Efter att ha varit mycket låga elpriser i södra Sverige idag blir elpriserna extrema under måndagen, värre än de brukar vara under våren där vi fått se priser som normalt vintertid skulle innebära chockrubriker hos Aftonbladet. Inklusive skatter, moms och rörliga nätavgifter kommer elen periodvis kosta över 7:- SEK per kWh. Då ska vi bara fundera på vad elpriserna kommer bli i vinter …
Mellan klockan 08 och 09 i morgon är det oskattade, onätade och omomsade elpriset 535 öre per kWh i elhandelsområde SE3 Göteborg – Stockholm. Med energiskatt, elnätavgifter och moms landar priset per kWh på ca 7:40 kronor per kWh. Resten av dagen dagtid ligger det oskattade och onätade priset över 3:- SEK, även om det går ner lite under eftermiddagen till ca 2:- SEK, upp igen och efter klockan 23 på kvällen.
Detta är extrema elpriser man förr bara kunde drömma mardrömmar om vintertid, men nu får vi dessa mitt i sommaren. Fundera då på hur elpriset kommer bli i vinter.
Personligen så drabbas just inte bloggen särskilt av detta. Från 05 på morgonen köper vi med den dubblade solkraften knappt in någon el alls under dagen, utan först framåt kvällen. Så visst blir det väl en smäll för middagen, men värdet på den sålda överskottselen under dagen kommer täcka detta och antagligen hamnar vi på negativ kostnad i morgon – vi säljer dyr el dagtid som kompenserar för övrig förbrukning. Hemautomatiseringen kommer även strypa varmvattenberedaren under de dyraste timmarna.
Men till vintern hjälper förstås inte solkraften. Och efter andra september är det inte längre valår, så glöm elpriskompensationen den kommande vintern.
Hela våren har elpriserna varit skyhöga, med endast ett fåtal dagar som undantag när det blåst ordentligt och helst samtidigt varit helg så de stora arbetsplatserna inte varit igång. Men de dagarna likt idag söndag är undantag, inte regler.
Vad detta gör med villapriserna för villor med dålig energiekonomi kan man bara fundera på. Å andra sidan kanske det kan bli fyndläge för den som letar en villa och har kreditvärdighet eller eget kapital att göra den nödvändiga investeringarna för att få modern energiekonomi i det hela. En och annan grön villaköpare kan dock åka på en rejäl näsbränna när energideklarationen av villan och mäklarens angivna driftskostnader inte använt den kommande vinterns elpriser, utan något medelpris från förr …
67 kommentarer
Smooth. Vi är utomlands med nästan all el avslagen hemma. Samtidigt som solcellerna producerar för fullt…
I stort sett hela helgen har det varit soligt och blåsigt med elpriser under 10 öre. Måndag morgon kl 8-9 när priset är som högst kommer du kanske inte producera jättemycket?
Najs, exporterade 75 kWh idag och kommer inte öka förbrukningen imorgon. Sol utlovas, bring it on!
Vore det inte för kriget skulle jag föreslå att säga upp elhandeln med Tyskland. Det vore Väldigt Bra för solidariteten om de skärpte sig och slutade skrota sin elproduktion.
Uniper äger 12% av svensk vattenkraft och andelar i alla svenska kärnkraftverk. Tror inte de skulle uppskatta om vi klippte kablarna till deras HQ i Düsseldorf.
Uniper ägs numera av Fortum.
och Fortum är Finskt…
Kanske vi skulle tjäna på att inte skrota vår kärnkraft också? Vi borde väl i stället snarast dra igång det kärnkraftverk vi stängde vid årsskiftet.
Dåvarande vattenfalls vd har förklarat väldigt tydligt att all kärnkraft är olönsam, någon som leder ett affärsdrivande bolag måste förstås veta hur vinsten ska maximerar! Han fick rätt. Finns inget samhällsuppdrag från politikerna i direktiven så rikta kritiken mot regeringen som skapar denna situation.
Sjunkbomben, kärnkraften skulle skurit guld med täljkniv med dagens priser och tyska efterfrågan. Att lägga ner reaktorer visade sig vara en dålig idé rent ekonomiskt.
