I USA är det nya ränterekord på statsobligationerna och tioåringen är återigen över 4%. Börserna går blandat i de asiatiska tidszionerna under torsdagsmorgonen. Svensk BNP backade som bekant under fjärde kvartalet, men detta bör relativt andra EU-länder ses ur ett Covid-perspektiv, samt som ett resultat av 20 års lånefest under samtliga regeringar.
Stockholmsbörsen backade under gårdagen med -0.54% för OMXS30 och -0.60% för OMXSPI. Som så ofta sker när börsen backar försvagades svenska kronan och euron kostar 11:15 medan dollarn går på 10:47. Guldpriset kompenserade marginellt till 617:- SEK per gram. Fastighetsbolaget Balder backade -5.00% efter nedvärderingen från Moody’s, så helt inprisat i marknaden var inte detta.
Husse i USA backade också och S&P-500 gick -0.47% och Nasdaq 100 -0.86%.
Mest intressant från andra sidan Atlanten är dock att räntorna steg rejält, ca 0.10 procentenheter. Tioåringen är således återigen över 4% på 4.01% och 2-åringen hittas nu på nya rekordet 4.89%. Marknaden räknar allt mer med att de höga räntorna inte är tillfälliga.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott. ASX 200 är i skrivande stund oförändrad på +0.05% tillsammans med Nikkei på -0.06%. Hang Seng backar med -0.76% tillsammans med KOSPI på -0.54% och Straits Times på -0.65%.
De stigande räntorna får förstås konsekvenser för den extremt lånedopade svenska ekonomin, vilket vi också såg på att svensk BNP backade med -0.9% under fjärde kvartalet. Vi är typ sämst i EU, men det bör ses ur perspettivet att vår ekonomi gick bland de bästa i EU under Covidpandemin och alltså hade lite större fallhöjd. Av samma anledning har inte vår ekonomi växt lika snabbt under 2022 som de länder som stängde ner mest under pandemin. För övrigt ska Sverige vara i botten gällande överdödlighet nu när böckerna är stängda – dvs både i dödsfall och ekonomi drabbades vi minst pga statens avslappnade hantering (vilket är ett generellt uttalande och inte handlar om din och dina anhörigas individuella upplevelse*), men det är nog mer lämpat för en separat artikel någon gång.
Men framför allt är svenska hushållen extremt lånedopade efter 20+ år av lånefest och bostadsbubblefest. När räntorna nu normaliserats får det därmed helt andra konsekvenser än i resten av EU.
Ska de normaliserade räntorna bestå i tio år så kommer inte svensk ekonomi att repa sig på hushållssidan och svensk tillväxt kommer ligga efter resten av EU hela 2020-talet ut. Både regeringen Borg/Reinfeldt och regeringarna Löfven och Andersson är att skylla för detta, rent av även sista regeringen Persson. Och i princip samtliga i regeringspartierna såväl som oppositionen satt och applåderade under lånefesten, så de ska ärligt talat hålla käften nu.
Alla var ju lånelyckliga när det begav sig. Men festar man naken utan kondom kan det bli en livslång återbetalning. Det lärde man sig redan under sexualundervisningen på högstadiet.
Så vänj er vid att svensk ekonomi kommer underprestera. Ni kunde spenderat perioden med permanenta krisräntor till att amortera istället för att lånefesta. Så ställ dig framför spegeln och peka finger mot dig själv. Den som tänker ägna sig åt partipolitiskt käbbel kring vems fel det är förtjänar inte att tas på allvar.
113 kommentarer
“Både regeringen Borg/Reinfeldt och regeringarna Löfven och Andersson är att skylla för detta, rent av även sista regeringen Persson. Och i princip samtliga i regeringspartierna såväl som oppositionen satt och applåderade under lånefesten, så de ska ärligt talat hålla käften nu.”
Word.
Samtidigt blir de som skall betala för det hela de som inte fått vara med på lånefesten… Dvs de yngre och nya medborgare som nyligen försökt ta sig in på bostadsmarknaden.
