Fick till slut fakturan från Södra Medlemsel för maj månad, och därmed facit på hur det nya elförsäljningsavtalet föll ut. Slutresultatet blev att såld el – som till en tredjedel säljs till timspotpris och två tredjedelar till vinterns terminspriser – betalades till 2% över månadens medelpris och att timdebiteringen sparade 30% på elpriset, då vi främst köpt el nattetid.
Alla siffror avrundade till hela ören.
Södra Medlemsel har haft lite fördröjning i avrapporteringen av såld el pga det nya avtalet och tillhörande IT-system, men rullar på nu. Det har i sig inte varit ett problem, eftersom intäkterna läggs på lager och betalas ut vintertid för att jämna ut elräkningarna.
Såld el för april gick på 101 öre före administrativa kostnader och för maj på 116 öre. Då listar Vattenfall sitt elpris på 99 öre för april och 114 öre för maj, vilket därmed alltså gjorde att man fick betalt ca 2% högre än medelspotpriset för respektive månad. En tredjedel av produktionen ska säljas till timspotpriset och resten till vinterns terminspriser.
Jag hade mina funderingar kring detta. Systemet med att få utbetalt vintertid är bra om man inte har någon ekonomisk disciplin, men jag själv råkar ju ha det, så jag övervägde att bara byta till att sälja till spotpris rakt av och själv buffra pengarna. Utfallet var dock rätt bra, så jag nöjer mig nog så här.
När det gäller inköpt el nu i maj så fick jag betala 80 öre, medan Vattenfall listar ett månadspris på 114 öre. Besparingen på att köra timtaxa så här års blev alltså 30% mot rörligt elpris. Detta beror på att vi laddar elbilen billigt nattetid men dagtid nästan inte har någon inköpt el på grund av solkraften. Trettio procent är bättre än de ca 15-20% lägre vi brukar ligga på tidigare år, och beror nog på att den utbyggda solkraften nu täcker in i princip all elkonsumtion under högpris dagtid under sommarhalvåret.
Rörligt elpris i SE3 enligt Compricer nedan går att få till 135 öre inklusive moms, dvs 108 öre ex moms, och fast pris 125 öre inklusive moms eller 100 öre. Således är timspot med vårt förbrukningsmönster just nu lönsammare än att teckna ett rörligt eller fast elavtal. Till vintern kan det förstås se lite tristare ut när man betalar timspot, men vi kommer i alla fall få tillbaka drygt 500:- SEK per månad i såld el på sommaren. Om vi får bytt taket på resten av ladan och installerar ytterligare 7 kWp så kommer i princip all den elen säljas för att betalas ut vintertid, eller ge en summa om ca 1500:- SEK tillbaka i månaden under vinterhalvåret.
Sedan tror jag tyvärr att terminsmarknaden återigen har missbedömt vad vi får för elpriser i vinter. Det kan bli dålig stämning på många elhandelsbolag som ska täcka in missen. Risken är att vi dubblar förra vinterns priser till vintern. Denna gång utan valår, och därmed utan någon elpriskompensation från regeringen. Tror man på detta (jag brukar ha fel) bör man förstås binda elpriset.
11 kommentarer
Denna gången tror jag inte bloggaren har fel. Timpriserna i vinter bli antagligen av aldrig tidigare skådat slag och man får nog ha gott om is i magen om man inte har bundit.
Ska köra vidare på spotpris ändå, sen får vi se hur dumt det nu blir.
Lyckades plocka ett 3 års kontrakt på 52 öre innan elbolagen insåg att även Tyskarna stänger 4GW kärnkraft bara i år.
Men säljer solel till 1 kr++ så det dröjer nog till januari innan vi behöver betala för el trots elbil. Men kan behöva elda lite extra då.
Gissar också att vinterns el kan bli vansinnigt dyr, synd att valet är innan. MP+S borde ställas till svars för nedläggningen av fullt fungerande kärnkraft.
