Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget.
Marknadsräntorna stiger, förmodligen inför den amerikanska centralbankens räntebesked idag. Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna nu under onsdagsmorgonen. Handelsbanken tror i en rapport att de rörliga bolåneräntorna kommer stiga till 5%, men det kan förstås ses som en partsinlaga från en bank som vill att hushållen ska binda räntorna på topp.
Stockholmsbörsen fortsatte stiga under tisdagen med +1.26% för OMXS30 och +1.30% för OMXSPI. Kronan stärks också, vilket är vanligt vid stigande börs, då kapital strömmar in till Sverige, men det kan också ses som ett underkännande av t ex USA:s finanspolitik. Dock stärks kronan även mot EUR och CHF. Dollarn kostar nu 10:34 SEK, euron 11:14 och CHF 11:20. Guldpriset backar med starkare krona och kostar 646:- SEK per gram.
I USA steg också börserna och S&P-500 stängde på +1.30% och Nasdaq 100 på +1.42%. Marknadsräntorna steg också rejält och med ett skutt från 3.92% till 4.17%, eller 0.25 procentenheter så är den amerikanska tvååringen återigen över 4%. För drygt två veckor sedan var den dock 5.0%. Även tioåringen stiger och det med 0.12 procentenheter till 3.59%.
Man kan tro att dagens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve ligger bakom stigningen, men den korta enmånadersräntan backade med 0.27 procentenheter trots att Fed väntas höja sin styrränta med .25 procentenheter.
Stigande räntor och starkare krona gör att mina portföljer hos Lysa backar marginellt trots uppgångarna i Stockholm. Dels drabbas obligatgionsdelen av högre räntor och dels är majoriteten av aktierna som önskat placerat i utlandet för önskad diversifiering bort från svensk ekonomi – som jag ändå är beroende av för mina vanliga intäkter via bokförsäljning och annonser på bloggen – och då backar det när kronan stärks.
I de asiatiska tidszonerna är det positivt över hela linjen nu på morgonen.
ASX 200 +0.87%, Hang Seng +.200%, KOSPI +1.20%, Nikkei 225 +1.93% och Straits Times +1.46%.
Det är som om bank- och finanskrisen är avblåst. Annars sägs väl Deutsche Bank vara nästa bank till slakt, men när tyska staten under året livräddade och förstatligade energijätten Uniper så kan vi nog räkna med ett förstatligande av Deutsche Bank om det går åt helvete.
Handelsbanken publicerade idag sin fastighetsrapport (PDF). Man konstaterar att det är en ny era för bostadspriserna “när bostadslån kostar” och tror att snitträntorna – alltså faktiska räntor hushållen betalar – är på väg över 5%.
“Givet vår prognos på Riksbankens policyränta kan bankernas rörliga snitträntor på bolån stiga till över 5 procent under året, för att sedan falla tillbaka när Riksbanken sänker styrräntan under 2024–2025.”
Är man cyniker kan Handelsbanken vilja skrämma bolåntagare till att låsa räntan, men då banken dels publicerar detta i en obskyr rapport som endast nördar och branschfolk läser, plus att man skriver att Riksbanken kommer sänka styrräntan efter ett år, så är det knappast lönsamt att låsa bolåneräntan längre, utan det är bara förbolånekollektivet att bita i kudden och tänka på Sverige.
Så tror man på Handelsbanken, räkna med att dina lån stiger till över 5% i ränta. Enligt Compricer nedan ligger den rörliga snitträntan just nu på 3.68% hos staglige SBAB, så det ska upp ytterligare 1.3 procentenheter om man tror på SHB.
Handelsbanken tror dock att bostadspriserna stabiliseras och vänder upp, trots att man också skriver att bolånekalkylerna åker ut genom fönstret pga inflationen. Men inget kan alltså få svensk bostadspriser att falla. Det var väl skönt?
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och i företaget.
57 kommentarer
Jag saknar en analys på varför credit suisse gick omkull eller riskerade att gå omkull. Vilken koppling finns mellan olika smutsiga pengar från all världens hörn som brukar samlas just i detta land och den knipa som banken hamnade i?
Ingen. Credit Suisse gick omkull pga att de satt med respektive gett ut obligationer som förutsatte låga räntor, samt diverse spekulation kring detta.
ok tack för snabbt svar!
Det är också en av världens mest misskötta storbanker och har varit det ett tag.