Detta har ju visat sig vara ett politiskt uttalande, och inte fakta
”Det har visat sig vara ett politiskt uttalande och inte fakta”. Snälla. Det där är bara alternativa fakta från alternativa media. Och du vet som sprider sånt…
@lelleadelle – Om man höjer skatten på kärnkraft så kan man ju sedan skylla på marknaden när “kärnkraft läggs ner för den är olönsam”.
Nu tog man ju bort effektskatten innan beslutet togs. Energiuppgörelsen var mellan alla partier utom SD och L.
Men det jag refererade till var påståendet att Vattenfalls VD lagt ner kärnkraftverk av politiska och inte ekonomiska skäl.
Ja, en Vattenfallrapport visade att det hade varit lönsamt driva Ringhals 1 & 2 vidare.
–
Sen denna blogg: https://cornucopia.se/2019/12/di-sekretessbelagd-rapport-ringhals-1-2/
Skälet till det vet vi ju sedan miljöpartiets energipolitiske talesman Lise Nordin i en podd råkade skryta om hur de utövade vad de kallar “informell påverkan” på Vattenfall efter valet 2014 när de ställde det som ultimatum till S för att stödja dem (lkänns det igen?). Därför fick Vattenfall helt vända om, man bytte styrelse, och de fick istället hävda att det var olönsamt, samt att de lade ner Projekt Svea. Något alla inblandade förnekade ända tills de råkade erkänna det, och när det skedde bytte t ex Lorenz Tovatt helt fot och började
https://twitter.com/lindbergpolemik/status/1477744942227365889?s=20&t=TyOVjWtSkwM1hkJN8QmwiA
Den nya VD:n, Magnus Hall, uttryckte då tveksamheter över att lägga ner kärnkraft och blev då tydligt tillrättavisad publikt av just Lise Nordin som då gjorde klart att Regeringen, som MP då ingick i, direkt styr exakt vad vattenfall ska göra och inte göra.
https://www.dagensps.se/nyheter/tig-eller-avga-mp-hotar-sparka-vattenfalls-vd/
Så mycket för deras marknadsekonomiska skäl…
Oja! Det borde verkligen göras ett försök att rädda Ringhals 1 och 2 men planeringen att förstöra dem så snabbt som möjligt har uppenbarligen orubbat politiskt stöd.
Att förstöra är även mycket enklare än att bygga. Det går snabbt att kapa elledningar men tar år att bygga nya kraftverk. Men att kapa elledningar regleringsmässigt eller fysiskt skadar krigsinsatsen och gör det svårare för Tyskland att släppa putins gastutte.
Undrar om det kommer att föreslås någon form av förstatligande av elmarknad och eller elproduktion för att dämpa prissvängningarna? Det skulle mycket väl kunna göra medelvärdet sämre och ändå genomföras i politisk panik. Vi har en verklig brist på produktionskapacitet och det finns inget sätt att handvifta bort detta.
Lagen förbjuder dessutom byggande av kärnkraftverk på andra platser än där kärnkraftverk har lagts ner och bara så många som ersätter de nedlagda. Barsebäck är undantaget, förstås. Där får inga nya kärnkraftverk byggas.
Man kan lösa det med två elmarknader, en för inhemsk konsumtion och en för export. På exportmarknaden kan enbart överskottsproduktion säljas och prissättningen kan inte påverka den inhemska marknaden.
Nu är vi med i EU så vi kan inte skapa tullmurar mot andra länder.
Inte tullmurar, staten upphandlar behovet för Sverige med förköpsrätt. Överskott kan säljas fritt på marknaden. Det ger ett incitament för kraftindustrin att investera i nya kraftverk
Vilket bryter mot elmarknadsdirektiven.
70% av all kapacitet i utlandsförbindelserna skall alltid vara tillgänglig, om staten skapar två marknader så är det inte längre så.
Problemet är som du är inne på att man premierar export över egenanvändning, det kommer oundvikligen att leda till betydligt högre priser i exporterande länder som Sverige. Du kan dessutom lägga till att elproducenterna har en extremt stark lobbygrupp vilken anser att produktionen inte skall betala något för att använda elnätet. Idag betalar de runt 40% av stamnätet och kanske runt 20% av regionnäten. Gissa vem som skulle få betala det?
2026 så kommer ytterligare exportkapacitet att komma online, https://sv.wikipedia.org/wiki/Hansa_power_bridge, 700MW eller nästan en reaktor vilket ju innebär att 490MW exportkapacitet från Skåne vilket är något mer än 10% av SE4 totala användning (~4000MW) som mest. Idag verkar exportkapaciteten till Tyskland vara i storleksordningen 1000MW så den blir nästan dubblerad när den är klar.
