålla de få riktigt duktiga utvecklarna som det är.” Vad märkligt att jag hör exakt samma formulering, ord för ord konstant. Och det verkar alltid komma från personerna som precis lyckats kräla sig över gränsen för en godkänd fil.kand i systemvetenskap. Jag har bekanta med doktorsexamen i datalogi, de uttrycker sig inte i närheten av det här.
För det är väl inte så att hannasod är inkvoterad av politiska skäl men är tvungen att övertyga alla andra om att det inte är så?
@Hanibal, Fruktansvärt onödig kommentar, förminskande och oförskämd. Fröet till dina problem i arbetssökandet finns kanske att finna i din inställning som om du är berättigad till anställning?
@HEASM66 Jag har fått nog av att höra om “social kompetens” samtidigt som jag ser hur människorna som telefontrakasserade mig på universitetet har jobb. Jag ser hur killen som trots att han var masterstudent skulle hålla på som att han fortfarande gick på högstadiet med sina berättelser om att han minsann var bjuden på fester och hade flickvänner till skillnad från mig ha jobb. Jag har fått nog av att se hur killen som blev utsparkad ur sin första projektgrupp p.g.a. “samarbetssvårigheter” fick jobb direkt innan första praktikperioden. Social kompetens verkar mest betyda “bete dig som ett svin och ljug bra om det”.
Hanibal har nog legitima skäl att vara bitter. Å andra sidan är det en dödssynd i de här sammanhangen att uttrycka bitterhet och att framstå som “motarbetad”. Ställ om till att se det som “otur” snarare än konspiration så blir det enklare att ha en glad ton.
Yep. Alla som har levt mer än två minuter känner till ramsan “social kompetens är oerhört viktigt” och det stämmer att få med faktiskt kompetens någonsin rabblar upp den, särskilt inte som försvar i någon sorts diskussion.
Lösningen för Hanibal är 1) programmera dagligen. Open source ger tillgång till enorma kodbaser med i många fall hög kvalitet. Långt högre än som hittas i någon kämpande cargokultande firmas webprojekt. Rätta buggar och lägg till funktioner. Plugga även leetcode mm, vilket förstås är artificiellt men det är alla meriter vid rekrytering.
2) och att börja ha tur. Kanske behövs en mer dumglad attityd som oftare misstolkar människor och situationer till det positiva, även om det är feltolkning.
Du har helt rätt, även MIFFO har helt rätt. Jag som är runt 60 och började min bana inom militärindustrin får erfara att i mitt tycke rätt oskyldig kommentarer anses mycket värre än om jag vore helt inkompetent.
Räcker att säga master slave vippa så blir folk sura. Eller hävda att det finns endast två kön, bestämda av kroppsdelar vid födseln. Bland de runt 30 är det endast troende kristna och folk från Mellanöstern som håller med mig i min syn på hur världen är anordnad.
Och en nyckel till framgång är att googla. Att knacka all kod själv i C är inte längre det senaste. För ett tag sedan fick jag en annan roll. Kom snabbt på att mycket av arbetet kunde automatiseras om man valde att koda i ett visst språk och använda den oerhörda mängd standardbibliotek som finns för detta språk. Nu efter ett tag är jag riktigt vass på språket och framför allt dess bibliotek och chefen är riktigt imponerad.
Jag har lärt mig ett nytt språk, standardbiblioteken och fått mer gjort än om jag bara harvat på i Excel och arbetat för hand. Det är detta arbetsgivarna letar efter.
Så, sitt inte och vänta. Får du inget jobb så joina ett omen source projekt och ta på dig en ledarroll i takt med att kunskaperna växer. Detta kan du sedan använda som merit, att du på egen hand nätverkat och fått något gjort. Glöm TV och annan skit, du klarar dig med en 10 år gammal dator och kanske en skärm så är du igång.
Du kanske kan kvoteras in som robotgräsklipparansvarig hos LW? Annars sabbatsår, åk ut i Europa och se världen innan du är fast i ekorrhjulet. Du har en ändlig resurs och det är din livstid (om du inte är en nyexad pensionär dvs). Pengar är bara tillfälliga medel för att uppnå ett intressant liv.
Kompetens är förmåga att lösa en uppgift. Det vill säga att man kan tillämpa sina kunskaper. De som är högutbildade men inte har någon arbetslivserfarenhet har haft det svårt länge. Det utbildas för många akademiker.
Id est Politiker.
Det finns ett väldigt enkelt sätt som jag tagit till mig angående om vi har låg- eller hög-konjuktur. (Micael Dahlen)
När faktisk BNP är högre än förväntad BNP så har vi högkonjuktur.
När faktisk BNP är lägre än förväntad BNP så har vi lågkonjuktur.
Micael Dahlen förklarar på 1,5 minuter:
https://www.youtube.com/watch?v=1Dz8MbFnwE4
Tar på mig nationalekonom-hatten och korrigerar som efterfrågat nedan kommentar:
“Antalet arbetade timmar ökade för övrigt med 3.2%, medan sysselsättningsgraden ökade med 1.2%, så antalet timmar som varje anställd jobbade ökade mer än hur många som fick jobb. Detta betyder förmodligen ökad produktivitet som det heter och brukar anses vara positivt och välståndsskapande, men det får någon nationalekonom korrigera.”
Produktivitet mäts som output per arbetad timme, så att folk arbetar fler timmar innebär inte ökad produktivitet. Det är troligen mer ett tecken på att det är brist på personal inom vissa områden, så de som arbetar får frågan att arbeta fler timmar. Typ exempel lär vara restauranger som har svårt att hitta personal, så studenter som jobbar extra kanske jobbar 12 timmar istället för 10 timmar i veckan eller hantverkare som passar på att tjäna mer pengar genom att ta på sig fler jobb och jobba mer än 40h/veckan.
Vore intressant se hur man mäter antalet arbetade timmar inom yrken där vi inte har övertidsersättning. Det är ju få i min erfarenhet inom tech som klarar hålla sin arbetstid nere på 40h om man är manager t.ex.
Ibland menar man även produktion/gubbe så det är inte självklart. Även om jag personligen skulle använda definitionen produktion/tidsenhet. I alla fall på svenska.
9:45 söndag
El import
Finland 1 244 MW
Danmark 840 MW
Norge 3 732 MW
Men Sverige lyckas inte reglera om när priset blir negativt, utan vi exporterar vidare och betalar för exporten av 703 MW eftersom priset är negativt.
Av de 7 länder som kontrollrummet listar så är det enbart sverige som exporterar.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/