Minns dom som var i 18 till dryga 20 årsåldern när krisen slog till under tidigt 90-tal. Många blev bittra och kom sedan att bli extrema nyliberaler och näst intill fientliga mot all offentlig driven verksamhet.
Jag läste ett citat av Jonas Birgersson nånstans som jag inte kan återfinna nu, on hur “hans generation” (nåja) insåg att de kanske faktiskt inte skulle få det bättre än sina föräldrar. Det var så klart lite överdramatiserat och tillspetsat, men det handlade väl om att en del blev nihilister och började knarka och hålla på.
Anyway, det var en intressant tid, en del andra slöt sig ju samman i diverse extremistiska sällskap som t ex de skinheadsgäng som slog ihjäl folk i Trollhättan och Kode eller varför inte veganerna från norra Sverige som eldade Scanlastbilar? Ränderna sitter väl i, en del är fortfarande veganer, andra är fortfarande rasister.
Som relativt ung och högbelånad så är det ju skönt att höra att jag har nått att skylla det framtida droganvändandet och våldet på
Men har inte “man” sagt att ett ras kommer gynna de svaga som står utanför bostadsmarknaden?
Det måste ha varit/är det bästa sättet att visa att man har noll koll
Sådan är kapitalismen 🎼🎵
“Och i princip samtliga i regeringspartierna såväl som oppositionen satt och applåderade under lånefesten, så de ska ärligt talat hålla käften nu”
Jaja, det kan vi ju tro…
+1
“In the long run, the aggregate of decisions of individual businessmen, exercising individual judgment in a free economy, even if often mistaken, is less likely to do harm than the centralised decisions of a government; and certainly the harm is likely to be counteracted faster”.
När John James Cowperthwaite var “Financial Secretary” i Hong Kong mellan 1961 och 1971 steg reallönerna med 50 % och andelen fattiga sjönk från 50 % till 15 %. Han vägrade att sammanställa BNP-statistik med motiveringen att sådant skulle leda till att tjänstemän inom Hong Kongs styre skulle lägga sig i ekonomin.
Samtidigt stiger bostadspriserna för andra månaden i rad säsongsjusterat. Hur detta fungerar vetefan
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/bostader/Bostadspriser/
Det är inte kvalitetsjusterat. Om endast extremt attraktiva objekt går och resten är osäljbart så stiger priserna.
Det där indexet fungerar hur bra som helst.
Priserna har gått ner.
Anekdotiskt, men priserna i min del av Fjollträsk har ökat igen under jan feb enligt Hemnet. Är inte en del som flödar över av penthousevåningar och villor med sjötomt och vad jag kan se har det varit skapligt med avslut.
Anekdotiskt lägger folk ut det till lägsta priset de har råd att sälja för. Så det ser bättre ut än vad det är.
Villor kan man iaf ha koll på lagfarter. BRFer ej så.
har svårt att se att det ökar nu när väldigt många föreningar står inför stora avgiftshöjningar.
Mina uppgifter är slutpriser.
Jag tänker att i Stockholm finns fortfarande den stora bostadsbristen kvar och med den mängder av människor som behöver nån stans att bo lite mer långsiktigt än att hoppa runt i svartuthyrningar. Mitt inlägg ska dock inte ses som någon prognos för framtiden. Jag konstaterar bara att i Stockholms kommun verkar just nu trenden ha vänt en aning från bottennoteringen i november. Några exempel:
Kungsholmen: 94 000 kr/kvm -> 95 600 kr/kvm
Hammarbyhöjden-Skarpnäck: 59 700 – 60 400
Gärdet-Hjorthagen-Norra Djurgårdsstaden: 94 200 – 95 000
Exempel på ett område som dippat är områdena runt grön linje från Alvik till Brommaplan:
62 400 -59 600
Där hade man dock en kraftigare dipp under våren och sommaren och var nere på 58 800 i augusti.
Men självklart: 0,5% till från Riksbanken och fler varsel som drabbar tjänstesektorn så säger ju all rimlig logik att det borde bli mer prispress nedåt. Sen finns som en lokal faktor att Sthlms stad håller på att driva igenom kraftiga höjningar av tomträttsavgälden utanför tullarna och jag skulle tro att en majoritet av föreningarna står på ofri grund.
