Bloggen har börjat få in anekdoter om hushåll som börjar råka illa ut på bostadsmarknaden på grund av de stigande räntorna och de kraftigt fallande bostadspriser som kommer synas i Valueguards statistik nästa vecka. Det handlar förstås inte om normalfallen, utan hushåll som uppfyller olika randvillkor för att torska dit, men en uppmaning om att vara väldigt försiktig är på sin plats nu. Som tidigare sagt – bästa investeringen just nu kan nog vara blommor och särskild och positiv uppmärksamhet riktad mot din livspartner.
Naturligtvis handlar det om anekdoter och prisstatistiken nästa vecka kommer inte fullt ut återspegla hur illa det är – statistiken baserar sig på faktiskt sålda bostäder, och inte på de som nu är osäljbara och i praktiken har noll i värdering för säljaren.
Många säljare räknar fortfarande med att få ut tidigare priser på sin bostad och förlustaversionen är väldigt hög. Att kliva tillbaka 1-2 år för bostadspriserna ses som en förlust och man vägrar därmed sänka priset. Därför blir inte heller bostäderna sålda.
I sig inget problem om man följt bloggens rekommendation att alltid köpa en bostad man långsiktigt kan tänka sig bo i. Kortsiktigt boende ska man helt enkelt inte köpa, då risken är för stor att man hamnar fel i timingen. Vilket förstås ingen lyssnar på efter över 20 år av stigande bostadspriser.
Det vanligaste anekdotexemplet är skilsmässor och samboseparationer. Enbart skilsmässor av gifta par var förra året över 23 000 stycken, och allt annat lika bodde en majoritet av dessa i villor eller bostadsrätter. Med de nya räntorna kan inte den ena parten beviljas lån på att köpa ut den andre parten ur bostaden, som måste säljas. Men som nämnt ovan vägrar man sänka priset, för att man upplever då att man gjort en förlust. Kvar sitter paret med en gemensam bostad och skulder som gör att de inte kan flytta isär.
Majoriteten av hushållen tror också enligt SEB:s boprisindikator på fallande priser, och har därför ingen brådska att köpa en bostad. Det blir trots allt billigare längre fram. Släng på att man börjat uppleva prisökningarna i inflationen och därmed börjar hålla i slantarna när marginalerna krymper.
En anekdot jag läste på nätet var ett par som köpte en villa utan att ha sålt sin lägenhet. Villan köptes till de gamla priserna och ett övergångslån beviljades med hög ränta i väntan på att den befintliga bostadsrätten skulle säljas. Men när man lade ut lägenheten till de lockpriser som behövdes för att få flytten för familjen till villan att gå ihop så kom inte en enda spekulant på visningen. Noll. Inget.
Banken går nu in och tänker tvångsförsälja villan. Det kommer då ske till dagens priser. Och därmed kommer det finnas en restskuld som hushållet inte kan lösa annat än genom att tvingas sälja även lägenheten, och då till underpris som gör att man rent av hamnar på negativt eget kapital och inte ens kan lösa alla skulder. Och därefter har man en barnfamilj som gått från medelklass till hemlösa på några månader. Det kan gå fort på bostadsmarknaden. Denna anekdot var ifrån ett storstadsområde. Man får hoppas att det hela löser sig för familjen, men antagligen har man för att nå den egna insatsen på villan räknat med fullt pris tidigare pris och värdering på lägenheten, vilket man inte längre kan få. Är det barn inblandade kan det finnas chans att få ett socialt nödboende för familjen från kommunen, men utan barn kan det vara gatan som gäller.
Naturligtvis är detta specialfall men köp inte en ny bostad innan du sålt den gamla och därmed låst in vad du kommer få betalt. Tyvärr kommer det finnas hundratals, kanske tusentals, som gjort det misstaget precis i övergången från krisräntorna till inflationsräntorna.
Andra fall handlar om hushåll som dragit på sig stora kostnader sedan de tog sitt bostadslån.
Det sägs ju att bankerna minsann bara beviljat lån till hushåll som klarar 6-7% i ränta. Kanske är det så, men de där 6-7% var till den prisbild som gällde när lånet beviljades, t ex på mat och bränsle. Och den skuldsättning som hushållet hade vid tillfället. Sedan dess kanske man leasat två elbilar också. Och fått ytterligare barn. För att inte tala om 10-20% prishöjningar på olika fasta kostnader som elnät, VA, mat mm. Det finns många hushåll som just nu vänder på slantarna, som tidigare hade överskott. En del tuggar på sparkapitalet om det finns.
Kom ihåg att banken som största fordringsägare alltid går först (undantaget skatteskulder som har prioritet) och de där femton procenten i kontantinsats utplånas snabbt om du missar räntebetalningarna och banken tvingar fram en försäljning av bostaden. När väl ditt egna kapital är utplånat kan du inte köpa en ny bostad, och med betalningsanmärkningar kan du inte heller hyra en bostad utan det är gatan som gäller, särskilt om man inte besitter ett socialt nätverk att låna soffan hos. Det kan gå fort, jmf min roman Fallet (2019).
Oavsett, räkna med någon procents nedgång i bostadspriserna i statistiken från Valueguard nästa vecka, men verkligheten är brutalare då väldigt många objekt helt plötsligt är osäljbara, och vars prissänkningar alltså inte kommer synas i statistiken.
Vad kan du göra? För det första kan du välja att bo kvar – så länge du betalar dina räntor och amorteringar kan numera banken inte tvinga dig att sälja huset även om värderingen går under lånen, men de kan tvinga dig att börja amortera om bostadens värde sjunker – dock brukar det senare bara ske om du försöker omförhandla räntorna. Det kan vara läge att inte prata med banken så du inte drar till dig uppmärksamhet, som frågor om “varför vill ni förhandla ner räntan?”
För det andra så ska du vårda din livspartnerrelation. Det absolut dyraste och mest riskabla du kan råka ut för är en skilsmässa eller samboseparation i det här läget. Investera i en bukett blommor om det är vad som uppskattas, alternativt något annat. Googla kärlekens fem språk och kom ihåg att din livspartner inte nödvändigtvis uppskattar samma kärleksbetygelser som de du tycker om att ge, men ge också akt på vad partnern ger dig som du kanske själv inte förstår är kärlekshandlingar.
139 kommentarer
Alldeles utmärkt att bloggaren uppmärksammar att avståndet från inbillad medelklass till rännstenen är minimalt.
Been there … done that!
Mången medelklass som uppsöker rännstenen en vanlig jävla fredagkväll.
Problemet är väl att många som anser sig vara just ”medelklass” i verkligheten är arbetare som i många fall kanske lever på gränsen av sina tillgångar. Tycker den klassiska (tidigt 1900-tal?) uppdelningen i borgare (behöver inte sälja sin tid till arbete) och just arbetare är mycket bättre.
Månskensbonde: Inte ofta vi är av samma åsikt … Dock så i detta fall!
Arrigato. Ha en fin söndagskväll.
Vore onekligen fascinerade om skilsmässofrekvensen går ner pga kriget och dess konsekvenser på ekonomin. Dock verkar inte ÖB bry sig om dina råd.
Irrelevant. Du vet inget om de privata sakförhållandena. Det vet ingen utomstående i något skilsmässofall och man ska inte lägga sig i människors privatliv, kända som okända.
Precis
Fan, blev nyfiken och kollade Flashbacks skvallertråd. Vilket jävla mörker.
