Börserna i särskilt Sverige och USA rusade igår efter att den europeiska centralbanken ECB höjde sin styrränta med 0.50 procentenheter, trots att de avser höja igen i mars. Uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna och det verkar som att aktiemarknaderna nu skakar av sig räntan och blickar framåt.

Stockholmsbörsen tokrusade med sin största uppgång på en enskild dag i år och största rörelsen sedan i november. Det ser rent av ut att varit den näst största positiva rörelsen på ett år, undantaget den där novemberdagen.
OMXSPI gick +4.21% och OMXS30 +3.50%. Den svenska kronan är stabil mot euron trots att ECB alltså höjde med 0.50 procentenheter och alla förväntar sig alltså att Riksbanken gör det samma nästa vecka. Till TT uppges Nordeas chefsanalytiker sig tro på ytterligare en höjning av Riksbanken till 3.25% efter det. ECB förväntas också höja med 0.50 procentenheter i mars, så det är inte slut på räntehöjningarna.
Kronan tappade lite mot dollarn som nu kostar 10:40 SEK men guldet backade till 640:- SEK.
Till saken hör att vi nu inne i rapportsäsongen inte ser så dåliga resultat för börsbolagen. Vilket grovt sett är väntat – företag kan ju inflationskompensera genom att höja priserna. För svenska bolag som dessutom slipper höja lönerna eftersom facken står på arbetsgivarnas sida och vill se reallönesänkningar blir det förstås dubbelt bra.
I Europa var börserna dock relativt sett måttligt roade, om än positiva. Franska CAC 40 gick +1.26%, brittiska FTSE 100 +0.76% tyska DAX +2.16% och fransk-nederländska Euronext 100 gick +1.20%.
Istället är ju som alltid Sverige den 51:a amerikanska delstaten och hängde på USA.
S&P-500 gick dock bara +1.47%, utan sedan länge är det främst Nasdaq 100 som Sverige hänger på. Det teknikbolagstunga indexet gick k+3.56%.
Stockholmsbörsens OMXSPI har nu gått +13.39% sedan årsskiftet och i min indexlista är det bara Nasdaq 100 med +17.03% och Nasdaq Composite med +16.57% som gått bättre när man ignorerar valutaeffekterna.
Börseuroforin är alltså tillbaka och det verkar som börserna nu kommer strunta i både ränta och inflation. Börsen är trots allt framåtblickande och även om det blir fler räntehöjningar ser man nu räntesänkningarna i korten längre fram.
Eller så är det bara en död katt som studsar … (obligatorisk reservation för om det inte går upp så går det ner eller står stilla)
Till saken hör att även om svensk ekonomi backar så verkar det främst ha slagit mot hushållen. Enskilda företag varslar förstås och det är som alltid hela tiden konkurser, men varslen är på inget sätt på några konstiga nivåer än så länge utan ser mest ut som normalt brus. Således kan den ekonomiska smällen fortfarande ligga framåt i tiden, eller så blev det inte så illa. Utom för hushållen, och då särskilt de svagare eller högbelånade, samt för de som nyligen köpt en bostad. Utfallet spretar nog beroende på infaltionskänslighet och räntekänslighet.
I de asiatiska tidszonerna är det också uppåt på morgonen, undantaget Kina med Hong Kongs index Hang Seng, som ju alltid är lite eljest och gick -1.78%. Men ASX 200 går +0.62%, KOSPI +0.46%, Nikkei 225 +0.37% och Straits Times +0.35%.
Överlag har konjunkturmodellen varit korrekt och det ser fortfarande ut som att det var rätt att gå in på börsen i månadsskiftet november – december. OMXSPI är upp nio procent sedan dess. Planen är att öka exponeringen mot aktiemarknaden ytterligare under våren. Investerar man på en konjunkturcykels sikt så kan man nog slappna av. Om inte annat ska inflationen dra upp börskurserna pga prishöjningar på varor och tjänster, men det som sänkt börsen det senaste året har varit räntehöjningarna. När de väl mattas av bör man ligga exponerad mot börsen i höginflationsmiljöer. Särskilt som vi har negativa realräntor.
45 kommentarer
Vem är du och vad har du gjort med Lars? Det här lät alldeles för positivt för att vara den senare!
