Börserna fortsätter uppåt i de asiatiska tidszonerna under morgonen och guldpriset hänger på. Regeringen föll för trycket och ska nu ge ett nytt elprisstöd, som också ska omfatta de så kallade Norrlandslänen med elhandelsområde SE1 och SE2. Pengarna ska betalas ut till väljarna redan i vår, men regeringen vet förstås inte något egentligen. I nordvästra Skåne höjer Bjäre Kraft sina rörliga elnätpriser med 75% och utlovar snabbare höjningar framöver.
Stockholmsbörsen bröt igår uppgångsrakan sedan årsskiftet och backad med -0.51% för OMXS30 och -0.42% för OMXSPI. Valutan är stabil med 10:41 USDSEK och 11:19 EURSEK. Guldpriset stiger dock till 630:- SEK per gram medan de amerikanska räntorna vände upp något.
I USA steg S&P-500 med +0.70% och Nasdaq 100 med +0.88% vilket väntas dra upp Stockholmbörsen idag.
I de asiatiska tidszonerna är det upp över hela brädet nu under morgonen. ASX 200 +0.90%, Hang Seng +0.57%, KOSPI +0.35%, Nikkei 225 +1.03% och Straits Times +0.24%.
Det generellt goda börshumöret på det nya året fortsätter alltså.
Regeringen och energiminister Ebba Busch presenterade igår ännu ett nytt tredje elprisstöd efter att det varit protester från Norrlandslänen SE1 och SE2 om att de inte får några pengar, trots att de har höjda priser och betydligt högre förbrukning än resten av landet pga kallare klimat än t ex elprisstödets Skåne.
Det nya stödet ska betalas ut i vår och ska omfatta hela landet då den gamla gränsen om 75 öre ska bibehållas och SE1 och SE2 låg över detta i september, november och december. Man ska också låta Svenska Kraftnät prova frågan om ett förbrukningstak, dvs bara ge stöd under viss förbrukning men om så är fallet tillåta högre förbrukning i SE1 och SE2. Det riskerar dock att de hus som ligger sämst till, dvs gamla hus från 1800-talet eller tidigt 1900-tal inte får fullt elstöd.
Exakt utformning av elstödet är dock okänt enligt regeringen pressmeddelande, men för att få slut på klagomålen ska det betalas ut redan i vår.
“För att stödnivåerna inte ska skilja sig åt mellan det tidigare beslutade elstödet och det nya elstödet anser regeringen att referenspriset i den modell som Svenska kraftnät ansökte om den 27 oktober 2022 även bör vara ett referenspris för denna ansökan. Den ersättning som utgår till hushållen bör därför vara en ersättning för den förbrukning som har haft ett högre genomsnittligt elpris än referenspriset om 75 öre per kWh per elområde på spotmarknaden under november och december 2022.”
Det har pågått en ilsken kampanj från de 10% av befolkningen som bor i det som här i söder klumpas ihop som Norrland, men i själva verket är ett väldigt diversifierat och framför allt stort område som täcker halva Sverige. Det verkar som att regeringens opinionsläge är sådant att man nu alltså även ska ge stöd till norra halvan av landet trots endast 10% av befolkningen, i ett ovanligt utfall av att opinionen faktiskt spelar någon roll annat än vid ett valår. Det är tydligt att regeringen är stressad över frågan.
Ansökan från Svenska Kraftnät om att använda flaskhalsintäkter till detta ska komma in till Energimarknadsinspektionen sista januari och pengarna väntas betalas ut under våren, vilket väl får läsas som sista maj.
Likt tidigare blir det förmodligen en utbetalning på hälften av differensen mot 75 öre. Det bör landa runt en ponduspostulering 30 öre per kWh för SE1 och SE2, och cirka 50 öre per kWh för SE3 och SE4. Eller något sådant.
På anekdotnivå landade mitt eget timrörliga elpris på 267 öre per kWh eller ca 11% under Vattenfalls rörliga elpris för december. Med två veckor bortrest var det framför allt frånvaron av vedeldning som drog upp priset, då man annars eldar med ved när elen är dyr dagtid. Dock är 11% nästan 30 öre per kWh i besparing eller som det tänkbara elprisstödet för Norrlandslänen. Generellt blir den procentuella besparingen med timmätt elpris lägre ju högre elpriset är, men den faktiska besparingen per månad i pengar blir ungefär den samma är min erfarenhet, t ex 30 öre lägre elpris. Något förenklat som alltid.
Bjäre Kraft höjer de rörliga elnätpriserna med 75% och utlovar fler och snabbare höjnignar framöver. Elpriserna drabbar också elnätägarna, och vi kommer alltså generellt få se höjda priser även för elnäten framöver.
Till Helsingborgs Dagblad säger elbolaget att man kommer höja snabbare framöver och sköt upp höjningen till sista januari för att inte belasta kunderna för hårt under den för många hushåll tuffa januarimånaden. Man kommer nu ändra elnätpriserna oftare än en gång per år och denna gång var förvarningen tre veckor.
179 kommentarer
Elnätsägarna har rätt att ta ut ökade kostnader för förluster i överliggande nät. SVK debiterar dessa direkt mot elnätsägaren och dessa ramlar rakt genom till slutkunderna.
Bjärekraft har efter sin ganska höga ökning seglat upp och nosar de tre stora monopolen.
Detta är inte kapacitetsavgifterna som nu returneras till nästan bara de som betalat in dem.
Troligen kommer elnätsavgifterna beräknas på nytt sätt i framtiden.
När det gäller kapacitetsavgifterna borde SVK sänka dessa så man inte tar in mer kapacitetsavgifter än vad man avser spendera på att bygga bort flaskhalsar. Eftersom man inte avser bygga ut transmissionsnätskapaciteten så försumbara priskillnader uppstår i riket så kan de sänkas kraftigt. SVKs investeringsplan omfattar lite drygt 100 mdr till 2032 och är redan finansierad.
Fördelen med att sänka kapacitetsavgifterna är att det blir slut på tjafsandet.
Nackdelen är att sänkta elpriser innebär att förbrukningen ökar i ett bristläge. Fast Sverige har ju inte elbrist enligt vänsterblivna.
Att plocka bort produktionskapacitet har ingen påverkan på elpriset. Att öka förbrukningen har det. Hur det ena inte påverkar priskrysset men det andra gör det överlämnar jag åt vänsterblivna att förklara.
Naturligtvis har förtida avveckling av kärnkraft höjt elpriset. Inte hela ökningen vi ser nu, men i runda slängar 3-60 öre/kWh. Det motsvarar alltså elprisstödet. Men utan höjda elpriser i riket byggs det ingen vindkraft där till havs för den är för dyr. Go figure…)
Svk bygger ju inte någon egen kapacitet utan hoppas på att andra aktörer ska bygga produktion där priset är högt och att de sedan ska matcha elnätet. Under tiden dödar man alla lokala småföretag.
Det finns ju absolut 0 ambitioner att föra över mer el från Norrland till Skåne eftersom Norrland kommer behöva all sin produktion själv.
Att “behöva all sin produktion” är inte ett argument. Det spelar ingen roll.
Skulle det exportras mer el och priserna stiger så blir det inget Hybrisprojekt helt enkelt.
Jag ser inte att 50 000 arbeten är viktigare än 500 000 i södra Sverige.
Det sagt behövs mer produktion för att ersätta förtida avvecklad kärnkraft.
Du har rätt men åter igen.. svk bygger ingen egen produktion för alla miljarder de tar in från folket. Det ska någon annan göra.
@Dreampilot
SvK skall inte bygga produktion. Flaskhalsintäkterna skall användas för att bygga bort flaskhalsarna, dvs öka överföringskapaciteten.
