Börserna är osäkra nu under onsdagsmorgonen i de asiatiska tidszonerna. Valueguard rapporterar om fortsatt stora fall för bostadspriserna, även om Stockholm är relativt förskonat och det går sämst för Malmö. Guldpriset sticker iväg till sin högsta nivå på några månader.
Stockholmsbörsen fortsatte backa under tisdagen och OMXS30 stängde på -0.56% medan OMXSPI gick -0.67%. Den svenska kronan försvagas marginellt mot dollarn till 10:44 SEK och euron går på 11:07 SEK. Guldpriset rycker iväg till hela 609:- SEK per gram, vilket är den högsta nivån sedan början av oktober. Återstår att se om priset vänder ner igen från denna nivån eller om det är början på en ny uppåtrörelse. Guld ska traditionellt gå starkt över tiden vid hög inflation, även om det är ett något förenklat sätt att se på det. De senaste tjugo åren har guldet iaf slagit inflationen även om man sedan kan bråka om att det alltid finns bättre investeringar, men det gäller all backtrading. Högre pris än så här har vi i princip inte sett sedan Rysslands anfall mot Ukraina i februari, så det kan finnas ett motstånd här när man väger samman valuta och guldpris i dollar.
På tal om teknisk analys så är det en bit kvar till stödet i OMXS30 och OMXSPI, så börsen kan fortsätta ner, men som alltid så om det inte går ner går det upp.
I USA var börserna nästan oförändrade. S&P-500 gick +0.10% eller gränsen för min oförändrad och Nasdaq 100 gick -0.11% eller precis nedanför gränsen och backade således. Tesla kraschar vidare med -8.05% trots att Elon Musk nu sagt att han ska sluta som VD på Twitter så fort han hittar någon dum nog att vilja ta över som VD. Han tänker dock stanna kvar som CTO, vilket kanske inte var beskedet som Teslas aktieägare ville höra.
I de asiatiska tidszonerna är det osäkert och blandat under morgonen.
I skrivande stund är ASX 200 +1.23%, Hang Seng +0.09%, KOSPI -0.25%, Nikkei 225 -0.63% och Straits Times -0.20%.
Valueguard rapporterade idag de kvalitetsjusterade bostadspriserna för november, och priserna backade förstås även om senaste räntehöjningen inte är fullt med i statistiken.
Nedgångarna var lägst i Stockholm med -0.4% för bostadsrätter och -1.0% för villor.
I Göteborg backade lägenheterna med -2.2% och villorna med -1.7%.
I Malmö var särskilt raset för villor värre. -1.8% för lägenheter och hela -4.0% för villor.
Notera att detta handlar om kommunerna och inte storstadsområdena.
Samlingstermen mellanstora svenska städer som inkluderar kommuner med 50 000 eller fler invånare om jag minns rätt gick -1.5% för både villor och lägenheter. Termen säger dock inte så mycket, för ingen är ute efter en bostad i en generell mellanstor stad. Totalt gick lägenheter -1.1% och villor -1.6% i hela landet och hela bostadsprisindexet gick -1.1%. Det är dock rätt normalt att bostadspriserna backar i november, så man ska inte läsa in så mycket i detta.
Preliminärt föll lägenhetspriserna med -0.1% i Stockholm och steg med +0.3% i Göteborg under decembers första halva skriver Valueguard, så räntehöjningen verkar varit inprisad. December är dock en månad som normalt har små volymer tror jag.
Min egen kommentar är att prisrasen sett till inflation, ränta och energipriser är förvånansvärt små, men jag ponduspostulerar att detta beror på att de flesta objekt helt enkelt är osäljbara till begärt pris och de affärer som görs förhållandevis ofta handlar om speciella objekt och omständigheter. Historiskt har inte prisstatistiken korrekt avspeglat vad folk är beredda att betala vid prisfall, då volymerna sålda objekt faller stort vid prisnedgångar.
Exempelvis föll bostadspriserna på enskilda objekt betydligt mer under 90-talskrisen, upp till så mycket som 100% och att lägenheter gavs bort mot att någon tog över att betala medlemsavgiften i BRF:en, men statistiken visar inte detta. Jag var med, och det går att se verkligheten från den tiden om man tittar på bostadsannonserna i tidningarnas arkiv och även samkör på något vis med att det inte gick att sälja till de priserna.