Skämt och sido, tack för en väldigt bra blogg. Rapporteringen om Ukraina är ju outstanding och vi har sparat/tjänat många, många tusenlappar genom att jag följer bloggen. Inte genom att följa tips eller råd, för det vet jag att du inte ger (bloggaren har ju alltid fel, som du säger) men genom att liksom inspireras lite av tonen på bloggen, få lite extra täckning av kritiska ämnen och ha den som en del av ens egna analys.
När var det du gick ur börsen mht konjunkturmodellen?
Skämt åsido* naturligtvis, vet inte vad som hände. Nu skäms jag. Somnade först vid 4 och barnen väckte mig två gånger innan väckarklockan ringde 6:45, får skylla på det.
Tycker du? Känns precis som Lars detta, det är en konst att få in så mycket “doom and gloom” och se det negativa i ett inlägg som egentligen handlar om nått positivt 😛
Kan ju hända att en annan hoppade in i Tesla när bloggaren uttalade att han inte skulle hålla det emot någon och sedan fått en uppresa på 75%.
Kan göra mycket med humöret.
Tack för att du är läskunnig.
Jag önskar att jag också var läskunnig.
Eller så var man inte med på resan och humöret som vanligt. Ja ja.
@Dreampilot:
Det jag tänkte specifikt på var att man genom bloggen fick upp ögonen för att elmarknaden skulle komma att haverera ett par månader före det blev uppenbart för allmänheten. Säg att jag fattade det på riktigt i augusti 2021, bestämde mig för att agera i september och allmänheten fattade först när novemberräkningen kom.
Vi har ingen egen skog och vårt tak är supergammalt och skuggigt, så det gick inte investera sig ur situationen med en vedpanna eller solceller. Trots att bloggaren uttryckt sig tveksamt kring upplägget med vindandelar (har jag uppfattat det som åtminstone) så köpte vi det för hela husets årsförbrukning, drygt 16 tusen kWh, för nästan 100 000 kr i oktober 2021, med avtalsstart 1 jan 2022.
Andelspriset var då 600 kr och är nu 1400 kr, säljer man privat kanske vi kan få 1200 kr per andel. Så själva värderingen har gått upp 100% på ett drygt år och jämfört med Vattenfalls rörliga för SE4 så sparade vi 18 500 kr på själva debiteringen för 2022.
Men jag har gjort många dåliga investeringar också:
– Föddes i en “fattig” familj så fick inget med mig hemifrån.
– Fick mycket bra betyg och valde en utbildning som förvisso var svår att komma in på men som var mer creddig och idealistisk än välbetald. Man skulle blivit läkare eller ingenjör……….
– Köpte bitcoin för 500 kr 2013 och började tradea på Mtgox som stängdes ner en månad senare. Hade jag bara glömt dem på datorn hade det varit betydligt bättre men konkursförvaltningen pågår ju så vi får ju se.
– Gick in som partner i firman jag jobbar på med 100k 2018 och nu är värderingen 0, så det kvittar ju typ ut vindandelarna.
– Förlustaversionen i samband med punkten ovan har (tillsammans med allmän riskaversion) gjort att jag inte jobbhoppat för att få upp min lön, nu har jag 9,5 års LAS och törs inte byta jobb (min bransch är väldigt konjunkturkänslig) även om det säkert hade kunnat vara en bra energiinjektion i livet.
– Söp upp alla pengar både innan, under och ett bra tag efter studietiden så kunde inte komma in på bostadsrallyt förrän 2018 och nu är vi väl typ tillbaka på de nivåerna igen.
– Tänkte att det var lika bra att vänta med totalrenoveringen av villan så istället för 2018 års byggpriser så får vi väl 2023 eller 2024 års postcorona- och inflationsdopade byggpriser, säkert upp 50-100 procent eller mer.
51st State of America är väl England, iallafall enligt New Model Army. Vi är väl i bästa fall 52nd… 🙂
Listan över ställen jag hört omtalas som “den 51a delstaten” är rätt lång. Mest oväntat var kanske Kuwait.
För mig är 51:a delstaten mer The Thes låt Heartland, vilket förstås är rätt kul med tanke på KD:s tjat om Hjärtlandet.
https://youtu.be/fPSO8pdAX6c
Får väl se vad ballongen över Montana kommer få för inverkan på humöret. https://www.di.se/nyheter/kinesisk-spionballong-hittad-dagar-fore-blinkens-pekingbesok/
Stämmer det att man inte vill skjuta ned den för att ”USA:s försvarsminister Lloyd Austin uppges ha avrått president Joe Biden från att skjuta ner ballongen, bland annat på grund av risk för fallande föremål.” tar man sig för pannan.