@HEASM66
precis.. svk bestämmer elpriset i ett området i hopp om att någon annan ska bygga produktion där. Det är fantasipolitik.
sen ska avgifterna gå till att bygga ut elledningarna och ”bygga bort Flaskhalsar”. Du kanske kan berätta vilken flaskhals det är som gör att Skåne ska ha ett 3x så högt elpris idag?
hade samma pengar gått direkt till ett kommunalt kraftbolag istället som kunnat investera i produktion där det uppenbarligen behövs hade vi inte sett såhär skeva effekter på elmarknaden.
SvK bestämmer inga priser. Möjligen påverkar de dem indirekt. Eftersom det är prisskillnader mellan elområdena så är det väl meningen att pengarna skall gå till att öka överföringskapaciteten för att ta bort dessa skillnader. Är prisskillnaden bestående borde det locka kraftbolag att etablera produktion där de får mer betalt.
@ Heasm66
svk reglerar väl gränsen för elområden samt sätter flaskhalsavgifterna? indirekt styr de då priset och prisskillnaden inom områdena.
hur man ska bygga bort kapacitetsbrist mellan Norrland och skåne utan att investera in nya kraftverk förstår jag inte. För det är väl det som är hela poängen med indelningen av elområdena och att man kallar det flaskhalsavgifter? Man ska reglera kapaciteten mellan befintliga kraftverk och behovet. Eller jobbar man bakvänt och försöker få folk att flytta.
SvK får mellanskillnaden av jämviktspriserna i de två regioner de flyttar el mellan (utöver de vanliga transmissionsavgifterna).
Det är alltså omvänt förhållande mot hur du beskriver.
SvK bygger massor med egen kapacitet. Överföringskapacitet.
De får inte äga produktion, det får i praktiken inga nätbolag, (endast för att täcka egna förluster men det är inte något som är särdeles intressant generellt).
Fina halmdockor du bygger upp att argumentera emot. Blir väl enklare så.
Nej, det är ingen halmdocka. Det var ett uttalat mål för S+MP regeringen att med V och C stöd stänga ner kärnkraft i förtid.
Framförallt MP har ju vid otaliga tillfällen skrytit om hur fiffigt de gått till väga för att kunna stänga ner kärnkraften, och gärna tagit cred varje gång en reaktor stängts.
Det var först under 2021 och 2022 när höga elpriser plötsligt blev ett lite större problem än vad de räknat med som framförallt S började förändra narrativet till att det var “marknaden” som stängt ner reaktorer. Utom Strandhäll som sa “Nej vadå? Det är väl ingens ansvar.”.
Den som sväljer bortförklaringen om att det främst var marknaden som låg bakom nedstängningarna borde fundera över varför man inte hittar några nyhetsartiklar äldre än 2021 som torgför denna förklaringsmodell.
Att påstå att något parti aktivt jobbat för att utveckla kärnkraften sedan 30 år, oavsett om det är “vänster -eller högerblivna” som regerat, skulle vara magstarkt.
Fun fact:
Hur talar man om för folk att man är SvärjedeMokrat utan att säga det högt. Använda ordet “Vänsterbliven”.
Jag påstår att Moderaterna aktivt jobbat för det. Ett exempel https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/tankeforbudet-i-karntekniklagen_GT02N212
Kunde de ha jobbat betydligt hårdare och gjort mer? Absolut.
“Men utan höjda elpriser i riket byggs det ingen vindkraft där till havs för den är för dyr.” Men sluta. Vi har haft rekordstor utbyggnad av vindkraften sista åren. Och viljan finns att bygga mer. Att sen kommuner vägrar tillåta det kan man inte beskylla investerarna för. Hur många ansökningar om att bygga kärnkraft har vi sett sen det blev tillåtet 2009?
Finns det verkligen inget modernare uttryck än vänster-höger? Liberalism-socialism, konservatism är också svårt att greppa när även socialister gillar hbtq/mänskliga rättigheter/individens självbestämmande… jag vete fasen själv men budskapet vänster-höger når inte fram till mig iallafall.
Politiker – undersåte
Adel – bönder
Frälse – ofrälse
Dumj*vlar – normala
Närande – tärande
Det går ju att göra motsatspar ganska länge…
I rest my case😁. Kom på en bättre definition. Hur många procent partiet man håller på ställer upp på deklarationen om mänskliga rättigheter: rätt att äga, rätt att organisera sig fackligt… en skön avvägning av motsatspar, tack för insikten👍🏻
Socialister som är för mänskliga rättigheter är lika tokigt som att konservativa skulle vara för allmän rösträtt.
Är det sant eller hittar du bara på?
*vart är världen på väg*
Att vara konservativ innebär att man är försiktig. Motsatsen till konservativ är radikal. Det finns inget i konservatismen som är oförenligt med allmän rösträtt.
Så gott som alla som använder ordet “konservativ” menar egentligen “reaktionär”.
Det här sammanfattar väl konservativa rätt väl annars:
https://twitter.com/andremattsson/status/1281654133498486787
Man skulle ju kunna påstå att de konservativa sällan jobbar i intresse för majoritetens bästa. Majoriteten verkar dock inte hunnit snappa upp det bara. Nästa mandat kanske..
Nej, det där sammanfattar den nidbild av Moderaterna som Aftonbladet vill sprida, och ingenting annat.
Man kan ju väldigt enkelt göra en liknande lista över socialdemokraternas bedrifter som inkluderar allt möjligt från stöd till Hitler till rasbiologiska institut, och hävda att det sammanfattar socialdemokrati, men det vore precis lika fel.
https://www.hd.se/2023-01-11/regeringen-mer-karnkraft-pa-fler-platser
(Förmodligen låst artikel)
Regeringen öppnar upp för denna mindre kärnkraftverk.
Denna = moderna
https://sverigesradio.se/artikel/regeringen-vill-se-karnkraft-pa-fler-platser-i-sverige
Hmmm, Bjäre Kraft höjer elnätsavgifterna och använder de ökade elpriserna som skäl till detta låter mycket märkligt, särskilt när höjningen är så stor.
Elnätsavgifterna är ju kopplade till driften och underhållet av elnäten, visst att inflationen har dragit iväg…men 75%?
Undrar hur ekonomin faktiskt är i Bjäre Kraft om fasta avgifter och rörliga nätavgifter höjs så mycket. Måste bolaget betala för anslutning av mer sol- och vindkraft till sina nät? Bolaget profilerar sig som satsande mot stokastisk kraft så man bör inte förundras över höjningarna…
Läs vad jag skriver ovan om kostnader till överliggande nät.
Nätägarna får inte höja avgifterna hur som helst. Såtillvida inte Bjärekraft investerat extremt mycket senaste åren får de inte höja nätavgifterna. Det är strikt reglerat.
Tack, jag har inte insikt i detaljerna kring hur elhandeln och avgifterna mellan nätägare funkar, det är >20 år sedan jag gick kursen.
Men det du skriver är intressant. Debiteras nätförluster enligt spotpriset, verkar något bakvänt då nätförlusterna torde vara förutsägbara och därmed debiteras enligt produktionskostnad och inte spotpris, men jag är kanske för pragmatisk.
Har Bjäre tvingats investera i sina nät? De själva skyller på ökade elpriser…därför min fråga kring hur de motiverar höjningen.
Förlusten uppstår ju i överföringsögonblicket och därför är det rimligt att den värderas till spotpriset OAVSETT vad du har för elhandelsavtal.
Elhandlare och elnätsägare är olika. De får inte vara samma bolag. Det kan dock finnas olika bolag i samma koncern som sysslar med detta, precis som det kan finnas ett bolag som står för produktionen.
Alla med eget resultatansvar och skiljda verksamehter.
Svenska kraftnät debiterar sina förluster till regionnäten utifrån spotpriset. De slutade prissäkra sina förluster när priserna var som lägst för att “priserna alltid kommer vara låga” (lite raljerande). Därför slår förlustpriserna igenom nära nog direkt på nätkostnaderna. I flera år har regionnäten agerat “bank” och ätit volatilitet för hundratals miljoner.