Någonstans mellan 10 och 50% av tiden kommer SE4 (och troligen SE3) ha tyska priser när den är klar. Fram tills dess att ny produktion om 3-4ggr exporten kommit till vilken ska bekostas till 100% av svenska nätkunder.
Vad som skulle behövas är att vända på elmarknadsdirektivet lite grovt.
Ett synkront område (Norden är ett sådant) skall först tillgodose sina egna behov, därefter kan överskottet exporteras. Tyvärr får vi danmark som kommer trycka upp priset för oss men deras användning är betydligt mindre så får betydligt mindre påverkan.
Behöver kanske inte till en fullt så komplicerad lösning. Mycket av vinsten av det höga elpriset tillfaller statligt ägda företag, så vinsten kan delas ut till ägarna som återbäring på exporten om politikerna vill (tydligen ok med EU då vi gjorde något åt det hållet i vintras).
“Då ska vi bara fundera på vad elpriserna kommer bli i vinter …”
.
Jag funderar – elpriser blir rekordlåga. Arbetslösheten blir rekordhög, vi kommer att ha kris i landet. Värre än 2008.
Rekordhöga elpriser, rekordhöga räntor, rekordhög inflation, rekordhöga skattehöjningar blir det också för nu ska Coronafesten betalas. Rekordlåga löneökningar blir det också, max 2 % eftersom fack och regeringen går hand i hand.
Är 1% ränta rekordhög?
Ja om det blir rekord på både inflation och ränta så blir det spännande.. även om vi utelämnar de korta anomalier med ränta på 500% (var det väl?) och över 40% inflation i samband med världskrig och slutet på guldmyntfot. Så betyder det väl i allafall över 10% inflation och minst 15% på bundna villalån, vill minnas att de varit uppe på i allafall 16 i modern tid.
Blev ju lite nyfiken och i början på 1900 talet så fick man betala 30min arbetstid i industrin för 1kwh det är ju en bit kvar till rekord där också alltså.. Skulle nog bli förvånad om det blir rekord i skattehöjning också där kan vi nog hamna i rekord i skattetryck möjligen men har svårt att se att höjningen skulle kunna bli rekordstor..
Med det låga priset när det väl blåser, lönar sig vindkraftsinvesteringar sig verkligen?
Lite siffror vore intressant om någon har.
Det är helt poänglöst med vindkraft eftersom man ändå behöver kärnkraft, och har man tagit dom fasta kostnaderna med kärnkraft kan man lika gärna köra kraftverken för jämnan och då behövs som sagt inte vindkraften. Så slipper och miljöpartiser störas av dånet från en vindsnurra i sin egen bakgård.
Kombinationen av vindkraft och kärnkraft är dålig. Kärnkraften går inte att slå av och på och går därför inte att använda för att kompensera när det blåser lite, eller när efterfrågan är hög. Vattenkraft däremot är utmärkt reglerkraft så för Sveriges del så fungerar vindkraft bra. I Tyskland, som har mindre vattenkraft, så använder man ju gas som reglerkraft, som visat sig mindre lyckat på sistone.
Ett alternativ är ju att bara köra kärnkraft, det skulle dock bli fruktansvärt mycket dyrare än idag. Dessutom tar det väldigt lång tid att bygga ett kärnkraftverk. Sen har vi problemet med att Ryssland står för nästan 50% av världsproduktionen av kärnbränsle.
Kombinationen vind och sol är riktigt bra eftersom de till stora delar är kontracykliska.
Slutligen vägen ut ur denna knipa är utvecklingen av energilagring. Fixar vi det så är allt glass och ballonger.
Det finns nya initiativ som Blykalla så det måste inte ta lång tid. Jag ser det som att vi inte har något val, speciell det som Sverige gör nu, stoppar huvudet i sanden och gör ingenting. Påbörja utbyggnaden så har vi en förbättrad situation om 5-10 år. Gör vi inget alls så blir det bara sämre. Även dtorsks utbyggnad av vattenkraft tar lång tid och jag tror inte någon vill offra älvarna så då återstår kärnkraften.
Blykalla kommer att köra en försöksreaktor som inte producerar ström utan förbrukar istället fram till 2030. Sen ska det utvärderas, en prototyp ska byggas, testas osv osv. Så absolut inte innan 2050.