72 kommentarer
Att priserna på bostäder faller nästan fritt har jag upplevt på nära håll.
Jag sålde ett av mina hus i Gbg strax efter nyår för 6.0.
Väldigt nära Boolis värdering.
Nu är Boolis värdering för samma kåk nere på 4.95.
Jag har tre nära bekanta som köpt nytt under våren, men som inte får sålt sin gamla bostad.
Köpare och säljare är inte i balans ännu.
Vi har en ny verklighet och det är svårt att acceptera för många.
Nu upplever vi bostadsbubblan som många andra länder gått igenom långt tidigare än oss.
Det är intressanta tider och till våren kan det vara dags att titta efter klipp på mer än bara bostäder.
Fick igenom vår bostadsaffär men på en betydligt lägre nivå än var den påbörjades. En miljon ner i köp och beroende på om man jämför med grannen eller vad vi förväntade oss en miljon/halv miljon ner i försäljning. Det har inte sålts något i mitt område sedan dess och våra priser har inte publicerats. Mycket nyproduktion som markant sänkt sina priser och en del nyproduktion som är till salu ett år efter köp.
Jag instämmer med tidigare talare och Lars ponduspostulering. Förvisso har jag bara anekdot att backa upp det med, att den lokala bostadsmarknaden där jag bor är nästan helt fryst. I medelstor stad dör jag bor hålls prisstatistiken uppe av att det knappt görs några fastighetsaffärer nu.
Samma här, helt dött på hemnet iaf.
Ja, att objekt inte säljs syns väldigt tydligt i Malmö. För >1 år sedan hann man inte ens gå på visning i Gamla Staden eller på Limhamn – det budades hejvilt utan att folk ens sett objekten. Idag ligger objekt ute i flera månader utan något som helst intresse. Så kvickt det kan vända!
Kan ju köra min anekdot från 1997 när jag hade köpt villa och skulle sälja lägenheten. Tre personer tittade på lägenheten (vid Liseberg, inne på gården, balkong i söderläge, högst upp i huset med hiss så en av de mest attraktiva i BRF:en) på tre månader. Den sista lade ett skambud 10% under begärt pris och fick den. Totalt -45% i pris 1992 – 1997. Dock småpengar relativt sett, då handlade det om 100 000-tals kronor, idag om miljontals.
En i bekantskapskretsens pappa köpte lägenhet på Fridhemsplan 91.
Den var värd 25% av inköpspriset 92.
Det tog 10 år innan den gick över inköpspris.
Och sen tredubblades den i värde på typ 5 år efter 2003
Just nu lider vi ju av julkoman, när folk smält maten efter trettondagen eller lagom till sportlovet brukar marknaden komma igång igen.
Framåt påsk brukar det vara fullt ångtryck i maskin så de priserna blir intressanta och sätter tonen för nästa år.
Kan såklart inte släppa mitt gamla område i Bromma, i våras var toppen nådd och någon fick 17.5mnkr för sin villa. Sen droppade det ganska omgående till 11.5-13mnkr, det såldes en del i Augusti..
Under hösten har det varit dåligt med objekt ute som sig bör, vi lär nog se i Januari vartåt det barkar men med högre räntor, elpriser, och kommande ökande arbetslöshet bör det inte gå upp i allafall.
17.5->11.5 är 35% ned. Förutom att det är sex mille. Drabbar ingen fattig heter det kanske. Men aj.
Jo den som fick 11.5mnkr en månad eller så senare var mycket besviken över att han inte snabbat på med försäljningen.
Man bör kanske skicka en tanke till den looser som köpte för 17,5 också. Hoppas de får en varm och fin jul trots allt🎅🏻
Ja har funderat en del på hur det måste kännas..
“Vi köpte för att bo.”
Stämmer väl. Ser hus i Bromma som nu går för 15 msek som tidigare klättrade över 20 msek.
Förr (ett år sedan) hette det att bostadsmarknaden var överhettad och nu iskall, jag skulle vilja säga att den kanske börjar bli lagom fisljummen.
Har från rätt säkra källor att konsulterna (civilingenjör stora som små) sneglar oroligt mot 2023 och i vart fall inte nyanställer mycket.