Det är väl i princip gamla höjingar av tomträtterna, som realiseras i takt med att avtalen skrivs om. Med långa avtal blir höjningen rätt stor när de ska skrivas om. Numera går man väl mot kortare avtal på tomträtter.
Anekdotiskt i mina trakter.
1. Bostadsrätter (oavsett läge) går fortfarande att sälja om föreningen är lågbelånad eller har bundit räntorna under lång tid så att de låga avgifterna känns trovärdiga.
Bostäder med låg avgift har alltid högre kvadratmeterpris så det dämpar den genomsnittliga prisnedgången.
2. Speciella objekt säljer. Det behöver inte vara bästa adressen eller så. Det räcker med översta våningen eller fönster mot en park eller liknande som inte kommer drabbas av förtätningen. Folk är villiga att gå upp i månadskostnad om de “får något för det” (LW’s kvalitetsjustering är rätt svår).
Det som talar emot den förklaringen är att nybyggen som brukar vara prisledande är osäljbara. I alla fall ute i landet (finns det nybyggen i de Stockholmsområden du nämner? Och går det att sälja där?).
Precis. Helt dött här i Roslagen.
Enligt Booli så har alla rört sig lika mycket. Men man kan se att direktverkande el och dålig isolering gått ner med 35%
Men räcker ju med att EN villa med sjötomt säljs så har det ökat.
Booli hade bra värderingar tidigare. Men i samband med raset kör de snitt över hela områden och det blir… extremt fel.
Ska man bekräfta ökande priser måste man ta hänsyn till omsättning per ‘attraktivitetsgrad’. Jag killgissar att omsättningen är nästintill död på normalattraktiva områden.
Sbab har även egenitresse i att bopriserna stiger och deras egna risker minskar då de har varit ett av de mer frikostiga instituten.
Gissar att vi inte får se siffror från valueguard förrens om ett år här på bloggen?
Att nybyggen stått still i nästan 1 år kan såklart ha viss effekt på efterfrågan uppåt.
5% upp till från november i min del av Stockholm. Antalet avslut i februari var nästan 50% högre än snittet av avslut per månad under en treårsperiod bakåt. Tittade på ett större område till: Upp 3% antal försålda objekt på 90% av treårssnitt per månad. Så nästintill död är inte marknaden i huvudstaden i varje fall vad det verkar. Killgissningar är inte alltid rätt ute… 🙂
I princip all statistik i Sverige gällande bostadspriser utgår från Svensk Mäklarstatistik.
Denna statistik köps in av Hox Valueguard och andra aktörer som sedan publicerar sitt material efter att algoritmerna gjort sitt.
https://www.maklarstatistik.se/
Fick tillbaka 11 000kr i elstöd så nu är jag nöjd.
Äntligen en hedge som fungerat. Blev 11 öre netto (61-50 öre) innan skatter.
Sjuka jäkla elstöd. Jag fick tillbaka mer pengar än vad jag har betalat för el under hela året. Fasen att jag inte startade upp familjeföretaget Elbilsladdarna AB.
Hur kom du undan skatterna?
Jag har inte tittat på nätavgift och skatter utan bara på köpt el, dvs det jag har betalat till mitt elhandelsbolag.
Det är ju på den köpta elen som de höga elpriserna har legat.
Det blir för stort fokus på elhandelspriset.
Trots bundet på 61 öre är priset 1,5 SEK för min del innan elstöd.
Haha jag skulle skrivit att jag skulle starta “Familjens serverhall AB” istället och på så sätt sluppit även elskatt 🙂
Fint att känna få känna sig delaktig i finansiering av staten, vi kan kalla det för Riskgäldsnormcentralen…
Grattis! Ett tips på hur du kan piffa upp fredagspåsen nu när du är på grön kvist igen! https://www.koket.se/lyxigare-chips-med-rom-och-smetana
Den stora boven i dramat är kronkollapsen. Den kommer att leda till högre räntor och urholka vår köpkraft ännu mer. Dags att byta ut våra funny money mot euro.