Fast är det strikt reglerat? Vill minnas energimarknadsinspektionen fick på taffsen när de ville läxa upp något bolag som hade höjt avgifterna för mycket i förhållande till investeringarna?
Det blir juridiska processer varje gång EI inte godkänner intäktsramen som elnätsbolagen vill utnyttja.
Den har tidigare baserats på investeringarna man gör i elnäten, nu kommer den beräknas utifrån värdet av anläggningarna istället.
Läs vad Stefan Yard har skrivit i ärendet.
Energimarknadsinspektionen fick på taffsen för att slippa redovisa vad integrationen av stokastisk kraft faktiskt kostar regionalnätsägarna, och i slutändan kunderna. Kostnaderna påverkar även de rörliga kostnaderna då SvK redovisade en merkostnad på 13öre/kWh för stokastisk produktion, för enbart stamnäten. Fasta kostnader tillkommer…
Man kan bara tort konstatera att ‘omställningen’ är fruktulöst dyrköpt ideologiskt betingad vanföreställning men något annat kan man inte förvänta sig från grönt håll.
Ändå lyckas de ständigt höja sina priser. Självklart skall vi inte ha privata monopol, oavsett hur bra de är reglerade. Om du undrar hur det går till när de mjölkar sveriges elkonsumenter så ska du ta en titt på deras kalkylräntor.
Jag förstår i ärlighetens namn inte det här med el stöd till privatpersoner. Vi har villaägare som sett sina fastigheter öka, till och med (mång?)dubblas de senaste 10-20 åren. Man har använt huset som ymnighetshorn och köpt spabad, elbilar, resor, lyxrenoveringar etc etc, med huset som säkerhet. Ingen tanke på morgondagen.
Nu när det bränner till, och 0-räntan är ett minne blott (fortfarande ganska låg dock, jag hade lån på 90-talet), och el priserna springer iväg, då skall “staten” komma in och hjälpa till. Räcker det inte med att du redan får dra av räntekostnader? Hur mycket skall staten egentligen sponsra.?
Som ni hör är jag rätt grinig när det gäller hur enkelt politikerna viker ned sig så fort som husägare börjar gnälla.
Kära husägare, ni som sett era kåkar öka i värde med miljoner kroner de senaste åren. Den här vintern kostar elen 50-60 tusen mer än ni är vana vid. Höj era bolån! Investera i att energieffektivisera erat hus.
Alternativt, flytta till något billigare.
Det är hårt, men det är så den ekonomiska verkligheten är.
Fast om SVK inte använder pengarna till investeringar eller mothandel, vad skall man då göra med dem?
Därför bättre minska uttaget av kapacitetsavgifter.
Och skicka tillbaka de man redan har tagit in.
Minska uttaget av avgifterna är det rimliga här. Man slipper också hela administrationen.
Att ta in mer skatt än man behöver för att bara lägga pengarna på hög och ge tillbaka allmosor när folket lider är helt värdelös politik.
Du kan välja mellan elprisstöd eller bankkris. Om medelsvensson tvingas lämna sina bostäder till bankerna och botten går ur bostadsmarknaden, vilket den kommer göra i ett sådant läge, kommer krisen 1992 te sig som en fjärt i en orkan. Detta förstår våra ‘kära folkvalda’, eller några av de mer kognitivt bemedlade av dem i alla fall…
Svensk ekonomi balanserar på en knivsegg mellan vad folk klarar av och vilken påfrestning hela banksystemet mäktar med. Det kan inte vara roligt att gå till jobbet på Rosenbad denna mandatperiod då mycket hänger på hur det går i Ukraina och världskonjunkturen och väldigt lite på hur de kan påverka situationen.
Det kommer bli några svettiga år framöver, och de som inte förberett sig för detta kommer lida mest.
“lämna sina bostäder till bankerna”.
Det gör man alltså i USA. Inte i sverige. Nu antar jag att du egentligen menar att banken tvingar dig till försäljning, inte att du kan lämna bostaden till banken.
Förvisso, men det är semantik. Om banken tvingar dig att sälja ditt hus så är det faktiskt banken som säljer ditt hus och tar pengarna, för om många tvingas göra detta samtidigt så kommer majoriteten fortfarande ha skulder kvar till banken.
Bankskulder utan täckning brukar ju inte vara de billigaste direkt…
1) Man vill undvika en konsumtionskrasch med en massa konkurser och arbetslöshet
2) Det finns gott om fattiga i glesbygd som bor i hus värda ingenting som har hög förbrukning, inte bara spabadägare i Bromma som har höga elräkningar.
3) Vilket samhälle vill vi ha? Finns gott om människor som inte försörjer sig själva utan får livstidsförsörjas på bidrag. Skall dessa också “flytta till något billigare” och bo på gatan? Detta är inte första bidraget i Sverige.
Kan delvis instämma, men pengarna som elbolagen tjänar är ju i princip våra skattepengar.
Att priserna gått upp är väl iofs inget unikt för villor, bostadsrätter har väl ökat ännu mer, åtminstone i storstadssområden.
Sen är ju inte “staten” frikopplad räntor/villapriser/elpriser, staten definierar ju (något förenklat) spelplanen i form av ränte-strategier, elprismodeller…och när exvis elprismodellen uppenbarligen inte funkar är det väl inte orimligt att den part som ensidigt definierat den också tar ansvar för den (i detta fall genom elprisstöd).
Anekdotiskt, men troligen applicerbart på många, pendlade el-kostnaden per dag för vårt hushåll i december mellan 20 och 560 kr, dvs med en multipel på mellan 25-30 (förbrukningen samma per dag, ge och ta). Det är faktiskt helt absurt, jag vet ingen annan “produkt” som kan pendla i pris på det sättet. Så nej, prissättningsmodellen funkar inte, lägg inte det på individen enkom, staten bär också ansvar (att det sedan är rimligt att energi-effektivisera sitt hus etc samt fundera över om spa-bad är nödvändigt är ju inte en motsägelse).
Gubbar som Olof_B som har sitt på det torra glömmer också att det inte är de som lyxrenoverat villan, har ett spa bad och kör elbil som drabbas värst.
Gubbar som Olof_b har inte förköpt sig i pyramidspelet som pågått på fastighetssidan. Gubbar som Olof_b lärde sig något på 90-talet.
Dagens bortskämda husägare tror att allt bara kan gå upp, och om det blir jobbigt kliver någon annan in och står för notan.
Inte med mina pengar tack!
Du glömde visst bort att de som föddes på 90-talet inte fick samma chans som du.
Har jag gjort något fel menar du som köpte hus för +10 år sedan och nu tar emot elprisstöd för ohemula elpriser? Vad är egentligen din poäng, annat än att du känner att du själv gjort rätt för dig? Jag har också gjort min hemläxa, jag tror inte att allt går upp alltid, jag har inget spa-bad, har ej heller använt huset som bankomat.
Du generaliserar för mycket och blandar äpplen och päron, elprisstödet har inget med upp-eller nedgångar på hus att göra, det är en separat post. Dessutom behöver du inte betala, jag har själv finansierat mitt elstöd genom de ohemula elpriserna (som ej har någon koppling till produktionskostnaden). Tack så mycket för att jag får tillbaka lite av mina pengar. Eller ska du ha dem menar du – isåfall varför?
Helt riktigt!
Att muta väljarkåren med bidrag är alltid fel.
instämmer.
man kan inte laga värdelös politik med bidrag.
Den kommentaren förstår jag inte.
haha, kommentaren hamnade på fel ställe 🙂
Politiker har ju havererat elförsörjningen i landet genom att sett till att man stängt ner fungerande kärnkraft.