1,06kr betalade jag på Tibber med månadsavgiften+moms. 1,39kr hade eon kostat.
Och då styr jag egentligen mest varmvattenberedaren manuellt. Hemma själv nu så då duschar man på jobbet 🙂 500kWh så inga stora besparingar.
Solpaneler får vänta, andra stora utgifter först. Hade gärna velat men ser mig flytta om några år.
Men bundet eller ej är frågan. Den är inte helt lätt. Tror vi kan hålla oss till 10MWh per år.
Bind!
Ja, det verkar rimligt. Snittet dec-maj för mig var 1,32kr. Ungefär vad som erbjuds bundet. Ett eller två år får jag fundera på.
Ett år går att få för ca 1,30kr/kWh. Bundet två år kostar 1,66kr/kWh.
Räknade nu:
Dec-maj så låg Tibber spotpris på 1,26 mot eon rörligt 1,57. Då är Tibbers månadsavgift med men ej eons så några öre till skiljer.
Ger en skillnad på 2200kr halvåret för oss. (5934kWh)
Men två år till 1,66kr/kWh känns sådär.
edit: Men ETT år till 1,66kr/kWh känns sådär
Vi skulle vilja byta till timavläsing/debitering, men Tibber och Greenely förutsätter att man har Mobilt Bank-ID som vi inte har och inte vill skaffa.
Kollade nu och snittet av timspot för min sålda el (Dalarna = norra SE3) i maj var 122,87 öre/kWh. Så skillnaden mot dina siffror är nog inte större än vad vädret var de dagar de råkat blåsa bra respektive dåligt?
Band elpriset när orosmolnen tornade upp sig förra hösten, på 60 öre/kWh + skatt mm, betydligt högre än om jag gjort det några månader tidigare men har jämfört och sparade iaf en försvarlig slant under vintern jämfört med månads-snitt eller timspot (har kollat mot timpriserna * min förbrukning per timme under vintern). Så det finns en hel del till att göra på att kunna styra förbrukningen innan vi kan tjäna på rörligt, men tyvärr är det bara bundet till nästa sommar…
Inga solcellspaneler ännu, behöver pengarna i år till att reparera husets fasad. Men nästa år kanske.
Har dock bara knappt 50 m2 tak i syd-sydväst tillgängligt. De gamla vacuumrören för värme tar 20 m2 och dessa måste flyttas upp i ena hörnet för att frigöra så mycket tak som möjligt. Alternativt skrota ut den anläggningen, den är 16 år nu och förkortar uppvärmningssäsongen med en månad i varje ände. Å effektiviteten har minskat en aning med åren. Det första åren gick ackumulatortanken över 100°C på eftermiddagen, nu går den sällan över 90°C.
Men skulle kunna värma med el i ackumulatortanken, det sitter 9kW elpatron i den som jag bara har som backup idag, istället när solen lyser. Eldar med pellets i normala fall. Får fundera på vad som är bäst.
Pelletsen har hållit sig någorlunda i schack prismässigt de senaste åren. För mig är Byggmax billigast, StoraEnso och Neova som förr var prismässigt bra har stuckit iväg. Nackdelen med Byggmax är att jag själv får köra hem säckarna.
Takomläggningen rycker allt närmare nu när huset är 43 år gammalt och betongpannorna påstås vara så porösa, att det regnar rakt igenom dem. De nyare pannorna påstås vara mycket tätare och homogenare än de gamla, tack vare bättre produktionsmetoder. Så småningom ska ett stort trädäck byggas bredvid huset och då kan solpaneler monteras som avslutning mot söder i sluttningen. Pga larmrapporter om mögel under råsponten, vågar jag inte ha solpaneler på taket. Som prepp finns ett par lösa solpaneler, laddningsregulator och stora båtbatterier. När resten av området har total blackout under långa strömavbrott härute på landet, så har jag full belysning med 12 V LED-armaturer.