Ja, kronans botten är förmodligen inte nådd…
Störst går först i oroliga tider.
SEK tappar därmed mot USD och EUR både på kort och lång sikt samt stärks mot den lilla valutan NOK.
(DKK är peggad mot EUR).
Bara fegisar peggar sin valuta 😀
Vad ska man pegga då för att inte vara en fegis, menar du?
“Det väjer du själv på megahertzen”!
Bara för att dsnskarna säger att DKK är peggad mot EUR så blir den inte det. De är också en liten exportekonomi, så hur lyckas de med att hålla valutan peggad?
RIKKI
Klicka på max i diagrammet så ser du att DKK är flat mot EUR sedan 2003.
Du kommer även att se att det finns några stora spikar under perioden.
https://www.google.com/finance/quote/DKK-EUR?sa=X&ved=2ahUKEwjE38CY7rz9AhXwRvEDHdKaDqsQmY0JegQIBhAd&window=MAX
Jag ifrågasätter inte att den håller sig inom spannet, jag frågar hur de lyckas och vad säger att Sverige kan göra samma sak?
Det går alldeles utmärkt att handla en valuta mot ev fasta växelkurser, vi såg ju detta 1991 och 500% Dennis.
Eller i fallet med Grekland et al, de har en “stabil” valuta, men får finansieringsproblem för sin allt åt alla politik.
I slutändan så vinner ju marknadskrafterna eftersom de har rejält med punch.
Den svenska staten har ju inga större problem motsvarande resten av EU, och i grunden tror jag makrnaden har tilltro till större delen av svenskt näringsliv.
Banker, som äger bostadslån och främst fastighetsbranschen är däremot en helt annan sak och frågan är om vi nu får en repeat på 1991_1992.
Rekvisiten är där. Borgelig handfallen regering, 8 (9) år av vänstervansinne bakom oss, avregleringar och liberalisering av ekonomin som lovat runt men gett tunt, oroligt i vårt närområde, UA (Balkan), lånedopad inhemsk ekonomi, fi kommer från öster osv osv.
Vi kommer se många kor slaktas.
RIKKI
Du får se till helheten. Svenska staten är dess invånare med för- och nackdelar.
Ser inga som helst problem med att Sverige skulle kunna pegga SEK mot EUR eller att vi skulle gå över till EUR då det i princip innebär samma sak.
Jag tror inte du förstår frågan så jag tar det igen:
Att pegga är ett beslut i en riskbank eller ngn form av beslutsorgan.
Hur ser man till att handeln med kronan inte förändrar växelkursen utanför det beslutade spannet?
I praktiken?
Bara för att en ekonom bestämt något blir det ju inte så i verkligheten.
Är valutan inte handlingsbar, stödköper/säljer Riskbanken den, snurrar man med räntan osv osv?
https://economy-finance.ec.europa.eu/euro/enlargement-euro-area/adoption-fixed-euro-conversion-rate/erm-ii-eus-exchange-rate-mechanism_en
Det senaste decenniet har jag frågat kollegor och vänner som precis berättat hur de lånat mångmiljonbelopp hur deras plan ser ut den dagen räntan går upp. Alla har svarat ungefär “Vadå? Varför skulle räntan gå upp?”
Många fyller även i med “Ja men vad ska man göra då, man har ju inget annat val än att låna 4.5 miljoner. Jag är butiksbiträde ju, inte miljardär.”
Skulle man inte kunna likna marknaden och dina kollegor/vänner lite vid hur människor beter sig i en stimmig lunchmatsal. Alla vet egentligen att den höga ljudnivån åtminstone delvis är en följd av att alla höjer rösterna för att överrösta bruset från övriga röster. Men alla vill prata och ingen orkar/vågar ta itu med hur bruset kan reduceras. Fast alla skulle tjäna på om man kollektivt kunde sänka rösterna några hack.
Ja, det är en bra liknelse.