Så det är rimligt att man gör något för att dämpa smällen för de som drabbas.
De av oss som inte ägt villor sedan vi var i 8-10 års åldern år 2000, utan först de senaste 1-3 åren haft ekonomisk möjlighet att köpa hus, har inte tagit del av de senaste 20 årens prisökningar. Det tycks vara extremt svårt för såväl privatpersoner som s.k. experter, (exv. Arturo Arques på Swedbank) att förstå att villor har bytt ägare även under 2000-talet. De nya ägarna har alltså INTE kunnat ta del av tidigare prisuppgångar, snarare lider nya villaägare av dessa.
Att lägga ner stora delar av rikets energiproduktion på ideologisk grund och sedan bara konstatera att “-Sedär, nu ökade priset på el 50 gånger på två år, det borde du räknat med när du köpte din bostad.” är lika rimligt som att staten först förbjuder spannmålsproduktion och sedan höjer momsen på livsmedel till 500 procent, och sedan, när befolkningen inte har råd med mat, tvår sina händer med orden “-Marknaden styr priset, det är tillgång och efterfrågan, inget vi kan påverka”.
Extremt generaliserande. Du målar upp en fantasivärld som inte stämmer överens med verkligheten.
Jag har förvisso sett värdet på min bostad öka med miljontals kronor men så länge jag är kvar som ägare har jag inte tjänat ett korvöre. I stället har jag tilläggsisolerat, bytt värmesystem och betalat av alla lån så att jag nu är skuldfri. Decemberräkningen till elhandelsbolaget slutade på 3500 kronor. 18 grader inomhus är inte så kul men det funkar.
Just den åsikten att man som fastighetsägare “tjänat” pengar och därför skall straffas i enlighet med jantelagen/den svenska avundsjukan är nog rätt typiskt. Vad folk gjort är helt enkelt att man följt de regelverk som staten och marknaden tillämpat vid det tillfälle investeringen gjorts. Alltså är det fastighetsägaren som bär skulden till det inträffade. Inte svenska politiker, sveriges riksbanks devalveringsstrategi, EU eller den tyska energipolitiken. Och just därför skall sveriges fastighetsägare och industrier svara för och betala för den politiken.
Staten giveth or taketh?
https://www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2023/statens-budgetoverskott-blev-164-miljarder-kronor-2022/
Jämtkraft som är vår leverantör har för december 2022 fakturerat oss 2,23:-/kWh! (inkl allt)
Räkningen totalt hamnade på närmare 240 000:-
Vi har sk gemensam el så bostadsrättshavarna får betala 1,80:-/kWh enligt tidigare beräkning av priset vilket alltså var något lågt.
Går ju relativt enkelt att justera med extra årsmöte, och där klubba igenom justering av avgifterna.
Man pratar om att man har mer konsumption i Norrland pga lägre temperatur. En kompensation för det har de fått genom lägre energiskatt sedan länge. Oavsett vad elpriset ligger på.
Så SE1-2 har haft lägre spotpris och lägre skatt under lång tid. Förvisso inte på gigantiska nivåer, jämfört med nuvarande elpriser, men de har fått kompensation och får det löpande, för kallare klimat.
https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/elrakningen/energiskatt-skattesatser-och-kostnader/kommuner-med-reducerad-energiskatt/
Absolut. En piss i Mississippi som i princip betyder ingenting i praktiken annat än symbolvärdet. Mycket skäligt med tanke på fastighetsvärden vid torrlagda älvfåror och skogarna av vindkraftpinnar som sätts upp i dessa områden, sådant som kommuner i SE3 och SE4 konstant säger nej till
Vad som är en nedtystad skandal är ju stölden av skatteintäkter från glesbygdskommuner till statskassa avseende vattenkraftverken. Dessa stölder är tämligen unika för Sverige. Till och med vattenkraftdirektörerna tycker det är vämjeligt.
https://www.dagenssamhalle.se/offentlig-ekonomi/skatt/kommuner-maste-fa-tjana-pa-vattenkraften/
Lägg till att elnätsavgifterna generellt sett är som högst i just dessa inlandskommuner i Norrland som har ynnesten att ha Vattenfall som nätägare.
Sant, men bara till viss del. Den lägre energiskatten gäller hela SE1 men bara delar av SE2. Även några kommuner i SE3 har den lägre skattesatsen. Skatterabatten är 12 öre inkl moms vilket för en normalvilla i övre Norrlands inland med direktverkande el motsvarar ca 3-4000 kr/år.
Vad gäller spotpriserna så var de i stort sett identiska för alla elmarknadsområdena t.o.m. hösten 2020. Därefter började de diffa mer och mer för att bli helt vansinnigt framåt hösten 2021 när SE4 och strax efter även SE3 började sticka iväg. Man kan antagligen killgissa att åtminstone en del av detta kan härledas till stängningen av Ringhals 1 och (i synnerhet) 2, dock kan det inte vara hela förklaringen eftersom korrelationen inte är hundraprocentig. Beror antagligen även på hur mängden vindkraft är fördelad över landet, med en förhållandevis stor andel i norr.
Priset är sedan ca 2012 (när vi fick tillräcklig stor överföringsförmåga till övriga europa) direkt kopplat mot gaspriset via marginalprissättning. Det är endast när det blåser kraftigt som vi frikopplas från gasspriset.
Även när vi hade vår kärnkraft på topp var priset direkt kopplat mot gaspriset. Däremot var gaspriset i området 20-50 öre per kwh under hela perioden 2012 till hösten 2021 då ryssland började strypa gasflödet.
Nu när elpriserna är höga även i S4 och S3, hur kommer det då gå med satsningarna på grönt stål mm?
Det kommer bli ett nytt Stålverk 80.
Stålverk 30?
Ja låt oss hoppas. Trots att jag är norrlandsvän kan jag inte annat än tycka att det är vansinne att bygga ett stålverk med en elkonsumtion motsvarande hela Finland. I dagens läge helt förkastligt
Blir lite trött på curlingsamhället när alla ska kompenseras för allting…
I norra Sverige är elkonsumtionen för uppvärmning visserligen högre men samtidigt är huspriserna låga. I Stockholm är bostadskostnaden hög men man behöver ingen bil. I Skåne är elen dyr men man behöver inte värma lika mycket. Det jämnar liksom ut sig.
Skåningar är dock väldigt högljudda, så de får alltid mest stöd ändå.
Skulle snarare säga att stöden blev på riktigt aktuella när även ståkkhålmarna drabbades. Brukar ju vara så.
Det är enkelt. staten måste sänka skatterna och bättre kontrollera och prioritera sina utgifter, varför skall staten ta mina pengar, för att sedan betala ut dem till mig som kompensation? Sedan vad gäller elpriset så borde ypartierna S, MP, C, VPK ställa sig upp och säga “vi tar alla elräkningar” de är ju ansvariga för det nuvarande priset, deras argument om putler innebär ju bara att de misslyckades ännu tydligare i sin sk bedömning när de stängde ner reaktorer.
Jag fick 15 000kr i elräkning + elnätsräkning, livet leker hos elunderklassen 👍
Nu väntar vi på installation av fjärrvärmen i vår och framförallt vill vi ha en blåsig och blöt skånevinter.
Alltså total summan var 15k
Jag tar gärna emot varenda spänn jag kan få i stöd.
Jag lider med dig och hoppas också vi dränks i regn och stormar. Morgonen var upplyftande, på tåget till Göteborg annonserade dom att farten var begränsad till 80 km/h eftersom vindarna översteg 21 m/s. Bäddar gott för lägre elpriser även om vädret är tråkigt.
Se nu till att stänga av värmen och elda och använd några fler täcken!
Man vänjer sig vid 18 grader, det som är mindre kul är 18 grader och en helsikes elräkning.