För övrigt, med personlig erfarenhet, är separationen på gång den här våren så är det nog lite sent för blommor och kärleksspråk. Personligen hade det varit plågsamt att tänka att jag stannade i relationen pga räntor eller världsoro.
Om man däremot inte är där än är det absolut läge att prioritera relationen. För den egna lyckan är det nog viktigare än både räntor, lön, inflation, och husvärdering.
Blommor och kärleksspråk är bortkastat, satsa på att dammsuga, diska och tvätta samt klippa gräsmattan åtminstone då och då.
Är nog rätt tips. Vi hade en urblåsning här hemma som resulterade i varsitt förväntasdokument där det var just dammsuga och diska som kärringen saknade, medan jag saknade kärlek och lite fokus på det personliga utseendet. Blommor är nog aldrig fel, men hjälp till att dammsuga först.. en ny robotdammsugare kommer i vecka!
Tvätta också toaletten, där är ni killar ganska duktiga på att stänka ner både muggen och runtomkring den. Och köp choklad och inte blommor.
Choklad “håller längre” än blommor som vissnar redan efter ett par dagar och kräver nytt vatten i vasen ofta. Choklad däremot varar 20 s i munnen, 20 minuter i magen och 20 år på höfterna, så du får en mulligare fru på köpet.
Vi står precis inför valet att bygga hus, velar fram och tillbaka om vi ska köra eller avvakta. Tar gärna emot råd och tankar. Situationen:
Vi har fått ett fast pris på totalentreprenad av en stor och pålitlig hustillverkare, tajmade in det precis innan 2021 års prishöjning. Så vi har 2020 års pris. Försenad bygglovsprocess och andra faktorer har gjort att det dragit ut på tiden.
Samma hus kostar hus tillverkaren i dagsläget 17% mer, eventuellt kommer detta pris öka ännu mer efter sommaren. Så vi har en rejäl “rabatt”.
Huset tar ca 1 år tills det är nyckelfärdigt fr om idag, och med byggnadskreditivet vi har under byggtiden så kan vi inte låsa räntan, det omvandlads till bolån när huset är klart, och först då vet vi vilken ränta som gäller.
Tomtlånet, 27% av totalkostnaden, har vi bundit på 4 år.
Vi kan lägga en instas på 30%.
Småbarnsfamilj med ett barn, siktar på att bli fler. Endast en förälder jobbar för tillfället, stabilt jobb och bra lön som vi klarar oss på även vid 7% ränta.
Om vi inte bygger kan vi bo gratis/väldigt i en familjemedlems hus. Har då kvar tomten och kan spara ihop till 50% insats och vänta in mer stabila tider.
Kör
Vi blev precis klara med huset. Fick värdering i april. Sjukt bra. Vi funderar på om vi kommer ha råd att ha kvar det.
Trotts att ni har totalentreprenad det kommer att bli dyrare än ni tror.
Är du helt säker på att en indexuppräkning inte kommer ske inom byggnationen så är det bara att köra. Men sök på indexuppräkning i ert kontrakt och sök sen på indexuppräkning på bygga hus Forum så får du se många ledsna personer som är väldigt upprörda. Grannen hos mig fick precis en oväntat faktura på en kvarts miljon då deras kontrakt är äldre än ett år.
Antagligen har ni inskrivet MT74 i avtalet (kan vara någon annan uppräkning). Är det så att bygglovet försenat bygget så är det ert ansvar och ni står för kostnaderna för förseningen (entreprenaden har säkert hjälpt er med bygglovet men var det ni som skickade in och skrev på är det ert ansvar). Gör bygglovets försening huset försenat så kommer det bli dyrare för er trotts att ni har ”fast pris” på totalentreprenad, då det fasta priset bara gäller 6, 8 eller 12 månader och sen börjar räknas upp. De räknas upp med ett index som bygger på byggpriser och med dagens inflationen är det mycket dyrt. Detta är dock inget entreprenörerna vill prata högt om.
Antagligen har ni inskrivet MT74 i avtalet (kan vara någon annan uppräkning). Är det så att bygglovet försenat bygget så är det ert ansvar och ni står för kostnaderna för förseningen (entreprenaden har säkert hjälpt er med bygglovet men var det ni som skickade in och skrev på är det ert ansvar). Gör bygglovets försening huset försenat så kommer det bli dyrare för er trotts att ni har ”fast pris” på totalentreprenad, då det fasta priset bara gäller 6, 8 eller 12 månader och sen börjar räknas upp. De räknas upp med ett index som bygger på byggpriser och med dagens inflationen är det mycket dyrt. Detta är dock inget entreprenörerna vill prata högt om.
Jag har en god vän vars granne köpte en bostadsrätt för 480.000 kr 1989 och tvingades sälja den för 220.000 1992.
Det är inte det värsta som kan hända när man bor i bostadsrätt.
Det värsta är att priserna sjunker så mycket att grannarna börjar lämna in nycklarna. Då stiger avgifterna ännu mer och till slut kan hela BRF:en gå i konkurs och då blir du av med hela insatsen och sitter plötsligt i en hyresrätt (oftast).
Det ska mycket till. Belåningsgraden är idag så pass låg hos BRFer. Annat var det på 90-talet.
Tveksamt. Nybildade föreningar med hög belåning och optimistisk kalkyl när det gäller underhåll och räntor kan ligga risigt till. Rejäla avgiftshöjningar är steg ett.
Idag är räntan 0,9% rörligt. Ekonomisk plan utifrån gällande avgift 3,5%. Säkert värre för äldre högbelånade fastigheter som _har_ ett underhållsbehov och dyr drift. Om belåningen är 15-20% idag så ska det mycket till för att nedgången ska bli så stor att nycklar lämnas in.
TINA. Det som gäller är att bo ner sig, dvs mindre bostadsrätt eller flytta till mindre attraktivt läge med lägre priser. Hyresrätterna finns knappast.
Det som händer är att när föreningen får höja avgiften så faller priserna. Det är okej så länge man bor kvar.
Det som kommet hända är att bostäders pris faller och folk slutar shoppa och gå ut och äta. Så den där attraktiva lägenheten centralt med massor av ätställen osv inom smidigt promenadavstånd kommer bli mycket mindre attraktiv när man inser man bor i en sten och asfaltdjungel.
Svensk 2-årig bostadsobligation står i 3.38%. 5-åringen i 3.64%. Utöver det vill bankerna ha sina x antal punkter i vinst så kalkylen på 3.5% visar ett underskott.
Beror på hur man lägger upp räntorna. Helt beroende av bindningstid, bloggaren har ju haft åtskilliga inlägg om att det är för sent att binda. Risken bedöms som hög så de långa räntorna har sprungit i väg så klart.
Det var väl ingen här som trodde att bostadspriserna skulle ned 2019 med Coronan, eller? 🙂
Mjau. Läs igen. 2-åringen står i 3.38 exklusive bankernas påslag. Längre löptider är inte billigare.
Boomer, spelar ingen roll vad 2-åringen står i. Det som räknas är räntan BRF väljer. Precis om jag skrev. Vi valde 0,9% rörlig på en liten del som förföll. Genomsnitt 1%, nästa år går troligen repan ned med ekonomin.
SBAB höjde sina bolåneräntor idag 2022-06-20, t ex gick 5-åringen upp från 3.66 till 4.21%. Ett rejält skutt uppåt alltså.