Vi får se K1 men dom brukar kunna vara snabba att varsla när dom känner att orderboken är tunn, har kontakt med ett tiotal olika som beställare, vi får se vart 2023 tar oss.
Ska bli spännande att se på sikt hur det här ska hanteras, en förlust på handpenning är ju en sak. Men att brösta en mille i blanco är ju inget man gör i en handvändning.
Ni som är smartare än mig. Kan jag få en eli5 på varför det är big no no på att de svenska lönerna ska hänga med inflationen, medans det tydligen är helt okej med stora löneökningar i både Tyskland och England? Förstår att vi är extremt exportkänsliga, men med egen valuta så är det ju ändå mest ett spel för galleriet.
Kan iaf glädjas med att jag inte direkt ser någon minskning av LinkedInmeddelanden, mjukvaruutveckling verkar fortfarande tuffa på.
Sorry Johan, den där posten hamnade helt fel 🙂
Du fick många svar 👍😀
Om lönerna hänger med spär det bara på inflationen, det långsiktigt bästa för löntagarna är att vara återhållsamma med löneökningarna. Svenska fackföreningar är betydligt mer medvetna om detta än i andra länder.
Jag arbetar med mjukvaruutveckling på ett större verkstadsföretag i Göteborg, och min bild är att det går inte att få tag i drivna mjukvaruutvecklare.
Visst, det går att få tag i folk, men inte de där som själva organiserar arbetet, prioriterar och får jobbet gjort. I stället öser man in stora kvantiteter medelmåttor.
Detta lär sätta spår i ökad lönedifferentieting framöver. De som är duktiga kommer alltid att ha jobb.
Börjar väl redan synas. Även om lönerna är sjuka:
Medelmåtta inom IT som kanske dyker upp på jobbet1 dag i veckan: 45-50.000
Den som driver saker självständigt: 60+
I både Nacka kommun och Norrtälje hade politikerna inga problem med att höja sina löner lååååååååååångt över 2% så gissar att detta är ett regionalt fenomen som bara gäller utanför kommunhusets tomtgräns.
Trelleborg!
Har flera bekanta med eget företag som mjölkat ut allt det som de kunnat som konsult (inom IT)
Just nu letar alla jobb då de blivit av eller blir av med uppdragen då bolaget antingen rektryterat eller dragit ner på initiativ.
Min gissning är att arbetslösheten kommer börja synas.
Jag ser samma utveckling, vi tecknade korta ramavtal i höstas på 12 månader med föresatsen att det kommer gå ner i konsultbranschen. Konsultbolagen var jäkligt sugna att teckna 3 års avtal och erbjöd till och med fasta priser över 3 år utan indexeringar om vi accepterade och rabatter jag sällan ser om vi kunde ställa volymgarantier så något kokar här.
Det kommer sannolikt att vara nedgång under hela 2023. Svårt att se att problem i ekonomin går över innan kriget är över. Även om såklart alla låtsas att det bara är vanlig lågkonjunktur på gång så finns det ett krig i bakgrunden.
När vi ett år in i framtiden utvärderar så kommer det sannolikt visa sig att priserna är ner någonstans 50-60% jämfört med toppen. Det kommer dock inte gå ner mer än 60% såvida inte kriget sprider sig. Sprider sig kriget så är miljon nedgång på en fastighet bland de relativt minsta problemen.
Spännande frågeställning, jag håller med dig och tror på en nedgång under 2023, om än inte lika drastisk. Däremot är jag skeptisk till vad den beror på. Så länge kriget inte sprider sig så tror jag inte marknaden påverkas något speciellt, oro är en drivande faktor. Men det har liksom redan skett, folk dör – påverkar inte marknaden mer imorgon än vad den gör idag. Sålänge inte surmulen får för sig att eskalera, men som du säger då är inte ekonomi eller bostad det största problemet – likt muslimerna säger jag insh allah på den.
Vad som bör påverka är snarare vad som händer med IRA(förövrigt ett fantastiskt namn på en act, fuck the english.) och den europeiska motsvarigheten. Kommer tillräckligt mycket industri hämtas hem till väst? isåfall får vi ju vänja oss med en högre inflation, men då kommer lönerna börja följa med, däremot med en högre normalränta. Skulle det här mynna ut i en mea culpa från Xi Ping och att Kina återigen börjar prodda hela världen så är vi ju back i ground zero.