Huset har klarat sig bra i vinter, på nedervåningen hade jag bara på de element som var på slutet av linan, alla andra rum fick spillvärme från rören. Dom går “inomhus” så risken för frysning var liten.
Har dock noterat följande vid konstant 18 grader –
– man blir slöare, absolut inte lika pigg som vid 21 grader.
-man vill äta mer “dålig” mat, kroppen behöver väl energi.
-vi har varit sjukare, kanske beror på covid vet inte.
-alla klär sig i mjukisbyxor och fleecejacka så en helsikes massa tvättande hela tiden.
Jag har haft 18 grader inomhus i snart 7 år, och jag är helnöjd. Andra familjemedlemmar är mindre nöjda, men de köper mitt argument om att det är bättre att de tar på sig ett plagg extra än att jag går omkring naken.
Att någon skulle bli sjukare eller slöare gäller inte här i alla fall. Ganska exakt samma förkylningsfrekvens som det alltid varit, och om något så blir de flesta lite piggare när det är svalare, och betydligt slöare på sommaren när det är 25 grader inomhus.
De piggaste ekonomierna tenderar i alla fall att ligga i områden med svalare klimat; se bara på Euroländerna, där loserekonomierna alla hittas vid Medelhavet.
Ja Kalifornien är ju verkligen ett uland och Texas…
UK är väl i och för sig ett modernt uland men det får också vara med.
Vad tror tråden om elpriserna i Januari och Februari?
förra året var dom låga, nu är dom låga, tror ni dom håller sig låga eller drar det iväg igen?
Vill byte elleverantör för har haft ett hybridavtal som hedgat sig mot mycket höga priser i vinter men blir priserna låga är dom dyrare än en elleverantör som har spotpriset.
SE4 , runt 2-2,5 kr/kWh ink allt per kWh elenergi.
även om det är milt väder i Skåne är elpriset rätt högt när det inte blåser.
Det är inga större skillnader SE3+SE4.
Möjligen de ökar något i februari eftersom OL3 skall öka till 100% output under sin commisioningfas i februari.
Men det hänger mycket på priserna på kontinenten också.
Som jag skrivit är de svenska tramset från SVMPC bara en delkomponent. Men det är den vi i Sverige kan påverka.
Om man räknar inkl allt så är nästan 1 kr/kwh vad elnät och påslag från elbolag går på totalt inkl moms och andra skatter.
Just nu ligger månadsmedel spot på 1,24 kr/kwh ink moms och då har vi haft en blåsig och varm januari så här långt.
Långtidsprognoserna som är notoriskt otillförlitliga säger just nu kallare väder andra halvan av jan och normal vinter i feb, dvs minusgrader ner till åtminstonde norra götaland.
Då elpriserna när det inte blåser hårt är direkt kopplade till gaspriset kan man få en hyffsad indikation på priserna genom att följa gas futures. Beroende på om långsam, medel eller snabbreglerad gaskraft används blir vårt pris ca 1x, 2x eller 4x priset på gas per kwh. Därav våra variationer över dygnet, när vi använder mycket blir det dubbelt pris mot natten ca då olika typ av gaskraftverk går in.
Just nu ligger priset på samma som hösten -21 och trendar nedåt. Det kan fort gå uppåt om åtgången ökar kraftig pga kallt väder. Fortsätter mildvädret fortsätter priset troligen ner.
Är där någon här som har erfarenhet av att sälja guld/silvermynt till någon av den myriad av företag som dyker upp vid googling? Något särskilt företag ni kan/inte kan rekommendera? Jag måste åka långt för att hitta en handlare som har en fysisk butik, så det är inte riktigt ett alternativ för den relativt lilla mängden jag vill sälja.
devisen är väl att man inte ska sälja sitt guld.. det går bara upp.
Då kan man ju lika gärna slänga det i soporna. Guld är inte pengar.
I en historisk kontext är nuvarande perioden där guld inte är pengar ännu väldigt kort.
Så nä, guld är inte pengar. Just nu.
Jag håller väl egentligen med, men nu när räntan på mitt lån har ökat snabbt så känner jag att jag skulle tjäna/spara mest på att få loss dessa pengarna för att amortera med.
Liberty Silver är ett seriöst bolag
https://www.libertysilver.se/salja/
Tack, det var dem jag köpte ifrån en gång i tiden så det ligger ju nära till hands att jag säljer det tillbaka till dem.
Om du använder Postnords värdebrev, tänk då på detta:
“Innehållet i värdeförsändelsen får ha ett marknadsvärde på max 50 000 kronor. Ska du skicka kontanter eller andra betalningsmedel får värdet vara max 10 000.”
Huruvuda guld- och silvermynt, som faktiskt är giltiga betalmedel i vissa sammanhang, räknas som betalmedel enligt Postnord kan jag inte svara på.
Har sålt till Liberty Silver, små besparingar. Fungerat bra varje gång. Länk finns på denna blogg.
Har sålt till Liberty Silver, små besparingar. Fungerat bra varje gång. Länk finns på denna blogg.
Nyfiken fråga, hur skickade du metallerna till LS?
Jag är också nyfiken på detta. De har en bra hemsida i övrigt men just hur man ska skicka metallerna till dem, är där lite skralt med info om kan jag tycka.
”Guldbrev” mfl liknande ratas av konsumentvägledare för att de lurar kunderna. De säger man ska få ett visst pris, men när man skickat in det blir det ett annat lägre pris pga de hävdar smycket var inget värt. Om du då ångrar dig så är det svårt att få tillbaka guldet… Kolla om kända pantbanker kan sköta affärer via post?
Tack, jo det är ju det man är rädd för även om det i mitt fall handlar om investeringsmynt i rent guld/silver från en stor och pålitlig tillverkare.
Det är fel med elstöd, eftersom det handlar om att dra in enorma summor i skatt och sedan lämna tillbaka en rännil av skattepengarna till en utvald del av väljarkåren.
Extra fel är det att pengarna till stor del går till Skåne, där man bekämpat såväl kärnkraft i form av Barsebäck som vindkraft. När ska Skåne ta ansvar för sin egen stora befolkning och inte bara vänta sig att elen skall komma någon annanstans ifrån?
Om man ändå skall hålla på och skapa falska motsättningar kan man undra när Norrland skall ta ansvar för sin egen matförbrukning.
Norrlänningarna tar redan nu ansvar för den, genom att själva betala för sin mat med egna pengar.
Samtidigt tvingas de genom skatten betala för att sådana gnällspikar som du skall få billigare el.
Exakt vilken skatt betalar du som går till sänkt elpris för mig? Var specifik.
Om nu elpriser ska bero på var i landet man bor, varför ska då priset på t ex bacon och spannmål inte vara 4ggr högre i norr vs söder? Jag förstår att Skåne inte kan ta ut tullavgifter men i moralisk mening utifrån ditt eget resonemang borde det vara rimligt.
Inte ett rätt i den här kommentaren.
Det är skåningar och göteborgare som har betalat in ”Skatten”
Vilka var det som la ner Barsebäck?
Vilka var det so, avreglerade elmarknaden och kopplade på kontinenten via kabel i Skåne?
Lyssnade på p1 igår om vattenkraften i Norrland. Om det skulle lyssnats på lokalbefolkning så frågar jag dig var det skulle kommit el dit från 50-talet fram tills nu?
Utöver att det är fel (inte oväntat hos en så högerbegränsad person som H.Gobb) så är det i huvudsak Försvarmakten som stoppat den havsbaserade vindkraften i södra delen av riket.
Det finns redan beslut om att bygga , men utan att landanslutningarna är betalda vilket är unikt för havsbaserad vindkraft verkar inget hända.
Någon landbaserad vindkraft är inte realistiskt i Skåne emedan det förstör odlingsbar mark. Det blir svårt att motivera det såtillvida inte H.Gobb är beredd på att övergå till vegetarisk kost.