Järven har helt rätt. Nämn en stor bankskandal och Credit Suisse har varit inblandad i den. Oavsett om det är diverse personer som dyker upp i Panama-dokument, om det rör sig om att tillhandahålla banktjänster till heroinförsäljare från Bulgarien eller spionera på en tidigare VD för det egna bolaget. Ingen skandal är för juicy för att CS inte bestämt sig för att vara med.
Är inte det där en beskrivning på normal bankverksamhet?
@Magnus – mja, jag vill nog ändå hävda att CS tog det till nya höjder i form av hur misskött en bank kan vara.
Jag satsar på att övervintra, dra ner på allt och eventuellt ta från mina besparingar och så hoppas jag på att jag klarar mig fram tills räntan börjar sänkas.
Går inte det blir det till att skänka bort villan, ta det som eventuellt blir över och så tar jag en tidig pension. Jag arbetar i en industri där konsumenträntor har en viss betydelse för försäljningen så fortsätter det här lär det bli avgångspaket.
Som pensionär kan man bosätta sig på ett ställe med lägre kostnader. Bara en sån sak som att buffén på King’s Market kostar mindre mitt på dagen.
Undrar hur riksbanken tänkt återuppbygga svensk ekonomi när allt är borta. Norra England har ju inte lyckats särskilt väl.
Det blir väl till att göra sin egen kinamat annars!
> Som pensionär kan man bosätta sig på ett ställe med lägre kostnader
Portugal kanske?
Portugal brinner varje sommar. Man måste ha råd med luftkonditionering.
Det är rejäl manna för bankerna att få folk att binda nu när man förutspår en snabb räntepeak och sedan ett fall tillbaka (man=banker,institut,scb, m m). Det är knappt något rabatt på det bundna så även om den rörliga har listpriset på 1.5% över den bundna så är det ju samma pris kunden betalar för rörlig med rabatt + då kunden blir rörlig.
Det luktar lite elprispanik över det hela. I höstas kunde man vintersäkra för 7 kr och binda pp ett år för 5 kr. Låt aldrig en bra panik gå till spillo. Fråga den tyske korpralen eller J McCarthy.
Nästa smäll kommer i de kommersiella fastighetsbolagen som inte kommer kunna teckna nya lån och därmed tvingas sälja av fastigheter som i sin tur accelererar nedgången.
Ja det är även min gissning.
Beror på vad som säljs, säljs juvelerna till exempelvis Alecta så ska du nog se att värderingarna inte går ner. Det är först när bolagen tvingas sälja hyreskåkar i Tidaholm förlusterna realiseras
Skulle helt ärligt mycket hellre äga hyreskåk i Tidaholm vs Stockholm.
I Tidaholm är det inga problem att få goda kassaflöden då inköpspriset av fastigheten är lågt, även arbetslösheten är lägre än i Sthlm.
Jag tror att Handelsbanken har rätt i att vi kan förvänta oss att räntan kommer att stiga över 5%. Detta är i sig inte så dåligt, men med ett genomsnittligt pris på 3,8 miljoner kronor för en bostad och en belåningsgrad på 85% kommer månadskostnaden att vara runt 18 000 kronor, och detta exkluderar driftkostnader. Detta är självklart inte hållbart med en genomsnittlig lön på 31 000 kronor. Så hur kan vi lösa detta? Kanske behöver vi ett 70-talsrace!
Detta är en anekdot, men jag läste en artikel på SVT om jämkning och märkte att det senast diskuterades 2009.
Vi kan kicka igång racet med att höja barnbidraget.
Ja! Höj barnbidraget rejält och bort subventionerna av dagis.
Det är väl ingen lösning i sig, men vi kan nog få se en återgång till att villor och bostadsrätter mestadels bebos av familjekonstellationer med två heltidsarbetande.
Hur fick du månadskostnaden till 18.000:-?
Jag hamnade på drygt hälften med lite huvudräkning.
Om vi pratar bara räntor alltså.
med amortering och utan ränteavdrag antar jag.. Och om man räknar på genomsnitt så bör man väl räkna med även ett genomsnitts hushåll på 2,2 personer där är ju barn med.. Men de kanske är med om an har en lön på 31k annars så ska den väl vara 33 i median och 37k i genomsnitt. Knappt hälften är sammanboende så i genomsnitt bör man ha 49k eller 55k beronde på vilken siffra man går efter som inkomst till hushållet. Så ca 35k efter skatt att lägga hälften på boende bör vara görbart alltså 18k.. då måste ränteavdraget räcka till avgiften mm för att hålla sig under 50% av inkomsten efter skatt i boende kostnad så tight javisst..