Jag kanske är naiv och långt ifrån tillräckligt klok för att förstå mig på sånt här, men vad har vi egentligen gjort aktivt för att hamna i den här inflationen? Löses deadlocksen upp så sitter vi ju i samma sits igen – sjunkande ränta och en fest som aldrig verkar ta slut. Länge leve kapitalismen.
Det här löser sig inte snart. Resten av 20-talet är förlorat och får användas till att städa ekonomin.
Mitt tips är att mycket tillverkning tas hem från Asien och placeras i forna ötstländer.
Troligen kommer äldre personal i väst erbjudas anställning som överrockar för att få ordning på produktionen de sista åren innan pensionen så man kan recycla deras kompetens. Tills östeuropeerna står på egna ben.
Vi har sett detta med Kina. 2000-2015 var det oerhört mycket personal på plats, nu är de självgående.
Innan jag börjar svara på det där måste vi först landa i vad du menar med tillverkning?
Halvledare? Solceller? Batterier? Mjo, mycket möjligt.
USB-Kablar? Glasögon? Mobiltelefoner? Njae, skeptisk till det.
Det är helt enkelt marknadens lag, produkter kommer produceras där det är billigast – det är inte så att det är speciellt billigt att producera i Lettland, produktionen kommer ligga kvar i Asien.
Med tillverkning menar jag tillverkning. Nordafrika börjar bli intressant även om det är många kvalitetsproblem. Ukraina gör kablage och annat som kräver mycket handarbete. Även utveckling av mjukvara går bra i Ukraina.
Rumänien och Tjeckien är redan stora inom elektronikproduktion, Slovakien har potential. Sedan har vi Moldavien även om säkerhetsproblem måste lösas.
Jag pratar inte om Baltikum utan om billigare ställen. Sedan är det en fråga om vad säkerhet är värt. Men t ex Kina är inte längre särskilt billigt att tillverka I plus att du har en massa regler om lokalt innehåll.
Jag tror Rumänien, Slovakien och Moldavien kommer se tillväxt.
Krävs det mycket handpåläggning så finns det många länder inom europa som har lägre löner än de kinesiska. Det handlar där mer om att det inte finns stödjande strukturer runtomkring, och ingen vill ju vara först i att investera stora pengar i sådant som får anses ha relativt stor risk och dålig payoff.
Även bulgarien kan sättas på listan över möjliga tillväxtländer, väldigt låga löner där så fort man kommer mer än 30min ifrån Sofia – och skulle tro detsamma gäller de andra större städerna vid kusten.
@ANDMAR – Det löser man med stats- och EU – bidrag. Bryssel är jätteglada för industriell utveckling i C-laget av EU-länderna. Investeringarna får du betalda om du bara visar att det blir jobb.
Beskriver Valuegard någon skillnad mellan innerstad och icke-innerstad?
Nej, det kvalitetsjusterar.
Japp marknaden har fryst och folk vägrar släppa objekten billigare ( förutom oftast de som ägt den längre och har låg skuldsättning
Men 2023 då kommer det riktiga lågkonjunkturen,
Många större byggbolag som
Tidigare enbart tagit större projekt har nu börjat konkurrera om de lite mindre ( har jag hört) så fler fajtas om jobben
Om januari brukar va fattigmånad så kan jag bara tänka mig vad det blir januari 2023, lider me alla som varit tvungna att ta lån ensamstående som pga låg räntepolitik gjort att man inte haft något val för att få någon stans att bo som
Inte kan få ekonomi gå runt och inte kan sälja med förlust = bostadslös får inga lån eller har kvar kontantinsatsen,
Årets julklapp lär iallafall inte bli ett spa bad
Jo December och Januari elräkning är det nog suicidvarning på för de som ligger på gränsen.
Elbolagens kundtjänster borde få styrning här för vad dom säger och inte säger kan släcka ett liv.
DN hade en artikelserie om psykisk ohälsa för några veckor sedan. En artikel handlade om Kronofogdens arbete – där det som sig bör – ingick en liten faktaruta med statistik. Under 2021 fick personal hos Kronofogden ta emot 279 självmordshot via telefon. I samband med förrättningar och avhysningar hittades 24 personer döda i sina egna hem.