Och när det gäller “man har inget annat val” så kan man alltid välja att vara en asocial enstöring och sätta sig i avskildhet för att skona hörseln, eller acceptera 1-2 timmar extra pendlingstid varje dag och välja ett mindre attraktivt boende som man faktiskt har råd med.
Bra liknelse.
Den gapigaste/ mest risktagande jäveln i rummet sätter nivån.
De av dina kollegor som för tio år sen tog mpngmiljonlån: hur lever de idag jämfört med de som valde att inte göra det?
Det vet jag inte. Dels har många fortfarande bundna räntor på sina lån och har inte märkt något ännu, och dels är de flesta, med eller utan lån, inte så sugna på att berätta om sina personliga ekonomiska bekymmer om sådana existerar.
Min gissning är att de kommer att leva goda och anständiga liv framöver, men med betydligt fler besök på lågpriskedjor och färre inslag av: resor, nya TV-apparater, nya bilar, nya mobiltelefoner, etc.
De band alltså sina räntor på 10+ år? Det var konservativt av dem.
Är övertygad om att det var ett bättre val än att bo kvar i hyresrätt.
10+ år vet jag inte, men nåt eller några år i alla fall, vilket innebär att många fortfarande betalar väldigt låga räntekostnader och inte drabbats av räntehöjning ännu.
Rörlig ränta har ju varit det vanligaste under lång tid, men under 2022 valde som bekant många att binda sina gamla lån, så jag tror som sagt att räntesmockan mot hushållen inte riktigt börjat kännas än.
Ursäkta om jag är torr och tråkig.
Som ni kanske(?) vet tjänar ett butiksbiträde inte som er utan cirka 300.000 SEK per år. Så det blir inga 4,5 MKR i lån.
Man undrar hur lång tid det kommer ta för arbetstagarna att förstå att vi bara är i början på en lång period av hög inflation? 2022 gav 12% inflation och löneökningar på 3%. En reallöneSÄNKNING på 9% alltså. Och nu sannolikt samma visa 2023.
Nästan 20% reallönesänkning på 2 år! Ska man verkligen ställa upp på det som eftertraktad på arbetsmarknaden eller måste man byta jobb?
Jag tror att du vet svaret på det..
Procent fungerar inte riktigt som det framställs i BJORNs kommentar. Det är väl några tiondelar ifrån på ett år så det kan väl duga men felet blir större när det blir fler år.
I sak, många försöker aktivt lura sig själva om att inflationen och räntan ska vända nedåt vilken dag som helst. Så det är först när de är beredda att konstatera att räntan (och räntekostnaderna) inte kommer bli så låg som den var som de kommer att inse att inflationen kommer hålla i sig. Svaret på fråga två, är förstås, ja.
Ju mer jag funderar på det här med vår skitvaluta inser jag att vi måste byta till euro. Vilken utländsk aktör törs investera i svenska bolag när kronan är så osäker? Enda anledningen att man investerar här är att man vill köpa upp och slakta så fort som möjligt innan det rasat ännu mer i värde.
Håller inte alls med. Kronan är som en stötdämpare. Se bara på hur Sverige klarade 2008-2011 med beröm godkänt då kronan tog en smäll för laget men reste sig. Däremot behöver alla stötdämpare service ibland. Kronan behöver en riksbank som bryr sig. Ingves håll räntorna för låga för länge. Ingen fattade att västvärlden importerade deflation via globaliseringen och tillverkningen i Kina. Men det är över och så kommer inflationen som ett brev på posten. Globaliseringen kan nog sägas ha toppat 2019. Tack för ordet.
Ingen är nog att ta i, och om man skulle ha hanterat Euron enligt vad man var överens om med underskott och statsskuld så skulle jag vara oreserverat för. Men nu tycker jag nog att det är tveksamt, men man verkar ovillig att ha en stark krona så antagligen bättre att ha euro som skräp valuta än sek
På 1970-talet kostade en dollar cirka 5 kronor. Nu kostar den nästan 11 kronor
https://rl.se/valutor
Tveksam till att euro är rätt medicin för att vi har tagit genvägar (= minusränta, höga lån etc.).