Det är elkunder främst i SE3 och 4 som betalat in kapacitetsavgifterna.
Det går alldeles utmärkt att bygga vindkraft på mark i Skåne. Det är inte hela Skåne som är odlingsmark.
Man kan till exempel bygga vindkraft där det idag finns villamattor; två punkthus (tio våningar, med fyra lägenheter per våningsplan) rymmer lika många familjer som åttio villor. Bara att expropriera!
det är ingen i Norrland som fått sitt hus exproprierat för att bygga vindkraftverk.. men så är det aldrig mycket vett i det du skriver.
Det har jag aldrig påstått.
Däremot ser jag fram emot att man river villor i Skåne och bygger stadsnära vindkraft. Det är väl bra om de som förbrukar elen också får njuta av lite fin utsikt och härliga ljud!
Bor du bredvid ett vindkraftverk? Då ska du vara arg på din egen kommun och inte på skåningar som för övrigt redan har markbaserade vindkraftverk.
Du kommer alltid med fantastiskt misogyna lösningar på problem du själv inte har.
Härligt att du tycker att jag är misogyn. Härom dagen var det en annan “talang” som tyckte jag var rasist för att jag råkade föredra mer än 2000 år gamla greker före lika gamla perser. Så jag börjar bli van med att folk pådyvlar mig egenskaper.
Är det något specifikt kvinnofientligt med skånsk vindkraft?
@H.Gobb
Nu är jag övertygad om att du både är rasist och misogyn, det ligger så att säga i Sverigedemokraternas DNA. I det här fallet tror jag nog dock att @Dreampilot använt fel ord och egentligen menat något som t ex “missunnsam”.
H.Gobb vill ju även att kvinnor i Skåne ska gå från hus och hem och ställa dit en vindsnurra så det kvittar lite när han själv ändå förstod andemeningen.
@Dreampilot
Det har du rätt i.
Hoppla, nu blev jag Sverigedemokrat också. Vad näst? Mordbrännare?
Förresten kanske det är bra att lära sig betydelsen av ord före man använder dem.
*Innan* man använder dem. Korrekt bruk av innan, före och tidigare har degenererat raskt de senaste åren.
Varför skall man inte ha vindkraft i odlingslandskap? Åker man genom Västergötland så verkar slätta vara full.
Om man kan utnyttja befintliga vägar och “holmar” så förlorar man knappt någon mark och Bonden får en alternativ inkomst som förhoppningsvis inte är korrelerad med bra/dålig skörd. Lite skuggor lär knappast vara något jätteproblem.
Om man måste bygga vägar och ledningsgator kan det naturligtvis försvinna odlingsmark.
Sen kan man naturligtvis tänka sig att bonden inte vill ha vindkraft när sin bostad eller djur-stallar. Men det är en annan fråga.
Samma sak i Dalsland; bonden kör traktor och odlar precis under vindkraftverken. Jag misstänker också att det går fint att odla mat fortfarande i både Danmark och Tyskland, trots vindkraft.
Men Skåne verkar ju vara magiskt och unikt, så det som andra får stå ut med gäller inte för det fina folket därnere.
Vad finns det för bevekelsegrund att höja elnätspriserna ytterligare?
Jag minns det stora elnätshöjarracet där alla höjde med olika argument, ofta var det eftersatt underhåll.
Nu kan det väl inte vara eftersatt underhåll 10 år senare?
Bevekelsegrunden är att man kan, det är det här som är problematiskt. Reellt kan mitt lokala elnätsbolag höja avgiften med 12000% utan att jag har något möjlighet till att motsäga mig det. Privata bolag med monopol, låter som en riktig högerdröm.
nästa marknad att avregleras är de kommunala vatten och avloppet.. det är ungefär lika rimligt som att elnäten ska vara privatägda.
Nu när man tillhör elunderklassen är ju dush en lyx i sig ändå men varför inte, man får börja äta sitt avfall för man har inte råd att slänga det och duscha gör man till jul.
börjar kännas mer och mer som en tillbakagång till statarsamhället det här…
Gränsen går vid kostnaden för egen dieselgenerator, så lite till kan de nog höja …
Förresten, när togs beslutet att det är en bra sak med privata monopol?
Gränsen går vid kostnaden för egen dieselgenerator, så lite till kan de nog höja …
Förresten, när togs beslutet att det är en bra sak med privata monopol?
Som boende i “Norrland” kan jag bli lite störd av schabloniseringen av halva Sverige, påpekas också av bloggaren i texten. Man kan inte avfärda hela Norrland som ett område med “billiga hus” bebodda av långpendlande skogsarbetare. Även hos oss finns städer, universitetssjukhus och universitet. I de större städerna kostar en normalvilla 5-7 miljoner.
Finns gott om golk som bygger sin världsbild på schabloner, tyvärr. Titta bara tunt bland kommentarerna här när Stockholmare eller Skåningar kommenteras.
*folk*
*runt*
Drog du inte just till med en schablon HEASM66?
Vilken schablon menar du? För mig är det uppenbart att det finns fördommar både mot Stockholmare, Skåningar och Norrlänningar. Det betyder dock inte att alla som kommenterar detta har dessa fördommar.
*fördomar* (tyckte det såg fel ut.)
Pratade med nån från Norrland och i städerna var det inte helt ovanligt med LVVP och ingen kamin.
Har gissat att husen inte skiljer sig från mellansverige som en månbas och att elpriserna tidigare varit vadå, 10-15 öre/kwh så rimligen bör dom här elpriserna slå stenhårt mot Norrland också där man kanske inte energieffektiviserat lika mycket som i SE4 dels pga. priserna men sen pga. att alla inte har obegränsat med medel för att investera i något som kanske blir viktigt i framtiden.
Som fd norrbottning vill jag påpeka att vid alla större städer i hela fucking norrland räcker det med att åka 20-30 minuter (om ens det) från stan för att köpa en villa med stor tomt för under 3 miljoner. I de flesta städer går det rentutav att hitta villor under miljonen på pendlingsavstånd.
Det gör det generellt inte i resten av Sverige.
Dessutom skulle jag säga att det är så otroligt många i min bekantskapskrets där uppe som sitter kvar på direktverkande el för att elen varit så billig (och värmepumpar är så hemskt fula).
Så missförstå mig rätt. Jag älskar “norrland”. Men de har det rätt bra. Speciellt Norrbotten med sin låga arbetslöshet och höga industrilöner
Jag har haft förmånen att bo i Kiruna, Arvidsjaur och Boden, bor nu i “mellan” stad i Skåne, det känns som om vi jämför landsändar med varandra, när problemet är att S, MP, C samt VPK skapat en situation som ingen av oss velat ha- i alla lägen skall de avkrävas ansvaret för denna soppan. Sedan att sittande regering ger tillbaka oss våra pengar visar för mig att systemet är dubbelt tokigt-sänk skatterna så kan man själv bättre klara sig-varför alltid denna behandling av oss skattebetalare som boskap? Jag kommer givetvis ta emot mina egna pengar när de faller ut, dock så är jag inte drabbad då mitt pris är låst på 70 öre med allt (jo-hade flyt med den låsningen..) och i princip så behöver jag inte göra någon besparing från förra året- trots det har jag de facto gjort det med solceller installerade och andra åtgärder.
–
Vi som befolkning kan inte stillatigande acceptera vad politikerna håller på med, i bästa fall är de intresserade av sina områden och i sämsta fall är de aktivister inom dem-aktivister vet vi ju alla att de är något svagbegåvade med konsekvensanalyser.