Det känns riktigt obehagligt att fundera på hur det kommer att utveckla sig framöver.
Detta är väldigt frustrerande för mig som letar hus. Säljarna vägrar acceptera det nya prisläget och mäklarna blir smått aggressiva när de får skambud (som är helt rimliga och därmed Inga skambud).
Jag har frågat mäklare på flera objekt om hur säljarna ställer sig till nivå X. Mäklaren läxar upp om att det är HELT orimligt att förvänta sig sådana nivåer. Några veckor senare är det bud på de nivåer som ligger och huset säljs för det priset alternativt tas bort från marknaden.
De som säljer är ofta pensionärer som skiter I om de gör 7 eller 9 msek I vinst. Folk i 40-50 års åldern däremot ska prompt ha det de skulle fått i vintras.
EXAKT min upplevelse
Köp inte än. Det ska ner 10% till. Minst
Jo men risken är ju att ingen säljer utan trycker vidare i kåken och försöker vänta ut det hela (som kommer ta åratal men Stockholmare man pratar med tror att uppgången kommer igång väldigt snart)
Man ska _aldrig_ försöka time’a en marknad… Det har gått ned, köp om du kan, till en nivå som gör att du har marginaler för höga räntor och de förväntade energikostnaderna för huset (och buffert för allt som KOMMER gå fel, det är ett hus, saker går alltid fel).
Många som fortfarande befinner sig i förnekelsefasen. Så länge man inte säljer, utan bor kvar där man bor, så kan man upprätthålla den framgångsrika fasaden.
Precis så
Eller ”budgivning pågår”
Förmodligen ordentligt skambud men vill inte visa vilket pris
Mäklarna är pressade både pga låg lön och provisionsbaserad och även de har lån och ökad ränta, samt press från spekulanter som ”inte tycker de gör tillräckligt bra jobb
Leta efter dödsbon, eller ägare som bott länge där finns chansen just nu till bättre pris
Mot ”generation blanco lån” 30-50 taggarna krävs kronofogdens försäljningar, folk kan inte sälja under en viss nivå pga inga pengar till ev nästa boende
Frågan är vad som
Händer hur länge de kommer sega på innan de inser fakta
Men under 2023 kommer det välla ut nyproduktion som är helt osäljbara
Sveriges Radios podd Plånboken från 14 dec. handlar bl.a om elpriser och huspriser.
90 tal, kris med mera. Det var då mäklarna tog över. På 80 var mäklare onödiga, mina köp o sälj av BRF gjordes utan. Sålde på annons i SDS 1988, varannan spekulant i på telefonen var mäklare som ville ta över, men sålde själv. Sålde åter 90 strax innan kraschen, mäklare på öppet beting, då gick det inte privat längre. I kort, mäklare, onödiga fördyrande mellanhänder. Tre rader i kort annons, gissar att dagspressen gillade mäklarnas bilagor med färgbilder bättre. Ett kort fönster för cellulosa media, nu är det hemnet o marketplace. Mäklarna är fortfarande onödiga fördyrande mellanhänder.
En mäklare ger dig en illusion av trygghet.
Ja nu är det ju en massa homestaging, uppljusade bilder och hemnetknarkande. Kunderna förväntar sig nog en leende, professionell mäklare i kostym eller dräkt på visningarna, annars blir de misstänksamma och undrar om det är något skumt med alltihop. Men jag tror nog att flertalet bostadsrätter på den tiden också såldes via mäklare, även om jag köpte min första egna lägenhet (90-tal) av en kille som sålde själv.
När nu sämre tider rullar in kommer dock kanske den glättiga ytan att spela mindre roll. Minskad omsättning av objekt kommer också troligen göra mäklarna mer villiga till att gå med på lägre arvoden. De hade tuffa tider på 90-talet. Fortfarande torde dock BRF:er vara en fin affär för dem: Det administrativa arbetet kring försäljningen kan ju inte jämföras med att sälja en fastighet.
Vi gjorde det och gud vad jag ångrade honestylingen…
Jag ser det som att man håller mäklaren på gott humör för han får sin kickback och det är i sammanhanget små pengar.
Men ändå, det är ett tråkigt tecken på idiotifieringen av samhället att det skall krävas lite tacky inredningsdetaljer från IKEA för att sälja en bostad.