Jag minns när dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis höjde marginalräntan till 500%, “sky is the limit” sa han under hösten 1992. En kollega hade då en tremånadersränta på 25% hos Stadshypotek (tror jag det var). De kunde inte betala så mycket, men någon släkting löste deras dyra lån och sedan flyttade de till en mindre ort. Men det var då en fast växelkurs som sedan släpptes fri, så just det scenariot är inte möjligt idag.
Fel RIKKITIKKITAVI, spenaten drabbas troligen värst i procent. Villor går ute i spenaten går nu sämre än brf. Stockholm och Göteborg är dock speciella då de är mer räntekänsliga. Jag skulle inte vilja sitta i en BRF på Arktis breddgrader nu, eller ännu värre i ett hus där med hög elförbrukning. Vi får se vad som händer nu, till skillnad mot 2019 då många killgissade om sjunkande priser så pekar derivatan på räntorna åt fel håll. 1:1 förhållande i princip. Så blev man förvånad då, så förstår man inte enkla samband tyvärr.
Vi hade tidigare en BR i en förening som drabbats av 90-talskrisen. Ett par av grannarna hade då köpt för 1 krona. Den ena dubblerade insatsen genom att sälja till dottern för 2 kronor. Huruvida reavinstskatt utgick förtäljer icke historien.
Under och före vår tid där sanerades föreningens ekonomi ett par vändor men det var fortfarande dyr avgift och förhållandevis ineffektiv energi = också dyrt.
Det var väl inte SÅ länge sedan man kunde köpa bostadsrättslägenheter för 10 gånger månadsavgiften?
För 20 år sen köpte vi den för ca 50x månadsavgiften. För ca 12 år sen sålde vi för ca 150x. Men då hade som sagt föreningen sanerats lite till. Plus: Location! Location!
Köparen var nog egentligen ute efter en adress i kommunen för att ställa sig i tomtkö. Location igen!
Fast om de ’lämnar in nycklarna’ har väl föreningen plötsligt en bostadsrätt att sälja.
.
Kanske billigt, men men utan några egentliga utgifter dvs friska kontanter in i kassan?
På 90-talet försökte vi ge bort bostadsrätter som folk övergett, men inte ens det gick. Flera föreningar i kommunen gick i konkurs och än idag är vissa hyresgäster i lägenheten de köpte. Österåkers kommun utanför Stockholm.
Anledningen till att folk gör så (“lämnar in nycklarna”) är att de själva inte lyckats sälja sin BR, så då lär föreningen ha samma problem med att få den såld.
Min inst. chef på 90-talet var ordförande för en radhus-brf i Åkersberga som gick i konkurs. Folk förlorade sina insatser på mellan 500.000 kr till en miljon kr (=de som hade inrett vinden). Det gick inte att hyra ut radhusen. Katastrof! Flera radhus-brf i min närhet gick också i konkurs i början av 90-talet och folk förlorade sina insatser på 500.000 kr. Jag har ratat brf som boendeform, pga domino-effekten som kan fälla hela föreningens ekonomi, när några inte har råd att bo kvar och flyttar ut och br-huset eller lägenheten inte går att sälja vidare. Man är beroende av andras ekonomi på ett obehagligt sätt.
Jag köpte min sommarstuga med permanent-standard år 1988 och räntan klättrade från 12% till 14%. Framåt år 1990 började räntorna sjunka långsamt. Kompisen flyttade hit och blev 10%-delägare år 2014 och nu bor vi jättebilligt. Vi har startat ett gemensamt bankkonto som buffert, utifall kompisen skulle dö eller hamna på sjukhus under en längre tid, så att jag kommer åt en del av hans pengar under tiden. Vi har ett ömsesidigt testamente (skriven av en jurist) också som trygghet, utifall att en av oss skulle trilla av pinn´, så kan den andra bo kvar. Vi är inte gifta och inte ihop heller, vi bor i olika hus.
Ett problem uppstod för ett år sedan, pga att kompisens systerdotter började bråka om vårt arv och krävde att 2 mille skulle sättas in på deras bankkonto samma dag som kompisen dör, alltså utan bouppteckning och utan hänsyn till att jag äger 90% av fastigheten och kompisen 10%. Hon krävde att testamentet skulle rivas på en gång, pga att hon inte kunde gå med på det. Sedan hävdade hon att kompisen äger tomten. Därför har vi gömt testamentet. Ärver jag pengar efter morsan snart, så köper jag ut kompisens andel för att slippa bråk och för att slippa ha den bråkiga unga bruttan som min efterarvinge enligt testamentet. “När en människa dör, kommer Gud, men när arvet ska delas upp, kommer Djävulen”. Till oss har Djävulen redan kommit!
Intressant problem; en systerdotter har ju inte rätt till någon laglott så med ett korrekt utformat testamente kan hon inte kräva en krona om hon inte är medtagen i testamentet.
Visst är det sant att arv är en av de saker som lockar fram det sämsta i folk. Den andra har jag hört ska vara tvister kring jakträtt…
Systerdottern sa att hennes morsas ekonomi är “katastrofalt dålig” och att de behöver alla pengar ASAP. De slösar med pengar och lever över sina tillgångar. Stor hr i stan, sommarstuga utanför stan, en häst med dyr stallplats, foder och gigantiska veterinärräkningar, en hyrd häst under sommaren, dubbla bilar, mycket långa bilresor, dyr el osv.
Ha ha, ja det låter ju onekligen som att de lever över sina tillgångar. Desto större anledning för din goda vän att se till att de INTE får något arv utan skärper sig. Men dessvärre har det alltid funnits och kommer väl alltid att finnas folk som tycker att de har rätt till det andra slitit ihop medan de själva levt loppan…
Man hoppas att ni har alla era testamenten under kontroll så att det inte blir så att ”kompisen” måste köpa ur din mor (eller barn om sådana finns) om något skulle hända dig.
Tycker att ni i alla lägen borde uppsöka en jurist, vi (sambor utan barn med en del fastigheter och hyggliga ekonomiska tillgångar som ägs 50/50) gjorde det och det var väl värt 5000 kr att få ordning och trygghet på allt och diskutera vad som händer vid ett eventuellt dödsfall.
Gömma testamenten är f.ö. en ganska dålig idé vilket släkten fick uppleva vid ett arvskifte för dryga 30 år sedan. Betydligt bättre att förvara dem hos någon tredje part.
“Se om ditt hus i tid” är ett bra råd än idag. Ett testamente kan vara bra för alla dagens “sambos”, utifall en av er dör plötsligt och den andra personen blir ensam med både sorgen och ekonomiska problem. Testamentet kostade 3.500 kr för några år sedan. Vi gömde testamentet för att kompisens släktingar inte ska lyckas rota fram det för att riva sönder det. Jag löser hellre ut kompisen och låter bli att utnyttja testamentet, eftersom det blev bråk, så därför vill jag inte förvara det någon annanstans. Vi har inga barn och vi är väldigt sparsamma, men kompisens släktingar är “konsumister” med en stor “kostym”.
Jag köpte BR för 325 000 år 1992. Säljaren hade köpt för 650 000, lägenheten var tom och jag var enda spekulanten på flera månader. Andra lägenheter jag tittat på blev jag uppringd av mäklarna flera månader efteråt och de undrade om jag fortfarande var intresserad. 1997 sålde jag själv med förlust för 180 000:-. Tre intressenter på tre månader, jag hade lagt ut för 195 000, tog skambudet på 180 000. Å andra sidan köpte jag en villa för 695 000 istället.