Vad är det som säger att just svenskar kan göra detta utan konsekvenser?
Gör om, gör rätt.
När tidvattnet går ut syns det vilka som badat nakna.
Den där utsikten känner jag igen. Bilden måste vara tagen från trapporna på väg ner till Ransvik. Vacker bygd det där.
Ja den bryggan känner man igen 🤓
Korrekt.
Såg att Du var ute på en motorcykeltur. Då kanske Du passerade
Sjögärde i Tostared. Där föddes en man som hette Ingemar Larsson f. 1760.
Redan 1715 kallades han för kapitalist, “oligark i Sverige?”) Skällsord?
…det är första gången i Sveriges historia man vet att ordet “kapitalist” skrivits ner.
Ingmar Larsson kallades nämligen “kapitalist”
Överallt där barnen hamnade växte det upp förläggarverksamhet. Särskilt i Sätila.
Konkurenter på den tiden fanns ej, inte släkt inte vara med i den branschen.
För att nämna en senare släkting, Rydals Fabriker och Kungsfors Skene.
Ägare Sven Eriksson tämligen rik vid sin död. De (släktingarna till Ingemar)
var ganska många som hade det lite bättre ställt. Du har alltså kommit till en rik byggd.
Min personliga bedömning är att det här kan bli i paritet med 90-tals krisen. Dvs. flera år av fallande fastighetspriser och valutakris. Bankerna tror jag klarar sig bättre än då men för hushållen lika illa. Kanske mer utdraget, som en 90-talskris i slow motion? Belåningen är skrämmande hög hos både hushåll och fastighetsbolag. Den som (över)lever får se…
Varför skulle bankerna klara sig bättre idag?
All den där fina soliditeten i fastighetsbolagen försvinner snabbt när priserna backar. På kassaflödesbasis ser det inte bättre ut när räntekostnaderna flerdubblas. Även om det egna kapitalet inte blir negativt så är inte möjligt att flerdubbla hyrorna samtidigt som BNP krymper.
Man har skruvat lite på risk reglering. Men med en högre lån/inkomst del så finns det nog betydande risker om bankerna måste börja kräva in pengar och skicka folk till fogden sälja fastigheter mm.
Hur stor del av fastighetsbolagens finansiering kommer via banker den här gången? Jag tror faktiskt att obligationsmarknaden har en större del av risken den här gången (och då är frågan hur våra pensioner tar den smällen).
Å andra sidan tror jag att det var en del utländska lån som ställde till det under 90-talskrisen också så man skall inte överdriva skillnaden.
Och på hushållssidan måste det vara bankerna som är motpart i de flesta fall. Här har vi både skuldkvot och räntekvot över några decenier:
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/hushallens-ekonomi/hushallens-skulder/
Uggghhhhh.
Man borde höja amorteringskraven istället för räntan. Det skulle också leda till minskad köpkraft som riksbanken eftersträvar för att motverka inflationen. Men med fördelen att hushållens lånenivå skulle minska snabbare och därmed minska riskerna i systemet.
Tror inte det är någon bra idé att staten ska gå in och köpa bostadsobligationer för att sänka den långa bostadsräntan.
Styrräntan måste vara åtminstone vara i paritet med ECB. Om inte kommer SEK att tappa ännu mer med importerad inflation som följd.
Man behöver hantera även valutakurser, man vill nog inte att kronan sjunker för mycket för snabbt så då måste man hänga på med med normala räntor.
Kronan är en bajsvaluta tyvärr. För 15 år sedan kunda jag köpa en kinesisk krona för 1 svensk krona. Nu kostar det 1,52 kronor.
Jag röstade för euron när det begav sig. Men att byta till euro idag ?
Bäst är att byta när växelkursen är mer till svensk favör kanske; om det nu någonsin blir bättre? Kanske shockhöja räntorna ett tag först?
Vore kanske dags för lite längre bindningstider på lån, när vi skrev bort våra liv skrattade bankmannen åt mig över att vi ville binda oss i tio år.