Och vad finns det för altermativ till rysk gas som balans, inte reglerkraft, till vindkraft?
Inget.
Sk vätgaslager finns inga, det byggs lite prototyper.
Batterier går inte.
Reglerkraft används för atr hålla nätet stabilt. Den arbetar på korta tidsrymder, sekunder upp till timmar.
Balanskraft används för atr producera energi när andra energislag saknas.
Vindkraften behöver främst kompletterande balanskraft. Med mindre förändringar kan vindkrsften agera balanskraft och om den byggs ut som huvudsaklig energikälla kan det skapa ett styvare nät än vad kärnkraftens turbiner ger.
När man gör kostnadsjämförelser tar ingen med kostnader för balanskraften, för det skall marknaden lösa. Antignen har vi perioder med extremt höga elpriser, och förbrukningen reglerar ner sig själv eller så kostar balanskraften väldigt mycket vilket förändrar kalkylerna.
Det finns inga tekniska lösningar till vindkraftens balanskraftsbehov som är utprovade eller ens på projekteringsstadiet i den skalan som behövs.
Det tar inte väldigt lång tid att bygga kärnkraft om man inte bestämmer sig för att det ska ta lång tid. Sydkorea bygger nu reaktorer på i snitt 56 månader. Japan byggde tidigare sina reaktorer på ännu kortare tid. Att bygga energilagring i de kvantiteterna som kommer krävas är idag inom överskådlig tid helt orimligt.
Sverige och Frankrike byggde även snabbt när vi seriebyggde kärnkraftverk. Just att bygga serier och inte enstaka unika reaktorer är viktigt för att få ner kostnaderna. Vi behöver inte vänta på generation 4 eller att blykallas prototyp blir klar och de samlar driftinfo inför serietillverkning. Det går utmärkt att i södra Sverige bygga minst 6 vanliga stora generation tre reaktorer.
Precis så, de långa tiderna är politiska konstruktioner. Och det som idag hindrar är Lagen om kärnteknisk verksamhet där det dels enbart är tillåtet att bygga kärnkraft där det idag finns kärnkraftverk, vilket ju per definition gör det rätt svårt och dels att det explicit krävs tillstånd från Regeringen, den regering som numera är helt beroende av Amineh Kakabaveh.
.
Om man verkligen skulle vilja så skulle det inte vara några större problem att bygga tio nya reaktorer på tio år i södra Sverige. Men viljan saknas.
+1
Jag håller inte med om att gas inte kan vara en reglerkraft. Problemet är väl när det inte har rollen som reglerkraft. Jag har haft många dagar som jag kollat elgenereringen i Europa och gas och kol körs riktigt ordentligt. Det skulle inte vara några som helst bekymmer att dubbla vindkraften och därmed dra ner på det fossila när det blåser. Sen behövs det ordentlig batterikapacitet för att ta de kortare utjämningsbehoven, men där tillförs det ju stadigt allt mer i form av elbilar om inte annat.
Kom på att jag kanske ska förtydliga att jag föreställer mig att en sänkt gasförbrukning innebär att man lättare kan välja att inte köpa gasen från Ryssland om man inte eldar lika mycket gas.
Vindkraft lönar sig så länge den inte är för stor andel av totala kraftproduktionen. När andelen är för stor, sisådär 30 % eller så, så lönar den sig inte för producenterna, eftersom då tjänar man inte pengar när det inte blåser, och man tjänar inte pengar när det blåser eftersom då producerar alla andra samtidigt och priset drivs till botten. Samtidigt är det när det blåser (ordentligt) som större delen av produktionen sker.
Så vindkraft är en dålig affär för kraftproducenter när dess andel av totalen blir för stor. Vi kommer att få se en del konkurser framöver.
Det har varit många konkurser redan. Många av de tidigare projekten baserades på elcertifikatpriser om 30 öre men de är i princip värdelösa.
Ibland blir jag så trött på debatten om att vind och sol energi är ett dåligt alternativ på grund av att elen inte levereras konstant under dygnets timmar. Detta tänk är fullständigt fel, alla typer av vind och sol kraft SKALL/BÖR alltid kompletteras med batteri lagring, som jämnar ut eldistributionen under ett dygn. Detta är inget nytt, viljan att göra denna typ av kompletterings investering av ägarna är obefintlig i Sverige (med vissa undantag).