Tråkigt att höra om din dåliga affär. Mycket som ändrades under 90-talet vad gäller BRF och ränteavdrag etc. Så inte så relevant för dagens läge. Tror inte politikerna gör samma misstag idag, även om jag tycker att ränteavdragen ska bort. Främst borde vi återinföra en fastighetsskatt på 1-2%. Men det kommer troligen inte hända
Politikerna har haft två mandatperioder på sig att i maklig takt avskaffa ränteavdragen, och ändå har ingenting hänt. Med stigande boräntor kommer ränteavdragen att dränera statskassan på intäkter. Trots det hör man absolut ingenting från politikerna vad de pengarna ska komma ifrån. Att ingenting hänt beror givetvis på rädslan att förlora röster. Jag instämmer med bloggaren, det blir inget röstande i år.
+1
Så stora värdeminskningar var det inte på mitt område då, men det är stora, friköpta tomter utan tomträttsavgäld här, ett gammalt sommarstuge-område som har omvandlats till ett villa-område, numera med många lyxvillor. Intill en fin golfbana/Country Club och en bra båtklubb dessutom.
I Göteborg hände det dock. Sämre föreningar som man såklart inte skulle köpt in sig i. Finns fler exempel i Sverige. Men Göteborg är rätt klassiskt för 90-talet.
Vi såg det här komma (tror vi) och sålde högbelånad villa i bättre område i stockholm och köpte hus i mindre stad. Vi hade låst lånen till 2023 och jag försökte lösa i förtid för att lägga om men då fick vi inte rabatten från banken längre. Byta långivare gick inte heller av olika anledningar. Vi får se men detta var inte en risk vi var beredda att ta för vi tyckte det började blåsa upp till den perfekta stormen.
Jag som trodde du alltid var optimist 🙂
Vi trivs ap-bra, bättre än i stockholm och känner mest – varför gjorde vi inte det här tidigare 😀
Jag upptäckte också att man inte fick rabatten, när man band en del av lånet i förtid. Jag ångrar att jag inte väntade ut lånet, men jag hade en “underlig” känsla av att räntorna skulle gå upp, vilket de också gjorde några månader senare.
I samband med finanskrisen 2008-2009 uppstod vad som närmast kan beskrivas som en flash-crash på bostadsmarknaden. Priserna störtdök, ingen gick på visningar och byggandet tappade fart för att ingen ville teckna sig för en ny bostad…
.
Riktigt illa blev det när bankerna krävde att människor sålde nuvarande bostad före de köpte en ny. Även om det är en bra och riskminimerande ekonomisk strategi för såväl individen som för bankerna så orsakade det kaos på bostadsmarknaden; eftersom varje bostadsköp byggde på en lång kedja av försäljningar så minimerades antalet spekulanter på varje enskild bostad vilket i sin tur sänkte priserna och gjorde försäljningar ekonomiskt omöjliga då många fick sitt insatskapital utraderat…
.
De som råkade illa ut var de som var tvungna att sälja vid skilsmässa och de som hade två bostäder (för att man köpt ny bostad före man sålt den gamla).
.
Men de fanns de som hamnade riktigt i skiten 2008-2009:
Fram till bostadskrashen 2008-2009 så kunde en person tjäna hundratusentals kronor på spekulationsköp av nybyggda bostäder. Teckna dig för ett bostad i ett byggprojekt, lägg in en mindre handpenning, sälj bostaden när den är färdigbyggd och tjäna 500′. Riskfritt och bra. Tills marknaden kraschade. Det finns historier om spekulationsköpare som satt på _flera_ kontrakt på nybyggnationer. När bostäderna blev klara så beviljade banken inte lån till ägaren eftersom ägaren inte hade ekonomi för flera bostadslån och för att värdet på bostaden hade sjunkit så mycket. Byggaren krävde å sin sida betalt enligt kontraktet och den som inte kunde köpa loss bostaden blev skyldig att ersätta mellanskillnaden försäljningspris + försäljningskostnaden + förlupna månadsavgifter när bostaden såldes på marknaden (vilket kunde vara miljonbelopp). De spekulanter som kom undan billigt gjorde det med enorma blancolån till banken…
Det där beskriver väl också modern historia? Tänker på Oscartornet och det där Karlatornet i Götet. Lite rörigt, har jag läst nånstans.
Låter lite som en av vår käre bloggarjävels romaner, Fallet, som kom ut för ett par år sen. Läste den nyligen och konstaterade att om det finns de som gjort på det viset har onekligen girigheten bedragit visheten vilket senare straffat sig.
En humoristisk detalj är att ett par av karaktärerna i Fallet dyker upp som sidofigurer i Drönarhjärta.
Jag börjar undra hur det kommer att se ut efter kriget i Ukraina. Kommer någon vara sugen på att bekosta någon form av Marshallplan för Ryssland? Kommer man acceptera en ny auktoritär ledare bara det inte är Putin? Kommer man fortsätta vägra köpa ryska råvaror innan det råder full demokrati?
Jag ser att om Ryssland skulle (långsökt kanske men ändå) dra sig ur kriget i Ukraina så kommer man, från väst, sätta ett djävulskt tryckt på Ukraina att acceptera en fredslösning som inte nödvändigtvis innebär att gränserna sätts till pre 2014. Vidare, vem som kommer styra Ryssland skiter man fullständigt i så länge personen i fråga håller sig inom rim och reson internationellt och nöjer sig mig att förtrycka Ryssar och möjligen några kringliggande länder som ingen i Väst ändå orkar bry sig om som typ “-stan” länderna.
Kommer man köpa Ryska råvaror innan det råder full demokrati i Ryssland, U bet!!!
Är det inte “kraftkarlarna” aka “siloviki” som kommer att ta över styret i Ryssland efter Putin?
Jag tror inte att väst kommer att ge ryssland någon marshallplan. Den överväldigande andelen av uppmärksamheten och investeringarna kommer att gå till Ukraina och därefter till de delar av Ryssland och dess lydstat Vitryssland som demokratiserar hyfsat.
Varför skulle man införa en Marshallplan för Ryssland? Landet sitter på enorma naturtillgångar.
Det landet behöver är demokrati och mindre korruption, så skall det nog ordna sig där också. Men det är ju det problemet…
Sorgligt nog tror jag att EU-länderna kommer sälja ut östra Ukraina till ryzzen. Krigen har ju i princip försvunnit från MSM och nu är det tillbaka till ordinarie sändningar i och med klimatkrisen i södra Europa. Keep it up Lars!
Kanske en Marshallplan till västra delen?
Själv håller jag på att köpa en lägenhet i centrala Göteborg, inte nödvändigt men passar bra i vårt liv nu. Vi ska inte sälja något och har en låg total belåning och ett bra sparande så vi känner oss safe… och tänkte hugga till när vi ser något lite svårsålt med en säljare som måste sälja…
Men det var inte det jag tänkte skriva om utan vilken noll koll det är fortfarande bland köpare. Vi kollade på en lägenhet i ett äldre hus men där föreningen var nybildad förra året och hade köpt ut fastigheten till ett högt pris, dvs avgiften kommer att stiga rejält framöver. Det fanns ingen årsredovisning bara en ekonomisk plan som skapats innan föreningen bildades, dvs en hel del antaganden. Jag pratade med mäklaren för att få en bättre inblick i föreningens ekonomi och frågade hur mycket lån föreningen hade, hon svarade bara att allt var bra och nu hade dom amorterat av 10 MSEK, jag frågade åter är det från 100 MSEK eller 200 MSEK eller vad dom har amorterat av från, men mäklaren hade ingen aning. Sedan hade dom X antal osålda lägenheter och jag frågade hur många kvm dom var på. Det kunde mäklaren inte heller säga.