Tycker alla påpekar att det är ett problem med att svenskar har korta bindningstider, men ingen verkar vilja göra något åt det..
I snitt är rörligt billigare. Så långa bindningstider är en ganska dyr försäkring. Jag skulle snarare vilja se en flexiblare amorterings/fonderings-kultur så att man inte super bort “vinsten” när räntorna är låga. De som lider av höga räntor nu har ju haft låga räntor ett bra tag.
Dags att börja kalla en spade för en spade och använda det förbjudna S-ordet, STAGFLATION.
Fast snart hovrar väl en helikopter över mig….
Men som en del skriver är 20-talet förlorat. Vi tvingas till höga räntor, inflationen är hög och arbetslösheten stiger samtidigt som mer och mer handel står stilla.
Har i alla fall lyckats sälja minibussen och köpt en liten minibil som tar mig till bussen så jag har börjat skala ner vår ekonomi. Dyra tomater och gurka har bytts mot morötter. Stegvis jobbar vi oss mot nollpunkten.
Arbetslösheten sjunker och sysselsättningen stiger.
Kollade just arbetsförmedlingens hemsida för januari 2023.
6,5% – totalt 341 196 personer var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra föregående år var 369 607 personer (7,3%).
39 753 anmälde sig som arbetssökande. Motsvarande siffra föregående år var 35 725 personer.
27 926 fick ett arbete. Motsvarande siffra föregående år var 31 806 personer.
Så arbetslösheten är lägre än för ett år sedan men fler personer skrevs in som arbetslösa och färre fick ett arbete.
För mig innebär detta att arbetslösheten är på väg att öka.
Ingen haverist som hugger på covidkommentaren? Det var i alla fall extremt roligt när Leif Östling gick ut och gapade om massiv utförsäljning och omstrukturering av sjukvården mitt under århundradets pandemi, det hade nog blivit jättebra.
Anyway, kul att han nu är avfärdad som den charlatan han är. Eller vänta, han sitter ju i ytterligare ett astroturfande bulvanbolag i Timbrosfären och yrar om “skattenytta”. Jaja pensionärer ska ju också ha nåt att göra, kul att han håller på.
Ja … vafan får DU för pengarna?
Min familj blev hårt trabbad på 90 talet så en har varit försiktig med lånen. Sitter som ingenjör idag och har det okej och med reletivt små lån som stadigt amorterats på. Har väl bränt en hel del sparpengar dock i investeringar på hus och bil (ock skickat till Ukraina) då inflationen äter upp ens köpkraft medans lönen står still. Att köpa något idag i stället för om ett år motsvarar säkert 10% i ränta. Det är ju därför räntorna går upp, d.v.s. det lönar sig inte för mig att amortera mera eller spara. Mina gamla föräldrar på mödernett är fattiga men lyckliga och lärt sig leva med små medel och bor idag billigt på landet, och i fattigdomen finns det också lyx att hämta, det är ofta man sitter hos dem och det luktar nybakt bröd i köket där vi, 3 generationer, umgås och brer smör på det nybakta brödet och äter, medans den gamla vackra vedspisen sprider sin värme, det kallar jag kungligt!
“Beware the barrenness of a busy life.” — Socrates
“The greatest wealth is to live content with little.” — Plato
“He is richest who is content with the least, for contentment is the wealth of nature.” — Socrates
“Wealth consists not in having great possessions, but in having few wants.” — Epictetus
🙂
Tänk ändå vad dom gamla grekerna var slängda i och verserade på engelska redan då!
Nu förstår jag varför Sveriges elit som kommenterar här är så oerhört deppiga.
Högt belånad villa. Leasad bil. Jag tänker såhär: om banken äger hela huset eller 1/4 av huset är lite skitsamma. Min plan är att bo här tills barnen bli stora, och sen flytta. Så jag ser det som att jag hyr hus och bil av banken, och att jag senare i livet kommer hyra boende av en hyresvärd. Får man ut lite övervärde av hus och fritidshus kan man använda det på gamla dar för att öka sin konsumtion: den som har pengar kvar när man dör, annat än till begravningen, har förlorat.