Montana är en väldigt glest befolkad delstat så jag tror inte heller på den anledningen.
Men varför ska man skjuta ner ballongen? Då förstörs ju bevisen och Kina kan hävda att det var en väderballong som de tappade kontrollen över.
USA vet nog ganska exakt vad ballongen gör, vad den ser, vart den kommer ifrån osv. Bättre då att bara låta den driva omkring. Med lite tur så landar den mjukt och stilla någonstans och den kan undersökas noggrannare. Ni gissar jag bara men jag antar att USA har möjligheten att störa ut kommunikationen mellan ballongen och vem det nu är som lyssnar på vad ballongen sänder.
Så länge ballongen driver omkring och alla vet vart den kommer ifrån är det också väldigt pinsamt för Kina vilket är bra.
De stora amerikanska techdrakarna rapporterade igår efter börsen stängt. I mina ögon var det inga bra rapporter för några av dem. Trots detta påverkade detta inte börskurserna särskilt mycket i eftermarknadshandeln.
Jag går tvärt emot dig, Cornu. Har nu sålt av ALLT. Tror detta är en gigantisk fälla.
Jag har säkert fel, men det handlar ju ändå bara om pengar. Finns alltid möjlighet att tjäna nya.
Jag är helt med dig, men känns samtidigt konstigt med en 4-månaders bull trap? men vad vet jag.
När det kommer till tech så spelar väl inte rapporterna så stor roll än? Känns som att det är först q2-q3 vi kan se någon slakt där, B2B har ju varit stark. Sen har ju techbolagen gått stärkta av alla varsel – men där känns det som att när kostnadsposterna för detta börjar dyka upp i q2:an kommer stryket då.
Det är ingen bull trap. Det var länge sedan det scenariot överspelades.
Kostnadsposter för tech bolagens varsel? I form av vadå?
Stora företagen kickar folk och annonserar stora återköp av sina egna aktier. Därför rusar tech. Double top?
Osannolikt med double top även om det inte är omöjligt.
Även om gårdagen skulle varit den andra toppen så är det är för lång tid mellan topparna.
Vill man titta på det på längre sikt så får man ta till DJI’s 100-års graf. Då ser man att vi typ 1998-2014 hade ett ganska platt läge och sen satte fart uppåt. Lite likt 1960-1970-talet. Vi får då en fortsatt uppgång med ibland mindre sättningar i 15-20 år till och sen “krascher” och stagnation under några decennium.
Jag gissar DJI på över 100k innan 2030 och över 300k innan 2040. Men sen tillbaka på 100k-150k innan 2050.
Så in med pengar nu och de närmsta 10-15 åren.
Men jag får väl säga som bloggaren. Det enda som är säkert är att jag kommer att ha fel. 🙂
Det gäller att sikta på stjärnorna för att hamna i trädtopparna. Har polare som tror att 1 Bitcoin kommer vara värt 1 000 000 dollar före 2030.
Undrar förresten när vi får bitcoins B som en symbol på tangentbordet..
Bitcoin kommer att vara hackad innan 2030. Alldeles för svag rent kryptografisk.
Eller bli irrelevant, det tar för lång tid att verifiera en transaktion redan idag.
Vem ska verifiera transaktionerna när det inte går att ta fram nya? Det är mining som det tjänas pengar på, men verifieringen av varje transaktion kräver också beräkningar, vem ska stå för dem?
MBL, hela systemet är felbyggt från början.
Tajma marknaden alltså samtidigt som inflationen klipper 10% av pengarna på sparkontot?
För all del, men jag är skeptisk 😉
Jag tror (man kan bara gissa om man inte har en tidsmaskin) att du har fel.
Det enda som kan inflationsskydda kapital är börsen när vi har negativa realräntor och negativ reallöneökning.
Sprider man riskerna i svenska storbolag och internationella investeringar så skyddar det även kapitalet mot devalveringseffekter.
Lättast görs det för småspararen genom fonder och månadssparande så länge man har lite tidshorisont på placeringarna.