Jag hoppade av affären där, att köpa något och inte veta något om föreningens lån verkar ju hål i huvudet. Enligt mina kalkyler så var lägenheten ca 20 % för dyr med tanke på dom stora lånen i föreningen. Nu var det någon annan stackare (eller kanske lyckost om priserna vänder i framtiden) som köpte lägenheten men det känns som folk verkligen har dålig koll på sina köp ibland
Har också råkat ut för en hel del mäklare som inte kunnat mycket om objektet, ibland är det även “mäklarassistent” som håller i visningen eftersom mäklaren har flera objekt ute med visning samtidigt. Och assistenten brukar inte kunna mycket utöver adress och i bästa fall antal rum och kvm 😀
Den typen av mäklare borde väl antingen skärpa sig eller försvinna den naturliga vägen framöver. När försäljningarna tidigare tog mycket kort tid (dvs tex sålt innan visning) kommer processen ta längre tid framöver, då måste också mäklaren vara rejält påläst på allt om objektet. Inte så konstigt egentligen, är räntan noll under all överskådlig framtid och marknaden går upp XX% årligen skiter köparen i detaljerna bara de får köpa innan någon annan slår till.
Det påstås finnas någon sorts självsanering i branschen via lobotomering (nej det var inte rätt term?) – men det där verkar funka som i RU ungefär.
Kolla noga om föreningen äger marken eller om det är tomträtt. Köp bara om föreningen äger marken. Tomträtt och särskilt tomträtt där kommunen äger marken är farligt. Många kommuner har dålig ekonomi så kraftiga höjningar av tomträttsavgifter är att vänta.
Ja, eller läs på noga. Jag fattar inte att inte mäklare har större skyldighet att kunna informera och förklara
+1
Ja, det är en viktig poäng. Jag bor i en central bostadsrätt i storstad, och vi har friköpt tomt vilket är rätt ovanligt för en såpass stor förening som vi är (140 lägenheter),vilket ger en stabilitet av det skäl du nämner och dessutom att den idag betingar ett väldigt högt värde bara som tomt betraktat.
Hur tror ni det kommer bli för personer som är på väg in på bostadsmarknaden – då menar jag köpa lägenhet eller hus?
Kanske har lite sparade pengar.
Kommer utbudet försvinna? Finns det möjlighet att göra “klipp”?
Bostäder kommer bli dyrare än någonsin så både efterfrågan och utbud kommer bli svagt.
Jag skulle säga att priset på bostäder sätts av vilket lånelöfte som banken är beredd att ge. Så inte nödvändigtvis.
Lånelöften betalar inte 3-dubblad ränta och el.
+1
Bostadsmarknaden kommer tas över av riks preppers som säljer sitt guld och installerar solceller. Sedan för att ta igen investeringen snabbt hyr de ut till ockerpris.
Skämt åsido, inflation, ökad levnadskostnad ger lägre bolån om inte lönerna höjs. I en miljö med fortsatt hög inflation är nog färre villiga att gå in med för stor andel kontanter. De som kan väntar med köp, de som måste köper inte drömboendet.
Nä men lånelöften sätter priserna. Marginalköpare finns inte längre då kanske räknar på 6-7% ränta. Det var därför priserna gick upp under pesten.
Jag bodde av lättja kvar som student hos föräldrarna på början av 90-talet och kunde på ren flax stiga på bostadsmarknaden strakts efter mitten av 90-talet med kontanter i handen för 1a lägenheten.
Där jag för övrigt bjöd under den 2a spekulanten mot att säljaren fick längre tid att flytta. Lärdom, det är mer än priset som skall passa i en affär.
Viktig lärdom, det finns andra värden än pengar!
Men de kan gå att omsätta i pengar, med lite tur och skicklighet.
Skrev på kontrakt för en villa för 4.4 miljoner förra månaden. Har väntat i 6 år på att köpa men kunde inte vänta längre nu. Har goda marginaler men det känns sådär ärligt talat. Hur man än gör blir man körd känns det som. 🤓
Om det är där du tänker bo, längre än nått år. Då var det nog bra!
Avvakta Dambergs ”beredskapsskatt” = fastighetsskatt för alla som har en fastighet med taxvärde över 2,75 miljoner. Den kommer svida i medelklassen och göra många objekt tillgängliga på marknaden. Gissar på att den presenteras i september efter valet för att få med V på Sossetåget.
Månen: Du kan ha en poäng där. Men hur kan man locka både V och icke-V om det presenteras EFTER valet? (för den delen innan)
Det är efter valet en regering skall smidas. Antar att S vill locka fackliga SD-väljare med Klassisk Sosse Politik men när väl köttgrytorna skall bemannas behöver man stöd.
På tiden för lite fastighetsskatt. Ekonomernas favoritskatt, som slår helt rätt.
+1 på det – MEN inte efter att ha låtit taxvärdena skena i ett decennium.
Taxeringsvärden har dock inte helt följt med. Sätt taket på 200k/år. Och två procent upp till taxeringsvärdet för övrigt. Eller gör som i Danmark.
+1
Den andra riskfaktorn, vid sidan av skilsmässa, är arbetslöshet. Det är nog en av anledningarna till att facken ännu inte söker kompensation för prisökningarna i löneförhandlingarna. De prioriterar sysselsättningen framför löneutvecklingen.
Kände ett par under 90-talskrisen som separerade och fick hyra ut sitt BR-radhus i en period tills de kunde sälja den för drygt vad den var belånad för. De hade som väl var ett fungerande samarbete efter separationen så att de kunde lösa situationen på detta vis.
Minns också min förra BRF där de äldre kunde berätta om smällen på börjar av 90-talet så de ordnade en perfekt storm genom en renovering som skenade prismässigt, bland annat pga införd byggmoms. Detta i hop med höga räntor och att de tvingades göra kapitaltillskott på ca 1 månadsavgift för att föreningen inte skulle komma på obestånd. Samtidig fick de se sina lägenheter sjunka ca 30% i pris jämfört sena 80-talet.
Två anekdoter som fått mig att amortera hårt.
Började handla med aktier -92 och köpte bostad -94. Var som ett annan universum på den tiden, inte ens internet existerade i hemmen. Sen dess har det varit flyt med ränteläget i nästan 30 års tid minus den kraftiga ränterörelsen vi sett i närtid. Energi är ett annat sänke. Situationen är ärligt talat ganska hopplös för världen så länge kriget i Ukraina fortgår. Det avspeglas väl i krypto som är en bra indikator på riskbenägenhet ute i världen.
Har en tomt till salu som nästan vart såld till utropspris men vi har ingen brådska.
Sitter och skissar på att sälja flera men då med eko och lite preppstuk i utformningen med lokala kretslopp och bra förutsättningar för odling. Undrar om det hinner bli klart för byggande till nästa högkonjunktur?