För att inte tala om nyrenovering av ytskikt o.dyl. precis innan försäljningen; helt bisarrt att detta drar upp priserna med långt mer än kostnaden för åtgärderna.
Sedan så bestämmer sig de nya ägarna ändå för att måla om alla väggar från äggskalsvitt till pärlemorvitt eller nåt sånt, bara för att det skall kännas “vitt och fräscht”.
Vi målade slitna lister och packade ner en del saker för att få lägenheten visningsmässig. Mäklaren var riktigt nöjd. Vi fick 50% över utgångspris.
Detta var 2015.
Jag vill tacka bostadsbubblan. Som nu inte smäller eller pyser utan ballongen far runt och pruttar ut luften..
Jag sålde på radannons i större dagstidning så sent som 2004 och fick faktiskt mer än vad mäklare fick för likana lgher i samma förening (med skillnaden att de var nyrenoverade vilket min inte var). Jag hade nog årtiondets sämsta timing men hade turen att köparen inte hade internet och enbart följde pappers-media.
Sålde faktiskt lägenheten efter också utan mäklare, via Blocket, 2007, funkade också fint.
Men nu skulle jag inte göra det, finns väl ingen som läser sådana annonser längre.
Finns ju tjänster man kan använda som hjälper till med själva pappersexercisen, så det inte blir några problem där.
En annan sak som mäklare gör är ju att de agerar “mellanhand” för handpenningen, så undviks bråk om det också om affären skulle skita sig.
Verkar ju som man utan större problem även kan lägga ut en annons privat på hemnet t.ex.
Det är anmärkningsvärt att uppgångar i bostadspriser i media generellt ses som något positivt, medan nedgångar ses som negativt.
Det finns ju alltid en köpare och en säljare i varje affär, så lika många kommer att tjäna som förlora på lägre priser. Dessutom är det bra för ekonomin i sin helhet att bostadsmarknaden har realistiska priser som återspeglar det bakomliggande värdet.
Att det är ren spekulation som fått bostadspriserna att barka käpprätt uppåt i många år, ser man på att de även dragit med sig andra slags fastigheter. Skogs- och åkermark har knappast kunnat öka sin potentiella avkastning med flera hundra procent, speciellt inte som granbarkborrarna blir ett allt större problem.
Jo och rätt klen tröst att egna huset ökar i värde när t ex ungarna ska flytta hemifrån och föräldrarna måste pynta in.
För att marknaden ska vara funktionell måste förstagångsköpare finnas och för detta krävs nog en rejäl slakt av priserna.
Dessutom får vi förr eller senare en nyinförd fastighetsskatt; pengarna måste ju in till staten och det är nog lättare att driva igenom boendeskatter än att höja skatterna på arbete.
Om den skatten baseras på taxeringsvärden som liksom tidigare varit kopplade till marknadsvärden på fastigheter i närområdet, så skall vi nog vara glada för fallande priser.
Att man applåderar prisuppgångar handlar väl om att mer nypåhittsde pengar kommer ut i systemet plus att staten tar procent på lagfarter och pantbrev. Ett klassiskt upplägg för kedjebrev.
Såg igår filmen “The big short” vilken rekommenderas alla att se.
Om det blir dyrare så tjänar alla pengar och alla blir glada. Dvs det finns egentligen ingen förlorare. Och sålänge allt går upp så känner sig alla husägare nöjda och belåtna – det kanske kostar en slant mer till banken för huset va svindyrt till att börja med, men vafan, man blir ju rik undertiden?
När det går ner däremot så finns det alltid de som hamnar i kläm. Dels då de som köpte dyrt och helt plötsligt inte är rika längre, men även de som av olika anledningar tvingas sälja och flytta – separationer, arbetslöshet eller vad det nu kan vara. För att inte tala om de som köpte nytt innan prisfallen började och sedan när de skulle sälja det gamla så fick de mycket mindre för sina hus.
Jo, men det finns ju de som hamnar i kläm med stigande priser också. Vem som helst kan ju ta del av uppgång på värdepappersmarknaderna, eftersom t.ex. styckpriset för enskilda aktier är på sådana nivåer att man kan välja hur mycket man vill investera.