Föresten. Jobbsiffran från USA säger kraftig högkonjuktur. Fear and greed index säger “extreme greed”. VIX är jättelåg.
Ser ingen annan riktning än upp. Sen på dagsbasis så komemr det gå lite upp och lite ned, men trenden är upp.
Arbetslösheten har ju inte dragit iväg i Sverige heller. Får inte riktigt ihop att det är total kris och panik om man som sagt klarar räntorna och inflationen.
Jag fick för mig att börja löneväxla i November. Fördelar det i 6 st lågavgiftsfonder med tyngdpunkt i västekonomier. Men det är ju lite irrelevant eftersom det är på så lång sikt. Fördelen är att man inte konsumerar pengarna och får skattemässig fördel. Vet inte hur klokt det är, men med min lilla kunskap så är det ett OK upplägg.
Nu handlade ju inte det här inlägget om el, men jag postar ändå en länk till ett nytt, mycket bra inlägg på Ekonomistas, där Jonas Vlachos förklarar den svenska elmarknaden genom ekonomiska diagram:
https://ekonomistas.se/2023/02/01/elhandel-i-bilder/
Mycket intressant. Sista styckena var särskilt intressanta. Det han pekar på är att någon måste betala försäkringspremien för att vi inte ska få effektbrist vid något tillfälle. Jag tror dock inte så mycket på att lösa det med mer kablar till andra länder i den säkerhetspolitiska situation vi är i nu. Antagligen blir lösningen att man får betalt som producent om man kan hålla en effektreserv som kan aktiveras. Även aspekter som planerbar och reglerbar kraft borde prissättas i systemet.
Det är inte rocket science och behövs inga diagram att förstå att antingen ser man till att importera el vid effektbrist, eller så bygger man reservkraft som kan användas.
Problemet är då att favoriserade SVMPC energislag KRÄVER att man kan importera mer kraft. Och exportera överskottet.
Så att som V säga att man skall både ta bort planerbar kärnkraft OCH begränsa exporten med handelshinder är inte logiskt.
Fortsätter man bygga ut vindkraften MÅSTE mer transmissionskapacitet till både inom Sverige mellan elområdena OCH mot grannländerna.
Sedan blir såklart problemet att det som händer när sibirisk iskyla kommer så står vi där utan vind.
Det finns inga tekniska lösningar på hur elen skall lagras i den omfattning som behövs inom 15 år åtminsone.
Vi kan ju tillägga att vattenkraften har slått i taket. Det går att bygga ut effekten i befintliga kraftverk, men det är tveksamt det går att realisera enligt de miljökrav som ställs.
Jag länkade till artikeln för att den är så pedagogisk och möjlig att ta till sig, även för den inte lika insatte. Då kan ofta diagram vara till hjälp för att lättare se sambanden.
Om man förstår resonemangen som Vlachos tar upp, tror jag man har en god grund att stå på vad gäller energifrågan.
Ja, we are fucked.
Det går att bygga nya vattenkraftverk i TW-klassen.
Rikki vi kommer säkert att någon gång få Sibirisk iskyla och samtidigt dåligt med vind, men inte ofta eller länge. Mer vanligt är korta perioder med elimport och i närtid kommer vi exportera nästan hela tiden.
Någon utbyggnad av fission kommer knappast ske i Sverige i närtid. Den utbyggnad av ny kraft som pågår och ganska lätt kan ökas är kraftvärme från fjärrvärmesystemen, med minimal lagändring också mer vattenkraft i befintliga anläggningar samt givetvis den pågående ökande vindkraften.
Vi kommer fortsätta att effektivisera användningen av el och det är en säker prognos att nya och gamla företag kommer ta fram system för att tex tillfälligt stänga av varmvattenberedare, elelement mm. Genom att göra detta under kort tid hos många användare i lämplig ordning kapas dyra toppar.
HVDC light kommer på lite sikt att betyda en hel del för nätets kapacitet, Norge kommer åter att bli nettoexportör till Sverige och Finland behöver inte lika mycket el från oss när deras mycket fördröjda reaktor producerar för fullt.
Med tanke på kriget borde vi nu genast gynna sparåtgärder med förmånliga lån så vi kan exportera maximalt för att mildra effekterna i mer drabbade länder som Tyskland.