Utan att ha läst på så gissar jag att vad det kostade tyska staden att rädda Uniper är småpotatis mot vad Deutsche Bank (hypotetiskt) skulle kunna kosta.
“Kosta” är en definitionsfråga i sammanhanget bankräddning.
Kostar det något om staten ger ut nya (fiktiva) pengar i den mängd som behövs för räddningen?
Kostar det något om staten tar över banken och styr upp den och sen säljer den med vinst?
Kostar det något om……
Och sen olika kombos av de där och några till.
Nu är det väl ändå inte snitträntorna som ska över 5%, utan listräntan?
Stod snitträntorna, men jag kanske läste slarvigt.
Nej, du läste inte slarvigt. Står klart och tydligt i rapporten du länkade till.
Listräntorna ligger redan på 5%+ hos storbankerna då det var korrekt.
De sa snitträntorna när de intervjuade SHB-person i P1 nu på morgonen också.
Listränta på 5 % när styrräntan är 3,5 %?
Otroligt skeptisk till det. Då kommer bankerna ha historiskt låga marginaler. Det kommer inte ske när osäkerheten ökar.
3,5 % styrränta kommer ge minst 4,5% i bolån efter rabatter, förmodligen klart mer.
Styrräntan förväntas landa mellan 3.75-4%.
Med en marginal på 100-125 punkter bli snittränta cirka 5%
Observera att de flesta har rörlig ränta oavsett vilket desinformation som sprids i media.
Av de som har bundet går majoriteten av lånen ut i år.
2026 känns som ett bra år för bindningstiden att gå ut. 🙂
Varför tittar inte tomtarna på Riksbanken framåt? Om nu livsmedel är roten till det onda så är det över nu, allting håller på att krascha, betalning till bonden dryker över hela världen just nu, annars är det Bull shit att livsmedel driver inflation, från att det påverkar bonden tar det ca ett halvår innan det bör märkas i butik, där är vi nu
Klart de tittar framåt. Och framåt kommer priserna att fortsätta gå upp om inte efterfrågan sänks.
Notera att 3 % i styrränta och 3,67% i bolåneränta ger en osedvanligt låg marginal.
När hushållen hamnar i knipa och får svårt att betala (nu!) så sjunker kreditvärdigheten och marginalen måste öka för att täcka kreditförluster och sämre marknadsvärde.
När Riksbanken höjer till 3,5-4,5 är det inte omöjligt att vi också återgår till de 1,5-2,0 procentenheter i marginal som vi historiskt sett. Då är vi på 5-6 % i bolåneränta.
Om vi dessutom får negativ loop i form av att svenska bostäder inte ses som säkra…
Har svårt att tro att bankerna enbart tar 67 punkter i marginal. Sannolikt släpar rapporteringen.
SBAB erbjuder 3,72-3.77 på rörligt i detta nu. Jag vet för jag håller på att byta från Swedbank som inte vill sänka min ränta på 4,13 som vi har där.
Tror det också.
Tror att förnelelsefasen är här på allvar nu. Många som tror att priser och räntor ska sjunka snart – för det börjar göra ont.
Jag är pessimistisk. Jag tror att stigande räntor kommer ge ökad inflation. På samma sätt som Riksbanken sänkte räntan för att sänkt ränta gav sjunkande inflation. Självförstärkande styrning.
Baksmälla är aldrig kul. Men den lånefest vi haft har ju varit helt episk så då bör baksmällan vara i paritet.
https://www.ons.gov.uk/economy/inflationandpriceindices/timeseries/l55o/mm23
Fortsatt hög inflation i UK som du ser. Sannolikt höjer BOE imorgon.
Resonemanget bygger på att bankerna måste täcka hela bolånet.
De behöver bara täcka en del av det, så på den del de behöver täcka så är marginalen deras vinst. På den del de inte behöver täcka så är hela räntan deras vinst.
Det är därför bankernas bolånevinster nu stiger även om de publikt säger något i stil med “det är synd om oss, vår räntemarginal är jätteliten”.