I normalfallet är sälj först köp sen ett bra råd. I stockholmsområdet framför allt är det kanske ändå lite annorlunda läge. Marknaden har börjat bli trög här också, vilket jag nyligen sett med en släkting som köpt br i nybyggnation och nu la ut sin befintliga bostad till ett första försäljningsförsök. Vilket inte gav några bud. Är orolig nu, men saken är den att även om det blir en knepig situation med lånen så kommer personen kunna hyra ut en av bostäderna utan problem och få full kostnadstäckning. För det är ju inte så att efterfrågan på bostäder har minskat egentligen. Dock bör man nog om man bor i eller ska flytta till BR höra sig för med föreningen och kolla att det går bra med temporär uthyrning i ett nödläge. Även med banken såklart. De har ju egentligen heller inget att tjäna på att börja hota med tvångsförsäljning i ett läge där marknaden är jätteskakig om de ekonomiska förutsättningarna för att få in betalning på lånet fortfarande finns p.g.a. andrahanduthyrning.
.
Inget av ovanstående gäller förstås om man är SÄKER på att hitta en vettig bostad innan det är dags att flytta från bostaden man sålt. Men det kan man inte vara i Stockholm. Jag känner folk som fått flytta in hos föräldrar – i ett fall i källaren med ett litet barn. I och för sig i ett läge där budgivare slogs om objekten och man var tvungen att vika sig i flera budgivningar när priserna gick bortom rim och reson. Och priserna på andrahandsuthyrningsmarknaden… Såklart en viss skillnad om man är ett ungt par utan barn som ska flytta till sin första gemensamma större lägenhet och sälja varsin liten BR. Men har man barn blir ju läget mycket mer komplicerat. Ja det är ett jävla skit med bostäder, köp och flyttar. Haft vissa flyttplaner ett tag, men känner mig inte så taggad i nuläget.
Inga problem att hyra ut i andra hand. Provbo men en sambo är en anledning är en anledning som håller. Något värre i mindre föreningar att få Hyresnämnden på sin sida. Men i regel inga problem om banken godkänner det utifrån din ekonomi.
Nybyggen dör nu, p g a vikande priser och väldigt mycket högre priser på byggmaterial. Inte chans att lägga över kostnaderna på köparna.
Reglerna för andrahandsuthyrning blev mer tillåtande 2014. Det räcker med “skäl” för att en andrahandsuthyrning ska tillåtas. Att invänta marknadsmässiga förhållanden är ett sådant godtagbart skäl.
.
Om föreningen inte godkänner en andrahandsuthyrning i avvaktan på bättre pris så gör troligtvis en domstol det. Dock så har en förening synnerligen goda skäl att tillåta andrahandsuthyrning för att invänta en bättre marknad: Tillåter man inte uthyrningen så är valet en bostad som står tom eller som säljs till underpris vilket sänker värdet på övriga lägenheter i föreningen. (Läs:styrelsen och övriga medlemmar kan få svårt att omförhandla sina lån, få sämre ränta, svårt att låna till renoveringar mm). Dessutom riskerar man att “fel personer” köper lägenheten när den är billig.
Marknadsmässiga förhållanden har vi så det kan inte framföras som ett skäl då marknaden är öppen.
Nu har du faktiskt fel 🙂
.
Att en bostadsrätt är svårsåld är faktiskt, en enligt förarbetena till lagen, godtagbar anledning till andrahandsuthyrning.
.
I hyresnämnden i Stockholms dom 15719-17 (som finns en Googling bort) försökte en man att sälja sin lägenhet för 9,8 miljoner, sänkte priset till 9 miljoner utan bud. Hade bostaden gått att sälja för 5 miljoner? you bet! men sån är inte lagen.
Prop. 2013/14:142, sid 22: “Om bostadsrätten är svår att sälja på grund av de rådande marknadsförutsättningarna, kan en upplåtelse trots detta tillåtas för att ge bostadsrättshavaren ett visst utrymme att avvakta med försäljningen. Har marknaden inte förbättrats på ett år, finns normalt inte skäl att låta bostadsrättshavaren avvakta längre med försäljningen. “
Jo jag känner till det där men ärligt talat hade ju den där liraren i GBG bara tur. Ponera att hans lgh gått ner ännu mer i pris efter ett år. Vad hade han gjort då? Det finns en helt absurd inställning i Sverige att bostäder bara går upp och att då tillåta uthyrning på ett år kan vara en björntjänst.
GBG = Sthlm. Är helt förvirrad i vanlig ordning.
Att en bostadsrätt kan hyras ut i upp till ett år för att invänta marknaden är snarast att betrakta som en säkerhetsventil som skapar stabilitet och motverkar tillfälliga störningar i efterfrågan/priset.
.
Rent krasst sett så tror (och hoppas) jag att säljaren i rättsfallet ovan hade haft många och långa diskussioner med sin mäklare, med andra mäklare, med banken och med andra kunniga om man skulle sälja eller vänta.
.
Säkerhetsventilen i lagen finns inte där som permanent krycka till att hålla upp priserna, därav begränsningen till ett år. Och om priserna fortfarande är galna efter ett år så får en säljare fundera om man kan skaka fram nya argument för andrahandsuthyrning, låta bostaden stå tom ett tag, eller sälja.
.
Personen i rättsfallet ovan flyttade till en villa; om prisläget fortfarande hade sett förjävligt ut efter ett år hade en lösning kunnat vara att hyra ut villan och flytta tillbaka till lägenheten. Alternativt använda ett rum i lägenheten som övernattningslägenhet och hyra ut övriga rum till studenter (dvs skaffa inneboende, vilket föreningen inte kan neka men kanske ogilla så starkt att man kanske hellre låter hela lägenheten hyras ut ett tag till).
Problemet är att det inte finns några kunniga i branschen som kan förutse hur marknaden ser ut om ett år. Det är alltid en fråga om gissningar där utfallet är 50/50 om du inte sitter på verklig specialkompetens.
Dock är det ingen som sitter på specialkompetens i dagsläget då kriget och dess följder är extremt svårt att analysera.
Precis, för att sammanfatta så det extremt lätt att hyra ut i andrahand. Bara att använda de vanliga argumenten mot styrelsen, de kan inte säga nej. Så ligger landet
Då kan jag komma med annan anekdot från Stockholm från förra veckan. En polare sålde sin lägenhet för de ska flytta till nybyggt hus, 4 budgivare och upp ungefär 15% från utgångspris.
Bara att gratulera din polare, här finns mest anekdoter. Priserna visar väl på ”ras” med runt en procent. Nu sjunker dock utbudet kraftigt, vilket är vanligt under sommaren
Ska blir spännande att se när mäklare väljer att tacka nej till objekt,
Steg 1 nu är att köpare och säljare måste nå varandra det lär inte sker förens i Aug när köparna fått allt att sjunka in,
Mäklarna tjänar på omsättning och så länge man inte möts = no provision
Förra dipen vet jag en byrå som sa nej till högt belånade med för höga prisförändringar, då man bedömande att det helt enkelt finns för stor risk till no deal och massor av jobb som bara slutar med att säljaren ” blir arg på mäklaren” för att de ”inte gör ett tillräckligt bra jobb” och drar tillbaka allt, och för mäklare massor av jobb och ingen provision
En till höjning på 0,5% om 10 dagar, lite semester för kredittorskarna
Och sedan ett till ränte möte i slutet av aug, så lite högre matpriser på det
Som skuldfri, hyresrätt, samt fet likvid med bra avkastning känns detta som den julafton jag väntat på läääänge, ska njuta när torskarna i media börjar bli arga att pengar inte räcker som tidigare pekat finger
Cashar jag deras konkursbo med skambud om 2-3 år och med glädje önskar lycka till
Ha en riktigt fin midsommar
Min yngsta dotter sålde en etta för ett halvår sedan, bodde sen i andrahand, och köpte häromdagen en 2,5 56m2 till reapris 6Mkr på Södermalm. Gissningsvis hade den kostat 7Mkr för ett halvår sedan.