På kort sikt kommer både norra Tyskland och Danmark att få stora möjligheter att exportera billig el under allt fler timmar vilket ger oss också lägre pris i snitt. På lite längre sikt kommer billig el också nå industrin i norr där flexibiliteten med väte betyder mycket. Ja väte används i produktionen och tillverkas när elen är billig.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sparar varje månad i Roburs 10 indexfonder. Orkar inte vara engagerad och kommer fortsätta med det oavsett hur börsen går. Värdet på fonderna är nu tillbaka på samma nivå som för före börsfallet. Väntar nu bara på att sparandet ska kompensera för inflationen också…
Kör samma även om jag väljer andra fonder än just roburs, tror det funkar bäst för de flesta i längden. Går inte att tajma börsen som småsparare.
Det känns alltid surt att missa bollen än en gång. Men jag tror att börsen lätt kan gå upp 20% till i år och har långsamt börjat gå in igen..
Det är jag inte riktigt förstår är räntorefonder, det är uppenbart att de kommer att fortsätta stiga åminstånde till sommaren, vad händer med värdet på LYSAs räntedel? Kommer den att sjunka i takt med att räntorna stiger. Är det 1% mindre värde per 1% uppgång eller är det hävstång på det hela?
Ja. Inflation med negativ realränta gör ju Börsen attraktiv som inflationsskydd.
Jag tror att den stora risken för Börs-baksmälla kommer först om om Inflationen går ner – men inte hela vägen till 2%. Även om centralbankerna slutar höja räntan så kan de bli tvungna att ligga kvar med dagens ränta längre än man tror . Då får vi positiv realränta med allt det innebär. Dels blir TINA->TAA (There Are Alternatives), lånefinansierade företag börjar svettas, lånefinansierad konsumtion blir obehaglig osv. Dvs vi får en räntehöjningseffekt “på riktigt”.
Det gör inget. En ränta på centralbanksränta på 3-4% är ganska normalt. Det är nog där vi vill vara för en stabil ekonomi.
Vissa sektorer kommer behöva anpassa sig lite, men historiskt är 3-4% fortfarande lågt.
Nej, nollräntorna återkommer förhoppningsvis aldrig. Men det skulle kunna leda till en ordentlig sättning på börserna när avkastningskraven hamnar på vettigare nivåer.
Men vad som är korrekt ränta är inte helt enkelt att bestämma.
Skall man bara gå på den historiska räntan så kan man kanske säga att korträntan bör ligga på genomsnittet det förra århundradet, ungefär 5,5%. Men då säger man egentligen bara att 1900-talets centralbanker och marknadsaktörer var skickligare på att gissa (i en miljö med fasta växelkurser och en mycket högre tillväxt än idag).
Dessutom bortser man från att det blir billigare och billigare att “skyffla pengar” och att tillgången på krediter ändas när ålderssammansättningen ändras (och skall man leka marknad bör man låta marknaden göra sitt).
Ett annat sätt är att säga att penningmängden skall växa i takt med ekonomin (real BNP). Då borde vi slippa inflations/deflationsproblem. Men hur tusan mäter man penningmängden “på riktigt”. De vanliga måtten kan ju slå lika fel som det sämsta KPI-måttet.
Återstår att en massa profs(tyckare) i centralbanksstyrelserna försöker lista ut vad som är lagom nivå. Dvs det vi vet fungerar hjälpligt.
En teori är att marknaden ser inflation framför sig och nu letar efter sätt att parkera sina pengar i inflatiossäkra tillgångar. Sverige och SEK skulle då vara särskilt relevant för detta. Det är inte säkert att marknaden tror att Riksbanken och svensk ekonomi kommer att orka följa med fed och ecb på räntetåget.
https://www.theguardian.com/world/2023/feb/03/the-ukraine-repair-shop-where-russian-tanks-go-to-change-sides
Western supplies of Leopards and Challengers have made the news, but the biggest donor is the enemy
Daniel Boffey in Ukraine
Fri 3 Feb 2023 13.14 GMT
Svenska kronan kommer fortsätta att användas som krock kudde mot omvärlden så den kommer försvagas på lång sikt.
Vårt självskadebeteende och fröken Jueli syndrom som präglat de senaste 30 åren sätter också käppar i hjulet.
Inte ens ett felstavat Julie ger en kommentar!