De stora elbolag som gjort detta internationellt, har upplevt att de fått tillbaka den extra investeringen på rekord fart och börjat tjäna “extra” pengar. Själv är jag för Vind och Sol med batterier OCH kärnkraft.
–
https://group.vattenfall.com/uk/what-we-do/roadmap-to-fossil-freedom/decentralised-solutions/energy-storage
Harri, batterier kostar för mycket per kWh och det går åt absurda mängder batterier när det behöver lagras miljoner och miljarder kWh. Det som har lönat sig på sina håll är batterier för att fylla samma roll som vattenkraften för snabb frekvensreglering och andra behov under kort tid.
Den person som kommer att bli världens största ägare av batterifabriker heter Elon Musk, hans plan är att före 2040 producera 3000 miljarder kWh i batterier, detta kräver också att han blir en av världens största gruvbolag.
Denna process pågår just nu, det blir Lithium och Grafit gruvor mm. Googla gärna:
https://www.mining.com/web/elon-musk-says-tesla-open-to-buying-a-mining-company/
Siffrorna han har nämnt är fullständigt bisarrt stora, men troligen finns det bara en man som kan klara av det.
Harri, jag tror du har fått med för många nollor, kan du dubbelkolla eller ge mig en källa?
Magnus, jag känner igen siffran 3 TWh som målsnöre.
Ids inte kolla just nu, Musk snackar ju en hel del. Fast oftast säger han om samma saker …
.
Jomen vänta: det var på Battery Day, september 2020. Senare tycks målstolpen ha flyttats till 300 TWh/år i batteriproduktion! Mycket riktigt kräver detta en hel del nya gruvor och ny utvinningsteknik. Så det kan nog ske.
Ok jag var fel ute: rätt siffra skall vara:
Master Plan Part 3 is all about achieving very large scale. In order to shift the entire energy infrastructure and transport infrastructure of earth, there has to be a very high scale. We have to ask what is the actual tonnage? If we work backward from let’s say about 300 TWh of installed capacity in vehicles and stationary (battery packs) then how do you achieve that tonnage from a mining and refining standpoint, but also do so in a sustainable way.
Musk then summarized:
That’s what Master Plan Part 3 is: How do you get to enough scale to actually shift the entire energy infrastructure of earth? You can say a lot about Elon Musk but you can’t say the man is not ambitious.
https://electrek.co/2022/06/09/elon-musk-reveals-tesla-master-plan-part-3/
Hur man än räknar på hans siffror, så är det “helt galna nummer”, grejen är att han är en av få som kan åstadkomma detta med batterier (han har pengarna).
Idag använder vi i Sverige 4-5 st kraftverk som går med Jetmotorer och flygfotogen för att stabilisera vårt grundnät EL-nät när det uppstår problem, dessa kraftverk finns oftast placerade där kärnkraftverken finns/fans, och när de tars i drift gäller det en kort tid (timmar), sedan stängs de ner och används igen någon månad senare o.s.v.
Detta är exempel på kraftverk Elon vill ändra till batterier (ps. jag är ingen EL kille), kan ha helt fel.
Antar att “Svenska Kraftnät” använder dessa för att förhindra nät fel och kollaps på våra stamnät, mer här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Elkraftsystem
Batterier används redan för att hantera intermittent efterfrågan över dygnet; efterfrågan stiger när alla ska laga middag på kvällen och sjunker när alla sover på natten. De duger inte för att hantera intermittent produktion, som när det blåste ovanligt lite i hela Europa under tre månader förra hösten.
Är säkert kopplat till extremvärmen i Europa. Kom ihåg att det går år mer energi att kyla än att värma, globalt. Gasen från Ryssland används inte till att kyla.
Ryssland ströp gasflödet till Tyskland i Nordstream i veckan vilket gör att gaspriset skjuter i höjden och drar därmed upp elen. Det är Putins sätt att få EU att vackla med stödet till Ukraina och därav Boris Jonssons varning om att inga eftergifter är aktuella som att avstå södra Ukraina.
Jag har för övrigt flera gånger nyligen noterat att annonser på Hemnet helt utelämnar driftskostnaderna. Och det har sammanfallit med att stugan haft uppvärmning med direktverkande el.
Tyskland kommer att elda kol igen i vinter så det kommer att bli lägre elpriser i vinter än vad en del kanske befarar.