Själv ledsnade jag på att förhandla boränta vartannat år och bytte till SBAB. Inte bästa räntan men tillräckligt bra utan förhandling. Just nu 1,27%. Blir ny ränta på Måndag (i morgon).
Priserna verkar ha toppat på ca 125k per m2 i januari enligt husmask. Gissar att raset tilltar efter sommaren då räntan fortsatt stiga och säljarna inte längre lever i förnekelsefasen.
Jag tror artikelförfattaren har en väl pessimistisk syn på nedgångar och hushållens förmåga att klara av en högre ränta.
Bankerna har som bekant länge arbetat kvar med en kalkylränta på 6-7%.
Dessutom sitter vi stora låntagare i den förmånliga sitsen att vår reala bolåneränta är negativ. De flesta har nog runt 1,5% bolån per idag med en inflationstakt på årsbasis om 7%.
Jag är inte dummare än att jag förstår att det läget kommer försämras men just nu ser jag det som en ynnest att sitta med ett stort lån som jag har råd att betala.
Kniper det ordentligt i hushållens ekonomi antar jag också att amorteringskraven ryker/pausas.
Själv är jag MAX-belånad och med en Villa i Stockholms bättre förorter under uppförande. Villan byggs med en extra lägenhet för uthyrning. Är inte orolig och beräknar klara ränta på 11%.
RZ. 1.5% idag mot 4.5% i framtiden är en väsentlig skillnad liksom 25 öre idag mot 100 öre i framtiden för elen.
Nulägesanalys vinner man inga matcher på.
Run DMX: Jag tycker nog att jag i mitt inlägg lyfte fram att jag förstår att läget kommer försämras. Allt tyder ju på det.
Men, i nuläget har räntan en lång väg att vandra innan den kommer ikapp inflationstakten. Lån till negativ realränta är förmånligt.
Men många tycks tro att alla bolåntagare är körda bara räntan ökar 2-3%. Det tror inte jag (säger inte att du tror det).
Är med i ditt resonemang.
Att realräntan är negativ hjälper dock inte längre. Du hittar inga alternativa placeringar som matchar räntekostnaden.
Behöver jag verkligen en alternativ investering? Den negativa realräntan hjälper till att minska det reala värdet på lånet.
Jag tror att det är tur i oturen att en drivande del bakom inflationen är att även kostnaderna för bostadsbyggande har skenat. Det kommer hjälpa till att hålla bostadspriserna under armarna och säkerställa att fallet inte blir katastrofalt stort.
Kollade med en fackman nu och löneökningarna blir som tidigare år. Dvs matchar inte den ökade boendekostnaden framöver.
Jag har inga villfarelser kring att löneökningen skulle matcha bolåneutgifterna.
Jag tror också att bostadspriserna kommer gå ned.
Jag ville bara belysa att inte alla faktorer är så nattsvarta som vissa tycks tro. En sättning om 10-20 % kan jag tänka mig men det är trots allt bara uppgången sedan Corona.
Värst blir det för dom som ska sälja en bostad där man har för låg kontantinsats för att kunna köpa en ny.
“Negativ realränta” förusätter att konstnadsuppgången gäller även den tillgång du har belånad, dvs bostaden. Och det är definitivt inte säkert att den gör i nuläget. Inflation har vi, men det är annat än bostäder som blir dyrare.
Ilskan har redan börjat pyra redan nu
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/z7pyW4/boranta-kunder-kanner-sig-lurade-av-bankerna
Samt kommentarer kring att omsättningen att det blir affär blir allt viktigaste ( vilket man inte iof behöver vara hjärnkirurg för att förstå men ändå
https://www.di.se/nyheter/svalare-bomarknad-utmaning-for-maklare-vi-far-jobba-hardare/
Första bodstadsrätten jag köpte tillsammans med min fru, en 2:a på Södermalm, köptes för 2.5 milj och såldes 3 år senare för 3.5 milj utan att vi hade gjort någon förbättring öht på den (bara flyttat in och bott). Efter den affären har jag varit minst sagt skeptisk till bostadsmarknadens långsiktiga utveckling.
Har kört “detta kommer ju mer eller mindre skita sig förr eller senare”-ekonomi i många år nu. Totalt lägger vi undan 22 000 kr / månad i nuläget i olika sparformer dvs mixat långsiktigt och kortsiktigt, och den summan är inklusive 7000 kr amortering (har ca 3000 kr i amorteringskrav). Bor i hus med senaste värdering ca 6.3 milj (baserat på faktisk försäljning på samma gata av liknande villa) med strax under 60% belåningsgrad, målet var att få ned belåningsgraden till under 50% innan det var dags att binda om lånen men det lär dock bli kämpigt med fallande priser.
I stort sett så anser jag att priserna måste ned på bostadsmarknaden, mina barn ska ju tex kunna flytta hemifrån nån gång. Kombinationen fallande priser och hög inflation kommer nog bestå några år nu, sen får vi väl hoppas att vi får en lite stabilare marknad (dvs en tråkig bostadsmarknad som värdeökar i takt med inflationen typ).
för min del är det dags för bostadsrätt. tänker inte betala 4500 i månaden för 20 kvadrat studentlägenhet när man får dubbelt så stor för samma peng inkl amortering i bostadsrätt. men jag lär nog få bo hemma iallafall till sommaren och pendla 4 mil enkel väg istället
Olustigt i alla ras är svinen som gottar sig åt andras olycka (Ja man är ett svin då)
Lustigt är alla som nu sitter och tangentbordssskriker om hur det minsann inte är några ras i just dera områden. Och “mäklaren har minsann sagt….” (Precis det du betalar denne för att säga, eller för att denne ska få dig som kund för föräsäljning eller värdering)
Anekdotiskt. ALLA som jag känner som just nu ska sälja har stora problem. Oavsett läge eller typ av försäljning. Det är INTE samma marknad som före riksbankens räntehöjning.
Inte ens “mars eller april” är relevant.
De som säljer nu har problem. Och det gäller människor med relativt god koll på ekonomin med. Det kan bli många tråkiga ekonomiska år för de som måste sälja just nu.
Nöff said. 😉
+1
Oink. 😉
Det stämmer. Även på mitt område där alla fastigheter normalt går åt i ett nafs, har försäljningen blivit extremt trög. Innan dess var det fantasi-priser på allt, oavsett fastighetens ålder och kondition.
Vet någon hur det fungerar med uthyrning av bostadsrätter om marknaden skulle svaja betänkligt? Jag kan googla mig till att “Du kan ha rätt att hyra ut din lägenhet om den för tillfället är svårsåld på grund av hur marknaden ser ut. I så fall får du normalt hyra ut i högst ett år.”.
Men det låter lite kort kan jag tycka. Till och med på en stabil marknad kan ju ett BR-radhus bli svårsålt vid en olyckligt tajmad skilsmässa. Skulle möjligheterna utökas tro?