Det är lite lättare att placera säg 50000 i värdepapper än att köpa någon procent av en stadsvilla.
Men liksom med andra placeringar, så kan naturligtvis priserna både gå upp och ner på fastigheter. Det är aldrig roligt att göra en dålig affär, men de som kommer att förlora pengar på sina bostäder de kommande åren är knappast mer beklagansvärda än den som förlorat pengar på börsen.
Fråga till bloggarn (eller vem som vet): När du pratat om rörligt timpris kontra timmätning i bloggen har du vid några tillfällen nämnt att förbrukningsschablon för rörligt kan vara till en nackdel rent kostnadsmässigt. Kanske jag som tolkat fel men att den viktar förbrukningen till högkostnadstid.
Vid normala elpriser har jag fått samma intryck. Startade med timpris för ett år sen och fick med minimala åtgärder 10% billigare än rörligt elpris.
Men när priserna ser ut som nu verkar det inte stämma. Förutom att jag har gjort fler anpassningar för att styra förbrukning till lågpristid så har jag även installerat solpaneler(ger i princip ingenting sen november så de påverkar inte) och batteri. Trots det ligger jag ändå bara ca 10% billigare än rörligt. Styr nu runt 80% av förbrukningen till lågpristid mot ca 60 % innan batteri och mina ytterligare anpassningar.
Någon som märkt samma fenomen?
Ju högre pris, desto mindre procentuell besparing. När elen varierar mellan 50 öre och 150 öre är prisskillnaden 200%. När den varierar mellan 300 öre och 450 öre är prisskillnaden bara 50% även om differensen och den verkliga besparingen är lika stor. Därav gör högre elpriser att du procentuellt inte ser ut att spara lika mycket, men i pengar gör du antagligen det. Typ.
Mjo kanske. Men tycker det ser ut som att om jag inte hade vidtagit de extra åtgärderna jag gjort så hade jag nog hamnat på typ samma pris med timpris.
Med 80% av förbrukningen på lågpris så ligger jag 44 öre billigare/kWh än rörligt enligt greenly. Mitt snittpris 400 öre och enligt Greenly är rörliga elpriset hitintills i december 444 öre.
Priserna anges inklusive moms på greenly
Är nog så att de höga timpriserna knappt gör det värt besväret med timpris just nu. Första veckan av december låg jag ca 25 % billigare. Sen när kylan kom minskade differensen.
På plussidan så producerar solpanelerna sina första watt sen 1:a december!
Ska sluta spamma kommentarsfältet nu 🙂
Men om du “bara” sparar 10% just nu – vad är det i reda pengar? Kan ju mycket väl vara så att du sparar ännu mer kronor än om du har 40% lägre pris än snittet, just för att vi generellt förbrukar mer el när det är kallt?
Dessutom kanske du förlorar pengar på dina batterier – du minskar din försäljning, som sker när priset är som högst, för att minska din förbrukning när priset är som lägst?
44 öre/kWh sparar jag nu kontra rörligt. Så typ 10%. Bloggarn har nog rätt i att differensen mellan låg & högpristid är för liten för att man ska få nån större utväxling.
Nej. Laddar batterierna från elnätet när det är billigt och förbrukar den elen när det är dyrt.
Solpanelerna har hursomhelst bara producerat typ 0,6 kWh i december. Ihållande molntäcke i kombination med is och snö är tydligen dåligt för produktionen.
Inte så konstigt småhus rasar betydligt mer än BRF. Kombinationen småhus i BRF form är nog dock rätt ovanlig. Men faller nog rätt frisk, ifall man nu inte har fjärrvärme d v s. Tänker att det inte är så roligt att betala 8-9k i avgift och betala 2-4M för rätten att bo där. Men jag tänker säkert fel.
I Roslagen gick visst priserna upp nåt kolossalt förra året. Undrar just om priserna går ned mest där.
Bor i exakt sådan, men bra förening, således försvinner en del t.om. innan visning.. Senast för närmare 2.5mkr.
Priserna verkar stabila just här, sett över året, men det är förstås anekdotiskt.
Hyra nästan 7k efter höjning, fjärrvärme, bredband, vatten ingår, elen blev 1800 denna månad.
Sen ska ju pengarna räcka till fru, barn och katt.. kanske de går att leasa ut?