Vinsten stiger till dess det börjar rämna. De fordringar bankerna har börjar se ganska dåliga ut.
Då tänker jag ändå främst på privata bolån. Kommersiella fastigheter som också handlats som om morgondagen inte finns kommer nog vara värre.
Vem refinansierar banken när de ska sälja svenska bostadsobligationer?
“Hej, vi har ett stensäkert lån här på en etta i Stockholm, belånad till 85 % 2021, borgenären 22 år och grym på youtube-videos!”
MBL. Har du siffror på att deras vinst på bolån ökar (ingen svensk media tack för det stämmer aldrig).
SCB eller annan trovärdig källa.
Det jag har hört är att deras marginal har minskat gällande bolån. Dock är ju bolånestocken större nu så vinsten kan ju öka även fast marginalen minskar.
“Bolånemarginalen” brukar anges i procentenheter som diff mellan inlåning och utlåning.
Men om hela utlåningen inte behöver täckas av inlåning så är ju den faktiska vinsten i kronor något helt annat.
Borde synas i kvartalsrapporterna?
Tog SEB som exempel.
Q4 2022 jmf Q4 2021
Räntenetto totalt: +45%
Räntenetto hushåll och företag (exkl stora företag och finansiella instutitioner): +83%
“Stigande räntor gynnade resultatet”
Hej MBL.
Marginal bolån sjunker men som du skriver förbättras räntenettot tack vare högre räntor.
Att beteckna bolånemarginalen som antal procentenheter i skillnad mellan in och utlåning tycker jag är rent ohederligt då det inte speglar den faktiska marginalen i kronor räknat.
Och det är trots allt vad det ger i kronor som är bankens vinst.
Särskilt om man använder det som argument i stil med “vi har lägre marginaler än någonsin”.
Bankerna måste låna in lika mycket pengar som de lånar ut till bolånen.
Inte ens under 90-talskrisen blev det några kreditförluster att tala om bland privatpersoner, eftersom skulden är personlig och livslång
Någon som har pratat med banken nyligen, vilka räntor räknar de egentligen med när de gör KALP beräkning numera.. Börjar väl luta åt att de behöver gå tillbaka till lite mer “normala” räntor även på den. 6% som värsta utfall känns kanske inte så väl tilltaget idag.
letade lite och man verkar räkna på dagens ränta +3% man borde nog ha en lite mer komplex syn på det, risken att räntan går upp 3% bör ändå minska när den är högre. Samtidigt så vill man nog inte ha den till historiskt max.. Men om man kört på +3% hela tiden med låga räntor så bör det finnas bolånetagare som har passerat vad deras KALP sa att de hade råd med eller i allafall tangerar det.
Med tanke på att riksbanken sagt att det är 5% risk att reporäntan går över 7% så borde man väl räkna med det åtminstone.
5% risk är ganska stor risk.
I takt med att sparkapitalet börjar ta slut ( man man läst att man tar ut med än vad man stoppar in på sparkontot enligt statistik + snart slår de högre hyrorna in, högre räntor och tyvärr mer arbetslöshet
Så är jag inte förvånad över att snatteriet ökat eller gäng som tar kött mm
Det kommer nog tyvärr öka mer och mer på samma sätt som att anklaga matbutikerna för smyghöjningar ( är neutral om det varit så eller ej)
Men ilskan/frustrationen/rädslan ökar och tittar på anatomin
https://cornucopia.se/2011/06/marknadsbubblans-anatomi/
Men inte riktigt där än,
Vet inte om du Lars har något bra program att lägga både denna graf +
Bostadspriser och antal sålda objekt kanske känslan är att det fin s likheter
Detta låter kanske rätt helst men i många andra länder när pengarna är slut och det behövs mat på bordet tar människor till vad som krävs
Snatteri, men också prostitution, låter brutalt men tyvärr tror jag att risken blir mer och mer övervägande för många stackars ensamstående med barn mm,
Blir rekord i parkhäng med
En god flaska vin för 90 spänn och ost och chark bricka nedsatt 50% i humlegården i år
Du beskriver det tyska 20-talet. Fåtalet firar med orgier medans den alltmer lurade/desperata/hatande massan tvingas titta på. Snart letar man efter en syndabock och så kommer Messias med enkla svar på svåra problem.
Fed höjde just 0.25% enligt SVT.
Tycker jag talar för att FED börjar se ett slut på höjningarna.