Ringhals 3 står still (planerat underhåll), Ringhals 4 underhålls direkt efteråt. De båda beräknas gå för full effekt i vinter. Har inte koll på de andra kärnkraftverken men skulle inte förvåna om en eller ett par till reaktorer är ur drift för normalt underhåll.
Om Ringhals 3 eller 4 går eller inte spelar inte så stor roll när elpriset sätts i Tyskland.
Jodå, det spelar stor roll. Överföringskapaciteten är inte obegränsad.
Energiforsk håller inte med.
https://energiforsk.se/nyhetsarkiv/storre-elproduktion-hade-kunnat-ge-lagre-elpriser/
Som bloggaren är inne på. Blir nog att åka av för villapriserna framöver. Trots att villor i Sverige lever under skatteparadis.
Ja, om villapriserna faller kommer bostadsrätterna bli värdelösa.
Appropå skattebefrielse…
Vem betalar mer för ett klubbmedlemskap i en stenåker med igenbommade affärer och restauranger rubomkring när man för en spottstyver kan köpa en villa med trädgård och för kostnaden av en skid- och sol/badsemester för en medelfamilj halvera energikostnaden?
Vissa villor blir svårsålda. Andra inte.
Nej det stämmer inte. De sätts efter lönerna för jurister i HD som sätts via avtalsförhandlingar.
Att inte alla “nya” hus i Sverige byggs med jordvärme, solpaneler och batterier är för mig en gåta.
Extra investeringen är återbetald under 10 år. Sedan lever man med nästan noll i kostnader för uppvärmning och el.
Räknat över ett år, så får man även intäkter vid försäljning av egen producerad el till elbolagen.
All övervakning sker i en “App” på sin egen mobiltelefon.
Detta har LW själv upplevt, som han beskriver i sin utmärkta blogg.
Kollade lite för skoj skull vad min “lokala” leverantör erbjöd mig. 247.50 /kWh + 38 kr i månadsavgift.
+ överföringsavgiften. Elbolagen kommer förstås justera den för att utjämna prisgapet…uppåt.
Det har skrivits en hel del om uppvärmning och elpriset, men nu sätter vi elprisrekord på sommaren. Tänkte därför skriva en rad om att det är ganska enkelt att sänka temperaturen hemma utan att dra igång luftkonditioneringen. Till exempel kan man fukta tyg (till exempel ett påslakan eller gardinerna) och hänga upp hemma. Processen som torkar tyget kräver en hel del värme. Ganska långsam process så dra igång direkt på morgonen så kan man ha några grader lägre temperatur hemma den dagen.
Bra tips men prisökningar är externa. Stänger vi av hela Sverige så kommer Europa ändå köpa allt som produceras.
Bor själv i en förening som har solceller och bergvärme. Det blev färdig-installerat förra våren, tur för mig! Före det ägde jag vindandelar i en ekonomisk förening så jag har haft rätt billig el och känt mig väldigt “grön”.
Den 28 maj skrev jag något om gas här och fick en fråga om att skriva lite mer. Jag tänkte att det kunde jag väl men jag tycker inte om att skriva om jag inte är 100% säker eller åtminstone kan hänvisa. Så jag började läsa på och fastnade. Har gett mig själv både två och tre örfilar och konstaterat att jag är grundlurad! Vindkraft är inte varken grön, billig eller vägen framåt. Jag tänker inte länka till allt jag läst sen sista maj, det blir för mycket. Jag länkar till en visserligen Engelsk you tube kille men han sammanfattar rätt bra.
https://www.youtube.com/watch?v=lL6uB1z95gA&list=PLj-0vVifZzKlrOUl6lK6TXGIPjxdh9r1K&index=5
och han tar upp Tyskland och Frankrike som exempel ca 12min in i sina 20min långa video. Den är från 2019 och jag skulle kunna önska att jag själv läst på mer tidigare. Det finns en svensk kille som sammanfattar ur vår vinkel lite mer. https://www.youtube.com/watch?v=SD0e5y1pDnc&list=PLj-0vVifZzKlrOUl6lK6TXGIPjxdh9r1K&index=17
Energi är ett stort ämne.
avslutar med ett stort tack till L.W. för allt arbete du lägger på den här sidan.
I morgon är det måndag igen 🙁
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly1/?view=table