–
Det är flera områden som måste det måste tas tag i -brottslighet, försvar, beredskap, elförsörjningen det finns givetvis flera, men att ha lågt pris på el bygger landets konkurrenskraft via våra företag, sedan får vi väl göra lite som Danmark och meddela en klagande part inom EU -Jaja, for faen… Vem vet ett vinnande koncept kan vara att bli en mkt större energiexportör till andra länder inom EU-för elbehovet kommer inte minska, däremot kommer vå konkurrenskraft minska med ökade elpriser och mindre jobb som följd=mindre välfärd.
Nu publicerar expressen.se en låst artikel där ekononiforskare Elisabeth Lindberg menar att det inte hjälper att höja räntorna, att det slår brett och att inflationsmålet kanske måste justeras. Hon nämner också att räntehöjningarna kommer till ett pris.
Är detta ett tecken på att forskarkåren börjar tröttna? Står näringslivet bakom? Kommer vi se konstant ränta eller räntesänkningar nu?
Inte i närtid. Inte så länge som en iphone enligt riksbanken kostar 5000kr och att det tydligen magiskt blir billig energi i Tyskland om vi dödar den svenska ekonomin.
Vi har stagflation att se fram emot tyvärr.
Jag har tidigare undrat över inflationens olika delar, utbud, efterfrågan, importerad, etc respektive på vilken del av inflationens orsaker har höjd ränta någon effekt ?
@vvv
Jerome Powell var i Stockholm med följande budskap: obekväma beslut måste fattas.
https://www.di.se/nyheter/powell-beslut-maste-fattas-som-inte-ar-bekvama/
Riksbankernas beteende ligger bakom hela den här krisen. Man vet vad man gör.
Inflationen beror främst på de ökade energipriserna, att öka räntorna får således endast stopp på konsumtionen vilket endast påverkar konjunkturen i negativ riktning. Men folk behöver fortfarande ta sig till jobbet, värma sina hem och de produkter som fortfarande tillverkas kräver transporter.
Allt annat krymper. Uteslutande på grund av miljöpartiets politik. Var så god skölj.
Jag hittade just en underbar artikel (reklamlänk från msn nyheter) till sajten Svenska Nyheter, där man på underbart tacky maskinöversatt svenska stolt proklamerar att Kinas centralbank nu släppt en officiell kryptovaluta, e-Yuan som är tillgänglig i Sverige.
Enligt Wired och Reuters skall det faktiskt finnas en elektronisk RMB. Undrar om detta kommer att bli något?
Försök gärna hitta artikeln (länkar inte här) för språket får er att ramla av stolen av skratt.
Kommer det snart en e-krona och en e-Euro? Lite ökad övervakning får ju staten på köpet.
Pratade med en kompis som bor i ett hus med luftburen el, de ligger ok till med förbrukningen och kostnad pga. låst elavtal men ska konvertera värmesystemet i framtiden. Tittade på ett liknade hus i området förut och de förbrukar 25,000 kWh/år.
november/december hade likvärdig förbrukning, december blev 1500 kr dyrare och det var enbart pga. fasta avgifter som ökade.
Luftburen el?
Think this means el element vid golvet or something similar. So “direct el”.
For our house (2 pans villa 150 kvm) we were using 23/25,000 kwh per year when we had “direct el”. Now, with our big Bosch Värmepump, solar panels and wood stove, we are down to about 9,000 kwh per year.
Sånt som N. Tesla pysslade med 🙂
Nivån skulle ligga kvar på 75öre/kWh enligt pressträffen. Så för SE3 med 200öre/kWh i spotmedel nov-dec blir det alltså stöd på 125öre/kWh för förbrukningen under samma period?
https://www.di.se/live/ingves-harda-ord-politikernas-fel-att-bopriserna-rasar/
Ingves vevar friskt. Det är absolut inte hans fel att det är kris på bomarknaden. Det måste alla komma ihåg. Att när riksbanken går till minusränta i högkonjuktur då är det inte meningen att bolåntagare ska få låna billigt och att bopriserna skjuter i höjden.
Minusränta fanns väl inte som ett begrepp innan det introducerades och Sverige hade väl lägst och längst minursänta av alla, eller bland de värsta i klassen?
https://www.cnbc.com/2023/01/11/sweden-is-facing-its-day-of-reckoning-as-house-prices-plummet.html
Är inte direkt Ingves fel, han skiter i bomarknaden då det inte är hans jobb. Det är ändå Andreas Carlssons jobb.
Reformer hade behövt skett redan tidigare, hur är det exempelvis rimligt att det enda reella alternativet under Dalälven är att köpa sig en bostad? Lokala bostadskön här i stan är minst 12 år för en trea – med begränsningen att du först kan ställa dig i bostadskö vid 18 års ålder.
Vad jag ofta tycker saknas i diskussionen är att vi har blivit drygt en miljon fler invånare under det senaste decenniet. Nu killgissar jag bara, men förmodar att det har jagat på bostadspriserna med.
efterfrågan driver priset men du kan inte ta ut ett högre pris än vad marknaden kan betala.
Med minusränta kastar riksbanken in nya pengar i systemet där det plötsligt kostar pengar för stora banker att hålla dem på konto och mellanskillnaden på att låna ut blir väldigt lönsam. Det har drivit på utlåningen och Ingves har varit helt delaktig i det.
Klart den gör, Supply and demand är grundstenen. Däremot tycker jag du ser det åt helt fel håll – en bieffekt av att Ingves har försökt hålla inflationen på 2% med hjälp av låga räntor är att bostadspriserna har skjutit iväg. Men är det hans fel? Nej. Ingves har inget med bostadspolitiken att göra, iallafall i dagsläget. Vill man få förändring på det så bör man ändra RB:s uppdrag.
Ingves har gång på gång påpekat problemen med den höga belåningen, har någon lystnat? Nej. Då det ligger i politikernas intresse att bli omvalda. Vi har fått några tafatta lösningar med 3.5ggr bruttoinkomst osv, men har det hjälpt? Nej.
Nu börjar jag känna mig lite tjatig och detta är inte på något som helst sätt riktat till dig DP. Men vi behöver få en bolånereform.
Helt jävla orimligt att vi har så korta bindningstider på våra bostadslån, Raka 30-åriga lån hade varit helt perfekt.
Vi tycker olika om skuldfrågan helt klart. Att begära att privatpersoner inte lånar pengar samtidigt som man gör marknaden beroende av lån är bara ett sätt att skjuta ifrån sig skulden.
Förutom långa löptider, hade det också varit önskvärt med åtgärder som premierar sparande, oavsett om det sker genom bankkonto, penningplaceringar eller amorteringar. Ränteavdragen för bolån måste helt bort.
De nya invånarna har sällan pengar till att köpa en bostad; i många fall har de inte ens pengar till hyran, utan det blir socialen som får stå för uppehället.
Men i och med att så många annars tillgängliga hyresrätter fylls med importerade socialfall, så är det klart att svenskarna får finna sig i att köpa en bostad. Dessutom drivs nog priserna uppåt pga white flight från oattraktiva områden.
Hur var det nu, du var inte rasist, eller?
Det finns inget rasistiskt att konstatera att ett flertal av de nya invånarna saknar förmåga att försörja sig, ej heller att de hamnar i hyreslägenheter som annars hade funnits tillgängliga för svenskar.
Att troll som du ständigt skriker rasist om alla som de inte håller med, gör bara att ordet tappar sitt värde. De sanna rasisterna i Sverige hittas dessutom bland de olika osvenska folkgrupperna, som inte tycker om varandra, liksom i socialdemokratin, som inte förmår bekämpa antisemitismen i de egna leden.
“If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.”
En hel tråd och det blir direkt bråk mellan SE1/2 och SE3/4, Höger-vänster i politiken och husägare mot icke husägare.
Lösningar diskuteras sällan och ofta får vi höra de som har låga kostnader och allt kryddat med lite “skyll er själva”.
Husägarna är ju det minsta problemet, nedlagd industri och matproduktion är väl det allvarliga här?