Och här sitter man och funderar på vad man skall göra av alla pengar man sitter på efter sin bostadsförsäljning på toppen. Man kanske skall köpa sig en central paradvåning om ett par år när folk fått gå från hus och hem pga räntorna? REA!
Väldigt osympatiskt. Väldigt oklädsamt.
Varför?
.
Jag har sålt av pga “anledningar” och är därför likvid under överskådlig tid.
.
Att den enes död är den andres bröd gäller sedan gammalt.
.
Att just jag ser ut att ha undvikit nitlotten denna gång är mer tur än skicklighet sett till livspusslet, men självklart måste jag få gotta mig i att det kan finnas fina objekt till vrakpriser när jag eventuellt kliver in på marknaden igen.
Förlåt men jag finner det en smula komiskt att den aktuella annonsen gäller husbilar. Alternativt boende $100, Alex!
Man kan också se det hela som ett utmärkt tillfälle att flytta till större boende. Det gör man ju hellre på vikande marknad än på stigande marknad.
Absolut, alla som behöver större boende har ju allt att vinna på att marknaden går ned förutsatt att man har sina finanser i ordning i övrigt. Och att inte nuvarande boende glider ned under nivån på nuvarande bolån, då kan det bli svårt att flytta
Skrytinlägg:
Vi har tagit del av alla olyckskorpar (bloggaren inräknad) de senaste åren och agerade i deras anda (efter självständig analys av ekonomin, såväl den privata som på samhällsnivå). Fram tills nu.
Vi köpte en villa IDAG. 4,8 miljoner i en kommun i Göteborgs närhet. Vi var på en förhandsvisning med två andra par för två veckor sedan, då sa mäklaren att säljaren ville ha minst 5,5 miljoner på förhand. Ett snarlikt objekt såldes, på sämre läge, i mars månad i år för drygt 5,4 miljoner. Vi tackade nej. Ordinarie visning hölls i början av den här veckan. INGA spekulanter.
Vi har själva letat hus sedan förra våren utan att hitta något vi trivs med, det här objektet ville vi ha.
Efter en veckas förhandling nådde vi ett bud där vi är ganska säkra på att en 10 procentig nedgång redan är inprisad. Men om sättningen blir djupare än så får väl framtiden utvisa. Vi köper dock för att bo på lång sikt.
Sålde bostadsrätt inne i Göteborg förra våren för rekord i föreningen. Hyresrätt sedan dess. Pengarna på räntekonto hos klarna sedan dess.
Om det var ett bra beslut får vi se om några år. Men med en belåning på drygt 50 procent känner vi att vi har fallhöjd.
Nice, grattis till huset! Det löser sig, ni har ju ändå fått lite rabatt på att sälja innan det var tal om någon nedgång och köpa under pågående nedgång. Det är enligt min uppfattning oerhört sällsynt att någon lyckas sälja “på toppen” så det kan du skryta om i framtiden än kan du ju hålla tyst om resten om det skulle vara så 🙂
Tack!
Ja men det känns bra.
Ja vi är inte särskilt oroliga.
Vi köpte bostadsrätt hösten 2017 när marknaden svajade. Köpte av en smått chockad säljare som efter tre år i lägenheten var övertygad om att ha skulle tjäna en hacka. Han sålde istället med marginell förlust. Men det blev onekligen en läxa även för oss. Har sedan dess alltid amorterat hårt och aldrig räknat med större vinster.
Sedan blir det ju väldigt teoretiskt. Man lär ju aldrig realisera eventuell vinst, den flyttas ju bara med till nästa bostad.
Har man bara 50% i lån så är det ju inga problem – och dessutom med nästan 15% billigare
Om vi jämför då er situation med andras:
Andra 5.400.000 kr 85% i lån, 3% ränta med ränteavdrag, samt amorteringskrav 3% = 19.869 kr i räntor & amortering
Ni 4.800.000 kr 50% i lån, 3% ränta med ränteavdrag, samt amorteringskrav 0% = 4.200 kr i räntor & amortering.
Så ni kommer klara er så klart, men det är de andra vi tänker på, hur det ska gå (som köpt dyrt och i deras kalkyl så har ju inte banken räknat med ökade energikostnader & ökade matkostnader, dyrare billeasing osv)
Bor man långsiktigt så klarar man sig alltid, om man kan rida ut stormarna
Det har du helt rätt i. Sedan räknar vi ändå med att amortera 100 000 om året. Men det är skönt att (snart) inte behöva amortera alls pm det skulle bli kärvt någon gång.
Men jag sympatiserar med dem som köpte vår 2.a centralt i Göteborg. Ett par i 30 års åldern. Bytte upp sig från 1.a till 2.a utan balkong. Betalade rekordmycket. Och nu lär det ta några år innan de kan sälja den på +/- 0.
Jag blir lagom glad. Jag håller precis på att läsa en utbildning på yrkeshögskola, beräknas bli klar till början av Maj nästa år, i en yrkeshögskoleutbildning så ingår två praktikperioder ute på riktiga företag. Den första praktikperioden var nu i våras och skulle ha varit 6 veckor, men jag fick acceptera en praktikperiod på 3 veckor för att företagen som hade lovat att ställa upp med praktikplatser helt plötsligt drog in dem, mest skyllde de på coronan men också på att det helt enkelt inte fungerade just nu för att de hade “fel uppdrag”. Jag är livrädd för att det ska låta likadant när det är dags att söka andra praktikperioden i början av nästa år, bara att då kommer de att skylla på det osäkra politiska läget och/eller ekonomin. För att inte prata om vad som kommer att hända när det är dags att söka riktigt jobb.
Så tröttsamt ändå med skadeglädjen som jag läser mellan så många rader. Vi sålde bostadsrätt strax innan förra sättningen för att det inte var ett långsiktigt boende. Med två barn tröttnade framförallt jag förra året på att sitta i en otrivsam hyresrätt och vänta på att tajma marknaden, så då köpte vi ett radhus. Inte för att vi är dumma i huvudet utan för att vi ville ha ett hem att leva vårt liv i. Kortaste löptiden på lånen är 3 år och längsta är 10 år.
Skadeglädjen(talar för mig själv) är inte den ekonomiska situation folk hamnar i, snarare att de hamnar i något som de kunde undvikit om de hade haft lite sunt förnuft i skallen. Självständigt tänkande har blivit ersatt av dagdrömmerier och fantasier som i många fall tutats i folk av diverse media. Att vi skulle hamna dit vi är på väg, borde inte komma som en överraskning för någon. Informationen har funnits där och härute hela tiden. Svenskar är helt enkelt historielösa. Känn din historia för att förstå din nutid.
Självständigt tänkande har knappast blivit ersatt av dagdrömmar, det handlar om att man måste anpassa sig till situationen.
Det är säkert en överraskning för vissa det skifte som skett men troligtvis inte för de flesta. Ingen visste dock när detta skulle ske, inte du heller skulle jag gissa.
Det kanske är en fånig dagdröm jag hade men den handlade om ett hus och två barn. Vi slog till innan barnen hann bli stora och flytta hemifrån. Det betyder inte att vi är naiva och historielösa.
Dessutom är väl Sverige knappast det enda landet som har höga bostadspriser.
Tacka vet jag ägarlägenheter. BR är en konstig boendeform. Har en ägande lgh som är uthyrd sedan 2013. Hyran betalar halva lånet inkl. amortering på huset.