Dags för lite inflation igen. Öresundskraft höjer sina elnätsavgifter med i snitt 43% för sina kunder som främst hittas i Helsingborg. Och Sveriges största hushållsbank Swedbank höjer sina årsavgifter med upp till 72%, som om räntehöjningarna inte var nog.
Öresundskraft skriver i ett utskick till sina elnätkunder att man höjer elnätavgiften med i snitt 43% från årsskiftet, även om det är stora variationer från kund till kund. Kort sagt finns det de som får betydligt mer än 43% i höjning. Orsaken är att bolagets överföringskostnader ökat på grund av elpriserna och att man behöver täcka sina ökade kostnader mot regionalnätägaren E.On.
E.On i sin tur säger till Tidningen Näringslivet att man behöver höja sina nätavgifter med upp till 30% eller mer i lokalnäten, dvs till slutkund.
Jag läste någonstans om att staten på något vis ska sätta ett pristak på elnäthöjningarna, men det skulle avse den rörliga prisdelen per kWh, som därmed förstås kan läggas som en generellt utspridd fast avgift istället. Tyvärr hittar jag ingen länk längre.
En läsare meddelar att Swedbank höjer årsavgiften för bankkort Mastercard från 250:- per år till 300:-, dvs en höjning med 20%. Årsavgiften för Internetbetalningar (bankgiro etc) har tydligen drabbats ännu värre av inflationen och höjs med 72% från 175:- SEK om året till 300:- SEK om året. En avgift som är svår att säga nej till om man typ vill kunna betala sina räkningar, men som inte verkar utsatt för någon Bankprisinspektion, vilket iaf gäller för elnäten.
Så alla tävlar om vem som kan höja sina avgifter mest, och då helst mycket mer än KPI(F)-inflationen, som trots allt bara speglar ett generellt icke-existerande hushålls ökande kostnader.
Bankerna verkar inte tullat på sina marginaler när bolåneräntorna höjts heller, sett till resultaten. Annars kunde man tyckt att de kunde minskat vinsten lite för att hålla tillbaka räntehöjningarna på bolånen något, men istället passar man på när man kan skylla ifrån sig.
16 kommentarer
En del företag tycks försöka passa på att höja sina marginaler, t.ex. matpriser varierar mer än vanligt mellan olika butiker
i vår kommun.
Gå inte på detta, det lönar sig att jämföra!
Nu är det väl inte vare sig bolåneräntor eller avgifter för internetbanker som är det mest stötande med bankoligopolets prissättning, utan de närmast icke-existerande inlåneräntorna och den borttagna servicen, t.ex. i fråga om bankfack eller enstaka kassaärenden.
Bolånen är ju subventionerade via skattsedeln, så att alla får vara med och betala för renoveringsorgierna och köphysterin, så det är förståeligt att bankerna tar ut lite extra där; bolåntagarna är ju en grupp som har råd att betala.
Samma med banker… flera sparbanker är helt avgiftsfria om du inte har något betal- eller kreditkort.
Finns helt avgiftsfria kreditkort också. Fascinerande nog så finns det helt avgiftsfria svenska kort med både kredit och avgiftsfria kontantuttag!
Eller helt och helt, nu ljög jag faktiskt lite… de är bara avgiftsfria ur kortanvändarens perspektiv, så klart. Transaktionsavgifterna finns ju oavsett, men de drabbas man lika mycket av oavsett om man bidrar till samhällets resiliens genom att insistera på att betala med kontanter, eller betalar med sitt svindyra flådiga Allt Express-kort. Finns väl någon reglering som säger att det inte får vara olika priser på varor och tjänster beroende på betalsätt, eller något i den stilen?
Vad gäller girobetalningar så är det kanske läge att undersöka alternativ? Vill man stanna kvar bland de banker som samarbetar med Swedbank så ser det ut som att sparbankerna har egen prissättning av girobetalning via internetbanken. På Swedbank centralt och Sparbanken Skaraborg är det t.ex. mycket riktigt angivet “175 kr per år. Från 1/1 2023 300 kr per år.” men går man in på motsvarande sida på Sparbanken Skåne, Sparbanken Sjuhärad och Sparbanken Nord så anges bara “175 kr per år.” utan någon uppgift om att det är på väg att höjas. Det finns garanterat ännu bättre erbjudanden.
followmearound hann visst före 🙂
Kanske bara inte hunnit uppdatera. Brukar vara samma avgifter.
Om nån är kvar i Swedbank efter Bonnesen-skandalen kan man väl dra slutsatsen att de står ut med vad som helst, inkl att finansiera Nordeuropas största penningtvättmaskin.
Detsamma får man väl säga om Nordea och deras kunder, dels efter debaclet med att flytta utomlands, och dels vill jag minnas att banken figurerade rätt flitigt i panamapapprena (i än högre utsträckning än övriga storbanker, även om de inte heller hade hållit händerna utanför den kakburken) och även paradisläckan.
Bägge dessa banker stod för hela (eller nästan hela) förlusten på 60+ miljarder i samband med baltiska härvan. SHB skröt med att inte ha haft några kreditförluster alls på den. Pappa staten löste skulden åt dem men bankerna och deras ägare slapp i stort sett påföljd och kunde fortsätta, som vi nu har sett. De lärde sig tyvärr fel läxa, att brott lönar sig. Särskilt om man har oligopol som maffian.
Om nån är kvar i Swedbank efter Bonnesen-skandalen kan man väl dra slutsatsen att de står ut med vad som helst, inkl att finansiera Nordeuropas största penningtvättmaskin.
när höjde swedbank avgiften senast? 20 år sen? då kan jag försvara höjningen mer, men klart det är märkbart när allt kommer på en gång, men det är säkert strategiskt. för övrigt är swedbank bara dyrt. höga räntor och höga avgifter på fonder. de lever på ryktet som folkbank och någorlunda med fysiska kontor (hey, dom har ju iallafall öppet 10-13 måndag-fredag). när våra gamlingar dör ut undrar jag hur dom ska kunna fortsätta vara konkurrenskraftiga
Mja, det enda Swedbankkontoret i min närhet har öppet 10-13 tis och tors, men ingen kontanthantering alls. Ingen annan service heller tror jag.
En rejäl investering i bankaktier måste väl vara en bra affär. Jag menar, de kommer med all sannolikhet att gå med stora vinst även i framtiden oavsett hur marknaden ser ut.
För övrigt kan man bara konstatera att den som går med på att betala banken för att erhålla ett visa/mastercard helt måste missat att dessa går att få utan årsavgift från andra aktörer på marknaden. Många av dem även med e-faktura, så skillnaden gentemot bankens kort är noll. Plus att man faktiskt kan få cashback på iaf 0,5% av det man köper. Vilket då istället för en kostnad på 300kr kan ge ett tillskott.