>>annat än till begravningen
Skall man behöva betala extra när man dör också!
Vad tusan får man för sin begravningsavgift? (typ 0,25% av lönen om man inte bor i Hufudstaden. Då är det bara 0.065%)
Dödsannons, kista, gravsten, middag efter begravningen för gästerna…
Bland allt doom and gloom så glömmer alla att baserat på de största indikatorerna så är vi i en högkonjuktur.
Sverige förväntas gå in i en lågkonjunktur under året och det är det som skapar oro.
Naaa…
Räntor och inflation upp, arbetslösheten ner och sysselsättning upp, rejäla vinster för stora B2B bolag med global marknad.
Högkonjuktur säger jag.
Sen kan överbelånade svenskar få problem, men det är mer personliga tragedier än en lågkonjuktur.
Konsensus är att Sverige går in i lågkonjunktur i år:
https://www.konj.se/publikationer/konjunkturlaget/konjunkturlaget/2022-09-28-lagkonjunkturen-star-for-dorren.html
Kommentar till Badderbrowser”: “En sa inte ha utgefter. En sa bara ha inkömster.”
Sverige ÄR i en lågkonjunktur..
Det blir spännande med bolåneräntor på 5-6%. Inflation på 7-8% och så läneökningar på 3%…
Så lite arbetslöshet på det och dåliga offentliga finanser bland kommuner och landsting. Offantliga sektorn får skära ner. Eller höja skatterna och skapa ännu mer misär.
lön….
Eller löneökningar på 0%-1%,fler daglönare (s k gigare, F-skattare), offentliga sektorn får skära ner i vilket fall, högre arbetslöshet modell Norrland under 70-talet.
Som jag sagt, 20-talet är förlorat. Vi får se om vi får en utvandringsvåg också.
Det jag inte riktigt får ihop är hur framgångsrika personer som kommenterar här (ja vi har läst hur höga era löner är) kan vara så negativa.
stora lån.. eller så är de bara oroliga för sin lokala barista och bartender när de blir ensamma kunder..
Har aldrig nämnt min lön på detta forum även om jag tjänar bra för att vara ingenjör i svensk verkstadsindustri. Men inga UNHCR-löner på 150 papp i månaden.
Kanske inte alls relevant. Jag fick ett reklamerbjudande i brevlådan, altantvätt 3500:- efter rotavdrag. Taxi från Bangkok till Hua Hin 15 mil för 800:-, trots kronkursen.
Säljer Fed av räntepapper? I så fall kommer räntan att öka ännu mer eftersom både Japan och Kina säljer av sina tillgångar i amerikanska räntepapper.
Riksbanken har väl också börjat sälja av räntepapper med högre räntor som följd.
QT startade i US igår.
Herr bloggare, ser fram mycket mot en separat ’Bokslut Corona’-artikel.
Jag var 22 år 1992. Hade sparat länge pengar för en Asien-resa. Min reskassa försvann med 25 %. Gissa om jag var förbannad. En väns mor sa att hon en vecka tidigare hade växlat sina sparpengar till dollar. Ålder ger vishet. Det blev snabbt tydligt att George Soros sänkt valutan med spekulation. Vilka är med mig att skicka en räkning till Soros Foundation? Flera gick ju i personlig konkurs då räntan blev 500 %. Jag förlorade bara en ungdomlig reskassa, men förlåter aldrig.
Det är nog snarare BD och CB du ska skicka räkningen till. GS såg bara det som var uppenbart och agerade på det.
Carl Bildt och Bengt Dennis är det väl lite tuff att göra till huvudansvariga. CB hade suttit i ett år när kronkursen tilläts flyta och problemen hade en längre historia än så. BD har väl ett större ansvar då han i princip var riksbankschef hela 80-talet men riksbanken var inte oberoende då och krisen berodde på mer än riksbankens agerande. Snarare är det väl Kjell-Olof Feldt, Palme och Ingvar Carlsson som borde ha agerat annorlunda under perioden som ledde fram till krisen och de som borde få ALEKSIS resenota.