Att Sverige förlorat sin konkurrensfördel gentemot världen på två år, själva definitionen av att dra undan mattan.
Man förenklar genom att skylla allt på MP och kärnkraften, till och med en elunderklass som jag kan se att prissättningen och efterfrågan från Europa driver upp priset. Vad härligt att man gjort elräkningen mot kund beroende av vad som händer i Portugal, smart, speciellt när den kan gå upp eller ned med 1000% och när den är som högst är en halv medelinkomst.
Det som aldrig diskuteras är fjärrvärme, som är ett alternativt uppvärmning som inte belastar befintlig elproduktion, där 80% av flerbostadshus/större hus är uppkopplade och 20% av mindre hus samt har kostnader på vadå, 40öre/kwh?
Tills vi har ett fungerande alternativ hade jag satsat på dom, inte på att bygga ut men att koppla upp fler kunder för det finns redundans fortfarande pga. det aldrig trendat, har ansetts lite tråkigt.
Förmodligen för att lobbyn varit i vind och solkraft.
Alla som inte kan koppla upp sig mot fjärrvärme borde få ett lågräntelån för energieffektivisering, bergvärme eller vad som nu passar huset i fråga. Bättre det än att man bränner allt på skyhöga elräkningar.
Kraschad konsumtion glömde jag. Tror inte julhandeln blev speciellt livlig när alla sparade för högsta elpriserna ever nu i vinter.
Problemet som du missar Johan är att många inte nödvändigtvis vill få det bättre, de vill att andra ska få det sämre. Det svenskaste som finns är ju ändå att hata på alla som har det bättre i sin närhet. Därav dessa eviga diskussioner kring bostäder och elstöd.
Tycker det säger rätt mycket om personen – vissa vill se frihyressättning – a.k.a problem för de med de lägsta inkomsterna, andra vill se radikalt minskade bostadspriser – a.k.a problem för de med lån. Vissa vill bara se att alla får det sämre, för då kan man må bättre själv över sin pissiga situation, till dessa rekommenderar jag terapi.
I slutet av dagen är det inget problem för många av oss att pröjsa ett par lakan mer i elräkning eller att den fiktiva värderingen på kåken går ner, problemet är ifall industrin tröttnar och flyttar – då sitter vi mäktigt i skiten. Spelar ingen roll om du arbetar på OBOS eller Länsstyrelsen då, drar musklerna i ekonomin då är det tjingeling med allt som heter något annat än odling av potatis.
Skadeglädjen är den enda sanna glädjen heter det väl.
Visst talar alla lite i egen sak och jag blir som livligast med elpriset och sover mig igenom huspriser och räntor inläggen men att bli lycklig när andra bli olyckliga är ett särdrag jag finner intressant 😀
Förstår inte detta med att SE1 och 2 ska omfattas av stödet. Förra vintern hade de oförändrat elpris och fick ändå ta del av stödet som egentligen bara rörde SE 3 och 4. Nu när elpriset blev högre, ska de ha stöd direkt.
Borde inte rättvisan säga att de redan fått det?
Kan bara hålla med. Det så kallade bidraget förra vintern var ju helt otroligt skevt.
Varför i helvete drar man inte bort momsen med 99% som Danmark har gjort, så det slår mer rättvist och mindre komplexitet.
En sak kan man konstatera och det är att oavsett vad som händer så sitter guldbyxorna säkert på norrmännen. De kör sin vattenkraft för fullt på dagarna och exporterat till oss, kontinenten och UK. På natten drar de ner och importerar billig el från oss. Kan tänka mig att de har en snittinkomst per kwh som ligger dubbelt över Sveriges. Samtidigt är vår vattenkraft inlåst i Norr med undermålig överföringskapacitet söderut.
Varför kallas det -stöd- när det är våra egna pengar vi får tillbaka?
Jag tycker dom skulle ha nollat momsen för Dec-Feb, det hade varit det absolut schysstaste och mest rättvisa för då går det direkt på egen konsumtion.
Man borde kalla det för en återbäring kanske.
Är det då på grund av elbrist inom Sverige vi har höga priser? Är det verkligen sant?
Varför har vi i så fall höga elpriser samtidigt som vi exporterar flera GW?
Varför är priset till svenska konsumenter beroende av exportpriset? Behöver det vara så? Varför?
Vad skulle hända med elpriset om de större kablarna mellan Sverige och övriga länder havererade?
Om en desperat småhusägare med för många barn och begynnande håravfall råkade köra släpankare med den lånade segelbåten precis över kabeln?
Det vore att ’ta ansvar’!
Marknaden är svaret i kombination med svaga eller korrupta politiker sedan lång tid tillbaka.
“Varför har vi i så fall höga elpriser samtidigt som vi exporterar flera GW?”
1. Vi har ett stort överskott i norra Sverige. Det är detta vi exporterar, ffa till Finland. SE4 har Europas största obalans! dvs den minsta produktionskapaciteten i förhållande till områdets el-behov.
2. Även under dygnet och under året är exporten ojämn. Den är stor under nätterna och under de varma månaderna då vårt el-behov är lågt. Men det hjälper inte kalla vinterdagar då behovet är stort, för el går inte att lagra utan priset skjuter i höjden. Särskilt om elsystemet har mycket solel och vindel, för solstrålningen är då minimal och det är ofta vindstilla vid köldknäppar.
3. Vi har byggt flera kablar till andra länder, t ex Danmark och Tyskland. Därför får vi numera in de höga elpriserna i dessa länder i SE4 och SE3. Det är de svenska elkonsumenterna som stått för mycket av kostnaderna för dessa kablar. Det är “tacken” vi nu får.
1. I skrivande stund kan man på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ se att Sverige exporterar 900 MW från SE1, 0 MW från SE2, 14 MW från SE3 och knappt 3000 MW från SE4, så det påståendet stämmer inte. Det är ett återkommande mönster att SE4 har störst export. Samtidigt är elpriset högst i SE4 med 1,16 kr/kWh exklusive allt.
Jo, det stämmer. Strömmen som SE4 exporterar (3.000 MW i ditt exempel) produceras inte där utan i andra elområden. “Importen” från SE3 är f n över 4.000 MW. Så SE4 har inget eget överskott på el att exportera.
Elområdet och dess större ledningar är bara en “genomfartsväg” för exporten från ffa SE1 & 2 till ffa Danmark Tyskland.
Känns tryggt att kunniga E Busch rattar strömbrytarna.
Är serverhallarna som AWS och Facebook berättigade till elstöd?
En orsak att nätavgifterna höjs så mycket är att Sverige byggt ut vindkraften så mycket.
Vindkraften kräver ju mycket större nät, och nätet utnyttjas dåligt pga av det blåser så ojämnt, vilket dessutom ger större el-förluster än vid jämn överföring. Kostnaden för dessa större el-förluster och dåligt utnyttjade stora elnät tvingas vi elkonsumenter betala med högre nätavgifter.
Det finns en orsak till att Danmark och Tyskland som har mycket vindkraft har Europas högsta el-priser.
Kom ihåg det vi fick lära oss i skolan, att effektförlusten inte ökar linjärt utan med kvadraten. Att P=RI2, där P är effekten, R motståndet och I2 strömstyrkan i kvadrat. Alltså är det bättre att överföra 2kWh jämnt under en timme än att under halva tiden göra det med 1 kW och under den andra halvan med 3 kW (1+9=10/2=5% förlustenheter mot 4% vid jämn överföring).
Ryckigheten i vindkraftens produktion leder därför till större elförluster och därmed högre kostnader, vilket nätbolagen för vidare till elkonsumenterna.
On topic, som kom upp i mitt fb-flöde:
“För att klara elräkningarna i vinter har vi installerat en blandare med bara kallt vatten i badrummet. En så kallad Buschkabin.” 😅