De långa amerikanska marknadsräntorna faller tillbaka ytterligare. Efter en negativ måndag faller börserna i de asiatiska tidszonerna över hela linjen under morgonen. Orsaken sägs vara att USA:s kongress talman besöker Republiken Kina och pekingkineserna därmed skramlar med vapen.

Nedgångarna kanske dock ska ses som måttliga än så länge, efter de senaste veckornas eufori.
Stockholmsbörsens storbolagsindex gick -1.05% och breda OMXSPI gick -1.07%. Kronkursen är stabil på 10:40 EURSEK och 10:14 USDSEK. Guldpriset stiger dock något till 578:- SEK per gram.
I USA backade börserna. S&P 500-indexet gick -0.29% och Nasdaq 100 var oförändrat negativt på -0.06%. De amerikanska långa marknadsräntorna fortsätter att backa och tioåringen ligger nu på 2.60% mot tvååringens 2.90%.
I de asiatiska tidszonerna faller börserna.
ASX 200 är oförändrat negativt på -0.02%, Hang Seng går -2.39%, KOSPI -0.57%, Nikkei 225 -1.45% och Straits Times -0.21%.
Anledningen sägs vara att den amerikanska kongressens talman Nancy Pelosi besöker Taiwan, vilket fått Kina att skramla med vapen. Peking-Kina anser att Taiwan tillhör landet, medan Taiwan anser att de är det riktiga Kina efter att ha lyckats undkomma Maos revolution, och heter formellt Republiken Kina. Taiwan erkänns som land av 25 stater, medan Peking-Kina anser att ön ännu inte är befriad av kommunisterna. Fram till 1971 representerade Taiwan fortfarande Kina i FN.
Tydligen känner sig pekingkineserna hotade av att Pelosi besöker Republiken Kina.
Det kinesiska vapenskramlet ska ses som just vapenskrammel, men det hindrar förstås inte börserna från att backa.
16 kommentarer
Men går det verkligen att vara säker på att det är just vapenskrammel och inget annat? Svårt att hitta ett bättre tillfälle för Kina? Väst ligger väl ganska nära peak engagemang i Ukraina misstänker jag. Det är klart att väst kan bestämma sig för att världskriget är här och nu ställer vi om för att hantera det världsläget och Kina chansar väl inte på samma nivå som Ryssland. Men efter Rysslands invasion så tror jag att det kan vara farligt att bara avfärda vapenskrammel. Det är väl precis det som reflekteras av ekonomiska reaktioner? Vi vet inte.
Skulle säga att att väst är mycket långt ifrån peak engagemang.
.
Visst, det bjuds på en del markstridsmateriel och underrättelser. Men alla marina och luftstridskrafter är fortfarande helt oanvända. Detsamma gäller X-robotar.
.
Jag skulle nog snarare hävda att USA har de-leveraged i Europa genom outsourcing till Polen och Ukraina
Att “ta” Taiwan kräver väääldigt mycket. Det är en ö.
Jag vill dessutom minnas att det bara finns ett par ställen på Taiwan som är lämpliga för landstigningar från havet. Jag gissar att dessa platser kan mineras inom loppet av 5 minuter om det skulle behövas.
Jag tror nog att USA har kapacitet för ett tvåfrontskrig. Precis som förra gången.
3.2.1… Husägarna väller in och fyller kommentarsfältet med gnäll om energipolitiken.
Det är väl bra? Finns massa plats här jämfört med Ukraina-artikeln.
Energipolitiken är verkligen inte något som bara angår villaägare!
.
(Bor själv i lägenhet.)
Omvänd psykologi. USA vill ha Kinas samarbete i anledning till Ryssland/Ukraina. Så nu visar USA att vi gör vad vi vill för att vi är USA och det kan bara bli värre från här. – “your move”.
Att uppfostra fascister är lite som att uppfostra barn, fast svårare. Det räcker inte alltid med att förklara för fascisterna att de inte får ta andras saker, t.ex. öar.
Att USA’s Nancy Pelosi besöker Taiwan samtidigt som USA försöker få Kina att inte stödja Rysslands krig i Ukraina anser jag vara ganska korkat. Vad tänker hon på? Det tvingar fram någon sorts reaktion från Kina.
Om Kina skulle anfalla Taiwan för att införliva ön i enlighet med alla dokument som offentliggjorts är frågan hur västvärlden skulle agera. Enligt nätet var Sveriges handel med Kina 71 miljarder i export och 91 miljarder i import. Lägg därtill att Kinesiska intressen äger såväl Volvo Cars, Polestar som resterna av SAAB (NEVS) samt även exempelvis kameratillverkaren Hasselblad.
Man har under många år köpt in sig i svenska industrier utan att någon funderat på om det k a n s k e inte är så bra att låta detta ske långsiktigt. I Australien gavs boken “The silent invasion” ut där det berättas hur Kinesiska intressen penetrerar det Australiska samhället för att skaffa sig inflytande. Ett antal doktorander på universitet runt om i världen har senare visat sig ha kinesisk militär anknytning. I kraft av att vara en “kommandoekonomi” agerar Kina långsiktigt och strategiskt. Man har ekonomiska muskler för att kunna göra det.
Tyskland införde för några år sedan en lag som begränsade Kinas möjlighet att skaffa sig majoritetsägande eller ens köpa in sig i bolag som ansågs vara av strategisk Tysk betydelse. Det har skymtat några nyhetsinslag om sådan lagstiftning även här men jag vet inte om något har hänt på den fronten.
Så: Att väst nu försöker begränsa Rysslands “energiinflytande” är en sak. Men vad kommer att ske den dag Kina gör allvar av vad man ofta och helt öppet deklarerat vara sin avsikt med Taiwan?
Att Kina under lång tid köpt bolag i väst utan att någon orkat bry sig är väl inte så konstigt med tanke på att ett kvartal anses vara en låååååång period i väst och Kineserna tänker i 5, 10, 25 års cykler. Eftersom väst drivs av snabba pengar för att kunna konsumera en massa bråte så blir bara folk här irriterade när någon räcker upp handen och ställer frågan ”men vänta nu, är det så jävla intelligent att göra oss beroende av länder med tveksam moraliskt kompass eller sälja ut våra viktigaste bolag till kommunistiska diktaturer med globala maktanspråk”…
Fast vad Kina nu insett och som gör dem livrädda är ju att de inser att deras utländska ägande inte är den maktfaktor de trodde. På samma sätt som ryska tillgångar i utlandet helt enkelt kan beläggas med sanktioner och bli värdelösa kan kinesiska bli det.
Absolut, och processen med att göra oss oberoende av Ryssland går ju alldeles strålande ju! I sak har du rätt, allt går att uppnå (nåväl mer eller mindre) men jag undrar om den genomsnittliga västmedborgaren har kärnan kvar för att orka uthärda det för det kommer varken bli enkelt, roligt eller för den delen smärtfritt. Dessutom, hur många politiker är insyltade med Kina? Ryssarna hade ju ett gäng f.d. Tyska storfräsare i ”by the balls” och det verkar ju eventuellt eller inte (lite beroende på mediaval) eventuellt finnas kopplingar till Kina från t.ex. USA. Men, i sak ger jag dig rätt!
Ja, Kina har nu kanske förstått att en av grundbultarna i en liberal marknadsekonomi, nämligen äganderätten, inte är absolut.
När får vi se en ström av statschefer besöka Taiwan för att stödja dem på samma sätt som besöken i Ukraina?